In melk en andere zuivelproducten zit lactose, oftewel melksuiker. Veel mensen kunnen lactose in hun lichaam niet verteren omdat zij het enzym dat hiervoor nodig is (lactase) missen of er te weinig van hebben. Dit noemen we lactose-intolerantie.

Over lactose

C12H22O11, dat is de scheikundige formule voor lactose. Het is een suikervorm die is opgebouwd uit galactose en glucose. De smaak van lactose is minder zoet dan die van andere suikers.

Wat is lactose-intolerantie?

Om lactose te kunnen omzetten in galactose en glucose, heb je het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt normaal gesproken aangemaakt in je dunne darmwand. Tenzij je lichaam het niet of te weinig aanmaakt en dan lijd je aan lactose-intolerantie. Je kunt lactose niet meer verteren en komt dan in zijn geheel in je dikke darm komt. Daar gaat het gisten waardoor je klachten kunt krijgen.

Enzym om moedermelk te verteren

Lactose-intolerantie komt vooral voor in Afrikaanse en Aziatische landen (tot wel 90 procent van de bevolking), maar ook in Europa kan ongeveer 10% tot 15% van de mensen geen lactose verteren. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je lichaam lactase aanmaakt. Dat is een natuurlijk proces want als baby heb je lactase nodig om moedermelk te kunnen verteren. Als ouder kind en volwassene niet meer. Daarom word je eerder lactose-intolerant als je de zuigelingenleeftijd voorbij bent. Met enzympreparaten die lactase bevatten kun je in dat geval toch nog lactose verteren. De beste optie is echter om vervangende producten te nuttigen.

Hoe is lactose-intolerantie te herkennen?

Heb je wel eens last van misselijkheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, krampen, diarree of zelfs schuimende ontlasting nadat je zuivel hebt gegeten? Dat zijn allemaal symptomen die typisch zijn voor lactose-intolerantie. Wanneer je zeker wilt weten of je geen lactose kunt verteren, kun je dit op verschillende manieren testen. Vraag bij je huisarts welke test voor jou geschikt is.

Melkvervangers bij lactose-intolerantie

Als je lactose-intolerant bent of je wilt gewoon gezond afvallen, is het verstandig om goede melkvervangers te vinden. Bijvoorbeeld zelfgemaakte amandelmelk. Dit maak je door amandelen en water te blenden en vervolgens te zeven. Zo krijg je geen toegevoegde suikers binnen. Sojaproducten zijn ook goede vervangers bij lactose-intolerantie. Daarbij is het wel belangrijk dat de sojabonen niet genetisch gemodificeerd zijn. Helaas is dit bij soja producten die de meeste grote supermarkten verkopen vaak wel het geval. Tot slot kun je nog kokosmelk zonder toegevoegde suikers gebruiken ter vervanging van koeienmelk.

De gezonde oplossing: minder lactose nuttigen

Gezond eten en drinken is de enige manier om lactose-intolerantie te voorkomen. Voor mensen die de negatieve gevolgen van het consumeren van zuivel willen ontlopen en overgewicht hebben, heb ik een speciale boodschappenlijst gemaakt. Deze boodschappenlijst lijst bevat een hoop melk-vervangers, maar brengt daarnaast niet het gewichtsverlies in gevaar.

Sterker nog, zoals je kunt zien is de boodschappenlijst juist in eerste instantie ontwikkeld om gewichtsverlies en (buik)vet verbranding te stimuleren. Vul je naam en e-mailadres hieronder in, dan stuur ik je direct Jaspers boodschappenlijst toe – helemaal gratis.

Bekijk (41) reacties

Verberg reacties

 • E van den Bosch
  04/06/2019 om 9:07 am

  Mijn dochter heeft waarschijnlijk een lactose allergie en ikzelf heb last van overgewicht loop al bij een diëtiste maar zoek nu nog naar wat extra handvaten ook voor mijn dochter want die heeft al hele lange tijd huidproblemen waarschijnlijk door de lactose.

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 2:20 pm

   Ze doet er goed aan om zuivel en dus ook kaas achterwege te laten. Je hebt het niet nodig en kunt eventueel af en toe een plantaardige variant gebruiken zoals havermelk of kokosyoghurt. Ook kun je je eigen plantaardige kaas maken van bijvoorbeeld noten. Sommige mensen met lactose-intolerantie reageren wel goed op geitenyoghurt en geitenkaas daar zou je mee kunnen testen.

 • Sterkens
  09/10/2018 om 10:52 am

  Ik ben wel benieuwd naar jou boodschappen lijst…kan je mij deze mailen? Alvast bedankt
  Groetjes Christel

 • Alex
  21/07/2018 om 10:03 am

  Boodschappenlijst graag

 • Haris
  25/05/2018 om 7:39 pm

  Als je toch melk/yoghurt drinkt
  tot hoeveel ml per dag zou je de consumptie ervan het best kunnen beperken?

  en wat is dan beter? biologische melk met.lactose of lactosevrije melk maar dan niet biologisch

  • Marleen
   30/05/2018 om 3:45 pm

   Dat ligt eraan of je klachten ervaart bij het drinken van een bepaalde hoeveelheid/soort.
   Probeer deze producten uit en kijk hoe jij jezelf erbij voelt.

 • j wolters
  04/08/2017 om 12:13 pm

  ik eet en drink sinds een paar maand lactose vrije melk en yhogert omdat ik steeds aan de diare was en nu geen last meer maar wel 3 kilo afgevallen is dit dan slecht voor mij graag antwoord alstublieft alvast bedankt

  • Anita Mulderij
   07/08/2017 om 2:44 pm

   Laat melkproducten en ook lactose vrije melk en yoghurt het liefst weg. Deze voedingsmiddelen zijn erg bewerkt. Kies liever voor ongezoete amandelmelk als vervanger.

 • cor
  20/03/2017 om 12:55 pm

  dus nu drink ik sinds kort kefir melk, want dat is zooo gezond voor mijn tegensputterende darmen, i.v..m een operatie aan de dikke/endeldarm(ik had darmkanker), en het is nu de bedoeling dat de luie darmen weer optimaal gaan werken…dus drink ik kefir melk,en nu lees ik dat melk de achterdeur uit is voor weet ik veel wat allemaal…. …noiu vertel het me maar lieve mensen… zal ik maar weer stoppen met deze proef periode ,en de natuur op zijn beloop laten?????

 • Ramon
  04/01/2017 om 9:41 pm

  tap biologische rauwe melk bij de boer, en alle nadelen kun je wegstrepen! volwaardige voeding voor de mens!!

 • Marian
  25/10/2015 om 12:18 pm

  Hoi Jasper, ik ben er zelf achter gekomen dat ik last heb van melkproducten. Lactose geeft darmproblemen en de melkeiwitten veroorzaken een soort Astma. Nu heb ik dat zelf helemaal uit moeten zoeken, de longarts wilde helemaal niets horen van eventuele voedselallergieën. Ze gaf me gelijk voor een jaar Puffers mee die niet hielpen. Nu hoor je niet vaak iets over melkeiwitten maar veel kinderen schijnen hier ook Astma van te krijgen, kan jij hier iets over uitleggen? vriendelijke groet Marian

  • Jasper Alblas
   06/11/2015 om 1:22 pm

   Hallo Marian, veel mensen zijn allergisch voor lactose zonder dat ze het weten. Goed dat je erachter bent dat je er niet goed tegen kunt! Hoe de allergie precies werkt is lastig zo uit te leggen, wellicht dat ik daar later een artikel aan besteed. De beste manier voor kinderen om erachter te komen is een maand veel melk producten en een maand geen en als er een negatief verschil is, is een kind allergisch voor melk. Groet Jasper

  • Ramon
   04/01/2017 om 9:43 pm

   Probeer eens biologische rauwe melk, de astma en lactose intolerantie verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gegarandeerd! Succes!

  • Veronika
   23/12/2017 om 8:17 am

   Och. Luistert niet naar doctors!!! Ik kom uit andere land en ik kan jou zeggen , pas nu na verhuizing naar Nederland, na paar bezoekjes bij huisarts met klachten zo als hoofd pijn, enorme winderigheid!!! opgeblazen buik ( ziet eruit als 3 maanden zwanger), pijn in mijn gewrichten…etc…. Wat denkt jij dat de huisarts heeft gezegd? Oooo dat is stress , jij hebt dochter. Dus ik dacht dat ik darm kanker had echt dacht ik dat, zo rare klachten had ik.Met deze klachten heb ik 4 jaar gelopen. Kon nergens op bezoek blijven meer dan uurtje anders ontploffen mijn darmen. Dus heb ik naar andere huisarts gegaan. Die vroeg meteen. Hebt jij geprobeerd melk Produkten te laten liggen? Ik zeg niet, want dacht nooit dat zo kan dat zijn. Dus één week geen yoghurt, melk, niks waar dit zit!!!! Ik was helemaal andere persoon!!!! klachten waren na één week weg. En dat alles 4 jaar meegemaakt!!!! En over mijn dochter? Dat ga ik alleen zo vertellen. Ik merk bij haar toen zij 2 was (hooikoorts). Mijn oude huisarts zegt dat dit niet mogelijk is. Zij is te jong voor!!!! Dus heb ik gezegd, als ik niet naar alergolog met haar kan hier in Nederland, dat bel ik mijn verzekering om allergoloog in Tsjechië te vergoeden! Toch mogen we hier in Nederland terecht. En? Ja ernstige hooikoorts!!! vooral voor gras. Dus vanaf dit momenten ga ik niet meer naar huisarts. Dat heeft toch geen zin.!!!!! Zit ik daar als gekke wie antidepressiva nodig of zo!!!!!?

   • anita Mulderij
    09/01/2018 om 11:01 am

    Hallo Veronika,

    Wat vervelend om te lezen dat je zo lang met je klachten heb moeten doorlopen. Gelukkig weet je nu wat de oorzaak is en zijn je klachten verdwenen.
    Veel mensen kunnen zuivelproducten moeilijk verdragen omdat we een enzym missen die melkeiwitten goed kan verteren. Daarnaast kan lactose in melk ook voor vele klachten zorgen.

    Het is natuurlijk niet fijn als je steeds weer opnieuw te maken krijgt met een huisarts die niet de juiste behandeling kan geven. Gelukkig ben je zelf een doorzetter!

    Heel veel succes verder

 • Peter
  27/08/2015 om 11:43 pm

  Als ik juist geen melk drink voel ik me extreem suf en slecht. Mijn lichaam heeft het juist nodig.

 • Jeanette
  26/08/2015 om 1:03 pm

  Hoi Jasper,

  Mag je alpro amandelmelk omgezoet en alpro coconut original extra drinken bij je dieet?

  Groeten Jeanette

  • Jasper Alblas
   27/08/2015 om 12:28 pm

   Je mag ongezoete amandel- en kokosmelk drinken. Kies voor een puur product zonder toevoegingen, kijk dus even goed op de etiketten. Als er stoffen in zitten die je niet kent, drink het dan niet!

 • Marion
  18/08/2015 om 10:42 pm

  Ik geef zonder problemen alle zuivel op voor mijn gezondheid; alleen koffie zonder melk vind ik echt ondrinkbaar. En ook koffie opgeven is wel erg wreed 😉 Is er voor koffie geen alternatief? een scheutje lactose-vrije bio melk of amandelmelk ?
  En is raapzaadolie slecht of goed?

  Alvast bedankt !

  • Jasper Alblas
   19/08/2015 om 3:08 pm

   Amandelmelk is een gezond alternatief voor melk in de koffie. Ongezoet, en het liefst zelfgemaakt! De meeste raapzaadolie die in de supermarkt in de schappen staat wordt dusdanig industrieel bewerkt dat het niet erg gezond is om te eten. Als je een on geraffineerde variant hebt, kun je deze eventueel door je salade doen. Voorkeur krijgt kokosolie om in te bakken en olijfolie extra vergine voor door je salade.

 • yuaud
  01/03/2015 om 11:36 am

  Hallo

  Ik ben yusuf en ben 32 jaar. Omdat wij als familie genetisch zwakke gebit hebben heeft de tandarts tegen mij gezegd om veel melk te drinken. Maar klopt dit wel? Is melk nog gezond na een bepaalde leeftijd.

  • Anita Mulderij
   02/03/2015 om 4:23 pm

   Ik ben natuurlijk geen tandarts maar ik denk dat hij dit heeft gezegd omdat melk een neutrale zuurgraad heeft. Dat is voor je gebit geen probleem en veel beter om te drinken dan frisdranken met veel suikers en zure vruchtensappen. Die zullen je glazuur namelijk veel sneller aantasten als je een gevoelig gebit hebt. Het beste kun je water drinken. Dit is goed voor je gebit en voor je lichaam!

  • Jasper Alblas
   03/03/2015 om 2:12 pm

   Dat melk zorgt voor sterke botten en tanden is overdreven of misschien zelfs wel onjuist. Het belangrijkste voor een gezond gebit is een suikervrij voedingspatroon.

 • Jeroen den Hartog
  21/01/2015 om 10:20 am

  Hoi Jasper,

  Wij eten vrij veel yoghurt van Arla, lactose vrij. Nu begrijp ik dat het beter is om biologische lactosevrije yoghurt te nemen, echter deze is moeilijk te verkrijgen.
  Kan jij ons zeggen wat de eventuele nadelen zijn van de lactosevrije yoghurt van Arla?

  Alvast bedankt.

  Groet Jeroen den Hartog

  • Anita Mulderij
   26/01/2015 om 1:37 pm

   Hoi Jeroen,

   Ik ken yoghurt van Arla niet. De kwaliteit van de yoghurt hangt af van de ingrediënten. Als het alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat is het oke. Maar als er allerlei geur-, kleur-, en smaakstoffen toegevoegd zijn is die kwaliteit te betwijfelen. Biologische yoghurt is vaak beter omdat de koeien betere voeding krijgen en in een natuurlijke omgeving leven.

   Groetjes Anita

 • Nienke
  23/07/2014 om 1:05 pm

  Hoi Jasper,

  Ik heb erg veel last van eczeem, kan dit ook veroorzaakt worden door het eten van zuivelproducten? En is het dan de melk of de lactose wat het veroorzaakt. Ik merk zelf namelijk wel dat het minder wordt als ik een tijdje geen zuivel heb gegeten.

  mvg Nienke

  • Jasper Alblas
   02/08/2014 om 3:57 am

   Hallo Nienke,

   dat zou kunnen. Je kunt dit inderdaad het best testen door een maand veel zuivel producten te eten en een maand helemaal geen.

   Waar je huid precies op reageert is altijd moeilijk te zeggen. Je zou daar een test voor kunnen doen. Bij de meeste mensen is het de lactose.

 • Yolanda
  23/04/2014 om 10:12 am

  Hallo Jasper,
  Ik heb een lactose intolerantie. Nu maak ik gebruik van lactosevrije melk en lactosevrije yoghurt.
  Dit is in veel winkels moeilijk te krijgen en aardig aan de prijs. Nu zag ik op voedingscentrum.nl dat er een enzym bestaat om lactosebeperkte melk te maken.
  Bent u hier bekend mee en weet u hoe dit enzym heet?
  Daarnaast heb ik het idee dat de lactosevrije yoghurt heel erg aanzet bij mijn gewicht. Zou dit mogelijk kunnen zijn.
  Uw reactie zie ik graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  Yolanda Crooswijk

  • Jasper Alblas
   25/04/2014 om 6:52 pm

   Hallo Yolanda,

   ik ben niet bekent met dit enzym. Persoonlijk zou ik je aanraden gewoon geen zuivel meer de consumeren, ook niet de lactose vrije varianten.

  • Marleen
   02/04/2015 om 11:44 am

   hallo yolanda, je bedoelt waarschijnlijk lactasedruppels.
   deze zijn verkrijgbaar bij de uitgebreide drogist. Je voegt 5 druppels toe en de lactase verteerd over een rusttijd van 24 uur voor 92% van alle lactose in de melk

 • Natalie
  04/04/2014 om 1:07 pm

  Hallo Jasper,
  Hoe kan ik dit dieet aan mijn zoon geven? Zodat hij geen tekorten krijgt? Hij heeft namelijk lactose intolerantie, soja, ei,pinda en noten allergie. Ik ben bang dat hij iets gaat missen. Kan ik bijvoorbeeld wel lactosevrije melk gebruiken voor zijn glutenvrije havermoutpap en pannekoeken? Hoe kan ik de noten vervangen zonder meteen een potje vitamines te voorschijn te trekken? Het dieet staat ons erg aan, maar door de beperkingen ben ik bang dat het lastig wordt.

  Alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   10/04/2014 om 4:12 pm

   Hallo Natalie,

   Ik denk dat als hij verder goed gevarieerd eet hij zeker geen tekorten krijgt ondanks de lactose intolerantie en de allergieën. Eet veel biologische groente, vis, grasgevoerd vlees, biologische kip, natuurlijke oliën, etc.

   Veel succes!

 • Kees van Keulen
  26/01/2014 om 6:32 pm

  Allereerst mijn welgemeende complimenten voor je totale werk.
  Mijn vraag is of onderscheid maken tussen melk en yoghurt relevant is. In een van je ljsten noem je bijveerbeeld heel specifiek kwark.

  Met vriendelijke groet,
  Kees

  • Jasper Alblas
   27/01/2014 om 2:43 pm

   Bedankt Kees!

   Ja, er is een verschil tussen melk en yoghurt. Beide producten bevatten andere enzymen. In mijn opinie is melk ongezonder dan yoghurt. Melk bevat namelijk meer enzymen die wij mensen moeilijk kunnen verteren. Kwark is de beste vorm van zuivel, gevolgd door Griekse yoghurt.

 • Rianne
  15/01/2014 om 10:04 pm

  Hi Jasper,
  Is de aanwezigheid van lactose in zuivelproducten de enige reden dat je het gebruik van zuivel afraadt?
  En hoe denk je over het gebruik van lactosevrije melk?
  Gr. Rianna

  • Jasper Alblas
   16/01/2014 om 3:51 pm

   Hallo Rianna,

   nee lactose is niet de enige reden. Zuivel bevat veel enzymen die wij als mensen niet af kunnen breken. Hierdoor worden deze onafgebroken enzymen door je eigen immuunsysteem aangevallen, met alle negatieve gevolgen van dien.

   • angelika
    13/03/2014 om 7:57 am

    goedemorgen

    en hoe zit het met 24 uurs gefermenteerde yoghurt

    Als de yoghurt 24 uur gefermenteerd is, dan hebben de bacterieen alle lactose opgegeten. De yoghurt bevat dan alleen nog maar stoffen die in de darmen niet meer verteerd hoeven te worden. Ze kunnen dus direct geabsorbeerd worden. Resultaat: Er blijft niks over voor de bacterieen en dus geen gas en geen zuren die de darmwand aantasten..

    kan deze wel onbeperkt zonder nadelen geconsumeerd worden

    ivm een chronische darm aandoening volg ik namelijk het sc dieet en daarbij word de 24 uurs gefermenteerde yoghurt aangeraden voor het herstel in de darm bacteriën te bewerkstelligen

    en aangezien ik hier nog al wat van eet maar geen botontkalking etc wil ben ik hier erg benieuwd naar
    alvast bedankt voor je reaktie

    mvg

    angelika

    • Jasper Alblas
     14/03/2014 om 2:58 pm

     Hallo Angelika,

     zo ver ik weet is 24 uur gefermenteerde yoghurt geen probleem, maar ik meen dat alle zuivel gepasteuriseerd moet zijn alvorens het in de supermarkt verkocht mag worden, dus je moet het dan rechtstreeks bij de boer halen.

     Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *