We krijgen regelmatig vragen van onze lezers over voedingssupplementen. In dit artikel leg ik je overzichtelijk uit welke supplementen er zijn en in welke situaties je ze het beste wel of niet kunt slikken.

Voordat we beginnen is het belangrijk om te weten dat de ‘hype’ rond de meeste voedingssupplementen flink overtrokken is.

Het klopt dat tekorten van een bepaalde voedingsstof in je lichaam op termijn tot klachten kunnen leiden, maar meestal loopt dat niet in zo’n vaart.

Dat neemt niet weg dat het aan te raden is om eens een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen om jouw tekorten op de sporen.

Maar hals-overkop de drogisterij in rennen en naar buiten komen met een tas vol aan supplementen die “echt nodig zijn om gezond te blijven” omdat je dat ergens gelezen hebt of omdat iemand je dat vertelt heeft is nergens voor nodig.

Theoretisch kan je alle voedingsstoffen die je nodig hebt direct uit je voedsel halen of je lichaam kan ze maken zonder hulp van supplementen.

Pas als je:

  1. ouder wordt (en dus je lichaam minder “goed” werkt), of…
  2. als je bepaalde voeding(stoffen) niet eet (zoals vegetariërs, veganisten of keto-dieet volgers), of…
  3. als je nu of in het verleden een ongezond dieet of leefstijl hebt of hebt gehad, of…
  4. als je klachten ervaart die erop duiden dat je tekorten hebt, of…
  5. als je een (vaak aangeboren) afwijking hebt…

…is het belangrijk om te gaan kijken welke supplementen je kunnen helpen.

Laten we allereerst eens kijken naar de meest gebruikte supplementen.

Welke voedingssupplementen zijn er?

Hieronder volgt een lijst van voedingssupplementen. Ik heb de meest gebruikte voedingssupplementen bovenaan gezet.

Multivitaminen – dit is het meest bekende voedingssupplement in Nederland. Voor oudere mensen is zo’n supplement zeker aan te raden, maar zorg wel dat je een goede kiest. Tijdens een bloedonderzoek vertellen onze coaches je precies welk merk en welke variant het beste werkt voor jou.

Vitamine D – Je huid maakt zelf vitamine D aan als het in contact komt met de zon. Maar omdat we in Nederland weinig zon hebben, hebben veel mensen hier een tekort aan. Kies altijd voor een vitamine D3 supplement (niet D2). Ook de synthetische variant wordt goed door je lichaam opgenomen.

Vitamine C – Vitamine C is misschien wel het meest verkeerd ingenomen supplement dat er is. Alhoewel een tekort van vitamine C hinderlijk kan zijn, blijkt uit de laatste onderzoeken dat je lichaam vaak niet gebaad bij dagelijks meer dan 1 gram vitamine C. Bij een tekort kun je beter een paar dagen iets meer dan 3 gram vitamine C slikken en dan weer een hele tijd het enkel uit je voeding halen.

Magnesium – Vooral vrouwen, zeker in de overgang ervaren vaak klachten van een magnesium tekort. Uit onderzoek blijkt dat magnesiumbisglycinaat het beste door je lichaam opgenomen wordt (in de hersenen), en dat Magnesiumcitraat beter opgenomen wordt in de spieren (1 🇬🇧). Tenzij je heel intensief sport is voor de meeste mensen magnesiumbisglycinaat de beste vorm.

Omega-3 – Visolie, dat veel omega-3 bevat is misschien wel het meest onderschatte supplement dat er is. De omega-3 en omega-6 balans in je lichaam is belangrijk voor gezonde cellen. De meeste mensen hebben te weinig omega-3 en teveel omega-6 in hun lichaam. Twee keer per week vis eten is lang niet genoeg om deze balans recht te trekken.

Gerelateerd artikel: Het supplement dat ik iedereen zou aanraden.

Vitamine B12 – Een B12 tekort ontstaat vaak omdat je maag-darmstelsel deze vitamine niet goed opneemt. Neem B12 het liefst in via smelttabletten die je onder je tong legt. Zo komt de vitamine direct in je bloed en ontwijk je dus het maag-darmstelsel. Kies bij voorkeur de methylcobalamine variant.

Collageen – Vooral voor mensen die geen vlees eten, is het raadzaam om een goed collageen supplement te slikken. Het gebruik van collageen type 2 als voedingssupplementen is veilig bevonden. Het kan het gewrichtskraakbeen beschermen bij ontstekingen.

Niet alle voedingssupplementen zijn hetzelfde. Om te kijken welke supplementen jij nodig hebt en welk type het beste bij jou werkt, raden we je aan een bloedonderzoek te laten doen. Op deze pagina vind je meer informatie.

Voedingssupplementen en geneesmiddelen

Geneesmiddelen of medicijnen worden sterker gecontroleerd op vervuilende stoffen in het middel. Voedingssupplementen worden ook goed gecontroleerd, maar de regelgeving is iets losser (zie warenwetbesluit voor meer informatie).

Voedingssupplementen worden meestal ingezet als preventie, geneesmiddelen vaak als middel om een klacht tegen te gaan.

Medicijnen kunnen (zeer nare) bijwerkingen hebben. Bij voedingsmiddelen is dit minder vaak het geval.

Ga met serieuze aandoeningen altijd direct naar een dokter of huisarts.

 

Er wordt nog aan deze pagina gewerkt.