In dit artikel leer je de tools en technieken die je helpen weer controle te krijgen over je eetbuien.

Als jij in de afgelopen weken één of meer eetbuien hebt gehad en er vervolgens een schuldgevoel aan overhield dan is dit artikel voor jou.

In dit artikel help ik je om te achterhalen wat de oorzaak van de vreetbui is, wat je ertegen kunt doen en hoe je ervoor zorgt dat deze nooit meer voorkomt.

Het is tijd om weer de regie te nemen over je eigen lijf, laten we beginnen.

Waar komen eetbuien vandaan?

Op het moment dat je voor de zoveelste keer naar de koelkast loopt om een stuk kaas te pakken, vraag je jezelf meestal niet af waarom. Toch is het goed om daar eens bij stil te staan. Want om de eetbuien te overwinnen, moet je weten wat de oorzaak is.

In dit artikel leer je drie mogelijke oorzaken en de drie bijbehorende oplossingen. Kijk mee en ontdek wat jouw achterliggende reden is van een eetbui en leer direct wat je eraan kunt doen.

Mogelijke oorzaken van eetbuien zijn:

 1. Het is een gewoonte. Misschien herken je het volgende: als je ’s avonds het journaal aan zet, ga je meteen aan de koekjes. Of je komt thuis van het sporten en voor je het weet zit je met een zak chips op de bank.Je hebt dit jezelf ooit aangeleerd. Of zo deden ze het bij jou thuis misschien altijd. Het is dus een automatisme. Journaal en koekjes: in je hoofd zijn die dingen aan elkaar gekoppeld. Wie zich dat realiseert is al halverwege.Slechte gewoontes zijn er om te veranderen om plaats te maken voor nieuwe, gezonde gewoontes. Hoe je dat doet zie je bij het kopje onder punt 1.
 2. Je eet negatieve emoties weg. Je kent dat wel: je bent gestrest, je voelt je eenzaam of hebt een sombere bui. Meteen doe je een greep in de koelkast.Je laat je de ‘Chinees’ van gisteren goed smaken. Het nare, lege of verdrietige gevoel ebt weg, gelukkig; het is even overstemd door het fijne gevoel dat het eten je geeft.Dit is wat je noemt emotie-eten. Je troost jezelf als het ware met eten.Blijkbaar heb je in het verleden gemerkt dat dat werkt. Hoe je dit cirkeltje doorbreekt lees je bij punt 2.
 3. Je hebt een suikercrash. Dat wil zeggen: te weinig suiker in je bloed. Dat voelt niet goed. Snel op zoek naar iets zoets om je bloedsuikerspiegel weer op te krikken. Het suikertekort lokt zo een eetbui uit.Het klinkt tegenstrijdig maar zo’n suikerdip – een tekort aan suiker in je bloed – ontstaat juist als je suiker eet!Je lichaam doet er alles aan om een ideale bloedsuikerspiegel te handhaven. Zeker als je snelle suikers eet, komt er ineens massaal glucose in de bloedstroom: je bloedsuikerspiegel piekt en al snel barst je van de energie. Je lichaam stuurt meteen bij en produceert insuline. Dat stofje loodst glucose de bloedbaan uit, tot het evenwicht is hersteld.Nu de bloedsuikerspiegel weer op peil is, kan de insulinekraan dicht. Maar de productie is door de enorme suikerstoot zo opgezweept dat deze niet in één keer stilligt.Gevolg: er wordt nog een tijdje glucose aan het bloed onttrokken en het evenwicht slaat nu om in een suikerdip. Je hebt te weinig suiker in je bloed en voelt je futloos, geïrriteerd of licht in je hoofd. Meteen heb je trek in iets zoets; de volgende eetbui is een feit.Zo rol je door suiker te eten van de ene eetbui in de andere. Zie onder het kopje bij punt 3 hoe je het van deze suikerverslaving wint.

Zo kom je van je eetbuien af

De kans is groot dat je tijdens het lezen je vinger al op een of meer oorzaken hebt kunnen leggen. Tijd om het over de oplossingen te hebben. Hier lees je ze.

 1. Bij gewoonten: realiseer je dat het gaat om iets dat is aangeleerd. En wat is aangeleerd kun je ook weer afleren.Wil je bijvoorbeeld je gewoonte doorbreken om ’s avonds te snoepen als je voor de tv zit? Dan kun je krampachtig proberen om die repen chocola niet te verorberen terwijl je naar je favoriete programma kijkt, maar het werkt beter om de trigger weg te nemen. In dit geval: om geen tv te kijken.Zo neem je de oorzaak weg en volgt er ook geen eetbui. Na een tijdje is je nieuwe gewoonte een feit en is de oude doorbroken.Soms heeft zo’n nieuwe gewoonte een verrassend bijeffect. ‘s Avonds de tv uit, wat een rust. Dan kom je nog eens tot andere dingen, zoals een klus die maar bleef liggen of een goed gesprek. Ook dat kan positief werken op je eetgedrag.Lukt het niet om de trigger weg te nemen, kies dan bewust voor hapklare gezonde snacks, verwijder ongezonde snacks uit je huis en koop ze niet meer.
 2. Bij emotie-eten: misschien weet je van jezelf dat je een emotie-eter bent, maar vind je het lastig te achterhalen welke emoties je eetbuien veroorzaken. Is het verveling, verdriet, stress, boosheid, eenzaamheid, schaamte, schuldgevoel?Tip: houd minstens een week lang een logboekje bij. Schrijf op wanneer de eetbuien voorkomen, hoe je je erbij voelt en wat er door je hoofd gaat tijdens zo’n bui.Ga ook na wat je in je lichaam voelt en schrijf dat op. Zo wordt duidelijk welke gevoelens en signalen in je lichaam je eetbuien triggeren. Dat is belangrijk om te weten, want dan kun je er iets aan doen.Sta er eens bij stil hoezeer die emoties je leven beïnvloeden en realiseer je dat je daar zelf invloed op hebt.De volgende stap is om je negatieve emoties onder ogen te zien en open te staan voor wat ze je eigenlijk willen zeggen. Met andere woorden: voor wat de onderliggende boodschap is.Als je je bijvoorbeeld eenzaam voelt, dan is dat nare gevoel eigenlijk een aansporing om je banden met anderen weer aan te halen of je relaties te verbeteren.Dus kom in actie, kruip uit je schulp, leg contacten en probeer eens iets nieuws. Door iets te ondernemen en te bewegen verdwijnen negatieve emoties naar de achtergrond en voel je je direct beter, zo is bewezen. Je zult zien dat het je goed doet.

  Ook zijn er diverse (online) support groepen waar je je gevoelens kunt delen en samen de eetbuien kunt overwinnen. Omdat je je emotie(s) aanpakt, creëer je zelf een echte, blijvende oplossing voor je eetprobleem. Dat werkt veel beter dan het telkens weer weg-eten van die terugkerende emoties, wat in feite een schijnoplossing is.

 3. Bij een suikercrash: de oplossing is om suikerpieken in je bloed te vermijden. Dat heb je zelf in de hand. Je doet dat door producten met veel snelle koolhydraten te vermijden. Die veroorzaken namelijk de suikerpiek (en binnen een uur de onvermijdelijke suikerdip die een eetbui uitlokt).Snelle koolhydraten zijn suikers, maar ook koolhydraten die snel afbreekbaar zijn tot suikers. Ze zitten vooral in:
  • frisdrank
  • fruitsappen en vruchtendrank uit pak
  • ijsjes
  • koek en snoep
  • cornflakes & cruesli
  • brood
  • aardappelen
  • pasta
  • rijst/noedels

  Vervang deze producten door onder andere water, groenten, noten, zaden, pitten, eieren, grasgevoerd vlees, vis, biologische kip en quinoa. Deze producten houden je bloedsuikerspiegel in balans . Zo krijgt de suikercrash geen kans.

Minder zoet is goed

Minder zoet eten moeilijk? Welnee, het went! Laat bijvoorbeeld eens alle frisdrank staan en je zult zien: je zoet waarneming verandert. Die overheerlijke cola vind je na een tijdje mierzoet; te zoet gewoon. Probeer het maar. Als je er eenmaal aan gewend bent, mis je die zoetigheid niet eens.

Als alternatief kun je zelf heerlijke waters met een smaakje maken. Als je water met schijfjes komkommer, munt of een paar schijfjes citroen erin koud zet, heb je een heerlijke dorstlesser zonder suiker.

Andersom werkt het suikerverhaal trouwens ook. Hoe meer zoet je eet, hoe zoeter het moet zijn om het zoet genoeg te vinden. Als je niks verandert aan je eetpatroon, ben je dus geneigd steeds zoeter te gaan eten. Alle overtollige suiker wordt omgezet in vet. In plaats van af te vallen komen er dus kilo’s bij . Reden genoeg om nu de stap naar minder zoet te maken.

Gezonde eetformule met weinig koolhydraten

Zonder al die snelle koolhydraten val je af en kun je toch uitgebreid en lekker eten. Niks extreems, maar gewoon een gezonde manier van eten die je goed kunt volhouden.

De gezonde eetformule ziet er als volgt uit:

 • Weinig koolhydraten, zeker geen snelle. Dat werkt tegen een suikerdip
 • Veel groenten, noten, zaden: vezels geven een verzadigd gevoel en gezonde vetten houden je bloedsuikerspiegel stabiel
 • Beperkte hoeveel heden vlees, vis, gevogelte en eieren (kies altijd goede kwaliteit!)
 • Beperkt zuivel gebruik. Eet enkel kwark of Griekse yoghurt, doe dit maximaal vier keer per week
 • Zo min mogelijk bewerkte producten uit potjes, blikjes en pakjes: zo omzeil je verborgen suikers, zouten en chemische toevoegingen.

De oplossing: zelf koken met veel verse ingrediënten. Het is veel lekkerder, en het hoeft echt niet veel tijd te kosten. Er zijn genoeg snelle, overheerlijke recepten.

Zo voorkom je een suikercrash. En omdat je door dit vezelrijke menu lang een verzadigd gevoel hebt, verval je niet snel in ongezond snacken. Klik hier als je meer wilt weten over koolhydraatarm eten.

Strategisch snacken: wees je trek te slim af

Hoe hard je ook je best doet om de oorzaken aan te pakken, het zal heus nog wel eens voorkomen dat je aan een eetbui toegeeft. Eetbuien zijn trouwens niet per definitie verkeerd. Het ligt er maar aan wat je dan eet. Als je je aan gezonde dingen vergrijpt, is er niets aan de hand. Gezond snacken is oké!

Je maakt het jezelf het gemakkelijkst als je geen snoep en ongezonde snacks meer in huis haalt. Dan kun je ze ook niet pakken als je overvallen wordt door een eetbui. Breng in plaats daarvan gezonde snacks in huis: snacks die je trek goed stillen en die je zo in je mond kunt stoppen. Leg deze snacks op plaatsen waar je als eerste naar toe loopt als je eten zoekt. Denk hierbij aan wat onbewerkte noten, rauwe groenten met een humusdip, een portie vette vis of wat zaden en pitten.

Avocado is goede vrucht om altijd op de fruitschaal te hebben liggen. Halveren, beetje zout, peper en citroen erover en je kunt ‘m zo uitlepelen. Dat is in drie tellen klaar en vult goed. De andere helft kun je bewaren voor een volgende eetbui of kun je de dag erna door je salade doen. Een beetje citroensap erover en hij verkleurt niet.

Kook ook af en toe eens een paar eieren om in de koelkast te bewaren tot de trek zich aandient. En maak je geen zorgen, zoals je hier kunt lezen: eieren verhogen je je cholesterol niet.

Samenvatting

Wil je voor eens en voor altijd van je eetbuien af en afvallen? Pak dan de oorzaak van de eetbuien aan.

Neem je gewoonten en emoties onder de loep en buig ze om. Voorkom een suikerdip door snelle suikers vaarwel te zeggen. Je zult zien dat de eetbuien snel minder worden, zodat je uiteindelijk al je overtollig lichaamsvet kunt gaan verbranden.

Wat is de volgende stap?

Ben jij er klaar voor om volledige grip te krijgen op je voeding? Voor iedereen die voorgoed een einde wil maken aan alle eetbuien heb ik het Stop Eetbuien Programma ontwikkeld.

Je rekent af met:

 • Emotionele eetbuien
 • Snaaidrang en snacktrek
 • Suikerverslaving

Klik hier voor alle informatie over het Stop Eetbuien Programma.

Bekijk (9) reacties

Verberg reacties

 • Kaat Van Der Schueren
  30/10/2016 om 2:08 pm

  Hey Jasper,
  Ik heb altijd vreetbuien van noten, dat is ook niet gezond zeker? Ik val dan ook niet af, denk je dat het daar aan kan liggen?

  • Jasper Alblas
   31/10/2016 om 1:17 pm

   Hallo Kaat,

   Goed dat je begonnen bent met afvallen. Vreetbuien dragen niet bij aan een afvalproces. Als je denkt dat je meer eetbuien krijgt van noten kun je proberen om even geen noten meer te eten en dan na te gaan hoeveel meer eetbuien je hebt. Zo kun je erachter komen of het aan de noten ligt..

   Een andere tip is om een zak noten te verdelen in gelijke porties (in zakjes of bakjes) en het weg te leggen in de kast zodat je per keer 1 portie op eet en de rest ook niet ziet. Zo kom je niet in de verleiding om meer noten uit de zak te eten.

 • Valerie Spijkers
  08/08/2016 om 4:31 pm

  Ik zie in het boek geen soep. Ik neem vaak tegen 17u een groentesoep. gemaakt met kant en klare balletjes en bouillonblokjes en natuurlijk soepgroente. Kan ik de blokjes vervangen door biologische blokjes? Is dat wel goed? Dan zou ik liever van sommige sappen een soepje maken en de groentes koken en dan pureren…..
  Past dat binnen het dieet?

  • Jasper Alblas
   08/08/2016 om 5:38 pm

   De voorkeur (voor een optimaal resultaat) krijgt het plan op de beschreven manier te volgen. Als je een keer liever iets wilt eten kun je prima een soep van verse groenten maken en deze eten ipv een smoothie. Gebruik inderdaad altijd een biologisch bouillonblokje of een biologische bouillon van enkel kruiden.. Groet Jasper

 • Lida
  05/07/2016 om 4:24 pm

  Juist na het avond eten groente en vlees en toetje alleen fruit Krijg ik een snoepbui. Ik eet dan toch gezond hoe kan dat!
  Door dan veel water te drinken, is de beste aanval.
  Maar soms zooo moeilijk!

  • Jasper Alblas
   06/07/2016 om 8:39 am

   Heel goed dat je water drinkt op zo’n moment. Het kan ook helpen om even een blokje om te lopen, iemand te bellen of je te focussen op je ademhaling. Je zal merken dat de drang naar zoet vanzelf weer verdwijnt. Ga zo door, hoe langer je er niet aan toe geeft, hoe meer de eetbuien uit je systeem gaan.

  • Leanne
   12/01/2017 om 12:18 pm

   Hoi Lida, ik herken wat je schrijft. Misschien is dit ook een tip: eet je toetje (fruit) iets later. Dus eerst eten, afruimen, afwassen, enz. En dan daarna rustig zitten en het toetje eten. Zelf vind ik dat wel schelen. Voor mijn gevoel vullen alleen groente en vlees niet voldoende en heb ik snel daarna weer trek. En dan neem ik dus het toetje 😉

 • Bernadette
  27/06/2016 om 10:34 am

  Hai Jasper,

  Ik zie op jouw boodschappenlijst en in jouw andere artikelen) staan dat je het liefste 1 stuk fruit per dag mag eten. Nu maak ik altijd een 2 ltr kan met citroen, komkommer, munt, gember en water. Telt de citroen dan als het ene stuk fruit voor die dag of mag ik er dan nog een?

  Groet,
  Bern

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *