Zetmeel: de verborgen suiker

43 reacties

8794 volgers

Zetmeel ((C6H10O5)n) is een lange keten van aan elkaar geschakelde koolhydraten. Eenmaal door het lichaam opgenomen wordt deze lange keten door middel van je spijsvertering omgezet in losse zetmeelsuikers (onder andere glucose).

Zowel in de natuur als in het menselijk lichaam kan glucose (en dus ook zetmeel) worden gebruikt als energiebron. Je kunt in zetmeel de calorieën tellen door het gewicht in gram maal 4 te doen (dus 4 calorieën per gram).

Zetmeel in de natuur en voedsel

Zetmeel is een natuurlijke stof die voorkomt in planten. Bij fotosynthese wordt licht omgezet in glucose. De glucose die de plant niet nodig heeft om te leven zet hij apart, die reserves heten zetmeel. Planten waarbij dit gebeurt zijn bijvoorbeeld de tarwe-, graan- en rijstplant, maar ook aardappelen en peulvruchten bevatten zetmeel.

Een bekende eigenschap van zetmeel is de bindende kracht. Om die kracht te optimaliseren wordt zetmeel bewerkt en komt het als bindmiddel in producten als soepen, koekjes en chips terecht. In een meer extreme vorm is zetmeel zelfs als stijfsel in lijm, papier en textiel te vinden. De bewerkte zetmeel wordt ook wel gemodificeerd zetmeel genoemd.

Zetmeel in het lichaam

De lengte van de zetmeel keten zegt veel over het type zetmeel. Een langere keten van enkelvoudige suikers betekent dat het lichaam langer bezig is om het zetmeel te verwerken. Hierdoor worden de enkelvoudige suikers langzamer opgenomen in je bloed.

Een lange zetmeel keten scharen we onder de groep: complexe koolhydraten. Het zetmeel in peulvruchten bijvoorbeeld bestaat uit lange ketens enkelvoudige suikers en is complexer en dus moeilijker af te breken dan het zetmeel in cornflakes dat een veel kortere keten enkelvoudige suikers heeft.

In alle gevallen wordt zetmeel omgezet in glucose. Door de (acute) stijging van het glucoseniveau in je lichaam stijgt ook je insulineniveau. Stijging van het insulineniveau brengt een aantal gevaren met zich mee.

De gevaren van zetmeel en het insulineniveau

Insuline vervult veel functies in het menselijk lichaam. Eén van de belangrijkste functies van insuline is de suiker uit het bloed filteren en deze naar de spier- en vetcellen te transporteren. Eenmaal in de cellen kunnen de suikers worden omgezet in energie (in de vorm van ATP). Op die manier verlaagt insuline de bloedsuikerspiegel in het lichaam.

Bij de consumptie van zetmeel wordt de bloedsuikerspiegel in het lichaam (langdurig) verhoogd. Door de verhoogde bloedsuikerspiegel maakt het lichaam automatisch insuline aan om alle suiker zo snel mogelijk uit de bloedbaan te halen en deze naar de cellen te vervoeren (of, als de cellen voldoende energie hebben, op te slaan in het lichaamsvet).

Insuline is een zeer belangrijk hormoon, want te veel suiker in je bloedbaan is giftig. Als insuline niet zou bestaan zou dit desastreuze gevolgen hebben (vandaar dat diabetes patiënten insuline inspuiten). Maar te veel insuline in je bloedbaan verstoort ook een hoop processen in het lichaam.

Zetmeel en overgewicht

Voor mensen met overtollig lichaamsvet is het, met een hoog insulineniveau, haast onmogelijk om dit lichaamsvet te verbranden. Insuline beïnvloedt het hormoon dat lichaamsvet vrijmaakt als het lichaam energie nodig heeft.

Met andere woorden: met te veel insuline in je bloed is het haast onmogelijk om gezond af te vallen. Vooral korte zetmeel ketens, zoals in: wit brood, witte pasta, cornflakes en witte rijst, zorgen voor een piek in je insulineniveau. Daarnaast wordt een te veel aan glucose (uit bijvoorbeeld zetmeel) opgeslagen als extra lichaamsvet. Daarom is het niet verstandig veel zetmeel te eten als je gewicht wilt verliezen.

Zetmeelvrij eten

Ook voor mensen zonder overgewicht zijn er verschillende bewijzen dat hoge gehaltes glucose en insuline de levensduur kunnen verkorten. Zetmeelvrij eten is dus zeer gezond.

Voor mensen met overgewicht heb ik Jasper’s boodschappenlijst samengesteld. Op deze lijst vind je alle producten die je wel mag eten als je wilt afvallen. Deze lijst is dan ook helemaal zetmeel vrij. Als je, je voornaam en emailadres hieronder invult stuur ik de lijst direct naar je toe.

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Dieet Wiki

Deel dit bericht

Reacties (43)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Ramon Scheek
  op 23 mei 2021 om 21:35 zegt
  Beste Jasper,graag ontvang ik de boodschappenlijst ivm overgewicht. Alvast vriendelijk bedankt Ramon
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 24 mei 2021 om 11:39 zegt
   Hallo Ramon, je kunt de boodschappenlijst hier aanvragen: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/
 2. Zo’n lijst lijkt me heel handig!
 3. Tini de Roode
  op 7 november 2020 om 10:26 zegt
  Omdat ik paracieten heb moet zetmeel vrij eten
 4. Ramon Scheek
  op 23 mei 2021 om 21:35 zegt
  Beste Jasper,graag ontvang ik de boodschappenlijst ivm overgewicht. Alvast vriendelijk bedankt Ramon
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 24 mei 2021 om 11:39 zegt
   Hallo Ramon, je kunt de boodschappenlijst hier aanvragen: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/
 5. Zo’n lijst lijkt me heel handig!
 6. Tini de Roode
  op 7 november 2020 om 10:26 zegt
  Omdat ik paracieten heb moet zetmeel vrij eten
 7. Beste Jasper, graag ontvang ik de lijst i.v.m. SIBO klachten….Bedankt!
 8. Graag een lijstje met zetmeel vrije produkten
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:48 zegt
   Je kunt hier onze boodschappenlijst aanvragen.
 9. Martine Lardenoij
  op 2 mei 2020 om 19:37 zegt
  Hoi Jasper, erg interessant wat je schrijft over zetmeel. Ik heb dagelijks veel last van buikpijn. Ik zou graag een lijst ontvangen met producten die zetmeelvrij zijn. Wellicht dat het mij kan helpen. Lieve groet Martine
  1. Hoi Martine, mijn collage heeft je een mail gestuurd met waardevolle informatie en tips die je kunt proberen om de buikpijnklachten te verminderen. Groet Jasper
  2. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:56 zegt
   Je kunt hier onze gratis broodschappenlijst aanvragen!
 10. Ik heb een verhoogde waarde van candida albicans, mij is nu geadviseerd zetmeel vrij te eten.
  1. Klopt, bij candida is dat zeker aan te raden.
 11. Maarten Ezinga
  op 23 februari 2020 om 10:54 zegt
  Ik wil graag afvallen door middel van meer sporten en mijn eetpatroon aanpassen, dus ook minder zetmeel.
  1. Super Maarten, zo zal dat zeker gaan lukken.
 12. bij mijn dochtertje van 3 is een parasiet ( dientamoeba fragilis) in haar darmen ontdekt waar ze al dik 2 jaar heel erg veel last van heeft. nu krijgt ze volgende week anti- biotica maar daarvoor wordt geadviseerd om al te beginnen met zetmeel vrij eten en tijdens deze kuur hier ook mee door te gaan omdat het dan blijkbaar beter wordt aangepakt. kunt u mij een lijst sturen zodat ik ook weet wat ik haar wel en niet kan geven. alvast bedankt. marlieke& kate
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 22 januari 2020 om 12:41 zegt
   Hoi Marlieke, dat is een goed idee om zetmeelvrij, koolhydraatarm en onbewerkt te gaan eten. Je kunt eten volgens de boodschappenlijst. Die kun je hier uploaden. Veel sterkte!
 13. Hoe zit het met resistentzetmeel? Dit zou toch juist gezond moeten zijn?
 14. W.A.F. van Pamelen
  op 15 augustus 2019 om 10:37 zegt
  Ik heb last van mijn dikke darm en mijn dokter zegt even geen zetmeel producten te eten. Kunt u mij zo`n zetmeelvrij eten lijst sturen. Bij voorbaat dank.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 19 augustus 2019 om 12:03 zegt
   Je kunt de lijst hier gratis aanvragen: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/
 15. Hoi. Ik ben geïnteresseerd in de lijst zetmeel vrije producten. Dank alvast voor het toezenden van de lijst. Groet, Paul
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 19 augustus 2019 om 12:02 zegt
   Je kunt de lijst hier gratis aanvragen: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/
 16. Elly Wolvers
  op 27 juli 2019 om 14:04 zegt
  Ik zou graag het zetmeelvrije dieet volgen ivm mijn gezondheid ( fibromyalgie) Er is onderzoek gedaan dat dit wel eens zou kunnen werken voor mij.Een lijst met evt producten die is zou kunnen vervangen.
 17. Monique van Zandvoort
  op 10 juli 2019 om 09:38 zegt
  Ik ontvang graag de lijst met zetmeelvrije producten. i.v.m. bestrijden parasiet fragils d.
 18. Anouschka de Jonge
  op 9 juli 2019 om 17:50 zegt
  Ik zou graag de lijst ontvangen, want heb het idee dat ik zetmeel intolerantie heb. Maar hoe weet je nu dat je genoeg vitamines, eiwitten ed binnen krijgt?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 22 juli 2019 om 10:05 zegt
   Door een programma te volgen waarin echt goed is nagedacht over het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen bijvoorbeeld. In onze programma’s leren we je ook echt hoe je kunt eten en alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
 19. kees verstappen
  op 28 september 2018 om 14:21 zegt
  graag de lijst met zetmeel vrije producten gr kees
  1. Hallo Kees, De koolhydraatarme boodschappenlijst kan je via deze link downloaden: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst-3/ Heel veel succes verder.
 20. Ik zou graag de lijst willen ontvangen alvast bedankt.
  1. Hallo Rene, Via deze link kan je de gratis boodschappenlijst downloaden. https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/ Lukt dit niet! Mail dan naar info@jasperalblas.nl
 21. Pascale
  op 14 maart 2018 om 20:43 zegt
  Hoi Jasper, Heb veel last van maag en darmklachten door dientamoeba fragilis parasiet. Kan.jij me advies geven?
  1. Hoi Pascale, een parasiet leeft op koolhydraten, zetmeel, deze worden in je lichaam omgezet door suikers en dat is waar de parasiet van leeft, dus ook suikers, zelfs fruit dus. Het beste zou zijn niets van bovenstaande te eten en voornamelijk groentes te eten (geen aardappel en pompoen ook minderen) en noten.. oh het schijnt dat papaya pitten zouden helpen tegen parasieten. Misschien kan je dat zelf op internet ook opzoeken. Misschien het proberen waard.
  2. Hallo Pascale, Schrijf voor jezelf op na het eten van welke producten je klachten gestimuleerd worden. Dan weet je welke producten je het beste kan vermijden. Drink gedurende dag voldoende water 1,5-2 liter. En gebruik verse kruidenthee zoals gember/munt. Deze kunnen je maag en darmen tot rust brengen.
 22. Het spijt me om te zeggen maar je lijst staat vol met producten waar zetmeel in zit misschien niet heel veel maar wegens een te veel aan zetmeel mag ik even geen zetmeel en aan deze lijst heb Ik dus niets
 23. Beste Jasper, Er was vanmorgen was discussie op het werk over brood eten.Gezien ik een echte brood-eter ben(10 sneetjes bruin perdag) werd opgemerkt dat dit vol met zetmeel dus suiker zit. Ik ben gaan googlelen en kom op je site terecht. Intressant en lijkt me correct totdat je ineens een volkomen uit de lucht gegrepen conclusie trekt nl”Ook voor mensen zonder overgewicht zijn er verschillende bewijzen dat hoge gehaltes van glucose en insuline de levensduur kan verkorten. Zetmeelvrij eten is dus zeer gezond.” dit is volkomen uit de lucht gegrepen, je zegt zelf eerder (of uit wikipedia gehaald zonder het te begrijpen) dat zetmeel brandstof is welke je nodig hebt. Tuurlijk niet te veel en niet te geraffineerd dus volkoren brood en pasta (zoals je zelf ook aangeeeft!) maar “zetmeel vrij is zeer gezond is pure onzin”, sorry hoor! (ik heb overigens geen overgewicht, 47 jr, 86 kg 1m93 en niet vaak aan het sporten of fietsen) mvrgr willem
 24. Hallo Jasper, Bedankt voor je lijst, maar mag ik je er op attent maken dat bananen vol zetmeel zitten en dat je eigenlijk het best overrijpe bananen kunt eten? Maar ja dan zitten ze weer vol suikers dus ik denk dat ze niet zo geschikt zijn. Ik ben nog zoekende naar zetmeelvrije en zuivelvrije producten omdat ik sinds een paar dagen weet van mijn allergieën. Zeker voor diabetes patiënten zoal ik die hun bloedsuikerwaarden niet onder controle hebben zijn druiven, kersen en bananen funest. Ik hoop dat je het niet ziet als een klacht, maar meer als een aanmoediging om door te gaan met je goede werken. Met vriendelijke groet, Astrid
  1. 🙂
  2. Hallo Astrid, bedankt voor je opmerking. Als je diabetes hebt, is het inderdaad belangrijk dat je oppast met fruit en zoete voedingsmiddelen. Als dit niet het geval is, kun je prima dagelijks een banaan eten en toch afvallen. Het is dan wel belangrijk dat je verder ook koolhydraatarm en natuurlijk eet, bijvoorbeeld volgens de recepten uit het 7×7 afslank receptenboek.
 25. Ik zou graag een lijstje met zetmeelvrije producten willen ontvangen.
  1. Ik heb een boodschappenlijstje gemaakt met de voedingsmiddelen die je het beste kunt eten. Probeer enkel van deze lijst te eten.
 26. A.I. Wielemaker
  op 6 december 2013 om 19:03 zegt
  wat kun je dan doen bij diabetes mbt zetmeel? (om je glucosegehalte te verlagen)
  1. Gewoon zo min mogelijk koolhydraten eten. Dus geen zetmeel, graan en suiker. Op de boodschappenlijst en in het receptenboek vind je alternatieven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Anticonceptiepil en afslanken

Lees wat de anticonceptiepil doet met je hormonen en je lichaam en krijg antwoord op de vraag of de pil je dik maakt en afvallen in de weg staat.

Top artikel

Janette viel maar liefst 23,5 kilo af!

Te zwaar zijn is niet fijn. Als oma met meer dan genoeg dingen om te doen, droomde ook Janette er wel eens van hoe het zou zijn als ze geen last meer...

Bekijk alle artikelen