In dit artikel geef ik je 7 afval tips die ervoor zorgen dat je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvalt. Als je meer of minder dan 10 kilo overgewicht hebt raad ik je alsnog aan dit artikel te lezen. Want uiteindelijk wil iedereen overtollig lichaamsvet verbranden.

10 kilo afvallen is niet moeilijk, het is alleen belangrijk dat je precies weet wat je moet doen. De duidelijke informatie en de rechttoe-rechtaan afval tips in dit artikel helpen je daarbij.

Afval-tips: voeding of sporten?

Afvallen is 70% voeding en 30% sporten. Je kunt afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar je kunt (haast) niet afvallen door ongezond te eten en veel te sporten.

Sporten zoals sprinten en krachttraining kan zeker geen kwaad, maar je kunt ook zonder sporten 10 kilo afvallen. Dat is ideaal als je het te druk hebt om veel naar de sportschool te gaan.

Voor je algemene gezondheid (en dus ook voor gewichtsverlies) is het belangrijk dat je wel minimaal 30 minuten per dag beweegt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te lopen, te fietsen of te zwemmen. De meeste mensen in Nederland halen de 30 minuten makkelijk.

Voeding is dus belangrijker dan sporten als je 10 kilo wilt afvallen.

Eten om af te vallen

We eten om energie binnen te krijgen, deze energie heb je nodig om te kunnen bewegen en te overleven. Je kunt energie op drie  manieren binnenkrijgen. Via koolhydraten, via eiwitten en via vetten. Elk van deze energiebronnen wordt in je lichaam op een andere manier verteerd.

De verschillende vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten heeft grote invloed op de snelheid van je vetverbranding en uiteindelijk je lichaamsgewicht.

Koolhydraten zorgen voor een moeizame vetverbranding, waardoor je veel aankomt.

Terwijl vetten en eiwitten de vetverbranding juist stimuleren, zodat je makkelijk gewicht verliest.

Moeilijk 10 kilo afvallen met koolhydraten

Voorbeelden van koolhydraten zijn suiker, granen, zetmeel, lactose en alcohol. Alle koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot enkelvoudige suikers (monosacchariden: glucose en fructose).

Opname van glucose in je bloed zorgt ervoor dat je insulineniveau stijgt. Door het hoge insulineniveau wordt het enzym dat lichaamsvet kan verbranden (Hormone-Sensitive Lipase, HSL) geblokkeerd.

Koolhydraten zorgen er dus voor dat je heel moeilijk je lichaamsvet verbrandt. Je kunt zoveel hardlopen of sporten als je wilt, maar zolang je koolhydraten eet, zul je heel moeilijk lichaamsvet verbranden.

Makkelijk 10 kilo afvallen met eiwitten en gezonde vetten

Eiwitten en (gezonde) vetten zorgen er niet voor dat je insulineniveau zo snel en zo hoog stijgt. Hierdoor is het wel goed mogelijk om lichaamsvet te verbranden.

Voorbeelden van eiwitten en gezonde vetten zijn: vis, vlees, ei, noten, zaden, pitten, natuurlijke oliën en sommige groenten. Als je dit voedsel eet en meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt zul je direct lichaamsvet verbranden.

Dit is natuurlijk een versimpeling van je zeer complexe spijsvertering. In werkelijkheid zijn er duizenden  stoffen, hormonen en enzymen die met dit proces te maken hebben. Als je hier meer over wilt weten raad ik je aan mijn artikel Afvallen: de verdieping te lezen.

Het is niet nodig om precies te begrijpen hoe je lichaam werkt om 10 kilo af te vallen. Het enige dat je moet onthouden is: koolhydraten maken je dikker en eiwitten en gezonde vetten helpen je afvallen.

Nog één opmerking over eiwitten. Eiwitten stimuleren groei in je lichaam, maar groei betekent veroudering. In verschillende studies is aangetoond dat te veel eiwitten de levensduur verkorten. Eiwitten zijn ontzettend gezond en je hebt ze echt nodig, maar eet ze niet te veel.

Eet weinig koolhydraten, voldoende (maar niet te veel) eiwitten en veel gezonde vetten. De onderstaande tips zullen je hier erg mee helpen.

De 7 afval tips

Als je de onderstaande tips opvolgt, zul je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvallen.

 • Tip 1: Kook zelf
 • Tip 2: Haal geen suiker en granen in huis
 • Tip 3: Leer juicen
 • Tip 4: Snack rauw
 • Tip 5: Weeg je één keer per week
 • Tip 6: Informeer vrienden en collega’s
 • Tip 7: Begin direct

Tip 1: Kook zelf. Daarmee bedoel ik eigenlijk “bereid je eten zelf”, want je hoeft je eten natuurlijk niet altijd te koken. Door je eigen eten te bereiden heb je zelf in de hand wat erin gaat. Dit betekent dat je ook sauzen het best zelf kunt maken.

Als je toch besluit uit eten te gaan, zorg er dan voor dat je van tevoren thuis een gezonde maaltijd hebt gegeten. Eenmaal in het restaurant kun je voor de gezelligheid een salade (zonder saus) mee-eten.

Neem ook een zelfgemaakte lunch mee naar je werk, want helaas zijn de meeste bedrijfskantines nog gefocust op brood of andere koolhydraten.

In dit receptenboek vind je meer dan genoeg voorbeelden van gezonde gerechten (ontbijt, lunch, diner, snacks en tussendoortjes) en sauzen.

Tip 2: Haal geen granen en suiker in huis. Als ze er niet zijn kun je ze ook niet eten.

Het is daarnaast belangrijk dat je ook onderweg of op je werk niet in de verleiding wordt gebracht om koolhydraten te eten. Heb je de gewoonte om na je werk langs een fastfoodrestaurant te gaan? Neem een andere route. Heb je de gewoonte om op je werk om 4 uur iets uit de snoepmachine of frisdrankmachine te halen? Neem geen muntgeld mee. Wees creatief en probeer elke mogelijkheid om in de verleiding te worden gebracht uit te sluiten.

Tip 3: Leer juicen. Juicen, of met een ander woord “sappen”, is het fijnpersen van groente zodat er een groentesap ontstaat. Door groente te persen neem je de vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen ontzettend snel in je lichaam op. Het sap bevat haast geen calorieën, maar stilt wel je honger.

Ik maak zelf standaard elke ochtend een liter groentesap en drink dit gedurende de rest van de dag op, tussen mijn maaltijden door. In het begin is de smaak even wennen, maar als je het eenmaal een paar weken gedaan hebt, wil je niets anders meer. In het Smoothie Afslank Plan vind je naast smoothies ook tal van groentesap recepten.

Tip 4: Snack rauw. Snacken is misschien wel de belangrijkste oorzaak van je overgewicht. Rond een uur of 4 of na het avondeten heb je vaak ontzettend veel trek in iets zoets of ‘iets wat vult’. Dit hongergevoel negeren is erg moeilijk.

Wat je het best kunt doen om dit honger gevoel te stillen, is een rauwe snack nemen. Daarmee bedoel ik: eten dat niet gekookt, gebakken of bewerkt is. Wortelen, groene selderij, noten of een stukje fruit zijn voorbeelden van ideale snacks.

Tip 5: Weeg je één keer per week. Veel mensen die bezig zijn met afvallen, wegen zich elke dag. Deze mensen weten vaak niet dat facetten zoals het weer, je beweging, de tijd van de dag, de tijd van de maand en veel andere aspecten, invloed hebben op je gewicht.

Het kan voorkomen dat je van de ene op de andere dag ineens 1,2 kilo bent afgevallen. Maar het kan ook voorkomen dat je ineens 0,5 kilo bent aangekomen. In het laatste geval raken mensen vaak erg gedemotiveerd en zijn ze die dag sneller geneigd iets ongezonds te eten (want ‘het werkt toch niet’).

Als je, je van week tot week weegt, zul je zien dat je elke week tussen de 1,0 en 2,5 kilo verliest. Maak je geen zorgen als dit een week niet zo is. Blijf gewoon gezond eten en je verbrandt vanzelf al je overtollige lichaamsvet.

Tip 6: Informeer vrienden en collega’s. Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je de komende 30 dagen minder koolhydraten gaat eten. Zo hoef je niet iedere keer uit te leggen waarom je geen stukje taart neemt, waarom je geen aardappels opschept of waarom je een salade zonder saus bestelt.

De meeste mensen zullen je steunen tijdens het proces. Bovendien, door de sociale druk die het creëert heb je minder moeite om lekkere tussendoortjes af te slaan (je hebt immers je vrienden beloofd dat je ze niet zou eten).

Tip 7: Begin direct. We kennen allemaal het gezegde, van uitstel komt afstel. En juist met afvallen is dit vaak het geval. Heel veel mensen willen er graag wat aan doen, maar hebben niet de moed om te beginnen.

Ik vind het een van de vervelendste dingen om te zien, mensen die zich neerleggen bij hun overgewicht. Ze doen dit omdat ze denken dat het een hele opgave is of soms zelfs dat het onmogelijk is.

Niets is minder waar! Ook jij kunt je overgewicht kwijtraken, mits je de juiste aanpak kiest. En daar kan ik je bij helpen.

Speciaal voor mensen die graag vlot en efficiënt (maar wel gezond en natuurlijk) van hun overgewicht af willen heb ik het Smoothie Afslank Plan geschreven.

Je ontvangt een zeer uitgebreide handleiding die je helpt om in minder dan 5 weken tot wel 10 kilo lichaamsvet voorgoed te verbranden. Meer informatie vind je hier.

Veel succes!

 

 

Jaspers boodschappenlijst

Om afvallen en gezond eten makkelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Op deze lijst vind je alle producten die je mag eten als je wilt afvallen.

Klik hier om de lijst aan te vragen

 

160 reacties

 • pauline
  17/10/2013 om 8:32 pm

  Beste Jasper,

  Een vraag na aanleiding van je receptenboek. De recepten zien er heerlijk uit maar (voor mij) niet haalbaar. Op je site staan ook makkelijke opties voor de dag.

  Mijn vraag: kan ik zelf bepalen wat en wanneer ik eet uit jouw boodschappenlijst?
  Bijvoorbeeld een salade van gemengde sla met “jouw” mosterd dressing, gekookt eitje, pijnboompitten, uitgebakken bacon en cherrytomaat en stukjes rijstwafel.
  Zo ja heb je misschien dan handvaten voor wat ik sowieso binnen moet krijgen op een dag.
  Zo nee, mag ik wel wisselen uit alle ontbijten, lunches, sappen en diners. Uit zoveel je receptenboek en de makkelijke recepten van je site?

  Alvast bedankt.

  • Jasper Alblas
   21/10/2013 om 2:37 pm

   Hoi Pauline,

   Ja je kunt dat zelf samenstellen, dat is geen probleem.

   Zelf houd ik niet echt bij wat ik eet, maar ik eet groente en extra vergine olijfolie bij elke maaltijd en maximaal 1x ei, 1x eiwitpoeder, 1x portie noten en dan optioneel 1x vis of vlees. Verder voeg ik waar nodig zeezout en kruiden en specerijen toe. Hier voel ik me altijd het beste bij.

   Ja je kan alles omwisselen als je hier behoefte aan hebt.

   Veel succes!

 • Stefanie
  15/10/2013 om 3:24 pm

  bedankt voor de tips jasper maar waarom mag je niet te veel eiwitten eten als je wilt afvallen? wat is het probleem daarmee?

  • Jasper Alblas
   21/10/2013 om 2:32 pm

   Hoi Stefanie,

   dat is een vrij complex verhaal, maar in feite komt het erop neer dat eiwitten de bouwstoffen zijn voor je lichaam. Hoe meer bouwstoffen je eet hoe sneller je ouder wordt.

   Je kunt het vergelijken met een auto, hoe meer je met de auto rijdt hoe sneller de auto oud wordt en kapot gaat. Door het eten van eiwitten laat je je lichaam werken, dan is essentieel om te overleven, maar als je het te veel doet gaat dit averechts werken.

   Vandaar dat ik ook geen afval shakes (die vol eiwitten zitten) aanraad om 10 kilo af te vallen. Deze eiwitten hebben het bovenstaande effect.

 • Byanca
  15/10/2013 om 10:36 am

  Hallo Jasper,

  Ik probeer al jaren een khd-arm dieet te volgen en je hebt gelijk, het werkt. Mijn probleem met het dieet of beter gezegd levenswijze, en de reden dat ik het nooit echt lang volhoud, is dat de manier van eten op een gegeven moment erg eenzijdig wordt als je brood, aardappelen en vele andere voedingsmiddelen moet schrappen. Te veel eiwitten die het moeten vervangen wekken op een gegeven moment weerzin op. Daarbij, er zijn veel mensen die een khd-‘verslaving’ hebben wat zich simpel gezegd uit in juist die behoefte aan khd. Enorme behoefte aan zoetigheid of in hartige (ongezonde) producten als chips e.d. Heb je nog afval tips om hiermee om te gaan? Dat is en blijft mijn grote valkuil ondanks dat ik prima weet wat wel of niet te doen.

  Bedankt alvast!

  • Jasper Alblas
   21/10/2013 om 2:29 pm

   Hoi Byanca,

   veel mensen denken inderdaad dat er weinig overblijft als je geen koolhydraten meer kan eten, maar niets is minder waar. Het is alleen even wennen en nieuwe dingen uit proberen. Mijn receptenboek is een goed plek om te beginnen.

   Denk eens na over alles wat je in een salade kunt doen. Je kunt bijna alle sauzen zelf maken met natuurlijke ingrediënten. Gebruik ipv pasta quinoa en maak de ‘pasta’-saus zelf zonder alle geur, kleur en smaakstoffen.

   Chips kun je prima vervangen door wortelen met een dipsausje van extra vergine olijfolie en zeezout. Of zelf gemaakte knoflooksaus (extra vergine olijfolie, knoflook, zeezout, kwark en citroensap).

   Voor je het weet ben je 10 kilo afgevallen en daar hoef je echt niets voor te laten. Je moet alleen even ‘buiten de box’ denken.

   Koolhydraat verslaving kom ik inderdaad ook vaak tegen. Maar dit is een questie van wilskracht, houd mijn site goed in de gaten want ik ben bezig hier een mooie oplossing voor aan te dragen.

   Hier alvast een afval tipje van de sluier: in het moment van verleiding, ga langzamer ademhalen. Hierdoor krijg je direct meer wilskracht en kun je de verleiding makkelijker weerstaan. En als je het echt niet kunt weerstaan, spreek dan met jezelf af dat je het over 10 minuten pas eet als je dan nog trek erin hebt.

   Het kan natuurlijk ook geen kwaad om gewoon geen koolhydraten in huis te halen, dat zal je ook zeker helpen de verleiding te kunnen weerstaan.

   Veel succes!

 • Thave Schilders
  03/10/2013 om 9:23 pm

  Beste Jasper,

  Een van je afval tips is het drinken van groente sappen. Maar als ik groente sap maakt blijft er altijd veel in de sapmachine zitten. Zitten in die pulp die overblijft ook niet veel voedingsstoffen die je dan zo weggooit. Ik vind het altijd zonde om zo een sap te maken omdat ik dan veel eten weggooi. Kan ik de groente niet gewoon zo eten? Is dat minder goed? Ik wil graag die 10 kilo afvallen (eigenlijk 15 maar 10 is ook goed).

  Alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   06/10/2013 om 4:45 pm

   Hallo Thave,

   ja dat klopt, die ‘pulp’ zijn voornamelijk groentevezels. Dit zijn dezelfde stoffen die je normaliter via je ontlasting uit zou scheiden. De stoffen worden niet actief in je lichaam gebruikt.

   Je hebt overigens wel wat vezels nodig. Ze helpen namelijk wel je darmen gezond te houden en i.c.m. suiker je bloedsuikerspiegel te reguleren.

   Je kunt de groente natuurlijk ook gewoon eten. Het voordeel van een shake is dat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt welke ook sneller in je lichaam opgenomen worden.

   Ik raad je aan groentesappen en gewoon groente eten samen te combineren. Persoonlijk drink ik ’s morgens liever sap en eet ik ’s middags / ’s avonds gewoon verse groente.

   Succes!

 • Joyce
  26/09/2013 om 12:07 pm

  Ik heb de boodschappenlijst ontvangen, maar ik vroeg me af wat goed beleg is voor op brood of wat een andere goede vervanger is voor ontbijt. denk bij beleg ook aan halvarine oid

  • Jasper Alblas
   26/09/2013 om 1:24 pm

   Hallo Joyce,

   ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden als je (10 kilo) wilt afvallen. Brood is gemaakt van granen, deze granen worden in je lichaam omgezet tot suiker, dus als je wilt afvallen is het een tip om brood te vermijden.

   Een beter ontbijt is bijvoorbeeld een boerenomelet, een ontbijt smoothie van (groene) groente of eventueel wat haverhout met gekookt water (niet te vaak). Je vindt een hoop gezonde ontbijten in het receptenboek.

   Halvarine zit overigens vol ongezonde vetten, biologische roomboter of kokosnootolie (eerste persing) is een beter alternatief.

   Veel succes!

Alle reacties tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *