Hierbij een kerstcadeautje voor jou, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen onbezorgd kan genieten van de feestdagen.

Want heerlijk en gezond eten gaan gelukkig hand in hand.

Het feestmenu dat ik heb samengesteld bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, een bijgerecht en een dessert. En net als in mijn receptenboeken en challenges zijn alle recepten enorm gezond, koolhydraatarm en vrij van geraffineerde suikers.

Heerlijk eten dus, zonder dat je er kilo’s van aankomt.

Ik ben benieuwd hoe ze bevallen en deel gerust een foto op Facebook met de hashtags #JasperAlblas #gezondefeestdagen.

Wil je na de feestdagen trouwens een gezonde en slanke start maken? Doe dan mee aan onze Nieuwjaars Afslank Challenge. Alle deelnemers starten op 1 januari 2018. Doe jij ook mee?

Klik dan hier voor alle informatie.

Fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar van het team van Jasperalblas.nl!

Voorgerecht: Knolselderij zoete aardappelsoep

Benodigdheden voor 2 personen:

  • Kokosolie
  • 2 Takjes Tijm
  • 1 laurierblad
  • ½ ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 knolselderij
  • 1 zoete aardappel
  • 100 ml kokosmelk
  • 500 ml water
  • ½ blokje groente bouillon
  • 30 g hazelnoten
  • Truffelolie

Bereidingswijze:

  1. Verhit een klontje kokosolie in een grote soeppan.
  2. Pel de knoflook, snijd in kleine stukjes en voeg toe samen met 1 takje tijm.
  3. Schil, was en snijd de knolselderij en de zoete aardappel in kleine stukjes en voeg toe. Bak dit mengsel in tien minuten.
  4. Voeg het water, het halve bouillonblokje en het laurierblad toe. Laat het zo’n 20 minuten koken totdat de zoete aardappel en de knolselderij zacht zijn.
  5. Verwijder het laurierblad en pureer met een staafmixer, keukenmachine of een blender.
  6. Hak de walnoten in stukjes en rooster in een droge pan op zacht vuur.
  7. Mix de kokosmelk door de soep.
  8. Giet de soep in soepkommen, strooi de geroosterde hazelnoten over de soep.
  9. Haal de tijm van het takje en garneer af met wat stukjes tijm en een paar druppels truffelolie.

Tips:

  • Als je niet van zoet houdt kun je de zoete aardappel weglaten.
  • Je kunt hazelnoten vervangen door walnoten.
  • Als je niet van truffelolie houdt kun je dat weglaten.

Hoofdgerecht zalm met bietensalade

Benodigdheden voor de zalm voor 2 personen:

  • 2 stukjes zalm van 150 g
  • Kokosolie
  • Italiaanse kruidenmix
  • Peper en zeezout
  • 2 grote handen Rucola
  • 5 el Griekse yoghurt
  • 1 limoen
  • ½ komkommer

Bereidingswijze:

  1. Bestrooi de zalmmootjes met peper, zeezout en de Italiaanse kruiden.
  2. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de zalm mootjes in 5-7 minuten per kant gaar.
  3. Haal de zaadlijsten uit de binnenkant van de komkommer en snijd de buitenkanten in kleine stukjes en doe deze in een kommetje.
  4. Schep de Griekse yoghurt in het kommetje, knijp de limoen erboven uit en wat peper en zeezout en roer goed door elkaar.
  5. Verdeel de rucola over 2 borden en leg de zalm erop. Verdeel het Griekse yoghurt- komkommer mengsel over de stuken zalm.

Tips:

  • Gebruik viskruiden in plaats van Italiaanse kruiden.
  • Doe wat verse dille door het Griekse yoghurt mengsel.

Bijgerecht: Bietensalade

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 2 grote voorgekookte rode bieten
  • 1 avocado
  • ½ komkommer
  • ½ appel
  • 10 cherrytomaatjes
  • 1 el olijfolie extra- vergine
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 tl honing
  • 10 walnoten
  • Peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Snijd de rode bieten, de komkommer en de appel in blokjes en de Cherrytomaatjes door midden en doe ze in een kom.
  2. Schil en ontpit de avocado, snijd in kleine stukjes en voeg ook toe.
  3. Roer de olijfolie, balsamicoazijn en honing door elkaar tot een dressing en giet over het bietenmengsel. Mix het er goed doorheen.
  4. Maak op smaak met peper en zeezout en mix dat er ook goed doorheen.
  5. Hak de walnoten in kleine stukjes en strooi er over.
  6. Schep de salade naast de zalm op het bord.

Tip:

  • Vervang de walnoten door pecannoten.

Dessert: kokos-chocoladetaart

Het kost even tijd om deze taart op te laten stijven. Begin er daarom een dag van tevoren mee. Om deze taart te maken heb je een bakblik en een keukenmachine of blender nodig.

Benodigdheden voor 1 taart:

  • 200 g ontpitte dadels
  • 130 g pecannoten
  • 120 g cashewnoten
  • 130 g kokosrasp
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el kokosolie
  • 2 el honing
  • 150 pure chocolade > 87 % cacao

Bereidingswijze:

  1. Zet de blender of keukenmachine klaar en doe de dadels, de pecannoten en de helft van de kokosrasp erin. Mix tot alles goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel over de onderkant van het bakblik en zet het in de koelkast.
  2. Breng een pannetje water aan de kook en kook de cashewnoten op zacht vuur in 10 minuten zacht en giet af.
  3. Doe de cashewnoten, 200 ml kokosmelk, kokosolie, de andere helft kokosrasp en de honing in de blender of keukenmachine en mix tot het een fijn mengsel is. Verdeel dit mengsel over de andere laag die al in het bakblik zit en zet het blik weer in de koelkast.
  4. Verwarm de andere 200 ml kokosmelk in een klein steelpannetje. Breek de chocolade in stukjes en voeg toe, roer ze tot ze gesmolten zijn. Giet over de andere twee lagen heen en laat het geheel een nacht in de koelkast staan.
  5. Op de dag zelf: snijd de taart in stukjes en eet als dessert.

Tip:

  • Heerlijk met een kopje koffie of verse muntthee.

Bekijk (6) reacties

Verberg reacties

  • Miranda
    26/12/2017 om 11:47 am

    Dankjewel,
    Ziet er weer heerlijk uit

    Fijne dag

  • Carla
    18/12/2017 om 9:47 am

    Graag wil ik weten of het voor Kerst hoofdgerecht, zalm mét of zónder vel wordt gebruikt.

    • anita Mulderij
      19/12/2017 om 3:05 pm

      Zonder vel Carla, als je liever met vel klaar maakt, kan dat natuurlijk ook. Geniet ervan!

  • Lucretia Smit
    17/12/2017 om 10:10 am

    Hartelijk dank voor de leuke recepten. Vooral de desserttaart lijkt me een feestelijke afsluiting van het smakelijke diner.
    Langs deze weg wil ik het hele team van Jasper Alblas hele fijne feestdagen toewensen.
    Mvg Lucretia Smit

    • anita Mulderij
      19/12/2017 om 3:05 pm

      Dank je wel Lucretia, laat ons nog eens weten hoe het heeft gesmaakt als je de recepten gaat maken. Hele fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *