Afvallen als een Bourgondiër

8794 volgers

Als je toepast wat je in dit artikel leert dan zal je heerlijk van je eten en je leven kunnen genieten en toch je overtollige kilo’s verbranden.

Bij afvallen denken we aan afzien, hongerlijden en met onze wilskracht allerlei verleidingen onderdrukken.

Het gaat altijd om alles wat niet mag.

Bij Jasperalblas.nl focussen we ons liever op alles wat juist WEL mag – en gelukkig is dat een hele hoop!

Je zult in dit artikel een paar opmerkelijke tips tegenkomen. Van die tips waar je met opgetrokken wenkbrauwen van denkt “Maar mag ik dat wel als ik wil afvallen?”

Ja, dat mag. Dit is niet je standaard “5 kilo in 10 dagen”-dieet.

Wat we op Jasperalblas.nl voorstellen is een levensstijl. Een gezonde levensstijl waar heerlijke bourgondische gerechten en producten inpassen – zodat je echt van je eten én van een slanke lichaam kan genieten.

Bourgondisch afvallen

Heerlijk genieten van je leven en toch afvallen. Heerlijke genieten van een hapje en (af en toe) een drankje zonder daar buikvet aan over te houden.

Het is mogelijk, al veel mensen gingen je voor. De formule is als volgt:

  1. Doordeweeks eten we als ontbijt en als lunch maaltijden die je helpen afvallen. Dit zijn heerlijke maaltijden, maar wel volgens een duidelijk programma.
  2. In de avonden en in de weekenden geniet je van heerlijk eten en een hapje en (af en toe) een drankje.

Hier zijn de 5 aspecten van een gezonde bourgondische levensstijl:

  • Gezellig aan tafel
  • Gezellig op de bank
  • Gezellig met visite
  • Gezellig uit eten
  • Gezellig in het weekend

Pas de tips uit dit artikel toe en je zult heerlijk van je eten (en leven) genieten zonder dat je ook maar een kilo aankomt.

Laten we met de eerste beginnen…

Gezellig aan tafel

Als Bourgondiër wil je natuurlijk ’s avonds lekker van het avondeten genieten. Je wilt een lekker vullende maaltijd, zonder dat je meteen zo’n bomvol gevoel hebt.

En je eet natuurlijk vaak niet alleen, je eet samen met je partner en misschien ook je kinderen. Dus het is ook belangrijk dat zij van het eten genieten.

Je wilt gezellig met z’n allen kunnen tafelen en van het eten genieten.

Het 7×7 afslank receptenboek staat vol met recepten die precies voor deze gelegenheid zijn gemaakt. Hier zijn twee recepten die je vandaag al kunt uitproberen.

Recept: Boerenkool stamppot met braadworst

De oer-Hollandse stamppot maar dan zonder de koolhydraatrijke aardappels. Het hoeft buiten geen koud weer te zijn om te genieten van deze stamppot.

Je zult merken dat dit gezonde gerecht een voldaan vol gevoel geeft zonder dat je je na de maaltijd moe en futloos voelt en direct op de bank wilt ploffen.

Gezond recept: Boerenkool stamppot

Bereidingstijd: 25 minuten – vier personen

Ingrediënten

  • 300 g pastinaak
  • 300 g knolselderij
  • 300 g boerenkool
  • 4 runder braadworsten
  • 2 el balsamico azijn
  • Kokosolie
  • Zeezout en peper

Bereiden

  1. Schil de pastinaak en knolselderij, was de boerenkool en snijd de groenten in blokjes.
  2. Breng een pan met water aan de kook en kook de groenten samen in ongeveer 15 minuten gaar.
  3. Verwarm een klontje kokosolie in een bakpan. Bak de worst op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar.
  4. Giet de gare groenten af (goed laten uitlekken) en stamp de groenten in de pan fijn. Voeg naar smaak peper en zeezout toe.
  5. Als de braadworst gaar is kun je een klein laagje water aan de pan toevoegen. Roer vervolgens met een houten spatel over de bodem van de pan om zo de aanbaksels los te weken. Doe dit voorzichtig en beetje bij beetje zodat er een jus ontstaat.
  6. Druppel tot slot nog wat balsamico azijn over de stamppot voor wat extra smaak.

Recept: Kip uit de oven met zoete aardappels en groenten

Bereidingstijd: 35 minuten – twee personen

Ingrediënten:

  • 2 kipfilets
  • 50 g spek
  • 300 g zoete aardappels
  • 150 g spinazie
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 1 el kwark
  • Extra vergine olijfolie
  • Kokosolie / grasboter
  • Paprikapoeder
  • Oregano
  • Zeezout

Bereiden:

  1. Verwarm de over voor op 200 graden Celcius.
  2. Bestrooi de kipfilets met oregano en paprikapoeder. Wikkel de plakjes spek of de kipfilets heen en plaats ze voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Was de zoete aardappels, snijd deze doormidden en vervolgens in dunne schijfjes.
  4. Verwarm een klontje kokosolie of grasboter in een bakpan en bak de aardappelschijfjes op hoog vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Let op, regelmatig omscheppen.
  5. Doe opnieuw een klontje kokosolie of grasboter in de bakpan, pel en versnipper de ui en fruit deze in de bakpan.
  6. Was de spinazie en laat deze slinken door aan de versnipperde ui toe te voegen. Draai het vuur daarna uit.
  7. Was en snijd de tomaten en voeg deze samen met een eetlepel kwark toe aan de spinazie. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
  8. Voeg ½ el paprikapoeder en 4 el olijfolie toe aan de aardappelschijfjes en breng alle gerechten op smaak met peper en zeezout.

Twee heerlijke maaltijden waar je samen van kunt genieten.

Ik moedig je aan deze recepten je eigen te maken. Misschien houd je niet van boerenkool of ben je vegetariër, iedereen is nu eenmaal anders.

Pas de recepten aan zoals jij wilt, gebruik altijd alleen ingrediënten die op Jaspers boodschappenlijst vermeld staan.

Gezellig op de bank

Je hebt de hele dag hard gewerkt, op kantoor of in het huishouden (of misschien zelfs allebei). De avond is het moment om even lekker bij te komen.

Daar hoort voor veel Bourgondiërs ook wat lekkers te snacken bij. Hier zijn een aantal gezonde suggesties voor een lekkere avondsnack.

Schijfjes appel met tahin

Was een appel en snijd deze in dunne maar stevige schijfjes. Besmeer de appelschijfjes met tahin of amandelpasta.

Je kunt ook nog wat pompoenpitten of fijngehakte amandelen toevoegen voor wat extra bite.

appelkoekjes-met-amandelpasta-klein

Crackers met gerookte zalm

Kies voor crackers van lijnzaad, amandelmeel of boekweitmeel, niet van ‘gewoon’ meel.

Gerookte zalm of gerookte makreel zijn gezonde opties om je crackers mee te beleggen.

Wortel met knoflooksaus

Maak een knoflooksausje van extra vergine olijfolie, zeezout, kwark en knoflook. Eventueel kun je ook nog wat mosterd, balsamico azijn of eigeel toevoegen.

Gebruik de saus als dipsaus voor wortelen of bleekselderij. Een heerlijke snack voor de zoute trek.

Om te drinken

En als je alleen water wat saai vindt om ’s avonds op de bank te drinken, raad ik je aan om je eens te verdiepen in de verschillende soorten thee.

Er zijn wel honderden verschillende thee soorten. Mijn favoriet is verse gember thee. Ik drink bijna elke avond wel een paar koppen.

Als je per se een glaasje wijn wilt, is het verstandig om het bij één glaasje te houden en de wijn aan te lengen met water.

Als je het in de juiste verhouding doet, blijft de smaak prima en het gezellige effect hetzelfde maar krijg je gewoon minder alcohol binnen.

De Grieken en Romeinen mengden hun wijn ook met water. Het werd daar zelfs als luxe en klasse gezien als je dat deed.

Je kunt wijn aanlengen met warm of koud water, maar een kopje thee is verre weg het gezondst.

Als laatste nog even de tip om de 2 uur voordat je naar bed gaat niets meer te eten. Al het eten dat je in die laatste 2 uur eet wordt namelijk tijdens het slapen veel sneller opgeslagen als lichaamsvet.

Gezellig met visite

Als Bourgondiër houd je van gezelligheid en krijg je vast regelmatig visite over de vloer. Hier een aantal tips om het gezellige lange tafelen lekker en gezond te maken.

Maak een voorgerecht

Door een voorgerecht aan het diner toe te voeren maak je het direct een speciale gelegenheid. En zo zit je met z’n allen gezellig wat langer aan tafel.

Ook hoeft het hoofdgerecht dan niet zo zwaar te zijn. Door een voorgerecht toe te voeren, is de eerste honger meteen al gestild.

Maak bijvoorbeeld dit makkelijke en gezonde voorgerecht:

Voorgerecht: meloen met Seranoham

Bereidingstijd: 15 minuten – vier personen

Gezond recept: Meloen met Seranoham

Ingrediënten

  • ½ cantaloupe meloen
  • 300 g serranoham

Bereiden

  1. Halveer de meloen en snijd de helft ook weer doormidden.
  2. Verwijder de zaadjes en de schil van de meloen.
  3. Hak de meloen in stukjes ter grootte van een grote dobbelsteen.
  4. Snijd of scheur de plakjes ham in kleine stukjes en leg deze samen met de stukjes meloen op een bordje.

En het onderstaande gezonde gerecht doet het altijd erg goed bij de visite die ik op bezoek krijg.

Hoofdgerecht: zalm met broccoli en pastinaakpuree

Bereidingstijd: 25 minuten – vier personen

Ingrediënten

  • 400 g zalm
  • 2 stronken broccoli
  • 500 g pastinaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • Mosterd
  • Oregano
  • Peterselie
  • Extra vergine olijfolie
  • Kokosolie / grasboter
  • Peper en zeezout

Bereidingswijze

  1. Breng twee pannen met water aan de kook.
  2. Schil de pastinaken, snijd deze in stukken en kook ze zacht.
  3. Was de stronken broccoli en snijd deze in stukken. Kook de stukken broccoli in ongeveer 7 minuten beetgaar.
  4. Verhit een klontje kokosolie in een bakpan en bak de zalm op middelhoog vuur in 6-8 minuten gaar.
  5. Maak een dressing van 6 el extra vergine olijfolie, ½ tl zeezout, sap van een citroen en de fijngehakte (en geschilde) teentjes knoflook.
  6. Giet de broccoli af en besprenkel de groente met de dressing.
  7. Giet de pastinaken af en stamp de groente fijn tot een puree. Voeg een flinke scheut olijfolie, een ½ eetlepel mosterd, 2 tl oregano en peper en zeezout naar smaak toe aan de puree. Meng dit alles goed door elkaar.
  8. Haal tot slot de zalm van het vuur en besprenkel de vis met wat peterselie en de dressing.

Met deze recepten op zak kun je visite ontvangen zonder dat je je principes wat gezond eten betreft overboord hoeft te gooien.

Je zal ook zien dat – zo lang het eten lekker is – de visite blij is met een gezonde maaltijd en je vaker complimenteert over het eten.

Gezellig uit eten

Als Bourgondiër ga je natuurlijk af en toe gezellig uit eten. Even heerlijk van de avond genieten en je geen zorgen hoeven te maken over het eten.

Veel mensen associëren uit eten gaan met ongezond eten. Op onze Facebookpagina hoor ik vaak: “Ik ga volgende week uit eten, en daarna begin ik met gezond eten en afvallen!”

Jammer, want dit impliceert dat uit eten gaan niet gezond (en lekker!) kan zijn. Het voelt alsof je niet volledig van een avondje uit kunt genieten als je gezond eet.

Dat is natuurlijk niet waar, er zijn genoeg manieren om heerlijk en gezellig uit te gaan en toch gezond te eten.

Hier een aantal tips om je avonden uit eten gezellig en gezond te maken.

Tip 1: Vermijd snelle koolhydraten

Veel restaurants serveren de volgende snelle koolhydraten: aardappelen, friet, rijst, brood, pasta en zoetigheid.

Je kunt deze gemakkelijk vermijden door:

  • Geen mandje brood vooraf te bestellen – en het te laten weghalen als de bediening het toch op tafel zet.
  • In plaats van rijst, pasta of aardappelen een portie extra (wok)groenten of salade te bestellen.
  • Te kiezen voor soep, salade, vlees, vis of ei met groenten.
  • Geen toetje te nemen, maar na de maaltijd (zwarte) koffie of thee te bestellen.

Ook als je in eerste instantie geen gezonde opties op de menukaart ziet staan kun je de bediening vragen wat gezonde opties zijn.

Zelf vraag is altijd of er ook glutenvrije opties zijn of hoe ze bepaalde gerechten kunnen aanpassen zodat het wel in mijn eetpatroon past.

Ik bestel zelf vaak een stuk vis (zalm, zeebaars, tong, etc.), zonder friet/aardappels, met extra (wok)groenten of salade en altijd met de saus apart (zie tip 3).

Tip 2: Let op je porties

Het is gebruikelijk om verscheidene gerechten te kiezen als je uit eten gaat. Vaak nemen mensen in ieder geval een voor- en een hoofdgerecht en soms ook nog een nagerecht.

Met zoveel eten is het makkelijk om met een propvol gevoel het restaurant uit te lopen en dat is geen goed nieuws voor je spijsvertering.

Ik raad je aan om enkel voor één gang of gerecht te kiezen; dan is de kans veel kleiner dat je overeet.

Als je toch twee gangen wilt, kies dan ook als hoofdgerecht een klein voorgerecht.

Stop altijd met eten als je geen honger meer hebt. Vraag aan de bediening of je het overgebleven eten mee naar huis kunt nemen; zo wordt het niet weggegooid.

Tip 3: Saus apart

Een simpele tip, maar ontzettend handig. Vraag de bediening altijd om sauzen en dressings apart te serveren. Zo kun je zelf kiezen of en hoeveel je ervan gebruikt.

Want het zijn vaak juist de dressings en sauzen die veel ongezonde ingrediënten bevatten.

Met deze 3 tips kun je ook als Bourgondiër prima uit eten gaan – en daar heerlijk van genieten.

Gezellig in het weekend

Tijdens de werkweek heb je je standaard routine, maar in de weekenden gaat dat vaak mis.

Omdat je de structuur van een werkdag mist schiet er vaak een maaltijd bij in en zijn die zoete tussendoortjes erg verleidelijk.

Ook als Bourgondiër is het in het weekend belangrijk om structuur in de dag te houden. Je eet dan niet alleen gezonder, maar je geniet nog meer van je dag ook.

Begin met een ontbijt, plan echt een moment in voor de lunch en denk van te voren na over het avondeten.

Banaanpannenkoekjes als ontbijt

Zeker met kinderen is dit ontbijt altijd een fantastisch succes. Het is makkelijk te maken en je hoeft er niet veel voor in huis te hebben.

banaan-pannenkoenen-klein

Bereidingstijd: 20 minuten – vier personen

Ingrediënten

  • 4 rijpe bananen
  • 8 eieren
  • Kaneel
  • Kokosolie

Bereiden

  1. Prak de bananen in een schaal en verhit een klontje kokosolie in een goede bakpan.
  2. Breek de 8 eieren in de schaal en meng ze met de geprakte banaan.
  3. Schep een achtste van het mengsel in de goed voorverwarmde pan.
  4. Bak het pannenkoekje snel aan beide kanten bruin. Herhaal dit tot het mengsel op is. Doe steeds een beetje kokosolie in de pan erbij voor elk nieuw pannenkoekje. Houd de pannenkoekjes klein, zodat je ze gemakkelijk kunt omdraaien.
  5. Strooi een beetje kaneel over de pannenkoekjes.

Een soepje als lunch

Een overheerlijke broccoli-courgettesoep die al in 15 minuten te bereiden is.

broccoli-courgette-soep-klein

Ingrediënten

  • 1⁄2 broccoli
  • 1⁄4 courgette
  • 4 dl groentebouillon
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • Kurkumapoeder
  • Paprikapoeder
  • Extra-vergine olijfolie
  • Peper en zeezout

Bereiden

  1. Was de broccoli en snijd deze in grove stukken.
  2. Was de courgette en snijd ook deze in stukken.
  3. Pel de sjalotjes en de knoflook en versnipper ze zo klein mogelijk.
  4. Verhit een scheut extra-vergine olijfolie in een soeppan en fruit de sjalotjes en kno ook op middelhoog vuur.
  5. Doe de broccoli en courgette bij de kno ook en sjalotjes en roer dit regelmatig goed door elkaar. Laat de groenten enkele minuten bakken.
  6. Voeg de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  7. Gebruik een staafmixer of hittebestendige blender om de soep te pureren.
  8. Voeg 1 tl kurkuma en 1 tl paprikapoeder toe en maak op smaak met peper en zeezout.

Bij dit soepgerecht zou je nog een gerecht met ei kunnen makken. Een gewone omelet of ei uit de oven bijvoorbeeld.

Gebruik wel altijd alleen ingrediënten die op Jaspers boodschappenlijst vermeld staan.

Door deze recepten je eigen te maken, leer je steeds beter hoe het mogelijk is om gezond en lekker te eten.

Zo zet je vetverbranding aan en blijf je genieten

De bovenstaande recepten en tips zijn voor in de avonden en in het weekend. Als je eet zoals hier beschreven zal je niet of nauwelijks aankomen.

Maar om zeker te weten dat je niet aankomt of als je al overgewicht hebt ervoor te zorgen dat de overtollige kilo’s eraf gaan…

…is het belangrijk dat je op doordeweekse dagen het ontbijt en de lunch gebruikt om je vetverbranding aan te zetten.

Dit is zeker niet onplezierig, sterker nog het is vaak zelfs heel lekker, maar op deze momenten is het wel belangrijk dat je een wat strakker programma volgt.

Kies een programma waar je vertrouwen in hebt en dan gewoon je schouders eronder zetten en het doen, dat is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Vriendelijke groet,

Jasper

Ps. Doe een aantal vrienden en vriendinnen een plezier en stuur ze een link van dit artikel (of deel via social media). Het zou zomaar een mooi cadeau voor ze kunnen zijn.

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (2)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Reina Siemons
    op 15 april 2017 om 21:05 zegt

    Ik vind jouw artikelen altijd prettig en interessant om te lezen. Ik heb een vraag: is er ook een calculator in het Nederlands waar je kunt berekenen hoeveel koolhydraten, vet, eiwitten je per dag moet eten. Bij voorbaat dank voor je antwoord

    1. De fitnesspall app zou je hier voor kunnen gebruiken. Of de fatsecret ap.

  2. Reina Siemons
    op 15 april 2017 om 21:05 zegt

    Ik vind jouw artikelen altijd prettig en interessant om te lezen. Ik heb een vraag: is er ook een calculator in het Nederlands waar je kunt berekenen hoeveel koolhydraten, vet, eiwitten je per dag moet eten. Bij voorbaat dank voor je antwoord

    1. De fitnesspall app zou je hier voor kunnen gebruiken. Of de fatsecret ap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Drink water als je wilt afvallen

Als je toepast wat je in dit artikel leert, maak jij een van de belangrijkste en krachtigste stappen om je gewicht en gezondheid je leven lang te controleren. In dit artikel lees je...

Top artikel

Corona update van Jasper

Corona update van Jasper Ik heb een korte video opgenomen waarin ik mijn gedachtes met je deel rondom gezond eten in de huidige corona situatie. Je kunt de video hieronder bekijken:...

Succesverhalen

Wil viel 30 kilo af!

Bekijk alle artikelen