Afvallen

Afvallen is belangrijk voor je gezondheid. Met minder overgewicht heb je minder kans op bepaalde ziektes. Zelfs enkele kilo’s kunnen al een flink verschil maken.

In dit artikel vind je voeding en leefstijl tips die echt werken om op een gezond gewicht te komen.

Gerelateerde artikelen waar je misschien in geïnteresseerd bent:
Snel afvallen | Buikvet verbranden | 10 kilo in 5 weken | Afslank tips | Afvallen: de verdieping | Koolhydraatarm eten | Afslank recepten


Op dieet gaan werkt niet

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt… Je gaat op dieet, in het begin lijkt alles goed te gaan, maar vroeg of laat val je terug in oude gewoontes en kom je de verloren kilo’s net zo snel weer aan.

95% van de mensen die aan een dieet begint is enkele jaren later weer op hetzelfde gewicht of zelfs zwaarder.

Op dieet gaan, of gaan lijnen werkt niet als je wilt afvallen. Het werkt tijdelijk, maar uiteindelijk is al dat gejojo in gewicht alleen maar slecht voor je gezondheid en je zelfvertrouwen.

Diëten zijn veel te streng. Ze maken afvallen moeilijk en onnodig vervelend. In dit artikel stel ik je een veel prettiger alternatief voor.

Over de auteur

Jasper Alblas

Welkom op Jasperalblas.nl! Ik ben Jasper, auteur van 3 bestsellers op het gebied van voeding en gezondheid. Veel plezier met dit artikel.

Afvallen is leuk!

Veel mensen denken bij afvallen aan strijden, vechten, afzien, knokken en allerlei andere negatieve termen.

Dat is erg jammer, want afvallen kan juist zo leuk en fijn zijn!

Je bent immers aan het werk aan een gezonder en mooier lichaam. Dat hoort toch juist leuk te zijn?

Het is misschien niet je eerste ingeving als je aan afvallen denkt, maar met de juiste tips wordt het een hele plezierige ervaring.

Voeding en leefstijl aanpassen werkt wel

Voeding en leefstijl zijn de twee grote factoren die invloed hebben op je gewicht. Natuurlijk je genen ook, maar veel minder dan mensen vaak denken.

Wat je op een dag eet en drinkt, en hoeveel je slaapt, beweegt en ontspant bepalen voor een heel groot deel hoeveel lichaamsvet je hebt.

Dit heb je dus volledig zelf in de hand!

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk. Je zult genoeg uitdagingen tegenkomen op je pad naar een slank en gezond lichaam. Maar dat is waarom wij er zijn, om jou op dat pad te begeleiden.

Afslank tips die echt werken

Hieronder vind je 10 tips die je zullen helpen afvallen. Dit zijn tips die je vandaag al kunt toepassen.

Lees de onderstaande 10 tips aandachtig door en kijk goed welke tips je kunt toepassen. Soms kan een kleine aanpassing er al voor zorgen dat je ineens gaat afvallen.

Tip 1: Eet meer vezels

Vezels zijn belangrijke voeding voor je darmen. Ze helpen de darmwand gezond te houden. Wist je dat je darmwand bestaat uit bijna 1,5 kilo aan levende bacteriën, gisten en schimmels?

En die micro-organismen die daar leven, zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Ze helpen je namelijk de voedingsstoffen uit je eten opnemen.

Door voldoende vezels te eten, neem je meer voedingsstoffen op uit je eten en daardoor heb je minder vaak honger en eet je dus automatisch minder calorieën (zonder dat je daar honger voor hoeft te lijden!)

Tip 2: Drink water 30 min voor de maaltijd

Je hebt het je misschien nooit gerealiseerd, maar een hongergevoel en een dorstgevoel lijken heel erg op elkaar. Zo erg zelfs dat veel mensen het dagelijks door de war halen.

Ze denken dat ze honger hebben, maar eigenlijk hebben ze dorst.

Door altijd een glas water voor de maaltijd te nemen, voorkom je dat je tijdens het eten dorst krijgt en dan een dorstgevoel probeert “weg te eten”.

Zo zal je dus minder snel over eten, en dat helpt je weer sneller afvallen (zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen!)

Tip 3: Eet gevarieerd en onbewerkt

Veel van het voedsel dat we vandaag de dag eten komt uit de fabriek. Het zit vol met mais, soja, granen en suiker. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar hierdoor is ons voedselpatroon heel eenzijdig geworden.

En teveel van hetzelfde is nooit goed!

Vooral niet van mais, soja, granen en suiker omdat deze stoffen bij overmatig gebruik een hoop schade aan je lichaam kunnen aanrichten.

Door veel meer natuurlijke en onbewerkte ingrediënten te gebruiken is het veel makkelijker om gevarieerd te eten. Er zijn bijvoorbeeld elk seizoen wel tientallen verschillende groente soorten te krijgen én wel honderden verschillende kruiden en specerijen.

Om het volgen van een natuurlijk en onbewerkt voedingspatroon makkelijk te maken, heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Op die lijst vind je alle producten die je kan eten als je wilt afvallen.

Download Jaspers afslank boodschappenlijst <== *TIP!*

Door op deze manier te eten help je je lichaam om te werken zoals het hoort. En als het werkt zoals het hoort heeft het voldoende energie om al je overtollig lichaamsvet te verbranden zodat jij zal afvallen.

En het goede nieuws: je kan nog steeds heerlijke eten! (alleen net even wat anders)

Hier wat foto-inspiratie:

Voorbeelden van gerechten die alleen met natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt.

Tip 4: Ga met lichte honger naar bed

In geen enkel dieet wordt gesproken over het belang van slapen bij het afvallen. Maar dit is ontzettend belangrijk.

Tijdens je nachtrust produceer je bijvoorbeeld de hormonen die je lichaam nodig heeft om overdag lichaamsvet te verbranden. Als je niet goed slaapt, is het veel moeilijker om overdag af te vallen.

Door te eten voor het slapen gaan is het voor je lichaam veel moeilijker om de juiste hormonen aan te maken (en weefsel te herstellen) – zodat je overdag goed kunt afvallen.

Dit mes snijd aan twee kanten, want door de paar uur voor het slapen gaan niets te eten krijg je ook nog eens minder calorieën binnen.

Ga met lichte honger naar bed, dan zal afvallen veel makkelijker gaan.

Een kopje thee of glas water voor het slapengaan is geen probleem, maar probeer ook frisdranken en alcohol zo veel mogelijk te vermijden.

Tip 5: Eet niet te vaak

Elke keer als je wat eet dan moet je lichaam aan het werk om je eten te verteren. Er worden tal van processen in gang gezet als jij een paar happen neemt.

Je immuunsysteem wordt geactiveerd, je organen gaan bepaalde stoffen aanmaken, je darmen worden geactiveerd en nog veel meer.

Al die activiteit kan je lichaam prima aan, maar als het elke dag weer 5 tot 7 keer alles aan moet zetten dan leidt dit veel sneller tot problemen.

Je mag altijd wat eten als je honger hebt (want honger lijden is niet leuk), maar probeer niet te vaak een eetmoment te hebben.

Voor je gezondheid kun je het beste gewoon 3 keer per dag een gezonde maaltijd eten.

Voor de mensen die aan intermittent fasting doen mag dit zelfs nog minder zijn (maar dat hoeft niet).

Tip 6: Slaap genoeg

Bij tip 4 heb je al geleerd dat slapen ontzettend belangrijk is als je gezond wilt afvallen. Naast dat je met een licht hongergevoel naar bed gaat, is het natuurlijk ook belangrijk dat je genoeg slaapt.

Slaap zo’n 7 tot 8 uur per nacht. Slaap in een donkere, rustige, koele, opgeruimde kamer en laat de tv, je laptop, telefoon of tablet buiten de slaapkamer.

Probeer tegen een uur of 11 in bed te liggen en om 7 uur op te staan. Dat is heel dicht tegen ons natuurlijke ritme aan.

Je zal zien dat je na een week in dit ritme geen wekker meer nodig hebt om wakker te worden.

Heerlijk slapen, helpt je afvallen! Ik zei toch dat afvallen leuk was 😉

Tip 7: Kauw je eten goed

Om ervoor te zorgen dat je lichaam zo veel mogelijk voedingsstoffen uit je eten haalt, is het belangrijk dat je je eten goed kauwt.

Zo’n 25 keer per hap is een beetje het gemiddelde.

De voedingsstoffen worden zo beter opgenomen en je eet een stuk rustiger waardoor je automatisch minder calorieën binnenkrijgt.

Probeer niet achter je bureau, laptop of tv te eten, maar gewoon aan tafel. In het begin kan dit een beetje saai aanvoelen, maar dat went hartstikke snel.

Tip 8: Beweeg genoeg

Om goed af te vallen is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Sporten mag, maar dat is niet altijd nodig.

Veel belangrijker is nog dat je gedurende de dag regelmatig beweegt. Voorkom periodes langer dan 50 minuten stilzitten.

Maak op je werk een omweg als je naar de wc gaat of langs de printer loopt, neem de trap in plaats van de lift. Dat zijn dingen die echt al helpen.

Sporten is gezond en kan het afvallen zeker bevorderen, maar doe alleen een sport die je leuk vindt. Ga tennissen, zwemmen, volleyballen of fitissen. Maar doe het alleen als je het leuk vindt.

Schoonmaken, strijken, de vaatwasser uitruimen en de vloer schrobben zijn overigens ook hele goede activiteiten met veel beweging. Dus die tellen ook!

Tip 9: Vermijd chronische stress

Chronische stress is voor veel mensen een groot probleem voor hun gezondheid en hun gewicht.

Niet alleen zet stress bij veel mensen aan tot eetbuien, maar het zorgt ook voor zogenaamde laaggradige ontstekingen (cytokinen) in het lichaam.

Dat houdt in dat chronische stress continue voor problemen zorgt in het lichaam. Eén van die problemen is dat je veel sneller insuline resistent (IR) wordt. En insuline resistentie draagt bij aan het opslaan van extra lichaamsvet.

Dus ontspan jezelf regelmatig! Ga werk doen waar je voldoening uit haalt en trakteer jezelf regelmatig op een rustdag of rustavond. Gewoon even een dag of avond waarop je helemaal niets hoeft en lekker mag doen waar jij zin in hebt.

Tip 10: Neem dagelijks een schepje eiwitpoeder

Het is al heel vaak wetenschappelijk aangetoond dat het eten van voldoende eiwitten ervoor zorgt dat je sneller een verzadigd gevoel hebt.

Dat houdt in dat je door eiwit te eten, minder vaak honger hebt.

Eén van de makkelijkste manieren om dat te doen is door dagelijks een schepje zuivere eiwitpoeder te nemen.

Kies altijd voor een wei eiwit (isolaat) zonder smaakje. Dat houd in dat er naast eiwit geen onnodige toevoegingen in zitten.

Dit is de eiwitpoeder die ik elke dag gebruik, het is micro en cross gefilterd en bevat daardoor haast geen lactose. En de prijs is nog eens aantrekkelijk ook.

Bonus tip: Ga in een opwaartse spiraal naar boven

Zoals je kan zien is afvallen echt niet zo vervelend als veel mensen denken. Die overtuiging stamt nog echt uit het dieet-tijdperk. Die is allang verstreken.

Het is daarom ook helemaal niet nodig om snel af te vallen, het is immers helemaal niet vervelend.

Door de tijd te nemen om af te vallen vergroot je de kans dat je de kilo’s er ook echt voorgoed afhoudt. En het is een stuk beter voor je gezondheid (en verminderd eventueel overtollig vel na het afvallen).

Daarom als bonus tip: neem de tijd om af te vallen, pas de tips hierboven stap voor stap toe en ga zo in een opwaartse spiraal naar boven!

Succesvol afvallen

Je hebt nu 11 fantastische tips gehad om op een gezonde manier af te vallen.

Door deze tips te volgen zal je zeker resultaat boeken, maar de ervaring leert dat de meeste mensen toch nog een grondigere aanpak nodig hebben om echt succesvol af te vallen.

Het overschakelen naar de nieuwe manier van eten kan namelijk echt nog wel lastig zijn.

Onbewerkt en natuurlijk eten klinkt leuk, maar je hebt natuurlijk geen tijd om uren in de keuken te staan. Voldoende slapen is fijn, maar daar heb je vaak helemaal geen tijd voor.

En dan is er nog de drang die je zult voelen naar zoet, zout, hartig en je favoriete ongezonde lekkernijen.

Plus dat niet alle natuurlijke producten zomaar ineens gezond zijn. Vaak is het het beste om voeding in de juiste verhoudingen te eten bijvoorbeeld.

Maak je geen zorgen, er zijn voor al deze punten hele goede en makkelijke oplossingen. Maar het kost wel wat meer tijd om die aan je uit te leggen.

Wij helpen je graag bij het nemen van die volgende stap. We hebben dat al bij duizenden mensen gedaan en kunnen je verzekeren dat het een fijn en plezierig proces gaat zijn (met fantastisch resultaat).

Bodyhappiness afslank programma

Wil jij je insuline gevoeligheid verbeteren, overtollig lichaamsvet verbranden en op den duur veel meer energie ervaren…

…zonder dat je daarvoor honger hoeft te lijden of uren in de sportschool moet staan zweten?

Dan is het Bodyhappiness afslank programma wat voor jou.

Met het Bodyhappiness programma leer je op een gemakkelijke en plezierige manier afvallen. Je vindt er 20 afslank-technieken, meer dan 200 afslank-recepten en nog veel meer.

Het programma bevat een totaal aanpak zo dat ook je gezondheid en je energie niveau een flinke boost zullen krijgen. Inclusief online begeleiding en een speciaal Bodyhappiness support team.

Meer informatie over het Bodyhappiness afslank programma

Geen onzekerheid, geen uitzoekwerk, dit is een duidelijk stappenplan en snel een goed resultaat.

Verantwoord afvallen: bekijk ons verhaal

Hier een video waarin je in een paar minuten ziet waar we voor staan en waar we je mee kunnen helpen.

Hier heb ik in het kort onze visie op afvallen en gezond leven beschreven


Speciaal voor jou geselecteerde artikelen:

Direct buikvet verbranden voor een strakke buik

afvallen-buik_2000x1000

In dit artikel lees je precies wat je kunt doen om zo snel mogelijk al je overtollig buikvet te verbranden. Pas toe wat je in dit artikel leert en je buikvet zal snel verdwijnen. Lees meer…

7 tips: 10 kilo afvallen in 5 weken (zonder sporten)

10-kilo-afvallen_2000x1000

In dit artikel staan 7 afslank tips die ervoor zorgen dat je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvalt. Ook als je meer of minder dan 10 kilo overgewicht hebt raad ik je aan dit artikel te lezen. Lees meer…

Snel afvallen met een koolhydraatarm dieet

koolhydraatarm-dieet_2000x1000

In dit artikel halen we met wetenschappelijk onderbouwde feiten de waarheid boven tafel en leer je hoe je met een koolhydraatarm dieet tot wel 2 kilo per week kunt verbranden. Lees meer…

Gezond en snel afvallen: het complete verhaal

snel-afvallen_2000x1000

Dit artikel is voor mensen die snel af willen vallen. Snel afvallen zonder jojo-effect: elke kilo die eraf gaat, die blijft eraf. In dit artikel staat precies beschreven hoe je je vetverbranding in je lichaam stimuleert. Lees verder…

De aller simpelste afslank tips

simpele-afslanktips_2000x1000

Je valt niet af door er boeken over te lezen of er een studie van te maken. Je valt af door tips en methodes toe te passen. Verderop in dit artikel vind je twee supersimpele afslanktips die… Lees verder

Afvallen lukt niet, wat moet ik doen?

afvallen-lukt-niet_2000x1000

Het klopt dat ieder lichaam net weer even iets anders is. Maar met de drie stappen in dit artikel zal je ook jouw vetverbranding op gang brengen. Er is een oplossing voor iedereen. Lees meer…

Eveline is 40 kilo afgevallen!

In dit artikel lees je precies hoe Eveline maar liefst 40 kilo is afgevallen. Zij ging een hele transformatie door. Gebruik haar tips om ook voorgoed van jouw overtollig lichaamsvet af te komen. Lees meer…

Lees meer afslank artikelen hier