Kurkuma is een bekende specerij die veel wordt gebruikt in de oosterse keuken. Vooral in India is kurkuma een populaire smaak- en kleurstof.

Van kurkuma wordt ook gezegd dat het heel gezond is. De specerij zou zelf over geneeskrachtige eigenschappen beschikken.

Hoog tijd om eens te kijken wat kurkuma heeft te bieden in onze keuken, en wat het kan bijdragen aan onze gezondheid.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij dat wordt gemaakt van Curcuma longa. Dit is een plant uit Zuid-Oost Azië die vooral in India wordt verbouwd. Andere namen voor kurkuma zijn Indiase geelwortel, koenir en koenjit.

Curcuma longa is familie van de gemberplant. En net als bij gember wordt kurkuma gemaakt van de wortel.

Als specerij is kurkuma vooral bekend in poedervorm. Om kurkumapoeder te maken worden de wortels van de kurkumaplant gestoomd, geschild en daarna vermalen.

Het gebruik van kurkuma

De smaak van kurkuma laat zich het beste omschrijven als mild, prikkelend en licht bitter. Het proeft een beetje als peper en mosterd, maar dan veel zachter. Kurkuma heeft ook wat weg van familielid gember.

Kurkumapoeder wordt gebruikt als specerij, maar de smaak is zo zacht en subtiel dat het niet snel overheerst. Kurkuma is bovendien een hele goede smaakversterker.

Sommige Aziatische gerechten worden gekleurd met kurkuma. Denk aan Indiase curry. Dat gerecht dankt haar kenmerkende geel-bruine kleur aan kurkuma. Ook de kerriepoeders die we hier in de supermarkt vinden zijn met kurkuma gekleurd.

Jasperalblas.nl

Er zijn overigens meer voedingsmiddelen waar kurkuma in zit. Piccalilly bijvoorbeeld. En sommige soorten kaas en Engelse mosterd.

Indien kurkuma als kleurstof aan voedingsmiddelen is toegevoegd, dan staat dat op de verpakking vermeld met code E100.

Voedingswaarde

Kurkuma wordt slechts in kleine hoeveelheden gebruikt. Een of enkele theelepeltjes zijn al voldoende om een gerecht op smaak te brengen.

Omdat je er zo weinig van nodig hebt, is de voedingswaarde van kurkuma verwaarloosbaar.

Wat ik wel belangrijk vind om te vermelden is dat kurkuma de belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K bevat. En in kurkuma zitten waardevolle mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.

Deze vitamines en mineralen maken kurkuma tot een hele gezonde specerij. Maar dat is nog niet alles. Er zitten namelijk ook stofjes in die kurkuma bijzonder heilzaam maken.

De heilzame werking van kurkuma

De heilzame stofjes in kurkuma heten curcuminoïden. De belangrijkste curcuminoïde is curcumine.

In Azië, en dan vooral in India, is allang bekend dat deze stofjes gezonde eigenschappen hebben. Kurkuma wordt daar al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals eczeem, candida, reumatoïde artritis, atherosclerose en gebitsproblemen.

Wat ze in Azië al heel lang weten heeft de wetenschap inmiddels onderzocht [1]. De resultaten van die onderzoeken zijn erg indrukwekkend.

Laten we een paar van die wetenschappelijk onderzochte gezondheidsvoordelen van curcumine eens nader bekijken.

1. Kurkuma is ontstekingsremmend

Uit diverse onderzoeken blijkt dat te veel bewerkt voedsel en suikers kleine chronische ontstekingen kunnen veroorzaken in ons lichaam. Zo klein dat ze onopgemerkt blijven, maar na een tijdje wel schaden aanrichten [2].

Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden [3, 4].

Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van kurkuma, want ontstekingen spelen een belangrijke rol in bijna alle chronische ziekten zoals auto-immuunziekten, hersenaandoeningen en zelfs kanker [5].

2. Kurkuma houdt hart- en vaatstelsel gezond

Kurkuma vermindert het risico op hart- vaatziekten. Dat is fantastisch want jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van deze ziekten. Hartaanvallen en beroertes zijn zelfs doodsoorzaak nummer één.

Hart- en vaatziekten ontstaan onder andere door de eerder genoemde ontstekingen. Zoals je nu weet heeft kurkuma daar een heel gunstig effect op.

Maar de grootste bijdrage tegen hart- en vaatziekten levert kurkuma aan de bekleding van alle hart- en bloedvaten. Dit heet de endotheelfunctie.

Als de endotheelfunctie niet goed werkt, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, bloedstollingen en hartziekten.

Uit verschillende studies blijkt dat curcumine de endotheelfunctie kan verbeteren. Daarmee neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Volgens één studie was curcumine zelfs effectiever dan het geneesmiddel Atorvastatine [6, 7].

3. Curcumine is een sterk antioxidant

Sommige voedingsmiddelen zijn gevoelig voor oxidatie. Oxidatie bekent dat iets – voeding in dit geval – sterk reageert op zuurstof waardoor het snel bederft. Als voedingsmiddelen in het lichaam oxideren is dat niet goed voor onze gezondheid.

Antioxidanten gaan het oxidatieproces tegen en beschermen zo ons lichaam. Curcumine is een krachtige antioxidant omdat het de veroorzakers van oxidatie kan bestrijden [8].

Bovendien stimuleert curcumine de aanmaak van een lichaamseigen antioxidant zodat wij nog beter worden beschermd [9].

4. Curcumine beschermt tegen Alzheimer

Helaas is er nog geen goede behandeling voor Alzheimer. Maar er zijn wel factoren die het risico op deze ziekte verkleinen.

Ontsteking en oxidatieve schade spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. En curcumine heeft een gunstige effect op beide.

Maar er is nog een belangrijke oorzaak van Alzheimer. De ziekte wordt namelijk ook veroorzaakt door een giftig eiwit dat zich tussen de hersencellen nestelt en de hersenfunctie verstoort.

Studies tonen aan dat curcumine kan helpen bij het opruimen van dit eiwit [10, 11].

5. Kurkuma als hulpmiddel voor diabetici

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Dit type diabetes ontstaat door overgewicht, als gevolg van verkeerd en te veel eten. Bij iemand met diabetes type 2 is het lichaam minder goed in staat om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Uit diverse onderzoeken bij zowel proefdieren als bij mensen blijkt dat curcumine kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren [12].

6. Kurkuma helpt voedsel beter te verteren

Ook de invloed van kurkuma op onze spijsvertering is onderzocht. Studies suggereren dat kurkuma helpt om voedsel beter te verteren omdat curcumine de vetverbranding en de werking van de galblaas stimuleert.

Ook zou de werkzame stof in kurkuma een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van maagzweren [13].

Jasperalblas.nl

Het is geen wondermiddel

Kurkuma heeft dus een hoop gezondheidsvoordelen. Houd echter wel in gedachten dat het geen wondermiddel is. Met andere woorden, het is niet zo dat kurkuma je gezondheidsproblemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

In dit artikel wil ik je alleen motiveren meer kurkuma aan je eten toe te voegen omdat het dus zoveel gezonde voedingsstoffen bevat.

Het is niet nodig kurkuma supplementen of andere (vaak dure!) wondermiddeltjes te bestellen.

Een gevarieerd, onbewerkt en koolhydraat beperkt eetpatroon geeft je de grootste kans op een goede gezondheid, niet één bepaald middeltje of ingrediënt.

Dat is waarom we ons in onze programma’s daar ook op focussen: een gezond eetpatroon met heerlijke recepten die in een handomdraai op tafel staan.

Kurkuma en medicatie

Onderzoekers aan het Erasmus MC lieten ons weten dat kurkuma de werkzame stof in kankermedicatie gedeeltelijk kan blokkeren.

Dus als je momenteel voor deze ziekte behandeld wordt, raad ik je af om kurkuma te nemen. Of overleg in ieder geval met je arts of kurkuma invloed heeft op jouw medicijn.

Het lijkt me in dit specifieke geval verstandig hier het zekere voor het onzekere te nemen.

Voor alle andere mensen blijft kurkuma in ieder geval wel gezond. Dus voor die mensen:

Zo gebruik je kurkuma

Je kan kurkuma gebruiken als smaakmaker en smaakversterker in tal van groente- en vleesgerechten. Kurkuma is ook prima te mengen door groenten- en fruitsmoothies.

Wil je eerst ontdekken hoe kurkuma precies smaakt? Strooi dan een beetje kurkumapoeder over een gekookt eitje.

Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren adviseer ik om 1 tot 3 gram kurkumapoeder per dag te nemen. Dat is ongeveer hetzelfde als 1 tot 3 theelepels.

Curcumine wordt trouwens niet zo makkelijk opgenomen in ons lichaam. Het heeft een beetje hulp nodig. Gebruik daarvoor de volgende twee methoden, die je het beste met elkaar kan combineren.

 1. Meng kurkuma met zwarte peper. Uit onderzoek blijkt dat kurkuma dan veel beter wordt opgenomen. Tot wel 20 keer beter zelfs [14]. Naar verluidt moet je ongeveer 10% zwarte peper door de kurkuma mengen.
 2. Kurkuma lost niet op in water. Het lost wel goed op in olie. Gebruik dus altijd een gezonde olie in het gerecht, zoals kokos- of olijfolie.

Er zijn ook kurkuma supplementen te koop waarmee je jouw gezondheid kan boosten. Lees vooraf wel goed de bijsluiter en check of er ook zwarte peper in het supplement zit.

Drie gerechten met kurkuma

Kurkuma is heel universeel. De smaak laat zich makkelijk combineren met andere smaken. Andere smaken worden door kurkuma zelfs versterkt.

Om de veelzijdigheid van kurkuma te ontdekken heb ik drie kurkumagerechten voor je samengesteld.

 • Spicey kurkuma chicken
 • Kurkuma koffie – de drank tegen ontstekingen
 • Quinoasalade met granaatappelpitten, walnoten en kurkuma

Klik hier om de PDF met deze drie gerechten te downloaden.

Conclusie

Kurkuma is een specerij met een hele fijne, subtiele, peperige smaak. Bovendien kan kurkuma andere smaken in een gerecht versterken.

Maar deze specerij heeft veel meer te bieden. Kurkuma heeft allerlei bewezen gezondheidsvoordelen waar ik er nog maar een paar van heb uitgewerkt in dit artikel.

(Let wel op als je behandeld wordt voor borstkanker, in dat geval kan het zijn dat kurkuma de werking van jouw medicijn gedeeltelijk blokkeert.)

Probeer eens wat je van de kurkumasmaak vindt. Je zal zien dat het zich heel makkelijk laat mengen met heel veel verschillende gerechten.

Ik  acht het niet noodzakelijk om supplementen te slikken, je kunt kurkuma het beste in natuurlijke vorm binnenkrijgen via je voeding.

Wil jij meer tips over gezonde voeding? Like dan de Jasper Alblas-Facebookpagina. En wil je weten welke producten nog meer gezond zijn en jou helpen afvallen? Download dan hier mijn gratis boodschappenlijst.

Bekijk (31) reacties

Verberg reacties

 • gert
  13/05/2019 om 2:38 pm

  Is kurkuma ook in capsules verkrijgbaar?

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 2:45 pm

   Kurkuma is in capsules verkrijgbaar. Kies er liever voor om verse kurkuma te gebruiken in je eetpatroon, dat krijgt de voorkeur boven capsules waar vaak allerlei rommel aan toegevoegd is.

 • L.
  27/03/2019 om 7:25 am

  Beste Jasper
  Goed om toe te voegen dat kurkuma de opname van medicijnen juist tegen kanker kan bemoeilijken. Zie artikel in AD dd 27-3-2019. Voorzichtig dus met adviezen extra kurkuma te nemen. Kan averechts werken.

  • Jasper Alblas
   01/04/2019 om 11:23 am

   Dank je wel voor je feedback. Ik ga hier binnenkort onderzoek naar doen en pas het artikel aan met nieuwe informatie over dit onderwerp!

 • Letta Kleijn de Groen
  27/02/2019 om 7:28 pm

  Ik gebruik ruime een theelepel verse kurkumine met zwarte peper uit een busje en i eetlepel verse gember allebei dun geschild in mijn yohurt alleen smorgens.Mijn bloedwaarde is nog nooit zolaag geweest van 9’5 naar 8’1. De pijnen in mijn beide voeten neuropatie zijn eigenlijk te verwaarlozen. snachts kan ik nu doorslapen van 20.uur30tot 7,00uur tussen door word ik wakker om te plassen en ik slaap zo weer door. Ik kan ook beter lopen. Ik ben vanaf 2016 diabeet 2 en ik ben nu 77 jaar. Al mijn waarden zijn goed . Mijn vitamine D is 102 en mijn ijzer waarde is 8, mijn b12 is 500.. Ik blijf doorgaan met kurkumine en gember. Groetjes letta Kleijn-de Groen

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 3:13 pm

   Mooi dat je deze ervaring met kurkuma deelt Letta, dank je wel en geniet van de mooie gezondheidsvoordelen!

 • Chanti
  26/02/2019 om 5:00 pm

  Beste Jasper,

  Wat een mooie overzichtelijke website en veel handige informatie. Dank je daarvoor!

  Ik begin gelijk maar met een vraag, ook voor mensen die ook reuma en artrose hebben.

  Ik ben nu dus 47 jaar en ben nu 10 jaar gediagnostiseerd met reuma (weken-delen reuma) en Artose. De therapien werken niet zoals ik wil en eigenlijk ga ik alleen maar achteruit.

  Nu weet ik dat reuma vooral een ontstekingsziekte is, maar de medicatie lost dat niet voor mij op helaas. Nu ben ik dus gaan zoeken op het internet wat ontstekingen tegen gaat.

  Eigenlijk de meest effectieve medicijn tegen ontstekingen is kurkuma. Nu heb ik zelf een voorliefde voor de natuur en wil dat best eens gaan proberen. Nu verwacht ik niet dat alles oplost als sneeuw voor de zon, maar al zou het maar 10% verbeteren dan zou ik al blij zijn.

  Ik heb veel gezocht op het internet naar ervaringen met kurkuma. Ik zag veel goede verhalen.
  Natuurlijk blijf ik ook sceptisch, maar wat denk jij? In sommige posts staat dat de onstekingswaarde met de helft gedaalt is na controle bij de reumatoloog. Hier word ik toch wel enthousiast van. Niet geschoten is altijd mis toch?

  Wat denk jij, is dit een goede vorm van Kurkuma. Ik ben nog een leek hierin. Ga door met het mooie werk dat je doet!

  Hoor graag van je.

  Liefs,

  Chantal

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 3:15 pm

   Dank je wel voor je bericht Chantal. Werk het liefst met verse kurkuma wortel en gebruik dat door je voeding, dat kan veel voordelen hebben voor je gezondheid. Verder is het vooral ook belangrijk om onbewerkt en koolhydraatarm te eten dat heeft de meeste voordelen tegen de pijneffecten van reuma en artrose. Stuur gerust een mail naar onze klantenservice als je daar vragen over hebt of niet weet hoe je ermee moet beginnen. Veel succes!

 • Jeroen
  23/01/2019 om 12:28 am

  Kan je ook die wortel in sap machine doen en gebruiken.

 • Moes.
  14/12/2018 om 9:48 am

  Moes,
  Mijn kraakbeen in mijn schouder is beschadigd, dokters en experts zeggen weg is weg.
  Ik vroeg me af zorgt curcoma in combinatie met zwarte Peper voor de aanmaak van kraakbeen.

  • Jasper Alblas
   20/12/2018 om 6:29 pm

   Het gebruik van kurkuma heeft vele positieve effecten maar er is geen direct bewijs dat kurkuma in combinatie met zwarte peper zorgt voor de aanmaak van kraakbeen.

 • Jolanda
  07/11/2018 om 12:10 am

  Vraag??? Ik heb ziekte van crohn en nou zit me darm onder de ontstekinge en distels dus wil proberen of het met gebruik van curcuma beter wordt. Maar als ik het sochtends door me shake wil doen moet ik er dan ook peper en olie bij doen voor betere werking?

  • Jasper Alblas
   07/11/2018 om 12:54 pm

   Door peper en olie toe te voegen neemt de kurkuma inderdaad het beste op. Ik kan mij voorstellen dat dit niet in elke shake lekker is. Wissel het daarom af en doe het de ene keer met, en de andere keer zonder.

 • Frans Poot
  23/09/2018 om 8:49 am

  Sinds ongeveer 5 jaar meng ik kurkuma door de 3 maaltijden per dag. Na enkele weken al bemerkte ik de heilzame werking op mijn maag. Ik moest immers al jaren maagzuurremmers gebruiken i.v.m. nachtelijk maagzuurbranden en een zwaar, brandend gevoel in de maag na het eten.
  Uit onderzoek was ook gebleken dat ik flinke brandplekken in de maag, slokdarm en 12 vingerige darm had.
  Na het gebruik van kurkuma verdwenen al deze klachten als een wonder.
  Ik heb mijn arts na 1 jaar gevraagd om nog een intern onderzoek (endoscopie) te laten doen, om te kijken hoe de toestand in mijn spijsverteringskanaal was.
  De brandplekken bleken behoorlijk in grootte te zijn afgenomen.
  Is dit toeval? Ik ben er van overtuigd dat het gebruik van kurkuma op mij de heilzame werking had, die ook beschreven is.

  • Jasper Alblas
   24/09/2018 om 1:11 pm

   Hallo Frans,

   Wat geweldig om te horen dat kurkuma bij jou de klachten die ervaarde heeft doen afnemen. Fijn hoor!

 • Nicole
  29/08/2018 om 11:18 am

  Ik lees dat u schrijft dat Kurmuma B12 bevat. Dat is onmogelijk daar B12 alleen voorkomt in dierlijke produkten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

  • Marleen
   30/08/2018 om 1:22 pm

   Dat B12 niet in plantaardige producten voor kan komen is onjuist. Is sommige plantaardige producten zoals kurkuma kan ook zeker B12 voorkomen.

 • Nico Luckerhof
  27/02/2018 om 10:21 am

  Mijn laatste reactie kan ik niet terugvinden hier

 • Nico Luckerhof
  27/02/2018 om 9:54 am

  Ik gebruik al jaren de Kurkuma zoals Jasper in zijn artikel beschrijft, dus een eigen maaksel met kurkuma poeder, welke ik bij de Aziatische toko koop, tevens meng ik daar ook nog een gember poeder doorheen en gebruik als vettige stof olijfolie met uiteraard zwarte peper uit een pepermolen.

  Nu ik heb diabetes type 2 en sinds dat ik dit goedje gebruik is mijn bloedsuikerspiegel nog nooit zo mooi en stabiel geweest.

  Maar nu ben ik sinds kort overgestapt op een supplement omdat daarvan beweert wordt dat het brouwseltje wat ik maak niet effectief genoeg zou werken, dus ik te goeder trouw de capsules aangeschaft, ja de prijs liegt er niet om de adviesprijs is € 39.95 per 60 capsules waar je weliswaar wel 2 maanden mee voort kan, maar goed de prijs maak ik mij niet zo druk om, maar wat scherts mijn verbazing, het werkt bij mij dus helemaal niet, sterker nog mijn bloedsuikerspiegel is de verkeerde kant doorgeschoten dus hogere nuchtere waardes terwijl mijn voeding hetzelfde is gebleven.

  Dus ben nu weer teruggekeerd naar mijn eigen gemaakt goedje en zie wel hoe dit gaat, ben benieuwd of dit dus toch verschil geeft.

  Overigens heeft het volgens de producent van die capsules te maken met het stofje curcumine welke te weinig zou zitten in de poedervorm en de opneembaarheid zou ook minder zijn, maar ja wat is waar.

  • Jasper Alblas
   28/02/2018 om 10:25 am

   Luister goed naar je eigen lichaam. Vaak worden er veel dingen beweerd die niet waar zijn om de verkoop te stimuleren.
   Dus blijf inderdaad bij het geen wat voor jou lichaam het beste werkt.

  • sil
   16/04/2018 om 1:57 pm

   Ik gebruik nu Kurkuma biologische met peper in de poedervorm van Pit&Pit en ik lees zoveeeel varianten dat ik echt niet meer weet wat de allerbeste is…..ik geef mijn demente moeder 2theelepels in dr toetje en zelf neem ik ook een behoorlijke hoeveelheid met gewoon water …….ik had een zeer slechte stoelgang maar dat is nu verleden tijd en wat het aan dementie doet….geen idee maar baat het niet dan schaad het ook niet

 • Erick S
  07/05/2017 om 2:58 pm

  Hallo Jasper,
  Goed dat je benoemt dat curcumine een E-nummer is (E100). Want in de media en helaas ook op jouw site, worden E-nummers tegenwoordig als vergif weggezet, terwijl de waarheid genuanceerder ligt. Veel mensen weten niet wat de betekenis en achtergronden van de E-nummers zijn.
  Er zijn inderdaad door de Europese richtlijnen goedgekeurde toevoegingen (E-nummers dus), waarover terecht discussie bestaat of ze inderdaad veilig zijn.
  Maar gelukkig wonen we in een land waar de voedingsindustrie verplicht is deze toevoegingen op de verpakking te vermelden.

 • I. van Maanen
  27/04/2017 om 3:50 pm

  Klopt het dat er een negatieve wisselwerking kan zijn tussen kurkuma en medicijnen? En dan niet aleen de bloedverdunners.

  • Jasper Alblas
   02/05/2017 om 4:10 pm

   Daar is veel onderzoek naar op dit moment maar is nog niet bewezen. Als je medicijnen gebruikt raad ik je aan om het gebruik van kurkuma even met je arts te bespreken.

 • Marianne
  12/04/2017 om 3:20 pm

  Hallo Jasper
  Ik had 2 dagen kurkuma caps in genomen…en er o zo ziek van geworden!
  Ik kon niet meer stoppen met overgeven…dus niet voor iedereen geschikt!
  en ja….er zat ook peper in verwerkt!
  Nu las ik in een Engelse krant dat de eerste dode is gevallen door een infuus met dat spul!

 • decoene
  11/01/2017 om 11:46 am

  Wel rekening mee houden dat kurkuma bloedverdunnend werkt!

  • Jasper Alblas
   11/01/2017 om 11:54 am

   Dank voor je reactie en goed dat je het zegt!

   Het klopt dat kurkuma bloedverdunnend werkt, maar dat is van toepassing bij hoge doseringen curcumine. Dit artikel gaat vooral over een lage dosering kurkuma. In de bijsluiter van kurkuma-supplementen (met een hoge dosis curcumine) wordt inderdaad gewaarschuwd voor het gebruik in combinatie met bloedverdunners.

   Groet, Jasper

   • Annet
    04/01/2018 om 9:50 pm

    Kurkuma is rauw giftig

    • anita Mulderij
     09/01/2018 om 11:13 am

     Hallo Annet,

     Kurkuma kan je inderdaad het beste in poedervorm gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat je het veilig gebruikt

   • Nico Luckerhof
    28/02/2018 om 11:04 am

    Hallo Jasper,

    Ik heb onlangs een reactie geplaatst.
    Waarom kan ik daar niets over terugvinden?

    Groet Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *