Op de koude dagen gaat er niets boven een lekker kopje snert, heerlijke erwtensoep.

In dit recept laat je de echte Hollandse smaak van de Erwtensoep het beste tot z’n recht komen. En dit recept is nog gezond ook!

Dit heb je nodig voor 1 persoon

  • ¼ knolselderij
  • 1 prei
  • ½ winterwortel
  • 125 gram spliterwten
  • ½ bosje selderij
  • ½ ui
  • 1 pastinaak
  • Verse peterselie (naar smaak)
  • 1 biologisch bouillonblokje rund
  • ½ biologisch bouillonblokje groente
  • 125 gram biologische speklappen
  • (eventueel) 2 peper korrels
  • Zeezout en peper
  • 750 mL water

Zo maak je gezonde Erwtensoep

  1. Neem een grote soeppan en vul die met 500 mL water
  2. Voeg de bouillonblokjes toe en breng het aan de kook
  3. Was de spliterwten in een vergiet
  4. Doe de spliterwten en de 2 peperkorrels in het water en laat het 2 uur pruttelen
  5. Roer het af en toe om zodat het een groene massa wordt zonder harde brokjes
  6. Snij de speklapjes klein en voeg het toe aan de groene massa. Laat het meekoken totdat het zacht is en uit elkaar valt
  7. Snij de groente klein en voeg het toe aan de soep
  8. Breng de soep aan de kook. Bepaal na 10 minuten of je de soep te dik vindt. Als de soep te dik is voeg je de laatste 250 mL water toe en breng je het opnieuw aan de kook. Als de soep niet te dik is laat je het hoe het was.
  9. Laat het nog 15 minuten door pruttelen. De groenten worden nu zacht. Blijf roeren in de soep, aangebrande snert is echt niet lekker.
  10. Voeg wat fijngesnipperde peterselie en bladselderij toe.
  11. Breng de soep op smaak met zeezout en peper.

3 reacties

  • Dory Abrahamse
    09/11/2019 om 7:35 pm

    Ik eet geen varkensvlees. Wat kan ik er dan in doen?

  • Joanne
    20/01/2017 om 4:22 pm

    Hi Jasper, regelmatig gebruik ik je tips/maak ik recepten van je klaar. Maar dit recept sla ik over. Deze ‘gezonde’ soep bevat namelijk alleen al door de bouillonblokjes meer dan 8 gram zout pp! Dat is veel meer dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. En dan heb ik de speklappen nog niet meegeteld. Ik denk dat de soep lekker is, maar gezond is die niet 😉

    • Jasper Alblas
      20/01/2017 om 5:01 pm

      Hoi Joanne, als je biologische bouillon gebruikt dat alleen uit kruiden bestaat kom je niet aan 8 gram zout, daar zit zelfs geen zout in. Je kunt deze kopen bij oa. Ekoplaza. Groet Jasper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *