In dit artikel geef ik je 7 afval tips die ervoor zorgen dat je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvalt. Als je meer of minder dan 10 kilo overgewicht hebt raad ik je alsnog aan dit artikel te lezen. Want uiteindelijk wil iedereen overtollig lichaamsvet verbranden.

10 kilo afvallen is niet moeilijk, het is alleen belangrijk dat je precies weet wat je moet doen. De duidelijke informatie en de rechttoe-rechtaan afval tips in dit artikel helpen je daarbij.

Afval-tips: voeding of sporten?

Afvallen is 70% voeding en 30% sporten. Je kunt afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar je kunt (haast) niet afvallen door ongezond te eten en veel te sporten.

Sporten zoals sprinten en krachttraining kan zeker geen kwaad, maar je kunt ook zonder sporten 10 kilo afvallen. Dat is ideaal als je het te druk hebt om veel naar de sportschool te gaan.

Voor je algemene gezondheid (en dus ook voor gewichtsverlies) is het belangrijk dat je wel minimaal 30 minuten per dag beweegt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te lopen, te fietsen of te zwemmen. De meeste mensen in Nederland halen de 30 minuten makkelijk.

Voeding is dus belangrijker dan sporten als je 10 kilo wilt afvallen.

Eten om af te vallen

We eten om energie binnen te krijgen, deze energie heb je nodig om te kunnen bewegen en te overleven. Je kunt energie op drie  manieren binnenkrijgen. Via koolhydraten, via eiwitten en via vetten. Elk van deze energiebronnen wordt in je lichaam op een andere manier verteerd.

De verschillende vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten heeft grote invloed op de snelheid van je vetverbranding en uiteindelijk je lichaamsgewicht.

Koolhydraten zorgen voor een moeizame vetverbranding, waardoor je veel aankomt.

Terwijl vetten en eiwitten de vetverbranding juist stimuleren, zodat je makkelijk gewicht verliest.

Moeilijk 10 kilo afvallen met koolhydraten

Voorbeelden van koolhydraten zijn suiker, granen, zetmeel, lactose en alcohol. Alle koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot enkelvoudige suikers (monosacchariden: glucose en fructose).

Opname van glucose in je bloed zorgt ervoor dat je insulineniveau stijgt. Door het hoge insulineniveau wordt het enzym dat lichaamsvet kan verbranden (Hormone-Sensitive Lipase, HSL) geblokkeerd.

Koolhydraten zorgen er dus voor dat je heel moeilijk je lichaamsvet verbrandt. Je kunt zoveel hardlopen of sporten als je wilt, maar zolang je koolhydraten eet, zul je heel moeilijk lichaamsvet verbranden.

Makkelijk 10 kilo afvallen met eiwitten en gezonde vetten

Eiwitten en (gezonde) vetten zorgen er niet voor dat je insulineniveau zo snel en zo hoog stijgt. Hierdoor is het wel goed mogelijk om lichaamsvet te verbranden.

Voorbeelden van eiwitten en gezonde vetten zijn: vis, vlees, ei, noten, zaden, pitten, natuurlijke oliën en sommige groenten. Als je dit voedsel eet en meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt zul je direct lichaamsvet verbranden.

Dit is natuurlijk een versimpeling van je zeer complexe spijsvertering. In werkelijkheid zijn er duizenden  stoffen, hormonen en enzymen die met dit proces te maken hebben. Als je hier meer over wilt weten raad ik je aan mijn artikel Afvallen: de verdieping te lezen.

Het is niet nodig om precies te begrijpen hoe je lichaam werkt om 10 kilo af te vallen. Het enige dat je moet onthouden is: koolhydraten maken je dikker en eiwitten en gezonde vetten helpen je afvallen.

Nog één opmerking over eiwitten. Eiwitten stimuleren groei in je lichaam, maar groei betekent veroudering. In verschillende studies is aangetoond dat te veel eiwitten de levensduur verkorten. Eiwitten zijn ontzettend gezond en je hebt ze echt nodig, maar eet ze niet te veel.

Eet weinig koolhydraten, voldoende (maar niet te veel) eiwitten en veel gezonde vetten. De onderstaande tips zullen je hier erg mee helpen.

De 7 afval tips

Als je de onderstaande tips opvolgt, zul je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvallen.

 • Tip 1: Kook zelf
 • Tip 2: Haal geen suiker en granen in huis
 • Tip 3: Leer juicen
 • Tip 4: Snack rauw
 • Tip 5: Weeg je één keer per week
 • Tip 6: Informeer vrienden en collega’s
 • Tip 7: Begin direct

Tip 1: Kook zelf. Daarmee bedoel ik eigenlijk “bereid je eten zelf”, want je hoeft je eten natuurlijk niet altijd te koken. Door je eigen eten te bereiden heb je zelf in de hand wat erin gaat. Dit betekent dat je ook sauzen het best zelf kunt maken.

Als je toch besluit uit eten te gaan, zorg er dan voor dat je van tevoren thuis een gezonde maaltijd hebt gegeten. Eenmaal in het restaurant kun je voor de gezelligheid een salade (zonder saus) mee-eten.

Neem ook een zelfgemaakte lunch mee naar je werk, want helaas zijn de meeste bedrijfskantines nog gefocust op brood of andere koolhydraten.

In dit receptenboek vind je meer dan genoeg voorbeelden van gezonde gerechten (ontbijt, lunch, diner, snacks en tussendoortjes) en sauzen.

Tip 2: Haal geen granen en suiker in huis. Als ze er niet zijn kun je ze ook niet eten.

Het is daarnaast belangrijk dat je ook onderweg of op je werk niet in de verleiding wordt gebracht om koolhydraten te eten. Heb je de gewoonte om na je werk langs een fastfoodrestaurant te gaan? Neem een andere route. Heb je de gewoonte om op je werk om 4 uur iets uit de snoepmachine of frisdrankmachine te halen? Neem geen muntgeld mee. Wees creatief en probeer elke mogelijkheid om in de verleiding te worden gebracht uit te sluiten.

Tip 3: Leer juicen. Juicen, of met een ander woord “sappen”, is het fijnpersen van groente zodat er een groentesap ontstaat. Door groente te persen neem je de vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen ontzettend snel in je lichaam op. Het sap bevat haast geen calorieën, maar stilt wel je honger.

Ik maak zelf standaard elke ochtend een liter groentesap en drink dit gedurende de rest van de dag op, tussen mijn maaltijden door. In het begin is de smaak even wennen, maar als je het eenmaal een paar weken gedaan hebt, wil je niets anders meer. In het Smoothie Afslank Plan vind je naast smoothies ook tal van groentesap recepten.

Tip 4: Snack rauw. Snacken is misschien wel de belangrijkste oorzaak van je overgewicht. Rond een uur of 4 of na het avondeten heb je vaak ontzettend veel trek in iets zoets of ‘iets wat vult’. Dit hongergevoel negeren is erg moeilijk.

Wat je het best kunt doen om dit honger gevoel te stillen, is een rauwe snack nemen. Daarmee bedoel ik: eten dat niet gekookt, gebakken of bewerkt is. Wortelen, groene selderij, noten of een stukje fruit zijn voorbeelden van ideale snacks.

Tip 5: Weeg je één keer per week. Veel mensen die bezig zijn met afvallen, wegen zich elke dag. Deze mensen weten vaak niet dat facetten zoals het weer, je beweging, de tijd van de dag, de tijd van de maand en veel andere aspecten, invloed hebben op je gewicht.

Het kan voorkomen dat je van de ene op de andere dag ineens 1,2 kilo bent afgevallen. Maar het kan ook voorkomen dat je ineens 0,5 kilo bent aangekomen. In het laatste geval raken mensen vaak erg gedemotiveerd en zijn ze die dag sneller geneigd iets ongezonds te eten (want ‘het werkt toch niet’).

Als je, je van week tot week weegt, zul je zien dat je elke week tussen de 1,0 en 2,5 kilo verliest. Maak je geen zorgen als dit een week niet zo is. Blijf gewoon gezond eten en je verbrandt vanzelf al je overtollige lichaamsvet.

Tip 6: Informeer vrienden en collega’s. Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je de komende 30 dagen minder koolhydraten gaat eten. Zo hoef je niet iedere keer uit te leggen waarom je geen stukje taart neemt, waarom je geen aardappels opschept of waarom je een salade zonder saus bestelt.

De meeste mensen zullen je steunen tijdens het proces. Bovendien, door de sociale druk die het creëert heb je minder moeite om lekkere tussendoortjes af te slaan (je hebt immers je vrienden beloofd dat je ze niet zou eten).

Tip 7: Begin direct. We kennen allemaal het gezegde, van uitstel komt afstel. En juist met afvallen is dit vaak het geval. Heel veel mensen willen er graag wat aan doen, maar hebben niet de moed om te beginnen.

Ik vind het een van de vervelendste dingen om te zien, mensen die zich neerleggen bij hun overgewicht. Ze doen dit omdat ze denken dat het een hele opgave is of soms zelfs dat het onmogelijk is.

Niets is minder waar! Ook jij kunt je overgewicht kwijtraken, mits je de juiste aanpak kiest. En daar kan ik je bij helpen.

Speciaal voor mensen die graag vlot en efficiënt (maar wel gezond en natuurlijk) van hun overgewicht af willen heb ik het Smoothie Afslank Plan geschreven.

Je ontvangt een zeer uitgebreide handleiding die je helpt om in minder dan 5 weken tot wel 10 kilo lichaamsvet voorgoed te verbranden. Meer informatie vind je hier.

Veel succes!

 

 

Jaspers boodschappenlijst

Om afvallen en gezond eten makkelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Op deze lijst vind je alle producten die je mag eten als je wilt afvallen.

Klik hier om de lijst aan te vragen

 

Bekijk (155) reacties

Verberg reacties

 • Liza
  13/05/2014 om 9:06 am

  Hallo Jasper
  Mag ik als ontbijt havermoutpap met amandelmelk en wat rozijntjes eten als ik 10 kilo wil afvallen? Is dit een gezond ontbijt en past het bij het 7×7 dieet?
  Met vriendelijk groet
  Liza

  • Jasper Alblas
   16/05/2014 om 2:35 pm

   Ja dat kan als je 10 kilo wilt verliezen, liever niet te veel rozijnen. Appel met kaneel is een ideale vervanger. Let er ook op dat de amandelmelk niet gezoet is.

 • Michelle
  12/05/2014 om 8:10 pm

  Hoi

  Ik weeg nu 60 kilo en zou graag 9 kilo willen afvallen voor dat de zomer begint wat zijn je afvallen tips voor de komende weken?

  • Jasper Alblas
   16/05/2014 om 2:36 pm

   Eet volgens de boodschappenlijst. Dat is gezond en je zult dan ook snel de bijna 10 kilo afvallen.

   Succes.

 • Eveliene
  09/05/2014 om 5:50 am

  Ik ben nu 4 weken bezig met geen (weinig) koolhydraten eten. De eerste 2 weken ben ik 4 kilo afgevallen, de laatste 2 weken bijna 1.5 kilo aangekomen? Ik doe niet echt jou schema’s, maar eet al weken niks buiten jou aangeraden voedingsmiddelen. Het enige wat ik heb toegevoegd is elke dag 2 lepels gebroken lijnzaad+lijnzaadolie ivm verstopping. Nu zitten hier wel kh in, maar ook weer niet zo veel. Ik drink veel, heb ook steeds erge dorst , heb veel hoofdpijn en niet echt veel energie. Wat doe ik fout?

  • Jasper Alblas
   09/05/2014 om 1:33 pm

   Zo te zien doen je niets fout Eveliene. Houd dit eetpatroon nog een paar weken vol, dan zal je zien dat je vanzelf weer gewicht gaat verliezen. Soms heeft het lichaam even nodig nodig om aan te passen.

   Ook de andere klachten zullen snel moeten verdwijnen.

 • Hakan
  06/05/2014 om 7:29 pm

  Hoi jasper,

  Ik ben in 5 maanden tijd van 103 kilo naar 82 kilo gegaan maar ik blijf de laatste 5 a 6 weken steken op 82 kilo. Ik heb nog 20 kilo vet en ik wil dat de vet naar benede gaat en in ieder geval nog 10 kilo afvallen, maar het blijft dezelfde. Ik eet de laatste weken wel wat ongezonder misschien dat het daaraan ligt maar ik ben bang dat ik me motivatie kwijt ga raken. Heb je nog tips?

  • Jasper Alblas
   09/05/2014 om 1:34 pm

   Hallo Hakan,

   de beste afvallen tip die ik je kan geven is: eet gezond. Als je gezond blijft eten zal je vanzelf de laatste 10 kilo afvallen. Op mijn boodschappenlijst vind je precies wat je wel en niet mag eten.

   Veel succes!

 • Abel Nieuwkop
  04/05/2014 om 2:35 am

  Hey bedanktvoor de afvallen tips.

 • Amanda
  01/05/2014 om 7:44 am

  Hoi,

  Ik wil ook graag tussen de 7 en de 10 kilo afvallen.
  Ik vind het heel lastig om lekkere dingen over te slaan.
  Ik woon nog thuis en wil afvallen en gezonder eten.
  Mijn ouders willen hun kookgedrag niet aanpassen.

  Verder heb ik zelf te weinig geld om zelf te gaan koken of gezond eten te kopen.
  Het probleem zit hem in het avondeten van mijn ouders en in het weekend, maar dat heeft vooral met discipline te maken.

  Hopelijk heeft u tips voor mij om 10 kilo af te vallen.

  Groetjes,
  Amanda

  • Jasper Alblas
   09/05/2014 om 1:37 pm

   Hallo Amanda,

   naast je ouders bewust maken van de gevolgen van ongezond eten is er helaas niet veel wat je kunt doen. Je zou de ongezonde delen van de (avond)maaltijd kunnen laten staan en bijvoorbeeld een extra portie salade of groente opscheppen.

 • sharon
  06/04/2014 om 8:30 pm

  hallo , ik wil ook heel graag 10 kilo afvallen , maar ik ben pas 13 jaar , heb je daar ook tips voor? of helpen deze bij mij ook wel
  groetjes

  • Jasper Alblas
   10/04/2014 om 4:05 pm

   Hallo Sharon,

   de tips zullen je helpen weer op goed gewicht te komen. Laat de tips even aan je ouders zien en overleg wat het beste is voor jou.

 • wael
  30/03/2014 om 8:34 pm

  hey jasper,
  ik probeer al een tijdje 10 kilo af te vallen maar het lukt niet ik zou niet weten wat voor producten ik moet eten. Heb je afvallen tips of zou je voor mij een eetschema willen maken wil er ook wel voor betalen als het maar werkt
  groet

  • Jasper Alblas
   02/04/2014 om 10:04 am

   Hallo Wael,

   De producten die je kan eten als je 10 kilo wilt afvallen staan op mijn boodschappenlijst. Je vindt een uitgebreid eetschema met exacte recepten in mijn receptenboek.

   Veel succes!

 • Maurice
  27/03/2014 om 7:47 am

  Volgens mij is er maar 1 oplossing als je 10 kilo wilt afvallen, minder calorieën eten dan je behoefte! En dat heeft niks te maken met meer of minder koolhydraten eten. Heel simpel: je behoefte is 2000 calorieën en je eet er 1800 calorieën val je, eet je 2200 calorieën kom je aan…

  • Jasper Alblas
   02/04/2014 om 10:08 am

   Hallo Maurice,

   Het klopt dat je minder calorieën moet eten dan je verbrandt om 10 kilo afvallen te verwezenlijken. Maar je moet ook koolhydraten zo veel mogelijk laten staan. Deze verstoren namelijk het vetverbranding mechanisme.

 • Marjette
  26/03/2014 om 8:06 am

  Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Door gevarieerd en gezond te eten, ook gewoon granen, ben ik in 6 weken tijd 15 kilo afgevallen. Wel wandelde ik elke dag een uur met de honden. Ik ging ook niet meer eten na mijn avondeten en dronk veel groene thee en water. Gewoon logisch nadenken over je eten, dat is de beste afval tip.

  Ik had wel 30 kilo overgewicht, het afvallen gaat dan vaak wel sneller in het begin.

  • Jasper Alblas
   26/03/2014 om 5:22 pm

   Hallo Marjette,

   gefeliciteerd 15 kilo in 6 weken is een goede prestatie! Hopelijk gaat de volgende 10 kilo afvallen ook makkelijk. Ieder persoon is verschillend, de bovenstaande afvallen tips zijn zo ontworpen dat ze voor iedereen werken. Bij sommige mensen gaat het makkelijker dan bij anderen.

 • Naomi
  16/03/2014 om 3:30 pm

  Hoi Jasper;

  Ik wil heel graag dit dieet volgen zodat ik 10 kilo kan afvallen. Helaas werk ik in de horeca en dat betekend onregelmatig eten en soms helemaal niet eten als het té druk is. Als er avond gegeten word kookt ook een iemand voor een grote groep personeel waardoor er niet rekening gehouden word met een dieet. Heeft u enige tips voor afvallen?

  • Jasper Alblas
   17/03/2014 om 6:22 pm

   Hallo Naomi,

   om echt af te vallen is discipline nodig. Zorg dat jij je eigen eten meeneemt naar je werk. Je hoeft dan niet altijd te eten wat de pot schaft.

   10 kilo afvallen kan best, ook als je af en toe een maaltijd overslaat. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een groentenshake mee te nemen en daar af en toe een paar slokken van te nemen.

   Veel succes!

  • Susan
   19/03/2014 om 8:38 am

   Heey naomi, ik werk al 15 jaar in de horeca en het is mij het laatste half jaar gelukt om 20 kilo af te vallen ondanks ik wel in de horeca werk. Net als wat jasper zegt: je eigen eten meenemen! Dat was bij mij één van de belangrijkste tips. En geen snacks eten s’avonds laat als je nog aan het werk bent!
   Ik hoop dat het je gaat lukken tis moeilijk maar zeker mogelijk, 10 kilo afvallen!!! Succes!

   • latifa
    28/04/2014 om 3:06 pm

    Beste Jasper,

    Ik heb je boodschappenlijst gekregen, maar een gedeelte is bij mij niet te lezen, doordat het helemaal wit is. Ik heb geprobeerd om het op nieuw te downloaden, maar dat helpt ook niet. Ik moet wel lezen dat ik me aan je boodschappenlijst gehouden heb (het leesbare gedeelte) en ben binnen 1 week 2 kilo kwijt geraakt. Wel had ik nog een vraag over de volgende producten: garnalen, kikkererwten, pastinaak en couscous. Mag je deze producten ook gebruiken?

    Alvast bedankt! !!

 • nadia elhabziz
  10/03/2014 om 2:41 pm

  Hallo Jasper,

  Is dit ook geschikt voor kinderen? Mijn zoon van 12 heeft aanleg om te groeien, hij hoeft er bij wijze naar iets te kijken of hij heeft al een kilo bij. 10 kilo afvallen ofzo kan zeker wel. Daarnaast is hij ook een lekkere eter en kookt ook graag mee thuis. Ik heb een programma samen met hem gevolgd via een kinder dieëtist en in het begin viel hij per halve kilo per week af. Maar nu zit er alles weer aan en is zijn motivatie ook weg en is hij nog zwaarder dan bij de start van het programma. Terwij hij fanatiek sport (voetballen 2 keer trainen en 1 wedstrijd per week en kickboksen 2 keer in de week ) Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen, ik heb je afvallen tips hard nodig. Want zijn motivatie is volledig weg.

  • Jasper Alblas
   12/03/2014 om 2:49 pm

   Hallo Nadia,

   10 kilo afvallen heeft veel meer te maken met je voeding dan met je beweging. De beste tip die ik je kan geven is: eet alleen producten van de boodschappenlijst of de recepten uit mijn receptenboek.

   Kinderen moeten natuurlijk vaak door hun ouders gestuurd worden als het op motivatie voor gezond eten aankomt. Laat hem dus goed zien waarom zijn leven leuker wordt als hij gezond eten eet. En dat gezond eten ook heel lekker kan zijn.

   Veel succes!

 • moniek
  09/03/2014 om 9:07 pm

  Hoi Jasper.
  Ik ontbijt sochtend niet, krijg echt helemaal niks weg. Nu neem ik sinds kort sochtends een shake van het kruidvat merm, nu merk ik dat ik iets minder honger heb maar krijg alsnog rond 10 / 11 uur trek.

  Heeft u misschien een goede tips als alternatief ontbijt? Iets wat makkelijk naar binnengaat.

  En mag ik ook gewoon aarbeien kwark eten?

  Groetjes Moniek

  • Jasper Alblas
   12/03/2014 om 2:52 pm

   Hallo Moniek,

   een paar ontbijten die je kunt nemen in het 10 kilo afvallen traject zijn: glutenvrije havermout (20 min laten weken in gekookt water) met appel en kaneel, of kwark met bosvruchten.

   Kwark met een smaakje bevat vaak ongezonde geur-, kleur- en smaakstoffen. Neutraal is beter.

   Als je rond 10 / 11 uur trek krijgt kun je gewoon een gezonde snack nemen, daar is niets mis mee. Een goede tip voor plezierig afvallen is: eet wanneer je honger hebt, maar eet wel altijd gezond.

   Veel succes!

 • Bija
  05/03/2014 om 9:06 pm

  Hey Jasper

  Ik ben gewend op elke ochtend een bakje met brinta te eten want ik heb veel energie nodig voor school.
  Moet ik daarmee stoppen?

  • Jasper Alblas
   07/03/2014 om 1:52 pm

   Ja Bija, je kan beter glutenvrije havermout met gekookt water eten. Dat is de beste afval tip om mee te beginnen.

   Veel succes!

 • Angelique
  03/03/2014 om 9:50 pm

  Hoi Jasper,
  Vraagje… Ontbijten met een smoothie van sojamelk, gojibessen, chiazaad, hennepzaad en fruit (banaan of appel of mix van blauwe bessen en bramen) om 10 kilo af te vallen, is dat ook goed?
  Gr. Angelique

  • Jasper Alblas
   05/03/2014 om 1:52 pm

   Hallo Angelique,

   mijn afvallen tips zijn: liever water ipv sojamelk, en fruit of gojibessen, allebei wordt wel erg veel suiker.

   Veel succes!

 • sneha
  27/02/2014 om 2:06 pm

  hai jasper.ik ben heel tevreden met wat je vertelt maar even een vraagje.ik wil 20 kilo afvallen wat kan mijn dag schema zijn van maandag tot zondag?ik vind het zo moeilijk om het in elkaar te zetten.heb je wat afval tips?en kan ik ook een brood dieet volgen

  • Jasper Alblas
   28/02/2014 om 1:35 pm

   Hallo Sneha,

   in mijn receptenboek vind je een gedetailleerd weekschema. Als je dat volgt dan zal ik op den duur al je overtollig vet, in jouw geval de 20 kilo, afvallen.

   Veel succes!

 • britt
  26/02/2014 om 6:33 pm

  Hallo jasper, hoe kun je in 5 weken 5 kilo afvallen??

  • Jasper Alblas
   28/02/2014 om 1:28 pm

   De beste tip is: eet de producten van de boodschappenlijst. Als je maar 5 kilo overgewicht hebt dan zal je natuurlijk geen 10 kilo afvallen.

   Veel succes!

 • virginie
  23/02/2014 om 3:06 pm

  Beste jasper,
  Danku voor al die afvallen tips !!!
  Maar ik heb nog een vraagje : is roy co gezond ? ( die soep) of welke is de gezondste. ?
  Groetjes
  Virginie

  • Jasper Alblas
   24/02/2014 om 1:47 pm

   Hallo Virginie,

   ik weet niet precies wat er in royco zit, maar aan de website te zien denk ik dat er veel ongezonde geur-, kleur- en smaakstoffen inzitten. Liever niet eten dus.

   Om snel 10 kilo af te vallen kun je het beste soep eten die alleen uit natuurlijke ingrediënten samengesteld is. Zelf gemaakte soep vind ik altijd het lekkerst.

   Veel succes!

 • Wendy
  12/02/2014 om 3:46 pm

  Hoi Jasper,

  Zijn alle gerechten die er staan voor bv. maandag voor 1 persoon?
  En als je dadels moet eten wat kan je dan ala alternatief nemen,ik lust geen dadels. En gember lust ik ook niet?

  • Jasper Alblas
   15/02/2014 om 5:09 pm

   Hallo Wendy,

   ja de gerechten zijn voor 1 persoon. Je kan de hoeveelheden naar wens aanpassen. Gember en dadels kun je gewoon weglaten. Je zou in sommige gerechten gember met venkel kunnen ruilen en dadels met (ongezwavelde) rozijnen of fruit.

   Veel succes!

 • Adolf
  12/02/2014 om 10:39 am

  Ik hou van je artikel. De tips die u hebt genoemd zijn echt nuttig. Het kan helpen om 10 kilo af te vallen in 5 weken, maar voor de lange termijn voordelen moet je lichaamsbeweging doen of sporten.

  • Jasper Alblas
   12/02/2014 om 11:24 am

   Dank je wel Adolf. Ja, voldoende beweging is ook zeker belangrijk voor een gezond lichaam. Maar met gezonde voeding kun je de meeste (en blijvende) vooruitgang boeken.

 • cindy
  07/02/2014 om 3:44 pm

  Hoi Jasper

  Ik tel de koolhydraten. Hoeveel gram mag je deze op een dag om af te vallen? Ik heb je recepten boek en haal daar recepten uit maar dan zit er toch koolhydraten in. Ik ben nu drie kilo afgevallen in drie weken tijd en val niet meer af. Ik wil er nog 10 kilo af.

  Groeten

  • Jasper Alblas
   08/02/2014 om 1:18 pm

   Hallo Cindy,

   het is belangrijk dat je niet alleen de koolhydraten telt. Vezels en suiker zijn allebei koolhydraten maar hebben een heel ander effect op je stofwisseling. Op mijn boodschappenlijst staan de exacte producten die je helpen die 10 kilo af te vallen omdat ze geen, weinig of niet ‘schadelijke’ koolhydraten bevatten.

   50 tot 100 gram koolhydraten per dag zorgt voor gewichtsverlies terwijl je lichaam gewoon gezond blijft functioneren.

   Veel succes!

 • Maria
  03/02/2014 om 10:10 am

  Hoi Jasper,

  Ik ben ook bezig om een paar kilo af te vallen, maar vind het toch moeilijk om gezond te blijven eten. Val snel terug in oude gewoontes. Ik gebruik nu extra vezels zoals juso-vezels. Dit gebruik ik een half uur voor de maaltijd, zodat je niet te veel eet want juso-vezels die vullen je maag. Mag dit wel als met een dieet bezig bent?

  Heb je misschien nog tips voor me, zodat ik het langer kan volhouden!!

  Thanks, Maria

  • Jasper Alblas
   03/02/2014 om 4:39 pm

   Hallo Maria,

   de sleutel tot succesvol enkele kilo’s of zelfs 10 kilo afvallen is lekkere gerechten en recepten. In mijn receptenboek vind je een hoop inspiratie. Zo kun je het makkelijker volhouden.

   Als je veel gezonde vetten eet dan verdwijnt je hongergevoel snel. In het begin is dit even wennen, maar na enkele weken gaat dit heel gemakkelijker.

   Veel succes!

 • Ramona
  01/02/2014 om 1:49 am

  Hoi ik heb een dringende vraag..

  Ik hebt best wat buikvet en wil gewoon een paar kilos afvallen. Het liefst 10 tot 15 kilo

  Ik vraag me af of het een goed idee is om elke dag een noodelssoepje te eten als avond eten. En als onbijt crackers met advocado?
  Tusendoortjes fruit.. En om af te wisselen kippensoep als avond eten?
  En ik ben echt helemaal niet gek op water.. Dus is het slecht als ik dan veel sapjes drink?

  Ik hoor graag wat tips,

  Mvg

  • Jasper Alblas
   01/02/2014 om 7:40 pm

   Hallo Ramona,

   noodles bevatten helaas ook veel koolhydraten, hetzelfde geldt voor ontbijtcrackers. Avocado is wel erg gezond. Zolang de kippensoep van natuurlijke ingrediënten is gemaakt is het ook geen probleem. En fruit mag je met mate eten.

   In mijn receptenboek vind je ideale vervangers voor koolhydraat-rijke maaltijden die je hepen afvallen (15 of 10 kilo is geen probleem).

   Water, thee en verse groentesap zijn de drie beste drankjes. Frisdranken en vruchtensapjes bevatten vaak veel suikers en zijn echte dikmakers.

   Veel succes!

 • Marije
  30/01/2014 om 8:27 pm

  Beste Jasper, ik eet graag soep. Wat kan ik als bouillon gebruiken bij bijv tomatensoep om wel 10 kilo af te vallen? Iets van de natuurwinkel? En kan ik split erwten eten? Maak ook graag zelf erwten soep. Alvast dank voor je tips!
  Ben zeer enthousiast over je lijst en voel me energiek.

  • Jasper Alblas
   31/01/2014 om 1:30 pm

   Je kunt bouillon maken van alle natuurlijke kruiden en specerijen. Split erwten mag je met mate eten. Dus af en toe een erwtensoep is geen probleem.

   Goed om te horen, ga zo door!

 • Farfala
  29/01/2014 om 8:54 pm

  Hoi Jasper,

  Wat is jouw mening over roggebrood?

  Ps. Lekker bezig en bedankt voor de tips!

  • Jasper Alblas
   30/01/2014 om 11:40 am

   Bedankt Farfala.

   Om echt in 5 weken al 10 kilo af te vallen kun je het best helemaal geen roggebrood eten. Roggebrood remt de snelheid waarmee je gewicht verliest af.

   Veel succes!

 • Natascha
  25/01/2014 om 9:19 am

  Beste,

  Ik heb een glutenintollerantie, dus ipv Haver een ik glutenvrije pap smorgens.. ik neem aan dat dit niet veel verschil maakt..
  Ik heb nog wel 2 vraagjes:
  Ik las dat je duursporten ten zeerste afraad maar als je het ter ontspanning doet.. moet je er dan ook mee stoppen?
  En wat zijn je gedachten over glutenvrije (eiwitrijke) producten als quinoa en amaranth?

  Groetjes

  • Jasper Alblas
   27/01/2014 om 2:52 pm

   Hallo Natascha,

   glutenvrije havermout is prima. Let op, er zitten wel koolhydraten in dus het kan de 10 kilo afvallen wat vertragen.

   Duursporten ter ontspanning zijn geen probleem, alleen neem de negatieve kanten ervan ook in overweging.

   Quinoa is een goede vervanging voor pasta, je vindt dit ook terug op mijn boodschappenlijst.

   Veel succes!

 • ashna
  25/01/2014 om 7:09 am

  Hoi jasper dankjewel voor die tips.ik moet 15 kilo afvallen.ik was 86 kilo nu weegt ik 81kilo, maar ik heb een probleem met zoeteheid!!!!.met uw tips moet ik afvallen en doorzetten.

  Alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   27/01/2014 om 2:54 pm

   Hallo Ashna,

   probeer je verlangen voor zoetheid onder controle te krijgen. Een paar snelle tips: koop geen zoetigheid, vertraag je ademhaling als je de verleiding voelt opkomen en zorg dat je altijd wat te snacken bij de hand hebt.

 • lolo
  22/01/2014 om 6:31 pm

  Heel erg bedankt!!

 • Hilde
  22/01/2014 om 8:43 am

  Je zegt van geen granen te eten, maar havervlokken mag wel in de ochtend. ik dacht dat haver een graan was.

  • Jasper Alblas
   22/01/2014 om 12:09 pm

   Haver is de enige graan die van nature geen gluten bevat. Gluten zijn de grootste ‘boosdoeners’ in granen voor je algehele gezondheid. Een tip voor de afvallers: eet havermout/havervlokken wel met mate.

 • odet
  20/01/2014 om 1:10 pm

  Haai Jasper,

  Ik heb je boodschappenlijstje ontvangen mijn dank daarvoor. Mijn vraag is hoe zit het met vleesvervangers? En dan de kant en klare uit de supermarkt? En tofu?

  Bedankt Odet

  • Jasper Alblas
   21/01/2014 om 2:30 pm

   Hallo Odet,

   koudwater vis, goede scharrel eieren, natuurlijke oliën, vitamine b12 supplementen en een algeheel gezond voedingspatroon zijn de beste vleesvervangers. Je kunt tofu en soja producten beter niet gebruiken, deze zijn vaak genetisch gemanipuleerd.

   Veel succes!

 • stefan
  17/01/2014 om 11:18 pm

  hallo Jasper,

  Eerst wil ik je bedanken voor je site, heel erg handig, en sympathiek van je dat je geen geld vraagt, dat wordt gewaardeerd, geld is inderdaad voor veel mensen een drempel waar ze niet overheen willen gaan.

  Ik heb al zo lang ik weet altijd een buikje gehad, en daar wil ik zo langzamerhand van af, ben het zat me ongemakkelijk te voelen in groepsverband. Ik vermijd zwembaden, stranden en strakke kleding.

  Nu weet ik zelf wel hoe het komt, ik eet ongezond en onregelmatig, ook drink ik veel alcohol, ben tenslotte niets voor niets student 🙂

  Ik wil het dus op een andere manier gaan doen, gezonder en regelmatig eten, maar ik heb totaal geen verstand van wat goed en slecht voor het menselijk lichaam is. Natuurlijk wel dat frituur slecht is en fruit goed, maar van die koolhydraten en eiwitten wist ik pas na het lezen van je site.

  Ik ben de laatste tijd met wat gewichtjes gaan spelen en het resultaat is al een beetje te zien, maar die buik irriteert me heel erg en ik wil er per se van af. Je boodschappenlijstje zou mij misschien kunnen helpen met wat ik wel en niet zou moeten eten.

  Ten slotte, heb je misschien wat do’s and don’ts voor wat je wel en niet moet eten. Zo eet ik graag kaas, witbrood en saté, geen idee of die goed of slecht is.

  alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   18/01/2014 om 7:16 pm

   Hallo Stefan,

   graag gedaan, maak goed gebruik van de informatie. De boodschappenlijst is inderdaad de ideale tool om je voedselpatroon gezonder te maken. Eet gewoon alleen producten van de lijst en je weet zeker dat je gezond eet en ook al je overtollig lichaamsvet zult verbranden.

   De allerbelangrijkste Do is: blijven doorgaan en een gewoonte maken van gezond eten. De voordelen zijn echt eindeloos. Je valt af, je slaapt beter, je bent minder vaak ziek, je hebt een beter humeur, je kan scherper denken, etc. etc.

   Gezond eten (dus geen suiker, fastfood, frituur, weinig alcohol en koolhydraten) lijkt moeilijk, maar als je er eenmaal aan gewent bent is het heel goed te doen.

 • kristijn
  15/01/2014 om 8:43 pm

  ik eet altijd wortels met hoummous, super lekker.
  je kan ook pannekoekjes maken met gele spliterwten meel ik had gelezen dat de GI hiervan laag is. Ik Pureer s’ avonds kikkererwten met groentes waaronder boerenkool, is nog lekkerder dan met aardappels!

  • Jasper Alblas
   16/01/2014 om 3:55 pm

   Hallo Kristijn,

   Lijken me heerlijke gerechten, zorg dat je enkel ingrediënten van de boodschappenlijst gebruikt. GI is namelijk niet het enige criterium.

 • Selma
  14/01/2014 om 3:34 pm

  Hallo Jasper,

  Ik heb 4 jaar lang in een snackbar gewerkt waardoor ik heel erg ben aangekomen.
  Ik hou van fastfood maar laatste tijden doe ik me best om niks te eten.
  Door niks te gaan eten ben ik 4 kilo kwijtgeraakt in 2 weken maar zie ik geen verschil als ik naar de spiegel kijk.
  Het is een grote verandering om ineens te gaan afvallen maar ik wil het wel heel graag. Kan je misschien tips geven wat ik kan eten de hele dag door? Ik wil super snel afvallen…

  Alvast bedankt!

  • Jasper Alblas
   14/01/2014 om 4:26 pm

   Hallo Selma,

   groente en voedsel dat een hoog percentage gezonde vetten heeft (en weinig koolhydraten en niet te veel eiwitten) kun je zo vaak eten als je wilt. Je zal merken dat, juist omdat deze producten veel vezels of gezonde vetten bevatten, je hongergevoel snel verdwijnt.

   Meestal maakt de eerste 10 kilo afvallen een enorm verschil. Dus hou gewoon vol, je zult het verschil snel genoeg merken.

   Veel succes!

 • Josephine
  14/01/2014 om 10:50 am

  Hallo Jasper,

  Sinds augustus heb ik diabetes en eet sindsdien weinig koolhydraten. Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn bloedglucose al flink is gedaald.Ik ben al 10 kilo afgevallen maar ik moet nog minstens 10 kilo meer kwijt.

  Ik eet de hele dag koolhydraatarm maar als ontbijt neem ik 2 sneetjes koolhydraatarm brood.

  Mijn vraag: Kan ik daarmee doorgaan of kan ik beter helemaal geen brood meer eten?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Jasper Alblas
   14/01/2014 om 4:29 pm

   Goed bezig Josephine!

   Het is misschien beter om in één keer helemaal met (koolhydraatarm)brood te stoppen. Nu denk je dat je het erg gaat missen, maar als je er eenmaal een paar weken aan gewend bent gaat het vanzelf. In de ochtend is een boerenomelet een prima alternatief.

   Veel succes!

 • Anna-Marie
  12/01/2014 om 8:04 am

  Hoi Jasper,

  Ik zie veel overeenkomsten met het paleoprincipe. Klopt dat?

  • Jasper Alblas
   14/01/2014 om 4:32 pm

   Hallo Anna-Marie,

   ja dat klopt. Er zijn wel een aantal essentiële verschillen. Bijvoorbeeld het paleo principe zegt dat je vooral veel vlees en eiwitten moet eten. Ik ben van mening dat, dat niet erg gezond voor je is. Je mag zeker wel (gras gevoerd) vlees eten, maar ik spoor je zeker niet aan dit heel veel te eten.

   Op de boodschappenlijst heb ik de exacte producten gezet die je nodig hebt. Ik gebruik ook alleen deze producten in mijn receptenboek.

 • Rosanne
  08/01/2014 om 6:55 pm

  Hi Jasper,

  Ik vroeg me af of ik ook nog garnalen zou kunnen eten (roze of hollandse)Ook vroeg ik me af of ik tomatenpuree of blokjes tomaat in blik zou kunnen eten.

  Alvast bedankt

  • Rosanne
   08/01/2014 om 7:35 pm

   Oh, ik vroeg mij ook nog af hoe slecht honing voor je is..

   Alvast bedankt!

  • Jasper Alblas
   10/01/2014 om 1:05 pm

   Hallo Rosanne,

   ja, Hollandse garnalen zijn prima. Zolang er geen onnatuurlijke stoffen aan de tomaten zijn toegevoegd en ze alleen ingeblikt zijn is dit geen probleem.

 • sandra
  04/01/2014 om 10:22 am

  Hoi Jasper,

  Wat kun je aanraden om te eten. Wat is lekker/ vullend en bevat weinig calorieen?
  Meestal krijg ik zo’n hongergevoel ’s middags en dan ga ik alweer de fout in.
  Groeten,
  Sandra

  • Jasper Alblas
   10/01/2014 om 1:07 pm

   Hallo Sandra,

   als je honger hebt mag je alles eten wat op mijn boodschappenlijst staat (zo veel als je wilt). Wortelen, avocado en noten zijn mijn favoriete tussendoortjes.

 • Nynke
  03/01/2014 om 10:02 pm

  Ik wil dolgraag afvallen.
  Maar dat vind ik erg moeilijk.
  Deze tips hebben wel geholpen maar ik vraag me 1 ding af:
  Als je bijvoorbeeld een stuk chocola eet, ben je dan gelijk al aangekomen?

  • Jasper Alblas
   10/01/2014 om 1:10 pm

   Hallo Nynke,

   het is niet zozeer dat je van dat ene stuk chocola direct aankomt, maar dat stuk chocola verstoord de biochemie in je lichaam. Als resultaat daarvan krijg je sneller weer trek in suiker en kan je lichaam moeilijker lichaamsvet verbranden.

   Uiteindelijk is het bijna altijd je algehele levensstijl die je gewicht bepaald, niet een eenmalige actie.

 • mohammed
  28/12/2013 om 8:17 pm

  Beste Jasper zou je veel kilo “s kunnen verliezen
  als je niks eet een hele week lang.
  alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   02/01/2014 om 4:15 pm

   Hallo Mohammed,

   ja dat klopt, maar het is niet zo gezond. Je zou dan beter een week lang een detox kuur kunnen doen, door een week lang alleen maar groentesap te drinken (met naast de groentes ingrediënten zoals eiwitpoeder, lijnzaadolie en nog veel meer voedzame producten).

   Echter, als je je eetpatroon niet veranderd kom je alle kilo’s daarna net zo makkelijk weer aan. Je kunt alleen blijvend afvallen als je blijvend je eetpatroon veranderd.

 • Julie
  04/12/2013 om 12:50 pm

  Beste Jasper

  Ik had enkele vragen over je boodschappenlijstje.

  Waarom moet je je beperken tot 1 stuk fruit per dag?
  Ik ben een frequente smoothie liefhebber en vooral smoothies met kokosmelk en veel fruit. Voor mij is dit dus moeilijk om te laten.

  Ook merkte ik op dat passievrucht en mango niet in het lijstje staan.
  Mag je daar dan meer van eten op 1 dag?

  Wat wordt dan juist bedoeld met gras gevoerd vlees? Is dit dan biovlees
  van schaap, koe ?

  En olijfolie extra vergine is dit een soort merk van olijfolie en waar vind je die in België? Waarin verschilt dit van gewone olijfolie?

  Mijn ontbijt bestaat momenteel uit boekwijtzaden,lijnzaden en pompoen zaden verwerkt
  in een smoothie met 2 stukken fruit met cocosmelk.

  Moet ik dingen weglaten???

  Groetjes Julie

  • Jasper Alblas
   14/12/2013 om 1:49 pm

   Hallo Julie,

   In fruit zitten een hoop goede voedingsstoffen, maar ook een hoop suiker. 10 kilo afvallen is voor je lichaam best een aardige stap. Om dat succesvol te doen kun je beter niet te veel fruit eten (max 1 stuk per dag). Als je eenmaal op gewicht bent kun je proberen wat meer fruit te eten en dan kijken hoe je lichaam daarop reageert. Dat verschilt van persoon tot persoon. Passievrucht en mango bevatten erg veel suiker.

   Gras gevoerd vlees in vlees van een dier dat zijn/haar hele leven gras heeft gegeten. Veel runderen krijgen tegenwoordig ‘kracht voer’. Dit bevat voer bevat veel koolhydraten en zorgen voor ongezonde stoffen in het vlees en vet wan het dier.

   Extra vergine olijfolie of ‘gewone’ olijfolie heeft te maken met de hoeveelheid vrij zuur die zich in de olie bevind. Over het algemeen wordt extra vergine olijfolie beter in je lichaam verwerkt.

   Veel succes!

 • Willemijn
  30/11/2013 om 10:10 pm

  Hoi Jasper,

  Mag je kwark nemen als ontbijt?
  Ik moet om 7 uur beginnen met werken, zuivel werkt bij mij altijd prima in de vroege morgen.
  Wat zijn andere snelle mogelijkheden als ontbijt? Met snelle bedoel ik de tijd van klaarmaken

  Groetjes Mijntje

  • Jasper Alblas
   14/12/2013 om 1:43 pm

   Hallo Willemijn,

   je kan kwark nemen als ontbijt. Ik zou het afwisselen met groente shake (die kan je de dag van te voren klaar maken) en havermout met gekookt water en een stukje fruit.

 • wendy
  23/11/2013 om 9:53 pm

  Hallo Jasper,

  Waarom mag je helemaal geen kaas?? Of heeft dat met de eiwitten te maken?

  groetjes
  wendy

  • Jasper Alblas
   27/11/2013 om 1:37 pm

   Hallo Wendy,

   het menselijk lichaam mist enkele enzymen om zuivel af te breken zoals het hoort. Dit zorgt voor verstoringen in je darmen. Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je darmen optimaal werken.

 • Ina
  06/11/2013 om 8:52 am

  Beste Jasper

  Hartelijk dank voor de boodschappenlijst.
  Er staan ook ‘kiemen (alle soorten)’ op vermeld. Mag dan ook het 100% gekiemd speltbrood of tarwebrood (= essenenbrood dat bestaat uit 100% gekiemde granen zonder enige toevoeging.

  Alvast dank voor uw reactie.

  • Jasper Alblas
   14/11/2013 om 7:33 am

   Hoi Ina,

   excuus, alle soorten moet eigenlijk zijn: allen soorten van producten op de lijst. Dus als een groente, zaad of pit op de boodschappenlijst staat dan mag je ook de gekiemde variant hiervan eten. Spelt en tarwe kun je dus beter niet doen.

   M.b.t. het stoppen met eten van brood is de beste afslank of afval tip die ik je kan geven: zet even door. In het begin is het wennen om geen brood meer te eten, maar na een week begin je er al snel aan te wennen.

   Succes!

 • Manon
  29/10/2013 om 8:51 pm

  Hallo Jasper,

  Als ontbijt moet ik van mijn ouders brood eten, dat moet. Is er misschien nog een broodsoort dat beter is?
  Alvast bedankt!

  Groetjes.

  • Jasper Alblas
   05/11/2013 om 9:59 am

   Hallo Manon,

   mijn voorkeur zou in dat geval uitgaan naar spelt, rogge of zuurdesembrood.

   Het is misschien een idee om je ouders een keer dit artikel te laten lezen. Of dit artikel als ze meer details willen weten.

 • pauline
  18/10/2013 om 8:53 pm

  Beste Jasper,

  Iets te snel gereageerd. Heb je boek doorgenomen en het is allemaal duidelijk. Sorry voor mijn snelle reactie.

  Wel nog een vraagje;
  de noten en zaden die je voorschrijft moeten die zonder zout gekocht worden?
  De tonijn uit blik op water of olie?

  Alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   21/10/2013 om 2:39 pm

   Oke perfect, geen probleem. Ja noten en zaden altijd ongezout en ongeroosterd. Tonijn wel met mate eten en bij voorkeur uit water.

 • pauline
  17/10/2013 om 8:32 pm

  Beste Jasper,

  Een vraag na aanleiding van je receptenboek. De recepten zien er heerlijk uit maar (voor mij) niet haalbaar. Op je site staan ook makkelijke opties voor de dag.

  Mijn vraag: kan ik zelf bepalen wat en wanneer ik eet uit jouw boodschappenlijst?
  Bijvoorbeeld een salade van gemengde sla met “jouw” mosterd dressing, gekookt eitje, pijnboompitten, uitgebakken bacon en cherrytomaat en stukjes rijstwafel.
  Zo ja heb je misschien dan handvaten voor wat ik sowieso binnen moet krijgen op een dag.
  Zo nee, mag ik wel wisselen uit alle ontbijten, lunches, sappen en diners. Uit zoveel je receptenboek en de makkelijke recepten van je site?

  Alvast bedankt.

  • Jasper Alblas
   21/10/2013 om 2:37 pm

   Hoi Pauline,

   Ja je kunt dat zelf samenstellen, dat is geen probleem.

   Zelf houd ik niet echt bij wat ik eet, maar ik eet groente en extra vergine olijfolie bij elke maaltijd en maximaal 1x ei, 1x eiwitpoeder, 1x portie noten en dan optioneel 1x vis of vlees. Verder voeg ik waar nodig zeezout en kruiden en specerijen toe. Hier voel ik me altijd het beste bij.

   Ja je kan alles omwisselen als je hier behoefte aan hebt.

   Veel succes!

 • Stefanie
  15/10/2013 om 3:24 pm

  bedankt voor de tips jasper maar waarom mag je niet te veel eiwitten eten als je wilt afvallen? wat is het probleem daarmee?

  • Jasper Alblas
   21/10/2013 om 2:32 pm

   Hoi Stefanie,

   dat is een vrij complex verhaal, maar in feite komt het erop neer dat eiwitten de bouwstoffen zijn voor je lichaam. Hoe meer bouwstoffen je eet hoe sneller je ouder wordt.

   Je kunt het vergelijken met een auto, hoe meer je met de auto rijdt hoe sneller de auto oud wordt en kapot gaat. Door het eten van eiwitten laat je je lichaam werken, dan is essentieel om te overleven, maar als je het te veel doet gaat dit averechts werken.

   Vandaar dat ik ook geen afval shakes (die vol eiwitten zitten) aanraad om 10 kilo af te vallen. Deze eiwitten hebben het bovenstaande effect.

 • Byanca
  15/10/2013 om 10:36 am

  Hallo Jasper,

  Ik probeer al jaren een khd-arm dieet te volgen en je hebt gelijk, het werkt. Mijn probleem met het dieet of beter gezegd levenswijze, en de reden dat ik het nooit echt lang volhoud, is dat de manier van eten op een gegeven moment erg eenzijdig wordt als je brood, aardappelen en vele andere voedingsmiddelen moet schrappen. Te veel eiwitten die het moeten vervangen wekken op een gegeven moment weerzin op. Daarbij, er zijn veel mensen die een khd-‘verslaving’ hebben wat zich simpel gezegd uit in juist die behoefte aan khd. Enorme behoefte aan zoetigheid of in hartige (ongezonde) producten als chips e.d. Heb je nog afval tips om hiermee om te gaan? Dat is en blijft mijn grote valkuil ondanks dat ik prima weet wat wel of niet te doen.

  Bedankt alvast!

  • Jasper Alblas
   21/10/2013 om 2:29 pm

   Hoi Byanca,

   veel mensen denken inderdaad dat er weinig overblijft als je geen koolhydraten meer kan eten, maar niets is minder waar. Het is alleen even wennen en nieuwe dingen uit proberen. Mijn receptenboek is een goed plek om te beginnen.

   Denk eens na over alles wat je in een salade kunt doen. Je kunt bijna alle sauzen zelf maken met natuurlijke ingrediënten. Gebruik ipv pasta quinoa en maak de ‘pasta’-saus zelf zonder alle geur, kleur en smaakstoffen.

   Chips kun je prima vervangen door wortelen met een dipsausje van extra vergine olijfolie en zeezout. Of zelf gemaakte knoflooksaus (extra vergine olijfolie, knoflook, zeezout, kwark en citroensap).

   Voor je het weet ben je 10 kilo afgevallen en daar hoef je echt niets voor te laten. Je moet alleen even ‘buiten de box’ denken.

   Koolhydraat verslaving kom ik inderdaad ook vaak tegen. Maar dit is een questie van wilskracht, houd mijn site goed in de gaten want ik ben bezig hier een mooie oplossing voor aan te dragen.

   Hier alvast een afval tipje van de sluier: in het moment van verleiding, ga langzamer ademhalen. Hierdoor krijg je direct meer wilskracht en kun je de verleiding makkelijker weerstaan. En als je het echt niet kunt weerstaan, spreek dan met jezelf af dat je het over 10 minuten pas eet als je dan nog trek erin hebt.

   Het kan natuurlijk ook geen kwaad om gewoon geen koolhydraten in huis te halen, dat zal je ook zeker helpen de verleiding te kunnen weerstaan.

   Veel succes!

 • Thave Schilders
  03/10/2013 om 9:23 pm

  Beste Jasper,

  Een van je afval tips is het drinken van groente sappen. Maar als ik groente sap maakt blijft er altijd veel in de sapmachine zitten. Zitten in die pulp die overblijft ook niet veel voedingsstoffen die je dan zo weggooit. Ik vind het altijd zonde om zo een sap te maken omdat ik dan veel eten weggooi. Kan ik de groente niet gewoon zo eten? Is dat minder goed? Ik wil graag die 10 kilo afvallen (eigenlijk 15 maar 10 is ook goed).

  Alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   06/10/2013 om 4:45 pm

   Hallo Thave,

   ja dat klopt, die ‘pulp’ zijn voornamelijk groentevezels. Dit zijn dezelfde stoffen die je normaliter via je ontlasting uit zou scheiden. De stoffen worden niet actief in je lichaam gebruikt.

   Je hebt overigens wel wat vezels nodig. Ze helpen namelijk wel je darmen gezond te houden en i.c.m. suiker je bloedsuikerspiegel te reguleren.

   Je kunt de groente natuurlijk ook gewoon eten. Het voordeel van een shake is dat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt welke ook sneller in je lichaam opgenomen worden.

   Ik raad je aan groentesappen en gewoon groente eten samen te combineren. Persoonlijk drink ik ’s morgens liever sap en eet ik ’s middags / ’s avonds gewoon verse groente.

   Succes!

 • Joyce
  26/09/2013 om 12:07 pm

  Ik heb de boodschappenlijst ontvangen, maar ik vroeg me af wat goed beleg is voor op brood of wat een andere goede vervanger is voor ontbijt. denk bij beleg ook aan halvarine oid

  • Jasper Alblas
   26/09/2013 om 1:24 pm

   Hallo Joyce,

   ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden als je (10 kilo) wilt afvallen. Brood is gemaakt van granen, deze granen worden in je lichaam omgezet tot suiker, dus als je wilt afvallen is het een tip om brood te vermijden.

   Een beter ontbijt is bijvoorbeeld een boerenomelet, een ontbijt smoothie van (groene) groente of eventueel wat haverhout met gekookt water (niet te vaak). Je vindt een hoop gezonde ontbijten in het receptenboek.

   Halvarine zit overigens vol ongezonde vetten, biologische roomboter of kokosnootolie (eerste persing) is een beter alternatief.

   Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *