Nog meer suiker in onze voeding door wijziging EU-wet

2 reacties

8794 volgers

Glucose-fructosestroop is een hele krachtige zoetstof die veel sterker en ongezonder is dan gewone tafelsuiker.

Tot mijn grote verbazing las ik dat op 1 oktober 2017 het Europese productiequotum voor glucose-fructosestroop vervalt. Hierdoor komt er nog meer suiker in onze voeding.

Op dit moment mag 4% van de totale suikerproductie in de EU uit glucose-fructosestroop bestaan, maar dit quotum komt dus te vervallen. Daarna mogen voedselproducenten zoveel glucose-fructosestroop in hun producten gebruiken als ze willen.

In dit artikel lees je alles over deze wetswijziging en wat de gevolgen ervan zijn op onze gezondheid.

Maar laten we eerst eens kijken wat glucose-fructosestroop precies is.

Wat is glucose-fructosestroop?

Suiker bestaat uit twee stofjes: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort, maar voor alle suikersoorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.

Glucose-fructosetroop – ook bekend als isoglucose of high fructose corn syrup (HFCS) – is een hele sterke zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Deze vorm van suiker bestaat voor het merendeel uit fructose.

Glucose-fructosestroop kan zelfs wel voor 90% uit fructose bestaan. Daarom is het veel zoeter dan gewone tafelsuiker, dat voor 50% uit fructose bestaat.

Glucose-fructosestroop is dus veel sterker dan normale suiker. Bovendien zijn de productiekosten veel lager dan die van gewone suiker. Dit maakt glucose-fructosestroop een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten, want het is supersterk en heel goedkoop.

Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof erg ongezond voor consumenten.

Waarom is glucose-fructosestroop ongezond?

Glucose-fructosestroop is zo ongezond omdat het geen voedingswaarde heeft. Het lichaam krijgt dus geen verzadigd gevoel na het eten van producten waar deze suiker in zit.

Ondertussen zorgt het hoge percentage fructose in glucose-fructosetroop voor een extreem hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Die piek is veel hoger dan na het eten van tafelsuiker. En ons lichaam is niet bestand tegen zo’n hoge bloedsuikerpiek.

Om ons te beschermen tegen die piek zet het lichaam alle overbodige suiker om in lichaamsvet. Hierdoor ontstaat overgewicht. Volgens Dr. Robert H. Lustig, professor aan de Universiteit van California (San Francisco), is fructose zelfs de nummer één oorzaak van overgewicht.

Maar overgewicht is niet het enige probleem van glucose-fructosestroop. Als er namelijk regelmatig zo’n grote suikerpiek is, raakt het insulinesysteem van slag. Dit systeem reguleert onze bloedsuikerspiegel.

Als het insulinesysteem van slag is ontstaat insulineresistentie en dat is een voorstadium van diabetes type 2 ofwel suikerziekte.

Wat gebeurt er na 1 oktober?

Vanaf 1 oktober 2017 mag er in de Europe Unie veel meer glucose-fructosestroop worden geproduceerd. Ik verwacht dan ook dat voedselfabrikanten maar wat graag willen overstappen naar deze sterke en goedkopere vorm van suiker.

Hetzelfde gebeurde namelijk jaren geleden in de Verenigde Staten, nadat glucose-fructosestroop daar werd uitgevonden.

Ik, en velen met mij, verwachten dat het in Europa niet anders zal gaan en daar maak ik mij grote zorgen over.

Ik spreek namelijk iedere dag mensen die ten einde raad zijn omdat het hen maar niet lukt om af te vallen. Vaak zijn deze mensen bewust bezig met hun eten en toch worstelen zij met overgewicht.

De oorzaak hiervan is bijna altijd suiker. En dan vooral ‘verborgen suikers’. Die zitten namelijk in veel meer producten dan je denkt. Sterker nog, aan alle kant-en-klare voedingsproducten, kant-en-klare maaltijden, maaltijdpakjes en -zakjes, groenten in pot of blik en ga zo maar door, wordt suiker toegevoegd.

Zelfs producten die verantwoord lijken, zoals zogenaamd gezonde yoghurtdrinks of sauzen voor de groentenwok, zitten bomvol suiker.

En binnenkort is die suiker nog sterker en dus nog ongezonder.

Stop diabetes: eet 1 maand suikervrij

Door het wijzigen van deze Europese wet neemt de kans op overgewicht toe. Bovendien verhoogt een schommelende bloedsuikerspiegel het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Om iedereen bewust te maken van de gevolgen van suikers in onze voeding, heb ik het Stop Diabetes Programma ontwikkeld.

Tijdens dit programma leer je hoe lekker, gezond en gevarieerd je kan eten terwijl je geraffineerde suikers vermijdt. Hierdoor stabiliseert je bloedsuikerspiegel en daarmee verlaag je het risico op diabetes enorm.

Bovendien gaan we samen afkicken van suiker en snelle koolhydraten. Tegelijkertijd zorgen we dat je niet meer aankomt en brengen we de vetverbranding op gang.

Je zal merken dat je verlangen naar zoetigheid afneemt, je gewicht gaat verliezen, je bloedsuikerwaardes dalen, de kwaliteit van je slaap verbetert en je meer energie ervaart.

Klik hier voor meer informatie over het Stop Diabetes Programma en jouw ticket naar een gezonder leven.

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (2)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Jammer dat hier 2 dingen door elkaar worden gehaald. 1. Er mag meer glucose-fructose siroop worden geproduceerd. Ik zou zeggen: dat kan. Waarom niet?! 2. De voedingsindustrie voegt suiker toe aan vele producten )waaronder allerlei blikgroenten, etc). Daarvan zou ik zeggen: dat moet bestreden worden, want dat is verregaand ongezond, zo niet ziekmakend. Er moet actie komen tegen punt 2. Punt 1 kan mij niets schelen. Als je dit door elkaar haalt, wordt de discussie onzuiver, en daardoor minder effectief. Peter
  2. Belachelijke ontwikkeling, we vechten tegen alles wat slecht is om onze gezondheid en die van onze kinderen te optimaliseren, is hier niets meer aan te doen? Een handtekeningenactie? Kan iemand iets organiseren? Jasper misschien zelf, een handtekeningen actie zodat deze onzin niet door gaat?
  3. Jammer dat hier 2 dingen door elkaar worden gehaald. 1. Er mag meer glucose-fructose siroop worden geproduceerd. Ik zou zeggen: dat kan. Waarom niet?! 2. De voedingsindustrie voegt suiker toe aan vele producten )waaronder allerlei blikgroenten, etc). Daarvan zou ik zeggen: dat moet bestreden worden, want dat is verregaand ongezond, zo niet ziekmakend. Er moet actie komen tegen punt 2. Punt 1 kan mij niets schelen. Als je dit door elkaar haalt, wordt de discussie onzuiver, en daardoor minder effectief. Peter
  4. Belachelijke ontwikkeling, we vechten tegen alles wat slecht is om onze gezondheid en die van onze kinderen te optimaliseren, is hier niets meer aan te doen? Een handtekeningenactie? Kan iemand iets organiseren? Jasper misschien zelf, een handtekeningen actie zodat deze onzin niet door gaat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Koolhydraatarm ontbijt: 7 recepten en 5 positieve effecten op afvallen

Breek de dag, tik een eitje. Een reclameslogan uit de jaren 80, die eigenlijk nog best actueel is! Voor veel mensen bestaat het ontbijt nog altijd vaak uit boterhammen of ontbijtgranen.

Top artikel

De drie valkuilen van het Paleo dieet

Begin niet aan het Paleo dieet voordat je dit artikel gelezen hebt. Het veel geprezen Paleo dieet klinkt heel logisch maar het heeft een paar gevaarlijke valkuilen. Laat ik beginnen met te...

Succesverhalen

Nancy viel 70 kilo af!

Bekijk alle artikelen