Gezond Erwtensoep recept

Op de koude dagen gaat er niets boven een lekker kopje snert, heerlijke erwtensoep.

In dit recept laat je de echte Hollandse smaak van de Erwtensoep het beste tot z’n recht komen. En dit recept is nog gezond ook!

Dit heb je nodig voor 1 persoon

  • ¼ knolselderij
  • 1 prei
  • ½ winterwortel
  • 125 gram spliterwten
  • ½ bosje selderij
  • ½ ui
  • 1 pastinaak
  • Verse peterselie (naar smaak)
  • 1 biologisch bouillonblokje rund
  • ½ biologisch bouillonblokje groente
  • 125 gram biologische speklappen
  • (eventueel) 2 peper korrels
  • Zeezout en peper
  • 750 mL water

Zo maak je gezonde Erwtensoep

  1. Neem een grote soeppan en vul die met 500 mL water
  2. Voeg de bouillonblokjes toe en breng het aan de kook
  3. Was de spliterwten in een vergiet
  4. Doe de spliterwten en de 2 peperkorrels in het water en laat het 2 uur pruttelen
  5. Roer het af en toe om zodat het een groene massa wordt zonder harde brokjes
  6. Snij de speklapjes klein en voeg het toe aan de groene massa. Laat het meekoken totdat het zacht is en uit elkaar valt
  7. Snij de groente klein en voeg het toe aan de soep
  8. Breng de soep aan de kook. Bepaal na 10 minuten of je de soep te dik vindt. Als de soep te dik is voeg je de laatste 250 mL water toe en breng je het opnieuw aan de kook. Als de soep niet te dik is laat je het hoe het was.
  9. Laat het nog 15 minuten door pruttelen. De groenten worden nu zacht. Blijf roeren in de soep, aangebrande snert is echt niet lekker.
  10. Voeg wat fijngesnipperde peterselie en bladselderij toe.
  11. Breng de soep op smaak met zeezout en peper.