Dit artikel is voor mensen met overgewicht die meer willen weten dan wat je moet doen om af te vallen. In dit artikel behandelen we hoe gewichtsverlies in je lichaam precies in zijn werk gaat.

Afvallen is het resultaat van een goed werkend lichaam. Als je goed leest wat er in dit artikel staat, dan begrijp je waarom:

 • Jaspers boodschappenlijst de beste manier van afvallen is.
 • Je niet teveel koolhydraten moet eten als je wilt afvallen.
 • Intensief sporten niet nodig is om af te vallen.
 • Je lichaam zo veel lichaamsvet opslaat.

Je kunt afvallen vergelijken met een auto besturen. Je hoeft geen automonteur te zijn om een auto te rijden maar het is wel handig om wat van de auto af te weten (hoe je de olie moet verversen bijvoorbeeld). Zo is het ook met afvallen. Je hoeft niets van je lichaam af te weten om te kunnen afvallen, maar enige kennis over het proces kan goed van pas komen.

Ik raad je aan dit artikel goed te lezen. Als je niet geïnteresseerd bent in de werking van het lichaam, maar enkel snel wilt afvallen, dan staat in dit artikel precies beschreven wat je daarvoor moet doen. Hieronder wordt dieper ingegaan op waarom dat de juiste aanpak is.

Lichaamsvet

Lichaamsvet is onder andere een energie buffer voor je lichaam. Op het moment dat je meer energie binnen krijgt dan je verbruikt, sla je de extra energie op als lichaamsvet. Als je energie nodig hebt en er geen eten in de buurt is, kun je lichaamsvet verbranden om zo als nog energie op te wekken.

Niet alle voedingsstoffen worden even makkelijk opgeslagen als lichaamsvet. Om te begrijpen hoe je makkelijker lichaamsvet kunt verbranden (of het niet op te slaan in de eerste plaats) is het belangrijk dat je begrijpt hoe je stofwisseling werkt. Stofwisseling is het proces in je lichaam dat het voedsel omzet in energie.

Stofwisseling en afvallen

Alle verschillende soorten stofwisseling vinden plaats in de cellen van je lichaam. In deze cellen zitten, wat ik noem, de energie centrales van het lichaam. In elke cel zit zo’n energie centrale. Deze energie centrales kunnen onder andere glucose, fructose, vet en ketonen omzetten in energie (in de vorm van ATP).

Twee ‘soorten’ stofwisselingen die we in dit artikel behandelen zijn: de glucose stofwisseling en vet stofwisseling. De glucose stofwisseling gebruikt glucose als basis brandstof om energie op te wekken en de vet stofwisseling gebruikt vet als basis brandstof om energie op te wekken.

Je stimuleert je glucose stofwisseling als je (sommige) koolhydraten eet en je stimuleert je vet stofwisseling als je vet eet.

Koolhydraten zijn onder te verdelen in twee groepen: complexe koolhydraten  en suikers. Complexe koolhydraten zitten bijvoorbeeld in granen, aardappels en rijst. Deze complexe koolhydraten worden in je lichaam onder andere omgezet in glucose. Suikers zijn er in de vorm van onder andere: sacharose, glucose en fructose. Vet is opgebouwd uit vetzuren zoals: verzadigde vetzuren , enkelvoudige onverzadigde vetzuren, meervoudige onverzadigde vetzuren en transvetzuren.

Glucose stofwisseling

De energie centrales in al je cellen bestaan uit twee chemische processen. Het eerste proces is het glycolyse proces (het anaerobe proces), dit proces zet glucose hoofdzakelijk om in pyruvaat. Het tweede proces is de citroenzuurcyclus (het aerobic proces), dit proces zet pyruvaat hoofdzakelijk om in ATP.

Deze twee processen zijn achter elkaar geschakeld. Dat betekent dat de output van het eerste proces de input is van het tweede proces. En zo wordt dus glucose uit je bloedbaan omgezet in energie.

Laten we aannemen dat in de volgende situatie het lichaam niet veel energie nodig heeft, het lichaam verkeert in een anabole toestand zoals dat heet.

Tijdens de Citroenzuurcyclus wordt ook het stofje citrate aangemaakt als bijproduct. Citrate is een soort feedback mechanisme dat aangeeft of het lichaam voldoende energie heeft. Citrate blokkeert het enzym fosfofructokinase in het glycolyse proces als het lichaam voldoende energie heeft.

Als het lichaam voldoende energie heeft kan de glucose niet meer omgezet worden in pyruvaat en dus niet meer omgezet worden in energie. De glucose, die niet meer verwerkt kan worden (omdat het lichaam voldoende energie heeft), stapelt zich nu op binnen de cel. Dit is niet gewenst, je cel reageert hierop door alle overtollige glucose weer te verwijderen uit de cel en  het weer aan de bloedbaan toe te voegen.

Teveel glucose in je bloedbaan is gevaarlijk. Nu deze glucose moleculen niet meer de cellen in kunnen en ook niet allemaal in de bloedbaan kunnen blijven, worden ze aan elkaar geschakeld en opgeslagen in je lever en je spieren. Deze aan elkaar geschakelde glucose moleculen noemen we glycogeen. Je kunt slechts 70gr glycogeen opslaan in je lever en slechts 200gr glycogeen in je spieren. Dus na 270gr glucose in de vorm van glycogeen zit je ‘vol’.

Op het moment dat deze glycogeen opslag plaatsen in je lever en spieren vol zijn, is er een probleem. Want nu kan de glucose niet omgezet worden in energie en het kan niet meer opgeslagen worden in je lever of je spieren. De enige uitweg die het lichaam nu nog heeft is de glucose (als drie aan elkaar gelinkte glyceraldehyd-3-fosfaat moleculen) opslaan in je lichaamsvet. En je lichaamsvet is zoals we allemaal weten een oneindig grote opslagplaats.

Maar dit is nog niet alles..

Het omzetten van glucose naar triacylglycerol (de 3 aan elkaar gelinkte glyceraldehyd-3-fosfaat moleculen) gaat maar met een beperkte snelheid. Hierdoor ontstaat er een gevaarlijk hoge concentratie glucose in je bloedbaan. Als reactie daarop gaat je bloedbaan gaat je lichaam meer insuline aanmaken. Je lichaam weet immers niet beter dan dat insuline helpt om de glucose uit de bloedbaan te halen en het in de cellen toe te laten.

Zoals we hebben gezien, willen de cellen geen glucose meer hebben want ze hebben al de energie die ze nodig hebben. Dus de insuline-receptoren op de cellen (die ‘deurtjes’ waardoor glucose de cel binnen komt) nemen af. Behalve op één plek, de insuline-receptors op je lichaamsvet blijven aanwezig. Je lichaamsvet is, naast een opslag plek voor energie (in de vorm van triacylglycerol) ook een opslag plaats voor glucose, zodat het lichaam niet ‘verstikt’ in een te hoge concentratie glucose.

Het lichaam verkeert nu in de toestand van interne uithongering. Stel je voor dat de vraag naar energie op dat moment toeneemt (omdat je gaat hardlopen bijvoorbeeld). Er is niet voldoende glucose in de bloedbaan, dat is allemaal netjes opgeruimd door de insuline en verplaatst naar je lichaamsvet.

Als er geen glucose in de bloedbaan zit, is de volgende mogelijkheid  energie uit je lichaamsvet te halen. Maar het enzym dat dit doet (Hormone-Sensitive Lipase, HSL) is gevoelig voor insuline. En de insuline concentratie in je bloed is nu hoog, zoals we hierboven hebben kunnen zien.

Hoge concentratie insuline blokkeert de mogelijkheid om energie uit je lichaamsvet te halen

Samengevat: omdat je (veel) teveel glucose binnenkreeg op een moment dat je lichaam het niet nodig had, kon het lichaam niets anders doen dan het grootste deel van de glucose wegstoppen in je lichaamsvet. Het wegstoppen van de glucose in je lichaamsvet ging gepaard met hoge concentraties insuline in je bloedbaan.

En nu neemt de vraag naar energie toe. De hoge insuline gehaltes blokkeren HSL. Er is een minimale hoeveelheid glucose in je bloed aanwezig en het is niet mogelijk om lichaamsvet om te zetten in energie.

Dus je lichaam gaat schreeuwen om energie en dat merk jij als een sterk honger gevoel. En vaak specifiek een honger gevoel voor suiker en koolhydraten (ook wel acute suikertrek genoemd), want je lichaam weet dat die suikers razendsnel in glucose en dus in energie omgezet kunnen worden.

Vervolgens merk jij dit honger gevoel op en gaat iets eten. Je hebt trek in iets zoets en/of iets dat vult. Misschien neem je een energie reep, een bord pasta of een boterham. Het resultaat hiervan is dat je weer een enorme hoeveelheid glucose in je bloedbaan krijgt en vanaf hier begint de hele cirkel weer opnieuw.

De oorzaak van de enorme trek in koolhydraten (complexe koolhydraten en suikers) is het feit dat je koolhydraten hebt gegeten. En alle koolhydraten die je eet en niet direct verbrandt, worden opgeslagen in lichaamsvet en kunnen heel moeilijk weer gebruikt worden als energie.

Dit maakt de koolhydraten in je voedingspatroon niet de primaire factor voor de hoeveelheid energie die je hebt, maar koolhydraten zijn de primaire factor voor de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt.

Vet stofwisseling

De vetten die je binnenkrijgt via je voeding kunnen ofwel direct gebruikt worden als brandstof of opgeslagen worden in je lichaamsvet voor later gebruik. Als het vet direct gebruikt wordt, wordt de triglyceride opgesplitst in glycerol en vetzuren. De vetzuren worden via de bloedbaan getransporteerd naar de cellen die energie nodig hebben.

In de cel worden de vetzuren omgezet in acetyl-CoA. Acetyl-CoA is een input voor de citroenzuurcyclus. En de citroenzuurcyclus produceert energie in de vorm van ATP, zoals eerder in dit artikel uitgelegd.

Let op: in dit geval wordt er dus geen extra insuline aangemaakt. Je energie-opslag mechanisme (lichaamsvet) werkt zoals het hoort als je vet als primaire brandstof gebruikt voor je lichaam.

Zelfs als je veel vetten binnenkrijgt op het moment dat je geen energie nodig hebt, kan je lichaam hier prima mee omgaan. De vetten worden opgeslagen voor later gebruik. Op het moment dat er behoefte is aan energie wordt hier, in tegenstelling tot de glucose stofwisseling, wel eerst aanspraak gemaakt op de voorraad energie in het lichaamsvet. Er volgt dus geen (of een minder sterk) hongergevoel.

Met andere worden: de vet stofwisseling geeft je de mogelijkheid lichaamsvet te verbranden.

Deze wetenschap van de verschillende stofwisselingen wordt ook ondersteund vanuit evolutionair perspectief gezien

Jij, ik en alle andere mensen op deze aardbol zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Ons lichaam heeft zich altijd perfect aangepast aan de situatie waarin we leven.

Echter, in de laatste duizenden jaren is er in ons eetpatroon ontzettend veel en ontzettend snel (naar evolutie standaarden) veranderd. We zijn van vrijwel geen koolhydraten,  heel veel koolhydraten gaan eten en we zijn van heel veel gezonde vetten grotendeels naar ongezonde vetten gegaan.

De primaire energiebron is verschoven van gezonde vetten naar koolhydraten en ons lichaam heeft zich hier nog niet aan aangepast.

Ga maar na, honderdduizenden jaren geleden aten de homo sapiens voornamelijk groenten, noten, zaden, pitten, vis, vlees en andere dierlijke en natuurlijke producten.

Op groente na bevatten deze producten grote hoeveelheden gezonde vetten en weinig koolhydraten. Merk op dat fruit er niet tussen staat. Fruit werd in die tijd slechts gegeten als het aan de bomen/planten groeide en als het rijp was en dat was maar een aantal weken per jaar.

Koolhydraten als primaire brandstof in plaats van vet, is mijn inziens de oorzaak nummer 1  van overgewicht en ziektes zoals diabetes, obesitas en zelfs sommige gevallen van kanker. En ik ben niet de enige met die mening.

Onderzoek aan de Johns Hopkins University in Amerika bevestigt dat grote hoeveelheden koolhydraten gewichtsverlies voorkomen.

Nu we weten waarom vet als brandstof beter is dan glucose als brandstof is het belangrijk dat we precies weten welke vetten het best te gebruiken zijn als brandstof en welke niet. Want niet alle vetten zijn even gezond. Sommige vetten zijn zelfs erg slecht voor je lichaam.

Gezonde en ongezonde vetten

Zoals eerder beschreven bestaan vetten uit vetzuren. Of een vet gezond is of niet ligt eraan uit welke vetzuren hij is opgebouwd. Als de vetzuren gezond zijn, is het vet ook gezond.

Je hebt vier soorten vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudige onverzadigde vetzuren, meervoudige onverzadigde vetzuren en transvetzuren.

De onderverdeling van verzuren over deze vier groepen is op basis van hun moleculaire structuur. De hoeveelheid waterstof atomen (H) ten opzichte van de hoeveelheid koolstof atomen(C) en de hoeveelheid (en het type) dubbele verbindingen tussen de koolstof atomen zijn eigenschappen van de verschillende groepen.

Transvetten komen niet voor in de natuur en zijn daarom niet geschikt voor ons lichaam. Transvetten verstoren onder andere de structuur van celwanden. Transvetten worden wel veel gebruikt in geproduceerd voedsel (zoals koekjes en chips).

Verzadigde vetzuren bevinden zich onder andere in dierlijke producten (vlees, vis, boter, ei, etc.) en tropische oliën (zoals kokosnoot olie en palm olie). Deze verzadigde vetzuren zijn in de meeste gevallen een goede bron van energie. Bij dierlijke producten is het erg belangrijk wat voor voeding het dier tijdens zijn leven heeft gehad. De voeding en beweging die het dier gehad heeft, tast de vetsamenstelling aan.

Van de twee onverzadigde groepen is niet te zeggen of ze gezond of ongezond zijn. De twee onverzadigde groepen bevatten zowel goede als slechte vetten.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren worden onder andere gevonden in sommige soorten fruit zoals olijven en avocado’s, noten, zonnebloem olie, melk, rood vlees en sesam olie.

Meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten zowel goede als minder goede vetten. Er zijn twee speciale groepen meervoudig onverzadigde vetten die ik kort wil bespreken.

Omega3 vs. omega6

Omega3 en omega6 zijn beide een meervoudig onverzadigd vetzuur. De 3 en 6 in omega3 en omega6 staan voor de plek van de eerste dubbele verbinding tussen twee koolstof atomen in het vetzuur molecuul.

Het is erg belangrijk dat je voedingspatroon een goede verhouding heeft in het aantal omega3 en omega6 vetten. De meningen zijn enigszins verdeeld over deze verhouding. Bovenal geldt ook hier natuurlijk dat ieder mens anders is, dus die verhouding is ook voor ieder mens iets anders. Maar over het algemeen is een verhouding van 1:2 een veilige verhouding.

In de westerse samenleving is deze verhouding sterk verstoord. De verhouding tussen omega3 en omega6-inname in de westerse samenleving ligt ongeveer op 1:30. Dus maak je niet te veel zorgen over de omega6, die krijg je toch wel binnen. Focus je vooral op het binnenkrijgen van extra omega3.

We gaan dus van koolhydraten naar goede vetten als primaire brandstof. Wat bekent dit voor onze dagelijkse voeding?

Wat moet je dagelijks doen om je stofwisseling goed te laten werken?

Dagelijkse voeding om af te vallen

Er zijn drie punten waarop je je dagelijkse voedingsinname kunt verbeteren zodat je snel, gezond en plezierig afvalt. Deze punten zijn:

Punt 1: Elimineer suiker (sacharose, glucose en fructose) en slechte vetten.

Punt 2: Vervang ‘verkeerde’ koolhydraten (granen, pasta, witte rijst en aardappels) door gezonde vetten.

Punt 3: Zorg dat je voldoende andere essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Meer gezonde vetten

Met al het bovenstaande in overweging genomen, kunnen we een lijstje van gezonde vetten samenstellen.

Gezonde vetten

 • Koudwater vis (met name haring, sardientjes, makreel en wilde zalm).
 • Gras gevoerd vlees (vee dat het hele leven buiten in de wei gras heeft gegraasd).
 • Scharrel kip/ei (weinig antibiotica en omega3-rijk voedsel).
 • Vis olie (waarschuwing: kijk uit voor zware metalen).
 • Walnoten / Walnootolie.
 • Lijnzaad / Lijnzaadolie.
 • Sesamzaad / Sesamzaadolie.
 • Boter (van melk van gras gevoerd vee).
 • Kokosnootolie (goed om in te bakken).
 • Extra vergine olijf olie.
 • Krill olie.
 • Donkere, groene groenten.

De meeste van deze vetten bevatten veel omega3 en veel ‘schone’ energie.

Het is je misschien niet opgevallen, maar al deze bronnen van vetten komen uit de natuur. Er staat geen geproduceerd product tussen. Als vuistregel kun je aannemen dat oliën in geproduceerd voedsel doorgaans transvetten zijn en een hoog gehalte aan omega6-vetten bevatten. Dit geldt onder andere voor veel fastfood, koekjes, cakejes, pizza’s en gefrituurd voedsel.

Er blinken nog een paar vetten uit door hun afwezigheid:

 • Zonnebloemolie heeft een hoog omega6-gehalte.
 • Maïsolie ook een hoog omega6-gehalte.
 • Margarine heeft lange meervoudige onverzadigde vetzuren die de kans op kanker en hart-en vaatziekten verhogen.

Minder complexe koolhydraten

Granen en aardappels zijn voorbeelden van complexe koolhydraten. Dit type koolhydraten kun je het beste elimineren uit de dagelijkse voeding. Groenten bevatten ook enkele complexe koolhydraten. Groente is een ‘goede’ bron van complexe koolhydraten (voornamelijk vezels). Als je dagelijks genoeg groente eet (400 gram), krijg je voldoende koolhydraten binnen en heb je geen ander voedsel nodig wat het aantal koolhydraten in je voedsel betreft.

Op het moment dat je lichaam gewend is aan vet als primaire brandstof heb je waarschijnlijk nooit meer dan 100 tot 150 gram koolhydraten per dag nodig. Deze hoeveelheid krijg je binnen via de groenten die je eet.

Het verschilt per persoon hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Maar als je gewicht wilt verliezen, raad ik je aan om, tussen de 50 en 100 gram per dag te eten. Als je intensief sport (zoals hardlopen) adviseer ik je 100 gram koolhydraten extra te eten voor elk uur dat je intensief sport. Je doet er het best aan die koolhydraten ongeveer 1,5 uur voordat je de fysieke activiteit uitvoert in te nemen.

De hoeveelheid vet die je kunt eten is afhankelijk van je lichaam en je omgeving.  Je kunt hier (zoals bijna altijd) het beste naar je eigen lichaam luisteren. Als je honger hebt moet je meer eten als je een vol gevoel hebt moet je minder eten. Zolang je niet extreem veel eet kunnen gezonde vetten geen kwaad.

Andere essentiële voedingsstoffen

Afvallen is het gevolg van een goed functionerend lichaam. Daarom noem ik hieronder nog drie andere essentiële voedingsstoffen.

Eiwitten: naast vetten en een beetje koolhydraten (uit groenten) is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Als je veel van de eerder genoemde goede vetten eet, kom je al gauw aan de juiste hoeveelheid eiwitten. Gras gevoerd vlees, koud water vis, omega-3 eieren en noten zijn uitstekende bronnen van eiwit.

Vitaminen en mineralen: door veel natuurlijk voedsel te eten, krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Helaas is het vrijwel onmogelijk om deze essentiële stoffen uit groenten uit de supermarkt te krijgen. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in groenten is de afgelopen jaren heel erg gedaald. Ik raad iedereen aan om vitaminen en mineralen als voedingssupplement te slikken.

Water: je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Water zuivert je lichaam en voert afvalstoffen af. Drink minimaal 2 tot 3 liter water per dag (in het geval van extreem veel beweging/inspanning is meer water nodig).

Nu afvallen

Afvallen is een beslissing. Als je wilt afvallen dan kan het, het kan gemakkelijk en plezierig. Je moet er alleen wel je voeding aanpassen.

Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken heb ik Jasper’s boodschappenlijst gemaakt. Op deze lijst staan alle producten die je mag eten als je snel en gemakkelijk wilt afvallen. De producten bevorderen de vet stofwisseling en minimaliseren de glucose stofwisseling.

Je kunt de boodschappenlijst downloaden door hieronder je naam en je email adres in te vullen.

Het moment om actie te ondernemen is nu. Eet de producten van de boodschappenlijst minimaal tien dagen. Je zult versteld staan van je progressie.

 

Bekijk (71) reacties

Verberg reacties

 • Ger de Goede
  24/03/2019 om 11:39 pm

  Ontvang graag je boodschappenlijst.

  Mvg

  • Jasper Alblas
   25/03/2019 om 2:29 pm

   Hallo Ger, je kunt je hier inschrijven voor de boodschappenlijst. Je ontvangt ‘m direct na het inschrijven in je mailbox.

 • Ida
  30/04/2018 om 3:07 pm

  Hoi Jasper, ben al een jaar met het adkins dieet bezig,ben daardoor 5 kilo kwijt, maar raak niks meer kwijt,is ook een minder koolhydraten eten dieet,wat is het verschil tussen dat van jou en adkins dieet?

  • Jasper Alblas
   01/05/2018 om 10:01 am

   Hallo Ida,

   Wij maken alleen gebruik van puur en natuurlijke producten waardoor je lichaam in een gezonde balans komt. Dit stimuleert het afslankproces. Daarnaast zal het je hunkering naar suikers doen afnemen, waardoor je voorkeuren veranderen en je deze manier van eten langdurig kan volhouden.

   Bij adkins maken ze gebruik shakes, repen en maaltijden die ongezonde ingrediënten bevatten waardoor de gezondheid van het lichaam niet gestimuleerd wordt.

   Probeer je lichaam eens te prikkelen door verandering in je voedingspatroon aan te brengen, dit brengt je vetverbranding weer opgang. Begin bijvoorbeeld het met vervangen van 1 maaltijd door een groene smoothie. In het smoothie afslank plan lees je hier alles over http://bit.ly/2yzzLWr

 • Martha
  08/07/2016 om 1:54 pm

  hoi Jasper

  mijn man heeft ijzer stapeling
  wil geen reguliere medicijnen
  en eigenlijk ook geen alcohol
  maar moet om de dag een slok jonge klare drinken
  voor zijn bloed dun te houden
  weet je misschien een andere oplossing

  • Jasper Alblas
   14/07/2016 om 9:20 am

   Hallo Martha, Onbewerkt eten is altijd goed en aan te raden, maar ik heb geen specifieke ervaring met ijzerstapeling dus ik raad je aan vooral te overleggen met de arts. Groet Jasper

 • Joop
  29/06/2016 om 9:59 am

  Dag Jasper, Zeg jij nu dat je beter ook niet in zonnebloemolie kunt bakken?? Ik dacht dat dat ook gezonde olie was. Olijfolie is niet altijd geschikt om in te bakken nl.. Hartelijke groeten Joop ( Ps Ik val heel langzaam af maar het werkt wel..)

  • Jasper Alblas
   30/06/2016 om 10:12 am

   Hallo Joop, bakken en braden kun je het beste in kokosolie doen. Hier lees je daar meer over. Als je dat niet lekker vindt, kun je grasboeter gebruiken. Groet Jasper

 • Nenna Roijers
  26/04/2016 om 9:13 am

  Sinds een week volg ik dit dieet, strikt, dus ik foetel nergens mee. Ik ben nog geen gram afgevallen maar merk wel dat ik enorm moe ben. Hoe kan dit? Is mijn lichaam nog niet bezig met de overstap naar vetverbranding?

  • Jasper Alblas
   26/04/2016 om 6:24 pm

   In de eerste week is je lichaam gifstoffen aan het verwijderen. Dit kan kwaaltjes als moeheid, futloosheid, hoofdpijn etc met zich meebrengen. Ook schakelt je lichaam over van het halen van energie uit koolhydraten naar het halen van energie uit gezonde vetten en eiwitten. Heb geduld en geef je lichaam de tijd om te wennen, in de tweede week zal je merken dat je juist meer energie krijgt. Pas de tips uit dit artikel eens toe als je volgende week nog niet bent afgevallen.

 • Yvonne
  26/11/2015 om 4:23 am

  Een paar vragen;

  – Hoe vaak per week mag je vlees eten? (ik bedoel dan bij het avondeten)
  – Is bakken in Becel bakboter slecht?

  • Jasper Alblas
   30/11/2015 om 6:13 pm

   In principe kun je elke dag vlees eten, mits je vlees eet van goede kwaliteit (liefst grasgevoerd). Uiteraard is variatie belangrijk, dus wissel het bij voorkeur af met vette vis, ei en noten. In mijn 7×7 receptenboek vind je zowel heerlijke recepten voor de avondmaaltijd met als zonder vlees. Bak liever niet in becel, maar kies voor kokosolie.

 • Nicole
  23/08/2015 om 6:55 pm

  Ik zou graag starten met het wijzigen van mijn eetpatroon maar heb nog een vraagje ivm het weglaten van pasta. Ik eet altijd een bord pasta voor dat ik ga sporten (wielrennen). Deze worden toch verbrand denk ik dan. Heb jij een vervangend product voor deze pasta zodat ik toch nog kan volgen met de rest van de club?

  • Jasper Alblas
   24/08/2015 om 4:25 pm

   Je zou een recept met quinoa of zoete aardappel kunnen maken. Deze geven ook voldoende energie. Kies bijvoorbeeld een van de recepten uit dit artikel.

 • oemyaasir
  26/06/2015 om 11:07 am

  Beste Jasper,

  vette vis is iets wat ik graag wil eten, maar ik wordt al misselijk na 3 hapjes (behalve tonijn lukt me wel), heeft u hier tipsnof alternatieven voor?

  Alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   02/07/2015 om 2:42 pm

   Wat jammer dat je er misselijk van wordt. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Heb je zalm, sardines, haring en paling en makreel allemaal geprobeerd? Probeer toch met regelmaat een kleine portie te eten, al is het maar drie hapjes. Misschien kun je het verwerken door een salade, waardoor de smaak iets minder overheersend is. Als het je echt niet aan staat raad ik je aan een visolie supplement te gebruiken, om zo toch de gezonde vetten binnen te krijgen.

 • Nynke
  16/06/2015 om 8:34 pm

  Dag Jasper,

  Kan een rijstwafel ook als snack?

 • Trees
  16/06/2015 om 11:19 am

  Hoi Jasper,

  Vraagje koolhydraatarme pasta is die wel toegestaan?

  Groetjes

  • Jasper Alblas
   16/06/2015 om 1:43 pm

   Hallo Trees,

   Je kunt pasta beter helemaal vermijden, ook al is het koolhydraatarm. Je kunt wel kiezen voor een groentevariant. Van courgette kun je bijvoorbeeld een soort spaghetti maken, door de courgette in dunne slierten te snijden met een julliennesnijder, en deze vervolgens kort te verhitten.
   Succes!
   Groet, Jasper

 • Monique
  14/04/2015 om 7:12 pm

  Dag Jasper,

  Ik werk onregelmatig, in de zorg en heb dan ook meer dan 30 minuten intensieve beweging. Toch val ik niet af. Ik ben de afgelopen jaren veel aangekomen en wil nu afvallen. Inmiddels doe ik aan pilates, thuis op een yoga matje. Ik probeer brood eten te vermijden, ontbijten gaat prima met yogurt en havermout vlokken, of meusli met noten. Overdag eet ik vaak groente soepje, met veel groentjes. Ook gebruik ik de juicer om sapjes te maken, erg lekker overigens. Het gaat bij mij denk ik mis bij de warme maaltijden en het thuis kom moment. Ik weet namelijk niet zo goed wat ik moet maken ipv rijst, pasta of aardappelen. Omdat ik onregelmatige diensten werk, eet ik dus ook niet op dezelfde tijdstippen, dat is ook onmogelijk met mijn baan.

  Wat zou je mij kunnen adviseren wat betreft eten?

  • Anita Mulderij
   16/04/2015 om 9:40 am

   Hallo Monique, Onregelmatig werken kan ervoor zorgen dat je hormonen ( waaronder je afslankhormonen ) uit balans zijn, waardoor afvallen erg lastig kan zijn. Natuurlijk eten helpt je om deze meer in balans te krijgen. Ik raad je aan om de boodschappenlijst te downloaden en enkel voedingsmiddelen daarvan te nuttigen. Als avond maaltijd kun je vlees, vis of ei met groenten eten. Je kunt dit aanvullen met quinoa of zoete aardappel. In Jasper’s 7×7 receptenboek staan veel lekkere recepten die je kunnen helpen gewicht te verliezen. Probeer een vast eetpatroon aan te houden, ook als je onregelmatige uren werkt. Ontbijt wanneer je op staat en laat vervolgens een tussendoortje, lunch, tussendoortje en avondmaaltijd volgen, ook al is dit midden in de nacht. Succes! Gr Anita

 • Donna
  01/04/2015 om 3:14 pm

  Beste Jasper,

  Ik heb Furosemide 40mg (vocht tablet)voorgeschreven gekregen van mijn arts en iemand vertelde mij dat dit het afvallen belemmert. Klopt dat.

  Ik vindt het prettig dat ik door koolhydraten arm te eten niet meer die eetbuien en hongergevoelens heb maar wil toch wel gewicht blijven verliezen.

  Groet Donna

  • Anita Mulderij
   03/04/2015 om 12:31 pm

   Hallo Donna, Sommige medicijnen kunnen inderdaad het afvallen belemmeren. Als je koolhydraatarm blijft eten en luistert naar je lichaam zal je vanzelf al je overtollige lichaamsvet verbranden. Groetjes Anita

   • Donna
    07/04/2015 om 9:18 pm

    Beste Anita,
    Bedankt voor je reactie.
    Ik ga door op de ingeslagen weg.
    Vriendelijke groet Donna

 • Tonja
  15/03/2015 om 11:21 am

  Dag Jasper,

  De grootste omslag die ik moet maken is het weglaten van slechte koolhydraten.
  Joiw uitleg over hoe je lichaam reageert op koolhydraten is herkenbaar. Voor mij goed om dit te lezen en te begrijpen, raak hierdoor extra gemotiveerd.
  Ik lees met aandacht je artikelen op je site en in je receptenboek.
  Wat mij opvalt is dat de boodschappenlijst die ik per mail ontving afwijkt van die in je boek. Voorbeeld: tomaten staat in het boek bij af en toe eten en via de mail op onbeperkt. Ook is erg een lijst van voedsel dat beter met mate gegeten kan worden, hier staat bij de ene lijst maximaal 2 porties en bij de andere maximaal 1 portie van deze lijst eten.
  Welke lijst houd ik aan?

  Groet Tonja

  • Anita Mulderij
   16/03/2015 om 3:09 pm

   Hallo Tonja, Excuses voor de verwarring, wij zullen dit aan passen. Het beste kun je de lijst van het boek aanhouden! Groetjes Anita

 • Looai
  11/03/2015 om 1:13 pm

  is glutenvrije brood ook goed als je niet toekomt aan je gezonde eten?

  • Jasper Alblas
   11/03/2015 om 3:59 pm

   Pas op met brood. Als het echt niet lukt om een gezond alternatief te eten dan is de beste keuze oer spelt brood.

 • mien
  07/03/2015 om 1:50 pm

  Hoi Jasper,volgens mij heb ik je boodschappen lijst niet gekregen.
  Sorry.

  gr mien

 • Inge
  27/02/2015 om 11:11 pm

  Hi jasper,
  Jammer genoeg heb ik de boodschappen lijst niet gekregen.hoop wel dat ik er nog een krijg .Verder vind ik het niet moeilijk om het dieet te volgen.

  Groeten,
  Inge

 • willimien
  26/02/2015 om 9:46 am

  Punt 2: Vervang ‘verkeerde’ complexe koolhydraten (bijvoorbeeld: granen en aardappels) door gezonde vetten.

  Klopt deze Stelling?

  • Anita Mulderij
   03/03/2015 om 3:00 pm

   Het woord “verkeerde” werkt verwarrend bij complexe koolhydraten, dat juist de goede koolhydraten zijn. Het is daarom aangepast in het artikel. Met het punt wil Jasper aangeven dat je koolhydraten uit aardappelen, rijst, pasta, brood en ontbijtgranen moet vervangen voor gezonde vetten.

 • Yvon
  11/02/2015 om 7:15 pm

  Dag Jasper,
  Ik volg deze afvalmethode nauwgezet. Ik ben in de overgang en het afvallen gaat moeizaam. Ik eet geen grote hoeveelheden, drink veel water en groene thee, drink slechts 1 kopje koffie per dag, geen alcohol en ik beweeg genoeg.
  Heb je tips om me verder te helpen?

  • Anita Mulderij
   12/02/2015 om 1:41 pm

   Hoi Yvon,

   Dit is een veel voorkomend probleem bij dames die in de overgang zijn. Afvallen is erg lastig omdat je lichaam uit balans is.
   De belangrijkste tip is, heb geduld en staar je niet blind op de weegschaal maar ga na hoe je je voelt. Hoeveel energie heb je? Hoe is je humeur? Hoe is je stoelgang? Als je door gaat zal je gewicht vanzelf minder worden maar het is veel belangrijker dat je je goed voelt. Het vervangen van je ontbijt door een groene smoothie wilt wel eens een goede boost geven en het afvallen versnellen, misschien dat je dat eens kan proberen. Let er ook op dat je voldoende slaap en ontspanning hebt. Geef de moed niet op. Succes!

   Groetjes Anita

 • Zoia-Ana
  26/12/2014 om 12:10 pm

  Ik probeer al een tijdje,me in te schrijven voor de nieuwsbrief maar ik heb nog steeds geen bevestiginsgmail ontvangen van jullie.

  Met vriendelike groet Zoia Ana

  • Anita Mulderij
   30/12/2014 om 2:33 pm

   Hoi Zoia-Ana,

   Ik heb het even nagekeken en je staat wel goed ingeschreven bij ons. Het zou kunnen dat je nog geen e-mails ontvangen hebt omdat je jouw inschrijving nog niet bevestigd hebt. Let op, de e-mail met de bevestigingslink kan in de spambox van je e-mail terecht gekomen zijn.

   Groetjes,
   Anita

 • Adriaan
  13/12/2014 om 7:33 pm

  Als je spreekt over 100gr koolhydraten per dag, en ik koop volkeren cracks waar 60gr koolhydraten/100gr inzetten waarvan 2gr suikers. Welk getal moet ik rekenen om tot max 100gr koolhydraten per dag te eten? 60 of 2?
  Wat zit er in die andere 58 gr?

  • Dirk
   01/06/2016 om 9:00 pm

   Een goede vraag en nog geen antwoord! Ik begrijp niet goed waarom hier quinoa word aangeraden, daar zit ook 60g koolhydraat in, wat meer is dan sommige soorten chips… dus indien er geen suikers in zitten gaat het hier dan om gezonde koolhydraten?

   • Jasper Alblas
    02/06/2016 om 10:47 am

    Het gaat hier inderdaad om gezonde langzame koolhydraten. Daarnaast bevat quinoa veel eiwitten, vezels en verschillende soorten vitamines en mineralen waardoor het zeker aan te raden is dit regelmatig te eten. Als je quinoa eet bij 1 van je maaltijden, eet dan bij de andere maaltijden op dezelfde dag koolhydraatarm als je snel af wilt vallen.

 • Elly
  03/12/2014 om 10:44 pm

  Beste Jasper,

  Ik volg sinds 2,5 week de recepten uit je boek en wissel daarin erg tussen de gerechten/ ingredienten. Ik geniet meer van het eten. Maar eet niet tegelijk met het gezin, want ik krijg het niet voor elkaar om dat tegelijk klaar te hebben. Zij willen absoluut niet meedoen dus ja, ik kook apart voor mijzelf en eet na.

  Daarnaast een vraag: Ik heb het sinds 1,5 week heel veel koud. Het is buiten ook wel koud, maar zelfs als het in huis 20.5 graad is dan voel ik mij van binnen koud. Ik neem aan dat dit met het afval proces te maken heeft (Ik ben al 6 kg kwijt). Maar het is wel vervelend omdat ik daardoor slechter slaap. Heb je hiervoor nog tips, buiten een kruik in bed leggen, voor mij?

  • Jan
   06/12/2014 om 10:50 pm

   Misschien val je wel te snel af. Dan gaat je lichaam automatisch zuiniger met energie om. Een methode van je “interne dokter” (term van Paracelcis) is dan de lichaamstemperatuur te verlagen. Ik heb begrepen van iemand uit de hongerwinter (jaren geleden al) dat je lichaam een tijd nodig heeft om zich “in te stellen”. Zelf heb ik ervaring met vasten, ik krijg het na een paar weken ook koud. Daarna ga ik langzamer lopen.

 • Jan
  29/11/2014 om 11:59 am

  Zaden zijn goed, maar granen niet. Graankorrels zijn toch ook zaden ?

  • Jasper Alblas
   30/11/2014 om 6:50 pm

   Ja dat klopt, maar ik bedoel eetbare zaden. Zaden die je in de supermarkt kan kopen.

   • Jan
    01/12/2014 om 4:20 pm

    O.K. bedankt. Maar ik snap het nog niet goed.
    In muesli in de supermarkt zit volgens mij platgeslagen tarwe, haver en gerstkorrels: vlokken noemen ze dat op de verpakking. Dat zijn eetbare platgeslagen zaden. Maar het is wel graan.

    Ik kan wel zaden kopen, maar die zijn erg veel duurder en met allerlei toevoegingen, geroosterd en met dure reclame dozen met weinig inhoud, in plaats van een eenvoudige kilozak zoals bij muesli.

    Dan heb je vogelzaad, dat is onbewerkt, niet duur en zaad is zaad denk ik dan maar. Alleen hoe moet je dat klaarmaken. Ik heb geen snavel en mijn kiezen zijn niet sterk genoeg. (ik meen het hoor! kapot maken? hoe? weken? hoelang? verhitten? )

    groet van Jan.

    • Jan
     06/12/2014 om 10:40 pm

     Ik heb het begrepen! Ik hoorde van een arts, dat de zaden van grassen (dus graan) veel meer meel (=koolhydraten) bevat dan andere zaden.

     Ook heb ik begrepen (van het TV programma keuringsdienst van waarde of de rekenkamer) dat veel zaden die tegenwoordig duur verkocht worden als “superfood” altijd al in vogelzaad gezeten hebben.

     Ik heb vogelzaad geweekt, het is te eten, maar niet erg smakelijk.

     groet van Jan

 • John
  27/11/2014 om 8:12 am

  Hoi Jasper,

  Wat ik in je receptenboek mis zijn de recepten om soep te maken.

 • Asli
  21/11/2014 om 7:52 pm

  Hallo Jasper,

  Ik heb vele soorten dieeten gevolgd. Ook heb ik gedaan aan New Fysic en heb zelfs de Irem Naturel capsules uitgeprobeerd, ik weet niet of je er van gehoord hebt. Wat me steeds wel is overkomen, is dat ik mijn verloren kilo’s in een korte termijn, zelfs verdubbeld terug kreeg. Ik ben iemand die een korte doorzettingsvermogen heb als ik resultaten niet snel genoeg zie. Ook heb ik altijd treklust en heb vaak eetbuien. Hierdoor ben ik ook bang, dat mij steeds hetzelfde bij deze koolhydraten arm dieet zal overkomen. Hoe kan ik mezelf hier het beste op voorbereiden en me er strikt aan houden? In korte tijd ben ik sinds vorig jaar oktober meer dan 10 kilo aangekomen, sinds ik probeerde ‘af te vallen’ zeg maar..

  • Jasper Alblas
   30/11/2014 om 6:48 pm

   Hallo Asli,

   ik ken de methodes die je noemt niet. Zie een dieet niet als een soort magische truc om gewicht te verliezen, maar zie het als een verandering in je levensstijl.

   In het 7×7 afslank receptenboek geef ik je de recepten die je hiermee helpen.

   Als je genoeg en lekker eet heb je helemaal geen doorzettingsvermogen nodig om gewicht te verliezen. In het begin zal je zeker wel eens trek hebben in een snack of zoetigheid, maar dat verdwijnt na verloop van tijd.

   Succes!

 • Irenr
  30/10/2014 om 8:05 am

  Hallo Jasper, tof artikel hoor. Je lijkt er verstand van te hebben, echter vind ik dat er veel fouten in staan, wat betreft grammatica en stijl. Doe daar wat aan, dan kunnen we je nog serieuzer nemen.

 • Paticia
  27/10/2014 om 12:34 pm

  Hallo Jasper,

  met veel interesse heb ik de artikelen op je website gelezen. Ik ben diabeet (type 2). Nu vraag ik mij af of dit dieet ook voor mij van toepassing kan zijn? Ik ben uiteraard bekend met het beperken van koolhydraten met name de langzame koolhydraten uit aardappelen, brood en rijst etc. Zo eet ik naar verhouding veel meer groente dan aardappels om een voorbeeld te noemen. Maar om het helemaal te elimineren? Zou dat niet gevaarlijk zijn? In verband met hypo’s (te lage bloedglucose waarden)?

  • Jasper Alblas
   07/11/2014 om 5:27 pm

   Wees altijd voorzichtig met het radicaal veranderen van je eetpatroon. Ik heb vele cliënten met diabetes type 2, en ze hebben erg goede ervaringen met het verwijderen van aardappelen, rijst, brood, pasta, e.d. uit hun eetpatroon.

 • Rita
  03/10/2014 om 10:03 am

  Hallo Jasper.

  Zelf sport ik heel veel omdat dat mijn beroep is. Ik dacht altijd waarom val ik maar niet af ik sport zoveel maar nu dankzij jou ben ik 5 centimeter in mijn taille afgevallen en om eerlijk te zijn heb ik 1 keer in de week een S.A.J dag.(Schijt aan Jasper dag) en nog gaat het goed.Ik ben je zeer dankbaar.

  Rita.

  • Jasper Alblas
   07/11/2014 om 5:24 pm

   Graag gedaan Rita, ga zo door!

  • silviaschuurman
   07/11/2014 om 8:50 pm

   Ja dat heb ik dus ook, sport ongeveer 6 uur per week en toch 4kilo zwaarder geworden: -(

   • Miriam
    23/11/2014 om 10:06 am

    Er zijn mensen die hier aangeven dat ze bij het sporten aankomen, dit is ook geheel logisch. Spiermassa weegt meer dan vetmassa en dus kom je aan in gewicht. Wil je dit niet, dan zou je alleen cardio moeten doen.

 • Joyce
  04/08/2014 om 10:26 am

  Ik heb een vraag..

  Ik sport wel graag, maar vraag me nu af wat ik dan het beste voor de training kan eten. Op verschillende sites wordt juist aangeraden om na een training pasta ed. te eten. en ervoor snelle koolhydraten en eiwitten. Maar is dat ook zo als je af wil vallen en je dus juist koolhydraten uit brood en pasta moet vermijden?

  • Jasper Alblas
   07/11/2014 om 5:21 pm

   Ja dat klopt. Als je echt intensief sport kun je het best voor je training een portie gezonde koolhydraten eten (quinoa, havermout of zoete aardappels) en direct na je training snelle suiker (een banaan bijvoorbeeld) en later een gebalanceerde maaltijd met een flink portie eiwitten.

 • corrie bakker
  14/07/2014 om 6:57 pm

  ik snap het punt van geen brood, pasta en rijst.
  maar mag dit nooit meer? ook niet als het streefgewicht bereikt is? het lijkt me toch dat dit op lange duur niet heel gezond is? word dit dieet op de lange duur dat niet te eenzijdig voor je lichaam?

  mvg corrie

  • Jasper Alblas
   23/07/2014 om 11:35 am

   Hallo Corrie,

   dit voedingspatroon bevat alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is zeker niet eenzijdig te noemen.

   De tolerantie voor brood, pasta en rijst verschilt van persoon tot persoon. Als je eenmaal je streefgewicht bereikt hebt kun je hier eens mee experimenteren. Houd je gewicht en je gezondheid goed in de gaten.

   Veel succes!

 • rayen
  04/07/2014 om 5:14 pm

  100 tot 150 gram koolhydraten uit je groente halen? moet je wel heel veel groente eten :p

  adviseert je om na training ook wat koolhydraten te eten?

 • Wybo
  16/03/2014 om 9:16 pm

  Hallo Jasper,
  je hebt een (wetenschappelijk) goed onderbouwd verhaal over afvallen wat ik helemaal onderschrijf.

  Een paar dingen zijn mij niet duidelijk:

  1. Je zegt dat consumptie van (goede) vetten, in combinatie met het achterwege laten van koolhydraten, juist verbranding van (opgeslagen) lichaamsvet stimuleert. Dit doordat je insulinespiegel in je bloed laag is. Dit snap ik. Is er echter een maximum aan de inname van vetten? Ik neem aan dat er een moment kan zijn dat de hoeveelheid geconsumeerd vet meer is dan nodig is voor voldoende energie produktie?

  2. Je bent erg terughoudend over zuivel. Ik heb dit al vaker gehoord,met name over koemelk, maar kan het niet plaatsen. Koemelk lijkt me toch een puur natuurlijk produkt dat al tienduizenden jaren wordt geconsumeerd? Of ligt de achterliggende motivatie in de voeding van het meeste vee (geen gras)?

  3. Als “toegestaan” fruit noem je banaan. Dit begrijp ik ook niet helemaal, aangezien banaan bijan 20% aan koolhydraten in de vorm van suikers bevat.

  Dank voor je reactie en “Keep up the good work”!

  • Jasper Alblas
   17/03/2014 om 6:16 pm

   Hallo Wybo,

   Dank voor je compliment. Hier antwoord op je vragen:

   1. ja dat klopt, je zult alleen afvallen als je minder calorieën tot je neemt dan je verbruikt. Als je weinig koolhydraten eet zal je lichaam netjes een honger gevoel ‘geven’ als het te weinig eten heeft en een ‘vol’ gevoel ‘geven’ als het genoeg energie heeft.

   2. Je vind antwoord op deze vraag op de meest gestelde vragen pagina.

   3. Je moet inderdaad niet te vaak banaan eten, maar zo af en toe kan je lichaam deze suikers prima omzetten in bruikbare energie (omdat het gepaard gaat met veel voedingsvezels).

   Veel succes!

 • Fred
  19/02/2014 om 9:54 am

  Hallo Jasper,

  Aller eerst mijn complimenten voor jou artikelen en jou kook boek.
  Interessant om te lezen en lekker duidelijk.
  Toch heb ik wat vragen aan je.
  Uit alles wat ik van jou gelezen heb maak ik uit dat jij voor het super gezonde bent.
  En jou standpunt over alcohol is duidelijk.
  Nu drink ik veel meer dan jou gemiddelde een glas in de week en ben ook niet jou eetpatroon gaan volgen om af te vallen, maar om mijn super ongezonde
  eetpatroon om te zetten naar een gezonder eetpatroon.
  Nu ben ik een paar weken aan het stoeien met de recepten uit jou kookboek.
  Ik heb alles gegeten en daar mijn favoriete maaltijden uit gehaald en dat gaat heel goed.
  Zo goed dat ik niet eens de tussendoortjes nodig heb.
  Ik val niet af maar dat is ook niet de bedoeling.
  Alleen eet ik alles op een ander tijdstip en wissel ingrediënten wel eens uit of laat ze weg.
  De ingrediënten komen wel allemaal van jou lijst!
  Ondanks dat mijn insteek niet is om af te vallen heb ik toch een paar vragen voor je.

  Zijn de tussendoortjes essentieel ook als ik geen honger gevoel heb, (kom ik geen voedingstoffen te kort?)

  Zijn de gerechten in jou dieet dusdanig samengesteld dat als ik er iets uitlaat de gerechten niet meer de uitwerking hebben als bedoeld?

  Ik weet dat geen alcohol beter is, maar weten en willen zijn twee verschillende dingen.
  Maar blijft er door mijn dagelijkse alcohol gebruik wel iets overeind van mijn gezonde eetpatroon?, ik doel hier op de combinatie van de ongezonde koolhydraten van de alcohol met de hoge doses gezonde vetten uit jou dieet.

  Vriendelijke groet,

  Fred.

  • Jasper Alblas
   20/02/2014 om 2:35 pm

   Hallo Fred,

   wat goed om te zien dat je zo serieus bezig bent.

   Als je geen honger hebt hoef je de tussendoortjes zeker niet te eten.

   Zolang je producten van de boodschappenlijst gebruikt kan je de recepten naar jouw wensen aanpassen. Je zal er nog steeds van afvallen, of in jouw geval gezond door worden.

   Alcohol is gewoon slecht voor je. Des te minder je drinkt, des te beter. Dat gezegd hebbende zijn een paar glaasjes per week niet heel erg voor je gezondheid, als je verder maar gezond eet en drinkt (als je wilt afvallen kun je beter helemaal niet drinken).

   Dagelijks alcohol gebruik raad ik sterk af (zeker als je boven de 25 jaar bent). Wellicht is het een idee om na elk glas alcohol een glas water te drinken. En op sommige dagen de alcohol gewoon helemaal te laten staan. En zo je alcohol gebruik langzaam af te laten nemen.

   Veel succes!

 • Rosa
  26/12/2013 om 11:41 pm

  Hoi Jasper,

  Weer een sterk artikel! Ik heb alleen een vraag, wat gebeurt er met de vetzuren? Want het glycerol wordt gebruikt voor de citroenzuurcyclus, maar ik weet niet zo goed wat er met de zuren gebeurt. Ik weet wel dat ze met stappen afgebroken worden. En wat als het lichaam genoeg energie kan halen uit de glycerol, wordt dan het triglyceride opgeslagen als lichaamsvet als buffer voor mindere tijden?

  Heb je misschien ook tips voor de feestdagen, ik en waarschijnlijk vele anderen eten bij familie en vind ik het lastig om nee te zeggen tegen de wat ongezondere dingen.
  Iedeer eet, ik probeer te minderen, maar wil ook niet de kok beledigen en uiteindelijk met een trekgevoel naar huis te gaan. What to do?

  Groetjes, Rosa

  PS wel een beetje veel spatiefoutjes 😉

  • Jasper Alblas
   28/12/2013 om 2:19 pm

   Hallo Rosa,

   ja klopt de Triglyceride worden dan vaak opgeslagen als lichaamsvet en zijn een buffer voor de tijden dat het lichaam energie nodig heeft en niet binnenkrijgt. Dit is helemaal natuurlijk en op zichzelf niet de oorzaak van overgewicht.

   Het beste is om de gastheren en dames van te voren op de hoogte te stellen. Aangeven dat je allergies bent voor gluten zorgt ervoor dat bijna alle ongezonde producten niet op jouw bord terecht komen. Eet zo veel als je wilt van alle gezonde producten, in dat geval hoef je niet met een trekgevoel naar huis.

   Dank voor de feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *