Griekse yoghurt: gezond of niet?

75 reacties

8794 volgers

Griekse yoghurt heeft een lekkere romige smaak en geeft je snel een vol gevoel. Maar is het ook gezond?

In dit artikel lees je precies wat Griekse yoghurt is, of het een betere keuze is dan andere yoghurt varianten en leer je precies hoe je Griekse yoghurt op een gezonde manier zelf maakt.

Wat is yoghurt?

Bij het maken van yoghurt worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan rauwe, volle of magere melk. Dit proces heet fermenteren. De melk gaat hierdoor ‘stremmen’ (indikken) en verzuren.

Bij de fermentatie worden melksuikers (lactose) omgezet in gezonde melkzuren, wat ook in de (zuurdere) smaak tot uitdrukking komt.

Bij een bepaald aantal bacteriën per millimeter mag de gefermenteerde melk yoghurt heten.

Griekse yoghurt en andere soorten yoghurt

Er bestaan verschillende soorten yoghurt. De kwaliteit is mede afhankelijk van de gebruikte melk: rauw, vol of mager. Om te zien hoe Griekse yoghurt zich verhoudt ten opzichte van andere soorten yoghurt, beschrijf ik hieronder alle soorten in het kort.

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is dikker dan gewone (volle) yoghurt. Bij het productieproces wordt het vocht uit de yoghurt gezeefd. Dat geeft Griekse yoghurt de kenmerkende, romige, structuur.

Griekse yoghurt is enigszins vergelijkbaar met de oer-Hollandse hangop. Het vetpercentage in Griekse yoghurt varieert van 0 tot 10%.

Ook lijkt Griekse yoghurt veel op Turkse yoghurt. Ze worden op ongeveer dezelfde manier gemaakt. Griekse yoghurt is wel iets vetter en smaakt een klein beetje zoeter.

Volle yoghurt

Volle yoghurt wordt gemaakt van volle melk en melkzuurbacteriën. Het heeft een vetpercentage van ongeveer 3%. Bij volle yoghurt onderscheiden we standyoghurt en roeryoghurt.

Standyoghurt wordt bij het productieproces meer verwarmd dan roeryoghurt, waardoor de structuur steviger is.

Roeryoghurt is glad geroerd voordat het de verpakking ingaat en is daardoor vloeibaarder.

Magere en halfvolle yoghurt

Magere yoghurt komt van afgeroomde melk, die weinig melkvet bevat. Het vetpercentage van magere yoghurt is maximaal 0,5%.

Maar zoals je weet – als je mijn andere artikelen hebt gelezen – is de hoeveelheid vet in een product niet bepalend of je ervan afvalt of aankomt.

Vetten hebben een negatieve naam maar zijn juist (vaak) heel gezond. Het zijn de koolhydraten die snel omgezet worden tot lichaamsvet. Hier lees je daar meer over.

Biogarde

Biogarde is vergelijkbaar aan gewone yoghurt. Biogarde smaakt iets milder. Dat komt door het type bacteriën dat is gebruikt.

Er is een vermoede dat biogarde – door de andere bacteriën die in hete product proces worden gebruikt – iets beter is voor mensen met darmproblemen.

Kefir

Oorspronkelijk komt kefir uit de Kaukasus. Het lijkt op dunne yoghurt, maar is veel rijker aan gistcellen. Kefir is door de aanwezigheid van lactase gemakkelijk verteerbaar.

Drinkyoghurt

Drinkyoghurt is dunne yoghurt met meestal een toegevoegde zoetstof en vruchtensmaak.

De toegevoegde ingrediënten maken drinkyoghurt er niet gezonder op en de goede ingrediënten gaan grotendeels verloren.

Alle deze producten zijn zuivelproducten. Meer weten over wat zuivel is en de invloed van zuivel op je gezondheid? Lees ons artikel over zuivel.

Lactose intolerantie en yoghurt

Mensen met koemelkintolerantie (lactose intolerantie) of koemelkallergie kunnen beter geen zuivelproducten tot zich nemen. Heb je hier last van dan kun je de lactose (melksuikers) slecht verteren.

Het kan leiden tot klachten als buikpijn, buikkramp, misselijkheid, geïrriteerde slijmvliezen, een verstopt gevoel en diarree.

Omdat yoghurt is gefermenteerd, is een deel van de melksuikers afgebroken en omgezet in melkzuur. In de zuurdere omgeving hebben andere bacteriën, schimmels en gisten minder kans om tot ontwikkeling te komen.

Afhankelijk van de mate van intolerantie of allergie is yoghurt als zuivelbron dus de minst slechte vorm.[8]

Rauwe melk als basis

griekse-yoghurt-rauwe-melk-jasperalblas

Rauwe of biologische melk vormt de beste basis voor gezonde Griekse yoghurt. Gewone melk is gepasteuriseerd (verhit tot 72 graden) of gesteriliseerd (boven 100 graden).

Dat verhitten heeft als voordeel dat mogelijk schadelijke bacteriën worden geëlimineerd. Het grote nadeel is dat veel gezonde vitaminen en belangrijke enzymen ook verloren gaan.

Bij rauwe (biologische) melk blijven deze gezonde vitaminen en belangrijke enzymen wel in tact.

Omdat originele Griekse yoghurt van rauwe (biologische) melk wordt gemaakt, raad ik zwangere vrouwen aan om goed naar het etiket te kijken.

Voedingswaarde van Griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.

Voedingswaarde (per 100 gram volle Griekse yoghurt):

Kcal                                                                             86

Eiwitten                                                                      4,8 gr

Vet *                                                                            10,5 gr

Waarvan verzadigd                                                  6,9 gr

Calcium                                                                      0,1 gr

* Afhankelijk van welke Griekse yoghurt (mager, halfvol of vet) varieert het vetpercentage tussen 0 en 10%

Griekse of gewone yoghurt?

Griekse yoghurt bevat tot wel twee keer zoveel proteïnen (eiwitten) als gewone yoghurt. Onderzoek heeft uitgewezen dat caseïne-eiwit, 80% van het totaal aan eiwitten in Griekse yoghurt, alle negen essentiële aminozuren bevat.

Deze essentiële aminozuren worden niet door het lichaam aangemaakt en moeten door voeding worden verkregen. Met Griekse yoghurt krijg je die alle negen binnen.[1, 2]

Bij het productieproces wordt de Griekse yoghurt ontdaan van weivloeistof, waar lactose en suikers in zitten.

Daardoor is het gehalte aan koolhydraten kleiner en dat biedt voordelen bij het afvallen. Ook de natriumhoeveelheid is in Griekse yoghurt gering.

Gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt

 Griekse yoghurt is uitstekend voor de gezondheid. Waarbij je de keuze hebt in meer of minder vette varianten.

Hieronder beschrijf ik de 6 belangrijkste gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt.

Tegen botontkalking

Griekse yoghurt werkt goed tegen botontkalking; een aandoening die vooral bij oudere mensen voorkomt. Dat komt omdat het rijk is aan calcium en dat is de belangrijkste bouwstof voor jouw botten. Dit maakt Griekse yoghurt ook ideaal voor mensen die geen melk verdragen, maar wel een zuivelproduct willen nemen voor extra calcium.

Goed voor de spijsvertering

Het spijsverteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt, de probiotische micro-organismen, hebben een hele gunstige werking op de stofwisseling. Ze stimuleren de darmflora en bevorderen de stoelgang en dat draagt bij aan een beter immuunsysteem.

Probiotica helpen ook goed tegen het prikkelbare darmsyndroom en spijsverteringsziekten zoals de ziekte van Crohn en andere chronische darmontstekingen. [3,4]

griekse-yoghurt-spijsvertering

Gezonde vleesvervanger

Griekse yoghurt is een heel interessant product voor vegetariërs omdat het rijk is aan proteïnen ofwel eiwitten. Zelfs rijker dan gewone yoghurt.

Eiwitten zitten voornamelijk in vlees, eieren en gevogelte. Yoghurt compenseert dat gemis aan eiwitten voor een gedeelte.

Als bijkomend voordeel hebben de proteïnen een gunstig effect op de bloeddruk.[5]

Levert essentiële bouwstoffen

De eiwitten caseïne en wei bevatten alle negen essentiële aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft.

Aminozuren zijn de bouwstenen van al het leven op aarde. Het lichaam maakt deze stoffen niet zelf aan. Het is daarvoor geheel afhankelijk van goede voeding. Griekse yoghurt levert dus een belangrijke bijdrage aan het binnenkrijgen van deze essentiële bouwstoffen. [6]

Beter voor de nieren

Griekse yoghurt is beter voor de nieren omdat het aanzienlijk minder natrium bevat dan gewone yoghurt.

Nieren zuiveren het lichaam. Onder anderen zout wordt door je nieren uit het lichaam gefilterd. Een teveel aan zout kan echter leiden tot het minder goed functioneren van deze organen.[7]

Griekse yoghurt helpt afvallen

Griekse yoghurt geeft langer een vol gevoel dus je kan het prima gebruiken in een evenwichtig dieet om slanker te worden. Ook dat komt door de eiwitten.

En Griekse yoghurt is op nog een punt beter dan gewone yoghurt als je wilt afvallen. Er zit namelijk ruwweg de helft minder koolhydraten in. Dat heeft een gunstig effect op het lichaam; koolhydraten zijn dikmakers. [7]

Let er wel op dat je Griekse yoghurt naturel eet. Toevoeging van suikers, in welke vorm dan ook, doet een aantal gezondheidsvoordelen teniet. 

Zo maak je zelf Griekse yoghurt

 Er is uitstekende Griekse yoghurt te koop. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Griekse yoghurt van Demeter, Total of Puur Noord. De beste Griekse yoghurt komt van verse (rauwe) melk.

Maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Met of zonder speciale yoghurtmachine.

Benodigdheden

 • 1 liter melk (bij voorkeur rauwe, biologische melk *)
 • Snufje zout (bevordert uitlekkingsproces en verdwijnt met dat proces)
 • 2 eetlepels (volle) yoghurt met levende bacteriën (alternatief is een zakje gevriesdroogde yoghurtcultuur)

* Het gebruik van rauwe melk kan voor de gezonde mens geen kwaad. Zwangere vrouwen kunnen beter gepasteuriseerde melk gebruiken!

Verwarm de melk in een pan tot maximaal 45 graden. Verwarm de yoghurt met bacteriën lichtjes en voeg die daarna al roerend met de garde of staafmixer toe.

Je kunt eventueel nog 20 tot 30 gram melkpoeder toevoegen. Doe dat alleen als je basis magere melk is.

Plaats de deksel op de pan en omwikkel die met een warme deken of doek.

Zet de pan weg op een rustige plaats. Laat hem 8 tot 20 uur staan. Hoe langer hij staat hoe dikker de yoghurt wordt.

Doe de yoghurt in een kaasdoek en laat deze uitlekken.

Houd een paar eetlepels zelf gemaakte yoghurt apart voor een volgende keer.

Jaspers advies

Samenvattend is Griekse yoghurt niet alleen smaakvol maar ook heel gezond. Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.

Bovendien is het, zoals hierboven beschreven, gemakkelijk zelf te maken.

Of je volle of marge yoghurt kiest maakt niet zoveel uit. Wel raden wij aan altijd yoghurt zonder smaakje te nemen.

Als je gevoelige darmen hebt, kan het zijn dat je beter op biogarde reageert dan gewone yoghurt.

Wat is gezond?

Ik hoop dat dit artikel je duidelijkheid heeft gegeven over het beste gebruik en de gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt.

Vraag jij je af welke andere producten nou écht gezond zijn? Zorg ervoor dat je niet valt voor spookverhalen en marketingpraatjes, doe je eigen onderzoek.

Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Jaspers boodschappenlijst

Op deze lijst vind je precies welke producten gezond zijn, en welke niet (met uitleg).

Als je enkele producten van de lijst eet zal je lichaam weer gezond worden, het zal weer gaan werken zoals het hoort.

En dat houdt in dat je automatisch al je overtollig lichaamsvet verbrandt, je cholesterol naar een gezond niveau zakt en jij je weer energiek en fit zult voelen.

Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

Wat vond je van dit artikel?

[1] Caseine Lacroix, M., Bos, C., Léonil, J., Airinei, G., Luengo, C., Daré, S., Benamouzig, R., Fouillet, H., Fauquant, J., Tomé, D. en Gaudichon, C. (2006). Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement. American Journal of Clinical Nutrition. 2006;84,1070–1079.

[2] Caseine Penning, B., Boirie, Y., Senden, J.M.G., Gijsen, A.P., Kuipers, H. en Loon, van, L.J.C. (2011). Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men. American Journal of Clinical Nutrition. 2011;93,997–1005.

[3] Parnell JA1, Reimer RA. Prebiotic fiber modulation of the gut microbiota improves risk factors for obesity and the metabolic syndrome.

[4] Oskar Adolfsson, Simin Nikbin Meydani, and Robert M Russell Yogurt and gut function.

[5] Ricci I1, Artacho R, Olalla M. Milk protein peptides with angiotensin I-converting enzyme inhibitory (ACEI) activity.

[6] Karen Giles-Smith, MS, RD Milk Proteins: Packing a Powerful Nutritional Punch.

[7] https://www.wageningenur.nl/nl/project/Herformulering-levensmiddelen.htm

[8] Guarner F1, Perdigon G, Corthier G, Salminen S, Koletzko B, Morelli L. Should yoghurt cultures be considered probiotic?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (75)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Stephan
  op 15 juli 2023 om 09:23 zegt
  Wat is het verschil dam met Griekse stijl yoghurt? In supermarkten vind ik tegenwoordig alleen Griekse stijl yoghurt.
  1. Daar zit in de meeste gevallen geen verschil in, je kunt gewoon Griekse stijl yoghurt eten met 10 % vet.
 2. Natascha
  op 7 maart 2023 om 05:12 zegt
  Hoezo koffie vermijden ik d ink iedere dag zwarte koffie zonder suiker en zonder zoetstof en zonder melk en ik krijg er geen stress van en ik ga er meer van naar de wc dan voorheen en ik eet iedere ochtend Griekse yoghurt 10%vet en heb nergens last van
  1. Koffie verzuurd oa ook het lichaam Natascha, teveel kan daarom vage klachten geven en dient de gezondheid niet. Twee kopjes per dag is prima.
 3. Fabian
  op 16 mei 2022 om 22:03 zegt
  @Yalcin: Door pasteuriseren verandert de eiwitstructuur waardoor de yoghurt bij rijping dikker wordt. Pasteurisatie zorgt er ook voor dat de concurrenten van de yoghurt-culturen verdwijnen. Werk hygiënisch. Vervolgens maak je hangop met deze yoghurt (lang laten hangen).
 4. Stephan
  op 15 juli 2023 om 09:23 zegt
  Wat is het verschil dam met Griekse stijl yoghurt? In supermarkten vind ik tegenwoordig alleen Griekse stijl yoghurt.
  1. Daar zit in de meeste gevallen geen verschil in, je kunt gewoon Griekse stijl yoghurt eten met 10 % vet.
 5. Natascha
  op 7 maart 2023 om 05:12 zegt
  Hoezo koffie vermijden ik d ink iedere dag zwarte koffie zonder suiker en zonder zoetstof en zonder melk en ik krijg er geen stress van en ik ga er meer van naar de wc dan voorheen en ik eet iedere ochtend Griekse yoghurt 10%vet en heb nergens last van
  1. Koffie verzuurd oa ook het lichaam Natascha, teveel kan daarom vage klachten geven en dient de gezondheid niet. Twee kopjes per dag is prima.
 6. Fabian
  op 16 mei 2022 om 22:03 zegt
  @Yalcin: Door pasteuriseren verandert de eiwitstructuur waardoor de yoghurt bij rijping dikker wordt. Pasteurisatie zorgt er ook voor dat de concurrenten van de yoghurt-culturen verdwijnen. Werk hygiënisch. Vervolgens maak je hangop met deze yoghurt (lang laten hangen).
 7. Mij is afgeraden om griekse yoghurt te eten omdat het niet goed zou wezen voor mijn cholesterol. Als ik dit artikel lees begrijp ik de weerstand niet. zoveel verschillende inzichten.
  1. Als je een te hoog cholesterol hebt doe je er goed aan om zuivel te vermijden. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld een kokosyoghurt. Belangrijker zijn om koffie drinken te verminderen, stress te minimaliseren, zo puur mogelijk en suiker-, gluten- en tarwe-vrij te eten en veel te bewegen. Hier lees je meer over het verlagen van je cholesterol gehalte.
 8. Naast de echte Griekse yoghurt zijn er voor mij 2 soorten Yoghurt Griekse stijl die ik écht lekker vind , , van het merk Khataros (niet overal verkrijgbaar) en het Milsani van de Aldi…wel 10% vet maar wat smaak betreft de beste
 9. Julien Pruvost
  op 3 februari 2022 om 01:47 zegt
  Ik heb diabetes type 2,mag ik aardappelen, frieten,kroketten, bananen, yoghurt,eten
  1. Hallo Julien, het is van belang dat je de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk in balans gaat krijgen. Je kunt je daarom het beste focussen op het eten van gezonde vetten, eiwitten en groenten en die bij elke maaltijd eten. Denk aan vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, Griekse yoghurt, groenten, een groene smoothie met groenten, een stuk fruit, eiwitpoeder en avocado. Je kunt bij 1 maaltijd per dag kiezen voor een maaltijd met gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld havermout, boekweit, zoete aardappel of quinoa. Onderzoek of jij je het best voelt bij drie maaltijden per dag of het ook prettig vindt om 1 of 2 gezonde tussendoortjes per dag te eten. Ons 7×7 programma is ideaal om te volgen om je bloedsuikerspiegel te helpen stabiliseren. Laat frieten en kroketten het liefst zoveel mogelijk achterwege. Veel succes!
 10. Is Griekse yoghurt en Turkse yoghurt hetzelfde? M.a.w. wordt Turkse yoghurt toegestaan in een koolhydraatarm dieet?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 31 januari 2022 om 11:49 zegt
   Er zijn veel verschillende soorten Turkse yoghurt in Nederland te krijgen. Een pak kan meer op normale yoghurt lijken, of inderdaad vergelijkbaar zijn met Griekse yoghurt. Het liefst kies je daarom voor Griekse yoghurt (10% vet), magere kwark of Skyr.
 11. Ik hoor dat van Griekse yoghurt je aderen dicht slibben. Is dat zo?
  1. Je aderen slippen dicht van een ongezonde leefstijl met veel voedingsmiddelen die ongezonde transvetten bevatten zoals gefrituurd voedsel, producten met veel suikers, veel stress, een zittend leven, roken etc. Een paar keer per week een schaaltje Griekse yoghurt eten is prima voor zowel je gezondheid als de gezondheid van je aderen. Daarnaast is het belangrijk dat je veel groenten eet, water drinkt, gezonde vetten tot je neemt zoals avocado, noten, zaden, vette vissoorten, eiwitten en dat je veel ontspant, beweegt en slaapt.
 12. Goedemorgen, Vraag: Na het eten van gefermenteerde yoghurt die 1 dag buiten de koelkast had gestaan heb ik buikpijn/diarree gekregen. Sindsdien, nu een jaar geleden is mijn lichaam van slag. Het begon met opgezette buik, rommelende darmen, veel trek in suikers. Ook ben ik veel emotioneler, huilen.. Ik ben de hele medische draaimolen door geweest maar die hebben niets gevonden. Is dit herkenbaar? Enig idee hoe ik hier van af kom ? Hgr Siel Hgr.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 11 oktober 2021 om 13:09 zegt
   Wat vervelend Siel.. Ik zou je aanraden om eens een orthomoleculair bloedonderzoek te laten doen. Daar wordt heel anders gekeken naar het lichaam. Het kan goed zijn dat de balans in de darmen verstoord is en je met een aantal aanpassingen weer in balans kunt komen. Hier vind je de therapeuten waar wij graag mee werken.
 13. Hoi Jasper, ik ben dol op Griekse yoghurt maar merk ik helaas dat er valt me tegen. Verhoogd hartslag, rommelen in mijn buik en een beetje misselijk, een algemene nare gevoel dus. Ik eet de Milbona griekse yoghurt van de Lidl, soms met een beetje rauwe honing (1/4 tl), en/of frambozen, en lees ik hier een paar reacties met ook rare symptomen met dezelfde yoghurt. Ik vraag me af of dat komt door de afkomst en bewerking van de melk of gewoon van de lactose? Ik drink zeldzaam melk maar eet graag kaas zonder probleem. Slagroom… beter niet overdreven anders voelt het zwaar in mijn darmen. Wat denk je ervan?
  1. Het kan zijn dat je gevoelig of intolerant bent voor lactose of het melkeiwit (caseine) dat in sommige vormen van zuivel zit. Je doet er daarom goed aan om een paar weken alle zuivel weg te laten en te onderzoeken wat dat voor je doet. Wat merk je aan je gewicht? Aan je energielevels? Je darmen? Je huid? Je kunt melk vervangen door haver- of amandelmelk en yoghurt door bijvoorbeeld kokosyoghurt. De meeste mensen kunnen geitenkaas wel goed verteren. Wat niet goed voelt, kun je ‘t beste helemaal uit je eetpatroon laten.
 14. Beste Jasper, Ik heb begrepen dat de echte Griekse yoghurt gemaakt wordt van Griekse koeienmelk omdat die melk ook meer eiwitten bevat en minder lactose dus gezonder is. Kun je nagaan welk merk yoghurt in Nederland ook de Griekse koeienmelk bevat…?
  1. Kies het liefst voor een biologische variant, die 10% vet bevat.
 15. Tonnie Van Meel
  op 14 augustus 2020 om 12:28 zegt
  Krijg na het eten van de Griekse yoghurt van Lidl binnen een half uur diarree, van een andere supermarkt totaal niet terwijl er dezelfde ingrediënten op staan. Vraag mij af hoe dit kan.
 16. Hallo Jasper, Ik kan heel de dag wel griekse yoghurt met verse sinaasappelsap eten. Ik lees net dat elke vorm van toegevoegde suikers niet goed is. Geld dit ook voor versgeperste sinaasappelsap? En hoe zit dat met griekse yogurt met honing en noten? En kan een overdaad aan griekse yogurt kwaad? Ik heb het hier over de 10% vet griekse yogurt
  1. Eet bij voorkeur maximaal 3 x per week Griekse yoghurt als je op een gezonde manier gewicht wilt verliezen. Verse sinaasappelsap zorgt voor een stijging in de bloedsuikerspiegel dus doe dit het liefst niet elke keer dat je Griekse yoghurt eet, af en toe is prima en de 10% volvette yoghurt is een prima keuze.
 17. Susanne Somers
  op 4 augustus 2020 om 23:09 zegt
  Dank je wel voor deze uitgebreide uitleg. Ik mis echter nog de Griekse stijl variant die we veel in de supermarkt tegenkomen. Kun je nee uitleggen wat het verschil is tussen de Griekse yoghurt en de Griekse stijl yoghurt? Welke te gezonder en waarom? Ik kijk uit naar jullie antwoorden! . Alvast bedankt! Susanne
  1. Griekse stijl yoghurt is vaak hetzelfde als Griekse yoghurt maar marketing/regelgeving technisch mag niet alles Griekse yoghurt genoemd worden. Zorg ervoor dat je kiest voor de volvette Griekse yoghurt.
 18. Suzanne
  op 14 juni 2020 om 21:01 zegt
  Hallo Jasper en team, Bedankt voor je heldere verhaal over Griekse yoghurt. Welke Griekse yoghurt kan je best nemen, is die te koop in de supermarkt? Want gaat je pleidooi ook over “yoghurt Griekse stijl”? Dàt is een soort nep variant afgeleid van de echte… Groetjes Suzanne
  1. Marketing technisch / volgens de product wetgeving mag niet op elk product Griekse yoghurt gezet worden, het moet aan specifieke eisen voldoen maar de meeste van deze yoghurt soorten komen qua voedingswaarden overeen met de 10% volvette Griekse yoghurt en zijn prima om te gebruiken.
 19. margreetvdzijden
  op 24 mei 2020 om 13:32 zegt
  Bedankt Jasper voor jouw uitleg Griekse yoghurt.
 20. Corine van Drie-Groosmuller
  op 17 mei 2020 om 12:12 zegt
  Hallo. Heb net je lofrede over Griekse yoghurt gelezen. Ik heb een koemelk Eiwit allergie en lactose intolerantie. Bovendien vind ik van kinds af aan alles wat ook maar enigszins op melk, vla of yoghurt lijkt ontzettend smerig. Heb tot mijn 12e dit allemaal moeten eten, (ben nu 54) totdat ze ontdekten waar ik toch zo ziek van werd. Zuivel dus, onder andere. Heb een aversie ontwikkeld voor alles wat op zuivel lijkt. Ook Kwark, soja en andere vervangers ga ik van over mijn nek. Wat kan ik in de plaats daarvan eten? Bijvoorbeeld in plaats van de Griekse yogurt ontbijtjes? Overweeg het boek aan te schaffen, maar als ik de helft niet kan maken vanwege deze ingrediënten, vind ik het zonde.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:34 zegt
   Heel mooi om dan naar jouw lichaam te luisteren en geen zuivel te nemen. In onze programma’s kun je de ontbijtjes met Griekse yoghurt dan achterwege laten en kiezen voor een ontbijt van een andere dag. Dat is echt geen probleem 🙂
 21. Beste Jasper , Hoeveel gram zuivel mag je per dag bij een koolhydraatarm dieet. Hoeveel gram groente mag per dag en fruit? Kwark kaas ? 100 gram? Per dag? Ik eet op dit moment 50 tot 70 gram koolhydraten per dag. Groetjes
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 april 2020 om 08:46 zegt
   Ongeveer 3x per week iets van zuivel is mooi om aan te houden. Groentes kun je onbeperkt eten en de hoeveelheid fruit is heel persoonlijk. 1 tot 2 stuks per dag, afhankelijk van hoe het afvallen gaat.
 22. hallo als je griekse yoghurt mengt met mayonaise light is dat dan nog gezond
  1. Light producten bevatten meestal allerlei toevoegingen en zijn erg bewerkt.. je zou dan beter voor mayonaise zonder suiker kunnen gaan van de supermarkt of gezondheidswinkel.
 23. Ik eet al jaren griekse yoghurt. Ook al jaren telkens maandenlang een soort van PDS. Lijkt wel of mijn darmen gekneusd zijn dan. Nu vandaag toch maar eens niet genomen bij het ontbijt omdat ik weer zoveel last had. Wat denk je. Eind van de dag nog nergens last van. Misschien te vroeg om te denken dat het van de yoghurt is.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 18 februari 2020 om 11:13 zegt
   Dat kan heel goed! Misschien kun je eens proberen om 2 weken helemaal geen zuivel te nemen en te kijken hoe je je voelt. Zuivel kan inderdaad een grote invloed hebben op PDS.
 24. Hey Jasper, Als je een lekkende darm hebt, mag je wel griekse yoghurt eten??
  1. In dat geval kun je Griekse yoghurt beter weglaten Mandy.
 25. Mag je elke dag Griekse yoghurt eten en hoeveel? (heerlijk met zonnebloempitten) Eet koolhydraten beperkt.
  1. Beperk het eten van Griekse yoghurt bij voorkeur tot maximaal 3x per week
 26. Willy Dijkstra
  op 29 oktober 2019 om 07:59 zegt
  Ik word heel ziek van griekse yochert.
  1. Dan kan zijn dat je bijvoorbeeld lactose intolerant bent. Je doet er goed aan om het weg te laten uit je voeding. Je zou kunnen onderzoeken hoe je reageert op geitenyoghurt of kokosyoghurt kunnen gebruiken.
 27. Als Griekse yoghurt zo gezond is waarom mag ik het dan niet elke dag eten bij mijn ontbijt?
  1. Het is belangrijk om te variëren, om verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen en je lichaam te blijven prikkelen.
 28. Hoi Jasper, Ik heb zoals je voorschrijft 4 keer eigen griekse yoghurt gemaakt met yoghurtmachine en 1 keer met een deken Ik gebruik hiervoor verse rauwe biologische melk maar het lukt me niet om deze net zo stevig te krijgen zoals de milbona griekse yoghurt of orginele kri kri griekse yoghurt. Hang op was ook nie echt de resultaat. Heb jij enig idee wat de truuk hiervoor is? Hoe kan ik meer eiwit toevoegen en vet zodat de gehalte 10% wordt zoals in een supermarkt? Alvast bedankt. Groetjes Yalcin
  1. Hoi Yalcin, ik maak Griekse yoghurt niet zelf (en eet het overigens ook niet) dus kan je de truc niet geven. Wellicht een medelezer?
 29. Hoeveel gram Griekse yoghurt mag je op een dag hebben wanneer je koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eet? Ik lees namelijk zulke tegenstrijdige berichten hierover op internet. Weet jij het antwoord Jasper?
  1. Hoi Karina, als je goed reageert op Griekse yoghurt kun je drie keer per week 250 ml eten als je eet volgens de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet.
 30. Robert Jan
  op 8 mei 2019 om 14:16 zegt
  Hoi Jasper, Ik gebruik al ruim een half jaar Milbona Greek Style Yogurt uit de Lidl met veel plezier. Vandaag las ik dit nieuws : Veel gebruikt voedingsadditief kan immuunsysteem verzwakken. Muizenonderzoek suggereert dat tert-butylhydrochinon de symptomen van griep kan verhevigen. Dit voedingsadditief staat geregistreerd onder E-nummer 319 en wordt aan veel gangbare voedingsmiddelen toegevoegd,al staat dit niet altijd op het etiket vermeld. E-319 is een antioxidant dat bederf van vetten /vetrijke produkten moet tegen gaan Het onderzoek is uitgevoerd door Michigan State University. Ik kan nergens vinden of deze yoghurt E-319 bevat,maar ik heb wel al ruim een half jaar zeer regelmatig virus infecties, terwijl ik super gezond leef en eet Jasper,kan jij achterhalen of TBHQ=E-319in deze Yoghurt zit????
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:51 zegt
   Hallo Robert Jan, volgens mij zit er geen E-319 in die yoghurt, toch doe je er goed aan om zuivel helemaal achterwege te laten als je veel last hebt van virus infecties. Grote kans dat dat een positief effect heeft op je gezondheid.
 31. Ik eet heel graag de Griekse yoghurt maar heb wel moeite met die plastic bekers. Waarom zit deze yoghurt ook níet gewone pakken? Zelf maken vind ik geen optie eerlijk gezegd.
 32. Hallo Jasper Vraagje ik maak Kefir (met kefirkorrels) en biologische rauwe melk, na 24 u die ik de Kefir in een kaasdoek en laat 24u uitlekken…. is dit kwestie van eiwit vergelijkbaar met griekse yoghurt? Alvast bedankt voor het antwoord. Met vriendelijke groeten Nancy
  1. In de meeste gevallen bevat Griekse yoghurt iets meer eiwitten dan kefir maar het scheelt niet veel en is allebei prima om regelmatig te gebruiken.
 33. Ha Jasper, Hoe zit het met die levende bacteriën, bij sommige yoghurt staat het er bij vermeld in de ingredientenlijst en bij sommige niet. Maar als ik het goed begrijp kan het geen yoghurt heten zonder die levende bacteriën, of yoghurtcultuur, toch? Is het dan van belang dat ik erop let of dit specifiek op de ingredientenlijst vermeld staat, of maakt dat niet uit. Ik krijg nu namelijk regelmatig buikpijn van Griekse stijl yoghurt, ik vroeg me dus af of dat met die bacteriën te maken kan hebben.. in de yoghurt die ik eet staat het namelijk niet vermeld op de verpakking. Ik hoor het graag! Groetjes
  1. Elk merk yoghurt bevat levende melkzuurbacteriën.Op de ingrediëntenlijst hoeft het dan ook niet perse te staan. Het kan zijn dat je darmen de melkeiwitten of lactose niet goed kunnen verteren waardoor buikpijn ontstaat.
 34. silvia
  op 23 mei 2018 om 18:54 zegt
  Hoi Jasper 0% griekse yoghurt bevat minder kcal en vet, maar wel iets meer koolhydraten tov de 10 % griekse yoghurt Wat is nu beter en welk advies geef je wanneer je zou willen afslanken. Silvia
 35. silvia
  op 23 mei 2018 om 17:05 zegt
  Hoi Jasper 0% griekse yoghurt bevat minder kcal en vet, maar wel meer koolhydraten tov de 10 % griekse yoghurt Wat is nu beter en welk advies geef je wanneer je zou willen afslanken.
  1. Marleen
   op 25 mei 2018 om 13:11 zegt
   Wij raden aan om gebruik te maken van de Griekse yoghurt met 10% vet. Deze stimuleert een verzadigd gevoel en is voedzamer. Wanneer je bezig bent met koolhydraatarm eten zal deze yoghurt het afslanken zeker niet belemmeren.
 36. Hoi Jasper, Ik lees in je artikel dat Griekse yoghurt weinig koemelk/lactose bevat en daarom wellicht wel geschikt is voor mensen met een lactose intolerantie. Aan het einde van je artikel zie ik weer staan dat het goed voor je is (als je geen lactose intolerantie hebt). Dat spreekt elkaar dan tegen? Of begrijp ik het verkeerd? Ik zou het heel graag willen weten omdat het eten van genoeg eiwitten soms best lastig is met een koemelk intolerantie. Groetjes Laura
  1. Hallo Laura, Griekse yoghurt bevat minder lactose dan andere zuivelproducten. Dit omdat een groot deel van de lactose omgezet is door bacteriën. Of iemand hier goed tegen kan verschilt per persoon en ligt aan hoeveel lactose je darmen kunnen verwerken. Een koemelk intolerantie en lactose intolerantie zijn 2 verschillende dingen. Kan je niet tegen koemelk dan raad ik het gebruik van zuivelproducten en dus ook Griekse yoghurt geheel af.
 37. Hoi Jasper, Ik heb je stuk goed gelezen en begreep daaruit dat je het beste dus kon gaan voor yoghurt van verse rauwe melk. Maar welke kun je dan het beste kopen bij bijv. AH?? Is De Zaan­se Hoe­ve Yog­hurt Griek­se stijl dan gewoon gezond?? Ik hoor het graag. Vriendelijke groeten, Rob
  1. Hallo Rob, Griekse yoghurt gemaakt van rauwe melk bevat de meeste voedingstoffen. Yoghurt Griekse stijl is meestal een namaak product. De Zaanse Hoeve Yoghurt Griekse sijl raad ik dan ook niet aan. Total Griekse yoghurt of Griekse yoghurt van YoGood zijn betere keuzen met betrekking tot de voedingswaarden.
 38. Cees van Dam
  op 13 maart 2018 om 09:53 zegt
  Hoi Jasper Als je Griekse yoghurt uit sommige supermarkten in een dun laagje laat opdrogen dan ontstaat een dun wit vlies wat niet direct oplost als je het in water doet. Bij andere yoghurt krijg je dit niet.Klopt dat of komt dit door toevoegingen zoals bindmiddel of gel ? Vriendelijke groeten. C van Dam
  1. Hallo Cees, Dit kan te maken hebben met het vetpercentage en de hoeveelheid eiwitten die Griekse yoghurt bevat.
 39. Was 3 kilo af gevallen en ben Griekse Yoghurt gaan eten,1 glas per dag vermengd met lijnzaad. Nu ben ik weer 3 kilo aan gekomen in 2 weken! Dus dacht ik: Dat komt door die romige yoghurt! Dus eigenlijk begrijp ik het allemaal niet zo goed, je valt er van af en ik kom er van aan!
  1. Hallo Anna, Belangrijk is dat je kijkt naar je algehele voedingspatroon. Eet je naast de Griekse yoghurt veel koolhydraatrijke maaltijden?
 40. Hoi Jasper, Toevoeging van suikers, in welke vorm dan ook, doet een aantal gezondheidsvoordelen teniet. Geld dat ook in combinatie met fruit?
  1. Hallo Susan, Fruit is geen probleem. Het gaat met name om toegevoegde suikers.
 41. Toch zie ik dat er best veel vet in Griekse yoghurt zit… Is dit niet slecht? Of raad je alleen de 0% vet variant aan? Ik ben pas weer begonnen met trainen (na een lange pauze van 2 jaar). Mijn vetpercentage is aanzienlijke gegroeid in die 2 jaar en voornamelijk rond mijn buik. Nu lees ik overal dat Griekse yoghurt gezond is omdat er geen suikers en koolhydraten inzitten… Maar wat ik al zei, hoe zit het met de vetten?
  1. Hoi Randy, dank voor je reactie. Het klopt dat er in Griekse Yogurt meer vet zit, maar wat ik in het artikel al even aanstipte is dat de hoeveelheid vet in een product niet bepalend is of je ervan afvalt of aankomt. Vetten hebben een negatieve naam maar zijn juist (vaak) heel gezond. Behalve transvetten, die moet je altijd vermijden. Het zijn koolhydraten die snel omgezet worden tot lichaamsvet. De varianten met 0% vet zijn zodanig bewerkt dat er ook heel veel gezonde voedingsstoffen verloren gaan. Ik zou daarom voor de normale, onbewerkte varianten gaan.
 42. Hoi Jasper, Hoe zit dat nu met Griekse Yoghurt in relatie tot kwark ? Ik had begrepen dat je kwark als enige zuivelproduct toeliet op je lijst. Hoor graag. Groetjes Meriam
  1. Het maakt niet uit of je kiest voor Griekse yoghurt of kwark. Beide zijn prima om af en toe te eten mits je er goed tegen kunt.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Mirjam viel 20 kilo af

Mirjam is zo'n 20 kilo afgevallen door het weg met buikvet programma en het Bodyhappiness programma te volgen. Zij ging van maat 48/50 naar 44/46.

Top artikel

Angelique viel 13 kilo af én is migrainevrij

Soms gaat het aanmeten van een gezond voedingspatroon niet alleen om afvallen, maar ook om je simpelweg lekkerder te voelen in je lichaam. Zoals bij Angelique, die in augustus met het...

Bekijk alle artikelen