Cholesterol: van fabels naar feiten

Wetenschappelijk onderbouwd
34 reacties

8794 volgers

Ik merk dat er veel verwarrende informatie is over cholesterol. En dat geeft een hoop (onnodige) gezondheidsproblemen.

Om ervoor te zorgen dat jij duidelijkheid hebt rondom cholesterol, heb ik het onderstaande artikel geschreven.

Deel 1: Cholesterol, LDL en HDL – de basis

In dit eerste deel wil ik beginnen met het creëren van basisbegrip rondom cholesterol.

Wat is cholesterol?

Figuur 1: Cholesterol molecuul.

Er wordt vaak gesproken over goed en slecht cholesterol. Maar cholesterol zelf is niet goed of slecht, cholesterol is een molecuul. Cholesterol is wat het is: een vetachtig stofje, dat niet makkelijk in water oplost en dat tal van belangrijke taken in het lichaam heeft. 

Er zijn dus niet verschillende soorten cholesterol, er is maar één soort en dat is deze: een organisch molecuul dat bestaat uit vier samengevoegde koolstofringen en een zijketen (zie afbeelding).

De taken van cholesterol

Cholesterol is erg belangrijk in je lichaam. 

  • Het is essentieel voor de aanmaak van steroïdhormonen (zoals oestrogeen, testosteron en cortisol);
  • Het is een belangrijke component van het celmembraan van alle cellen in je lichaam; 
  • Het heeft een belangrijke rol in de vertering (als onderdeel van galzouten);
  • Het functioneert als bouwstof van de zenuwen in je hersenen;
  • Het helpt bij het bestrijden van bacteriën. 

Een uiterst belangrijk stofje dus.

Je kunt cholesterol binnenkrijgen via je voeding, maar het grootste deel wordt door je lichaam zelf aangemaakt (in de lever).

Lipoproteïnen

Cholesterol is een vetachtige stof, en vetten lossen niet makkelijk op in water (denk maar aan een scheut balsamico azijn in olijfolie). Aangezien je bloed voor een groot deel uit water bestaat, kan cholesterol dus niet zomaar in het bloed ronddrijven.

Om cholesterol en ander vet toch door je lichaam te kunnen vervoeren, maakt je lichaam een soort duikboten aan. Duikboten gevuld met cholesterol en vet, die zelf wel goed in water kunnen oplossen. Deze duikboten noemen we lipoproteïnen.

Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen, de belangrijkste zijn: VLDL, LDL en HDL. Als een cholesterol molecuul in een LDL ‘duikboot’ zit dan noemen we het LDL-cholesterol (LDL-c). Als een cholesterol molecuul in een HDL ‘duikboot’ zit dan noemen we het HDL-cholesterol (HDL-c).

Figuur 2: Illustratieve weergave van lipoproteïne in de bloedbaan.

VLDL

VLDL staat voor de Engelse term “​​Very Low Density Lipoproteïne”. VLDL duikboten worden aangemaakt in de lever en worden daar ook gevuld met vooral veel vet (triglyceriden) en wat cholesterol. De taak van VLDL is het afleveren van vet aan cellen in het lichaam die daar behoefte aan hebben. 

VLDL geeft z’n triglyceriden af aan onder andere: spiercellen, hartcellen en vetcellen. In spier en hartcellen kunnen de vetten gebruikt worden als energiebron, en in vetcellen wordt het vet opgeslagen voor gebruik op een later moment.

Als een VLDL-’duikboot’ het grootste deel van z’n triglyceriden afgegeven heeft, dan noemen we het een LDL-’duikboot’. Omdat er vet uit de duikboot is gegaan is de dichtheid (density) van ‘Very Low’, naar ‘Low’ gegaan. 

LDL

LDL staat voor de Engelse term “Low Density Lipoproteïne”. Een LDL-’duikboot’ bevat veel minder triglyceriden dan een VLDL, maar nog wel net zo veel cholesterol. Naar verhouding zit er in een LDL dus veel meer cholesterol.

LDL heeft als taak om het cholesterol af te leveren aan cellen die daar behoefte aan hebben. Bij het afgeven van de cholesterol wordt de hele LDL-’duikboot’ in de cel opgenomen (die verdwijnt dus uit de bloedbaan).

Verreweg de meeste LDL-’duikboten’ worden weer opgenomen door de lever zelf. Daarmee ruimt de lever dus de LDL-’duikboten’ op uit de bloedbaan.

HDL

Dan hebben we tot slot nog HDL, HDL staat voor de Engelse term “High Density Lipoproteïne”. Waar VLDL en LDL vetten en cholesterol van de lever naar de cellen brengen, doet HDL het omgekeerde. HDL haalt juist vetten en cholesterol op van de cellen en brengt dat terug naar de lever.

Een HDL-’duikboot’ is een soort cholesterol-stofzuiger van het lichaam. Overal waar een teveel aan cholesterol is, neemt het dat op en brengt dat naar de lever (waar het verder verwerkt wordt).

Figuur 3: Schematische weergave HDL, LDL en VLDL

Volgend artikel

Misschien heb je mensen wel eens horen praten over goed en slecht cholesterol. Ze hebben het dan niet over het cholesterol molecuul, maar ze hebben het over de HDL-cholesterol en LDL-cholesterol (dus hetzelfde molecuul, maar in andere ‘duikboten’).

Zoals je in de komende artikelen zult leren wordt HDL-cholesterol geassocieerd met positieve gezondheidseffecten, maar ligt dat bij LDL-cholesterol – dat vaak het slechte cholesterol genoemd wordt – iets complexer.

In het volgende deel gaan we daar uitgebreid op in.

Deel 2: Is LDL-cholesterol slecht voor je bloedvaten?

In het vorige deel van dit artikel heb je geleerd dat cholesterol in de bloedbaan wordt vervoerd in ‘duikboten’, die we vanaf nu lipoproteïnen noemen. En je hebt geleerd dat er drie belangrijke lipoproteïnen zijn: VLDL, LDL en HDL.

VLDL bevat veel triglyceriden (vet) en wat cholesterol, LDL bevat weinig triglyceriden maar nog wel de cholesterol en HDL is de cholesterol ‘stofzuiger’ van het lichaam.

Normale levensloop van een LDL-deeltje

De lever maakt een lipoproteïne aan met veel triglyceriden en wat cholesterol. In de buitenste laag (het membraan) van de lipoproteïnen bouwt de lever meerdere eiwitten in. Eén van die eiwitten is apolipoproteïne B, of verkort: apoB.

Dit eiwit is een herkenningspunt voor de andere cellen in je lichaam, zo weten de andere cellen dat dit een VLDL-deeltje is. Net zoals er op de voorkant van de bus staat welk busnummer het is en wat het eindstation is.

Het VLDL-deeltje wordt met het apoB-eiwit erop in de bloedbaan gebracht en gaat zoals hierboven beschreven de triglyceriden afgeven. Als een groot deel van de triglyceriden afgegeven zijn, dan verandert het VLDL-deeltje in een LDL-deeltje.

Op dit moment verdwijnen de meeste eiwitten van het celmembraan en blijft alleen nog één apoB-eiwit over. Dit laat alle andere cellen weten dat dit deeltje nu uit de bloedbaan gehaald kan worden. Dit wordt meestal door de lever gedaan. Zo voltooit een VLDL/LDL-deeltje zijn normale cyclus door het lichaam en wordt uiteindelijk uit de bloedbaan gehaald.

Figuur 4: Schets van het normale de levensloop van een VLDL/LDL-deeltje

Alternatieve levensloop van een LDL-deeltje

Helaas verloopt de levensloop van een LDL-deeltje niet altijd normaal. Er kan namelijk een beschadiging optreden aan het LDL-deeltje. Nu is een beschadiging al erg genoeg (waarom dat zo is leer je straks), maar het is helemaal vervelend als de beschadiging aan het apoB-eiwit plaatsvindt.

Want als het apoB-eiwit beschadigd raakt, dan herkennen de cellen in je lichaam het niet meer als een LDL-deeltje en wordt het niet meer uit de bloedbaan gehaald. En hoe langer een LDL-deeltje in de bloedbaan blijft, hoe groter de kans dat deze nog meer beschadigd raakt.

Figuur 5: Schets van de alternatieve levensloop van een VLDL/LDL-deeltje

Oxidatie

Die beschadiging aan een LDL-deeltje noemen we oxidatie. Oxidatie is een proces waarbij een molecuul zijn elektronen verliest. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar je komt oxidatie veel tegen in het dagelijks leven.

Het roesten van ijzer is bijvoorbeeld oxidatie. Een gesneden appel die te lang blijft liggen en bruin kleurt, is ook oxidatie. Oxidatie betekent letterlijk “een reactie met zuurstof”, maar houdt dus in dat een molecuul zijn elektronen verliest (vaak ‘pikt’ zuurstof die elektronen af, vandaar ‘oxidatie’).

Het verliezen van elektronen zorgt ervoor dat de structuur van LDL verandert. Dit maakt het LDL-deeltje nog maar herkenbaar voor één type cel: de macrofaag.

Macrofagen en schuimcellen

PacMan – van het gelijknamige computerspel uit de jaren ’80.

Macrofagen zijn witte bloedcellen die onderdeel zijn van het immuunsysteem. Macrofagen zijn een soort super stofzuigers die alle vreemde deeltjes in ons lichaam ‘opeten’. Een soort PacMan (zie afbeelding).

Nadat het LDL-deeltje geoxideerd is, is het voor het lichaam een vreemd deeltje geworden, niemand herkent het meer. Dus de macrofaag ruimt het deeltje op uit de bloedbaan. 

Dat is opzich een goede zaak, want als de macrofaag het deeltje niet zou opruimen dan blijft die je hele leven lang in de bloedbaan rondzweven.

Echter, een overmatige hoeveelheid geoxideerd-LDL in de bloedbaan kan leiden tot de overbelasting van macrofagen die zich ophopen met LDL. Dit kan vervolgens leiden tot de vorming van schuimcellen

Als macrofagen veranderen in schuimcellen dan worden ze ontzettend groot en gaan ze allerlei stofjes afgeven waardoor er nog meer macrofagen aangetrokken worden. Dit proces kan escaleren tot een volledige blokkade van een bloedvat!

Figuur 6: Schets van het ontstaan van schuimcellen in de bloedvatwand door beschadigd LDL-cholesterol.

Het probleem is geoxideerd-LDL 

Het is dus geoxideerd-LDL dat voor de schuimcellen zorgt en daarmee tot het (deels) blokkeren van je bloedvaten (atherosclerose) kan leiden. Niet-geoxideerd-LDL verhoogt het risico op atherosclerose niet. (1)

Het is mogelijk dat je een te hoog LDL-cholesterol hebt, maar dat van dat LDL, heel weinig LDL geoxideerd is. Dan slik je misschien medicatie terwijl dat niet nodig is (altijd in overleg met je arts!). 

Maar het kan ook andersom: je LDL-cholesterol is niet verhoogd, maar een hoog percentage van deze LDL-deeltjes is geoxideerd. Dan krijg je niet de zorg, die je misschien wel nodig hebt.

Maar hoe weet je nou of er veel van jouw LDL-deeltjes geoxideerd zijn (of niet)? Dat is de vraag die we in het volgende deel van dit artikel gaan behandelen.

Deel 3: Verschillende typen LDL-deeltjes

In het vorige deel hebben we geleerd dat geoxideerde-LDL het type cholesterol is dat voor problemen zorgt.

Via een laboratoriumonderzoek in ons Health Center kun je het aantal geoxideerde-LDL-deeltjes in je bloed laten meten (meer informatie onderaan het artikel).

Er is ook nog een andere (minder nauwkeurige manier) om te kunnen bepalen of je veel of weinig geoxideerde-LDL-deeltjes in je bloed hebt. Om die manier te snappen dien je te weten welke verschillende typen LDL-deeltjes er zijn.

Meerdere soorten LDL

Op de bloeduitslagen van de dokter staat maar één regel met LDL-cholesterol. Dat is de totale hoeveelheid cholesterol in LDL-deeltjes die is gemeten. Maar die LDL-deeltjes zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn namelijk LDL-deeltjes van verschillende grootte.

Grofweg zijn de Low Density Lipoproteïnen (LDL) in te delen in drie categorieën: large buoyant (lb), intermediate en small dense (sd) LDL-deeltjes.

lbLDL zijn de grootste deeltjes, sdLDL zijn de kleine deeltjes en de intermediate zitten er tussen in. De lbLDL-deeltjes zijn 21.2–23 nm in doorsnee, de intermediate LDL-deeltjes zijn 19.8–21.2 nm in doorsnee, en de sdLDL-deeltjes zijn 18–19.8 nm in doorsnee. (2)

Large buoyant (lb) LDLs worden ook wel pattern A of phenotype A LDL-deeltjes genoemd. Intermediate en small dense (sd) LDLs worden ook wel pattern B of phenotype B LDL-deeltjes genoemd.

Figuur 7: Dichtheid en diameter van de verschillende lipoproteïnen. De grijze bolletjes zijn de verschillende LDL-varianten.

Small dense LDL en oxidatie

De lbLDL-deeltjes zijn cardiovasculair gezien neutraal, ze hebben geen invloed op het risico dat je hart- en vaatziekten ontwikkelt. Het maakt niet echt uit als je veel van deze deeltjes in de bloedbaan hebt. 

De sdLDL-deeltjes, daarentegen, zijn een heel ander verhaal. Deze deeltjes zorgen wel voor plaquevorming in de bloedbaan.

Dat komt omdat de sdLDLs verreweg het makkelijkst beschadigd raken. (3,4,5) Dat houdt dus in dat de sdLDL-deeltjes sneller oxideren. Dus hoe meer sdLDL-deeltjes, des te groter de kans op veel geoxideerde-LDL-deeltjes.

Uit onderzoek onder 11.419 personen bleek dat mensen met kleine LDL-moleculen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen met grote LDL-moleculen. (6)

Het zijn dus de kleinere LDL-deeltjes (sdLDL) die het risico op hart- en vaatziekten verhogen. 

Als je je laat onderzoeken om je risico op hart- en vaatziekten te bepalen, dan wil je dus niet zozeer weten of je teveel LDL-deeltjes je in je bloedbaan hebt. Je wilt weten of je teveel sdLDL-deeltjes in je bloedbaan hebt!

Geoxideerd-LDL schatten met HDL-c en triglyceriden

In Nederland worden standaard de LDL-c, HDL-c en triglyceriden waarden bij een lipide bloedonderzoek gemeten. Er wordt erg naar de LDL-c waarde gekeken, maar het blijkt dat de HDL-c en triglyceriden waarden eigenlijk veel interessanter zijn.

Want het is de LDL-c waarde die iets zegt over de hoeveelheid LDL-cholesterol in je bloedbaan (en over de capaciteit van de lever om die deeltjes uit het bloed te filteren), maar het is de verhouding tussen HDL-c en triglyceriden die iets zegt over het soort LDL-deeltjes.

De verhouding tussen triglyceriden en HDL (mits nuchter gemeten) geeft een indicatie van het aantal sdLDL-deeltjes die er in jouw bloed zitten (en die zijn weer een indicatie voor het aantal geoxideerde LDL-deeltjes). (7)

Hoe hoger het triglyceriden gehalte, hoe groter de kans dat je een groter aantal sdLDL-deeltjes in je bloed hebt. En dus hoe groter de kans dat je teveel geoxideerde LDL-deeltjes in je bloed hebt.

Meten is weten

Door naar de HDL en triglyceriden waarden te kijken, kun je al iets zeggen over de samenstelling van de LDL-deeltjes in je lichaam. Maar het is natuurlijk nog veel beter om de geoxideerde-LDL waarden direct te meten in je bloed.

Dat doen we in ons Health Center. Naast geoxideerd-LDL-c en LDL-c, HDL-c en triglyceriden, meten we ook: geoxideerde LDL-antistoffen, Lipoproteine A, Apolipoproteïne A1 en Apolipoprotein B. Hierdoor krijgen we een beter inzicht in de werkelijke status van je lipidenprofiel.

Op deze manier hoeven we dus niet meer te gokken hoeveel geoxideerd cholesterol er in jouw bloed zit, maar kunnen we het meten. Deze testen worden (op een enkele uitzondering na) niet via de huisarts vergoed. Toch zijn ze erg belangrijk om te weten, zeker als je aanleiding hebt om te vermoeden dat jouw lipidenprofiel niet (helemaal) gezond is.

Neem contact op met ons Health Center om je vrijblijvend te laten adviseren.

Enkele indicaties van een lipidenprofiel dat niet (helemaal) gezond is, zijn: 

  • Je hebt cholesterol verlagende medicatie van de huisarts voorgeschreven gekregen.
  • HDL-cholesterol onder de 1,4 mmol/L (nuchter gemeten)
  • LDL-cholesterol boven de 3,5 mmol/L (nuchter gemeten)
  • Triglyceriden boven de 0,9 mmol/L (nuchter gemeten)
  • Te hoge bloeddruk
  • Hoge bloedsuiker / diabetes
  • Roken, stress en/of overgewicht
  • Erfelijke belasting

Tot slot zoomen we nog even uit om helder te krijgen wat we allemaal in dit artikel geleerd hebben.

Kort samengevat

Er zijn 3 belangrijke soorten lipoproteïnen die vetten en cholesterol door je lichaam vervoeren: VLDL, LDL en HDL. In VLDL zitten triglyceriden en cholesterol, in LDL zit vooral cholesterol en HDL is de cholesterol stofzuiger van het lichaam.

Het is het geoxideerde LDL cholesterol dat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Vooral de kleine LDL-deeltjes (sdLDL) oxideren gemakkelijk. De verhouding triglyceriden/HDL geeft een indicatie van het aantal sdLDL deeltjes in jouw lichaam.

Het is mogelijk om geoxideerd LDL en geoxideerde LDL-antistoffen te laten meten, maar dit wordt niet door de verzekering vergoed. Ons Health Center werkt samen met een laboratorium die deze testen faciliteert.

Vragen of opmerkingen kun je in de reacties onder dit artikel plaatsen. Het is mijn doel om jou te helpen begrijpen hoe je lichaam werkt. Hoe meer je vraagt, hoe beter ik je kan helpen.

Wil weten wat je kunt doen om gezondere cholesterol waarden kunt krijgen? Abonneer je hier gratis op onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe publicaties.

Wat vond je van dit artikel?

  1. Alique M, Luna C, Carracedo J, Ramírez R. LDL biochemical modifications: a link between atherosclerosis and aging. Food Nutr Res. 2015 Dec 3;59:29240. doi: 10.3402/fnr.v59.29240. PMID: 26637360; PMCID: PMC4670441.
  2. Wood RJ, Volek JS, Liu Y, Shachter NS, Contois JH, Fernandez ML. Carbohydrate restriction alters lipoprotein metabolism by modifying VLDL, LDL, and HDL subfraction distribution and size in overweight men. J Nutr. 2006 Feb;136(2):384-9. doi: 10.1093/jn/136.2.384. PMID: 16424116.
  3. Ivanova EA, Myasoedova VA, Melnichenko AA, Grechko AV, Orekhov AN. Small Dense Low-Density Lipoprotein as Biomarker for Atherosclerotic Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1273042. doi: 10.1155/2017/1273042. Epub 2017 May 7. PMID: 28572872; PMCID: PMC5441126.
  4. Younis NN, Soran H, Pemberton P, Charlton-Menys V, Elseweidy MM, Durrington PN. Small dense LDL is more susceptible to glycation than more buoyant LDL in Type 2 diabetes. Clin Sci (Lond). 2013 Mar;124(5):343-9. doi: 10.1042/CS20120304. PMID: 22985435.
  5. Takeuchi N, Saheki S. [Serum lipoprotein and atherogenicity–relationship with particle size and composition of low density lipoproteins, and their modifications by oxidation and glycation]. Rinsho Byori. 1995 Aug;43(8):753-62. Japanese. PMID: 7474432.
  6. Hoogeveen RC, Gaubatz JW, Sun W, Dodge RC, Crosby JR, Jiang J, Couper D, Virani SS, Kathiresan S, Boerwinkle E, Ballantyne CM. Small dense low-density lipoprotein-cholesterol concentrations predict risk for coronary heart disease: the Atherosclerosis Risk In Communities (ARIC) study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014 May;34(5):1069-77. doi: 10.1161/ATVBAHA.114.303284. Epub 2014 Feb 20. PMID: 24558110; PMCID: PMC3999643.
  7. Hanak V, Munoz J, Teague J, Stanley A Jr, Bittner V. Accuracy of the triglyceride to high-density lipoprotein cholesterol ratio for prediction of the low-density lipoprotein phenotype B. Am J Cardiol. 2004 Jul 15;94(2):219-22. doi: 10.1016/j.amjcard.2004.03.069. PMID: 15246907.

Meer

Gezondheid

Deel dit bericht

Reacties (34)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. ghislaine philips
    op 26 maart 2023 om 09:54 zegt
    prima verstaanbare uitleg !!
  2. Eveline
    op 19 maart 2023 om 12:35 zegt
    Dank voor de uiteenzetting van het hoe en wat over cholesterol. Vragen die ik nog heb zijn: Je hebt het over twee soorten beschadigingen: of aan het apoB eiwit of aan het LDL-deeltje (lipoproteine?) zelf. Vervolgens vertel je over de oxidatie van het LDL-deeltje: gaat dat over beide beschadigingen of over één van de twee? Zo ja, welke? Zijn er verschillen tussen beide in klachten en/of gevolgen? Is het bekend is waarom LDL-deeltjes beschadigt raken? Een overmatige hoeveelheid geoxideerd-LDL (apoB eiwit of aan het LDL-deeltje?) in de bloedbaan kan leiden tot de overbelasting van macrofagen die zich ophopen met LDL: enig idee wat de oorzaak is dat het geoxideerde LDL zo kan toenemen en dat de macrofagen het niet meer aankunnen? Hartelijk dank voor het delen van de informatie!
  3. Hallo Jasper, wat een duidelijke uitleg! Dit heb ik nog niet bij mijn huisarts uitgelegd gekregen, alleen dat mijn cholesterolverhouding goed was. Ga aub door met dit soort duidelijk en begrijpbare artikelen te schrijven en te delen, hier kunnen huisartsen nog wat van leren om in begrijpbare taal te communiceren. Dank je we, Jasper!
  4. ghislaine philips
    op 26 maart 2023 om 09:54 zegt
    prima verstaanbare uitleg !!
  5. Eveline
    op 19 maart 2023 om 12:35 zegt
    Dank voor de uiteenzetting van het hoe en wat over cholesterol. Vragen die ik nog heb zijn: Je hebt het over twee soorten beschadigingen: of aan het apoB eiwit of aan het LDL-deeltje (lipoproteine?) zelf. Vervolgens vertel je over de oxidatie van het LDL-deeltje: gaat dat over beide beschadigingen of over één van de twee? Zo ja, welke? Zijn er verschillen tussen beide in klachten en/of gevolgen? Is het bekend is waarom LDL-deeltjes beschadigt raken? Een overmatige hoeveelheid geoxideerd-LDL (apoB eiwit of aan het LDL-deeltje?) in de bloedbaan kan leiden tot de overbelasting van macrofagen die zich ophopen met LDL: enig idee wat de oorzaak is dat het geoxideerde LDL zo kan toenemen en dat de macrofagen het niet meer aankunnen? Hartelijk dank voor het delen van de informatie!
  6. Hallo Jasper, wat een duidelijke uitleg! Dit heb ik nog niet bij mijn huisarts uitgelegd gekregen, alleen dat mijn cholesterolverhouding goed was. Ga aub door met dit soort duidelijk en begrijpbare artikelen te schrijven en te delen, hier kunnen huisartsen nog wat van leren om in begrijpbare taal te communiceren. Dank je we, Jasper!
  7. Christine
    op 13 maart 2023 om 08:47 zegt
    Top uitleg! Dikke merci. Nog nooit van mijn arts zo een duidelijk antwoord gekregen. Ik wacht ongeduldig op het vervolg.
  8. Zo duidelijk geschreven. Bedankt. Ook ik kijk uit naar je vervolg. Ik wil heel graag van mij cholesterolremmers en bloedverdunners af.
    1. Graag gedaan Wilma. Met voeding en leefstijl kun je een hoop doen om van je cholesterolremmers af te komen.
  9. Geweldig. Ik kan er niets anders van zeggen. Wat mij verbaast is dat dit niet bij de meeste artsen en lab medewerkers bekent is. Heel erg jammer, dat ze mensen opschepen met zo veel statines met hun afschuwelijke bijwerkingen.
  10. Marianne
    op 7 maart 2023 om 14:38 zegt
    Wat een geweldig goede uitleg. Zelfs met mijn achtergrond als klinisch chemisch analist was ik niet op het idee gekomen om het op deze manier begrijpelijk te verwoorden.
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 11 maart 2023 om 16:51 zegt
      Bedankt voor het compliment Marianne!
  11. Jasper, wat fijn dat je dit weer uitgezocht hebt en met ons wilt delen. Waardevolle informatie. Dankjewel daarvoor, echt heel fijn!
  12. Dank weer voor je heldere uitleg, momenteel bij de Huisarts ivm n te hoog cholesterol, probeer met letten op mijn eten mijn LDL omlaag te krijgen. Wil eigenlijk niet aan de pillen…. zie uit naar deel 2
  13. Beste Jasper, dank voor een helder artikel, ik zie uit naar het vervolg.
  14. Ik gebruik sinds een paar maanden rode gist rijst voor mijn hoge cholesterol. Wat is jouw ervaring hiermee? Helpt het en kan het geen kwaad? Ik krijg van atorvastatine elke nacht heel veel krampen in mijn kuit. Dus daar ben ik mee gestopt.
    1. Rode gist kan voor sommige mensen werken. De voorkeur krijgt om je voeding en leefstijl aan te passen om je cholesterol waarden te verlagen. Bij de de meeste mensen werkt daarvoor koolhydraatarm en zo natuurlijk mogelijk eten het beste. Verder zijn natuurlijk voldoende bewegen, slapen en ontspannen van groot belang.
  15. Dank je wel voor een helder geschreven artikel, zien uit naar de volgende
  16. peter rodenburg
    op 5 maart 2023 om 17:00 zegt
    Je geeft een hele duidelijke uiteen zetting over cholesterol kijk uit naar vervolg
  17. Areen van der Plas
    op 5 maart 2023 om 14:28 zegt
    Beste Jasper, Dankjewel voor deze eerste heldere uiteenzetting. Sinds 3 jaar Jasperen wij en dat bevalt ons prima. Oorzaak was hevige buikpijn bij mij: geen oorzaak gevonden maar wel iets leververvetting. Kh beperkt eten bevalt ons prima. Nu 3 jaar later heb onweer enige weken hevige pijn thv mijn lever gehad. Zoek de reden want weer is er niets gevonden. Mijn goede chloresterol was iets verhoogd. Na dit artikel ben ik dus heel benieuwd naar het vervolg. Hopelijk leert t mij nog beter waar het bij mij in kan zitten.
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 5 maart 2023 om 17:50 zegt
      Graag gedaan! Vervelend om te horen dat je pijn thv de lever ervaart. Voor dergelijke problemen kan je overwegen een intakegesprek te boeken bij het Jasperalblas Health Center. Dan kunnen we samen kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken.
  18. Carmelita
    op 5 maart 2023 om 11:55 zegt
    Hoi Jasper, ik wil juist af van de medicatie. Ben benieuwd welke producten je het beste kunt eten om het cholesterol te verlagen. LDL is nu 2,5. cardioloog wil het naar 1,8. Maar ik ervaar vermoeidheid en spierpijn van de Atorvastatine en dat is niet fijn.
  19. Interessant artikel. Duidelijk uitgelegd ook. Mijn vraag is hoe je aan al die informatie komt? En is daar ook onderzoek naar gedaan?
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 5 maart 2023 om 18:09 zegt
      Zeker! Voornamelijk uit wetenschappelijke studies en studieboeken.
  20. Anna Huiskens
    op 5 maart 2023 om 11:15 zegt
    Goedemorgen Jasper ik heb je artikel gelezen over cholesterol reuze interessant. Zelf heb ik ooit het advies gekregen van de huisarts om die chemische zooi te slikken echter ben zelf op zoek gegaan en heb toen verschillende jaren rode gist rijst geslikt. Van Vitals op een gegeven moment werd er gewaarschuwd dat ze het niet meer op de markt mochten brengen omdat er te veel monacoline in zat. weer gaan rondneuzen wat nu,kwam ik uit bij een nieuw product van Vitals cholesterol formule pro die ben ik nu aan het slikken dus ik ben heel benieuwd over je uitleg ben 71 jaar Op
  21. Goedemorgen Jasper, Dank voor het delen van deze duidelijke uitleg betreft de werking van cholesterol. Bij ons zit een hoog cholesterol in de familie. Is dit ook voor een deel op te vangen met voeding/leefstijl?
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 5 maart 2023 om 10:40 zegt
      Hallo Lidia, Graag gedaan! Voeding en leefstijl spelen een hele belangrijke rol bij het gezond houden van je cholsterolwaarden, juist als je familiar belast bent. In sommige gevallen is ook cholesterolverlagende medicatie nodig.
  22. Heb zojuist mijn galblaas laten verwijderen. Galstenen, samenklontering van cholesterol. Waar vind eventuele vorming van galstenen nu plaats?
  23. Frederique
    op 5 maart 2023 om 09:46 zegt
    Prettig artikel en duidelijk! En ik weet nu na 1 artikel al meer over cholesterol dan ik dacht te weten!
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 5 maart 2023 om 10:42 zegt
      Bedankt Frederique!
  24. In de laatste alinea schrijft u dat HDL geassocieerd wordt met positieve effecten op de gezondheid en LDL met negatieve. Maar dat is toch juist anders om!
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 5 maart 2023 om 10:24 zegt
      Hallo Rolien, uit wetenschappelijke studies blijkt dat hoog HDL-cholesterol de kans op hart- en vaatzieken vermindert. Daarmee heeft het dus positieve effecten op de gezondheid. Zoals je in deel 2 en 3 van dit artikel leert heeft LDL-cholesterol in bepaalde gevallen negatieve effecten op de gezondheid.
  25. Hoog cholesterol zit in onze familie. Hoe zit dat met erfelijkheid?
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 5 maart 2023 om 10:37 zegt
      Hallo Reina, Hoog cholesterol kan inderdaad een genetische component hebben. Dit betekent dat het kan worden doorgegeven van ouder op kind. Er zijn verschillende genen die betrokken zijn bij het reguleren van cholesterol in het lichaam (onder andere het LDLR-gen, APOB-gen en het PCSK9-gen). Als er in één of meerdere van die genen een mutatie zit, dan leidt dat tot te hoge cholesterol waarden. Het is in zo’n geval extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je er met voeding en leefstijl zo veel mogelijk aan doet om je cholesterol waarden gezond te houden. In sommige gevallen is cholesterolverlagende medicatie nodig.
  26. Artikel verduidelijkt veel, mijn vraag welke rol speelt een vervette lever in dit verhaal, hoeveel impact heeft dit?
  27. Goedemorgen Jasper, Heb per ongeluk verkeerde duimpje aangeklikt. Ik vind het een top artikel. Zelf gebruik ik cholesterol tabletten. Vind het fijn om meer te weten daarover.
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 5 maart 2023 om 10:52 zegt
      Hallo Haidy, Fijn dat het artikel bevalt! In sommige gevallen kan cholesterolverlagende medicatie nodig zijn om het risico op hart- en vaatziekten snel te verlagen. Het is belangrijk om te beseffen dat de medicatie niet de oorzaak van het probleem aanpakt. De oorzaak van hoog cholesterol ligt vaak in voeding en leefstijl. Dus weten welke voeding en leefstijl gezond cholesterol verhoogd en beschadigd cholesterol verlaagd is mijns inziens de lange termijn oplossing van het cholesterol probleem. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor toekomstige publicaties over voeding en leefstijl interventies die de bijwerkingen van cholesterolverlagende medicatie kunnen verminderen.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Jeroen Stevens is ook begonnen (en heeft al succes!)

Afgelopen week kregen we de onderstaande post op Facebook. Leuk om te zien dat zanger Jeroen Stevens ook is begonnen met gezonder eten. Ook schreef hij het volgende op onze Facebook pagina.

Top artikel

Als Margot het kan, kan jij het ook!

Margot is door koolhydraatarm eten maar liefst 10 kilo afgevallen. Haar suikerwaarden zijn stabiel en ze voelt zich super gezond. Lees hier haar verhaal...

Bekijk alle artikelen