4 recepten uit de September Challenge 2021


Ontbijt: Geroosterde appel met pecan-crumble

Bereidingstijd: +/- 40 minuten

Geroosterde appel met pecan-crumble

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 1 stevige rode appel, zoals braeburn, fiji of gala
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el amandelmeel
  • 2 el havermout
  • 20 g pecannoten
  • Grasboter, roomboter of ghee
  • Zeezout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Halveer de appel in de lengte en haal het klokhuis uit de appel. Gooi dit weg.
  3. Schep meer vruchtvlees uit de appel maar houd een rand van minimaal een halve centimeter over. Snijd het vruchtvlees in grove stukken.
  4. Meng het vruchtvlees van de appel met de kaneel, de kurkuma en het vanille-extract en schep dit terug in de appel.
  5. Meng het amandelmeel met de havermout, de in stukjes gehakte pecannoten, een klontje boter en een snufje zeezout in een kom. Wrijf dit tussen je vingertoppen tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  6. Leg de appels met de snijkant naar boven in een ovenschaaltje. Verdeel het kruimeldeeg over de appels en druk iets aan.
  7. Bak de appels ongeveer 30 minuten in de oven, tot de appels zacht zijn en het kruimeldeeg goudbruin.

Tips

  • Alternatief: Geen amandelmeel in huis? Maal dan 2 extra el havermout fijn tot havermeel en gebruik dat.
  • Maak de geroosterde appels iets zoeter door ook wat honing door het appelmengsel te mengen.
  • Het is belangrijk dat de boter zacht is als je het gebruikt in dit gerecht. Bewaar je het in de koelkast? Haal het een uur voor gebruik, of de avond van tevoren alvast uit de koelkast.
  • Wil je lekker lang uitslapen op zondag? Bereid dit ontbijtje dan de avond van tevoren tot stap 6 voor en bewaar in de koelkast. Zo hoef je het de volgende ochtend alleen nog maar in de oven te zetten.
  • Heb je weinig tijd? Maak een schaaltje havermout bovenstaande kruiden, geraspte appel en pecannoten.

Lunch: Prei-omelet met warmgerookte zalm

Bereidingstijd: +/- 15 minuten

Prei-omelet met warmgerookte zalm

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 1⁄2 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 2 eieren
  • 1 el geraspte mierikswortel
  • 40 g rucola
  • 60 g warmgerookte zalm
  • Peper en zeezout
  • Kokosolie

Bereidingswijze

  1. Snipper het sjalotje en snijd de knoflook fijn. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen.
  2. Verhit de kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit het sjalotje en de knoflook een paar minuten. Voeg de prei toe en bak tot de prei gaar is.
  3. Kluts ondertussen de eieren met de geraspte mierikswortel in een kom. Breng op smaak met peper en zeezout.
  4. Giet het eimengsel in de pan. Laat de omelet op laag vuur met de deksel op de pan garen. Draai om als de onderkant goudbruin is.
  5. Schuif de omelet op een bord en verdeel de rucola
    en warmgerookte zalm erover.

Tips

  • Vega-tip: Vervang de warmgerookte zalm door geitenkaas, fetakaas of hüttenkäse.
  • Je kunt ook gerookte kipfilet gebruiken in plaats van zalm.

Diner: Biefstuk met champignonsaus

Bereidingstijd: +/- 30 minuten

Biefstuk met champignonsaus

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 300 g broccoliroosjes
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 150 g kastanjechampignons
  • 1⁄2 teentje knoflook
  • 1 el witte tahin
  • 1 tl honing
  • 1⁄2 citroen
  • 1⁄2 el sesamolie
  • 1⁄2 tl chilivlokken
  • 100 g Duitse biefstuk
  • 5 g verse bieslook
  • Peper en zeezout
  • Kokosolie
  • Grasboter, roomboter of ghee

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Smelt een klontje kokosolie in een steelpannetje. Meng de broccoliroosjes met de sojasaus, het knoflookpoeder, de gesmolten kokosolie en peper en zeezout.
  3. Spreid de broccoliroosjes uit op de bakplaat en zorg dat ze niet op elkaar liggen. Rooster 20 minuten in de oven.
  4. Maak de kastanjechampignons schoon, snijd in plakjes en rasp de knoflook.
  5. Verhit ondertussen een klontje boter in een wok of hapjespan en bak de champignons en knoflook aan. Voeg de tahin, honing, citroensap en citroenrasp, sesamolie en chilivlokken toe en roer goed.
  6. Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de Duitse biefstuk 3 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zeezout.
  7. Serveer de Duitse biefstuk met de champignonsaus en de geroosterde broccoli. Garneer het gerecht met de fijngesneden bieslook.

Tips

  • Gezinstip: Voeg wat gebakken aardappeltjes of krieltjes toe voor de rest van het gezin.
  • Vega-tip: Vervang de Duitse biefstuk door een bonenburger uit de bijlage: Overige recepten (kopje: Vegetarische Vleesvervangers).
  • Voeg pas na het bakken zeezout toe aan de champignons, anders worden ze nooit krokant!
  • De sesamolie geeft een rijke, hartige smaak aan de champignonsaus. Heb je dit niet in huis? Dan kun je ook 1 tl miso toevoegen, of het weglaten. Breng de saus daarna wel goed op smaak met zeezout.

Snack: Groente-sushi

Bereidingstijd: +/- 15 minuten

Groente-sushi

Benodigdheden voor 10 porties

  • 1⁄2 komkommer
  • 1⁄2 rode paprika
  • 1-2 norivellen
  • 2 tl tahin
  • 1 tl appelazijn
  • 2 tl olijfolie extra-vergine

Bereidingswijze

  1. Was de groenten en snijd ze in dunne reepjes.
  2. Leg de norivellen op een plankje en beleg het midden met de gesneden groenten.
  3. Maak een dressing door de tahin, appelazijn en olijfolie te mengen en giet deze over de groenten.
  4. Rol de vellen op. Verdeel ze eventueel met een
    scherp mes in kleinere rolletjes.

Tips

  • Wil je een sushi die iets meer verzadigt, dan kun je er bijvoorbeeld wat gerookte zalm en/of avocado aan toevoegen.

Dit zijn recepten uit de September Challenge 2021. Op 6 september starten we met deze Challenge. Bekijk hier het programma.

Doe mee met de September Challenge 2021

Bekijk de Challenge