Er zijn helaas veel producten die onder de noemer ’gezond’ worden gepromoot, terwijl ze eigenlijk (zeer) ongezond zijn.

Om je een handje te helpen deze producten te vermijden heb ik de acht belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Let op, deze producten lijken gezond maar dat zijn ze niet. Ze vertragen niet alleen je afslank proces, ze beschadigen daarnaast je algehele gezondheid.

Laten we beginnen…

1. Tomaten uit blik

In veel soorten ingeblikte voeding zit de stof BPA. BPA is een chemisch stofje dat onder andere in verband wordt gebracht met borst- en prostaatkanker, suikerziekte, hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen.

Een paar scheppen ingeblikte tomaat kan er al voor zorgen dat je te veel BPA binnen krijgt. BPA in combinatie met de zuurgraad van bepaalde groenten, zoals tomaten, is al helemaal een slechte combinatie.

Je kunt veel beter je groente en fruit vers eten. Als je toch kiest voor een product dat lang houdbaar is, kies dan voor de variant uit een glazen potje.

2. Margarine

Ik hoor je denken: “Margarine? Het is toch juist goed dat ik dat eet?”

De hype rondom vetvrije afvalmethodes heeft ervoor gezorgd dat gezonde vetten, zoals boter, een slecht imago hebben gekregen.

De waarheid is echter dat boter helemaal zo slecht nog niet is en dat margarines veel slechter voor je zijn.

De dierlijke vetten die boter zogenaamd ongezond maken, zijn vetten die je lichaam juist nodig heeft.
Transvetten (die je in veel margarines vindt) daarentegen zijn onnatuurlijke vetten. Deze transvetten worden gemaakt door natuurlijke, vloeibare oliën om te zetten in smeerbare, vaste vetten.

Door deze natuurlijke vloeibare oliën te bewerken verandert de moleculaire structuur van de vetten. Dit maakt de vetten schadelijk voor de cellen in je lichaam.

Zo schadelijk dat ze zelfs hartziektes, kanker, botaandoeningen, huidziektes, onvruchtbaarheid, zwangerschaps- en gedragsproblemen kunnen veroorzaken.

Om nog maar niet te spreken over je hormoonhuishouding die deze transvetten in de war schopt. Transvetten maken afvallen heel erg moeilijk.

Als je boter wilt eten, kies dan voor de ouderwetse roomboter, gemaakt van rauwe melk van grazende koeien. Of eventueel biologische boter van gepasteuriseerde melk van grazende koeien die niet geïnjecteerd zijn met antibiotica.

Deze boter zit bomvol gezonde vetten en heeft een minimum aan onnatuurlijke toevoegingen.

3. Plantaardige olie

Producten die zijn gebakken in plantaardige olie zijn één van de slechtste dingen die je kunt eten. Ja echt, plantaardige olie is lang niet zo gezond als het lijkt.

Plantaardige olie is namelijk niet zo natuurlijk als de naam doet vermoeden, ze zijn vaak fabrieksmatig bewerkt.
Het slechtste aan plantaardige olie is dat ze vaak veel van de ongezonde omega-6 vetten bevatten weinig van de gezonde omega3-vetten.

Door de plantaardige oliën te consumeren, verstoor je dus de natuurlijk omega3 en omega- verhouding in je lichaam. Dit is erg ongezond en komt je vet verbranding niet ten goede.

Olijfolie is misschien de enige uitzondering. Vooral extra vergine olijfolie bevat een gezonde omega3 en omega6-verhouding.

4. Magnetronpopcorn

Ik heb regelmatig cliënten die de vraag stellen of ze magnetronpopcorn mogen eten.

Popcorn is gemaakt van mais dus het lijkt een gezonde snack, maar helaas gaat deze vlieger niet op.

Het stofje perfluoroalkyls (afkorting: PFOA), dat onder andere wordt gebruikt om te voorkomen dat vet door snack-verpakkingen druipt, is teruggevonden in de bloedwaarden van proefpersonen die in een studie, waar dit werd onderzocht, magnetron popcorn hadden gegeten.

De verpakking van magnetronpopcorn zit vol met deze stof en zodra je de maïskorrels opwarmt, trekt dit gif in de popcorn.

Als jij vervolgens de popcorn eet krijg je dus PFOA binnen.

PFOA is giftig en heeft invloed op je seksleven. Het brengt je sekshormonen in de war, veroorzaakt onvruchtbaarheid, schildklierafwijkingen, kanker, problemen met je immuunsysteem en het verhoogt je slechte cholesterol.

Je denkt in eerste instantie niet dat stof uit een plastic verpakking in je voedsel kan komen, maar met gebruik van keuken apparaten zoals een magnetron is dit dus wel mogelijk.

Popcorn is overigens niet het enige product waarbij dit kan gebeuren. Kijk ook uit met andere magnetron maaltijden.

5. Bespoten groenten en fruit

Het is de normaalste zaak van de wereld. Boeren die hun groenten (of fruit) met chemicaliën bespuiten om ongedierte te bestrijden.

Omdat deze chemicaliën in sommige gevallen snel in de groenten of het fruit doordringen zijn ze lang niet altijd van de producten af te wassen.

Je kunt dan nog zo hard schrobben, maar de chemicaliën blijven in de groenten. Ik raad je  aan om veel mogelijk biologisch geteelde (niet met gifbespoten) groenten te kopen.

Deze groenten zijn vaak duurder dan de niet-biologische varianten. Als het echt niet binnen je budget past kun je in het overzicht hieronder zien welke producten je ook niet-biologisch geteeld kunt eten.

Zwaar bespoten, koop biologisch: appels, selderie, cherrytomaten, komkommer, druiven, hete pepers, nectarines, aardappelen, spinazie, aardbeien, paprika, boerenkool, pompoen en andijvie.

Mild bespoten, kun je niet-biologisch geteeld kopen: asperges, avocado’s, kolen, meloenen, maïs, artisjokken, grapefruits, kiwi’s, mango’s, champignons, uien, papaja’s, ananas, zoete aardappels en doperwten.

6. Tafelzout

Je kunt niet leven zonder zout. Maar, tafelzout en het zout dat in bewerkte voeding zit, is niet het zout dat je lichaam nodig heeft.

Sterker nog: tafelzout heeft nauwelijks iets gemeen met natuurlijk zout. Tafelzout brengt schade toe aan je lichaam, terwijl natuurlijk zout juist helend werkt.

Dat komt omdat tafelzout voor 98 procent uit natriumchloride bestaat, de overige 2 procent zijn chemicaliën zoals ferrocyanide en aluminosillicaat. In sommige landen zit er zelfs fluoride in tafelzout.

Natuurlijk zout bestaat voor 84 procent uit natriumchloride. De overige 16% zijn natuurlijke mineralen die goed zijn voor je lichaam, zoals silicon, fosfor en vanadium.

Door de pure variant te kiezen geef je je lichaam de stoffen die het nodig heeft.

Mijn persoonlijke favoriet is Himalayazout. Het is puur, heeft zich duizenden jaren lang verstopt gehouden, waardoor het minimaal is blootgesteld aan vervuiling.

Himalayazout is met de hand verzameld, gewassen en minimaal bewerkt. Er zitten sporen in van 84 mineralen die goed zijn voor je bloedcellen, bloedplasma, lymfklieren, hersencellen en vruchtwater.

Ook versterkt het de toevoer van voedingswaarden naar je cellen en is het goed voor het vermogen van je hersenen om te communiceren met je spieren.

Natuurlijk zout is goed voor je, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er veel van kunt gebruiken. Alles met mate.

Let op, in veel voorverpakte producten zit erg veel (tafel)zout.

7. Gemanipuleerde soja en niet-biologische sojaproducten

Het grootste probleem met soja is dat 90 procent tot 95 procent van de sojabonen worden verbouwd in Amerika, waar genetische manipulatie is toegestaan.

Ze zijn zo gemanipuleerd dat ze giftige stoffen, die bedoeld zijn om onkruid uit te roeien, overleven. De stoffen die daardoor in de sojabonen terecht komen zijn erg ongezond.

Sojaproducten brengen onder andere het vrouwelijke hormoonsysteem in de war, en beïnvloeden daarmee het afvalproces zeer negatief.

Gemanipuleerde soja vind je in proteïnerepen, maaltijdshakes, fruitsappen, soepen en sauzen, ontbijtgranen, afvalproducten en vleesvervangers. Soja zit in heel veel producten. Ook als je geen vegetariër bent en geen sojamelk drinkt kun je soja binnenkrijgen.

Hoe herken je dit? Als er op een verpakking staat: ’bevat natuurlijke smaakmakers of plantenproteïne’, is de kans groot dat je soja eet.

Als je toch soja producten wilt eten omdat je bijvoorbeeld vegetarisch bent kies dan voor de biologische variant en bekijk het etiket altijd goed. Zorg dat het een puur product is en dat er geen suikers aan toegevoegd zijn.

8. Zoetstoffen

Veel mensen willen het nog steeds niet geloven. Zoetstof is niet beter dan suiker.

Studies hebben aangetoond dat zoetstoffen, zoals aspartaam, je hongergevoel juist stimuleren. Daardoor krijg je meer (vr)eetbuien. Zoetstoffen moedigen de vetopslag in je lichaam aan en daardoor word je steeds dikker.

Er zijn zelfs studies die bewijzen dat je van aspartaam méér aankomt dan van suiker.

Aspartaam is gemaakt van zuur en phenylalanine. Stoffen die ook in fruit en groenten zitten. Het grote verschil is alleen dat deze stoffen in natuurlijke producten worden afgebroken door het lichaam, maar bij aspartaam niet.

Het is een beetje zoals het paard van Troje: stiekem nestelt het gevaar zich in je hersens en beenmerg en richt dan een ravage aan in je DNA.

Er zijn vele dierproeven gedaan naar het effect van aspartaam. Maar mensen hebben in tegenstelling tot dieren geen natuurlijk afweermechanisme tegen de schadelijke stoffen in aspartaam.

Daardoor zijn die proeven zo verraderlijk. Ze laten niet het juiste effect op het menselijk lichaam bloot zien.

Tips om deze producten te vermijden
• Eet zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt. Bij voorkeur biologisch en lokaal gegroeid. Ga bijvoorbeeld naar een biologische supermarkt of natuurwinkel. Daar kun je voeding vinden van hoge kwaliteit.

• Zorg ervoor dat het product is gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen en dat het niet genetisch gemanipuleerd is, dit heeft grote invloed op je hormonenbalans en kan het afvallen erg in de weg zitten.

• Zorg er ook voor dat er geen groeihormonen, antibiotica en andere stoffen zijn gebruikt in het groeiproces van de dieren die je eet.

• Lees de etiketten goed, voorkom dat er E-nummers in je voeding zitten en zorg voor verse voeding. Als je kunt kiezen tussen een biologisch geteeld product dat is voorverpakt of een vers product dat misschien bespoten is, ga dan voor het verse product, omdat daar de meeste voedingswaarden in zit.

Zorg dat het niet uit een fabriek komt en dat de producten in een natuurlijke omgeving zijn gegroeid. Zoals vee dat natuurlijke voeding krijgt en geen mix van allerlei gemanipuleerde granen. Het is ook belangrijk dat de omgeving op een duurzame manier produceert, dus geen waterverspilling, uitgeputte grond en milieuvervuiling.

Begin vandaag

Veel van wat gezegd is in dit artikel wist je misschien al. Toch sta je hier doorgaans niet bij stil of geef je er te weinig aandacht aan.

Steek je hoofd niet langer in het zand en probeer elke dag een beetje bewuster te kiezen voor wat je in je lichaam stopt.

Je lichaam is je meest kostbare bezit, behandel het daarom ook zo en geef het alleen het allerbeste.

 

Bekijk (78) reacties

Verberg reacties

 • Remco
  11/11/2018 om 5:38 pm

  Dag Jasper,

  wat vind je van soja-yoghurt (ongezoet) in plaats van gewone yoghurt, skyr of kwark?

 • Cindy
  21/07/2018 om 9:58 am

  Beste Jasper,
  M.b.t. de tomaten uit blik: geldt dit ook voor de blikken die aan de binnenkant zijn voorzien van een witte laag? Dat lijkt op een beschermlaag waardoor de tomaten mogelijk geen contact maken met het blik zelf. Ik hoor het graag en complimenten voor de website!

  • Marleen
   23/07/2018 om 11:17 am

   Ook die blikken kunnen BPA bevatten. Verse tomaten of tomaten uit een glazen pot zijn aan te raden.

 • tg
  26/06/2017 om 1:46 pm

  Leuk geschreven artikelen en veel dingen kloppen. Maar ik mis echter elke vorm van wetenschappelijke onderbouwing en referenties. Link de studies en de peer-reviews ervan. Andere studies (EFSA) tonen namelijk juist weer aan dat kunstmatige zoetstoffen slechts de bloedspiegel miniem laten stijgen en niet schadelijk zijn.

 • Suhela
  11/11/2016 om 1:04 pm

  Dank Jasper. Mbt de tomaten uit blik, ik neem aan dat dit voor alle producten uit blik geldt, toch?
  Verder meende ik dat hennepzaadolie juist gezond was qua omega-3, maar dat dacht ik van lijnzaadolie ook, is dit eenzelfde verhaal volgens jou?
  Hartelijke groetjes!

  • Jasper Alblas
   14/11/2016 om 11:38 am

   Niet alle producten uit blik zijn even slecht. Bekijk altijd goed de ingrediëntenlijst, daar vind je precies wat allemaal in een product zit. Vers krijgt natuurlijk wel altijd de voorkeur. In dit artikel lees je meer over verschillende oliën. Groetjes

 • Els
  03/09/2016 om 5:38 pm

  Hallo Jasper, als ik kokosolie gebruik om in te bakken, krijg ik die kokossmaak aan mijn vlees?

  Roomboter is zo hard uit de koelkast ik heb geen kelder. Dat geeft oponthoud omdat het tijd kost om die roomboter smeerbaar te laten worden. Ik moet smorgens al vroeg opstaan om nu ook nog een kwartier op de roomboter te moeten wachten, maar ik mijn huisgenoten ook gek.

  • Jasper Alblas
   06/09/2016 om 9:49 am

   Je kunt grasboter gebruiken. Bewaar dit in een bakje en zet het in een kastje ipv in de koelkast. Zo blijft het op kamertemperatuur en kun je het direct gebruiken als je het nodig hebt.

 • Yvonne
  12/08/2016 om 12:35 pm

  Hallo Jasper, ik heb een vraag over je artikel aangaande de oliën. Bij mijn weten is zowel arachide- als ook koolzaadolie goed om in te baken. De olijfolie kan niet erg verhit worden en in Nederland is het moeilijk om andere olijfolie van de Extra vierge te kopen.Ik woon in Frankrijk
  en hier “zweert”men bij zonnebloemolie.

  • Jasper Alblas
   12/08/2016 om 4:10 pm

   Hallo Yvonne, mijn voorkeur voor bakken en braden blijft kokosolie omdat dit het beste tegen de hitte kan. Arachideolie en zonnebloemolie zijn in principe niet erg om af en toe te gebruiken maar omdat het veel omega 6 vetzuren en weinig omega 3 vetzuren bevat krijgt olijfolie de voorkeur. Je zou kunnen zoeken naar high oleic zonnebloemolie, dat kun je wel regelmatig gebruiken.

 • Alfred
  11/08/2016 om 7:13 pm

  Beste Jasper
  Het verhaal over zoetstoffen geeft me behoorlijk te denken omdat het voor mijn gevoel kiezen is tussen twee kwaden. suiker is een groot probleem omdat dit verslavend werkt en zoetstof is dus ook geen alternatief. wanneer ik nu toch iets wil zoeten wat moet ik dan gebruiken ?

  • Jasper Alblas
   12/08/2016 om 6:52 am

   Rauwe onbewerkte honing bevat naast dat het zoet is ook veel vitamines en mineralen. Beperk het gebruik ervan en probeer zoet eten af te leren. Je zal merken dat je drang naar zoetigheid steeds minder wordt naarmate je minder koolhydraten en zoetigheid gaat eten.

   • Christa
    06/11/2016 om 12:00 pm

    Hi Jasper,

    Dank voor je site met alle informatie, ik heb hem net ontdekt 🙂
    Ik vroeg me af hoe zit het met Stevioglycosiden (E960), hoewel ik zoetstoffen probeer te vermijden, gebruik ik deze wel eens. Het merk is plant & warmth, het is een wit poeder waardoor ik verwacht dat het geraffineerd moet zijn, de plant is immers groen? Ik snap dat ik het beter niet kan gebruiken, maar is het de minst slechte van de kwaden? Ik hoor graag jouw mening.

    Gr Christa

 • vera groen
  23/07/2016 om 10:04 am

  twee vragen: ik heb altijd begrepen dat koffie op de nuchtere maag niet al te best is, wegens extra zoutzuur-productie bijvoorbeeld.

  en kun je gewone slasoorten eventueel niet-biologisch eten?

  hartelijk, Vera

  • Jasper Alblas
   27/07/2016 om 10:37 am

   Het is prima om sla niet-biologisch te eten. Was het altijd goed. Voorkeur krijgt biologisch omdat het meer voedingsstoffen bevat. In dit artikel lees je meer over koffie.

 • Constance
  04/07/2016 om 5:05 pm

  Waarom hoor ik nooit iets over gewone yoghurt?
  Vroeger had men het altijd over links-of rechts-draaiende yoghurt.Ook daarvan heb ik nooit begrepen, wat beter is.
  Dagelijks ontbijt ik met yoghurt. Allerlei soorten met cranberries, hennepzaad en soms wat pompoenpitten.

  • Jasper Alblas
   06/07/2016 om 8:41 am

   Gebruik liever kwark (naturel) of Griekse yoghurt, deze zijn gefermenteerd en bevatten bacteriën die gezond zijn voor je darmflora.

 • Shirley
  03/07/2016 om 6:11 pm

  Hallo Jasper,

  Wat vind je van rijstolie?

  • Jasper Alblas
   04/07/2016 om 3:07 pm

   Kun je eten, is niet heel slecht, maar mijn voorkeur gaat naar de volgende oliën:

   Bakken en braden: Kokosolie
   (Salade)dressing: Extra vergine olijfolie
   Frituren: Kokosolie
   Als voedingssupplement: Krillolie

   Hier lees je meer over welke oliën je wel en beter niet kunt eten.

 • Geertje
  16/05/2016 om 11:17 am

  Hallo Jasper, als je last hebt van benauwdheid, kunnen asperges dat verergeren?

  • Jasper Alblas
   17/05/2016 om 1:48 pm

   Niet dat ik weet. Als je denkt dat dit het geval is, overleg het dan even met je huisarts. Het kan zijn dat je gevoelig bent voor iets in asperges.

 • Trudy
  10/05/2016 om 11:28 am

  Hallo Jasper ,

  Ik ben zo blij dat een vriendin uit Nederland me de site van jou heeft doorgestuurd !!

  • Jasper Alblas
   10/05/2016 om 1:13 pm

   Goed om te horen Trudy. Succes met gezond eten en laat het weten als je vragen hebt!

 • Frouwke
  05/05/2016 om 2:36 pm

  Laat ik kort en duidelijk zijn;

  Ik ben heel blij met jouw artikelen, boeken, en wat je allemaal voor ons als medemensen uitzoekt en openbaar maakt. Wat heb ik er al veel aan gehad!!

  Dank je wel!!

  • Jasper Alblas
   07/05/2016 om 7:03 am

   Fijn om te horen Frouwke, daar doe ik het voor. Succes met gezond eten en afslanken!

 • Helena
  23/04/2016 om 2:13 pm

  Hallo Jasper, even een vraagje wij gebruiken altijd Becel Gold vol van zonn- lijnzaad- en koolzaadolie
  zonder geur en smaakstoffen.
  ook bakken wij in becelolijfolie met 3x meer omega3.
  Is dit verstandig?

  • Jasper Alblas
   25/04/2016 om 7:46 am

   Dit is helaas geen goede keuze Helena. Dergelijke producten zijn vaak chemisch bewerkt. Het beste kun je gebruik maken van kokosolie of grasboter. In dit artikel lees je meer over welke oliën een goede keuze zijn.

 • Annelies Peters
  13/04/2016 om 9:33 pm

  Hallo Jasper, ik vindt groene thee echt niet lekker. Kan ik ook kruidenthee of een thee met specerijen van bijv. Zonnatura nemen. En hoe zit het met gedroogde cranberry’s, zilvervliesrijst en volkorenpasta’s?
  Met vriendelijke groet, Annelies.

 • Karin
  11/04/2016 om 10:17 am

  Beste Jasper,

  Vanmorgen de eerste stap genomen, wat ik je wilde vragen is of ik de dagelijkse shake ook kan vervangen? Nog een vraag, Ik werk in de zorg en moet s`morgens erg vroeg beginnen. Het ontbijt klaar maken van vanmorgen( de maandag) kost mij dan teveel tijd. Wat is eventueel ook een goede keuze voor mij?

  Vriendelijke groet,

  Karin

  • Jasper Alblas
   11/04/2016 om 12:27 pm

   Hallo Karin, je mag de shake laten staan, al is het wel aan te raden om er dagelijks 1 te nemen. Als je dit niet doet kan je wellicht als tussendoortje wat vaker rauwe groenten eten. Je kunt de ontbijten varieren, dus kies er op zo’n dag 1 die je wel snel kunt maken, of maak het de avond van tevoren klaar. Een groene smoothie, havermout, een omelet met groenten, bananenpannenkoeken of Griekse yoghurt met noten, zaden en pitten zijn gezonde ontbijtjes. Wissel vooral veel af. In dit artikel lees je meer over een gezond ontbijt: https://www.jasperalblas.nl/gezond-ontbijt/. Veel succes! Groet Jasper

 • Sonja
  01/04/2016 om 10:31 am

  Nou ja zeg, je mag helemaal niks meer, geen boter geen vet geen olie, alleen maar gekookt vlees?

  Belachelijk!

  • Jasper Alblas
   01/04/2016 om 1:37 pm

   Dat is niet wat er in het artikel staat Sonja, je mag juist wel boter (échte boter), en je mag ook zeker vet en olie, maar wel gezonde vetten en oliën.

   Verder blijven er nog een hele hoop andere dingen over die je wel kunt eten. Op mijn boodschappenlijst zie je precies wat!

 • hanneke
  15/02/2016 om 1:07 pm

  hoe zit het met aromat….is dat een slecht produkt??

  • Jasper Alblas
   15/02/2016 om 6:45 pm

   Ja dat is erg ongezond, het zit vol met E-nummers.

   • Henk
    16/02/2016 om 3:16 pm

    Wat een onzin. E-nummers zijn verre van per definitie slecht. Dit hele stuk staat boordevol niet onderbouwde aannames. Je licht mensen verkeerd voor en dat is gevaarlijk.

    • Naomi
     01/07/2016 om 12:06 pm

     Goed artikel! Je moet iets beter je huiswerk doen Henk, alvorens een negatief – ononderbouwd – oordeel te vellen over een artikel die alleen is geschreven om mensen te adviseren en zeker niet op onjuistheden is gebaseerd. Wat betreft je standpunt over de e-nummers wat onzin zou zijn: Zie onder meer: http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/ of typ eens e621 in bij google, die stof is pas gevaarlijk

 • Anno
  21/01/2016 om 12:43 pm

  Beste Jasper,
  Hoe zit het met tomatensoep uit blik?
  Bevat dit ook die schadelijke stof BPA?
  Vast bedankt.
  Vriendelijke groet, Anno

  • Jasper Alblas
   22/01/2016 om 4:20 pm

   Tomatensoep uit blik bevat vaak veel smaak-, kleur- en geurstoffen om het product langer houdbaar en lekkerder te maken. Ook zitten er vaak grote hoeveelheden zout en suiker aan toegevoegd. Maak liever zelf verse tomatensoep van tomaten, een uitje en verse kruiden.

 • Simone
  17/12/2015 om 10:56 am

  Hoi Jasper
  Ik gebruik altijd rijstolie om in te bakken is dat dan ook slecht? Ik heb gelezen dat bij deze olie geen giftige stoffen en transvetten ontstaan bij hoge verhitting.
  En ik heb nog een vraag. Wij eten halal en ben genoodzaakt mijn vlees bij de halalslager te kopen maar dit is nooit biologisch. Wat adviseer jij ons? Groetjes Simone

  • Jasper Alblas
   21/12/2015 om 2:11 pm

   In dat geval raad ik je aan niet vaker dan 1 a 2 keer per week vlees te eten. Vervang het door vis, ei of noten. Als je rijstolie van goede kwaliteit gebruikt is het geen probleem maar hier zie je precies welke oliën de voorkeur krijgen.

 • Jackie
  09/12/2015 om 2:12 pm

  Hoi Jasper,
  Leuk en informatief je site. Super.
  Mss een fijne aanvulling…je kunt ook Ghee maken van roomboter om in te bakken.
  Op YouTube staan diverse filmpjes over hoe je het maakt.
  Lekker om in te bakken en je kunt het maanden en maanden,in een afgesloten pot,buiten de koelkast bewaren.
  Het is ook verkrijgbaar in de natuurvoedingszaak.

  Ik eet al een paar maanden koolhydraatarm en dat bevalt me prima. Je site heeft weer aanvullingen gegeven. Waarvoor dank.

  Groetjes Jackie.

 • John Boltjes
  04/12/2015 om 4:49 pm

  Hallo Jasper,
  Ik zie in boeken al die heerlijke lunchgerechten , met sla , vis , gebakken of gekookt,maar mijn baan laat mij niet toe om thuis even een salade te gaan maken. Wat kan er het beste in mijn broodtrommeltje zitten ? Ik zit namelijk veel onderweg.

  • Jasper Alblas
   07/12/2015 om 3:20 pm

   Het beste kun je de broodtrommel vullen met salade. Als dit lastig is raad ik je aan het te vullen met rauwe groenten ( eventueel met humus dip), een gekookt ei, een stuks fruit, een portie vette vis en een stuk fruit. Als dit niet lukt kun je crackers nemen van niet- granen, denk aan boekweit, lijnzaad of amandelmeel.Beleg ze met humus, avocado of ei. In mijn 7×7 receptenboek staan ook recepten voor energierepen gemaakt van noten, pitten en zaden die makkelijk zijn om mee te nemen. Als je niet zonder brood kunt kies dan voor Oer spelt brood, en laat koolhydraten bij de overige maaltijden weg.

 • Francoise Momberg
  30/09/2015 om 11:23 am

  Beste Jasper,
  Van die tomaten in blik schrik ik toch wel behoorlijk. Ik was altijd nogal makkelijk met het gebruik hiervan bij pasta sauzen. Dat wordt dus voortaan verse tomaten. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met tomatenpuree? Is dit ook slecht of valt dit weer in een andere categorie? Er zijn ook van die pakjes gezeefde tomaat. Kan ik dat beter gebruiken als ik eens makkelijk wil koken of is dit ook uit den boze?
  Dank je wel voor je antwoord!

  • Jasper Alblas
   30/09/2015 om 3:31 pm

   Heb beste kun je zelf tomatenpuree maken van tomaten, water en eventueel zout en peper. Maar bij de natuurwinkel en Ekoplaza heb je ook biologische tomatenpuree zonder toevoegingen. Deze kun je prima gebruiken bij het koken. Check altijd de ingrediëntenlijst, die moet enkel bestaan uit tomaten, en eventueel water maar meer niet. Als daar toevoegingen bij staan, dan kun je het beter niet eten.

 • cisca
  09/09/2015 om 9:25 am

  hallo Jasper,
  Je zegt dat plantaardige oliën niet goed zijn, uitgezonderd olijfolie.
  Hoe zit het dan met cocosolie????

  Bij voorbaat dank voor je reactie.

  • Jasper Alblas
   10/09/2015 om 9:32 am

   Kokosolie bevat midden keten vetzuren waardoor het lichaam gemakkelijk kan opnemen en het direct als energie gebruikt en niet voor vetopslag. Omdat kokosolie uit verzadigd vet bestaat kan dit veel beter tegen het bakken/verhitten dan olijfolie. Ik adviseer je daarom om kokosolie bij verhitten te gebruiken en olijfolie over koude gerechten zoals salades te gebruiken.

 • Ernstjan Groeneveld
  06/07/2015 om 10:16 pm

  Mensen zijn niet vegetarisch, ze eten vegetarisch. Vegetarisch is een plant.

 • M
  24/03/2015 om 9:16 am

  Ik heb alle reacties gelezen en vraag me het volgende af:
  je noemt ergens havermout, bevat dat geen koolhydraten dan?
  En magnetronpopcorn is giftig. Kun je wel mais gepoft in een pan eten??

  • Jasper Alblas
   26/03/2015 om 8:34 am

   Havermout bevat langzame koolhydraten. Deze hebben een minder groot effect op de suikerspiegel, waardoor het een goede bron van koolhydraten is. Gepofte mais in een pan kun je eten. Maar mais is vaak genetisch bewerkt, dus doe dit wel met mate.

  • Cindy Maas
   23/06/2016 om 12:25 am

   Ik sta vaak op het punt om quinoa te kopen (vandaag nog bij Ecoplaza) en als ik dan zie hoe enorm veel koolhydraten het bevat, zie ik er toch maar vanaf. Ik vind het dan eng om het te kopen. Kun je mij uitleggen waarom quinoa wel kan? Heeft dat ook te maken met langzame koolhydraten?
   Alvast bedankt,
   Cindy

   • Jasper Alblas
    23/06/2016 om 10:19 am

    Quinoa is een zaad en bevat inderdaad koolhydraten die langzaam worden opgenomen. Het is daardoor gezonder om te eten als rijst, aardappelen, pasta en brood die de snelle koolhydraten bevatten. Daarnaast is quinoa erg voedzaam en bevat het veel eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. Erg gezond om regelmatig te eten!

 • Hannie
  23/03/2015 om 7:04 am

  Dag Jasper,

  En hoe zit het met Griekse yoghurt als ontbijt? Ik lees hierover veel tegenstellende berichten. Past het nu wel of niet in een koolhydraatarm plan?

  • Jasper Alblas
   23/03/2015 om 11:23 am

   Griekse yoghurt is koolhydraatarm.

   Maar veel mensen kunnen zuivel niet goed verwerken (lactose intolerant). Daarom zou ik het niet al te veel eten. De meeste mensen kunnen 3x per week (Griekse) yoghurt of kwark goed verdragen.

 • Evelyn
  23/03/2015 om 12:15 am

  Fantastisch informatief artikel! Twee kleine correcties:
  in het stukje over margarine, 5e alinea, staat: “veranderd” dit moet zijn: verandert (je weet wel: stam + t). Spelfouten maken een slordige indruk; het hele stuk lijkt dan minder deskundig.
  In het stukje over tafelzout heb je het tot twee keer toe over sodium chloride. Dit is een anglicisme (het is Engels). In het Nederlands heet dat: natriumchloride (en dat is één woord).

 • Brigit
  22/03/2015 om 1:28 pm

  Beste mensen,

  Een heleboel goede adviezen, bedankt!

  Maar 1 ding moet me wel van het hart en dat is het idee dat biologische groente en fruit niet bespoten wordt. Er wordt juist enorm veel gespoten in de biologische wereld. Alleen niet met kunstmatige stoffen maar met stoffen uit de natuur. Maar deze zijn zeker niet zonder risico!
  Mijn man die in een biologische boomgaard werkt, komt vaak thuis dat hij echt verschrikkelijk ruikt. Dat komt door de grote hoeveelheid zwavel dat wordt gespoten. Dit is juist nodig omdat er geen kunstmatige stoffen gebruikt mogen worden die de ziektes tegengaan. Zo wordt er bijvoorbeeld ook veel koper, een metaal notabene, gespoten.
  Ik wil niet zeggen dat biologische groente en fruit bij voorbaat slecht zijn, maar dat men zegt dat ze niet bespoten zouden zijn, is echt een grote fabel.

  Heel, maar dan ook heel goed schoonmaken voordat je biologisch fruit eet….

  Groetjes van Brigit

  • Jasper Alblas
   22/03/2015 om 3:15 pm

   Bedankt voor deze toevoeging Brigit! Erg belangrijk om rekening mee te houden.

   Dit brengt me bij een ander belangrijk punt dat ik niet duidelijk genoeg heb vermeld in het artikel: niet al het biologisch eten is hetzelfde.

   De verschillende keurmerken hebben allemaal verschillende regels. Zouden er mensen geïnteresseerd zijn in een artikel over de verschillende keurmerken?

   • Hans Land
    18/11/2015 om 10:57 am

    zitten we hierop te wachten, keurmerken zijn alleen maar goed voor de bedenkers!!!

    zie mijn bericht op FB
    nederlandsestreekproducten.nl
    22 september ·
    Oerwoud Keurmerken
    zit de moderne en mondige consument anno 2015 hierop te wachten???

   • Els
    03/09/2016 om 5:32 pm

    Ja Jasper, misschien een goed idee, zodat ik kan zien of er echt geen rommel in mijn eten zit.
    Glutenvrij is ook niet altijd echt glutenvrij.

    • Jasper Alblas
     06/09/2016 om 9:51 am

     Als je glutenvrij moet eten ivm een intolerantie, kies dan voor producten waarbij het op de verpakking genoemd wordt. Alleen dan weet je zeker dat een product echt glutenvrij is.

 • Erica
  22/03/2015 om 12:23 pm

  Fijn om te weten, Jasper. Weer wat wijzer geworden 🙂 Bedankt!

 • Mona
  22/03/2015 om 11:48 am

  Beste Jasper, als je niet in plantaardige oliën mag bakken, wat kan ik dan gebruiken? Ik gebruik nu olijfolie, als ik bijv. groentes wil roerbakken of kip.
  Welke yoghurt mag ik als ontbijt eten, ik eet nu dus Alpro soja yoghurt.
  Alvast bedankt, Mona

  • Jasper Alblas
   22/03/2015 om 3:19 pm

   Olijfolie is in mijn opinie de beste plantaardige olie. Omdat deze olie redelijk hitte bestendig is zou je die kunnen gebruiken bij het bakken (extra vergiene heeft mijn voorkeur).

   Zelf bak ik vaak in kokosolie of goede roomboter (van koeien die een natuurlijk leef en eetpatroon hebben gehad).

   Je kunt dan beter ‘gewone’ kwark eten. Maar het liefst ook niet meer dan 3 keer per week (verschild van persoon tot persoon). Ei en havermout zijn ook uitstekende ontbijt gerechten.

   • Mona
    24/03/2015 om 11:32 am

    Ik heb altijd begrepen dat je extra virgine olijfolie beslist niet mag verhitten?? Daarom gebruik ik “gewone” olijfolie. Wat bedoel je met ‘gewone’ kwark, moet dat mager zijn of maakt dat niets uit? Ik vind Griekse yoghurt zo lekker, maar dat mag zeker niet? Bedankt alvast, Mona

    • Mona
     25/03/2015 om 1:11 pm

     Ik heb altijd begrepen dat je extra virgine olijfolie beslist niet mag verhitten?? Daarom gebruik ik “gewone” olijfolie. Wat bedoel je met ‘gewone’ kwark, moet dat mager zijn of maakt dat niets uit? Ik vind Griekse yoghurt zo lekker, maar dat mag zeker niet? Bedankt alvast, Mona

     • Jasper Alblas
      26/03/2015 om 8:19 am

      Het is inderdaad af te raden om extra virgine olijfolie te verhitten. Het beste kun je daarom kokosolie gebruiken om in te bakken. Met gewone kwark bedoel ik naturel kwark met zo min mogelijk smaak-, geur- en kleurstoffen. Deze krijgt de voorkeur boven Griekse yoghurt.

   • robert
    03/12/2015 om 1:31 am

    verschilt van p tot p

  • Mieke
   16/09/2016 om 8:57 pm

   die van Aldi

 • Vanoirbeek Nicole
  22/03/2015 om 11:07 am

  Beste Jasper.
  Wat denkt u over kokosolie “koud geperst” om te bakken?
  Wat denkt u over kokosbloesemsuiker?

  Vriendelijke groeten

  • Jasper Alblas
   22/03/2015 om 3:20 pm

   Kokosolie is prima (of goede room boter) om in te bakken.
   Kokosbloemsuiker zou ik, niet als rauwe honing en goede stevia, niet te vaak gebruiken.

 • Loes Versijde
  22/03/2015 om 10:24 am

  Beste Jasper,
  Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg.Ik heb mijn eetpatroon al goed gewijzigd,nu zie ik nog meer mogelijkheden.
  Bedankt!

  Vriendelijke groet Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *