Is collageen goed voor je?

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
13 reacties

8794 volgers

Veel mensen die de gezondheid van hun huid, gewrichten en haar een extra boost willen geven, gebruiken collageensupplementen. Maar wat is collageen nou precies en wat doet het in je lichaam? Is het inderdaad een goed idee om collageenproducten te gebruiken? In dit artikel lees je wat de wetenschap hierover zegt.

1. Wat is collageen?

Collageen is een soort eiwit (om precies te zijn: een lijmvormend eiwit). Het is het meest voorkomende structurele eiwit in ons lichaam. Een structureel eiwit is een eiwit dat de structuur of het raamwerk van je cellen en weefsels vormt (1). Ook zorgt het zo voor elasticiteit, samenhang en stevigheid van verschillende soorten bindweefsel, waaronder kraakbeen, huid, bloedvaten, gewrichtsbanden, botten en pezen.

2. Wat doet collageen?

Collageen zit in bindweefsel, huid, haar, pezen, botten en kraakbeen. Collageen zorgt ervoor dat deze weefsels sterk en soepel blijven en speelt een belangrijke rol in bepaalde lichamelijke processen, zoals (2, 3, 4):

 • Weefselherstel
 • Immuunrespons
 • Cel-tot-cel communicatie
 • Celmigratie (een proces dat nodig is voor weefselonderhoud)
 • De elasticiteit en rekbaarheid van je huid.

Dagelijks breekt je lichaam collageen af en via cellen in het lichaamsweefsel is het in staat om opnieuw collageen aan te maken. Je lichaam maakt collageen in de eerste helft van je leven zelf aan in je bindweefselcellen (fibroblasten). Naarmate je ouder wordt raakt je collageen gefragmenteerd, wordt de fibroblastfunctie aangetast en vermindert de aanmaak van collageen (2, 5).

Je lichaam produceert naast collageen ook een ander belangrijk eiwit (elastine) minder naarmate je ouder wordt. Uiteindelijk leiden deze veranderingen tot tekenen van veroudering, zoals een slappe huid en rimpels. Dit begint vaak rond ons 25ste en vanaf ons 30ste levensjaar neemt de aanmaak van collageen extra snel af.

3. Waar is collageen goed voor?

Collageen zou tekenen van veroudering zoals rimpels, verlies van hydratatie van de huid en gewrichtspijn tegengaan. Daarom wordt het door cosmeticabedrijven vaak gebruikt als ingrediënt in vochtinbrengende crèmes en serums vanwege de hydraterende en bevochtigende eigenschappen (6).

Ook in de gezondheidszorg worden collageen en op collageen gebaseerde materialen gebruikt; onder andere bij de behandeling van wonden, brandwonden en diabetische zweren (7). Daarnaast kan het ook worden ingezet bij reumatische aandoeningen waaronder reumatoïde artritis.

Collageenverlies

Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid en aanmaak van het lichaamseigen collageen af. (8). Op 40-jarige leeftijd kun je elk jaar tot 1% van je lichaamscollageen verliezen (9).

De effecten hiervan zie je onder andere aan je huid, die voor een heel groot deel uit collageen bestaat. Het bindweefsel wordt minder stabiel, de huidelasticiteit neemt af en de huid wordt slapper en dunner. Hierdoor kunnen er fijne lijntjes, rimpels en cellulitis ontstaan. 

Naarmate de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt, worden je spieren en gewrichten minder soepel en neemt ook de bot sterkte af (10) .

Collageenverlies verminderen

Je kunt de mate van collageenverlies en -beschadiging proberen tegen te gaan door bepaalde voedings- en levensstijlkeuzes te maken:

 • Stoppen met roken. Roken breekt collageen af en veroorzaakt huidveroudering, rimpels en verlies van huidelasticiteit (11, 12 ).
 • Minder alcohol drinken. Alcohol versnelt de huidveroudering door de productie van collageen te verminderen en herstelmechanismen van de huid te beschadigen (12).
 • Gezonder eten. Een voedingspatroon met veel toegevoegde suikers en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot voortijdige veroudering (13). Tip: omdat je lichaam van nature collageen aanmaakt uit aminozuren, kun je de productie van collageen stimuleren door ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten eet uit voedsel zoals gevogelte, vis, bonen en eieren. Daarnaast is het belangrijk dat je een niet te hoge inname van vitamine A hebt gezien dit de collageensynthese kan remmen.
 • Elk gezond lichaam heeft een voldoende hoeveelheid vitamines nodig om normaal te werken, vitamine C speelt een belangrijke rol hierin. Vitamine C is een krachtig antioxidant, dat de huid beschermt tegen vrije radicalen die collageen producerende cellen afbreken en zo dus ook de afbraak van collageen doen versnellen. Neem dus voldoende producten met vitamine C zoals: paprika’s, sinaasappels, zwarte bessen, peterselie, spruitjes, kiwi, boerenkool, peultjes, aardbeien, spinazie, olijven, rode kool e.d.
 • De zon vermijden. Als je te veel in de zon gaat, wordt je collageenproductie ook slechter. Gebruik dus altijd zonnebrandcrème en ga niet te veel in de zon (14).
 • Extra collageen binnenkrijgen. Je kunt collageen uit je voeding halen of je kunt collageensupplementen nemen.

4. Collageen als supplement

Collageen is te koop als poeder, capsules en in vloeibare vorm. Een poeder is een gemakkelijke en goede manier om collageen in te nemen omdat je het gemakkelijk op kunt lossen in bijvoorbeeld een glas water, koffie, smoothie, thee, yoghurt of melk. Ook wordt collageen in poedervorm sneller door je lichaam opgenomen (15).

Viscollageen

Er zijn verschillende soorten collageen van dierlijke en plantaardige oorsprong die als supplement kunnen dienen. Viscollageen komt qua structuur het meest overeen met menselijk collageen en wordt heel goed opgenomen door ons lichaam (16). Bij Jasperalblas.nl adviseren we deze bron van collageen.

Kies bij voorkeur voor viscollageen dat niet van kweekvis is gemaakt maar bijvoorbeeld van de snijresten van wilde vis. Dan wordt er geen extra vis voor gevangen. Dat maakt deze bron van collageen een duurzamere keuze (17).

5. Mogelijke gezondheidsvoordelen van extra collageen-inname

Volgens de wetenschap kan het innemen van extra collageen in de vorm van supplementen enkele gezondheidsvoordelen bieden:

Voordelen voor je huid

Onderzoek toont aan dat het innemen van collageen positieve effecten heeft op de gezondheid, elasticiteit en vochtbalans van je huid. Je huid wordt weer steviger en gladder, en rimpels kunnen door inwendig gebruik van collageen zelfs verminderen. Je nagels en haren worden gezonder, sterker en gaan meer glanzen (18, 19).

Voordelen voor je botten

Collageen lijkt ook botverlies te voorkomen. In een bepaalde studie onderzocht men de effecten van collageensupplementen bij 102 vrouwen in de postmenopauze die een verminderde botmineraaldichtheid (BMD) hadden.

Zij die gedurende 1 jaar 5 gram collageenpeptiden per dag slikten, hadden een significante toename van de BMD in hun ruggengraat en dijbeen (een bot in het onderbeen) in vergelijking met deelnemers die een placebo namen (20).

Een vervolgonderzoek bij 31 van deze vrouwen wees uit dat het dagelijks innemen van 5 gram collageen gedurende in totaal 4 jaar, een progressieve toename van de BMD opleverde (21).

Het lijkt er dus op dat het langdurig innemen van collageensupplementen kan helpen de botmineraaldichtheid te verhogen bij mensen in de postmenopauze.

Overige mogelijke gezondheidsvoordelen van collageen:

 • Verbetering van spiermassa (22, 23 )
 • Gezondheid van haar en nagels (24, 25)
 • Wondgenezing (26, 27)
 • Vermindering van artrose en gewrichtspijn (28, 29, 30)

6. Vitamine C en collageen

Elk gezond lichaam heeft een voldoende hoeveelheid vitamines nodig om normaal te werken, vitamine C speelt een belangrijke rol hierin. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de vorming van lichaamseigen collageen. Vitamine C is een krachtig antioxidant, dat de huid beschermt tegen vrije radicalen die collageen producerende cellen afbreken en zo dus ook de afbraak van collageen doen versnellen. 

Daarnaast is van vitamine C zelf ook bekend en bewezen dat het een positief effect heeft op de huid en weerstand (31). Het beschermt de huidcellen tegen schade en uv-licht. Neem dus voldoende producten met vitamine C zoals: paprika’s, sinaasappels, zwarte bessen, peterselie, spruitjes, kiwi, boerenkool, peultjes, aardbeien, spinazie, olijven, rode kool e.d. Eventueel kun je een tekort – tijdelijk – aanvullen met een supplement.

7. Conclusie

Collageen is een eiwit in je lichaam dat veel weefsels en organen vormt en ondersteunt. Je voedingspatroon aanvullen met collageensupplementen kan veel gezondheidsvoordelen bieden, waaronder het behouden van een gezonde huid, spiermassa, botten en gewrichten.

Naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van collageen in je lichaam af. Je kunt er dan voor kiezen om collageen (bij voorkeur viscollageen) als supplement toe te voegen aan je voeding. Een poeder werkt het fijnst.

Je voegt collageenpoeder gemakkelijk toe aan dranken – zowel warm als koud – en in gerechtjes zoals havermout, yoghurt en energieballen.

Bij Jasperalblas.nl verkopen we dit viscollageenpoeder. Deze wordt uitsluitend gemaakt gemaakt van filetsnijresten. Er wordt dus geen extra vis voor gevangen. Ook is dit viscollageen is bekroond met het MSC-keurmerk.

Viscollageenpoeder

Lost makkelijk op, ook in koude dranken. Afkomstig van wilde Noorse kabeljauw. Wordt geen extra vis voor gevangen. Bekroond met het MSC-keurmerk.

 

Bekijk product

Wat vond je van dit artikel?

 1. Nezwek TA, Varacallo M. Physiology, Connective Tissue. [Updated 2021 Sep 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
 2. Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2021 Sep 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
 3. Izu, Y., Adams, S. M., Connizzo, B. K., Beason, D. P., Soslowsky, L. J., Koch, M., & Birk, D. E. (2021). Collagen XII mediated cellular and extracellular mechanisms regulate establishment of tendon structure and function. Matrix biology : journal of the International Society for Matrix Biology, 95, 52–67.
 4. Yamada, K. M., & Sixt, M. (2019). Mechanisms of 3D cell migration. Nature reviews. Molecular cell biology, 20(12), 738–752.
 5. Dick MK, Miao JH, Limaiem F. Histology, Fibroblast. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from:
 6. Sionkowska A, Adamiak K, Musiał K, Gadomska M. Collagen Based Materials in Cosmetic Applications: A Review. Materials (Basel). 2020 Sep 23;13(19):4217. doi: 10.3390/ma13194217. PMID: 32977407; PMCID: PMC7578929.
 7. Shekhter, A. B., Fayzullin, A. L., Vukolova, M. N., Rudenko, T. G., Osipycheva, V. D., & Litvitsky, P. F. (2019). Medical Applications of Collagen and Collagen-Based Materials. Current medicinal chemistry26(3), 506–516. https://doi.org/10.2174/0929867325666171205170339
 8. Shin, J. W., Kwon, S. H., Choi, J. Y., Na, J. I., Huh, C. H., Choi, H. R., & Park, K. C. (2019). Molecular Mechanisms of Dermal Aging and Antiaging Approaches. International journal of molecular sciences20(9), 2126. https://doi.org/10.3390/ijms20092126
 9. León-López, A., Morales-Peñaloza, A., Martínez-Juárez, V. M., Vargas-Torres, A., Zeugolis, D. I., & Aguirre-Álvarez, G. (2019). Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules (Basel, Switzerland)24(22), 4031. https://doi.org/10.3390/molecules24224031
 10. Shuster S. (2020). Osteoporosis, like skin ageing, is caused by collagen loss which is reversible. Journal of the Royal Society of Medicine113(4), 158–160. https://doi.org/10.1177/0141076820910315
 11. Yazdanparast, T., Hassanzadeh, H., Nasrollahi, S. A., Seyedmehdi, S. M., Jamaati, H., Naimian, A., Karimi, M., Roozbahani, R., & Firooz, A. (2019). Cigarettes Smoking and Skin: A Comparison Study of the Biophysical Properties of Skin in Smokers and Non-Smokers. Tanaffos18(2), 163–168.
 12. Goodman, G. D., Kaufman, J., Day, D., Weiss, R., Kawata, A. K., Garcia, J. K., Santangelo, S., & Gallagher, C. J. (2019). Impact of Smoking and Alcohol Use on Facial Aging in Women: Results of a Large Multinational, Multiracial, Cross-sectional Survey. The Journal of clinical and aesthetic dermatology12(8), 28–39.
 13. Nguyen, H. P., & Katta, R. (2015). Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin. Skin therapy letter20(6), 1–5.
 14. Budden, T., Gaudy-Marqueste, C., Porter, A., Kay, E., Gurung, S., Earnshaw, C. H., Roeck, K., Craig, S., Traves, V., Krutmann, J., Muller, P., Motta, L., Zanivan, S., Malliri, A., Furney, S. J., Nagore, E., & Virós, A. (2021). Ultraviolet light-induced collagen degradation inhibits melanoma invasion. Nature communications12(1), 2742. https://doi.org/10.1038/s41467-021-22953-z
 15. Skov K, Oxfeldt M, Thøgersen R, Hansen M, Bertram HC. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019 May 13;11(5):1064. doi: 10.3390/nu11051064. PMID: 31086034; PMCID: PMC6566347.
 16. Jafari, H., Lista, A., Siekapen, M. M., Ghaffari-Bohlouli, P., Nie, L., Alimoradi, H., & Shavandi, A. (2020). Fish Collagen: Extraction, Characterization, and Applications for Biomaterials Engineering. Polymers, 12(10), 2230.
 17. Coppola D, Oliviero M, Vitale GA, Lauritano C, D’Ambra I, Iannace S, de Pascale D. Marine Collagen from Alternative and Sustainable Sources: Extraction, Processing and Applications. Mar Drugs. 2020 Apr 15;18(4):214. doi: 10.3390/md18040214. PMID: 32326635; PMCID: PMC7230273
 18. Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin pharmacology and physiology, 27(3), 113–119.
 19. de Miranda, R. B., Weimer, P., & Rossi, R. C. (2021). Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. International journal of dermatology, 60(12), 1449–1461.
 20. König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D., & Gollhofer, A. (2018). Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients, 10(1), 97.
 21. Zdzieblik, D., Oesser, S., & König, D. (2021). Specific Bioactive Collagen Peptides in Osteopenia and Osteoporosis: Long-Term Observation in Postmenopausal Women. Journal of bone metabolism, 28(3), 207–213.
 22. Oertzen-Hagemann, V., Kirmse, M., Eggers, B., Pfeiffer, K., Marcus, K., de Marées, M., & Platen, P. (2019). Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients11(5), 1072. https://doi.org/10.3390/nu11051072
 23. Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. The British journal of nutrition114(8), 1237–1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810
 24. Hexsel, D., Zague, V., Schunck, M., Siega, C., Camozzato, F. O., & Oesser, S. (2017). Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. Journal of cosmetic dermatology16(4), 520–526. https://doi.org/10.1111/jocd.12393
 25. Chen, P., Cescon, M., & Bonaldo, P. (2015). Lack of Collagen VI Promotes Wound-Induced Hair Growth. The Journal of investigative dermatology135(10), 2358–2367. https://doi.org/10.1038/jid.2015.187
 26. Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology : JDD18(1), 9–16.
 27. Chen, J., Gao, K., Liu, S., Wang, S., Elango, J., Bao, B., Dong, J., Liu, N., & Wu, W. (2019). Fish Collagen Surgical Compress Repairing Characteristics on Wound Healing Process In Vivo. Marine drugs17(1), 33. https://doi.org/10.3390/md17010033
 28. García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International orthopaedics43(3), 531–538. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
 29. Lugo, J. P., Saiyed, Z. M., & Lane, N. E. (2016). Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition journal15, 14. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0130-8
 30. Zdzieblik, D., Oesser, S., Gollhofer, A., & König, D. (2017). Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme42(6), 588–595. https://doi.org/10.1139/apnm-2016-0390
 31. Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866

Meer

Gezondheid

Deel dit bericht

Reacties (13)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Raad je aan het eiwitpoeder samen met collageenpoeder te nemen in bijv yochurt?
  1. Ja hoor, dat is een prima combinatie, beide producten hebben een andere werking in het lichaam die elkaar niet in de weg zit.
 2. Is collageen poeder verzurend voor het lichaam?
 3. Kan je het onbeperkt blijven gebruiken?
  1. Ja, je kunt het voor altijd blijven gebruiken. Ik zou niet aanraden het meer dan twee schepjes per dag te gebruiken.
 4. Raad je aan het eiwitpoeder samen met collageenpoeder te nemen in bijv yochurt?
  1. Ja hoor, dat is een prima combinatie, beide producten hebben een andere werking in het lichaam die elkaar niet in de weg zit.
 5. Is collageen poeder verzurend voor het lichaam?
 6. Kan je het onbeperkt blijven gebruiken?
  1. Ja, je kunt het voor altijd blijven gebruiken. Ik zou niet aanraden het meer dan twee schepjes per dag te gebruiken.
 7. Kan het zo zijn, dat je van collageen aankomt? Ik gebruik het nu 3 maanden en weeg een kilo zwaarder.
  1. Hi Marianne, dit is erg onwaarschijnlijk als er 1 schepje per dag van gebruikt.
 8. A de Slegte
  op 9 december 2020 om 17:36 zegt
  Als ik collageen poeder neem krijg ik last van mijn borst klieren ,, Is dat schadelijk?
  1. Als je het specifiek krijgt als je collageen gebruikt, raad ik je aan daarmee te stoppen. Dan is dat wellicht niet het juiste supplement voor jou. Als je last blijft houden van je borstklieren doe je er goed aan om even langs de huisarts te gaan.
 9. Ik kom erachter dat voor mij het meest gezonde eten gluten en lactosevrij moet zijn. Is daar een boodschappenlijst voor
  1. Super Fina, je kunt hier de boodschappenlijst downloaden.. Ook zijn al onze programma’s glutenvrij en zo goed als lactosevrij dus kan het interessant voor je zijn om daar eens mee aan de slag te gaan.
 10. Carine vyvey
  op 26 september 2020 om 10:48 zegt
  Hallo Jasper Bedankt voor je vlugge reactie Ik woon in Spanje zou ik dit hier ook kunnen bestellen? Of iets gelijkaardigs ? Mgv.carine Vyvey
  1. Jazeker. Je kunt de viscollageen via onze webwinkel bestellen en naar Spanje laten versturen!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Els viel 23 kilo af!

Els heeft van koolhydraatarm eten haar leefstijl gemaakt en is daardoor 23 kilo afgevallen. Haar huid straalt en ze voelt zich geweldig!...

Top artikel

Ondanks de feestmaanden afvallen: Jolanda deed het

Voor haar 60e verjaardag wilde Jolanda graag nog wat kilo’s kwijt, maar ze kreeg de knop niet goed om. Getrouwd zijn met een drankhandelaar maakt het er ook niet makkelijker op: ‘Een...

Bekijk alle artikelen