Beste Jasper: Hoe eet ik gezond in gezelschap

8794 volgers

 

In deze editie van Beste Jasper, behandelt mijn collega Anita de volgende vraag van Jelle.

Beste Jasper,

Veel van de sociale gelegenheden waarin ik mij bevind, gaan gepaard met eten. Het hoort er echt bij. Zowel bij mijn vrienden als bij mijn familie en zelfs voor werk is het vaak zo dat ik in situaties zit waarbij ( veel ) gegeten en gedronken wordt.

Nu ik bezig ben met afvallen en bewust de keuze heb gemaakt om gezonder te leven, merk ik dat ik het vervelend vind dat ik me elke keer moet verantwoorden als ik bepaalde dingen, zoals aardappelen, pasta en rijst niet wil eten.

Er zijn altijd mensen die hier iets over te zeggen hebben en soms betrap ik mezelf er op dat ik toch dingen eet die ik eigenlijk liever niet wil eten vanwege de sociale druk die ik dan voel.

Heb je tips hoe ik dit kan aanpakken?

Groetjes Jelle

Beste Jelle,

Het kan erg ongemakkelijk zijn als je door de sociale druk gedwongen voelt om te eten. Maar wees eerlijk tegen jezelf. Er klopt toch iets niet als jij jezelf moet verantwoorden omdat je gezond wilt zijn?

Mijn tip is dus vooral blijf dichtbij jezelf en eet of drink nooit iets tegen je zin. Iemand die vegetarisch is eet toch geen vlees als er vrienden of familie bij zijn?

Niemand heeft er iets over te zeggen wat jij wel of niet in je mond stopt. Jij hebt het recht om te eten wat je zelf wilt en ook op het hebben van persoonlijke gezondheidsdoelen.

Hoewel er altijd mensen zijn die een opmerking willen maken, ben ik er van overtuigd dat eigenlijk niemand wil dat jij iets eet wat je niet wilt eten. Het zijn toch je vrienden, familie en collega’s en die willen uiteindelijk alleen maar dat jij je goed voelt.

Maak daarom goed duidelijk waarom jij bepaalde dingen niet eet en vertel aan de mensen om je heen dat je het leuk vindt om met voeding bezig te zijn. Laat ze zien dat jij je er goed bij voelt. Wees sterk als er opmerkingen komen en blijf bij je standpunt.

Ik begrijp dat dit soms lastiger kan zijn dan het lijkt, maar blijf sterk in je schoenen staan want de aanhouder wint.

Stiekem zijn er veel mensen die wel wat gezonder zouden willen eten. Laat hen zien hoe leuk en lekker het kan zijn, je zult zien dat er mensen zijn die je voorbeeld gaan volgen. Helemaal als ze zien dat jij goede resultaten boekt en lekker in je vel zit.

Ik heb nog een aantal korte, praktische tips die je kunnen helpen:

 • Kook eens koolhydraatarm voor vrienden en familie. Ze zullen verbaasd zijn over hoe lekker en vullend het kan zijn.
 • Als je de mensen bij wie je eet niet wilt vragen rekening te houden met je dieetwensen zorg dan dat je niet met honger naar zo’n etentje gaat. Eet thuis al een kleine gezonde maaltijd (zie het 7×7 Afslank Receptenboek). Je kunt dan voor de gezelligheid nog wat kleins mee happen. Er is altijd wel wat gezonds aanwezig.
 • Neem gewoon je eigen maaltijd mee. Je bent niet minder gezellig als je wat anders eet.
 • Bestel in een restaurant een salade of vraag alleen om vlees of vis met groenten.

Succes!

Wat zijn jullie ervaringen hier mee? Hebben jullie tips voor Jelle?

 

Meer

Beste Jasper

Deel dit bericht

Reacties (4)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Gerrie van Boven op 21 mei 2016 om 16:54 zegt

  Hallo Jasper ik Ben nu een week aan het Detox Smoothie program a maar ik Ben nog niet naar het toilet geweest wat moet ik hier aan doen? Verder gaat alles goed,gewicht gaat heel langzaam naar Benedetto, maar niet 4 kilo in de week net 2 maar goed verder gaat alles goed. Maar mijn stoel gang is nu echt een probleem ik voel mij vandaag opgeblazen en dat is echt verve lend Groet Gerrie hoor ik iets van je hier over?

  1. Hallo Gerrie, mooi resultaat, maar wat vervelend van je stoelgang. Je darmen moeten wennen aan deze nieuwe manier van eten. Het helpt om in plaats van yoghurt kefir in je smoothies te gebruiken voor een gezonde darmflora. voeg ook wat vaker lijnzaad of lijnzaad olie toe, eet zuurkool en drink veel water en verse gember thee. Zorg daarnaast voor voldoende beweging om je darmen te prikkelen. Je zal merken dat ze snel weer op gang komen, geef het de tijd. Veel succes! Groet Jasper

 2. willydiaferia op 18 januari 2016 om 13:34 zegt

  Ik ben nu 2 weken bezig en ben 3 kilo afgevallen, eet geen tussen doortjes, of snacks , ik kan niet veel bewegen omdat ik neurologise uitval heb aan mijn rechter been, is drie kilo dan niet te weinig?????

  1. Ik weet niet hoeveel overgewicht je hebt. Maar 3 kilo in de eerste 2 weken lijkt mij een mooi begin. Ga zo door met gezond eten. Als je tussendoor veel trek hebt, kun je altijd een gezonde snack of tussendoortje nemen, bijvoorbeeld een groene smoothie.

 3. Gerrie van Boven op 21 mei 2016 om 16:54 zegt

  Hallo Jasper ik Ben nu een week aan het Detox Smoothie program a maar ik Ben nog niet naar het toilet geweest wat moet ik hier aan doen? Verder gaat alles goed,gewicht gaat heel langzaam naar Benedetto, maar niet 4 kilo in de week net 2 maar goed verder gaat alles goed. Maar mijn stoel gang is nu echt een probleem ik voel mij vandaag opgeblazen en dat is echt verve lend Groet Gerrie hoor ik iets van je hier over?

  1. Hallo Gerrie, mooi resultaat, maar wat vervelend van je stoelgang. Je darmen moeten wennen aan deze nieuwe manier van eten. Het helpt om in plaats van yoghurt kefir in je smoothies te gebruiken voor een gezonde darmflora. voeg ook wat vaker lijnzaad of lijnzaad olie toe, eet zuurkool en drink veel water en verse gember thee. Zorg daarnaast voor voldoende beweging om je darmen te prikkelen. Je zal merken dat ze snel weer op gang komen, geef het de tijd. Veel succes! Groet Jasper

 4. willydiaferia op 18 januari 2016 om 13:34 zegt

  Ik ben nu 2 weken bezig en ben 3 kilo afgevallen, eet geen tussen doortjes, of snacks , ik kan niet veel bewegen omdat ik neurologise uitval heb aan mijn rechter been, is drie kilo dan niet te weinig?????

  1. Ik weet niet hoeveel overgewicht je hebt. Maar 3 kilo in de eerste 2 weken lijkt mij een mooi begin. Ga zo door met gezond eten. Als je tussendoor veel trek hebt, kun je altijd een gezonde snack of tussendoortje nemen, bijvoorbeeld een groene smoothie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Top 20 groente en fruit van Jasper

Als je snel en efficiënt gewicht wilt verliezen, is het belangrijk dat je gezonde voeding eet. Groente en (een klein beetje) fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. In dit artikel...

Post image

Top artikel

7 tips: 10 kilo afvallen in 5 weken

In dit artikel geef ik je 7 afval tips die ervoor zorgen dat je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvalt. Als je meer of minder dan 10 kilo overgewicht...

Bekijk alle artikelen