Het supplement dat ik iedereen zou aanraden

1221 likes
8794 leden
10 reacties

Als Voedingscoach bij Jasperalblas.nl krijg ik heel vaak de vraag, “Anita, welke supplementen neem jij en welke zou je mij aanraden?”

Ik kan me goed voorstellen dat je rondloopt met de vraag wat nou goede voedingssupplementen zijn om te nemen. Er zijn er immers zoveel verkrijgbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En het is niet altijd nódig om een voedingssupplement te nemen om je beter te gaan voelen of om van bepaalde klachten af te komen.

Voordat we ingaan op welk voedingssupplement (of eigenlijk welke twee) ik iedereen aan zou raden, benadruk ik eerst nog even iets waarvan ik denk dat het altijd voorop moet staan. En dat is: focus jezelf op het aanleren van een gezond eetpatroon dat bestaat uit onbewerkte voeding dat rijk is aan voedingstoffen.

Duurzame oplossing staat centraal

Duurzame en blijvende aanpassingen in je voedingspatroon en leefstijl die je in kleine stappen doorvoert, zijn dé manier om op een rustige wijze tot langetermijnresultaten te komen.

Het gaat om het verbeteren van de relatie die je hebt met voedsel en je lichaam.

Een gezonde basisvoeding is altijd de beste manier om aan je voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels te komen.

Die duurzame oplossing naar een blijvende gezonde leefstijl is voor ons heel belangrijk en staat centraal bij Jasperalblas.nl.

Enkel een supplement nemen lost sowieso de oorzaak van gezondheidsproblemen in de meeste gevallen niet op. Het kan klachten best verminderen maar het is in de meestal geen duurzame oplossing. Zeker niet als je verder niets aan je eet- en leefstijl verandert.

Niet altijd duidelijk

Omdat het vaak gissen is naar een supplement dat aansluit bij jouw lichaam en bij wat jij nodig hebt raad ik je bij specifieke gezondheidsklachten aan om een bloedonderzoek te doen en zo te kijken naar de voedingsstoffen die je tekortkomt. Dat is altijd beter dan zomaar iets gaan slikken of van alles proberen.

De wens om een supplement te gebruiken komt bij de meeste mensen voort uit dat ze klachten ervaren. Bijvoorbeeld weinig energie, moeizaam kunnen afvallen, slecht slapen, darmproblemen of PMS- en hormoongerelateerde klachten.

Ook zijn veel mensen onzeker of ze wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen via hun voeding.

En het is nu eenmaal zo: voor elke klacht is wel een pilletje verkrijgbaar dus het is logisch dat we ons daarop richten. Het kán een snelle, maar wel tijdelijke, oplossing zijn om een tekort aan te vullen en van klachten af te komen.

Maar het is voor mij heel duidelijk. Op dagelijkse basis, elke keer weer gezond eten doet veel meer met je lichaam dan het nemen van een supplement.

Zijn er uitzonderingen?

Er zijn een aantal situaties waarin ik standaard bepaalde supplementen aanraad als aanvulling op een gezond eetpatroon zonder te testen of er een tekort is.

Ik ben zelf bijvoorbeeld vegetariër en ouder dan 25 jaar. Dat zijn voor mij twee redenen om bepaalde supplementen op dagelijkse basis aan mijn voedingspatroon toe te voegen.

Simpelweg omdat je ze met een gezond vegetarisch eetpatroon vrijwel niet voldoende binnen kunt krijgen.

Die supplementen zijn vitamine B12 en viscollageen.

Ik neem deze supplementen elke dag en raad ze aan aan iedereen die vegetarisch eet en ouder dan 25 is.

Het is maar een kleine dagelijkse moeite en het voelt goed om dat te doen, om mijn lichaam te ondersteunen.

De reden waarom je er goed aan doet om vitamine B12 te nemen als je vegetarisch eet is bij de meeste mensen wel bekend. Je kunt deze vitamine zonder het eten van vlees en vis niet voldoende binnen krijgen via voeding.

Maar waarom viscollageen zo’n fijn supplement is om je voeding mee aan te vullen is minder bekend.

In dit artikel vertel ik daarom wat meer over viscollageen en waarom het voor mij zo goed voelt om mijn voeding ermee te verrijken.

Want er is een grote kans dat je nu denkt, viscollageen? Wat is dat en waarom heb ik het nodig?

Ik zal mijn best doen om het je zo makkelijk mogelijk uit te leggen.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat zich bevindt in het bindweefsel op verschillende plekken in je lichaam waaronder in je botten, kraakbeen, gewrichtsbanden, pezen en je huid.

De belangrijkste functie van collageen is ervoor zorgen dat de structuur van onze weefsels, botten en huid stevig, flexibel en sterk blijft. (1)

Het lichaam maakt collageen zelf aan tot ongeveer je 25e levensjaar. Hoe ouder je wordt, des te minder collageen je lichaam aanmaakt. De aanmaak loopt langzaam af.

Vanaf je 50e levensjaar maakt je lichaam zo goed als geen collageen meer aan.

Onder andere door de afname van collageen in het lichaam ontstaan rimpels, een slappe dunne huid, dunner wordend haar en meer kans op cellulitis. (2)

Ook heeft het invloed op het minder soepel worden van de gewrichten en de afname van je spiermassa. 

De invloed van zon en roken op collageen

Daarnaast kunnen te veel zon, roken en ongezonde voeding die veel suikers bevat het collageen in onze huid kapot maken.

Zelf heb ik tijdens mijn studententijd bij een zonnebankstudio gewerkt. Ik was me er toen niet van bewust dat onder de zonnebank gaan zo ontzettend slecht is voor je huid.

Er werd verwacht dat je met een gezonde tint op je werk verscheen, wat betekende dat ik in die twee jaar erg veel onder de zonnebank ben gegaan.

Als er iets is in mijn leven waarvan ik wilde dat ik het terug kon draaien dan is dat het wel, want inmiddels weet ik dat veel in de zon gaan ontzettend slecht is voor je huid.

Voor mij een reden om extra aandacht aan collageen te besteden.

De effecten van een viscollageen-supplement

Als je al erg gezond eet en je fit voelt zul jij waarschijnlijk op de korte termijn geen groot effect merken van het nemen van een viscollageen supplement.

Maar na een tijdje is de kans groot dat je merkt dat de kwaliteit van je haar en huid duidelijk verschilt. (3)

En dat de impact niet meteen merkbaar is, betekent niet dat die er niet is. Want ‘onder de motorkap’ is het in je lichaam wel degelijk aan het werk.

Bij een supplement als collageen merk je dat (meestal) niet meteen na de eerste week. Dit heeft wat langer de tijd nodig.

Zelf heb ik ervaren dat het een aantal maanden duurde voordat ik echt kon merken dat mijn haar en huid steviger en tegelijk zachter aanvoelden.

Ik had in de tussentijd niets veranderd aan mijn voedingspatroon dus dat mijn haar voller werd en m’n huid sterker was het moment waarop ik dacht: ‘ja het is het echt waard om dit supplement te gebruiken’.

En dat is voor mij ook de reden om het aan andere mensen aan te raden.

Zeker als je een zonaanbidder bent of bent geweest of als je rookt of dat hebt gedaan is het de moeite waard om te kijken wat een viscollageensupplement voor jou kan doen.

Een goede kwaliteit collageen

Maar let op: er zit een groot verschil in de kwaliteit van de collageen die verkrijgbaar is. Lang niet alle collageen die verkrijgbaar is, is van goede kwaliteit. Sterker nog, er is veel rotzooi te vinden op de Nederlandse markt. Ik heb het daarom lange tijd uit het buitenland gehaald.

Toen ik Jasper hierover vertelde was hij erg verbaasd. “Daar moeten we wat aan kunnen doen, want hoe kan het dat het zo moeilijk is om goede kwaliteit collageen te krijgen in Nederland?”

Hij is zich er toen direct in gaan verdiepen en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar collageen.

Want hoe zit dat met collageen? Hoe kun je aan collageen komen, anders dan dat je lichaam het zelf aanmaakt?

Ik zal je daar kort iets meer over vertellen.

Verschillende soorten collageen

Er zijn meerdere soorten collageen en het kan op verschillende manieren gewonnen worden uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen.

Het meeste dierlijke collageen komt van rund of vis.

Ik begon jaren geleden met collageen van grasgevoerde koeien. Na wat uitgebreider onderzoek gedaan te hebben kwam ik erachter dat het collageen van vis qua structuur het meest vergelijkbaar is met menselijk collageen.

Er zijn verschillende types collageen. Over het algemeen zijn er drie soorten collageen die in supplementen voorkomen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Type 1: dit type collageen komt het meest voor in het menselijk lichaam. Je vindt het voornamelijk in haar, huid, nagels, bindweefsel, kraakbeen en gewrichten. Het speelt de grootste rol bij de gezondheid van de huid.

Type 2: dit type collageen vind je vooral in kraakbeen, gewrichten en pezen. Het speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de gewrichten.

Type 3: dit type collageen zit vooral in de weefsels en huid. Het speelt een grote rol bij het verbeteren van de flexibiliteit van de huid en wondherstel.

Een collageensupplement kan dus verschillende soorten collageen bevatten.

Omdat viscollageen voornamelijk type 1 bevat en dat ook het collageen is dat het meest voorkomt in ons lichaam, wordt die het beste opgenomen.

Essentiele aminozuren

Viscollageen bevat ook een aminozuur dat een belangrijk onderdeel is van onder andere bindweefsels en de huid. Dit aminozuur is hydroxproline.

Ik zal uitleggen waarom het feit dat viscollageen dit aminozuur bevat, ook een reden is om ervoor te kiezen. 

Ons lichaam heeft eiwitten nodig voor veel verschillende processen in het lichaam. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, die de bouwstenen vormen voor eiwitten in onze lichaamscellen.

Je lichaam kan een groot deel van deze aminozuren zelf aanmaken maar er zijn er ook een aantal die je niet zelf aan kunt maken. Je moet deze uit voeding halen om er voldoende van binnen te krijgen. Ze worden ook wel essentiële aminozuren genoemd. Hydroxproline is er daar eén van.

Deze essentiële aminozuren komen veel voor in dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, vis en eieren.

In plantaardige eiwitbronnen vind je ze amper.

Omdat ik qua dierlijke producten slechts eieren en heel af en toe een stukje vis eet is het bijna onmogelijk om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Omdat viscollageen dit aminozuur bevat, én omdat de structuur van viscollageen het meest overeenkomt met die van lichaamseigen collageen en daardoor het beste en het snelste wordt opgenomen in het lichaam, kies ik voor viscollageen.

De viscollageen van Jasperalblas.nl

Omdat ik zo enthousiast ben over viscollageen en het graag aan cliënten adviseer is Jasper op zoek gegaan naar absolute experts om samen met hen een viscollageen van goede kwaliteit te maken zodat wij het ook aan onze cliënten beschikbaar kunnen stellen.

En de resultaten zijn geweldig! We hebben bij Jasperalblas.nl al veel mensen blij kunnen maken met deze pure viscollageen.

Hoogwaardige viscollageen poeder

Er komen veel reacties binnen van mensen die het product net als ik erg fijn vinden om te gebruiken en die de positieve effecten ervan ervaren.

Het is heel moeilijk om voldoende collageen binnen te krijgen via voeding. Door elke dag een viscollageensupplement te nemen zorg je ervoor dat je voldoende collageen (en essentiële aminozuren) binnenkrijgt.

En zoals gezegd is vitamine B12 voor vegetariërs en veganisten aan te raden om als supplement te gebruiken. Met deze twee voedingssupplementen heb je het plaatje compleet.

Het resultaat

In het kort: sterke gezonde botten, een stevigere, flexibele, zachte en stralende huid en een mooie bos haar.

Door dit dagelijks te gebruiken heb ik zelf inderdaad mijn huid en haar gezonder en sterker zien worden. Wat het voor mijn botten op dit moment doet, kan ik niet zeggen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik me super goed, energiek en fit voel en dat ik iedereen die geen vlees eet en boven de 25 is (en zeker wanneer je boven de 50 jaar bent) het gebruik van viscollageen aanraad.

Wat krijg je precies?

Het viscollageenpoeder dat je op Jasperalblas.nl kunt kopen is van een zeer hoge kwaliteit. Het is 100% afkomstig van wilde Noorse kabeljauw en wordt uitsluitend gemaakt van filetsnijresten. Er wordt dus geen vis extra voor gevangen.

Deze werkwijze heeft dit collageen het belangrijkste keurmerk voor vis opgeleverd: uit een MSC-gecertificeerde duurzame visserij.

Aan het poeder is vitamine C toegevoegd, dat ook nog eens bijdraagt aan de lichaamseigen aanmaak van collageen.

Tot slot smaakt het poeder heerlijk naar aardbeien en lost het goed op, zelfs in koude dranken. Zo kun je het perfect verwerken in je gezonde smoothie, shake, yoghurt, melk of thee.

Je kunt de viscollageen hier bestellen.

 

Bronnen

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16341622

2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/

3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28786550

Meer

Blog

Deel dit bericht

Reacties (10)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Hoi Anita,
  Ik ben flexitarier en gebruik de visolie
  van Jasper. Elke dag 1 lepel.
  Vraag; zit daar ook collageen in?
  Gr Sophieke

 2. Interessant artikel weer Anita, jammer dat het vis-supplement niet voor vegetariers is

 3. Carolien op 25 mei 2020 om 19:42 zegt

  Is de visolie ook voldoende samen met b12?

 4. Hoi Anita,
  Ik ben flexitarier en gebruik de visolie
  van Jasper. Elke dag 1 lepel.
  Vraag; zit daar ook collageen in?
  Gr Sophieke

 5. Interessant artikel weer Anita, jammer dat het vis-supplement niet voor vegetariers is

 6. Carolien op 25 mei 2020 om 19:42 zegt

  Is de visolie ook voldoende samen met b12?

 7. Yvonne Mulder op 24 mei 2020 om 10:46 zegt

  Hallo Anita,
  Ik las dat er natuurlijk aroma aan de viscollageen is toegevoegd. Nu kan ik beslist niet tegen E621 en dat wordt op sommige etiketten ook weleens omschreven als natuurlijk aroma. Het staat ook wel bekend als Ve-tsin of MSG. Kunnen jullie mij garanderen dat dit niet in de viscollageen zit?

  Met vriendelijke groet,
  Yvonne Mulder

  1. Anita Mulderij op 28 mei 2020 om 11:03 zegt

   Hallo Yvonne, goed dat je dit even navraagt. Wij kunnen absoluut garanderen dat het er geen E261 in de viscollageen zit. Mocht je meer vragen hebben, laat het dan gerust weten! Hartelijke groet Anita

 8. Alice Koopmans op 24 mei 2020 om 08:52 zegt

  Vanochtend heb ik na het lezen van de nieuwsbrief meteen 3 X viscollageen potten besteld.
  Voornamelijk gebaseerd op de heldere informatie en vooral het vertrouwen in het JA Team.
  Ik ben 67 jaar en dit is het eerste plan dat mij niet alleen eerlijke support en voorlichting geeft, ook geeft het goede resultaten.
  Ik leer te vertrouwen op mezelf door te vertrouwen op dit JA concept.
  Dank daarvoor.

 9. Anneke van Santen op 24 mei 2020 om 08:42 zegt

  Ik gebruik al jullie visolie, komt het viscollageen poeder ervoor in de plaats?
  Ik ben 69 en geen vegetariër en ik ‘Jasper’ sinds 1,5 jaar

  1. Nicky Leidelmeijer op 28 mei 2020 om 08:15 zegt

   Super dat je al 1,5 jaar bezig bent! Visolie en viscollageen zijn verschillende producten. Visolie neem je voor de gezonde vetten, het collageen neem je voor specifieke eiwitten. Collageen komt dus niet in plaats van visolie.

 10. Martine op 24 mei 2020 om 08:09 zegt

  Hallo,heb artikel gelezen maar als vegetarier eet ik vlees nog vis en ben selectief in mijn supplementen en huidverzorgingsproducten!dus jammer genoeg is dit toch niet geschikt voor mij en vele vegetariers?grtjs martine

  1. Anita Mulderij op 28 mei 2020 om 11:04 zegt

   Klopt als je geen dierlijke producten binnen wilt krijgen dan is dit product niet geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Zo versterk je jouw immuunsysteem tijdens corona: 7 tips

Je immuunsysteem is de barrière tussen een virus of bacterie en al je vitale organen. Als je immuunsysteem goed functioneert, wordt je niet (snel) ziek. En als het slecht functioneert kan een...

Post image

Top artikel

Als Wim, Janita en Ruud het kunnen, kunnen jij en je gezin het ook!

Wim, Janita en zoon Ruud zijn een kleine drie maanden bezig met gezond eten en inmiddels samen zo’n 32 kilo afgevallen. Geweldig! Hier lees je het inspirerende verhaal van dit gezin waarin...

Bekijk alle artikelen