Waarom intimiteit een probleem kan zijn als je overgewicht hebt

8794 volgers

Intimiteit is het gevoel dat je krijgt bij iemand waarmee je een diepere verbinding voelt.

Om daadwerkelijk intiem te kunnen zijn is het noodzakelijk om transparantie te ervaren in de relatie die je met iemand hebt. Een wederzijds gevoel van veiligheid en vertrouwen waarin je echt open bent en al je gevoelens, gedachten en angsten kunt delen zonder dat je je daarvoor hoeft te schamen.

Soms kan het lastig zijn om intimiteit te ervaren in een relatie. Dat is vaak het gevolg van vertrouwensissues of een tekort aan zelfvertrouwen. Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat echt intiem zijn met je partner niet lukt waardoor je relatie oppervlakkig wordt en je steeds verder uit elkaar groeit.

Hoe komt dit precies en wat kun je er tegen doen? In dit artikel lees je hoe zelfvertrouwen en een kloppend zelfbeeld in relatie tot je gewicht ervoor kunnen zorgen dat je een dieper gevoel van intimiteit kunt ervaren in je persoonlijke relaties.

De gevolgen die overgewicht en een negatief zelfbeeld op je relatie kunnen hebben

Voor mijn werk bij Jasperalblas.nl begeleid ik vrouwen bij het afslanken. Hoewel afslanken iets eenvoudigs lijkt, komt er meer bij kijken dan je denkt. In het proces dat deze vrouwen doormaken gebeurt er veel. Samen focussen we ons vooral op het aanleren van gezonde gewoonten, voor jezelf durven kiezen en vanuit liefde kiezen voor wat goed voor je is. Als gevolg daarvan ga je afslanken en positiever naar jezelf kijken.

Een belangrijk onderdeel van het afslank coach traject is partner, vrienden en familie. Welke gevolgen heeft het afslankproces voor je partner? Voor je relatie, je vriendschappen en voor je gezin? Wat gebeurt er als jij weer liefdevol naar jezelf gaat kijken en voor jezelf durft te kiezen?

Taboe op intimiteit

Wat mij opvalt is dat er weinig wordt gesproken over intimiteit binnen een relatie. Er lijkt een taboe op te liggen en er wordt niet graag over gepraat.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen met overgewicht die een gezonde relatie hebben waarin zij intiem kunnen zijn. Maar er zijn ook veel vrouwen die er tijdens het traject achter komen dat ze gesetteld zijn in hun relatie zonder dat ze er nog plezier aan beleven. Het lijkt of hun partner steeds verder bij ze vandaan komt te staan terwijl de partner meestal niets “verkeerd” lijkt te doen.

In de meeste gevallen hebben deze mooie vrouwen, een zelfbeeld dat niet realistisch is. Ze hebben zich aangepast aan hun partner en nemen genoegen met hoe de situatie nu is. Vaak zijn ze bang dat niemand anders ze ooit nog lief zal hebben. In werkelijkheid missen ze de intimiteit en hebben ze eigenlijk hele andere verlangens, maar durven deze niet uit te spreken uit angst dat hun partner ze verlaat. Soms blijven ze zelfs in een relatie die niet gezond voor ze is, omdat ze denken dat ze niet beter verdienen. Andere vrouwen begrijpen niet dat hun partner van ze houdt of ze daadwerkelijk aantrekkelijk vindt omdat ze overgewicht hebben en zichzelf niet mooi vinden.

In zulke relaties is het risico groot dat er een tekort aan intimiteit op een dieper niveau ontstaat waardoor beide partners steeds verder uit elkaar groeien. Het wederzijdse gevoel van transparantie en de veiligheid waar je helemaal jezelf kunt zijn ontbreekt. Dit komt voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld.

Zo leer je naar jezelf kijken

Ik merk dat veel vrouwen met overgewicht zich schamen voor hun lichaam omdat ze er anders uit zien dan wat zij denken dat normaal en ideaal is.

Ik ben geschrokken van het aantal vrouwen dat me vertelt dat ze al jaren niet meer in de spiegel kijken, of alleen naar hun gezicht. Zij verafschuwen hoe ze eruit zien en ze zijn gestopt er naar te kijken.

Naast dat veel vrouwen gestopt zijn met in de spiegel kijken, zijn er velen die zich in een andere kamer omkleden of met het licht uit, zodat hun partner ze niet naakt ziet. Grote pyjama’s worden aangetrokken om hun lichaam te verbergen. Ze schamen zich voor hun lichaam en vermijden intiem zijn op alle vlakken. Op seksueel vlak intiem zijn wordt vaak zoveel mogelijk vermeden uit schaamte voor het lichaam. Je kunt je voorstellen dat dit een enorm grote invloed kan hebben op je relatie.

Ze nemen genoegen met wat ze van binnen zijn. Dat lijkt een mooi besluit, maar is eigenlijk enorm destructief. Want wanneer je start met het negeren van hoe je lichaam eruit ziet, verlies je de verbinding met je lichaam waardoor je er niet meer goed naar kunt luisteren en voor kunt zorgen.

Zelfs als je afgevallen bent kost het tijd om echt te leren zien hoe je eruit ziet. Je hersenen registreren je vaak nog zoals je was. Je ziet je oude jij. Het kost tijd om te wennen aan hoe je er nu uit ziet en daarbij nieuwe gedachten en overtuigingen over jezelf te creëren.

Maar als je die tijd neemt, zal je beloond worden met een beter zelfbeeld.

Intimiteit en zelfbeeld

Dus wat hebben overgewicht en je zelfbeeld te maken met de intimiteit die je ervaart in relaties? Als je je niet lekker in je lichaam voelt en niet bewust aandacht besteed aan je lichaam, dan ontneem je je partner ook de kans om dat te doen.

Als jij je schaamt en als gevolg daarvan jezelf wegstopt en geen verbinding met je lichaam maakt dan ben je niet open en transparant waardoor je partner dat ook niet kan zijn.  Alles wat nodig is om intimiteit op een dieper niveau te ervaren wordt op deze manier geblokkeerd.

Door je gevoel niet te uiten, je in het donker om te kleden en je partner niet te laten weten hoe je je echt voelt, zet je een masker op en verstop je jezelf. Hiermee verwijder je alleen maar meer van je partner en ga je zelf geloven dat je het niet waard bent om van te houden. Of erger nog, dat je niet aantrekkelijk en sexy bent. Ook ga je jezelf afvragen waarom je partner nog bij je wilt zijn en zo kom je in een cirkel terecht die het steeds erger maakt.

Als je dat blijft doen, kan je nooit echt intiem zijn op een diep niveau. Je gaat steeds meer uit contact en sluit jezelf meer en meer buiten waardoor je je alleen, onbegrepen en niet geliefd voelt, zelfs bij degenen waarvan je houdt.
Gelukkig is dit niet bij iedereen het geval en zijn er ook vrouwen met overgewicht die een meer realistisch zelfbeeld hebben. Ze zien hun imperfecties, accepteren die en ze zien zichzelf zoals ze zijn. Ze kunnen hun lichaam omarmen zoals ze eruit zien omdat ze inzien hoeveel ze te danken hebben aan hun lichaam en wat hun lichaam allemaal voor ze doet.

Ik focus me met cliënten vooral op het aanleren van gezonde gewoonten en het creëren van een positief zelfbeeld. Afvallen en een gezonder lichaam zijn daar gevolgen van. Het is mooi om te zien dat mensen ineens gaan zien dat hun lichaam sterker en slanker wordt en ze er langzaam weer naar durven te kijken.

Veel vrouwen openen zichzelf steeds meer waardoor ze ook in staat zijn om complimenten en bewondering van familie, vrienden en partners echt te ontvangen. Dit is geweldig om te zien!

Accepteer je lichaam

Het is een kunst om goed naar je lichaam en jezelf te kijken zonder dat je gewicht daar een rol bij speelt. Maar als je het onder de knie krijgt, sta je jezelf toe om je zelfvertrouwen te laten groeien.  Als je zelfvertrouwen groeit kun je je lichaam ook met overgewicht meer omarmen en zal je jezelf meer waarderen als persoon. Dit vertrouwen neem je mee in hoe je voor jezelf zorgt en in het contact met anderen. Als je er voor kiest om van jezelf te houden en je lichaam te accepteren dan sta je weer open voor anderen om echt in je wereld te komen en op een dieper niveau intimiteit te ervaren.

Gelukkig worden er vanuit de maatschappij ook stappen gemaakt. Het schoonheidsideaal verandert en we zien langzaam meer modellen en actrices met rondingen. Ook plaatsen steeds meer bekende celebs foto’s op hun social media zonder make up en filter waarop ze laten zien hoe ze er echt uitzien. Dat is erg mooi. Zo zullen mensen met een negatief zelfbeeld sneller gaan inzien dat ze er helemaal mogen zijn zoals ze eruitzien.

Als je merkt dat je zelfvertrouwen groeit, zal je merken dat je meer open wordt. Dat je meer in staat bent om te laten zien wie je bent en te uiten wat je voelt. Je partner zal dit ook direct merken en het zal je relatie een stuk fijner maken.

3 tips voor meer zelfvertrouwen en een intiemere relatie

Heb jij overgewicht en vind je het lastig om intiem te zijn met je partner? Dan kunnen de volgende tips je helpen:

 1. Onderzoek de oorzaak van de missende intimiteit

Ga op onderzoek uit en kijk wat de oorzaak is. Heb je weinig zelfvertrouwen? Vertel je je partner dat je je schaamt voor je lichaam? Wat je niet mooi vindt aan jezelf? Durf je je om te kleden waar hij bij is?

 1. Betrek je partner in je proces

Laat je partner zien dat je werkt aan jezelf. Vertel hoe je je voelt over jezelf en je lichaam, over jullie relatie, over de intimiteit die je samen deelt en over de verlangens die je daarin hebt. Alleen al door je gevoel te delen zal je merken dat je gaat verbinden. En van het een komt het ander. Vertrouw daar maar op. Als je het moeilijk vindt om bepaalde dingen te bespreken, noteer het dan in je afslank dagboek en laat het je partner lezen. Daardoor ontstaat een opening en zal hij of zij beter begrijpen hoe je je voelt en meer begrip voor je hebben.

 1. Zoek hulp

Je bent te mooi om alles alleen te doen dus zeg wat je denkt en voelt en wees altijd eerlijk! Alleen dan kun je echt verbinden en echt intiem zijn. Als je er niet uitkomt zoek dan hulp. Een goede afslankcoach kan je ondersteunen in het afslankproces en ervoor zorgen dat je beter in je lichaam komt te zitten. En zoek eventueel een therapeut als je merkt dat dat niet voldoende is. Wacht er niet te lang mee maar begin voordat je je partner kwijt bent.


Stel jezelf eens deze vragen

Je zelfvertrouwen kan beschadigd worden door verschillende dingen. Een negatief zelfbeeld is er daar een van. Als jij slecht over jezelf en hoe je er uit ziet denkt, kan je daar erg onzeker van worden. Zeker als je jezelf niet mooi vindt omdat je overgewicht hebt.

Gelukkig zijn er ook mensen met overgewicht die zich heerlijk in hun lichaam voelen. Zij zijn in staat hun rondingen en vormen volledig te accepteren en omarmen. Dit zijn er helaas niet veel. Hoe je over jezelf denkt en jezelf ziet kan erg beïnvloed worden door de normen en waarden van de maatschappij. Wat wordt vanuit de maatschappij gezien als sexy, aantrekkelijk en mooi?

Afgelopen jaren zijn vooral slanke modellen zichtbaar geweest in verschillende media. Tot het perfecte toe. Social media en fotoshop versterken dit waardoor je al snel gaat geloven dat jij niet oké bent, als je afwijkt van het beeld dat geschetst wordt. Terwijl dat onrealistisch is.

Ook word je zelfbeeld beïnvloed door wat jij zelf, je familie en vrienden geloven en belangrijk vinden. Vraag je zelf eens af: Wat geloof je over jezelf en je verschijning? Hoe voel je je over je lichaam? Welke beelden zie je voor je als je over jezelf nadenkt?

 

Meer

Blog

Deel dit bericht

Reacties (2)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Fam. Van der Schans op 13 februari 2018 om 14:58 zegt

  Is rijstolie ook een goed alternatief voor kokosolie? De smaak van kokosolie gaat ons een beetje tegenstaan nu we het zoveel eten.

  Groeten fam. Van der Schans

  1. Hallo,

   Rijstolie is een gezonde keuze om te gebruiken in plaats van kokosolie. Het bevat echter wel veel omega 6, waardoor het belangrijk is dat je voldoende omega 3 binnen blijft krijgen.
   Eventueel kan je ook gebruik maken van ghee of grasroomboter.

 2. Fam. Van der Schans op 13 februari 2018 om 14:58 zegt

  Is rijstolie ook een goed alternatief voor kokosolie? De smaak van kokosolie gaat ons een beetje tegenstaan nu we het zoveel eten.

  Groeten fam. Van der Schans

  1. Hallo,

   Rijstolie is een gezonde keuze om te gebruiken in plaats van kokosolie. Het bevat echter wel veel omega 6, waardoor het belangrijk is dat je voldoende omega 3 binnen blijft krijgen.
   Eventueel kan je ook gebruik maken van ghee of grasroomboter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Waarom je geen statine moet gebruiken

Statine is één van de meest gebruikte medicijnen om cholesterol te verlagen. Door de remmende werking op de productie van cholesterol in de lever worden de LDL en VLDL-waarden in het lichaam kunstmatig...

Post image

Top artikel

De wetenschap over een koolhydraatarm dieet

De onderstaande wetenschappelijke studies zijn de fundamenten waarop wij onze methodes en technieken baseren. Lees dit artikel als je wilt weten wat een koolhydraatarm dieet precies is en hoe je ermee...

Bekijk alle artikelen