Verbinding voelen met weinig sociaal contact

7 reacties

8794 volgers

Voel jij je opgesloten of alleen door de recente COVID-19 maatregelen? Dit artikel een aantal suggesties om toch verbinding en vrijheid te ervaren – ook met minimaal sociaal contact.

Door de uitbraak van het COVID-19 virus heeft de overheid drastische maatregelen moeten nemen. Eén van die maatregelen is het vermijden van sociaal contact.

Een goede en noodzakelijke maatregel. Voor onze eigen gezondheid, voor de gezondheid van ons land en de mensen om ons heen is het belangrijk dat we die maatregel opvolgen.

Maar dat is natuurlijk geen pretje. Het kan nogal alleen en opgesloten voelen als je niet in vrijheid kunt bewegen en contact kunt maken.

We missen het gevoel van verbinding.

Verbinding

De verbinding waar we allemaal mee bekend zijn, is de verbinding met de mensen om ons heen die we liefhebben. De mensen waarvan we houden.

Helaas is dat voor veel mensen de enige verbinding die ze ervaren.

En als het sociale contact wegvalt of vermindert zoals nu het geval is, dan voel je je al snel opgesloten of alleen.

In dit artikel wil ik je kennis laten maken met twee andere vormen van verbinding. Door ook deze vormen van verbinding te ervaren zul je je vrijer voelen en minder eenzaamheid ervaren.

We beginnen met de eerste vorm: verbinding met jezelf.

Intrapersoonlijke verbinding

Intrapersoonlijke verbinding betekent verbinding ervaren binnen één persoon. Dus met andere woorden: verbinding met jezelf.

Door de snelheid van het leven en de mate waarin we op de buitenwereld gericht zijn, nemen we weinig tijd om onze aandacht naar binnen toe te richten.

Nu je meer tijd alleen doorbrengt dan je misschien gewend bent, heb je de gelegenheid om de relatie met jezelf eens te onderzoeken.

Ga eens op een rustige plek zitten, sluit je ogen en stel jezelf de volgende vragen:

 • Wie/wat ben ik eigenlijk?
 • Hoe gaat het met mij?
 • Wat ervaar/voel ik precies?

Neem er de tijd voor. Laat elke vraag rustig inzinken en onderzoek wat voor verschillende antwoorden er naar boven komen.

De eerste keer zal het wat onwennig voelen. Maar door deze aandacht aan jezelf te geven zal je merken dat je je niet alleen veel minder opgesloten en eenzaam voelt, je zal ook vlagen van vrijheid voelen die je nog nooit eerder ervaren hebt.

Je maakt verbinding met jezelf.

Advertentie:

Transpersoonlijke verbinding

De tweede vorm van verbinding is iets gangbaarder, maar nog lang niet iedereen ervaart deze vorm optimaal.

Transpersoonlijke verbinding betekent eigenlijk verbinding met iets groters dan jezelf. De meeste mensen in Nederland vinden zo’n verbinding in het geloof.

Maar dat is niet de enige vorm van transpersoonlijke verbinding, je kunt je ook verbonden voelden met “het leven” of “het universum”.

Het is een verbinding die zich voordoet als je dingen echt leert te accepteren zoals ze zijn. Dat lever een enorme vrijheid op.

Het leven kent pieken en dalen. Ze wisselen elkaar af. Dat is hoe de natuur werkt. Eb en vloed, zomer en winter.

Elke seizoen, elke piek, elk dal heeft een doel. Ze zijn niet altijd even leuk, maar uiteindelijk horen ze er allemaal bij.

Als je je dat realiseert, dan zal je altijd verbinding en vrijheid voelen, ook als je alleen bent.

Volgende stap

Laat de onderwerpen die in dit artikel aan de orde zijn gekomen even bezinken. Het is niet nodig direct actie te ondernemen. Je kunt het artikel later nog eens doorlezen.

Als je merkt dat dit artikel iets in je geraakt heeft en je de behoefte hebt er wat mee te doen, dan raad ik je aan gehoor te geven die behoefte.

Ik ben in dat geval heel benieuwd wat je hebt ervaren. Heb jij verbinding met jezelf gevoeld? Of wellicht met het leven? Laat een reactie achter onder dit artikel!

Veel succes!

 

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezondheid

Deel dit bericht

Reacties (7)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Dank je wel Jasper voor de mooie woorden , ik ga ook mijn best doen en nu met zoveel tijd ben ik zelf aan de beurt .
 2. Jeannette
  op 22 maart 2020 om 10:12 zegt
  Ik heb dit artikel doorgestuurd naar m’n familie en dat werd erg gewaardeerd! Dank je wel!
  1. Super Jeannette, zo kan iedereen verbinden!
 3. leida rolink
  op 22 maart 2020 om 09:59 zegt
  Mijn ochtendgebed: Zittend in mijn UV-sauna stuur ik kracht en energie uit naar diegene die het hard nodig hebben en in het algemeen voor iedereen die een lichtpuntje kunnen gebruiken. Nu kom ik er achter dat ik er eentje hebt overgeslagen, en dat ben ik zelf. Gun voor mijzelf een rustpunt voordat ik de dag begin maar vanaf vandaag sla ik mezelf niet over. Stuur een lichtpuntje voor iedereen in het universum. Carpe Diem. Leida
 4. Dank je wel Jasper voor de mooie woorden , ik ga ook mijn best doen en nu met zoveel tijd ben ik zelf aan de beurt .
 5. Jeannette
  op 22 maart 2020 om 10:12 zegt
  Ik heb dit artikel doorgestuurd naar m’n familie en dat werd erg gewaardeerd! Dank je wel!
  1. Super Jeannette, zo kan iedereen verbinden!
 6. leida rolink
  op 22 maart 2020 om 09:59 zegt
  Mijn ochtendgebed: Zittend in mijn UV-sauna stuur ik kracht en energie uit naar diegene die het hard nodig hebben en in het algemeen voor iedereen die een lichtpuntje kunnen gebruiken. Nu kom ik er achter dat ik er eentje hebt overgeslagen, en dat ben ik zelf. Gun voor mijzelf een rustpunt voordat ik de dag begin maar vanaf vandaag sla ik mezelf niet over. Stuur een lichtpuntje voor iedereen in het universum. Carpe Diem. Leida
 7. Betty de Vroe
  op 22 maart 2020 om 09:16 zegt
  We worden nu inderdaad op onszelf terug geworpen en missen daardoor de sociale contacten enorm. Het dwingt ons ook om weer naar binnen te gaan en je af te vragen van wat dit nu allemaal met je doet en dan bedoel ik niet alleen emotioneel maar ook fysiek. Minder beweging en meer snaaien waardoor ook de kilootjes weer erbij komen. Probeer hetgeen te vinden en te doen wat jou de innerlijke rust geeft. Valt niet mee als je kinderen/ gezin hebt die maar naar buiten willen naar hun vrienden een clubs. Je zit nu ineens thuis op elkaar pffff sterkte allemaal en fijn die tips van Jasper!
 8. Mooi artikel en waar. Dit is een tijd om aan jezelf te werken. De relatie met jezelf zo ervaar ik het wel.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Ingrid viel meer dan 15 kilo af!

Een tijdje terug kregen wij een bericht van Ingrid en we wilden haar verhaal graag met jullie delen. Wij vinden Ingrid een enorme bron van inspiratie voor iedereen en hopen dat haar...

Top artikel

Mirjam viel 22 kilo af

Mirjam is in een jaar tijd 22 kilo afgevallen terwijl zij stopte met roken, schildklierproblemen kreeg en in de overgang was. Het begon allemaal door mee te doen aan de Oktober Afslank...

Bekijk alle artikelen