Dit artikel is voor mensen met overgewicht die meer willen weten dan wat je moet doen om af te vallen. In dit artikel behandelen we hoe gewichtsverlies in je lichaam precies in zijn werk gaat.

Afvallen is het resultaat van een goed werkend lichaam. Als je goed leest wat er in dit artikel staat, dan begrijp je waarom:

 • Jaspers boodschappenlijst de beste manier van afvallen is.
 • Je niet teveel koolhydraten moet eten als je wilt afvallen.
 • Intensief sporten niet nodig is om af te vallen.
 • Je lichaam zo veel lichaamsvet opslaat.

Je kunt afvallen vergelijken met een auto besturen. Je hoeft geen automonteur te zijn om een auto te rijden maar het is wel handig om wat van de auto af te weten (hoe je de olie moet verversen bijvoorbeeld). Zo is het ook met afvallen. Je hoeft niets van je lichaam af te weten om te kunnen afvallen, maar enige kennis over het proces kan goed van pas komen.

Ik raad je aan dit artikel goed te lezen. Als je niet geïnteresseerd bent in de werking van het lichaam, maar enkel snel wilt afvallen, dan staat in dit artikel precies beschreven wat je daarvoor moet doen. Hieronder wordt dieper ingegaan op waarom dat de juiste aanpak is.

Lichaamsvet

Lichaamsvet is onder andere een energie buffer voor je lichaam. Op het moment dat je meer energie binnen krijgt dan je verbruikt, sla je de extra energie op als lichaamsvet. Als je energie nodig hebt en er geen eten in de buurt is, kun je lichaamsvet verbranden om zo als nog energie op te wekken.

Niet alle voedingsstoffen worden even makkelijk opgeslagen als lichaamsvet. Om te begrijpen hoe je makkelijker lichaamsvet kunt verbranden (of het niet op te slaan in de eerste plaats) is het belangrijk dat je begrijpt hoe je stofwisseling werkt. Stofwisseling is het proces in je lichaam dat het voedsel omzet in energie.

Stofwisseling en afvallen

Alle verschillende soorten stofwisseling vinden plaats in de cellen van je lichaam. In deze cellen zitten, wat ik noem, de energie centrales van het lichaam. In elke cel zit zo’n energie centrale. Deze energie centrales kunnen onder andere glucose, fructose, vet en ketonen omzetten in energie (in de vorm van ATP).

Twee ‘soorten’ stofwisselingen die we in dit artikel behandelen zijn: de glucose stofwisseling en vet stofwisseling. De glucose stofwisseling gebruikt glucose als basis brandstof om energie op te wekken en de vet stofwisseling gebruikt vet als basis brandstof om energie op te wekken.

Je stimuleert je glucose stofwisseling als je (sommige) koolhydraten eet en je stimuleert je vet stofwisseling als je vet eet.

Koolhydraten zijn onder te verdelen in twee groepen: complexe koolhydraten  en suikers. Complexe koolhydraten zitten bijvoorbeeld in granen, aardappels en rijst. Deze complexe koolhydraten worden in je lichaam onder andere omgezet in glucose. Suikers zijn er in de vorm van onder andere: sacharose, glucose en fructose. Vet is opgebouwd uit vetzuren zoals: verzadigde vetzuren , enkelvoudige onverzadigde vetzuren, meervoudige onverzadigde vetzuren en transvetzuren.

Glucose stofwisseling

De energie centrales in al je cellen bestaan uit twee chemische processen. Het eerste proces is het glycolyse proces (het anaerobe proces), dit proces zet glucose hoofdzakelijk om in pyruvaat. Het tweede proces is de citroenzuurcyclus (het aerobic proces), dit proces zet pyruvaat hoofdzakelijk om in ATP.

Deze twee processen zijn achter elkaar geschakeld. Dat betekent dat de output van het eerste proces de input is van het tweede proces. En zo wordt dus glucose uit je bloedbaan omgezet in energie.

Laten we aannemen dat in de volgende situatie het lichaam niet veel energie nodig heeft, het lichaam verkeert in een anabole toestand zoals dat heet.

Tijdens de Citroenzuurcyclus wordt ook het stofje citrate aangemaakt als bijproduct. Citrate is een soort feedback mechanisme dat aangeeft of het lichaam voldoende energie heeft. Citrate blokkeert het enzym fosfofructokinase in het glycolyse proces als het lichaam voldoende energie heeft.

Als het lichaam voldoende energie heeft kan de glucose niet meer omgezet worden in pyruvaat en dus niet meer omgezet worden in energie. De glucose, die niet meer verwerkt kan worden (omdat het lichaam voldoende energie heeft), stapelt zich nu op binnen de cel. Dit is niet gewenst, je cel reageert hierop door alle overtollige glucose weer te verwijderen uit de cel en  het weer aan de bloedbaan toe te voegen.

Teveel glucose in je bloedbaan is gevaarlijk. Nu deze glucose moleculen niet meer de cellen in kunnen en ook niet allemaal in de bloedbaan kunnen blijven, worden ze aan elkaar geschakeld en opgeslagen in je lever en je spieren. Deze aan elkaar geschakelde glucose moleculen noemen we glycogeen. Je kunt slechts 70gr glycogeen opslaan in je lever en slechts 200gr glycogeen in je spieren. Dus na 270gr glucose in de vorm van glycogeen zit je ‘vol’.

Op het moment dat deze glycogeen opslag plaatsen in je lever en spieren vol zijn, is er een probleem. Want nu kan de glucose niet omgezet worden in energie en het kan niet meer opgeslagen worden in je lever of je spieren. De enige uitweg die het lichaam nu nog heeft is de glucose (als drie aan elkaar gelinkte glyceraldehyd-3-fosfaat moleculen) opslaan in je lichaamsvet. En je lichaamsvet is zoals we allemaal weten een oneindig grote opslagplaats.

Maar dit is nog niet alles..

Het omzetten van glucose naar triacylglycerol (de 3 aan elkaar gelinkte glyceraldehyd-3-fosfaat moleculen) gaat maar met een beperkte snelheid. Hierdoor ontstaat er een gevaarlijk hoge concentratie glucose in je bloedbaan. Als reactie daarop gaat je bloedbaan gaat je lichaam meer insuline aanmaken. Je lichaam weet immers niet beter dan dat insuline helpt om de glucose uit de bloedbaan te halen en het in de cellen toe te laten.

Zoals we hebben gezien, willen de cellen geen glucose meer hebben want ze hebben al de energie die ze nodig hebben. Dus de insuline-receptoren op de cellen (die ‘deurtjes’ waardoor glucose de cel binnen komt) nemen af. Behalve op één plek, de insuline-receptors op je lichaamsvet blijven aanwezig. Je lichaamsvet is, naast een opslag plek voor energie (in de vorm van triacylglycerol) ook een opslag plaats voor glucose, zodat het lichaam niet ‘verstikt’ in een te hoge concentratie glucose.

Het lichaam verkeert nu in de toestand van interne uithongering. Stel je voor dat de vraag naar energie op dat moment toeneemt (omdat je gaat hardlopen bijvoorbeeld). Er is niet voldoende glucose in de bloedbaan, dat is allemaal netjes opgeruimd door de insuline en verplaatst naar je lichaamsvet.

Als er geen glucose in de bloedbaan zit, is de volgende mogelijkheid  energie uit je lichaamsvet te halen. Maar het enzym dat dit doet (Hormone-Sensitive Lipase, HSL) is gevoelig voor insuline. En de insuline concentratie in je bloed is nu hoog, zoals we hierboven hebben kunnen zien.

Hoge concentratie insuline blokkeert de mogelijkheid om energie uit je lichaamsvet te halen

Samengevat: omdat je (veel) teveel glucose binnenkreeg op een moment dat je lichaam het niet nodig had, kon het lichaam niets anders doen dan het grootste deel van de glucose wegstoppen in je lichaamsvet. Het wegstoppen van de glucose in je lichaamsvet ging gepaard met hoge concentraties insuline in je bloedbaan.

En nu neemt de vraag naar energie toe. De hoge insuline gehaltes blokkeren HSL. Er is een minimale hoeveelheid glucose in je bloed aanwezig en het is niet mogelijk om lichaamsvet om te zetten in energie.

Dus je lichaam gaat schreeuwen om energie en dat merk jij als een sterk honger gevoel. En vaak specifiek een honger gevoel voor suiker en koolhydraten (ook wel acute suikertrek genoemd), want je lichaam weet dat die suikers razendsnel in glucose en dus in energie omgezet kunnen worden.

Vervolgens merk jij dit honger gevoel op en gaat iets eten. Je hebt trek in iets zoets en/of iets dat vult. Misschien neem je een energie reep, een bord pasta of een boterham. Het resultaat hiervan is dat je weer een enorme hoeveelheid glucose in je bloedbaan krijgt en vanaf hier begint de hele cirkel weer opnieuw.

De oorzaak van de enorme trek in koolhydraten (complexe koolhydraten en suikers) is het feit dat je koolhydraten hebt gegeten. En alle koolhydraten die je eet en niet direct verbrandt, worden opgeslagen in lichaamsvet en kunnen heel moeilijk weer gebruikt worden als energie.

Dit maakt de koolhydraten in je voedingspatroon niet de primaire factor voor de hoeveelheid energie die je hebt, maar koolhydraten zijn de primaire factor voor de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt.

Vet stofwisseling

De vetten die je binnenkrijgt via je voeding kunnen ofwel direct gebruikt worden als brandstof of opgeslagen worden in je lichaamsvet voor later gebruik. Als het vet direct gebruikt wordt, wordt de triglyceride opgesplitst in glycerol en vetzuren. De vetzuren worden via de bloedbaan getransporteerd naar de cellen die energie nodig hebben.

In de cel worden de vetzuren omgezet in acetyl-CoA. Acetyl-CoA is een input voor de citroenzuurcyclus. En de citroenzuurcyclus produceert energie in de vorm van ATP, zoals eerder in dit artikel uitgelegd.

Let op: in dit geval wordt er dus geen extra insuline aangemaakt. Je energie-opslag mechanisme (lichaamsvet) werkt zoals het hoort als je vet als primaire brandstof gebruikt voor je lichaam.

Zelfs als je veel vetten binnenkrijgt op het moment dat je geen energie nodig hebt, kan je lichaam hier prima mee omgaan. De vetten worden opgeslagen voor later gebruik. Op het moment dat er behoefte is aan energie wordt hier, in tegenstelling tot de glucose stofwisseling, wel eerst aanspraak gemaakt op de voorraad energie in het lichaamsvet. Er volgt dus geen (of een minder sterk) hongergevoel.

Met andere worden: de vet stofwisseling geeft je de mogelijkheid lichaamsvet te verbranden.

Deze wetenschap van de verschillende stofwisselingen wordt ook ondersteund vanuit evolutionair perspectief gezien

Jij, ik en alle andere mensen op deze aardbol zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Ons lichaam heeft zich altijd perfect aangepast aan de situatie waarin we leven.

Echter, in de laatste duizenden jaren is er in ons eetpatroon ontzettend veel en ontzettend snel (naar evolutie standaarden) veranderd. We zijn van vrijwel geen koolhydraten,  heel veel koolhydraten gaan eten en we zijn van heel veel gezonde vetten grotendeels naar ongezonde vetten gegaan.

De primaire energiebron is verschoven van gezonde vetten naar koolhydraten en ons lichaam heeft zich hier nog niet aan aangepast.

Ga maar na, honderdduizenden jaren geleden aten de homo sapiens voornamelijk groenten, noten, zaden, pitten, vis, vlees en andere dierlijke en natuurlijke producten.

Op groente na bevatten deze producten grote hoeveelheden gezonde vetten en weinig koolhydraten. Merk op dat fruit er niet tussen staat. Fruit werd in die tijd slechts gegeten als het aan de bomen/planten groeide en als het rijp was en dat was maar een aantal weken per jaar.

Koolhydraten als primaire brandstof in plaats van vet, is mijn inziens de oorzaak nummer 1  van overgewicht en ziektes zoals diabetes, obesitas en zelfs sommige gevallen van kanker. En ik ben niet de enige met die mening.

Onderzoek aan de Johns Hopkins University in Amerika bevestigt dat grote hoeveelheden koolhydraten gewichtsverlies voorkomen.

Nu we weten waarom vet als brandstof beter is dan glucose als brandstof is het belangrijk dat we precies weten welke vetten het best te gebruiken zijn als brandstof en welke niet. Want niet alle vetten zijn even gezond. Sommige vetten zijn zelfs erg slecht voor je lichaam.

Gezonde en ongezonde vetten

Zoals eerder beschreven bestaan vetten uit vetzuren. Of een vet gezond is of niet ligt eraan uit welke vetzuren hij is opgebouwd. Als de vetzuren gezond zijn, is het vet ook gezond.

Je hebt vier soorten vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudige onverzadigde vetzuren, meervoudige onverzadigde vetzuren en transvetzuren.

De onderverdeling van verzuren over deze vier groepen is op basis van hun moleculaire structuur. De hoeveelheid waterstof atomen (H) ten opzichte van de hoeveelheid koolstof atomen(C) en de hoeveelheid (en het type) dubbele verbindingen tussen de koolstof atomen zijn eigenschappen van de verschillende groepen.

Transvetten komen niet voor in de natuur en zijn daarom niet geschikt voor ons lichaam. Transvetten verstoren onder andere de structuur van celwanden. Transvetten worden wel veel gebruikt in geproduceerd voedsel (zoals koekjes en chips).

Verzadigde vetzuren bevinden zich onder andere in dierlijke producten (vlees, vis, boter, ei, etc.) en tropische oliën (zoals kokosnoot olie en palm olie). Deze verzadigde vetzuren zijn in de meeste gevallen een goede bron van energie. Bij dierlijke producten is het erg belangrijk wat voor voeding het dier tijdens zijn leven heeft gehad. De voeding en beweging die het dier gehad heeft, tast de vetsamenstelling aan.

Van de twee onverzadigde groepen is niet te zeggen of ze gezond of ongezond zijn. De twee onverzadigde groepen bevatten zowel goede als slechte vetten.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren worden onder andere gevonden in sommige soorten fruit zoals olijven en avocado’s, noten, zonnebloem olie, melk, rood vlees en sesam olie.

Meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten zowel goede als minder goede vetten. Er zijn twee speciale groepen meervoudig onverzadigde vetten die ik kort wil bespreken.

Omega3 vs. omega6

Omega3 en omega6 zijn beide een meervoudig onverzadigd vetzuur. De 3 en 6 in omega3 en omega6 staan voor de plek van de eerste dubbele verbinding tussen twee koolstof atomen in het vetzuur molecuul.

Het is erg belangrijk dat je voedingspatroon een goede verhouding heeft in het aantal omega3 en omega6 vetten. De meningen zijn enigszins verdeeld over deze verhouding. Bovenal geldt ook hier natuurlijk dat ieder mens anders is, dus die verhouding is ook voor ieder mens iets anders. Maar over het algemeen is een verhouding van 1:2 een veilige verhouding.

In de westerse samenleving is deze verhouding sterk verstoord. De verhouding tussen omega3 en omega6-inname in de westerse samenleving ligt ongeveer op 1:30. Dus maak je niet te veel zorgen over de omega6, die krijg je toch wel binnen. Focus je vooral op het binnenkrijgen van extra omega3.

We gaan dus van koolhydraten naar goede vetten als primaire brandstof. Wat bekent dit voor onze dagelijkse voeding?

Wat moet je dagelijks doen om je stofwisseling goed te laten werken?

Dagelijkse voeding om af te vallen

Er zijn drie punten waarop je je dagelijkse voedingsinname kunt verbeteren zodat je snel, gezond en plezierig afvalt. Deze punten zijn:

Punt 1: Elimineer suiker (sacharose, glucose en fructose) en slechte vetten.

Punt 2: Vervang ‘verkeerde’ koolhydraten (granen, pasta, witte rijst en aardappels) door gezonde vetten.

Punt 3: Zorg dat je voldoende andere essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Meer gezonde vetten

Met al het bovenstaande in overweging genomen, kunnen we een lijstje van gezonde vetten samenstellen.

Gezonde vetten

 • Koudwater vis (met name haring, sardientjes, makreel en wilde zalm).
 • Gras gevoerd vlees (vee dat het hele leven buiten in de wei gras heeft gegraasd).
 • Scharrel kip/ei (weinig antibiotica en omega3-rijk voedsel).
 • Vis olie (waarschuwing: kijk uit voor zware metalen).
 • Walnoten / Walnootolie.
 • Lijnzaad / Lijnzaadolie.
 • Sesamzaad / Sesamzaadolie.
 • Boter (van melk van gras gevoerd vee).
 • Kokosnootolie (goed om in te bakken).
 • Extra vergine olijf olie.
 • Krill olie.
 • Donkere, groene groenten.

De meeste van deze vetten bevatten veel omega3 en veel ‘schone’ energie.

Het is je misschien niet opgevallen, maar al deze bronnen van vetten komen uit de natuur. Er staat geen geproduceerd product tussen. Als vuistregel kun je aannemen dat oliën in geproduceerd voedsel doorgaans transvetten zijn en een hoog gehalte aan omega6-vetten bevatten. Dit geldt onder andere voor veel fastfood, koekjes, cakejes, pizza’s en gefrituurd voedsel.

Er blinken nog een paar vetten uit door hun afwezigheid:

 • Zonnebloemolie heeft een hoog omega6-gehalte.
 • Maïsolie ook een hoog omega6-gehalte.
 • Margarine heeft lange meervoudige onverzadigde vetzuren die de kans op kanker en hart-en vaatziekten verhogen.

Minder complexe koolhydraten

Granen en aardappels zijn voorbeelden van complexe koolhydraten. Dit type koolhydraten kun je het beste elimineren uit de dagelijkse voeding. Groenten bevatten ook enkele complexe koolhydraten. Groente is een ‘goede’ bron van complexe koolhydraten (voornamelijk vezels). Als je dagelijks genoeg groente eet (400 gram), krijg je voldoende koolhydraten binnen en heb je geen ander voedsel nodig wat het aantal koolhydraten in je voedsel betreft.

Op het moment dat je lichaam gewend is aan vet als primaire brandstof heb je waarschijnlijk nooit meer dan 100 tot 150 gram koolhydraten per dag nodig. Deze hoeveelheid krijg je binnen via de groenten die je eet.

Het verschilt per persoon hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Maar als je gewicht wilt verliezen, raad ik je aan om, tussen de 50 en 100 gram per dag te eten. Als je intensief sport (zoals hardlopen) adviseer ik je 100 gram koolhydraten extra te eten voor elk uur dat je intensief sport. Je doet er het best aan die koolhydraten ongeveer 1,5 uur voordat je de fysieke activiteit uitvoert in te nemen.

De hoeveelheid vet die je kunt eten is afhankelijk van je lichaam en je omgeving.  Je kunt hier (zoals bijna altijd) het beste naar je eigen lichaam luisteren. Als je honger hebt moet je meer eten als je een vol gevoel hebt moet je minder eten. Zolang je niet extreem veel eet kunnen gezonde vetten geen kwaad.

Andere essentiële voedingsstoffen

Afvallen is het gevolg van een goed functionerend lichaam. Daarom noem ik hieronder nog drie andere essentiële voedingsstoffen.

Eiwitten: naast vetten en een beetje koolhydraten (uit groenten) is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Als je veel van de eerder genoemde goede vetten eet, kom je al gauw aan de juiste hoeveelheid eiwitten. Gras gevoerd vlees, koud water vis, omega-3 eieren en noten zijn uitstekende bronnen van eiwit.

Vitaminen en mineralen: door veel natuurlijk voedsel te eten, krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Helaas is het vrijwel onmogelijk om deze essentiële stoffen uit groenten uit de supermarkt te krijgen. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in groenten is de afgelopen jaren heel erg gedaald. Ik raad iedereen aan om vitaminen en mineralen als voedingssupplement te slikken.

Water: je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Water zuivert je lichaam en voert afvalstoffen af. Drink minimaal 2 tot 3 liter water per dag (in het geval van extreem veel beweging/inspanning is meer water nodig).

Nu afvallen

Afvallen is een beslissing. Als je wilt afvallen dan kan het, het kan gemakkelijk en plezierig. Je moet er alleen wel je voeding aanpassen.

Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken heb ik Jasper’s boodschappenlijst gemaakt. Op deze lijst staan alle producten die je mag eten als je snel en gemakkelijk wilt afvallen. De producten bevorderen de vet stofwisseling en minimaliseren de glucose stofwisseling.

Je kunt de boodschappenlijst downloaden door hieronder je naam en je email adres in te vullen.

Het moment om actie te ondernemen is nu. Eet de producten van de boodschappenlijst minimaal tien dagen. Je zult versteld staan van je progressie.

 

80 reacties

 • Monique D
  17/05/2020 om 8:11 pm

  Hoi Jasper,

  Dit is een heel interessant artikel. Je leert veelover de werking van het lichaam.

  Maat ik heb een vraag. Er wordt geadviseerd om groene groenten te eten. Wordt daar uitsluitend bladgroenten mee bedoeld? Mogen koolsoorten en sperziebonen of snijbonen ook gebruikt worden?

  En ei bak ik in margarine. Mag ik helemaal geen margarine meer gebruiken? Geen boter om te bakken of een ander soort boter? Of is het de bedoeling dat ik dat ook in olijfolie moet bakken?

  Alvast bedankt voor jouw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Monique D

  • Nicky Leidelmeijer
   28/05/2020 om 8:28 am

   Fijn dat je wat aan het artikel hebt! Alle groentes zijn gezond, zeker dus ook sperziebonen en koolsoorten. Vooral lekker afwisselen met de verschillende groentes is belangrijk.

   Bakken kun je beter doen in roomboter, ghee of een goede kwaliteit kokosolie.

 • Selina
  11/05/2020 om 9:02 pm

  Ik ben benieuwd naar de boodschappenlijst, de informatie die je geeft heeft me in ieder geval wel motivatie gegeven en een andere kijk gegeven op afvallen

Alle reacties tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *