Gezond barbecueën doe je zo!

8794 volgers

Er komt mooi weer aan en dat betekent dat het “BBQ-seizoen” officieel geopend is.

Bij de meeste barbecues wordt uitgebreid gegeten en gedronken. Er staan vooral veel vlees, alcohol, brood maar ook sauzen en kruidenboter op het menu. Aan groente wordt weinig aandacht besteed.

Jammer, want daardoor heeft de barbecue een ongezond imago, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Je kunt zelfs prima barbecueën en nog afvallen ook.

Je moet de barbecue dan wel anders inrichten. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

1. Start met salade

Door salade aan de barbecue toe te voegen wordt het al een stuk gezonder. Je kunt er van alles doorheen doen. Denk bijvoorbeeld aan een salade met tomaten, komkommer, spinazie, olijven en pijnboompitten met een dressing van balsamicoazijn, mosterd en olijfolie.

Tip: kijk welke groenten in het seizoen zijn, deze zijn goedkoper en beter van smaak.

Vul de salade aan met quinoa of peulvruchten voor wat extra bite. Dit zorgt voor meer verzadiging waardoor je minder behoefte hebt aan grote stukken vlees en brood.

Bij de Zomer Slank Challenge zit een gezonde BBQ bonus vol met heerlijke “BBQ-proof” salade recepten.

2. Voeg groentes toe

Groenten worden vaak vergeten tijdens de barbecue. Er zijn verschillende manieren waarop je meer groenten aan de barbecue kunt toevoegen.

Maak bijvoorbeeld je eigen saté-  of kebabstokjes en voeg tussen elk stukje vlees een stuk groente toe. Paprika, rode ui en courgette zijn lekker bij deze soorten vlees.

Of snijd courgettes en aubergines verticaal in lange reepjes en leg deze samen met hele paprika’s, asperges (kook deze eventueel vooraf een aantal minuten) en ui op de barbecue.

Grill ze en doe ze daarna samen in een schaal. Giet er wat extra vierge olijfolie overheen en een snuf peper en zout. Maak het af door wat blaadjes basilicum en wat pijnboompitten toe te voegen.

3. Zoete aardappel

De zoete aardappel is gezond en ideaal om je gezonde barbecue mee te verrijken. Bij de barbecue is het vooral handig om ze gepoft te eten.

Zo doe je dat:

Maak de aardappelen goed schoon door ze te wassen. Verpak ze apart in een groot stuk aluminium folie en zorg dat er geen lucht in of uit kan. Leg ze tussen de brandende kolen in de barbecue.

Hoelang ze nodig hebben om gaar te worden ligt aan de grootte van de aardappelen. Je kunt er even in prikken om te onderzoeken of ze goed gaar zijn. De meeste hebben 25 tot 35 minuten de tijd nodig om goed gaar te worden.

4.Vlees

Bij sommige barbecues gaan er kilo’s vlees doorheen. Hoewel een stukje vlees van goede kwaliteit gezond voor je is, is je lichaam er niet blij mee als je grote lappen vlees bij een maaltijd eet. Het is zwaar om te verteren en niet nodig om meerdere stukken van te eten.

Haal altijd vlees van goede kwaliteit. Het liefst van grasgevoerd vee en maak daarvan je eigen lekkere burgers.

Koop wat minder vlees dan normaal en neem ook eens wat balletjes falafel of maak deze zelf. De vegetariërs in de groep zullen er blij mee zijn.

5. Voeg marinade toe

Verpakte sauzen maken de barbecue ongezond. Ze zitten vol met ongezonde transvetten en e-nummers. Lekker achterwege laten dus. Maak je vlees op smaak met heerlijke gezonde marinades.

Een lekkere marinade maak je bijvoorbeeld van tijm, honing, mosterd en sinaasappelsap. Wrijf het vlees ongeveer een uur van tevoren in met de marinade en laat het goed intrekken. De marinade geeft het vlees een heerlijke smaak waardoor saus overbodig wordt.

Voor vis is een marinade van kokosmelk, kerriepoeder, een beetje sap van een ananas, peper en zout heerlijk om te gebruiken. Ook hiervoor geldt: wrijf de vis een uur voor de barbecue in met de marinade, even grillen en smullen maar. Het geeft de vis een lekkere frisse twist.

6. Maak je saus zelf

Kun jij toch niet zonder een sausje bij je vlees of vis? Kies er dan voor om je sauzen zelf te maken.

Maak bijvoorbeeld je eigen guacamole van avocado, tomaat, knoflook, citroensap en peper of van mayonaise van eieren, citroen en olijfolie?

Bij de Zomer Slank Challenge zit een gezonde BBQ bonus vol met heerlijke “BBQ-proof” saus recepten.

7. Maïs

Omdat maïs vaak genetisch gemanipuleerd is, zal ik niet snel aan om het veel te eten. Voor een keer kan het een lekkere aanvulling zijn bij de barbecue. Koop een paar verse maiskolven en haal de bladeren eraf.

Was ze goed en smeer ze vervolgens in met een klein beetje grasboter. Wikkel de maiskolven apart losjes in een stuk aluminiumfolie en leg ze aan de zijkanten op de barbecue. In een minuut of 20 is de maiskolf gaar en eetbaar.

Vooral als je minder de nadruk op vlees wilt leggen, is dit een heerlijke verrijking.

8. Laat brood achterwege

Stokbrood met kruidenboter en satésaus zijn bij de meeste barbecues niet weg te denken. Als je af wilt vallen is dit echter geen goed idee. Het brood zit vol met snelle koolhydraten die ervoor zorgen dat je bloedsuiker snel gaat stijgen. Als je veel snelle koolhydraten binnenkrijgt gaat afslanken erg lastig.

Als je brood achterwege laat, past een barbecue perfect binnen de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet en zul je gemakkelijk afvallen ook als je af en toe lekker geniet van een barbecue.

Gelukkig is brood met kruidenboter gemakkelijk te vervangen. Dip radijsjes, witlof, snoeptomaatjes, komkommer en wortelen in een bak met guacamole of humus. Gezond en vol met vitamines en mineralen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

9. Vermijd alcohol

Alcohol legt de vetverbranding stil en levert veel calorieën. Zeker als je van je buikvet af wilt, kun je het daarom beter niet drinken. Maak een betere keuze door water, kokoswater en groentesappen te drinken.

Drink het liefst helemaal niets tijdens het eten, ook geen water. Het verstoort de vertering van het voedsel dat je eet, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden.

Tot slot

Zorg ervoor dat je vlees en vis in een afgesloten bak bewaard zodat er geen insecten en ongedierte bij kunnen. Bewaar het, als je de mogelijkheid hebt, in de koelkast of in een koelbox zodat het niet kan bederven. Geniet ervan!

 

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Blog

Deel dit bericht

Reacties (16)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Er staan hele goede tips m.bt. een barbeque in. Ga ze zeker uitproberen.

  2. Hi Jasper, je hebt in de winkel groente tortilla’s van het merk No Fairytales. Ik doe zo’n tortilla even in de koekenpan, snij er puntjes van en eet deze met wat hummus als we BBQ’en ipv stokbrood. Past dit binnen jouw principe van eten…? Gr Susan

    1. Mooi dat je op zoek bent naar gezondere alternatieven voor brood. De wraps die je noemt bevatten behoorlijk wat ongezonde toevoegingen en passen daarom niet binnen onze richtlijnen. Je zou ze bijvoorbeeld worteltjes, tomaatjes en komkommer kunnen dippen in de hummus of zelf wraps kunnen maken van boekweitmeel.

    2. Nicky Leidelmeijer
      op 28 mei 2020 om 08:52 zegt

      Het is met dit soort producten altijd goed om de ingrediënten te lezen. Bij deze wraps zie je dat er toevoegingen inzitten die niet natuurlijk zijn of die we liever niet eten. Denk aan tarwebloem en glucosestroop. Je kunt het beste kiezen voor boekweitwraps, deze vind je bijvoorbeeld in de ...

  3. Davita
    op 17 mei 2020 om 08:45 zegt

    Ik ben sws vegetarisch maar ik ben dol op bbqen. Thanks voor deleuke ideeen. Heb je misschien ook een lijst met ideeen voor vegetarische gerechten? Ik eet wel vis.

    1. Nicky Leidelmeijer
      op 28 mei 2020 om 08:46 zegt

      Met vis kun je natuurlijk heel veel doen! Vegetarisch kun je denken aan een gepofte zoete aardappel, halloumi, tempeh, paddestoelen en gevulde groentes 🙂

  4. Er staan hele goede tips m.bt. een barbeque in. Ga ze zeker uitproberen.

  5. Hi Jasper, je hebt in de winkel groente tortilla’s van het merk No Fairytales. Ik doe zo’n tortilla even in de koekenpan, snij er puntjes van en eet deze met wat hummus als we BBQ’en ipv stokbrood. Past dit binnen jouw principe van eten…? Gr Susan

    1. Mooi dat je op zoek bent naar gezondere alternatieven voor brood. De wraps die je noemt bevatten behoorlijk wat ongezonde toevoegingen en passen daarom niet binnen onze richtlijnen. Je zou ze bijvoorbeeld worteltjes, tomaatjes en komkommer kunnen dippen in de hummus of zelf wraps kunnen maken van boekweitmeel.

    2. Nicky Leidelmeijer
      op 28 mei 2020 om 08:52 zegt

      Het is met dit soort producten altijd goed om de ingrediënten te lezen. Bij deze wraps zie je dat er toevoegingen inzitten die niet natuurlijk zijn of die we liever niet eten. Denk aan tarwebloem en glucosestroop. Je kunt het beste kiezen voor boekweitwraps, deze vind je bijvoorbeeld in de ...

  6. Davita
    op 17 mei 2020 om 08:45 zegt

    Ik ben sws vegetarisch maar ik ben dol op bbqen. Thanks voor deleuke ideeen. Heb je misschien ook een lijst met ideeen voor vegetarische gerechten? Ik eet wel vis.

    1. Nicky Leidelmeijer
      op 28 mei 2020 om 08:46 zegt

      Met vis kun je natuurlijk heel veel doen! Vegetarisch kun je denken aan een gepofte zoete aardappel, halloumi, tempeh, paddestoelen en gevulde groentes 🙂

  7. Caroline de Blok
    op 17 mei 2020 om 07:54 zegt

    Ik begrijp dat sate saus niet goed.Wat zou je kunnen eten ipv sate saus?

    1. Nicky Leidelmeijer
      op 28 mei 2020 om 08:47 zegt

      Je kunt zelf een saus maken door pindakaas te mensen met een beetje warm water, azijn, honing en naar smaak sojasaus en sambal.

  8. Top! Handige tips! Hopelijk luk het me om hier aan vast te houden en tijdens de zomermaanden ook een gezonde barbecue te organiseren.

    1. Super om te horen! Heel veel succes en geniet van de gezonde barbecue in de zomer.

  9. Goedendag Ondanks altijd zoveel mogelijk aandacht besteed aan voeding is daar door omstandigheden maar ook de overgang behoorlijk de klat ingekomen.. Ik kwam bij toeval (meestal moet het dan zo zijn ) jou website tegen ! Ik heb inmiddels ook een week jouw boek in huis … Waar ik het meeste moeite mee heb ... dat ik brood aardappels en pasta moet laten …. Ik merk dat ik uit jouw boek alleen de dingen haal die ik lekker vind en goed kan verdragen En nu al dagen met hongergevoel rondloopt en dan hunker naar een boterham Het is ook net of ik altijd een steen op mijn maag heb…..en buikvet Terwijl ik mij tot mijn 50 ste op brood aardappels groente altijd goed heb gevoeld Ik wil heel graag me weer fijn en gezond en energiek voelen Heb je een opsteker voor mij ? Vr gr Marianne Misschien heb je een opsteker voor me ? Heb je een opsteker voor mij ?

    1. Hallo Marianne, Je zal merken dat de drang naar brood, pasta en rijst snel minder wordt als je het gewoon niet neemt. Ik raad je aan dit artikel over afvallen in de overgang te lezen en de tips toe te passen. Probeer eens een week precies het weekschema uit ... 7×7 receptenboek te volgen. Waarschijnlijk vind je meer lekker dan je denkt en zal je ervaren dat je geen honger hoeft te hebben en toch af kunt vallen. Als je honger hebt kun je altijd rauwe groenten eten, een gekookt ei nemen of wat noten, zaden en pitten. Veel succes. Ga ervoor! Groet Jasper

  10. Hallo Jasper Dieet gaat helemaal goed, heb er ongeveer 10/11 kg af Het valt niet altijd mee, woon in zuid Frankrijk en mijn man is Italiaan. Pasta houden we allebei van.Gebruik nu af en toe de Konjac pasta en maak er van het gehaktballen recept een ragoût met groenten bij. Is niet ... maar toch…. Verder drinken we iedere ochtend een smoothie als ontbijt en letten verder op met eten en drinken. Brood aten we toch al weinig brood, doen Italianen niet zoals in Nederland, en op zondagochtend de bananenpannekoekjes. Bedankt!!

    1. Mooi resultaat Emmy. Goed gedaan. Je zou ook pasta kunnen maken van courgette met een spirelli. Een lekkere tomatensaus erbij en je hebt het idee dat je gewoon pasta eet. Ga zo door met gezond eten!

  11. willydiaferia
    op 26 juni 2016 om 11:37 zegt

    Hallo ik ben willy diaferia super diat , ben 10 kilo afgevallen supper

    1. Gefeliciteerd Willy, mooi resultaat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Verbinding voelen met weinig sociaal contact

Voel jij je opgesloten of alleen door de recente COVID-19 maatregelen? Dit artikel een aantal suggesties om toch verbinding en vrijheid te ervaren – ook met minimaal sociaal contact.

Top artikel

Alles over Intermittent fasting

Wat is het | Voor wie geschikt | Intermittent fasting schema’s | 16/8 schema | 5/2 schema | voordelen | nadelen |...

Bekijk alle artikelen