Afvallen lukt niet? Wel met deze 30 praktische tips

Wetenschappelijk onderbouwd
54 reacties

8794 volgers

Je doet je best, let op je voeding en doet aan beweging… en toch val je niet af. Frustrerend.

Of: je bent al afgevallen en wilt nog wat verder afvallen… maar dat lukt niet. Een plateau noemen we dat. Herkenbaar? 

Gewichtsverlies is niet iets magisch of bijzonder ingewikkeld. Het is eigenlijk behoorlijk rechttoe rechtaan en komt er op neer dat de energie die je verbruikt hoger is dan de energie die je binnenkrijgt. Drie aspecten spelen spelen daarbij een cruciale rol: voeding, beweging en gedrag.

Als jij je best doet om af te vallen maar het lukt niet, dan heeft dat dus een oorzaak. In dit artikel ontdek je wat bij jou de reden is waarom afvallen niet lukt.

We geven je drie stappen die ervoor zorgen dat je vetverbranding weer op gang wordt gebracht. Omdat ieder lichaam en ieders situatie en voorkeuren net weer even anders zijn, geven we je 30 praktische tips

Laat je hierdoor niet overweldigen en begin met de tips die jou aanspreken. Tips die jij makkelijk kunt inpassen en vol kunt houden.

Wees daarbij niet te streng voor jezelf en vergeet niet dat het tijd kost om nieuwe gewoontes aan te leren. En als het even niet lukt, beschouw je inspanningen dan niet als mislukt, maar besef dat je ieder moment opnieuw kunt beginnen. 

Specifieke situaties

Voordat we verder gaan, willen we benadrukken dat er specifieke situaties zijn die van invloed kunnen zijn op je gewicht en gewichtsverlies. Dit kan het afvallen bemoeilijken. Is dat bij jou het geval of vermoed je dat, neem dan bij twijfel of vragen altijd eerst contact op met je huisarts. 

Medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben gewicht verhogende bijwerkingen. Dit betekent dat je gewicht kan toenemen na het starten of verhogen hiervan. Bekende voorbeelden zijn corticosteroïden en sommige antidepressiva.

Gebruik je medicatie, lees de bijsluiter dan aandachtig door en neem contact op met je arts voordat je je dieet ingrijpend verandert.

Overgang

Ook wanneer je in de overgang zit is het wat lastiger om af te vallen. Je hormoonhuishouding is immers aan het veranderen. Maar het is zeker mogelijk! Zorg ervoor dat je de stappen nauwgezet volgt en geef je lichaam iets langer de tijd.

Gerelateerd artikel: Afvallen in de overgang.

Traag werkende schildklier

Als de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt, krijg je een traag werkende schildklier. Hierdoor werkt je stofwisseling trager.

Als je vermoedt (of van je arts te horen hebt gekregen) dat je een traag werkende schildklier hebt, kan dit de oorzaak waarom je niet of maar moeilijk afvalt.

Zorg er in dat geval voor dat je alle stappen doorloopt maar vooral veel aandacht geeft aan vet-verbrand-boosters #17, #18 en #19 bij stap 3.

Gerelateerd artikel: De invloed van de schildklier op afvallen.

Stap 1: Ga na hoeveel calorieën je binnenkrijgt

Leuker kunnen we het niet maken: als je wilt afvallen is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. 

Het aantal calorieën dat je gemiddeld per dag nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Heb je fysiek zwaar werk, of doe je veel aan sport, dan is je energieverbruik hoog en zul je meer calorieën nodig hebben. 

Gemiddeld wordt bij vrouwen uitgegaan van 1800-2000 calorieën per dag. Als je een gezond gewicht hebt, dan blijf je met deze richtlijn aardig in balans. Dat betekent dat je niet aankomt en niet afvalt. Als je het aantal calorieën verlaagt naar 1500 calorieën per dag, val je geleidelijk af. 

Als je bekend bent met mijn methode merk je misschien op, dat ik normaal calorieën tellen afraad. Belangrijker is om de juiste producten te kiezen. Wanneer je dat doet, krijg je vanzelf de juiste hoeveelheid calorieën binnen en zal je hongergevoel weer normaal gaan werken. In stap 2 daarover meer.

Te veel calorieën 

Veel mensen dénken echter precies te weten wat ze eten en drinken, maar schrikken wanneer ze dat een tijdje bijhouden. Oude, ongezonde gewoontes zijn er langzaam weer ingesleten. Bepaalde voedingsmiddelen leveren toch meer calorieën op dan gedacht. 

Te weinig calorieën

Het klinkt tegenstrijdig, maar ook te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je niet afvalt. Als je te lang te weinig eet, gaat je lichaam in de spaarstand. Dat wil zeggen dat het lichaam de weinige energie dat het binnenkrijgt, zo efficiënt mogelijk inzet.

Ofwel: het wordt opgeslagen als vet en zo spaarzaam mogelijk verbruikt. Strenge diëten werken averechts, brengen risico’s met zich mee en zijn bovendien niet vol te houden.

Wees je bewust van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt

Dagboek

Houd een tijdje een dagboek bij. Hiervoor kun je speciaal een voedings- of eetdagboek aanschaffen, maar er bestaan ook verschillende apps. Op de site van de consumentenbond worden er 5 vergeleken. 

Noteer alles wat je eet en drinkt en ga na hoeveel calorieën dit oplevert. Pas je voedingspatroon aan wanneer blijkt dat je teveel (of veel te weinig) calorieën binnenkrijgt. 

We geven een aantal tips:

1. Eet maximaal 1 stuk fruit per dagFruit is gezond. Het bevat vitamines, mineralen en vezels. Maar het bevat ook fruitsuikers en calorieën.

Beperk je daarom tot maximaal 1 stuk fruit per dag.
2. Eet kleinere portiesBevatten jouw maaltijden best wat calorieën? Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook: eet kleinere porties.

Schep bijvoorbeeld een derde minder op dan wat je normaal zou opscheppen.
3. Beperk tussendoortjesBeperk het aantal tussendoortjes, en laat zoete tussendoortjes zoveel mogelijk weg.

Wil je toch een tussendoortje, kies dan bijvoorbeeld voor één van deze 12 gezonde en lekkere tussendoortjes.
4. Eet na de avondmaaltijd niets meerNiet omdat na een bepaald tijdstip je vetverbranding trager wordt, maar simpelweg omdat je dan geen (onnodige) calorieën meer binnenkrijgt. Zie ook tip 16
5. Vermijd ‘lekkere koffie’Caffé Mocha, Vanilla Latte, Iced Macchiato… allemaal heerlijke koffiespecialiteiten, maar wel rijk aan calorieën en suiker. Laat deze dus zoveel mogelijk staan.
6. Let op ‘gezonde’ watersVeel vitamine waters bevatten suiker en andere toevoegingen.

Veel beter is het om gewoon water te drinken. Voor meer smaak kun je er bijvoorbeeld schijfjes komkommer, plakjes citroen of wat munt aan toevoegen.
7. Wees matig met alcoholAlcohol levert behoorlijk wat (loze) energie. Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken.

Vind je een glaasje op zijn tijd erg lekker, kies er dan bijvoorbeeld voor om alleen het weekend in te luiden met 1 of 2 glaasjes wijn.
8. Eet mindfulEet bewust en langzaam en kauw goed. Door mindful te eten, ben je je meer bewust van wat je eet en wat het met je lichaam doet.

Hierdoor leer je steeds beter naar je lichaam te luisteren en herken je het beter wanneer je verzadigd bent.
9. Pas intermittent fasting toeDoor periodiek te vasten (intermittent fasting) pas je niet zo zeer aan wat je eet, maar wel wanneer je dat doet. 

Het is een manier van eten waarin je periodes van wel eten afwisselt met (soms lange) periodes van niet eten.

Uit onderzoek blijkt dat intermittent fasting kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Afvallen lukt niet

Bekijk hier de video over dit onderwerp.

Stap 2: Kies vooral voor eiwit, vet en vezels

Een calorie is een calorie. Maar niet alleen de hoeveelheid calorieën is van belang, ook de oorsprong speelt een belangrijke rol. 

Energie wordt geleverd door drie energiebronnen:

 • Vet 
 • Eiwit
 • Koolhydraten

Waarom eiwit, vet en vezels?

Een uitgebalanceerd voedingspatroon met producten rijk aan eiwitten (zoals eieren, groenten, vlees en vis), gezonde vetten (noten, zaden, olijfolie, avocado) en vezels (groenten, peulvruchten, zaden) zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent, je energieker voelt en minder snel weer trek hebt (1). 

Het is dus beter om je energie zoveel mogelijk uit eiwitrijke en vetrijke producten te halen en voldoende vezels te eten. 

Waarom onbewerkt?

Het is ook belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor onbewerkte, natuurlijke producten met zo min mogelijk toevoegingen.

Aan veel bewerkte producten worden namelijk stoffen toegevoegd die het product aantrekkelijk en makkelijk maken om te eten. Denk aan zout, suiker, palmvet of smaakstoffen.

Uit onderzoek blijkt dat het eten van sterk bewerkte producten, ook wel ultra-processed foods genoemd, resulteert in toename van buikvet (2).

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk natuurlijk en koolhydraatarm eet.

De volgende tips kunnen daarbij helpen:

10. Haal je calorieën uit natuurlijke, koolhydraatarme productenVoorbeelden zijn: groenten, vlees, vis, gevogelte, ei, noten, zaden, pitten, gezonde oliën en een beetje fruit.

Een overzicht van alle toegestane producten vind je op Jasper’s boodschappenlijst.
11. Vervang 1 maaltijd per dag door een groene smoothieEenvoudig te bereiden, smaakvol en vullend: een gezonde smoothie bevat weinig koolhydraten, maar veel vezels, vitaminen en mineralen. 

Met het Smoothie Afslank Plan kun je (ook als afvallen altijd lastig gaat) tot wel vier kilo overtollig lichaamsvet verbranden in de eerste week.
12. Doe ongezonde producten de deur uitStart vandaag al met het verwijderen van alle ongezonde producten uit jouw keukenkastje en koelkast.
13. Doe online boodschappenWanneer je je boodschappen in de supermarkt doet, zul je sneller geneigd zijn om te zwichten voor ongezonde keuzes dan wanneer je je boodschappen laat bezorgen.

Wat je niet ziet (en ruikt!) bestaat immers niet.
14. On the go: wees voorbereidZorg ervoor dat je altijd gezonde tussendoortjes en een flesje water meeneemt wanneer je ergens naartoe gaat.

Zo kun je altijd en overal een gezonde keuze maken.

Makkelijk!

Op Jasper’s boodschappenlijst staan alle producten die zijn toegestaan.

Stap 3: Boost je vetverbranding

Stap 1 en stap 2 leiden in de regel binnen een aantal weken tot gewichtsverlies. 

Als je na een paar weken nog niets merkt of sneller resultaat wilt zien, dan hebben we nog een aantal tips die de vetverbranding een extra boost geven.

15. Ga met (lichte) honger naar bedZorg dat je uiterlijk drie uur voor je gaat slapen niets meer eet.

Het makkelijkst is om na het avondeten niets meer te eten. Het is goed om nog wel water te drinken. Zo voorkom je dat je lichaam te veel uitdroogt tijdens het slapen.
Tijdens je slaap gebeurt er veel in je lichaam.

Door met lichte honger naar bed te gaan, geef je jouw lichaam de mogelijkheid ook in je slaap de juiste hormonen aan te maken om makkelijk lichaamsvet te verbranden.
16. Doe aan krachttrainingDoe 2 tot 3 keer per week aan krachttraining.

Door krachttraining: 1) verbrand je calorieën, 2) groeit je spiermassa. 

Het kost (veel) energie om deze spieren te onderhouden. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Ook in rust zal je stofwisseling efficiënter zijn!
17. OntspanAls je geregeld stress hebt, raakt het hormoon cortisol (het stresshormoon) uit balans. Teveel cortisol in je lichaam verstoort het afslankproces.

Zorg ervoor dat je niet te veel hooi op je vork neemt en leg de lat niet altijd zo hoog voor jezelf.

Plan regelmatig ontspannende activiteiten in of trakteer jezelf eens per maand op een massage.
18. Slaap voldoendeZorg ervoor dat je minimaal 8 uur per nacht slaapt. 

Een slechte nachtrust schopt je hormonen in de war. Ook je hormonen die van invloed zijn op het afslankproces. Daardoor denkt je lichaam dat het veel energie binnen moet krijgen en veel lichaamsvet moet opslaan.
19. Doe een detoxGeef je lichaam een periode van bijvoorbeeld 10 dagen alleen maar vloeibaar, natuurlijk voedsel. Hiermee ontdoe je je lichaam van gifstoffen, die het afslankproces kunnen verstoren.

Een detox is best intensief. Lees je daarom altijd goed in. Meer informatie over detoxen vind je in dit artikel, maar we delen hier graag het recept voor detox-sap:

Ingrediënten

 • 4 stengels bleekselderij
 • 2 komkommers
 • 2 courgettes
 • ½ venkel
 • 2 rode paprika’s
 • 1 zure appel
 • 1 citroen
 • 1 duim gember
 • 3 wortelen
 • 50 g boerenkool
 • 50 g spinazie
 • 1 tl kurkumapoeder*
 • 1 el bijenpollen*
 • 1 tl kaneel* 
 • 3 el eiwitpoeder*

Bereidingswijze

 1. Was de groenten en het fruit en schil deze indien nodig
 2. Pers de groenten en het fruit in een sapmachine of pureer ze met een blender (en zeef daarna de vezels eruit met behulp van een zeefzak of kaasdoek)
 3. Voeg tot slot alle overige toevoegingen (aangeduid met *) toe

Nog meer tips

Met deze drie stappen is het voor jou ook echt mogelijk om al je overtollig lichaamsvet te verbranden. Geef je lichaam wel de tijd om te wennen aan veranderingen. 

Om je nog wat verder op weg te helpen, tot slot de volgende tips:

20. Wees consequentMeestal begin je enthousiast met nieuwe plannen, maar komt de klad daar op een gegeven moment in. 

Blijf consequent. Zeg bijvoorbeeld drie keer per dag ‘nee’ tegen iets waar je eigenlijk trek in hebt. 

En wees daar trots op!
21. Stel kleine, realistische doelenBreek je einddoel op in concrete en haalbare tussendoelen. Je einddoel kan bijvoorbeeld zijn: ik wil geen brood meer eten. 

Daar radicaal mee stoppen kan een grote opgave zijn. 

Een concreet subdoel kan dan zijn: ik vervang op 3 dagen mijn broodmaaltijd door een koolhydraatarme maaltijd. De kans is groter dat je dat wel weet te bereiken.
22. Doe micro-workoutsBeweeg meer door micro-workouts in te lassen. Micro-workouts zijn korte (kracht)oefeningen die je gedurende de dag doet. 

Bijvoorbeeld een paar kniebuigingen terwijl je wacht tot het water voor je thee kookt. Buikspieroefeningen tijdens een reclameblok. Op één been staan tijdens het tandenpoetsen. 

Het kan van alles zijn en er hoeft geen structuur in te zitten.
23. Zet meer stappenWandel, neem de trap, drink water uit een kleiner glas, waardoor je vaker naar de kraan moet lopen… zet meer stappen!

10.000 stappen per dag is een mooi streven, maar 8000 is ook al prima!
24. Doe het samenGedeelde smart is halve smart. Zoek een afvalmaatje en deel ervaringen en recepten uit. 

Je kunt elkaar motiveren en inspireren: samen houd je het vaak langer vol!
25. Falen bestaat nietVaak voelt een ‘misstap’ (die eetbui, dat gebakje) als totaal falen. Alsof je het dan net zo goed helemaal kunt opgeven: het is immers toch al helemaal verpest.  

Besef dat je ieder moment opnieuw kunt beginnen. Iedere dag, ieder uur, en zelfs iedere minuut!
26. Geef jezelf de tijd voor veranderingJe beseft het niet, maar tegen de tijd dat je 40 bent, heb je zo’n 40.000 maaltijden achter de kiezen. Dat heb je niet van de ene op de andere dag veranderd. 

Verandering kost tijd en gaat met vallen en opstaan.
Gemiddeld staat er 66 dagen voor het aanleren van een nieuwe gewoonte. 

Wees mild en heb compassie voor jezelf. Ook wanneer het even niet lukt.
27. Wees trots en vier successenHeb je vooruitgang geboekt? Ben je dichterbij je einddoel? Wees daar trots op en vier het! 

Door jezelf bijvoorbeeld een heerlijk bad te gunnen. Of een mooie bos bloemen.
28. Focus niet op alleen op gewichtFocus je niet teveel op gewicht, maar vooral op hoe je je voelt, hoe je kleding zit en wat je energieniveau is.

Doe je regelmatig aan krachttraining? Dan merk je dat je beter in je vel gaat zitten. Maar: het kan ook zo zijn dat de weegschaal aangeeft dat je niet afvalt. Of zelfs een beetje zwaarder wordt.

Door regelmatig aan krachttraining te doen, neemt je spiermassa namelijk toe. En spieren zijn zwaarder dan vet.
29. Investeer in je gezondheidVoelt het voor jou niet oké om geld te spenderen aan je eigen gezondheid? Bijvoorbeeld door een personal coach in de arm te nemen, fijne sportartikelen aan te schaffen of bijvoorbeeld het Bodyhappiness programma

Investeren in jezelf en je gezondheid is het beste wat je kunt doen. Zo neem je jezelf serieus en laat je zien dat je jezelf de moeite waard vindt. 

Je hoeft niet te ploeteren en alles zelf uit te vinden. Profiteer van de ervaring en expertise die anderen jarenlang hebben opgebouwd.
30. Word lid van de Jasperalblas.nl FacebookpaginaLast but not least! Word lid van de Jasperalblas.nl Facebookpagina, want hier posten we veel handige tips en leuke recepten om jou te helpen makkelijk en plezierig af te vallen.

Meer over detox?

In het derde bonushoofdstuk van het Smoothie Afslank Plan vind je nog meer recepten en informatie.


Wat vond je van dit artikel?

 1. Ludwig, D.S., & Ebbeling, C.B. (2018). The Carbohydrate-Insulin Model of Obesity: Beyond “Calories In, Calories Out”. JAMA Intern Med; Aug 1;178(8):1098-1103.
 2. Konieczna, J. e.a. (2021). Contribution of ultra-processed foods in visceral fat deposition and other adiposity indicators: Prospective analysis nested in the PREDIMED-Plus trial. Clin Nutr; Jan 28;S0261-5614(21)00029-7.

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (54)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Normaal, als ik bijvoorbeeld aan een challenge meedoe ben ik in de eerste wek al 4 kilo kwijt. Nu bijna weken bezig met BHP, en “pas” 3 kilo wijt… Ik weet dat je ook naar je lichaam moet kijken en niet alleen maar naar de weegschaal, maar hoe kan het ineens zo anders werken op mijn lichaam. Ik voel me verder prima hoor, maar het is wel motiverend als je het cijfertje op de weegschaal naar beneden ziet gaan. Ik slik trouwens wel Itraconizol, ivm een huidschimmel. Ik weet niet o fj daar bijvoorbeeld vocht van gaat vasthouden.
  1. Hi Judith, hoeveel je afvalt is van veel verschillende factoren afhankelijk zoals oa je leeftijd, geslacht, medicijngebruik, mate van stress, beweging, slaaproutines. Probeer dus vooral te focussen op hoe je je voelt en dat belangrijk te maken, dat er 3 kilo af is, is geweldig en geeft aan dat je op het juiste pad bent, zeker als je ook medicatie gebruikt. Ga rustig door en houdt focus zodat de nieuwe gewoonten ook echt integreren, dan hoeft er nooit meer in 1 week 4 kilo vanaf, maar blijft het er gewoon vanaf. Veel succes!
 2. Stefanie
  op 29 juni 2022 om 21:22 zegt
  Mij gewicht schommelt vaak
 3. Het is inderdaad fijn wanneer iemand in je omgeving meedoet met afvallen. Zo kan je elkaar motiveren. Daarnaast kan je ook samen nieuwe recepten uitproberen en doelen stellen.
 4. Normaal, als ik bijvoorbeeld aan een challenge meedoe ben ik in de eerste wek al 4 kilo kwijt. Nu bijna weken bezig met BHP, en “pas” 3 kilo wijt… Ik weet dat je ook naar je lichaam moet kijken en niet alleen maar naar de weegschaal, maar hoe kan het ineens zo anders werken op mijn lichaam. Ik voel me verder prima hoor, maar het is wel motiverend als je het cijfertje op de weegschaal naar beneden ziet gaan. Ik slik trouwens wel Itraconizol, ivm een huidschimmel. Ik weet niet o fj daar bijvoorbeeld vocht van gaat vasthouden.
  1. Hi Judith, hoeveel je afvalt is van veel verschillende factoren afhankelijk zoals oa je leeftijd, geslacht, medicijngebruik, mate van stress, beweging, slaaproutines. Probeer dus vooral te focussen op hoe je je voelt en dat belangrijk te maken, dat er 3 kilo af is, is geweldig en geeft aan dat je op het juiste pad bent, zeker als je ook medicatie gebruikt. Ga rustig door en houdt focus zodat de nieuwe gewoonten ook echt integreren, dan hoeft er nooit meer in 1 week 4 kilo vanaf, maar blijft het er gewoon vanaf. Veel succes!
 5. Stefanie
  op 29 juni 2022 om 21:22 zegt
  Mij gewicht schommelt vaak
 6. Het is inderdaad fijn wanneer iemand in je omgeving meedoet met afvallen. Zo kan je elkaar motiveren. Daarnaast kan je ook samen nieuwe recepten uitproberen en doelen stellen.
 7. Hallo ik was tien kilo kwijt. Moest van dokter thyrax verlagen. Bloeduitslagen te hoog. Nu alweer 1,5 kilo erbij. Voel me hier niet prettig bij. Wat te doen. Heb smoothies gedaan maar raakte enorm aan diaree. Viel niet af. Nu eet ik weer vollgens boek. Graag advies..
  1. Het kan zijn dat met het veranderen van je medicatie er gewichtsschommelingen ontstaan omdat je lichaam weer een nieuwe balans moet vinden. Super dat je het boek weer opgepakt hebt. Ik raad je aan daar mee verder te gaan en je vooral te focussen op het gezond eten meer dan op het afvallen. Blijf daarnaast veel bewegen, wandel en doe aan krachttraining als dat mogelijk is, eet na de avondmaaltijd niets meer, dus 13-14 uur per dag niets en geef het de tijd. Veel succes, mocht het niet lukken stuur dan even een mail naar info@jasperalblas.nl of maak een afspraak voor het telefonisch spreekuur dan denken mijn collega’s graag met je mee!
 8. Hi Jasper, Dank je wel voor al je tips, super! Ik vraag me één ding af: als ik nu de detox doe, hoelang moet ik dan het recept wat je hierboven schrijft innemen? En daarbij.. hoe zorg ik ervoor dat ik na de detox periode niet alles er weer bij-aan krijg? (Jojo effect). Dat wil ik echt heel graag voorkomen.
  1. Je kunt de detox bijvoorbeeld 3-5 dagen doen en na die dagen is het belangrijk om eten weer langzaam op te bouwen. Eet bijvoorbeeld de eerste dag weer een smoothie als ontbijt, een salade als lunch en een soep als diner en wacht nog een aantal dagen met het toevoegen van vlees en vis. Een andere mooie manier om het afvallen door te blijven zetten is 1 maaltijd per dag blijven vervangen door een groene smoothie of groentesap. Veel succes!
 9. dag Jasper, wat is een goed alternatief ik kan echt geen zuivel verdragen ook geen yoghurt of kwark en ook niet van geit of schaap. Ben benieuwd wat jij me adviseert?
  1. Je zou kokos- of amandelyoghurt kunnen proberen Cathy. Je kunt dit kopen bij de gewone supermarkt. Zelf je yoghurt maken van bijvoorbeeld cashewnoten kan ook. In ons vegetarisch afslank plan vind je een heerlijk recept.
 10. Hoi jasper Ben gestopt met roken 6maanden nu 10kilo gegroeid zo jammer eet vaak koolhydraad arm maar yoch veel buikvet nu zou graag hulp willen groet fp
 11. Niks werkt, ik ben wanhopig. Ik train 2x id week met een personal trainer, 2 x id week yoga, 1 tot 2 x id week hardlopen. Ik eet koolhydraatarm, niks uit pakjes, alleen verse groenten, kruiden, vegetarisch, eiwitrijk (na een training), ik drink geen alcohol maar meer dan genoeg water, snoep of snack niet (nooit gedaan ook). Dit alles al ruim een jaar en ik blijf (vet) aankomen. Laatste 6 maanden ook non-stop intermittent fasting. Nu 15 kilo erbij in 2 jaar. Huisarts heeft me op van alles geprikt en onderzocht, al mijn waarden zijn meer dan goed. Help, wat zie ik over het hoofd?
  1. Oei, dat is vervelend Nynke. Je bent altijd welkom voor een bloedtest of een coachtraject bij een van de voedingscoaches dan kunnen we wat dieper ingaan op je situatie.
 12. Marleen Vandebosch
  op 26 juli 2020 om 10:53 zegt
  Is dir recept voor 1 persoon per dag?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:27 zegt
   Ja, het recept is voor 1 persoon voor 1 dag.
 13. Marianne
  op 28 juni 2020 om 10:44 zegt
  Waarom adviseer je eiwit poeder? Elke dag een ei eten is af een goed alternatief?
  1. Eiwit poeder is een makkelijke manier om veel eiwitten binnen te krijgen. Als jij liever een ei eet elke dag is dat ook helemaal oke en een mooie manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
 14. Jolanda
  op 26 april 2020 om 15:24 zegt
  Een vraag.. Waarom heb je eiwit poeder nodig in de shakes/waar helpt het voor, en waar kun je dit het beste kopen? Met andere woorden: wat is de beste? 🙂 Bedankt!
  1. Eiwitpoeder zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent en is daarom fijn om door je smoothies te gebruiken als je af wilt vallen. Ook als je vegetarisch eet is het een makkelijker manier om extra eiwitten binnen te krijgen en waneer je veel sport erg belangrijk voor het herstel en de opbouw van je spieren. Deze eiwitpoeder is van zeer hoge kwaliteit.
 15. Hoi ik ben een vrouw van 25. Ben vorig jaar januari bevallen en 3 maanden later heb ik een galblaas verwijdering gehad. Woog na mijn bevalling 67kg, nu 1 jaar na de operatie weeg ik 84 kg. Alles geprobeerd om af te vallen maar niks helpt. Integendeel, het voelt alsof ik steeds dikker word
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 april 2020 om 08:31 zegt
   Ik kan mij voorstellen dat dat erg lastig is. Heb je al geprobeerd om koolhydraatarm te eten? Hier lees je er alles over. Je mag ons altijd een mail sturen (info@jasperalblas.nl) met meer informatie over jouw persoonlijke situatie zodat we je iets beter kunnen helpen.
 16. Anny marijnissennnymari
  op 6 april 2020 om 09:36 zegt
  Het lukt mij niet om het boodschappen lijstje te downloaden.kunt U mij er een doorsturen.hartijk dank.
 17. Roza Romijn
  op 28 maart 2020 om 09:29 zegt
  Hoi Jasper .Ik heb een trage schildklier en slik al thyrax 60 mg ik weeg 82 kg en ben 170 cm . Ik wil nog 18kg afvallen . Mijn naam is Roza Romijn
 18. Ondanks mijn traagwerkende schildklier was ik niet dik/wel hoog vetpercentage Nu slik ik ruim een jaar Thyrax en nu kom ik aan al 7 maanden en heb ik last van cellulite gekregen.Ik eet niet anders dan de afgelopen 4 jaar.Het lukt mij niet tot zeer slecht om mijn eetpatroon aan te passen.Omdat ik steeds zo’n trek heb en n soort van behoefte om maar iets in mijn mond te stoppen.Ik ben 164 en weet nu 64 kilo met een percentage van ruim 31% !!!!!door de trek eet ik vaak wat tussendoor een ontbijtkoek,mariakaakje met wat pindakaas , ik weet dat ik dat niet moet doen.Maar ik word weeïg anders.
 19. Hoi, Il ben nu ongeveer 10 maanden gestopt met roken en paar kilos aangekomen.mijn lichaam voelt anders.ik probeer gezond te eten maar lukt niet altijd.welke dieet kan ik het beste aanhouden om vol te houden en strakkervte worden,vooral buikgedeelte
  1. Super dat je bent gestopt met roken Pina! Hier lees je precies wat je het beste kunt doen als je gestopt bent met roken en van de overtollige kilo’s af wilt.
 20. hilda wijbenga
  op 17 maart 2019 om 12:07 zegt
  geachte jasper ik ben 5 kilo afgevallen en een paar weken geleden heb ik tehoren gekregen dat mijn schildklier niet optiemaal funcioneerd niet hij is heel laag wat kan ik er aan doen gr hilda wijbenga
 21. Ik heb een vraag, ik slik de pil nu 1 jaar en ben 10 kg aangekomen. Ik zou het er graag weer af willen hebben. Moet ik stoppen met de pil? Want de pil geeft je ook een andere hormoonballans.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 9 april 2019 om 10:45 zegt
   Dat je 10 kilo bent aangekomen door de pil geeft aan dat het veel met je lichaam doet en niet in de positieve zin. Het is dan ook zeker het overwegen waard om te stoppen Je zou bijvoorbeeld natuurlijke anti conceptie kunnen gebruiken zoals de ladycomp. Dit is een apparaatje dat dagelijks je temperatuur meet. Je lichaam kan dan weer zijn natuurlijke balans vinden, zeker wanneer je ook koolhydraatarm en natuurlijk gaat eten komt het snel weer in balans.
 22. Ik lust geen komkommer kan ik die dan gewoon weglaten?
  1. Jahoor, of je kunt het vervangen door een andere groentesoort zoals bleekselderij of courgette.
 23. Yvette
  op 8 mei 2018 om 12:17 zegt
  ik zou graag 10kg afvallen maar ben 70jaar en het gaat niet ,kan dat nog op die leeftijd?
  1. Marleen
   op 8 mei 2018 om 14:07 zegt
   Hallo Yvette, Als je ouder wordt veranderd er veel in je lichaam. Afslanken kan dan inderdaad wat lastiger worden, maar het is zeker niet onmogelijk. In dit artikel lees je daar alles over: https://www.jasperalblas.nl/afvallen-boven-de-45-zo-doe-je-dat/
 24. stefanie
  op 14 april 2018 om 19:16 zegt
  hoi jasper, ik ben een vrouw van 34 jaar en ik val ontzettend moeilijk af. Ik dronk altijd veel cola en gel op suikers. Hier nu een maand mee gestopt, drink 2 liter water en wandel stevig door 1,5 uur 5km. Wat ik overigens heerlijk vind. Ik eet koolhydraat arm, heb al langer dan 2 maanden geen aardappel/rijst gehad. Pesto pasta met kip vind ik wel heel lekker 1 x in de week. Verder hou ik me overal netjes aan. Moeite met water drinken was altijd een dingetje, maar dit gaat nu heel goed. Heb een app voor het wandelen en een app voor de voedingsopname. Maar het wil maar niet lukken. Ben 3 kilo kwijtgeraakt in 3 maanden, maar dus de laatste maand dus echt radicaal gestopt met suiker, sinaasappelsap en cola. Zout gebruik ik sowieso niet tijdens het koken. Mijn fam denkt dat ik of teveel vocht vasthou of het ligt aan mijn schildklier. Ik ben van plan ook om naar de dokter te gaan, maar kan het zijn dat ik iets over het hoofd zie? ik hoor het heel graag van je
  1. Hallo Stefanie, Wat goed dat je bezig bent gegaan met deze gezonde manier van eten. Wanneer afvallen niet lukt kan het aan verschillende factoren liggen. Soms moet het lichaam eerst goed in balans komen, dit kan bij sommige mensen maanden duren en ligt aan hoe ongezond je hiervoor at. Daarnaast spelen factoren zoals hormonen, gezondheid, stress, te weinig slaap en medicijnen ook mee. Belangrijk is om je lichaam de tijd te geven om af te slanken. En blijf daarnaast je lichaam prikkelen door bijvoorbeeld 1 maaltijd te vervangen door een groene smoothie. Naar de dokter gaan om je schildklier te laten controleren kan zeker geen kwaad. Blijf vooral zo doorgaan en focus je op alle gezonde voordelen die je voor deze manier van eten ervaart. Hou ons op de hoogte!
 25. Levina de berg
  op 29 maart 2018 om 13:50 zegt
  Ben met het 10 dagen plan bezig. Sta al een jaar stil ook met diëtist vet % ging maar minimaal naar beneden, gebruik wel medicijnen. Nu andere drie dagen al gewicht eraf vet% naar beneden en na jaren mijn visceraal vet van 9 naar 8. Vind de smoothy’s erg wennen maar zet gewoon door. Smiddags wel eens trek tussendoor wat kan ik dan eens nemen. Verder strak aan schema en superblij.
  1. Hallo Levina, Wat fijn om te horen dat je al wat mooie resultaten kan waarnemen. Het is belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om in balans te komen en af te slanken. Dit doe je super. ‘s middags kan je altijd een gezonde snack nemen zoals: Rauwkost met hummus, noten, pitten, avocado, boekweitcrackers met notenpasta. In dit artikel staan een aantal heerlijke snackrecepten. https://www.jasperalblas.nl/gezonde-snacks-en-tussendoortjes/ Ga vooral zo door en heel veel succes verder. Vragen mag je ook altijd stellen via info@jasperalblas.nl
 26. Cyriel Martens
  op 27 februari 2018 om 16:49 zegt
  Beste Jasper, Ik ben nu een jaar bezig met mijn voedingsdeskundige. En afvallen gaat erg moeizaam. Ik eet momenteel koolhydraat-arm. En eet daar voor in de plaats meer eiwitten. Ik eet geen snacks tussendoor. Geen frisdrank, geen bier etc. Ik sport 3 tot 4x in de week. 1x squash en de rest krachttraining. Mijn spiermassa schommelt altijd een beetje. Maar mijn vet percentage daalt maar heel minimaal. Iets van 0.2% per maand. De laatste maand zijn we gewisseld naar het Jasper Alblas-dieet. En het resultaat was voor mij 0.4% vet erbij, en ik ben 2 kg spieren verloren. Ik heb met mijn voedingsdeskundige gekeken naar voeding en beweging. En we weten eigenlijk niet wat het probleem is. Haar advies was om hier een reactie te plaatsen. En te kijken of we dichter bij een oplossing kunnen komen.
  1. Hallo Cyriel, Wanneer je bezig gaat met afslanken is het zo dat je spiermassa wat kan afnemen. Omdat je een actieve levensstijl hebt, is het belangrijk dat je goed blijft eten, omdat je veel energie verbrand. Hoe ziet jou voedingspatroon er uit op een dag? En wat eet je voor en na het sporten? Eventueel kan je je reactie sturen naar info@jasperalblas.nl
 27. Hallo Jasper, Op dit moment kan/mag ik weinig bewegen omdat ik thuis zit met een burn out. Ik moet veel rusten en heb dat ook echt nodig. Normaal gesproken ging ik een paar keer in de week naar de sportschool en deed ik aan krachttraining. Nu doe ik dit al 2 maanden niet meer en ik zie mezelf steeds “dikker” worden. Ik wandel wel nog, ongeveer 45 minuten per dag. Daarnaast heb ik weinig eetlust, dus eet een stuk minder dan hiervoor. Maar die calorieën heb ik dan ook niet nodig. Is het in mijn situatie verstandig en heeft het zin om nu een koolhydraadarm dieet te volgen? Ik ben benieuwd naar je reactie.
  1. Wat vervelend dat je thuis zit met een burn out. Het is heel verstandig om koolhydraatarm en onbewerkt te gaan eten. Dit heeft op zowel je lichamelijke als op je gemoedstoestand een heel positief effect. Door koolhydraatarm en onbewerkt te eten blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en kan je hormoonhuishouding optimaal werken en vet verbranden. Hier lees je er meer over. Super dat je elke dag wandelt, dat is enorm goed wanneer je kampt met een burn out. Daarnaast is het aan te raden om yoga en/of meditatie te doen, ritme houden in het slapen, veel buiten zijn en een omega 3 supplement te gebruiken. Hier lees je waarom. Sterkte!
 28. Hoi Jasper, Is het mogelijk om 28 dagen te detoxen? Ik weet als je 21 dagen gaat detoxen, je de laatste 7 dagen moet opbouwen. Maar ik wil dus eigenlijk 28 dagen detoxen en de laatste 7 dagen opbouwen. Val ik hierdoor dan meer af? Ik hoor graag van je.
  1. Hallo Emi, 28 dagen detoxen is ambitieus. Als je heel gemotiveerd bent kun je het in principe gewoon doen, kies wel voor de juiste detox, bijvoorbeeld die uit het Smoothie Afslank Plan. Je zal er zeker door afvallen, maar het is normaal dat je daarna weer een beetje aankomt. Het is ideaal om je lichaam te resetten en als je daarna gezond blijft eten zal het afvallen gemakkelijk gaan. Ik raad je aan te beginnen en per week te bekijken hoe het voelt. Als het na 14 dagen nog goed gaat, en je nog niet wilt opbouwen, kun je nog een week doorgaan. Doe dit alleen als dat goed voelt. Veel succes. Groet Jasper
 29. Hallo,zonet heb ik betaald , krijg ik nou een boek of gaat alles via de mail? Alvast bedankt
  1. Het Smoothie Afslank Plan is enkel digitaal beschikbaar. Als het goed is heb je direct na de betaling een link ontvangen waarmee je het plan kunt downloaden. Stuur even een mail naar support@jasperalblas.nl als dit niet het geval is.
 30. Hoi Jasper, bedankt voor dit duidelijke artikel. ook ik heb moeite met afvallen, vrouw en 62 jaartjes oud. Ik ben uit de overgang maar gebruik wel antidepressiva. Werk inmiddels niet meer en sporten(krachttraining) kan ik niet,door atrose in alle gewrichten. Wandel wel veel met de hond. Mijn vraag is: wanneer je na de detox weer “gewoon” gaat eten, zitten de kilos er dan niet zo weer aan ? Ik eet nu een tijdje koolhydraatarm maar voel me soms niet erg lekker. Ik denk mijn bloedsuikerspiegel, warm gevoel en wat licht in het hoofd. Kun je ook te weinig eten ? Ik drink ook de hele dag, ook tijdens de maaltijden, nan-yu thee. Ik hoor graag van je terug. groet, Maja.
  1. Hallo Maja, zolang je normale hoeveelheden eet van de producten eet die op Jaspers boodschappenlijst staan zal je na het detoxen niet alles weer aankomen. Detoxen helpt je lichaam te reinigen. Met de informatie die je me geeft kunnen het een aantal dingen zijn: 1) je eet koolhydraatarm maar nog niet gezond, dit los je op door enkel producten van Jaspers boodschappenlijst te eten. 2) je hebt niet veel overgewicht, als je maar een paar kilo overgewicht hebt kan het in de overgang of op latere leeftijd wat moeilijker zijn om af te vallen, houd vol. 3) je ervaart stress, het is moeilijk afvallen als je lichaam vol stresshormonen zit, lees eens dit artikel over mindful eten en mindful leven, een rustige gelukkige geest helpt je gezonder te leven en dus makkelijker afvallen.
 31. Hoi Jasper, Wat is de reden dat je de vezels eruit zeeft wanneer je de smoothie maakt met een blender?
  1. Als je een sap wilt drinken kun je de vezels er uit laten. De vitamines en mineralen uit een sap worden sneller in je lichaam opgenomen. Sommige mensen vinden een sap smaakvoller. Een smoothie zorgt langer voor een verzadigd gevoel en kun je ook drinken ter vervanging van een maaltijd, een sap niet. In het Smoothie Afslank Plan vind je veel informatie en heerlijke recepten van smoothies en sappen.
 32. Hallo meneer Alblas, Super dat u de detox recept heeft gepubliceerd. Alleen wil ik vragen hoe lang je dit sap moet drinken ? En wanneer op de dag? En moet je elke dag dit recept vers bereiden ? En als laatst, je drinkt dit detox drankje en daarnaast volg je gewoon je dieet of gezonde eetstijl. Klopt dit ? Zou het super vinden als u mijn vragen kunt beantwoorden wil graag van mijn kilo’s af wat niet gemakkelijk gaat. Mvg
  1. Als je de afgelopen jaren erg gezond hebt geleefd zullen er niet heel veel gifstoffen in je lichaam ‘verstopt’ zitten en zal je dus na een aantal dagen al het gewenste resultaat hebben bereikt. Als je de afgelopen jaren erg ongezond hebt geleefd, is de kans heel groot dat er (heel) veel gifstoffen in je lichaam zitten. Je zult dan langer nodig hebben om je lichaam schoon te maken. De eerste keer dat je een ontgiftingskuur doet, is dit de duur van het programma dan zeker 10 dagen. Je maakt 2 liter van deze sap per dag en deze drink je gedurende de dag, wanneer jij er trek in hebt. Daarnaast drink je kruidenthee en water voor 10 dagen lang. Daarna bouw je af, en ga je over op koolhydraatarm eten volgens het 7×7 receptenboek of Smoothie Afslank Plan om al je overtollige kilo’s te verbranden.
 33. Cees Glorius
  op 24 januari 2016 om 11:07 zegt
  Beste Jasper, bedankt voor je begrijpelijke artikelen! Ik ben een man van 66 en nu anderhalf jaar aan het afvallen. Ik maak dankbaar gebruik van je tips. Ik ben inmiddels 12 kilo kwijt maar ik wil nog meer. Toch een vraag : voor het ontgiften heb ik een kuur met psyllium gedaan. Ik had het idee dat dat spul bij mij ook werkt. Wat vind jij van psyllium en om de hoeveel tijd moet je dat evt herhalen?
  1. Uitstekend resultaat!Erg leuk om te lezen Cees. Psyllium kun je prima als aanvulling gebruiken op een gezond voedingspatroon als je het idee hebt dat dat voor je werkt. Je kunt dit dagelijks gebruiken als je dat prettig vindt, bijvoorbeeld door een groene smoothie. Eventueel kun je een detox tot 4x per jaar herhalen, bijvoorbeeld 1x een 10 daagse, en daarna elk kwartaal een driedaagse kuur.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Top 20 groente en fruit van Jasper

Als je snel en efficiënt gewicht wilt verliezen, is het belangrijk dat je gezonde voeding eet. Groente en (een klein beetje) fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. In dit artikel...

Top artikel

Glucose-fructosestroop: wat is het? En is het ongezond?

Glucose-fructosestroop is een mengsel van verschillende suikers die sacharose (biet- of rietsuiker) kan vervangen bij het produceren van voedingsmiddelen. Ongemerkt kun je hier veel van binnenkrijgen. In dit artikel kijken we...

Bekijk alle artikelen