Afvallen in de overgang

216 reacties

8794 volgers

De overgang doet veel met een vrouw. Niet alleen haar lichaam verandert, ook het gevoel van jong en vruchtbaar zijn verdwijnt. Je komt in een andere fase van je leven en je wordt langzaam een rijpe, wijze vrouw.

Er zijn vrouwen die het hier psychisch best moeilijk mee hebben, maar het kan ook lichamelijk heel zwaar zijn. In dit stuk lees je hoe de overgang je gewicht beïnvloedt en hoe je kunt afvallen in de overgang. Voeding is hierbij van essentieel belang.

Wat is de overgang?

De overgang is de periode rond de laatste menstruatie. Deze laatste menstruatie noem je de menopauze. Een periode waarin de vrouwelijke hormonen zodanig veranderen dat je geen eisprong meer krijgt en er geen baarmoederslijmvlies meer gevormd wordt. De overgangsjaren kunnen wel tien jaar duren.

Vanaf je 40ste levensjaar begint bij de vroege vogels de pré-menopauze. Deze pré-menopauze kan wel een paar jaar duren. Kleine veranderingen zijn dan merkbaar, zo ook in je gewicht.

Vanaf 45 jaar wordt het voor veel vrouwen meer merkbaar. Deze periode noem je de peri-menopauze waarin veel klachten kunnen ontstaan zoals opvliegers, nachtzweten en een grotere verandering in je stofwisseling.  Ook blijft de menstruatie regelmatig weg of verandert.

Dit kan enkele jaren duren tot het moment dat je laatste menstruatie plaatsvindt, dat moment heet de menopauze.

Hormonen die veranderen

We lezen veel over hormonen en het is een moeilijke en zeer uitgebreide materie. Daarom houden we het hier simpel en gemakkelijk.

Kort gezegd zijn hormonen boodschappers die een signaal geven aan bijvoorbeeld een orgaan, om te kunnen functioneren. Ze zijn van essentieel belang om te leven.

In de overgang veranderen de hoeveelheid en verhouding van de geslachtshormonen. De belangrijkste hormonen in dit spel van verandering zijn oestrogeen en progesteron. Deze hormoonveranderingen kunnen veel klachten geven en zijn ook verantwoordelijk voor het veranderen van je gewicht.

In eerste instantie neemt tijdens de overgang de hoeveelheid progesteron af (vanaf gemiddeld 40 jaar). Dit kan de schildklier vertragen. Tijdens de menopauze vermindert het oestrogeen waardoor ook de vetverdeling zal veranderen (de gemiddelde leeftijd ligt rond het 51ste jaar).

Waarom verandert je gewicht na de overgang?

De vetverdeling wordt anders. Boven de broekrand komt langzaam maar zeker een randje, ook bij vrouwen die altijd slank zijn geweest (er zijn altijd uitzonderingen, dit zijn de geluksvogels!). Dit gebeurt geleidelijk en vaak wat verderop in de overgang.

De oestrogeenvermindering zorgt ervoor dat de stofwisseling ook gaat vertragen. Een vertraagde stofwisseling betekent dat je calorie verbranding trager wordt, dat kan wel 20 procent schelen. Eigenlijk is het een mooi proces want dit extra vet wat je krijgt is een overlevingsmechanisme van het lichaam.

Nou vraag je je waarschijnlijk af: hoezo overlevingsmechanisme?

In vet wordt, net als in de eierstokken ook oestrogeen aangemaakt. Oestrogeen neemt flink af na de overgang omdat de functie van de eierstokken steeds minder wordt. Toch is er oestrogeen nodig voor een mooie huid, sterke botten, een goed humeur, gezond libido en nog veel meer.

Je moet je voorstellen dat heel vroeger, toen vrouwen mager waren, het belangrijk was dat oudere vrouwen een laagje vet kregen ter bescherming. Helaas hebben de meesten tegenwoordig al zo’n laagje en wordt het gauw teveel, wat dan juist zeer nadelig is voor de gezondheid.

Een lagere oestrogeenspiegel zorgt voor meer honger. Daarnaast wordt je verzadigingsgevoel veel lager. Nou lekker dan, meer honger en een lagere stofwisseling.

En daar is nog niet alles mee gezegd. Je wordt ook sneller dikker omdat je spiermassa langzaam maar zeker af neemt. Dat krijgen alle mensen die ouder worden.

Omdat spieren in rusttoestand vet verbranden, is het logisch dat je wat aankomt.

Als je dan ook nog eens veel stress hebt door je baan of andere omstandigheden, heb je helemaal pech.

Teveel stress veroorzaakt namelijk een verhoogd cortisol gehalte in het bloed. Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, laat de suikerspiegel schommelen. Door die schommelingen krijg je veel trek in koolhydraten. Vooral in de verkeerde, de snelle koolhydraten, zoals producten waar suiker of witte bloem in is verwerkt.

Drie keer raden waar deze overtollige kilo’s gaan zitten? Juist ja, op je buik.

De laatste schuldige factor waardoor je dikker kan worden tijdens en na de overgang is je schildklier.

De schildklier is verantwoordelijk voor je stofwisseling en als je progesteron gaat dalen wordt de T4 minder goed omgezet naar de T3 en dat geeft weer klachten zoals sneller dik worden.

Meer informatie over de schildklier vind je hier.

Is het je opgevallen dat vrouwen na de overgang een dikkere, hogere buik hebben?

Let er maar eens op, het strakke buikje is weg en onder de borsten begint de eerste rol met daaronder nog een andere, veel dikkere rol.

Het vet gaat juist daar zitten omdat het lichaam wat meer mannelijke hormonen aanmaakt. Kijk maar eens naar mannen die te dik zijn, die hebben een grote ronde buik.

Zoals je kunt lezen, verandert er veel in je lichaam tijdens de overgang en niet zo positief. Gelukkig kun je er zelf heel veel aan doen om je lichaam zo slank mogelijk te houden.

Veel klachten ontstaan namelijk ook door verkeerde voeding en een ongezonde leefwijze.

Omdat je een nieuwe fase ingaat, is het nu de tijd om dit aan te pakken. Problemen die je stress geven, pak je aan en los je op. Je wordt een wijze vrouw en issues in je leven die je niet meer wilt, kun je oplossen en veranderen.

Neem de touwtjes in eigen handen en handel hiernaar. Je zult merken dat je emotioneel veel sterker wordt, misschien zelfs al bent geworden, door je levenservaring.

Afvallen tijdens de overgang

Dit kun je doen om af te vallen tijdens de overgang:

 1. Geef het een plekje dat je verandert en een nieuwe fase van je leven ingaat. Sommige vrouwen hebben het daar moeilijk mee en doorlopen een rouwproces. Geef er aan toe en schaam je er niet voor.
 2. Pas je voeding aan. Stop met het eten van snelle koolhydraten zoals witte suiker en wit meel  die het buikvet activeren.
 3. Zorg dat je een stabiele suikerspiegel krijgt (let op stress, eet geen suiker, witte bloem en drink niet te veel koffie) en je lichaam niet verzuurd is. Eet heel veel groente en fruit.
 4. Eet gezonde en natuurlijke voeding. Bekijk hoeveel calorieën je eet. Kom nooit onder de 1500 calorieën want dan neemt het hormoon leptine af. Dit hormoon regelt je vetstofwisseling en bij afname daarvan ben je nog verder van huis. Neem ook nooit meer dan 2000 calorieën.
 5. Ga meer bewegen. Veel vrouwen bewegen minder als ze boven de veertig zijn. Pak het op en beweeg het liefst elke dag minimaal één uur.
 6. Drink veel water. Als je ouder wordt, zie je vaak dat er te veel afvalstoffen in het lichaam blijven. Ter bescherming wordt er een vetlaagje omheen gezet. Door veel te drinken houd je het lichaam schoon.
 7. Zorg voor je schildklier. Lees hier precies hoe.
 8. Zorg voor ontspanning en houd stress op afstand met hobby’s, rustmomenten, yoga en noem maar op. Teveel stress kan je schildklier vertragen en je lichaam verzuren.
 9. Vermijd voeding als koffie, alcohol, scherpe specerijen, zwarte thee, frisdranken, witte suiker, wit meel, teveel rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen met E-nummers en onnatuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen.
 10. Eet zo natuurlijk mogelijk, dus veel groenten, vlees, vette vis, ei, fruit, noten, pitten, zaden en oliën.
 11. Voor erge overgangsklachten zijn er homeopathische producten die kunnen helpen. Verder zijn extra omega 3, zink en een mooie multi-vitamine, speciaal ontwikkeld voor de overgang, geen overbodige luxe.

Voor voldoende omega-3 vetten kan ik je deze visolie aanraden.

Opvallend

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in Japan minder last van de overgang hebben. Dat heeft meerdere redenen: ze eten veel groenten, fruit en vette vis. Ook eten ze minder fastfood en andere fabrieksmatig voedsel.

Ook deelnemers aan het Bodyhappiness afslank programma geven aan dat ze minder last van de overgang hebben. Dit is te verklaren door het gezondere voedingspatroon en het lagere lichaamsvet percentage.

Kortom

Om je figuur te behouden tijdens en na je overgangsjaren, moet je aan de slag. Het komt niet aanwaaien en je moet er heel wat voor over hebben.

Maar maak je geen zorgen, dit is veel fijner dan je nu denkt.

Je stofwisseling stimuleren door voldoende te bewegen en je voeding controleren door geen ongezonde voedingsmiddelen te eten, is belangrijk.

Wat je eet moet van hoogwaardige kwaliteit zijn en je vetverbranding stimuleren. Daarnaast kan een goede ontgiftingskuur helpen.

Een goede detox is dan ook zeer aan te bevelen.

De volgende stap

Wil je graag aan de slag en ondanks dat je in de overgang bent toch je overtollig lichaamsvet verbranden? Download Jaspers boodschappenlijst.

Op deze lijst vind je alle producten die je mag eten als je wilt afvallen in de overgang.

Download Jaspers boodschappenlijst.

 

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (216)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. In het artikel wordt gesproken over 1500 cal. Met het intermittend fasting lukt me dat niet. Ik eet al jaren geen ontbijt meer. Simpelweg omdat ik geen honger heb. Ik eet verder goed en gezond. Hoe los ik dit op?
 2. Natasja
  op 8 juni 2021 om 08:52 zegt
  Beste Jasper, Ik probeer zo gezond mogelijk te eten maar door mijn ontzettend drukke baan(zorg) moet ik ook brood eten anders wordt ik heel licht in mijn hoofd duizelig en slap, ik eet volkoren brood. Ik heb meerdere malen geprobeerd geen brood te eten maar een salade en na een uur begint de ellende al. Ik kan gewoon niet goed functioneren. Gewoon een erge honger. Eet fruit en drink veel water! Overal wordt er tegenwoordig gezegd geen brood maar is volkoren brood dan zo slecht? Ochtend griekse yohurt 0%vet Fruit Middag 2 volkoren boterhammen met beleg Fruit Avond Groente Nooit aardappelen En vlees En geen gram afvallen grrrrr Hartelijk dank, Groetjes, Natasja
 3. Tanja van Dordrecht
  op 9 mei 2021 om 23:37 zegt
  Beste Irene, Je schrijft dat je tussen de 1500 en 2000 kcal moet blijven, maar ik vind dat lastig om uit te rekenen. Eerlijk gezegd heb ik niet zo’n zin om alles af te wegen en op te zoeken hoeveel kcal iets is. Of ontkom je hier niet aan? Heb je tips hoe je dat het beste kunt doen? Hartelijke groet, Tanja
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 10 mei 2021 om 16:17 zegt
   Hallo Tanja, Dat snap ik helemaal. Misschien kun je het 2 dagen bijhouden in een voedingsapp om eens te kijken of je in de richting zit. Als dat zo is, dan hoef je het verder niet bij te houden. In onze programma’s zit je sowieso goed met het aantal calorieën, daar zou je ook naar kunnen kijken als je liever een programma volgt en het zelf niet wilt bijhouden?
 4. In het artikel wordt gesproken over 1500 cal. Met het intermittend fasting lukt me dat niet. Ik eet al jaren geen ontbijt meer. Simpelweg omdat ik geen honger heb. Ik eet verder goed en gezond. Hoe los ik dit op?
 5. Natasja
  op 8 juni 2021 om 08:52 zegt
  Beste Jasper, Ik probeer zo gezond mogelijk te eten maar door mijn ontzettend drukke baan(zorg) moet ik ook brood eten anders wordt ik heel licht in mijn hoofd duizelig en slap, ik eet volkoren brood. Ik heb meerdere malen geprobeerd geen brood te eten maar een salade en na een uur begint de ellende al. Ik kan gewoon niet goed functioneren. Gewoon een erge honger. Eet fruit en drink veel water! Overal wordt er tegenwoordig gezegd geen brood maar is volkoren brood dan zo slecht? Ochtend griekse yohurt 0%vet Fruit Middag 2 volkoren boterhammen met beleg Fruit Avond Groente Nooit aardappelen En vlees En geen gram afvallen grrrrr Hartelijk dank, Groetjes, Natasja
 6. Tanja van Dordrecht
  op 9 mei 2021 om 23:37 zegt
  Beste Irene, Je schrijft dat je tussen de 1500 en 2000 kcal moet blijven, maar ik vind dat lastig om uit te rekenen. Eerlijk gezegd heb ik niet zo’n zin om alles af te wegen en op te zoeken hoeveel kcal iets is. Of ontkom je hier niet aan? Heb je tips hoe je dat het beste kunt doen? Hartelijke groet, Tanja
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 10 mei 2021 om 16:17 zegt
   Hallo Tanja, Dat snap ik helemaal. Misschien kun je het 2 dagen bijhouden in een voedingsapp om eens te kijken of je in de richting zit. Als dat zo is, dan hoef je het verder niet bij te houden. In onze programma’s zit je sowieso goed met het aantal calorieën, daar zou je ook naar kunnen kijken als je liever een programma volgt en het zelf niet wilt bijhouden?
 7. Danielle
  op 25 maart 2021 om 09:05 zegt
  Het onderzoek onder Japanse vrouwen behoeft enige nuancering. Het werd uitgevoerd door mannelijke, voor de vrouwen onbekende onderzoekers. Overgangsklachten zijn niet uets waar je in Japan over praat, laat staan met een onbekende man. Dat de vrouwen aangaven geen klachten te hebben, wil niet zeggen dat deze er niet zijn. Ook Japanse vrouwen hebben overgangsklachten.
 8. Hoi Jasper, ik ben 47 jaar en heb een onregelmatige cyclus en ik heb erg last van Adenomiose en heb daardoor een behoorlijk vergrote baarmoeder, en vaak een vol gevoel, Ik eet zowat al glutenvrij omdat als ik gluten eet ik het gevoel heb dat ik meer opzet, ik heb alleen last van obstipatie en mijn buik voelt ook geregeld harder aan, is het dan goed om een goede detox te doen? en glutenvrij te eten? of beter van niet weet jij dat? Groet, Marianne
  1. Je doet er zeker goed aan om gluten- en lactosevrij te eten met de klachten die jij ervaart. Ik zou voorzichtig zijn met extreme detox manieren maar vooral je darmen voorzien van veel prebiotica in de vorm van verschillende soorten groenten, fruit, noten en peulvruchten. Daarnaast zou je een probiotica supplement kunnen gebruiken en regelmatig gefermenteerd voedsel kunnen eten in de vorm van Griekse yoghurt, augurk, tempeh, zuurkool, kefir, miso en kombucha. Ook lijnzaad en psylliumvezels zijn een goed idee om regelmatig aan je voeding toe te voegen. Verder zijn veel bewegen, voldoende water drinken en ontspannen ook van belang voor het optimaal functioneren van je darmen.
 9. Battiau Marquita
  op 27 september 2020 om 01:11 zegt
  Van mijn gynecoloog moet ik op 3 maand tijd , 10 kg. afvallen omwille dat je van buikvet meer risico hebt voor borstkanker en daar dit in de familie voorkomt . Ik ben 55 j. en weeg 66 kg. en 1,55 m. Hij schreef me 2 hormonen voor die me zouden helpen om af te vallen want zonder dit gaat jou dit anders niet lukken , zei hij . Naam van hormonen : Progynova 2mg. 1 tablet ‘s morgens en Utrogestan 100mg. 1 tablet ‘s avonds . Ik neem die nu sedert 3 weken en heb het gevoel dat ik ben bijgekomen ? Ik ga me volgende week een weegschaal aanschaffen . Ik deed vandaag mijn jeans aan en ze spande meer dan anders , daardoor denk ik dat ik ben bijgekomen ipv afgevallen . Hoe kan dit nu ? Mijn gynecoloog is gespecialiseert in de menopauze en borstkanker . Hij schreef er zelfs een boek over . Zo iemand zou zich toch niet mogen vergissen .
  1. Vervelend Marquita, je doet er goed aan dit met hem te bespreken. Daarnaast is het aan te raden om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten als je op een gezonde manier gewicht wilt verliezen. Je zou kunnen onderzoeken wat vier weken gezond eten volgens de recepten van het 7×7 boek voor je kunnen doen.
 10. Wordt de overgang in de medische wereld ook wel gezien alz een besrijdbare ouderdomsziekte en zo ja belpt het blijven doorslikken van anticonceptie hierbij?
  1. Of de overgang wordt gezien als een bestrijdbare ouderdomsziekte is voor mij niet duidelijk maar de anticonceptie pil wordt vaak voorgeschreven om symptomen te bestrijden en klachten te verminderen. De meeste klachten zijn echter ook te minimaliseren door een gezonde leefstijl eventueel aangevuld met goede voedingssupplementen.
 11. Dag, ik heb net de boodschappen lijst gedownload en werkmenu aangeschaft. Helaas verdraag ik lactose en avocado heel slecht. Is er een alternatief voor avocado ? Ik ben benieuwd of dit voor mij gaat werken. Groet, Maria
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 21 juni 2020 om 11:17 zegt
   Je kunt in plaats van avocado noten, zaden, pitten of vette vis gebruiken. Hummus kan ook in bepaalde gerechten.
 12. Het afvallen ging heel langzaam, mijn lengte is 1.76 en 65,5 kg en ik ben 54, dus logisch, ik had geen overgewicht maar wilde graag wat slanker zijn…nu na 2 maanden ben ik 3 kilo afgevallen en voel me super slank (af en toe heb ik wel eens een stukje chocolade gegeten). Jasper is mijn held omdat de recepten echt fantastisch zijn, ware smaaksensaties, ik kook dit nu ook voor vrienden en familie, die vinden het ook heerlijk. Inmiddels heb ik drie boeken met recepten….ik blijf voor altijd zo koken!
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 april 2020 om 08:48 zegt
   Wat goed om te horen Wendy!
 13. Isabelle Haeck
  op 12 april 2020 om 10:29 zegt
  Hallo Jasper Ik ben de 2 de week afgehandeld , maar ben slechts 300 g kwijt, de eerste week verloor ik anderhalve kg . Kan het dat ik spieren kweek , door de workout en het fietsen ? Spieren zijn zwaarder , of niet? Graag jouw hulp .. mvg Isabelle
 14. graag een lijstje wat ik wel of niet mag eten
 15. Ik wil graag de boodschappenlijst.
  1. Komt jouw kant op Ann, super dat je bezig gaat met gezond eten!
 16. Adriana
  op 7 april 2020 om 22:05 zegt
  Graag ontvang ik het boodschappenlijstje van u Bvd adriana
  1. Word via de mail toegestuurd. Veel plezier ermee!
 17. W. Sligman
  op 7 april 2020 om 11:32 zegt
  Jaspers boodschappenlijst
 18. Graag tips en boodschaplijst
 19. Hoi! Ik ontvang graag de lijst 🙂
 20. Frieda barendse
  op 6 april 2020 om 07:20 zegt
  Graag ontvang ik de boodschappenlijst
 21. Brenda Scholten
  op 25 februari 2020 om 18:55 zegt
  Ik val juist ontzettend af nu ik in de overgang ben…kan dat ook? Ik ben 50 jaar, alvast bedankt!!! Groetjes Brenda.
  1. Als je niets verandert hebt aan je eetgewoonten of leefstijl en heel erg afvalt dan is het wellicht goed om dit even te bespreken met je huisarts.
 22. Magda Van Tuijl
  op 2 februari 2020 om 17:13 zegt
  Zie geen link om lijst te downloaden.
 23. Anouchka gyde
  op 30 januari 2020 om 21:12 zegt
  Interesse
 24. Kunt u mij de voedingslijst toesturen. Alvast bedankt.
 25. Ik zou ook graag een voedingslijst ontvangen. Alvast bedankt en mvg, Annick
 26. B. de Kler
  op 27 januari 2020 om 11:15 zegt
  Zou graag de voedingslijst afvallen in de overgang ontvangen, alvast dank.
  1. Bedankt voor je interesse in de boodschappenlijst. Je kunt je hier inschrijven.
 27. Ik zou ook graag een voedingslijst ontvangen Mvg Manuela
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 27 januari 2020 om 19:25 zegt
   Komt jouw kant op via de email Manuela.
 28. Daniëlle
  op 25 januari 2020 om 22:15 zegt
  Graag zou ik een voedingslijst willen ontvangen. Hartelijk dank.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 27 januari 2020 om 19:25 zegt
   Komt via de mail jouw kant op Danielle
 29. Graag de voedinglijst.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 27 januari 2020 om 19:26 zegt
   Yes, zie je email Inge. Veel plezier met de lijst!
 30. Tosca Ermerins
  op 24 januari 2020 om 06:28 zegt
  Graag zou ik de boodschappenlijst ontvangen om gezond te eten tijdens de overgang
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 27 januari 2020 om 19:26 zegt
   Die krijg je via de mail toegestuurd Tosca. Veel plezier ermee!
 31. Graag ontvang ik de lijst
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 27 januari 2020 om 19:26 zegt
   Komt via de mail jouw kant op Peggy!
 32. Heel graag zou ik Voedingskussens willen ontvangen Met vriendelijke groet Nicolette
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 27 januari 2020 om 19:27 zegt
   Komt via de email jouw kant op Nicolette.
 33. Linda van Vreeswijk
  op 21 januari 2020 om 22:23 zegt
  Graag zou ik de voedingslijst ontvangen
 34. Graag een voedingslijst.
  1. Die wordt via de mail naar je toegestuurd.
 35. Nienke de jong
  op 21 januari 2020 om 16:56 zegt
  Zou graag de voefinglijst willen.voor afvallen in de overgang.
 36. Doreen Verhees
  op 20 januari 2020 om 03:53 zegt
  Ik wil graag je lijst ontvangen
 37. Ik ben heel benieuwd!
 38. Marjolein
  op 19 januari 2020 om 20:24 zegt
  Kan ik heel goed gebruiken! Ben 46 en blijf maar aankomen 🙁
 39. Mag ik ajb ook zo’n voedingslijst?
 40. Ik zpu graag de lijst ontvangen. Alvast hartelijk dank!
 41. Jonker Roelants Charlot
  op 16 januari 2020 om 22:21 zegt
  Graag de voedingslijst!
 42. B Pieterse
  op 16 januari 2020 om 22:11 zegt
  Wil je mij ook een voedingslijst sturen?
 43. Hallo, Ik zou die lijst ook graag willen ontvangen.
 44. Hai Fijn deze adviezen Gestopt met roken en overgang Dus 10 kilo erbij Heb de lijst dus hard nodig
  1. Komt er aan via de mail Bianca. Dit artikel over aankomen en afvallen na het stoppen met roken is ook interessant om eens te lezen.
 45. anita van beek
  op 13 januari 2020 om 20:22 zegt
  zou graag een voedingslijst willen
 46. Miranda Korver
  op 10 januari 2020 om 19:45 zegt
  Hoi Jasper, Ik wil graag jouw voedingslijst, Alvast bedankt
  1. Je krijgt de boodschappenlijst toegestuurd via de mail. Veel plezier ermee!
 47. Graag de lijst Jasper
 48. Hallo, Ik zou heel graag een boodschappenlijstje ontvangen!
 49. Hallo Jasper, ik zou graag zo’n boodschappenlijstje ontvangen voor de overgang. Misschien iets om te weten, ik heb geen schildklier meer. Maakt dit verschil? Groetjes Sandra
  1. Hallo Sandra, het lijstje komt via de mail jouw kant op. Ook zonder schildklier is het waardevol om aan de slag te gaan met gezond eten volgens de lijst. Veel succes!
 50. Linda Severijns
  op 6 januari 2020 om 10:15 zegt
  Graag je voedingslijst
  1. Hoi Linda, die komt via de mail jouw kant op.
 51. Hi, ik wil graag je boodschappenlijst ontvangen.
  1. Die wordt via de mail naar je verzonden Patries!
 52. Graag de boodschappen lijst
 53. Hallo Jasper Ik vind t jammer dat er bijna op geen forum aandacht wordt gegeven aan het probleem dat er juist ook veel vrouwen ongewenst gewichtsverlies hebben tijdens de overgang
  1. Hallo K, bedankt voor je bericht. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Dank je wel.
 54. jeannine Bondroit
  op 1 december 2019 om 13:56 zegt
  Hallo Jasper, Ben nu 76 jaar en probeer zo veel mogelijk gezond te eten maar blijkbaar ben ik ook zo een persoontje met slanke armen en benen toch de omvang is ertegen teveel vet,daar ik graag wat snoep,was 4 jaar geleden gestopt met roken en had een gewicht van 70 kilo voor maar 1.52 cm nu is men gewicht iets van een 66 kilo maar zou nog enkele kilootjes kwijt willen,niet meer als een 5 kilo denk ik is voldoende Graag hiermede zou ik je boodschappen lijst willen ontvangen,mischien enkele zaken niet te krijgen hier daar ik sedert 20 jaar in Spanje woon,alvast bedankt
  1. Je ziet de boodschappenlijst via de mail verschijnen Jeannine. Het kan helpen om porties te verkleinen, het aantal koolhydraten in je voeding te verminderen en elke dag een wandeling te maken.
 55. Petra Janka
  op 27 november 2019 om 18:49 zegt
  Hallo Jasper, Ik zou ook graag een boodschappenlijst voor de overgang willen ontvangen. Ik eet geen vlees, wel vis. Alvast hartelijk dank.
 56. Boodschappenlijstje ivm overgang
  1. Hoi Anita, die krijg je via de mail toegestuurd. Succes met gezond eten!
 57. Graag ontvang ik een boodschappenlijstje voor na de overgang.
 58. Ik zou graag een lijstje willen ontvangen met de producten die ik mag eten
 59. Erna vanTol
  op 17 november 2019 om 17:17 zegt
  Boodschappen lijstje ivm overgang
 60. Graag zou ik een lijstje ontvangen! Helaas lust ik alleen geen vis dus hoop niet dat dit een probleem geeft. Mvg, Natasja
  1. Als je geen vis lust doe je er goed aan om een visolie te gebruiken. Verder kun je eten volgens de lijst. Die komt jouw kant op.
 61. Heel graag een lijstje. Sinds september kunstmatig in de overgang dmv injectie Lucrin ter voorbereiding van baarmoederverwijdering. De kilo’s vliegen erop 🙁
  1. Hoi Anoek, de boodschappenlijst komt jou kant op. Eten volgens de lijst zal je zeker ondersteunen om in balans te blijven. Veel sterkte!
 62. cynthia molema
  op 14 november 2019 om 11:20 zegt
  Goedemorgen , Ik wil ook heel graag het boodschappenlijstje ontvangen
 63. Mary van der Zwaan
  op 14 november 2019 om 02:22 zegt
  Zou ik een boodschappen lijstje mogen ontvangen?
 64. Ik zou ook graag de boodschappen lijst willen
  1. Komt voor elkaar, de lijst zal in je mail verschijnen.
 65. Ik wil ook graag het lijstje ontvangen
 66. Ik wil ook dolgraag het boodschappenlijstje ontvangen.
 67. Nancy Olivieira
  op 3 november 2019 om 16:56 zegt
  Ik ben ook toe aan een gezond eet-, leef- en beweegpatroon. Graag ontvang ik ook de boodschappenlijst.
 68. Ik zou graag zo een boodschappen lijstje ontvangen
 69. Ik ontvang graag het lijstje. Alvast bedankt !
 70. Catharina Eind
  op 28 oktober 2019 om 12:56 zegt
  Beste, Zou ik ook het boodschappenlijstje kunnen krijgen?
 71. Zou graag het boodschappenlijstje ontvangen
  1. Hoi Astrid, de boodschappenlijst komt jouw kant op.
 72. Xandra Zwartveld
  op 26 oktober 2019 om 18:15 zegt
  Graag ontvang ik ook het boodschapoenlijstje
 73. Ik zou graag het boodschappenlijstje met producten ontvangen die ik mag eten tijdens de overgang. (Ik gooi de zakken chips en pakken koek alvast in de kliko, want die zullen vast niet op dat lijstje staan).
  1. Hoi Paula, we sturen je de boodschappenlijst toe via de mail. Op de lijst lees je precies wat je het beste kunt eten tijdens de overgang. Bewerkt voedsel staat inderdaad niet op de lijst. Veel succes!
 74. graag ontvang ik het boodschappenlijstje met producten die ik mag eten tijdens de overgang
  1. Je krijgt de boodschappenlijst via de mail toegestuurd. Veel succes met het gezonde eten. De lijst zal je helpen energiek en slank de overgang door te komen.
 75. Kan ik nog steeds een boodschappenlijstje krijgen ?
  1. Jazeker, de boodschappenlijst wordt naar je gemaild.
 76. Ben benieuwd.
 77. Wouw, ik kan niet wachten op de boodschappenlijst.
 78. Ik zou graag de boodschappenlijst ontvangen om goed door de overgang te komen
 79. Laura Tilleman
  op 8 oktober 2019 om 10:45 zegt
  graag ontvang ik het boodschappenlijstje met producten die ik mag eten tijdens de overgang
  1. De boodschappenlijst komt jou kant op Laura.
 80. Sonja Renfurm
  op 7 oktober 2019 om 21:17 zegt
  Graag zou ik het vegetarische boodschappenplan willen ontvangen.. alvast bedankt
  1. Het gaat niet om een vegetarisch boodschappenlijstje, maar de lijst komt jou kant op. Vlees en vis kun je vervangen door noten, zaden, pitten, peulvruchten en tempeh, die ook op de lijst staan.
 81. Margarita
  op 6 oktober 2019 om 20:38 zegt
  ik ontvang graag de boodschappenlijst
  1. De boodschappenlijst wordt via de mail naar je verstuurd Margarita. Veel plezier ermee!
 82. Graag zou ik de boodschappenlijst ontvangen.
 83. Oo, dat zou ik ook wel willen ontvangen. Groetjes,Saskia.
 84. Carlien Peijnenburg
  op 26 september 2019 om 13:56 zegt
  Ik zou graag de boodschappenlijst ontvangen om goed door de overgang te komen. Ik eet geen vis en vlees. Ben voor een groot deel Veganistisch Mijn e-mailadres is Carlien@performis.nl Dank je wel
  1. Super Carlien, die komt jouw kant op.. Ook interessant om eens te bekijken als je vegetarisch (bijna veganistisch) eet is het Vegetarisch Afslank Plan. Het staat vol met heerlijke recepten die ondersteunen dat je slank en fit de overgang door komt. Hier lees je er alles over.
 85. Heel graag
 86. Graag tips 😉 51 jaar 175cm en ga richting de 70 kg in korte tijd bijna 5 erbij Eet al langere periode best oké Maar het lijkt wel of ik extra HONGER heb.. niet eens snack trek 😉 Opeens ook zin in bv brood wat ik normaal niet veel eet.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 28 oktober 2019 om 14:55 zegt
   Hallo Louise, het aankomen in gewicht en de “honger” kan te maken hebben met hormoonschommelingen. Het eten van snelle koolhydraten en dus het snelle stijgen en dalen van de bloedsuikerspiegel kan dit verergeren. Het kan zijn dat je net wat meer eet dan je verbruikt en door de veranderingen in je lichaam gaat dit zich opslaan in vet. Je doet er goed aan om maximaal 1 maaltijd per dag langzame koolhydraten te nuttigen uit havermout, zoete aardappelen, quinoa of boekweit en de overige maaltijden voornamelijk te laten bestaan uit groenten, eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten en gezonde vetten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat je langer een verzadigd gevoel ervaart, afvallen zal daardoor makkelijker gaan. Vind je het lastig om deze aanpassingen in je voedingspatroon zelf te maken? De weekschema’s en recepten uit het Bodyhappiness programma maken het lekker en makkelijk voor je en zorgen ervoor dat je die 5 kilo op een prettige manier snel weer kwijt bent!
 87. Graag het lijstje. 🙂
 88. Graag
 89. Graag
 90. Wat een duidelijke uitleg. Graag ontvang ik de boodschappenlijst.
 91. Francisca
  op 28 augustus 2019 om 22:19 zegt
  Kan niet snel genoeg gaan!
 92. Graag ontvang ik de boodschappenlijst!
 93. Vol motivate ontvang ik de lijst
  1. We hebben je de lijst toegestuurd. Veel succes!
 94. Goed en duidelijk artikel. Ik ontvang graag de boodschappenlijst.
 95. graag!! heel graag
 96. Graag voedingsadvies. Ben 59 jaar en ik heb last van mijn dikke hoge duik. Vlgs mij eet ik goed en geen of weinig koolhydraten. Maar toch blijft die buik. Ik baal hier zo van. Vind deze leeftijd al lastig genoeg. Kunt u me helpen. Ik volg nu de recepten van puurfiguur. Bevalt redelijk…er zitten teveel histamie gevoelige producten bij. Ik hoef niet superslank..maar die dikke buik wil ik zo graag kwijt? Alvast bedankt voor uw hulp.
 97. Vicky porter
  op 22 mei 2019 om 23:14 zegt
  Ontvang graag de boodschappenlijst. Heb echt hulp nodig. Niks helpt. Gr vicky
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 3 juni 2019 om 16:52 zegt
   Hallo Vicky, bij deze stuur ik je de boodschappenlijst toe. Hierop staat precies wat je wel en beter niet kunt eten. We hebben veel positieve ervaringen van vrouwen in de overgang die succesvol zijn afgevallen met het Smoothie Afslank Plan. Ik raad je aan om daarmee aan de slag te gaan!
 98. Ik ontvang graag de boodschappenlijst behorende bij de overgang
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:53 zegt
   Hier kun je de gratis boodschappenlijst downloaden!
 99. Graag ontvang ik de boodschappenlijst
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 30 april 2019 om 13:02 zegt
   Je kunt de boodschappenlijst hier downloaden.
 100. Nicole Herpers
  op 8 april 2019 om 19:59 zegt
  Ook hier moeite met de overgang, in z’n algemeenheid maar ook qua dikker worden. Ben rond mijn 38ste begonnen met dat gedoe Ik zou ook graag wat steun krijgen middels jullie boodschappenlijstje. B.v.d., Nicole
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 9 april 2019 om 09:56 zegt
   Hoi Nicole, eten via de boodschappenlijst kan je hier enorm bij helpen. Je kunt je hier inschrijven!
 101. Ik wil graag wat kilo.s kweid sinds ik in overgang ben ben ik aardig gegroeit ik ben nu inmidels 100 kilo en ik ben 47 ik wil heel graag wat aan doen.maar vind moelijk ik hoop dat ik geholpen kan worden
  1. Hallo Wilma, heel goed dat je aan de slag wilt om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Onze programma’s kunnen je daarbij helpen. Het Afslank Pro Pakket vormt een mooie basis voor een gezonde koolhydraatarme leefwijze waarmee je op een prettige manier gewicht verliest. Hier lees je er alles over.
 102. Hallo Jasper, Graag ontvang ik de boodschappenlijst voor het afvallen tijdens de overgang. Alvast bedankt. Groeten van Tanja
  1. Hallo Tanja, je kunt je hier inschrijven voor de gratis boodschappenlijst. Door te eten volgens de boodschappenlijst zal het je ook tijdens de overgang lukken om op een prettige manier gewicht te verliezen.
 103. Hoi Jasper, Graag ontvang ik de boodschappenlijst, Met vriendelijke groeten, Carin
  1. Hoi Carin, leuk dat je de boodschappenlijst wilt ontvangen. Je kunt je hier inschrijven dan ontvang je de boodschappenlijst direct in je mail.
 104. Beste Jasper. Help!! Ik ben midden 45 en in 1 jaar tijd 10 kilo aangekomen. Omdat mijn snack behoefte sterk toegenomen is. Ik heb altijd wel aanleg gehad maar woog de laatste 6 jaar rond de 58 bij een engte van 1.59. Wat ik ook probeer lukt het me niet om af te vallen. Ik doe waarschijnlijk iets verkeerd en ik ben in een vicieuze cirkel terecht gekomen. Zelfs sporten of hardlopen lukt me niet meer door gebrek aan motivatie. Wat kan ik doen? Wat zou me helpen om resultaat te boeken zodat mijn motivatie weer omhoog gaat en mijn gewicht omlaag, al is het maar 5 kilo! Mijn bloedwaarden zijn recent getest en goed. Schildklier ook.
  1. Hallo Sab, wat vervelend dat je in de vicieuze cirkel terecht bent gekomen. Het kan zijn dat je hormoonhuishouding uit balans is, waardoor je snack trek zo is toegenomen. Deze kun je weer balanceren door kh arm en onbewerkt te gaan eten. Je doet er goed aan om dit artikel eens te lezen, daarin vind je een aantal belangrijke afslanktips speciaal voor mensen boven de 45 die je kunnen helpen. en te beginnen met het Smoothie Afslank Plan, daarmee kom je uit de vicieuze cirkel. Veel succes!
 105. Hi, ik ben net23 en wegens borstkankerbehandelingen zit ik nu al een jaar kunstmatig in de overgang. Ik moet nog minimaal 6 jaar in de overgang zitten en ik merk nu al dat ik dikker word. Door de chemotherapie was ik 8 kilo afgevallen maar nu ben ik minimaal weer 10 kilo aangekomen. Ik heb alleen maar trek in suikers en slecht voedsel en ik heb erg veel moeite om dit alles te laten staan. Sporten is wel erg zwaar ook al ben ik wel aan het proberen te beginnen met crossfit. Heb je enige tips voor mij? Ik weet persoonlijk niet goed hoe ik het aan moet pakken. Vooral omdat ik vaak nog erg moe ben en weinig energie heb.
  1. Wat een vervelende situatie Patricia. Je lichaam en hormoonhuishouding is waarschijnlijk enorm uit balans door de chemo, het aankomen, afvallen en de overgang. Ook is het vermoeid en heeft het veel te verwerken. Je merkt dat ook door de constante trek in suikers. Het belangrijkste is nu dat je leert luisteren naar je lichaam. Geef je lichaam alle rust die het nodig heeft. Slaap veel en ontspan veel, je hebt een hoop te verwerken. Crossfit is op dit moment nog geen goed idee. Het put je uit, terwijl je lichaam behoefte heeft aan rust. Wandel dagelijks, doe een aantal keren per week aan yoga en doe ademhalingsoefeningen of mediteer. Zorg er voor dat je acht uur per nacht slaap krijgt en eventueel meer als je dat nodig hebt. Als je zwaarder wilt trainen, doe dat dan onder begeleiding. Heel belangrijk voor jou is om koolhydraatarm te eten, zo zal je snel meer energie krijgen en het zorgt ervoor dat de drang naar suiker afneemt. Het Afslank Pro pakket zit boordevol recepten die het je makkelijk maken. Wees lief voor jezelf en ga met kleine stapjes. Veel succes!
 106. Beste Jasper, Ik heb van de gynaecoloog te horen gekregen dat ik in de vervroegde overgang zit. Ik ben 24 jaar.. Alles komt nu op me af en ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik weet dat ik gezonder moet gaan eten en moet gaan bewegen, maar ik ben een beetje lui. Helpt pilates ook als krachttraining? Daarnaast ga ik toch maar weer m’n stappenteller uit de kast halen en 10.000 stappen per dag zetten. Tips zijn zeer welkom! Groet, Merel
  1. Hey Merel, Wat een vervelend nieuws voor je. Heel begrijpelijk dat deze veranderingen verwarrend zijn. Pilates is een lichte vorm van krachttraining voor de bekken, buik en onderrug. Heel goed dat je meer gaat bewegen. Doe aan een sport die jij leuk vindt, op deze manier blijf je gemotiveerd om te blijven bewegen. Mail gerust naar info@jasperalblas.nl als je meer vragen hebt over gezond eten en afvallen in de overgang. Heel veel succes.
 107. Beste Jasper, Je zult het bijna niet geloven maar ik heb een antisimpathie voor eten. Niet voedsel op zich maar aan het nuttigen van eten. Tot mijn 46e at ik alleen wat lunch en avondeten en bleef verder overal van af. Dus tja, tot mijn 46e ben ik altijd slank gebleven. Intussen wordt ik 49 en ben reeds in de overgang beland. Binnen 2 jaar ben ik ruim 9 kilo aangekomen. Voor mijn gevoel out of the blue.. wat niet zo is natuurlijk want ik had alleen maar honger. Ik ging meer eten en snoepen. Vooral ‘s avonds is mijn snackbehoefte toegenomen. Door een sportblessure werd ik alleen maar luier dus des te meer ik ging snacken. Moge het duidelijk zijn dat ik door mijn dikke buik onzeker ben geworden. Ik ben sinds een paar weken weer gaan sporten en zorg voor dagelijkse beweging al dan niet met HIT. Ik neem op het werk een ontbijtje (banaan+yogurt oid) en lunch met een salade + eitje, eet thuis diner koolhydratenarm maar ik kan die honger ‘s avonds niet stoppen (bak olijven of dadel-boekweitkoekjes).. Ik wordt er moedeloos van! Hoe moet ik beginnen met afvallen, in deze ‘fijne’ overgangsfase? (zit nog in de pre-memo) Help! Groetjes, Aimely
  1. Marleen
   op 19 juni 2018 om 10:07 zegt
   Hallo Aimely, Heel vervelend voor je dat je onzeker bent geworden over je lichaam door deze veranderingen. Wel super goed dat je weer bent gaan sporten en bezig bent gegaan met gezond eten. Om je vetverbranding te stimuleren is het goed om bezig te gaan met koolhydraatarm eten. In dit artikel staan een aantal tips over hoe je eetbuien in de avond kan voorkomen https://www.jasperalblas.nl/eerste-hulp-eetbuien/ Ga vooral door met gezond eten en bewegen dan raakt je lichaam vanzelf weer in een gezonde balans waardoor je goed kan afslanken. Heel veel succes!
 108. Ik ben 43 en ben van de ene dag op de andere in de menopauze terecht gekomen na het verwijderen van mijn eierstokken. Ik mag geen medicijnen nemen om de hormoonbalans op peil te houden daar ik vorig jaar kwaadaardige borstkanker heb gehad die na een borstamputatie met anti-hormoontherapie verder behandeld wordt. Ik ben steeds slank geweest en nu vliegen de kilo’s eraan. Ondanks het feit dat ik zeer gezond eet (veel fruit en groenten), amper koolhydraten en veel citroenwater drink. Ik probeer ook meer eiwitten te eten. Allemaal tevergeefs. De kanker heeft me er niet onder gekregen maar dit gevolg heeft een zeer negatieve invloed op mijn gevoel. Word er echt depressief van. Wat kan ik nog doen om toch af te vallen en minder moe te zijn?
  1. Wat vervelend dat je deze klachten ervaart. Afvallen in de overgang kan lastig zijn. Helemaal als je hormonen door verschillende oorzaken uit balans zijn geraakt. Ik raad aan om door te gaan met gezond eten volgens de koolhydraatarme methode. Het kan namelijk even duren voordat je hormonen weer in balans raken met een gezond voedingspatroon. Heel begrijpelijk dat dit je stemming negatief beinvloed. Probeer niet te streng voor jezelf te zijn met betrekking tot wat je eet. Het eten van minder dan 50g koolhydraten per dag kan namelijk ook invloed hebben op je energie niveau en stemming. Ik raad aan om met de hoeveelheid koolhydraten te gaan spelen. Kijk even aan of een extra portie langzame koolhydraten je meer energie geeft. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de maaltijden aanvult met gezonde vetten en eiwitten. Extra vitaminen en mineralen zoals magnesium, visolie en vitamine D stimuleren ook een gezond lichaam. Hier hebben mensen namelijk vaak een tekort aan. Drink voldoende water (1,5 tot 2 L), beweeg regelmatig en zorg ervoor dat je voldoende ontspant om stress te voorkomen. Stress kan ook het afvalproces negatief beinvloeden. Lees dit artikel een door: https://www.jasperalblas.nl/afvallen-lukt-niet/ Hier staan een aantal tips in om je vetverbranding te stimuleren. Heel veel succes verder
 109. Gaby Schuijlenburg
  op 12 mei 2018 om 07:47 zegt
  Heel graag zou ik van u een boodschappenlijst willen ontvangen die ik mag eten om ook in de overgang makkelijk en plezierig lichaamsvet te verbranden.
  1. Marleen
   op 17 mei 2018 om 07:56 zegt
   Hallo Gaby, Wat goed dat je wilt bezig gaan met gezond eten om afvallen in de overgang te stimuleren. Via deze link kan je de gratis boodschappenlijst downloaden: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/ Heel veel succes
 110. Welk dieet kan ik het beste volgen bij ongewenste gewichtstoename tijdens de overgang?
  1. Hallo Linda, De koolhydraatarme methode is een gezonde manier van eten waardoor je ook zeker kan afvallen in de overgang. Hierdoor wordt een stabiele hormoonbalans en een gezond lichaam gestimuleerd. Het afslankproces zal daardoor opgang komen.
 111. ‘De oestrogeenvermindering zorgt ervoor dat de stofwisseling ook gaat veranderen. Een vertraagde stofwisseling betekent dat je calorie verbranding trager wordt, dat kan wel 20 procent schelen. Eigenlijk is het een mooi proces want dit extra vet wat je krijgt is een overlevingsmechanisme van het lichaam. Nou vraag je je waarschijnlijk af: hoezo overlevingsmechanisme? In vet wordt, net als in de eierstokken ook oestrogeen aangemaakt. Oestrogeen neemt flink af na de overgang omdat de functie van de eierstokken steeds minder wordt. Toch is er oestrogeen nodig voor een mooie huid, sterke botten, een goed humeur, gezond libido en nog veel meer. Je moet je voorstellen dat heel vroeger, toen vrouwen mager waren, het belangrijk was dat oudere vrouwen een laagje vet kregen ter bescherming. Helaas hebben de meesten tegenwoordig al zo’n laagje en wordt het gauw teveel, wat dan juist zeer nadelig is voor de gezondheid’. Einde citaat. Ik vind dat dit verhaal wel de nodige nuancering verdient. Dat extra vet is nogal bedenkelijk en helemaal niet zo onschuldig. Zie: https://bgmagazine.nl/duurzame-inzetbaarheid/verband-gevonden-tussen-lichaamsvet-en-kans-op-borstkanker/.
 112. Afvallen is bij mij niet het probleem want ik ben in principe niet zwaarder geworden, en als ik afval is het niet waar ik het wil. Mijn figuur veranderde en had ik minder taille dan eerst. Ben na 1 jaar gestopt bij Care for Woman (wat niks hielp)en ondanks sporten gebeurde er niet veel. zelfs van koolhydraat arm eten kreeg ik ook meer vet op mijn buik en in de taille. Enkele maanden geleden las ik op het INTERNET over de ZERONA laser therapie en ben het gaan uitzoeken. Ik was er helemaal klaar mee en wilde van de peervorm af. Dit systeem is contactloos en leegt je vetcellen waardoor je plaatselijk afslankt. Mijn metabolisme is verbeterd en sinds jaren kan ik weer normaal eten zonder aan te komen. Is een Medisch systeem wat boven het lichaam zweeft en dat stelde mij gerust. Voel me lekkerder in mijn vel en heb door het verlies van buikvet minder last van de intense opvliegers. Kan weer mijn oude kleren aan en voel me weer prettig in mijn vel.
  1. Hoi Angela, waar heb jij de Zerona therapie gevolgd en op welke site kan ik adressen vinden? Dank alvast voor je info!
  2. Hallo Angela, fijn dat dit je geholpen heeft. Om op gewicht te blijven blijft het erg belangrijk om gezonde leefgewoonten te hebben, anders zal je weer aankomen. De recepten uit het 7×7 receptenboek kunnen je daarbij helpen. Groet Jasper
 113. “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen uit de Japan minder last van de overgang hebben. Dat heeft meerdere redenen: ze eten veel groenten, fruit en vette vis. Ook eten ze minder fastfood en andere fabrieksmatig voedsel.” Really? Ik heb in Japan gewoond en heb geen Japanner gezien die aan bovenstaande voldeed. Vers voedsel is in Japan stervensduur, waardoor men zijn toevlucht neemt tot juist veel fabrieksmatig voedsel. En met veel bedoel ik: bij elke maaltijd, in elk huis. Dat ze minder last van de overgang hebben kan onmogelijk hierdoor komen.
 114. Heb geprobeert lid te worden en het lukt niet. Het geeft aan dat de pagina verwijderd is.
  1. Dat is vreemd. Als je even een mailtje stuurt naar info@jasperalblas.nl dan helpen mijn collega’s je verder.
 115. Nicoline
  op 16 juli 2016 om 09:41 zegt
  Ook ik zit in de overgang en begin inderdaad een vetrol op mijn buik te krijgen. Waar kan ik het beste mee beginnen? Met het Smoothie afslankplan of met de 7×7 afslankmethode?
  1. Hallo Nicoline, beide methodes kunnen je hierbij helpen. Hou je van koken? Kies dan het 7×7 receptenboek. Ben je van het gemak en ga je graag aan de slag met de blender? Kies dan het Smoothie Afslank Plan. Neem de tijd en pas langzaam je eetgewoonten aan, dan zal je vanzelf ook gaan afvallen. Veel succes! Groet Jasper
 116. Hoi, wel gelukt om lijst te down loaden, maar heb geen mail ontvangen. Mvgr will
 117. Sylvia
  op 1 juni 2016 om 20:45 zegt
  Hoi Jasper ,Ik heb het boodschappenlijstje ook aangevraagd maar het lukt niet om hem binnen te halen,kan je helpen?
  1. Hoi Sylvia, mijn collega stuurt je de lijst toe! Groet Jasper
 118. Wendy
  op 7 mei 2016 om 09:23 zegt
  Hoi, ik ben al sinds mijn dertigste in de overgang. Sindsdien vecht ik tegen de kilo’s. Helaas verlies ik het gevecht steeds maar weer. Het is zo frustrerend en ik word er zo onzeker van. Soms doe ik over één kilo een maand. En vervolgens zit het soms na een week weer aan. Ik eet gewoon drie maaltijden op een dag. En tussendoor eet ik fruit of magere kwark. Hebben jullie misschien tips voor mij wat ik het beste kan eten.
  1. irene lelieveld
   op 10 mei 2016 om 17:17 zegt
   Hallo Wendy Ja super frustrerend is dat toch he, en zo oneerlijk ook. Maar of je echt al vanaf je 30 in de overgang bent dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Een schildklier probleem geeft namelijk de zelfde klachten als de overgang. Het wordt vaak op de overgang gegooid maar eigenlijk is de schildklier de schuldige. Ik zou toch eens bij een mesoloog je schildklier laten controleren. Als deze traag is val je niet af, en artsen vinden vaak helemaal niks. Ook belangrijk als je koolhydraten arm eet dat je goed op je jodium let. Je zou van AOV de schildkliercomplex kunnen gebruiken, of dat laat je ook door de mesoloog even testen. Laat meteen daar ook je progesteron en oestrogeen balans controleren. je moet eerst weten of het werkelijk de overgang is of dat het de schildklier is voor je gaat behandelen. Verder mocht je in de overgang zijn kun je mijn boek Wegwijs in de overgang lezen. ook daar wordt de schildklier uitgebreid in het boek beschreven en wat je kan doen. Sterkte en geef niet op. Irene
  2. Eet zoveel mogelijk koolhydraatarm en onbewerkt volgens het 7×7 receptenboek. Beperk fruit tot maximaal 1 stuks per dag en kwark tot 3x per week. Neem de andere dagen ei, groene smoothie of bijvoorbeeld bananenpannenkoek als ontbijt. Pas ook de tips toe uit bovenstaand artikel. Veel succes!
 119. Ik las hier over het 7×7 receptenboek. Kan ik dit boek ook als hardcover bestellen?
  1. Dat kan zeker. Je kunt hardcover boek hier bestellen.
 120. Kitty van den Heuvel
  op 30 april 2015 om 13:05 zegt
  Beste Jasper, Ben 41 jaar en sinds mijn 35jaar in de overgang. De laatste 3 jaar ben ik 10 kilo aangekomen, waar ik zo van baal. Ik krijg ze er niet af. Eet geen brood , pasta , rijst. Sta 3x per week op de loopband en doe krachtoefeningen. Snoep niet. Ik krijg er niets van af. Mijn cortisol hormoon hebben ze gecontroleerd daar was niets mee aan de hand. Mijn schildklier werkt ook na behoren. Het beheerst echt constant mijn gedachten wat natuurlijk ook niet bevorderlijk is. Heb je nog tips???
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 1 mei 2015 om 16:43 zegt
   Beste Kitty, Wat frustrerend dat het afvallen niet lukt. Dit is een veel voorkomend probleem bij dames in de overgang. In dit artikel staan een aantal goede tips voor je. Geef de moed niet op en blijf kiezen voor gezonde voeding het is in alle opzichten beter voor je lichaam! Groet Anita
  2. Irene Lelieveld
   op 1 mei 2015 om 16:21 zegt
   Het is niet fijn als je al zo vroeg in de overgang bent gekomen en ik zou ook nog even op deze site het stukje over de schildklier even lezen want artsen testen zeer slecht en niet alles en roepen al gauw dat er niks met de schildklier is. Meestal op die leeftijd is het wel de schildklier en zeker als je zoveel aankomt. stel dat ze alles gemeten hebben dan heb je gewoon een enorm hormonaal probleem. Het heeft te maken met een tekort aan geslachtshormonen. Dit is echt een medisch probleem waar wij voedingsdeskundige/ therapeut niks mee kunnen (behalve de voeding optimaliseren). Wanneer je alles doet aan je gezondheid (eventueel een test nog bij mij) dan doe je het maximale wat je zelf kunt. Ik raad je af om hormonen te slikken mits het bio-identieke vrouwelijke hormonen zijn. (let op alleen deze) je zou het boek De kracht van vrouwelijke hormonen eens kunnen lezen. Ik ben zelf erg voor de natuur het te laten doen door beweging, gezonde voeding en rust maar er zijn gewoon pechvogels en daarvoor is er wel degelijk iets wat misschien in jouw geval na alles wat je hebt gedaan interessant kan zijn. Let op bijna niemand in de medische wereld weet hier echt veel van dus lees eerst het boek en zoek dan uit wie hier in Nederland er verstand van heeft. Wat ik wel voor je kan doen is een test om te kijken dat je geen dingen eet die niet bij je passen en uittesten of je alles wel binnen krijgt om er zo voor te zorgen dat je voeding perfect op je afgestemd is. Vaak heb je ongemerkt wel degelijk een overbelaste lever waardoor je dikker wordt of is je suikerspiegel minder stabiel als je denkt. Pas als je alles hebt uitgesloten zou je de hierboven geadviseerde boek kunnen lezen. http://www.persoonlijke-voeding.nl Succes Irene Lelieveld

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Noëlla het kan, kan jij het ook!

Noëlla is niet alleen 17 kilo afgevallen. Ze heeft ook afgerekend met een negatief zelfbeeld en staat weer vol zelfvertrouwen in het leven.

Top artikel

Nancy viel 70 kilo af!

Nancy heeft de eeuwige strijd met haar kilo's eindelijk overwonnen door middel van koolhydraatarm en natuurlijk eten. Ze is 70 kilo afgevallen en voelt zich geweldig.

Afvallen

Afvallen

Bekijk alle artikelen