In dit artikel geef ik je 7 afval tips die ervoor zorgen dat je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvalt. Als je meer of minder dan 10 kilo overgewicht hebt raad ik je alsnog aan dit artikel te lezen. Want uiteindelijk wil iedereen overtollig lichaamsvet verbranden.

10 kilo afvallen is niet moeilijk, het is alleen belangrijk dat je precies weet wat je moet doen. De duidelijke informatie en de rechttoe-rechtaan afval tips in dit artikel helpen je daarbij.

Afval-tips: voeding of sporten?

Afvallen is 70% voeding en 30% sporten. Je kunt afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar je kunt (haast) niet afvallen door ongezond te eten en veel te sporten.

Sporten zoals sprinten en krachttraining kan zeker geen kwaad, maar je kunt ook zonder sporten 10 kilo afvallen. Dat is ideaal als je het te druk hebt om veel naar de sportschool te gaan.

Voor je algemene gezondheid (en dus ook voor gewichtsverlies) is het belangrijk dat je wel minimaal 30 minuten per dag beweegt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te lopen, te fietsen of te zwemmen. De meeste mensen in Nederland halen de 30 minuten makkelijk.

Voeding is dus belangrijker dan sporten als je 10 kilo wilt afvallen.

Eten om af te vallen

We eten om energie binnen te krijgen, deze energie heb je nodig om te kunnen bewegen en te overleven. Je kunt energie op drie  manieren binnenkrijgen. Via koolhydraten, via eiwitten en via vetten. Elk van deze energiebronnen wordt in je lichaam op een andere manier verteerd.

De verschillende vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten heeft grote invloed op de snelheid van je vetverbranding en uiteindelijk je lichaamsgewicht.

Koolhydraten zorgen voor een moeizame vetverbranding, waardoor je veel aankomt.

Terwijl vetten en eiwitten de vetverbranding juist stimuleren, zodat je makkelijk gewicht verliest.

Moeilijk 10 kilo afvallen met koolhydraten

Voorbeelden van koolhydraten zijn suiker, granen, zetmeel, lactose en alcohol. Alle koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot enkelvoudige suikers (monosacchariden: glucose en fructose).

Opname van glucose in je bloed zorgt ervoor dat je insulineniveau stijgt. Door het hoge insulineniveau wordt het enzym dat lichaamsvet kan verbranden (Hormone-Sensitive Lipase, HSL) geblokkeerd.

Koolhydraten zorgen er dus voor dat je heel moeilijk je lichaamsvet verbrandt. Je kunt zoveel hardlopen of sporten als je wilt, maar zolang je koolhydraten eet, zul je heel moeilijk lichaamsvet verbranden.

Makkelijk 10 kilo afvallen met eiwitten en gezonde vetten

Eiwitten en (gezonde) vetten zorgen er niet voor dat je insulineniveau zo snel en zo hoog stijgt. Hierdoor is het wel goed mogelijk om lichaamsvet te verbranden.

Voorbeelden van eiwitten en gezonde vetten zijn: vis, vlees, ei, noten, zaden, pitten, natuurlijke oliën en sommige groenten. Als je dit voedsel eet en meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt zul je direct lichaamsvet verbranden.

Dit is natuurlijk een versimpeling van je zeer complexe spijsvertering. In werkelijkheid zijn er duizenden  stoffen, hormonen en enzymen die met dit proces te maken hebben. Als je hier meer over wilt weten raad ik je aan mijn artikel Afvallen: de verdieping te lezen.

Het is niet nodig om precies te begrijpen hoe je lichaam werkt om 10 kilo af te vallen. Het enige dat je moet onthouden is: koolhydraten maken je dikker en eiwitten en gezonde vetten helpen je afvallen.

Nog één opmerking over eiwitten. Eiwitten stimuleren groei in je lichaam, maar groei betekent veroudering. In verschillende studies is aangetoond dat te veel eiwitten de levensduur verkorten. Eiwitten zijn ontzettend gezond en je hebt ze echt nodig, maar eet ze niet te veel.

Eet weinig koolhydraten, voldoende (maar niet te veel) eiwitten en veel gezonde vetten. De onderstaande tips zullen je hier erg mee helpen.

De 7 afval tips

Als je de onderstaande tips opvolgt, zul je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvallen.

 • Tip 1: Kook zelf
 • Tip 2: Haal geen suiker en granen in huis
 • Tip 3: Leer juicen
 • Tip 4: Snack rauw
 • Tip 5: Weeg je één keer per week
 • Tip 6: Informeer vrienden en collega’s
 • Tip 7: Begin direct

Tip 1: Kook zelf. Daarmee bedoel ik eigenlijk “bereid je eten zelf”, want je hoeft je eten natuurlijk niet altijd te koken. Door je eigen eten te bereiden heb je zelf in de hand wat erin gaat. Dit betekent dat je ook sauzen het best zelf kunt maken.

Als je toch besluit uit eten te gaan, zorg er dan voor dat je van tevoren thuis een gezonde maaltijd hebt gegeten. Eenmaal in het restaurant kun je voor de gezelligheid een salade (zonder saus) mee-eten.

Neem ook een zelfgemaakte lunch mee naar je werk, want helaas zijn de meeste bedrijfskantines nog gefocust op brood of andere koolhydraten.

In dit receptenboek vind je meer dan genoeg voorbeelden van gezonde gerechten (ontbijt, lunch, diner, snacks en tussendoortjes) en sauzen.

Tip 2: Haal geen granen en suiker in huis. Als ze er niet zijn kun je ze ook niet eten.

Het is daarnaast belangrijk dat je ook onderweg of op je werk niet in de verleiding wordt gebracht om koolhydraten te eten. Heb je de gewoonte om na je werk langs een fastfoodrestaurant te gaan? Neem een andere route. Heb je de gewoonte om op je werk om 4 uur iets uit de snoepmachine of frisdrankmachine te halen? Neem geen muntgeld mee. Wees creatief en probeer elke mogelijkheid om in de verleiding te worden gebracht uit te sluiten.

Tip 3: Leer juicen. Juicen, of met een ander woord “sappen”, is het fijnpersen van groente zodat er een groentesap ontstaat. Door groente te persen neem je de vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen ontzettend snel in je lichaam op. Het sap bevat haast geen calorieën, maar stilt wel je honger.

Ik maak zelf standaard elke ochtend een liter groentesap en drink dit gedurende de rest van de dag op, tussen mijn maaltijden door. In het begin is de smaak even wennen, maar als je het eenmaal een paar weken gedaan hebt, wil je niets anders meer. In het Smoothie Afslank Plan vind je naast smoothies ook tal van groentesap recepten.

Tip 4: Snack rauw. Snacken is misschien wel de belangrijkste oorzaak van je overgewicht. Rond een uur of 4 of na het avondeten heb je vaak ontzettend veel trek in iets zoets of ‘iets wat vult’. Dit hongergevoel negeren is erg moeilijk.

Wat je het best kunt doen om dit honger gevoel te stillen, is een rauwe snack nemen. Daarmee bedoel ik: eten dat niet gekookt, gebakken of bewerkt is. Wortelen, groene selderij, noten of een stukje fruit zijn voorbeelden van ideale snacks.

Tip 5: Weeg je één keer per week. Veel mensen die bezig zijn met afvallen, wegen zich elke dag. Deze mensen weten vaak niet dat facetten zoals het weer, je beweging, de tijd van de dag, de tijd van de maand en veel andere aspecten, invloed hebben op je gewicht.

Het kan voorkomen dat je van de ene op de andere dag ineens 1,2 kilo bent afgevallen. Maar het kan ook voorkomen dat je ineens 0,5 kilo bent aangekomen. In het laatste geval raken mensen vaak erg gedemotiveerd en zijn ze die dag sneller geneigd iets ongezonds te eten (want ‘het werkt toch niet’).

Als je, je van week tot week weegt, zul je zien dat je elke week tussen de 1,0 en 2,5 kilo verliest. Maak je geen zorgen als dit een week niet zo is. Blijf gewoon gezond eten en je verbrandt vanzelf al je overtollige lichaamsvet.

Tip 6: Informeer vrienden en collega’s. Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je de komende 30 dagen minder koolhydraten gaat eten. Zo hoef je niet iedere keer uit te leggen waarom je geen stukje taart neemt, waarom je geen aardappels opschept of waarom je een salade zonder saus bestelt.

De meeste mensen zullen je steunen tijdens het proces. Bovendien, door de sociale druk die het creëert heb je minder moeite om lekkere tussendoortjes af te slaan (je hebt immers je vrienden beloofd dat je ze niet zou eten).

Tip 7: Begin direct. We kennen allemaal het gezegde, van uitstel komt afstel. En juist met afvallen is dit vaak het geval. Heel veel mensen willen er graag wat aan doen, maar hebben niet de moed om te beginnen.

Ik vind het een van de vervelendste dingen om te zien, mensen die zich neerleggen bij hun overgewicht. Ze doen dit omdat ze denken dat het een hele opgave is of soms zelfs dat het onmogelijk is.

Niets is minder waar! Ook jij kunt je overgewicht kwijtraken, mits je de juiste aanpak kiest. En daar kan ik je bij helpen.

Speciaal voor mensen die graag vlot en efficiënt (maar wel gezond en natuurlijk) van hun overgewicht af willen heb ik het Smoothie Afslank Plan geschreven.

Je ontvangt een zeer uitgebreide handleiding die je helpt om in minder dan 5 weken tot wel 10 kilo lichaamsvet voorgoed te verbranden. Meer informatie vind je hier.

Veel succes!

 

Bekijk (144) reacties

Verberg reacties

 • Naomi
  16/03/2014 om 3:30 pm

  Hoi Jasper;

  Ik wil heel graag dit dieet volgen zodat ik 10 kilo kan afvallen. Helaas werk ik in de horeca en dat betekend onregelmatig eten en soms helemaal niet eten als het té druk is. Als er avond gegeten word kookt ook een iemand voor een grote groep personeel waardoor er niet rekening gehouden word met een dieet. Heeft u enige tips voor afvallen?

  • Jasper Alblas
   17/03/2014 om 6:22 pm

   Hallo Naomi,

   om echt af te vallen is discipline nodig. Zorg dat jij je eigen eten meeneemt naar je werk. Je hoeft dan niet altijd te eten wat de pot schaft.

   10 kilo afvallen kan best, ook als je af en toe een maaltijd overslaat. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een groentenshake mee te nemen en daar af en toe een paar slokken van te nemen.

   Veel succes!

  • Susan
   19/03/2014 om 8:38 am

   Heey naomi, ik werk al 15 jaar in de horeca en het is mij het laatste half jaar gelukt om 20 kilo af te vallen ondanks ik wel in de horeca werk. Net als wat jasper zegt: je eigen eten meenemen! Dat was bij mij één van de belangrijkste tips. En geen snacks eten s’avonds laat als je nog aan het werk bent!
   Ik hoop dat het je gaat lukken tis moeilijk maar zeker mogelijk, 10 kilo afvallen!!! Succes!

   • latifa
    28/04/2014 om 3:06 pm

    Beste Jasper,

    Ik heb je boodschappenlijst gekregen, maar een gedeelte is bij mij niet te lezen, doordat het helemaal wit is. Ik heb geprobeerd om het op nieuw te downloaden, maar dat helpt ook niet. Ik moet wel lezen dat ik me aan je boodschappenlijst gehouden heb (het leesbare gedeelte) en ben binnen 1 week 2 kilo kwijt geraakt. Wel had ik nog een vraag over de volgende producten: garnalen, kikkererwten, pastinaak en couscous. Mag je deze producten ook gebruiken?

    Alvast bedankt! !!

 • nadia elhabziz
  10/03/2014 om 2:41 pm

  Hallo Jasper,

  Is dit ook geschikt voor kinderen? Mijn zoon van 12 heeft aanleg om te groeien, hij hoeft er bij wijze naar iets te kijken of hij heeft al een kilo bij. 10 kilo afvallen ofzo kan zeker wel. Daarnaast is hij ook een lekkere eter en kookt ook graag mee thuis. Ik heb een programma samen met hem gevolgd via een kinder dieëtist en in het begin viel hij per halve kilo per week af. Maar nu zit er alles weer aan en is zijn motivatie ook weg en is hij nog zwaarder dan bij de start van het programma. Terwij hij fanatiek sport (voetballen 2 keer trainen en 1 wedstrijd per week en kickboksen 2 keer in de week ) Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen, ik heb je afvallen tips hard nodig. Want zijn motivatie is volledig weg.

  • Jasper Alblas
   12/03/2014 om 2:49 pm

   Hallo Nadia,

   10 kilo afvallen heeft veel meer te maken met je voeding dan met je beweging. De beste tip die ik je kan geven is: eet alleen producten van de boodschappenlijst of de recepten uit mijn receptenboek.

   Kinderen moeten natuurlijk vaak door hun ouders gestuurd worden als het op motivatie voor gezond eten aankomt. Laat hem dus goed zien waarom zijn leven leuker wordt als hij gezond eten eet. En dat gezond eten ook heel lekker kan zijn.

   Veel succes!

 • moniek
  09/03/2014 om 9:07 pm

  Hoi Jasper.
  Ik ontbijt sochtend niet, krijg echt helemaal niks weg. Nu neem ik sinds kort sochtends een shake van het kruidvat merm, nu merk ik dat ik iets minder honger heb maar krijg alsnog rond 10 / 11 uur trek.

  Heeft u misschien een goede tips als alternatief ontbijt? Iets wat makkelijk naar binnengaat.

  En mag ik ook gewoon aarbeien kwark eten?

  Groetjes Moniek

  • Jasper Alblas
   12/03/2014 om 2:52 pm

   Hallo Moniek,

   een paar ontbijten die je kunt nemen in het 10 kilo afvallen traject zijn: glutenvrije havermout (20 min laten weken in gekookt water) met appel en kaneel, of kwark met bosvruchten.

   Kwark met een smaakje bevat vaak ongezonde geur-, kleur- en smaakstoffen. Neutraal is beter.

   Als je rond 10 / 11 uur trek krijgt kun je gewoon een gezonde snack nemen, daar is niets mis mee. Een goede tip voor plezierig afvallen is: eet wanneer je honger hebt, maar eet wel altijd gezond.

   Veel succes!

 • Bija
  05/03/2014 om 9:06 pm

  Hey Jasper

  Ik ben gewend op elke ochtend een bakje met brinta te eten want ik heb veel energie nodig voor school.
  Moet ik daarmee stoppen?

  • Jasper Alblas
   07/03/2014 om 1:52 pm

   Ja Bija, je kan beter glutenvrije havermout met gekookt water eten. Dat is de beste afval tip om mee te beginnen.

   Veel succes!

 • Angelique
  03/03/2014 om 9:50 pm

  Hoi Jasper,
  Vraagje… Ontbijten met een smoothie van sojamelk, gojibessen, chiazaad, hennepzaad en fruit (banaan of appel of mix van blauwe bessen en bramen) om 10 kilo af te vallen, is dat ook goed?
  Gr. Angelique

  • Jasper Alblas
   05/03/2014 om 1:52 pm

   Hallo Angelique,

   mijn afvallen tips zijn: liever water ipv sojamelk, en fruit of gojibessen, allebei wordt wel erg veel suiker.

   Veel succes!

 • sneha
  27/02/2014 om 2:06 pm

  hai jasper.ik ben heel tevreden met wat je vertelt maar even een vraagje.ik wil 20 kilo afvallen wat kan mijn dag schema zijn van maandag tot zondag?ik vind het zo moeilijk om het in elkaar te zetten.heb je wat afval tips?en kan ik ook een brood dieet volgen

  • Jasper Alblas
   28/02/2014 om 1:35 pm

   Hallo Sneha,

   in mijn receptenboek vind je een gedetailleerd weekschema. Als je dat volgt dan zal ik op den duur al je overtollig vet, in jouw geval de 20 kilo, afvallen.

   Veel succes!

 • britt
  26/02/2014 om 6:33 pm

  Hallo jasper, hoe kun je in 5 weken 5 kilo afvallen??

  • Jasper Alblas
   28/02/2014 om 1:28 pm

   De beste tip is: eet de producten van de boodschappenlijst. Als je maar 5 kilo overgewicht hebt dan zal je natuurlijk geen 10 kilo afvallen.

   Veel succes!

 • virginie
  23/02/2014 om 3:06 pm

  Beste jasper,
  Danku voor al die afvallen tips !!!
  Maar ik heb nog een vraagje : is roy co gezond ? ( die soep) of welke is de gezondste. ?
  Groetjes
  Virginie

  • Jasper Alblas
   24/02/2014 om 1:47 pm

   Hallo Virginie,

   ik weet niet precies wat er in royco zit, maar aan de website te zien denk ik dat er veel ongezonde geur-, kleur- en smaakstoffen inzitten. Liever niet eten dus.

   Om snel 10 kilo af te vallen kun je het beste soep eten die alleen uit natuurlijke ingrediënten samengesteld is. Zelf gemaakte soep vind ik altijd het lekkerst.

   Veel succes!

 • Wendy
  12/02/2014 om 3:46 pm

  Hoi Jasper,

  Zijn alle gerechten die er staan voor bv. maandag voor 1 persoon?
  En als je dadels moet eten wat kan je dan ala alternatief nemen,ik lust geen dadels. En gember lust ik ook niet?

  • Jasper Alblas
   15/02/2014 om 5:09 pm

   Hallo Wendy,

   ja de gerechten zijn voor 1 persoon. Je kan de hoeveelheden naar wens aanpassen. Gember en dadels kun je gewoon weglaten. Je zou in sommige gerechten gember met venkel kunnen ruilen en dadels met (ongezwavelde) rozijnen of fruit.

   Veel succes!

 • Adolf
  12/02/2014 om 10:39 am

  Ik hou van je artikel. De tips die u hebt genoemd zijn echt nuttig. Het kan helpen om 10 kilo af te vallen in 5 weken, maar voor de lange termijn voordelen moet je lichaamsbeweging doen of sporten.

  • Jasper Alblas
   12/02/2014 om 11:24 am

   Dank je wel Adolf. Ja, voldoende beweging is ook zeker belangrijk voor een gezond lichaam. Maar met gezonde voeding kun je de meeste (en blijvende) vooruitgang boeken.

 • cindy
  07/02/2014 om 3:44 pm

  Hoi Jasper

  Ik tel de koolhydraten. Hoeveel gram mag je deze op een dag om af te vallen? Ik heb je recepten boek en haal daar recepten uit maar dan zit er toch koolhydraten in. Ik ben nu drie kilo afgevallen in drie weken tijd en val niet meer af. Ik wil er nog 10 kilo af.

  Groeten

  • Jasper Alblas
   08/02/2014 om 1:18 pm

   Hallo Cindy,

   het is belangrijk dat je niet alleen de koolhydraten telt. Vezels en suiker zijn allebei koolhydraten maar hebben een heel ander effect op je stofwisseling. Op mijn boodschappenlijst staan de exacte producten die je helpen die 10 kilo af te vallen omdat ze geen, weinig of niet ‘schadelijke’ koolhydraten bevatten.

   50 tot 100 gram koolhydraten per dag zorgt voor gewichtsverlies terwijl je lichaam gewoon gezond blijft functioneren.

   Veel succes!

 • Maria
  03/02/2014 om 10:10 am

  Hoi Jasper,

  Ik ben ook bezig om een paar kilo af te vallen, maar vind het toch moeilijk om gezond te blijven eten. Val snel terug in oude gewoontes. Ik gebruik nu extra vezels zoals juso-vezels. Dit gebruik ik een half uur voor de maaltijd, zodat je niet te veel eet want juso-vezels die vullen je maag. Mag dit wel als met een dieet bezig bent?

  Heb je misschien nog tips voor me, zodat ik het langer kan volhouden!!

  Thanks, Maria

  • Jasper Alblas
   03/02/2014 om 4:39 pm

   Hallo Maria,

   de sleutel tot succesvol enkele kilo’s of zelfs 10 kilo afvallen is lekkere gerechten en recepten. In mijn receptenboek vind je een hoop inspiratie. Zo kun je het makkelijker volhouden.

   Als je veel gezonde vetten eet dan verdwijnt je hongergevoel snel. In het begin is dit even wennen, maar na enkele weken gaat dit heel gemakkelijker.

   Veel succes!

 • Ramona
  01/02/2014 om 1:49 am

  Hoi ik heb een dringende vraag..

  Ik hebt best wat buikvet en wil gewoon een paar kilos afvallen. Het liefst 10 tot 15 kilo

  Ik vraag me af of het een goed idee is om elke dag een noodelssoepje te eten als avond eten. En als onbijt crackers met advocado?
  Tusendoortjes fruit.. En om af te wisselen kippensoep als avond eten?
  En ik ben echt helemaal niet gek op water.. Dus is het slecht als ik dan veel sapjes drink?

  Ik hoor graag wat tips,

  Mvg

  • Jasper Alblas
   01/02/2014 om 7:40 pm

   Hallo Ramona,

   noodles bevatten helaas ook veel koolhydraten, hetzelfde geldt voor ontbijtcrackers. Avocado is wel erg gezond. Zolang de kippensoep van natuurlijke ingrediënten is gemaakt is het ook geen probleem. En fruit mag je met mate eten.

   In mijn receptenboek vind je ideale vervangers voor koolhydraat-rijke maaltijden die je hepen afvallen (15 of 10 kilo is geen probleem).

   Water, thee en verse groentesap zijn de drie beste drankjes. Frisdranken en vruchtensapjes bevatten vaak veel suikers en zijn echte dikmakers.

   Veel succes!

 • Marije
  30/01/2014 om 8:27 pm

  Beste Jasper, ik eet graag soep. Wat kan ik als bouillon gebruiken bij bijv tomatensoep om wel 10 kilo af te vallen? Iets van de natuurwinkel? En kan ik split erwten eten? Maak ook graag zelf erwten soep. Alvast dank voor je tips!
  Ben zeer enthousiast over je lijst en voel me energiek.

  • Jasper Alblas
   31/01/2014 om 1:30 pm

   Je kunt bouillon maken van alle natuurlijke kruiden en specerijen. Split erwten mag je met mate eten. Dus af en toe een erwtensoep is geen probleem.

   Goed om te horen, ga zo door!

 • Farfala
  29/01/2014 om 8:54 pm

  Hoi Jasper,

  Wat is jouw mening over roggebrood?

  Ps. Lekker bezig en bedankt voor de tips!

  • Jasper Alblas
   30/01/2014 om 11:40 am

   Bedankt Farfala.

   Om echt in 5 weken al 10 kilo af te vallen kun je het best helemaal geen roggebrood eten. Roggebrood remt de snelheid waarmee je gewicht verliest af.

   Veel succes!

 • Natascha
  25/01/2014 om 9:19 am

  Beste,

  Ik heb een glutenintollerantie, dus ipv Haver een ik glutenvrije pap smorgens.. ik neem aan dat dit niet veel verschil maakt..
  Ik heb nog wel 2 vraagjes:
  Ik las dat je duursporten ten zeerste afraad maar als je het ter ontspanning doet.. moet je er dan ook mee stoppen?
  En wat zijn je gedachten over glutenvrije (eiwitrijke) producten als quinoa en amaranth?

  Groetjes

  • Jasper Alblas
   27/01/2014 om 2:52 pm

   Hallo Natascha,

   glutenvrije havermout is prima. Let op, er zitten wel koolhydraten in dus het kan de 10 kilo afvallen wat vertragen.

   Duursporten ter ontspanning zijn geen probleem, alleen neem de negatieve kanten ervan ook in overweging.

   Quinoa is een goede vervanging voor pasta, je vindt dit ook terug op mijn boodschappenlijst.

   Veel succes!

 • ashna
  25/01/2014 om 7:09 am

  Hoi jasper dankjewel voor die tips.ik moet 15 kilo afvallen.ik was 86 kilo nu weegt ik 81kilo, maar ik heb een probleem met zoeteheid!!!!.met uw tips moet ik afvallen en doorzetten.

  Alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   27/01/2014 om 2:54 pm

   Hallo Ashna,

   probeer je verlangen voor zoetheid onder controle te krijgen. Een paar snelle tips: koop geen zoetigheid, vertraag je ademhaling als je de verleiding voelt opkomen en zorg dat je altijd wat te snacken bij de hand hebt.

 • lolo
  22/01/2014 om 6:31 pm

  Heel erg bedankt!!

 • Hilde
  22/01/2014 om 8:43 am

  Je zegt van geen granen te eten, maar havervlokken mag wel in de ochtend. ik dacht dat haver een graan was.

  • Jasper Alblas
   22/01/2014 om 12:09 pm

   Haver is de enige graan die van nature geen gluten bevat. Gluten zijn de grootste ‘boosdoeners’ in granen voor je algehele gezondheid. Een tip voor de afvallers: eet havermout/havervlokken wel met mate.

 • odet
  20/01/2014 om 1:10 pm

  Haai Jasper,

  Ik heb je boodschappenlijstje ontvangen mijn dank daarvoor. Mijn vraag is hoe zit het met vleesvervangers? En dan de kant en klare uit de supermarkt? En tofu?

  Bedankt Odet

  • Jasper Alblas
   21/01/2014 om 2:30 pm

   Hallo Odet,

   koudwater vis, goede scharrel eieren, natuurlijke oliën, vitamine b12 supplementen en een algeheel gezond voedingspatroon zijn de beste vleesvervangers. Je kunt tofu en soja producten beter niet gebruiken, deze zijn vaak genetisch gemanipuleerd.

   Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *