In het eerste deel van dit artikel heb je geleerd dat: (1) cholesterol niet de oorzaak is van aderverkalking en hart-en vaatziekten. (2) Cholesterol uit voedsel geen negatieve invloed heeft op je cholesterolgehalte (percentage cholesterol in je bloed). (3) Natuurlijke/dierlijke verzadigde vetten ook geen negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. (4) Je cholesterol in je bloed verlagen zeer gezond is, mits je dat op de correcte manier doet.

Als je dit artikel leest en de aanbevelingen overneemt, zul je:

 • Direct je cholesterol verlagen
 • Begrijpen hoe LDL cholesterol en HDL cholesterol werken
 • Niet meer in de valkuil van de grote multinationals trappen
 • Zelf kunnen bepalen welk eten gezond en niet gezond voor je is.

Om te begrijpen hoe je het snelst en gezondst je cholesterol kunt verlagen is het belangrijk dat je precies weet wat cholesterol is en hoe het werkt.

Cholesterol en cholesterol verlagen

Cholesterol is een kleine wasachtige vetmolecuul. Cholesterol is één van de belangrijkste stoffen in je lichaam. Cholesterol zorgt ervoor dat het membraan van je cellen (de celwand) waterdicht is. Hierdoor blijven reacties in de cel gescheiden van de omgeving en andersom beïnvloeden reacties buiten de processen in de cel niet. Als je te weinig cholesterol in je lichaam hebt, maakt je lever extra cholesterol aan (daarom heeft weinig cholesterol eten geen zin als je je cholesterol wilt verlagen).

Alle cellen in je lichaam bevatten cholesterol als essentieel onderdeel. Cholesterol assisteert bij de werking van belangrijke hormonen zoals oestrogeen, testosteron, cortisol en DHEA.

Cholesterol is nodig om zonlicht om te zetten in vitamine D. Zonlicht is de enige natuurlijke manier waarop we voldoende vitamine D kunnen binnen krijgen. Een tekort aan cholesterol zou dus kunnen leiden tot een gevaarlijk vitamineD-tekort.

Je kunt simpelweg niet leven zonder cholesterol.

Om de werking van cholesterol goed te begrijpen, gaan we even iets dieper in op de biochemie van je lichaam (laat je niet van de wijs brengen door de moeilijke termen).

Zoals ik hierboven al schreef, lost cholesterol niet op in water. Cholesterol kan daarom niet zomaar in de bloedbaan vervoerd worden. Om cholesterol wel door je bloedbaan te kunnen vervoeren, maakt je lichaam gebruik van lipoproteïnes. De lipoproteïnes zijn voor een deel eiwitten en voor een deel lipiden. Hiermee maken ze cholesterol oplosbaar in het water van je bloedbaan.

Lipoproteïnes komen in een aantal vormen voor. Om te begrijpen hoe cholesterol werkt hoeven we alleen te kijken naar de lipoproteïnes VLDL, LDL en HDL.

 • VLDL staat voor “very low density lipoproteïne”
 • LDL staat voor “low density lipoproteïne” en
 • HDL staat voor “high density lipoproteïne”.

Elk van deze vormen transporteert een bepaald percentage cholesterol en een bepaald percentage triglyceriden en andere vetten door de bloedbaan naar de weefsels in je lichaam.

VLDL transporteren triglyceriden van de lever naar weefsels door het gehele lichaam. LDL transporteren voor een deel triglyceriden en voor een deel cholesterol van de lever naar weefsels in het lichaam. HDL transporteren cholesterol van de weefsels (incl. de slagaderwanden) weer terug naar de lever.

Ongeveer 60 tot 80 procent van het cholesterol in je bloed wordt vervoerd door de LDL. 15 tot 20 procent wordt vervoerd door HDL (het overige percentage door de minder bekende lipoproteïnes).

LDL en HDL vervullen allebei dus essentiële lichaamsfuncties. Toch staat LDL bij veel mensen –onterecht- bekend als ‘slecht’ cholesterol en HDL als ‘goed’ cholesterol.

Het klopt dat een hoog cholesterol-ratio (het totale cholesterol gedeeld door het HDL), dus weinig HDL en veel LDL, een risicofactor is voor hart-en vaatziekten. Dit betekent dat mensen met een hoog cholesterol-ratio een grotere kans hebben op hart-en vaatziekten dan mensen met een laag cholesterol-ratio.

Echter het feit dat een hoog cholesterol-ratio een risicofactor is, is heel wat anders dan dat deze lage cholesterol-ratio de oorzaak is van de hart-en vaatziekten. Dit is namelijk niet het geval.

Het verlagen van je cholesterol hoef je dus niet te doen om alleen het cholesterol te verlagen (dan bestrijd je alleen het symptoom en niet de oorzaak). Je cholesterol verlagen moet je doen omdat dit zorgt voor positieve effecten op je gezondheid.

Waarom staat LDL bekend als ‘slecht’?

Ongezonde gewoontes zoals roken, gewichtstoename, weinig bewegen en hoge bloeddruk, zorgen ervoor dat het LDL-percentage in je bloed stijgt of het HDL-percentage in je bloed daalt. Daarmee verhoogt het altijd je cholesterol-ratio. Niet de hoge ratio is dus de oorzaak, maar de slechte leefgewoontes.

Waarom staat HDL bekend als ‘goed’?

Gezonde gewoontes zoals veel bewegen, weinig stress, afvallen en een lage bloeddruk, zorgen ervoor dat het LDL-percentage in je bloed daalt of het HDL-percentage in je bloed stijgt. Daarmee verlaag je altijd je cholesterol-ratio. Het is dus niet de lage ratio die de oorzaak is van de verlaagde kans op hart-en vaatziekten maar het is een gevolg van de gezonde leefgewoontes.

Mensen met suikerziekte hebben bijvoorbeeld vaak een hoge cholesterol-ratio.

LDL is op zichzelf dus niet slecht en HDL is op zichzelf dus niet goed, ze zijn beide neutraal. Een hoge cholesterol-ratio is een soort alarmbel voor een ongezonde levensstijl.

Is LDL toch slecht? Een laatste punt over oxidatie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, vervoeren de lipoproteïnes (VLDL, LDL en HDL) het cholesterol door je lichaam. Dit werkt allemaal uitstekend in harmonie zolang het gehalte aan triglyceriden in je bloed niet te hoog wordt.

Als het gehalte aan triglyceriden in je bloed te hoog wordt, worden er extra VLDL aangemaakt om de extra lading aan te kunnen. Dit zorgt ervoor dat een aantal VLDL transformeren naar een kleinere compactere vorm van LDL.

Deze kleine, compacte vorm van LDL kan verstrikt raken tussen de kleine ruimtes tussen de cellen in de wanden van je bloedvaten en kan hier gaan oxideren (reageren met zuurstof).

De oxidatie van deze kleine compacte LDL veroorzaakt kleine ontstekingen in je bloedvaten. Dit leidt ertoe dat je immuunsysteem macrofagen naar de plek stuurt om de geoxideerde, kleine compacte LDL op te ruimen.

De overweldigende hoeveelheid kleine compacte LDL zorgt ervoor dat de macrofagen omgezet worden in schuimcellen. Deze schuimcellen binden zich aan de binnenkant van de bloedvaten en door het opnemen van meer en meer LDL verstoppen ze op den duur het gehele bloedvat. En dat noemen wij aderverkalking.

Het probleem is dus niet de LDL, maar het teveel aan triglyceriden en het tekort aan antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, CoQ10 en betacaroteen.

Het teveel aan triglyceriden in je bloed komt door de grote hoeveelheden koolhydraten en bewerkte vetten (zoals transvetten en onstabiele meervoudig onverzadigde vetten) die we tegenwoordig consumeren.

Het tekort aan antioxidanten in je bloed komt door de afname van natuurlijk antioxidanten zoals vele groenten, fruit, noten en zaden in ons voedingspatroon.

De oplossing – cholesterol verlagen op de juiste manier

Je weet nu heel veel over cholesterol, cholesterol verlagen, aderverkalking en hart en vaatziekten. Ik hoop dat je hebt gezien dat het verlagen van je cholesterolinname en je inname van natuurlijk verzadigde vetten niet de oplossing is voor een lagere kans op hart-en vaatziekten en op een gezonder leven.

Maak je geen zorgen als je niet alles helemaal begrepen hebt. Als autobestuurder hoef je ook niet precies te weten hoe een auto werkt om erin te rijden. Zo hoef je, als je cholesterol wilt verlagen, ook niet precies te weten hoe je hele lichaam werkt.

Het verlagen van de kans op hart-en vaatziekten doe je door je beweegpatroon, je algehele levensstijl en je voedingspatroon op de volgende manier aan te passen:

 • Je beweegpatroon verbeteren doe je door dagelijks minimaal 30 minuten te lopen of te fietsen en je af en toe kort en intens in te spannen (zie KEI training). Kijk uit met langdurige cardio-sporten zoals hardlopen. Deze zorgen voor slijtage aan je gewrichten en chronische verhoging van het stresshormoon cortisol.
 • Je algehele levensstijl verbeteren doe je door genoeg te slapen, goede sociale contacten op te bouwen en je chronische stressniveau te verminderen.
 • Je voedingspatroon verbeteren doe je door minder koolhydraten (voornamelijk suiker, granen en alcohol) te eten/drinken en meer gezonde vetten en eiwitten te eten/drinken. Zie www.jasperalblas.nl voor meer informatie hierover.

Welke problemen ervaar jij met cholesterol en cholesterol verlagen en hoe ga je ze aanpakken? Laat je mening achter in de comments helemaal onderaan dit artikel.

Bonus sectie: (voor mensen met overgewicht)

Cholesterol is niet de oorzaak van hart-en vaatziekten… Overgewicht is de oorzaak.

Afvallen door een gezonde levensstijl verhoogt je HDL/LDL-ratio (bron), LDL cholesterol verlagen en HDL cholesterol verhogen. Deze hoge ratio zorgt voor een afname van de kans op hart-en vaatziekten.

Afvallen is dus zeer gezond.

Zoals je hier kunt lezen, kun je afvallen door minder koolhydraten en meer gezonde vetten  te eten (niet door calorieën tellen!). Deze gezonde vetten zitten onder andere in dierlijke producten zoals scharrelei, koudwatervis en grasgevoerd vlees.

Dat zijn precies de producten die de traditionele (en onjuiste) voorlichting over cholesterol je verbieden om te eten.

Daarom is het zo gevaarlijk het traditionele voedingspatroon, om je cholesterol te verlagen, te volgen. Dit leidt tot gewichtstoename en daarmee tot een verhoging van de kans op allerlei ziekten.

Om dit proces zo snel mogelijk om te draaien, en succesvol te gaan afvallen, heb ik voor jou Jasper’s boodschappenlijst ontwikkeld. Op deze boodschappenlijst vind je enkel producten die jou op een efficiënte manier snel en gezond helpen afvallen zodat je de kans op hart-en vaatziekten doet vermindert.

Vul je naam en e-mailadres hieronder in dan stuur ik de boodschappenlijst direct naar je toe.

Bekijk (91) reacties

Verberg reacties

 • sonja
  12/01/2016 om 9:14 pm

  IVM hoge cholesterol heeft mijn cardioloog mij een statine voorgeschreven. Alle statines geprobeerd maar voelde mij bij geen prettig. Sinds ongeveer een jaar slik ik nu een ezetimibe. Deze stof zorgt ervoor dat mijn darmen minder cholesterol opneemt. Een dieet is mij niet voorgeschreven. Volgende maand moet ik voor controle komen bij de cardioloog en wordt ook mijn bloed nagekeken.
  Als ik zo uw artikel lees trek ik de conclusie dat cholesterol in mijn darmen, -de cholesterol die ik dus uit voeding binnen krijg- niet van invloed is op de cholesterol in mijn bloed.

  Ik ben reuze benieuwd naar (de) reactie(s)

  • Jasper Alblas
   19/01/2016 om 2:20 pm

   Hoi Sonja dat klopt, de cholesterol die je binnenkrijgt uit voeding hoeft niet perse de cholesterol in je bloed te verhogen. Als je gezond eet aan de hand van de boodschappenlijst zal je cholesterol waarschijnlijk naar een gezond niveau dalen.

 • yvonne
  06/11/2015 om 9:15 pm

  bloedgeprikt. cholesterol totaal 9.5
  cholesterol ratio 6
  hdl cholesterol 1.7
  ldl cholesterol 6.6

  de arts boos omdat ik geen pillen wil slikken…
  had nog nooit iemand gezien die het cholesterol gehalte zo hoog had.
  ik raak er niet van overstuur, maar ik wil wel graag gezond verder blijven leven.

  wie kan uitleggen wat die waarden precies inhouden?

  bedankt alvast.
  yvonne

 • Ingrid
  26/10/2015 om 12:23 pm

  Hallo Jasper,
  Een tijdje geleden bleek mijn cholesterol aan de hoge kant. Ik ben toen plantensterolen in tabletvorm gaan gebruiken. (Flinndal) Ik eet weinig brood (ik hou niet van Becel, wel iets bio-roomboter)en veel fruit en groente, bakken doe ik in kokosmat of olijfolie. Hoe denk jij over het gebruik van deze plantensterolen in tabletvorm?

  Groet,
  Ingrid

  • Jasper Alblas
   28/10/2015 om 12:03 pm

   Hallo Ingrid, het gebruik van deze producten is niet nodig als je de juiste voedingsmiddelen eet. Je zal merken dat als je een maand enkel voedingsmiddelen van de boodschappenlijst eet of eet volgens het 7×7 receptenboek, dat je cholesterol waarden gaan dalen. Zonde om tabletten te gaan slikken als het niet nodig is toch?

 • Leo Hendriks
  08/10/2015 om 6:11 pm

  Beste Jasper,

  hoe moeten zieke mensen het nou doen die geen 30min kunnen lopen en in de rolstoel zitten er wordt altijd maar advies gegeven voor eigelijk gezonde mensen,kun je ook eens advies geven voor mensen als ons die noodgedwongen in de rolstoel zitten die ook graag gezond willen eten en niet extra bij komen ,hoop op jou voor een reactie hierop.
  groetjes,

  Leo Hendriks

 • Guus
  02/10/2015 om 6:49 pm

  Hallo, met aandacht dit artikel gelezen en heb een vraag over Cholesterol niveau en ratio.
  Ik heb anderhalf jaar bloedtest gedaan en veel te hoge waarden cholesterol, triglyceriden en gamma-Gt. Niet-roker en loop 3x per week 7-12km en eet héél divers, mediterraan dieet en bakken alleen in olijf olie. Maar ook een stevige drinker. Ben gestopt met bier en sterke drank en alleen af en toe een wijntje. Nu zijn de waarden van gamma-Gt en triglyceriden behoorlijk gezakt (tot onder max v.d. norm) maar cholesterol blijft gelijk op 6,9. Volgens mijn arts veel te hoog. Maar mijn HDL is 2,2 en dus is de ratio prima.
  Voel me prima en heb het idee dat ze me een kwaal willen aanpraten. Ik slik nu ca. 3 maanden Rode rijst pillen, die hebben dus niet echt geholpen. Hoe moet ik volgens jou de 6,9 zien? Is dat toch iets om wat aan te doen?

  • Jasper Alblas
   14/10/2015 om 4:10 pm

   Ik raad je enkel aan om te blijven bewegen en een gezond voedingspatroon te blijven volgen, dan zullen je cholesterolwaardes waarschijnlijk vanzelf verder zakken, dit kan best langzaam gaan. Ik ben geen arts dus ik zal geen diagnose doen of medicijnen aan- of afraden. Neem je eetpatroon nog eens kritisch door en eet enkel voedingsmiddelen die op de boodschappenlijst staan en blijf vooral goed naar je lichaam luisteren.

 • Gert
  26/08/2015 om 11:02 am

  Beste Jasper, zou je mij misschien wat uitgebreider kunnen uitleggen waarom havermout juist niet je cholesterol verlaagt? Welke producten kan ik dan het best gebruiken om de waarden te verlagen? Grt Gert

  • Jasper Alblas
   28/08/2015 om 3:47 pm

   Hallo Gert, Granen (eigenlijk koolhydraten) zijn niet positief voor je cholesterolgehalte. Havermout is een oergraan (glutenvrij heeft mijn voorkeur) en zou je daarmee aan de gezonde kant van het spectrum kunnen plaatsen. Ik zou er daarom niet teveel van eten, maar zo nu en dan kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je veel groente, gezonde, natuurlijke vetten en eiwitten eet uit (grasgevoerd) vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten en oliën. Zo kun je het gezondst je cholesterol verlagen.

 • Gideon
  02/08/2015 om 10:18 am

  Over cholesterol
  Ha Jasper, ik volg je mailing met interesse. Heb diverse mensen attent gemaakt op je bestaan en die pikken er hopelijk wat van op.
  Mijn cholesterol waardes zijn bijzonder hoog, heb familiaire hypercholesterolemie en ben gestopt met de cholesterolverlagende medicijnen omdat ik daar veel spier en gewrichtspijn van kreeg.
  Heb jij kennis over deze aandoening, ik kan moeilijk elke dag een pond aardbeien naar binnen werken en dan maar hopen op een goede afloop. Volgens mijn toenmalige specialist is het heel goed om gezond te eten, maar zal het nauwelijks invloed hebben op mijn cholesterolwaardes. Laat je licht hier eens over schijnen a.u.b. en graag ook reacties als je dezelfde aandoening hebt.
  Bij voorbaat dank
  Gideon

  • Jasper Alblas
   04/08/2015 om 12:56 pm

   Hallo Gideon, leuk om te horen dat je zo enthousiast bent! Natuurlijk en koolhydraatarm eten zal je gezondheid hoe dan ook erg goed doen. Ik ben er van overtuigd dat je cholesterolwaarden er met deze manier van eten beter uit zullen zien dan als je bewerkte en koolhydraatrijke voeding zal eten. Ook kan het je spier- en gewrichtspijn verminderen. Een goede tip om mij hier eens meer in te verdiepen. Ga ervoor met gezond eten! Groet Jasper

 • jaap
  04/06/2015 om 8:45 am

  beste Jasper
  Havermout zou goed zijn voor het verlagen van cholesterol
  Kom toch vaak tegen dat granen /Havermout is dus een graan produkt/niet goed zou zijn voor je cholesterol
  Mvgroet
  Jaap

  • Jasper Alblas
   08/06/2015 om 1:41 pm

   Hallo Jaap, dat klopt, goed opgemerkt. Granen (eigenlijk koolhydraten) zijn niet positief voor je cholesterolgehalte. Havermout is een oergraan (glutenvrij heeft mijn voorkeur) en zou je daarmee aan de gezonde kant van het spectrum kunnen plaatsen. Ik zou er niet teveel van eten, maar zo nu en dan kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je daarnaast veel groente, gezonde vetten en eiwitten eet. Zo kun je het gezondst je cholesterol verlagen.

 • Jolanda
  02/06/2015 om 7:57 am

  Beste Jasper,

  Hoe nu verder, ben al een langere periode met jou receptenboek aan de slag en ben wel tevreden met resultaten.
  Vraag me alleen af of het wel goed is om zoveel eieren te eten?
  en hoe ga ik nu verder? uit het receptenboek blijven eten of kan ik ook weer wat afwisselen met brood?
  ik hoor het graag
  Jolanda

  • Jasper Alblas
   02/06/2015 om 2:48 pm

   Hallo Jolanda, goed om te horen dat je tevreden bent met de resultaten. Lees dit artikel eens dan weet je waarom het goed is om zoveel eieren te eten. Het beste kun je zo natuurlijk mogelijk blijven eten. Je kunt dit doen volgens het receptenboek en er je eigen draai aan geven. Je weet inmiddels wat je moet eten om af te vallen en dit kun je ook het beste eten om op gewicht te blijven. Pas op met brood, dit heeft weinig voedingswaarde en voor je het weet sluipt de gewoonte om het te eten er weer in en dat is niet de bedoeling. Zo nu en dan kun je proberen iets te eten wat buiten de boodschappenlijst valt en onderzoeken hoe je lichaam erop reageert. Gaat het goed, dan kun je het af en toe eens eten, maar merk je dat je lichaam er niet goed op reageert, of dat je ervan aankomt dan kun je het beter niet eten. Succes!

 • Veronica
  22/04/2015 om 1:01 pm

  Ik heb een familiair verhoogd cholesterol. Dus zit in de familie. Mijn moeder en 2 tantes overleden door een hartaanval. Terwijl ze gezond leefden.Mijn cholesterol is ook iets te hoog. Het LDL is 2.8. Is dat nou hoog? Cardio vind van wel. Mijn HDL is weer iets te laag. Symsastine gekregen. Cholesterol omlaag. Maar kreeg vreselijke spierpijnen. Dus weer gestopt. Ik krijg volgende week een hart katherisatie omdat een slagader bijna verstopt zit. Dus dan gaan ze kijken in hoeverre de ader verstopt zit. Ik heb ook een Bloedverdunner gekregen waar ik geen bijwerkingen van heb.
  Toch raar. Ik eet gezond. Roerbak meestal in kokosolie. Een groenten en fruit. Elke dag een half uur a een uur met de honden lopen. Tussendoor thuis ook push ups . Dansen.En toch gebeurd dit mij. Snap er niks van. Ik koop mijn groente en fruit in supermarkt. Omdat ik gewoon het geld niet heb om het in een natuur winkel te kopen helaas. Ik heb ook gehoord dat rode gist rijst het cholesterolgehalte kan verlagen. Kan jij mij nog wat tips geven svp?

  • Jasper Alblas
   24/04/2015 om 1:03 pm

   Wat rot voor je Veronica. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en blijf je best doen om zo natuurlijk mogelijk en koolhydraatarm te eten. Schrijf je in op de website, download mijn boodschappenlijst en eet enkel producten van de lijst!

 • Loes
  30/03/2015 om 8:22 pm

  Beste Jasper,
  Ik wil je bedanken voor je duidelijke uitleg over de cholestorol perikelen. Eindelijk iemand die belangeloos dit onderwerp kan toelichten. Ik ben 67 jaar en na alles te hebben geprobeerd met de statinehoudende medicijnen, die pijnlijke bijwerkingen hadden en mij beperkten in mijn bewegingen heb ik voor mezelf besloten hier nooit meer aan te beginnen. Ik ben diabeet en heb voor borstkanker bestraling en een chemo achter de rug. Hierbij moet ik 5 jaar een anti-hormoonkuur innemen. Hierdoor ook pijnlijke spieren en gewrichts klachten. Bij mijn voorgaande controles bij de internist had hij aangegeven dat er geen medicijnen bestaan zonder statines, dus hiermee gaf hij aan niets te kunnen doen voor verlaging buiten statine. Bij mijn controle van paar dagen geleden werd bij mijn bloedonderzoek geconstateerd dat mijn cholestorol was gestegen van 6 naar 7.6. De waarde 6 was een stabiel gegevenen het verbaasde mij dat hij mij nu toch aan de statine wil hebben met het idee dat er misschien nu wel een medicijn is met statine, waarop ik misschien anders zal reageren.
  Wat kunt u mij aanraden?
  Met vriendelijke groet
  Loes

  • Jasper Alblas
   02/04/2015 om 1:59 pm

   Graag gedaan Loes. Ik wil graag eerst even benadrukken dat ik geen dokter ben. Ik zou je willen aanraden om hoge prioriteit te geven aan je gezonde voeding. De symptomen die je aangeeft duiden erop dat je lichaam er erg slecht aan toe is.

   Medicijnen behandelen altijd de symptomen en haast nooit de oorzaak van het probleem. Als je enkel op medicijnen vertrouwd zal je de oorzaak dus nooit oplossen.

   De oorzaak van de symptomen die je aangeeft is bij vrijwel iedereen prima te verhelpen door gezonder te leven. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg voldoende, etc. Geef gezonde voeding de prioriteit die het verdiend. Op deze website vind je precies wat ik versta onder gezond eten.

 • raf
  23/03/2015 om 9:52 pm

  Ik ben 43, weeg 77 kilo ben 1 meter 78 hoog.
  ik heb 300 cholestorol…. ben ik pas te weten gekomen 3 weken geleden…. Nu zijn mijn ogen open gegaan natuurlijk
  de dokter heeft mij pillen voorgeschreven en ik ben onmiddellijk gestopt met varkensvlees, roodvlees, sauzen…frituur…. Alles wat lekker is eigenlijk
  Ik moet leren gezond eten. … en sporten. …… Dat wordt een efforke….. Maar wat moet moet
  groetjes

  • Jasper Alblas
   26/03/2015 om 8:36 am

   Eet zo natuurlijk mogelijk. Je zal merken dat het lekkerder is dan je nu denkt. Succes Raf!

 • frank verbaarendse
  11/01/2015 om 7:37 pm

  hallo op mijn 38 jaar hartinfarct gehad nu ben ik 48 en heb het probleem dat mijn hdl waarde te laag is namelijk 0.6 ik beweeg veel in mijn werk en probeer op mijn voeding te letten nooit gerookt maar wel makkelijk gestrest en een slechte slaper wat raad u mijn aan.ik ben wel gestopt met atervastine waar mijn huisarts niet blij mee was en ben momenteel meer b3 aan het nemen maar ik kan niet meer dan 80 mg gebruiken omdat ik vervelende klachten hiervan heb namelijk tintelingeb in mijn armen nek en hoofd!
  kan u mij een advies geven??
  vriendelijke groet frank verbaarendse

  • Jasper Alblas
   12/01/2015 om 5:08 pm

   Hallo Frank,

   door gezond te eten (zie boodschappenlijst), voldoende te bewegen, genoeg te rusten en ervoor te zorgen dat je stress niveau’s niet te hoog zijn. Zal het cholesterol niveau bij gezonde mensen vanzelf op een gezonde hoogte komen.

   Extra vitamine supplementeren kan inderdaad bijdragen aan de gezondheid, maar kijk wel uit met de hoeveelheden.

   Als dergelijke klachten niet verdwijnen door een gezond leef en eetpatroon kun je het best even contact opnemen met de huisarts.

 • Cees Smit
  28/11/2014 om 11:11 am

  Wat heeft grapefruit voor invloed op cholesterol !
  Want dit mag je niet samen met simvastatine tabletten gebruiken?
  Graag Uw mening over deze vraag,

  B.v.d Mvrg Cees

  • Jasper Alblas
   30/11/2014 om 6:55 pm

   Grapefruit zorgt ervoor dat de statine langzamer opgenomen wordt in je lever. Dit zorgt ervoor dat er meer van het medicijn in je bloedbaan blijft, dit kan gevaarlijk zijn.

   Kijk uit met het gebruik van statine. In dit artikel schrijf ik over de gevaren van statine.

 • joke
  15/08/2014 om 5:11 pm

  Is kokos olie wel zo gezond, het heeft een hoog verzadigd vet?

  • Jasper Alblas
   23/08/2014 om 2:42 am

   Er is niets mis met natuurlijk verzadigd vet. Je kunt de kokosolie gewoon gebruiken.

   Dat verzadigd vet zou leiden tot hart- en vaatziekten en een ongezond cholesterol is gebaseerd op verkeerd uitgevoerde studies en blijkt onjuist te zijn.

 • Marischka
  31/07/2014 om 9:23 am

  Ik heb ook een te hoog cholesterol maar ben met mij 1.62m en 55 kilo niet echt zwaar, ik let heel goed op mijn eetpatroon, gebruik nauwelijks vetten en eet nooit frituur voedsel,veel fruit en groentes en een handvol noten per dag.Ben 3 dagn per week in de sportschool. Wat moet ik nu nog doen om ervan af te komen?

  • Jasper Alblas
   02/08/2014 om 3:50 am

   Hallo Marischka,

   om je cholesterol te verlagen is het belangrijk dat je voornamelijk onbewerkt voedsel eet. En daarmee bedoel ik chemische onbewerkt. Natuurlijke vetten zoals extra vergine olijfolie, kokosnootolie en lijnzaadolie zijn juist erg gezond.

   Veel succes!

 • kristianna
  24/07/2014 om 12:07 pm

  Ik vind je verhaal duidelijk, maar ik begrijp iets niet. Je hebt het erover dat een laag ratio slecht is en een hoog ratio goed is. Het is echter net andersom. je ratio moet onder 4 zitten om goed te zijn, hoe lager hoe beter. Hoe hoger hoe slechter. Of lees ik het niet goed?

  • Jasper Alblas
   02/08/2014 om 3:55 am

   Hallo Kristianna,

   mensen met een lage HDL/LDL-ratio hebben een grotere kans op hart en vaatziekten dan mensen met een hoge HDL/LDL-ratio. Dus HDL is ‘goed’ en LDL is ‘slecht’.

   • Ankie
    29/10/2014 om 1:30 pm

    Ik denk dat Kristianna de Chol/HDL ratio bedoelt, die meestal door het laboratorium er bij berekend wordt!
    Chol/HDL ratio is optimaal als deze lager dan 4 is. Dus eigenlijk het tegenovergestelde van HDL/LDL ratio!!

 • rob
  30/04/2014 om 9:17 am

  Hallo Jasper,

  Even een vraagje over hardlopen.
  Sinds begin dit jaar ben ik langzaam begonnen met een beetje trimmen/hardlopen. Dit heb ik vrij rustig opgebouwd naar ongeveer vijf kilometer in 35/40 minuten. Ik loop dus vrij rustig. En dit doe ik drie keer per week. Is dit bezwaarlijk???

  mvrgr

  Rob

  • Jasper Alblas
   09/05/2014 om 2:08 pm

   Hallo Rob,

   het is niet bezwaarlijk voor je gezondheid, maar kijk wel uit voor blessures als gevolg van slijtage van je gewrichten.

   • jfm de boer-bos
    27/08/2014 om 1:41 pm

    Slik al jaren cholesterol tbl. Simvastatine, pravastatine wat niets deed, nu atorvasatine wat wel de waarde laat zakken, wil eigenlijk stoppen met deze tbl.
    slik ook al 22 jaar med. Om de snelle schildklierwerking te regelen en ook een plastbl.
    ik denk dat dit met mijn hyperthereoidie te maken heeft.
    huisarts zegt dat plastbl. En de atorvastatine tot je dood geslikt kunnen worden maar ik heb mijn twijfels.
    de schildkliermedicatie kan ik niet stoppen, heb ik al eens geprobeed.
    Ben eerder te mager met lengt 1.64 en gewicht 56 kilo.
    WAT IS WIJSHEID?

 • marleen
  16/04/2014 om 9:06 am

  ik vind het nogal kort door de bocht om te stellen dat een ongezonde leefwijze leidt tot een hoge cholesterolwaarde! Mijn vader kreeg zijn eerste hartinfarct op zijn 33ste en was 46 toen hij overleed aan een hartinfarct. Ik was 54 toen ik een hartinfarct kreeg. Ik leidt een gezond leven, sport drie keer in de week, eet gezond, fiets veel, Ik leef gezonder dan menig mens dat te zwaar is, rookt, vet eet enz. en wel een goed cholesterolgehalte heeft. Ik slik dus med. om mijn cholesterol te doen verlagen. Dit is niet prettig want sporten en cholesterolverlagers zorgen weer voor veel spierpijn. In mijn geval heeft een gezond leefpatroon niet genoeg invloed op mijn cholesterolgehalte, en medicijnen wel!

  • Jasper Alblas
   18/04/2014 om 5:12 pm

   Hallo Marleen,

   probeer eens een koolhydraatarm dieet te volgen met enkel natuurlijke producten (dus niets uit een zakje, potje of pakje). Grootte kans dat dit een positieve invloed heeft, misschien zelfs zo goed dat je kunt stoppen met de vervelende medicijnen.

   Succes!

   • theo
    30/08/2014 om 2:27 pm

    Dit vind ik dus echt een belachelijk kort door de bocht antwoord van iemand die er zoveel over schrijft. Bij sommige mensen maakt de lever gewoon te veel cholesterol aan die niet goed wordt afgebroken door het lichaam. En dan heb je die medicatie dus blijkbaar nodig.

 • tjeu teuwen
  16/03/2014 om 5:57 pm

  beste Jasper. Bedankt voor dit erg boeiende artikel over cholesterol verlagen. Er zouiden meer mensen hun positieve belangeloos moeten vetrspreiden.
  toch een kleine opmerking. Zelf ben ik al ruim 40 jaar bezig met voeding, Mazdaznan, Macrobiotiek, Vegetatisme, universele visie, Chinese geneeskune en zo voort. Ik wil absoluut geen commentaar geven of afbreuk doen aan jouw betoog maar ik wil toch even benadrukken dat vetten en dierlijk niet noodzakelijk zijn voor en gezonde voeding en dat granen hier wat onderbedeeld worden. Zelf ben ik jaar vegetariër geweest en ik voelde me nooit zo goed als toen door familiale omstandigheden eet ik nu weer dierlijk maar ik ben mijn granen en groenten blijven koesteren als voorheen. Ik eet gemiddeld 5 tot 7 verschillende groenten, verschillende kookstijlern/dag.

  Ik ben akkoord als je praat over geraffineerde granen, zijn zijn inderdaad basis voor een onevenwichtige voeding maar volle bio granen vormen niet alleen geen enkel risico, ze zijn onontbeerlijk voor een gezonde voeding.Men vindt ze daarom ook in iedere cultuur, in ieder land zij het jammer genoeg in geraffineerde vorm ald gevolg van onze “verbeterde” maatschappij.

  “Men” weet zeer goed hoe het staat met het cholesterol verhaal…er zijn echter miljarden mee gemoeid. Big Pharma staat er jammer genoeg niet om ons gezond te maken, ze zijn enkel geïnteresseerd in onze beurs en de weg daar naartoe is ziekte en niet gezondheid.

  Ik ben zeker dat ik jou niets niets vertelde maar ik wil er je enkel op wijzen dat het voor mensen die niet deze inzichten hebben misschien toch verkeerd zou kunnen overkomen.

  Hoe dan ook bedankt voor alles wat je hier schrijft….een goede ziel voor de mensheid

  Hartegroeten (met de nodige cholresterol)

  Tjeu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *