Soja is misschien wel het meest controversiële voedselproduct dat er is. Tijd om eens diep in de materie te duiken en duidelijkheid te scheppen.

Wat is soja?

Soja is afkomstig van de sojaboon; een eenjarige vlinderbloemige peulvrucht. Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten en olie.

Van de sojaboon worden sojaproducten (zoals ketjap, tofu, tahoe, tempé en sojamelk) en sojaolie gemaakt.

Er zijn twee soorten soja: gefermenteerde en ongefermenteerde soja.

Gefermenteerde soja houdt in dat de soja een proces is doorgegaan waarbij micro-organismen (zoals schimmels, bacteriën en gisten) gebruikt worden om onder andere de smaak, verteerbaarheid, houdbaarheid en voedingswaarde van de soja te veranderen.

Voorbeelden van gefermenteerde soja zijn: tempé, miso, natto en (echte) sojasaus.

Ongefermenteerde soja houdt in dat de soja niet gefermenteerd is. Ongefermenteerde soja behoudt de natuurlijke smaak, verteerbaarheid, houdbaarheid en voedingswaarde.

Voorbeelden van ongefermenteerde soja zijn: sojamelk, tofu, sojaolie, sojaburgers, etc.

Soja wordt ook erg veel gebruikt in voorverpakte producten (koekjes, sauzen, margarine, etc.) De kans is groot dat je veel meer soja binnenkrijgt dan je denkt. Daarom beantwoord ik vandaag de belangrijke vraag: is soja gezond of niet?

Soja: gezond of niet?

Om te kunnen bepalen of soja gezond is kijken we naar drie verschillende gebieden.

 1. Voedingsstoffen in soja.
 2. Effect van soja op je hormonen.
 3. Genetische manipulatie, bestrijdingsmiddelen en het milieu.

1. Voedingsstoffen in soja

Soja zit, zoals de meeste producten uit de natuur, vol met voedingsstoffen. Zo bevat soja flinke hoeveelheden vitamine B1, B2, B6, B9 (foliumzuur), vitamine K, magnesium, koper, kalium, ijzer, calcium, fosfor, mangaan en selenium.

Antistoffen

Dat er zoveel voedingsstoffen in soja zitten, wil niet zeggen dat deze voedingsstoffen ook in je lichaam opgenomen worden. Dit heeft te maken met anti-nutriënten of simpeler gezegd, antistoffen.

Waar voedingsstoffen helpen je lichaam gezonder en sterker te maken, zorgen antistoffen er juist voor dat deze stoffen nièt door je lichaam opgenomen worden. Antistoffen kun je dus beter niet in je voeding hebben.

Ongefermenteerde soja bevat een vrij hoog gehalte antistoffen (voornamelijk fytinezuur). Dit fytinezuur zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de soja moeilijk opgenomen kunnen worden door jouw lichaam. Gefermenteerde soja heeft deze antistoffen niet, door het fermentatieproces zijn deze antistoffen ‘onschadelijk gemaakt’.

Eiwitten

Soja bevat veel eiwit, dit eiwit is voor een plantaardige eiwit van behoorlijk hoge kwaliteit. Soja eiwit bevat alle essentiële en niet essentiële aminozuren.

Vetten

Soja bevat veel omega 6-vetten. Omega 6-vetten (niet te verwarren met Omega 3- vetten) zorgen voor veel diverse gezondheidsproblemen. Daarom raad ik je sterk af om sojaolie (of producten die dat bevatten) te gebruiken.

2. Het effect van soja op je hormonen

Hormonen zijn de regelknoppen van je lichaam. Hormonen worden aangemaakt en afgebroken door organen in je lichaam en sturen daarmee vele biochemische processen aan. Een goede hormoonbalans is essentieel voor een gezond lichaam.

Zowel gefermenteerde als ongefermenteerde soja bevat veel isoflavonen (dit zijn fyso-oestrogenen). Het consumeren van soja – en dus de isoflavonen – zorgt ervoor dat je lichaam gestimuleerd wordt (of juist gehinderd wordt) het hormoon oestrogeen aan te maken. Dit kan je natuurlijke hormoonbalans verstoren.

Zo’n verstoorde hormoonbalans wordt in een aantal studies gekoppeld aan borstkanker en een verstoorde menstruatiecyclus.

Maar gek genoeg lijkt het toevoegen van soja aan je dieet in sommige gevallen juist weer een positief effect te hebben op bepaalde aandoeningen. Het is dus moeilijk te zeggen hoe ongezond het effect van soja op je hormoonbalans is.

Het kan bij mannen wel zorgen voor borstvorming of extra buikvet.

Tip: Heb je last van buikvet en wil je dat graag verbranden? Kijk eens naar dit artikel.

Ook zouden isoflavonen – in hoge dosis – verschillende schildklierhormonen kunnen verstoren (met alle vervelende gevolgen van dien: vermoeidheid, futloos, slaperig en traag werkende schildklier).

Veel producten voor jonge kinderen bevatten soja. Jonge kinderen die deze producten eten of drinken krijgen elke dag gemiddeld vijf keer zoveel oestrogeen binnen als vrouwen die aan de anticonceptiepil zijn. Ik raad deze producten voor jonge kinderen dus  wel af.

3. Genetische manipulatie, bestrijdingsmiddelen en het milieu

In de Verenigde Staten is 90 procent van de sojabonen genetisch gemanipuleerd. Dit houdt in dat het DNA van de soja is aangepast. Dit gebeurt meestal om sneller, makkelijker, goedkoper en meer soja te kunnen produceren (niet om de soja gezonder te maken, sterker: nog bij dierproeven bleek genetisch gemanipuleerde soja te zorgen voor onvruchtbaarheid).

In Europa gelden strengere regels omtrent genetische manipulatie dan in de Verenigde Staten. Maar de vele lobbyisten van de grote voedselconcerns doen hun uiterste best om ook in Europa de regelgeving te versoepelen. Het is mij onduidelijk hoeveel procent van de soja die wij hier in de winkels vinden genetisch gemanipuleerd is.

Bij het verbouwen van soja wordt ook veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Deze lijken ongezonde bijwerkingen te hebben. De Nederlandse overheid werkt aan een verbod voor particulier gebruik van glyfosaat, één van de gebruikte bestrijdingsmiddelen.

De grote vraag naar soja zorgt ervoor dat grote voedselcorporaties (vaak uit de V.S.) in Zuid-Amerika grote delen regenwoud kappen en kleinere boeren verdrijven om grote sojaplantages aan te leggen.

De kleinere boeren kunnen vaak niets anders dan op deze grote sojaplantages, onder slechte arbeidsomstandigheden en met slechte voorzieningen werken, voor de grote voedselcorporaties.

Het is hier wel belangrijk te melden dat het overgrote deel (naar schatting 80%) van de soja productie bestemd is voor de veeteelt. Als je niet grasgevoerd vlees eet, is daar meer soja voor nodig dan bijvoorbeeld een sojaburger.

Conclusie

Soja bevat een hoop voedingsstoffen – in ongefermenteerde soja worden die voor een groot deel teniet gedaan door de antistoffen (fytinezuur).

Soja kan de hormoonspiegel verstoren – dit is met mate niet zo erg, maar structureel gebruik van soja kan (zeer) negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit geldt zowel voor ongefermenteerde als gefermenteerde soja.

Voor ongefermenteerde soja maakt dit de gezondheidsrisico’s iets groter dan de gezondheidsvoordelen. Daarom raad ik je aan deze producten te vermijden.

Let op, het klopt dat soja redelijk koolhydraatarm is, maar desondanks doe je er – gezien de bovenstaande punten – beter aan geen ongefermenteerde soja te consumeren als je wilt afvallen.

Voorbeelden van ongefermenteerde soja zijn: sojamelk, tofu, sojaolie, sojaburgers, etc.

Let op, in veel voorverpakte producten zit soja ‘verstopt’. Als je zeker wilt weten dat een product geen soja bevat kun je het best de ingrediëntenlijst op de verpakking bekijken. Als deze lijst de woorden “natuurlijke smaakmaker” of “planten proteïne”, of natuurlijk gewoon “soja” bevat, is de kans groot dat er ongefermenteerde soja in het product zit.

In het algemeen raad ik mensen aan zo veel mogelijk natuurlijke, dus (chemisch) onbewerkte voeding te eten. Dit geldt ook voor soja-producten.

Gefermenteerde soja is – indien met mate geconsumeerd – een heel stuk gezonder. Iedereen is anders dus houd vooral goed bij hoe jij zelf reageert op het consumeren van gefermenteerde soja, maar voor de meeste mensen zal gefermenteerde soja gezond zijn om te consumeren.

Gefermenteerde soja is voor vegetariërs één van de betere vleesvervangers.

Voorbeelden van gefermenteerde soja zijn: tempé, miso, natto en (echte) sojasaus. Let er bij tempé op dat het ongezoet is.

Ik hoop dat dit artikel duidelijkheid voor je heeft verschaft. Ga jij na het lezen van dit artikel nog soja eten/drinken? Laat je mening achter in de reacties onder dit artikel.

Bekijk (70) reacties

Verberg reacties

 • Luc
  06/01/2019 om 5:48 am

  Beetje misleidend dit artikel. Ten eerste staat er dat er bij het koken van soja, dr structuur van het eiwit verandert en daardoor de voedingswaarde van het eiwit verminderd wordt. Dat de structuur verandert, dat klopt. Dat zijn nameijk de secundaire-en tertiaire structuur van het eiwit. De primaire structuur van het eiwit blijft echter hetzelfde. Dat is de aminozuurvolgorde, die voor ons alleen belangrijk is. Hetzelfde gebeurt met het bakken van een ei: de ruimtelijke structuur van de eiwitten veranderen maar de primaire structuur (de aminozuren) blijven hetzelfde.
  Ten tweede lees ik dat er staat dat het regenwoud kaal wordt gekapt voor de productie van soja. Dat is waar, maar nu vermeldt u niet dat meer dan 90% van het geproduceerde soja wordt verbouwd voor veeteelt. Een biefstuk doet dus veel meer kwaad aan het regenwoud dan een sojaburger.

  • Jasper Alblas
   09/01/2019 om 12:02 pm

   Hallo Luc, bedankt voor je reactie. Je hebt op alle twee de punten helemaal gelijk. Ik heb het in het artikel aangepast.

 • fkamstra
  12/11/2018 om 7:23 pm

  Voor mij alleen nog tempeh van de natuurwinkel. Ik stop met vegetarische slager producten.

 • Truus
  27/08/2018 om 10:24 am

  hoi Jasper,
  de vegetarische slager werkt met soja en lupine. Wat vind jij van lupine?

  • Marleen
   28/08/2018 om 12:53 pm

   Wanneer het product welk lupine bevat bestaat uit natuurlijke ingrediënten en geen ongezonde toevoegingen bevat, kan het gebruik van lupine zo af en toe geen kwaad.

 • Marjory
  13/07/2018 om 10:56 am

  Hallo.
  Ik eet iedere dag soja yoghurt omdat ik niet tegen zuivel kan, en amandelmelk is ook geen optie.
  Wat kan ik dan eten als zuivel vervanging?

 • Margot
  12/07/2018 om 3:06 am

  Yoghurt en dus ook sojayoghurt is volgens mij gefermenteerd. Ik mis het bij alle lijstjes over sojaproducten die wel/niet goed zijn. Wat is jullie mening. Zoals eerder gezegd:soja voor menselijke consumptie is bijna altijd in Europaverbouwd en niet genetisch gemanipuleerd. Dit in tegenstelling tot soja voor veevoer. Dit krijg je dus binnen als je (niet grasgevoerd) vlees eet.

  • Marleen
   13/07/2018 om 2:14 pm

   Sojayoghurt behoort tot de ongefermenteerde sojaproducten. Deze raden wij dus liever niet aan.

 • Marja ton
  02/07/2018 om 11:35 am

  Dit kwam ik tegen in een boek van Brian Peskin:
  “Het verzwegen verhaal over kanker”
  Ontdekkingen van nobelprijswinnaar
  Otto Warburg-arts 1893-1970

  *Soja- en Canola olie wordt afgeraden en ook alle andere soja producten worden niet aanbevolen, omdat geen van beide oliën/producten ooit voor menselijke consumptie is bedoeld.
  Veel voedingsmiddelen zoals dressings voor salade bevatten deze oliën
  Canola (CANedian Oil Low Acid) is een koolzaad plant en moet genetische gemanipuleerd worden en wordt dus ongezond geacht en soja zou helemaal moeten verdwijnen uit onze voeding
  Soja veroorzaakt struma, – vergroting van de schildklier.
  Uit de vele onderzoeken is gebleken dat soja heel slecht voor de mensen is.
  De verschrikkelijk waarheid van soja was al bekend in 1944.
  Bijna 100 medische en wetenschappelijke art. zeiden allemaal hetzelfde – eet niet te veel soja want het is schadelijk voor mensen en kan in werkelijkheid het risico op het krijgen van kanker verhogen.
  In 1966 hebben onderzoekers ontdekt dat vrouwen die uit soja geïsoleerde eiwitten aten, toegenomen hyperplasie (abnormale vermeerdering van weefsel door toename van het aantal cellen) hadden, een aandoening die vaak tot baarmoederkanker leidt.
  Een jaar later werd in een ander onderzoek ontdekt dat genisteïne in de voeding (wordt in soja gevonden) de cellen in de borst van de vrouw negatief beïnvloed.
  De voedingsindustrie schreeuwt de kankerwerende eigenschappen van soja van de daken.
  Hoewel het mogelijk is dat de aglyconen in gefermenteerde sojaproducten een kankerwerende eigenschap bezitten, is het onmogelijk dat een ongefermenteerd sojaproduct, zoals tofu of sojamelk, deze kankerwerende eigenschap bezit.
  De fermentatie maakt de aglyconen effectief. Het uiteindelijke resultaat? Geen kankerwerende eigenschappen in een ongefermenteerd sojaproduct.
  Soja verzwakt je immuunsysteem, geeft spijsverteringsproblemen, hartaandoeningen en kanker.
  Soja heeft nooit de GRAS (Generally Recognized As Safe) status gekregen.
  Ze dienen beiden als veevoeder of voor industriële doeleinde, Soja had wel goedkeuring voor het gebruik als bindmiddel in kartonnen dozen. Soja is een goed middel voor biobrandstof.
  Japanners consumeren meer soja dan Amerikanen en er komt meer kanker voor in Japan dan in Amerika.
  De wetenschap weet hier van af, maar de industrie probeert dit te onderdrukken.

 • Natasja
  25/06/2018 om 12:40 pm

  Hi Jasper

  Hoe zit het met de soja die in proteïne shakes zit? Is het wel aan te raden deze shake elke dag te drinken dan? Ik heb er nu eentje gevonden die geen rommel verder bevat, zoals toegevoegde suikers etc, maar in deze shake zit dus wel soja …

  Alvast bedankt!

  • Marleen
   26/06/2018 om 9:28 am

   Hallo Natasja,

   Wij raden het gebruik van soja liever niet aan zoals je kan lezen in het artikel de waarheid over soja.
   Eventueel kan je het voor jezelf een aantal weken uitproberen. Hoe voel je jezelf bij het gebruik van dit product? Ieder lichaam reageert anders, dus probeer het 4 weken wel en 4 weken niet dan kan je voor jezelf uitzoeken of je verschil merkt.

 • Anne A. Hardholt
  06/05/2018 om 5:46 pm

  Goedemiddag Jasper, mijn ontbijt bestaat uit: biologische halfvolle yogurt, 10 amandelen, 10 hazelnoten, 6 walnoten, een halve theelepel kurkuma, een flinke snuf zwarte peper, een flinke eetlepel biologische Muesli en Havermout van de Jumbo en een scheutje Walnootolie. Ik las dat je ontbijtgranen afraadt. Is dit ontbijt gezond te noemen of wordt het beter als ik de ontbijtgranen weglaat. Ik heb geen echt overgewicht maar wel een beetje buikvet. (174 cm. en 74,2 kg.) Zou je zo vriendelijk willen zijn en hier eens je mening over geven? Met vriendelijke groet, Anne. (65 jaar).

  • Marleen
   08/05/2018 om 1:53 pm

   Hallo Anne,

   Met betrekking tot de ontbijtgranen is het belangrijk om te kijken op de ingrediëntenlijst welke ingrediënten en toevoegingen er in zitten. In veel muesli producten zitten namelijk toegevoegde suikers en gluten.
   Dit raden wij liever niet aan, omdat dit het afslankproces niet bevorderd.

 • Yentl
  28/02/2018 om 10:11 pm

  Hi Jasper,

  Een vraagje. Ik ben in een korte tijd veel aangekomen. Toen ik ging na denken is het begonnen sinds ik soja yoghurt ging eten. Kan dit eem reden zijn? En als ik hier mee stop komt alles dan weer goed?

  • Jasper Alblas
   02/03/2018 om 9:41 am

   Hallo Yentl,

   Als je in een korte tijd veel aankomt kan dit aan verschillende factoren liggen. Ik raad aan om je bloedwaarden en schildklier te laten testen bij de dokter.
   Het kan namelijk ook te maken hebben met een vertraagde schildklier. Soja kan de werking van de schildklier beïnvloeden.

 • Ellen
  25/02/2018 om 10:29 pm

  Hoi Jasper
  Omdat ik mijn zoon als baby geen koemelk wilde geven heb ik hem naast borstvoeding sojaflesvoeding gegeven. Achteraf dus misschien niet zo goed. Hij is nu 25. Zou hij daar nu alsnog nadelige gevolgen van kunnen ondervinden?

 • Marleen
  05/04/2017 om 12:51 pm

  Het klopt niet dat veel sojaproducten van genetisch gemanipuleerde soja zijn gemaakt. Deze GMO’s worden namelijk vooral verbouwd om als veevoer te dienen. Je krijgt het dus indirect binnen als je niet-biologisch vlees of niet-biologische zuivel eet.
  Vleesvervangers e.d. worden bijna altijd gemaakt van duurzaam geteelde, Europese soja (of andere gewassen zoals lupine).

 • Anita vogelaere
  20/11/2016 om 2:54 pm

  Hi Jasper,is het zo wanneer je je boodschappenlijst download vasthangt aan een abonnement?of is het gratis.ik ben veganist en consumeer veel producten waar soya in zit,ik ben op korte tijd enkele kilo’s verdikt en ik krijg ze er niet af,ik heb mijn bloed laten checken en mijn fyto en oestrogeen gehalte staat hoog,zou dat door de soya komen?staat er in je boodschappenlijst producten die veganisten kunnen eten als vervanging van soya?alvast bedankt!

  • Jasper Alblas
   21/11/2016 om 4:22 pm

   Hallo Anita, soja kan zeker invloed hebben op je fyto- en oestrogeen gehalte. De boodschappenlijst downloaden is vrijblijvend en kost niets. Doe er dus vooral je voordeel ermee op. Groet Jasper

 • nienke
  17/08/2016 om 3:38 pm

  Dankjewel Jasper….ik denk dat t zo moet lukken ik ben ook een beetje een halfbakken vegetariër….eet nl wel vis dan ben je geloof ik een pescotarier?

  Ik ga weer werken aan een slanke(re) taille gelukkig vind ik bijna alles wat groen en fris is lekker.

  Nini

 • nienke
  17/08/2016 om 11:25 am

  Eigen moet ei zijn Sorry!

  Nini

 • nienke
  17/08/2016 om 11:20 am

  Tot voor kort at ik ..als vegetariër af en toe vegaburgers….ook deze zitten vaak vol met soja…dus is quorn nu een goede vervanger bijvoorbeeld …dat bevat moproteinen uit schimmelculturen of paddestoelachtigen. Of zal ik t toch maar bij eigen en af en toe geitenkaas of hüttenkäse houden?

  Graag je advies Nini

  • Jasper Alblas
   17/08/2016 om 3:31 pm

   Vaak zit aan quorn van alles toegevoegd, bekijk daarom altijd het etiket voordat je het koopt. Tempe is een goede vleesvervanger die je regelmatig kunt eten. Eet daarnaast af en toe kaas, peulvruchten, noten, zaden en pitten om vlees te vervangen.

 • Marretje
  13/07/2016 om 10:31 pm

  Pas geleden was ik met Herbalife shakes begonnen om af te vallen. Dit poeder is gemaakt van soja.
  Na een week was ik extreem moe. Omdat ik een traag werkende schildklier heb ben ik eens gaan onderzoeken wat wel en niet goed voor mij is om te eten.
  En wat blijkt, bij een traag werkende schildklier is het beter om soja produkten te vermijden.
  Ben meteen gestopt en heb gelukkig in mijn zoektocht jou webpagina gevonden met alle goede adviezen en tips
  Inmiddels ben ik al 10 kilo kwijt!

  • Jasper Alblas
   14/07/2016 om 8:28 am

   Wat fijn dat de tips en adviezen je geholpen hebben. Geweldig resultaat ook. Ga zo door met gezond eten!

 • Rianne
  27/06/2016 om 10:23 pm

  Ik ben momenteel aan het herstellen van een eetstoornis (ondervoed). Ik gebruik iedere ochtend plantaardige soja proteïnepoeder door mijn griekse yoghurt. Het is de Nutrilite all plant protein van Amway. Is dit nu per definitie slecht voor me? Zeker wat het herstel van de homonale cyclus bevat.
  Ik hoop dat je antwoord hebt op mijn vraag, want je snapt waarschijnlijk wel dat ik heel erg aan het zoeken ben wat er dan uiteindelijk wél nog goed is en zie soms door de bomen het bos niet meer.
  En zoniet; heb je dan misschien een goed alternatief voor me?
  Alvast bedankt!

  • Jasper Alblas
   28/06/2016 om 8:32 am

   Hallo Rianne, gebruik liever een 100% plantaardige eiwitpoeder op basis van bijvoorbeeld hennep. Holland en Barrett heeft een goede, of anders Sunwarrior. Veel sterkte met je herstel. Groet Jasper

 • Marion
  24/05/2016 om 8:04 pm

  Hi Jasper, ik eet graag yoghurt als ontbijt en dacht dat de lactose in zuivel ook niet altijd even goed voor je was. Daarom ben ik sojayogurt gaan eten van Alpro, maar nu lees ik dat dat ook niet zo goed is.
  Ik weet dat kokosyoghurt een vervanging kan zijn, maar hier houd ik niet superveel van, dus wat is nu de beste optie eigenlijk? En is lactose wel zo slecht?

  • Jasper Alblas
   25/05/2016 om 12:44 pm

   Kies liever Griekse yoghurt of kwark, dat is wel zuivel maar de beste vorm van zuivel. Het is gefermenteerd en dat is goed voor je darmflora en licht verteerbaar. Test hoe jij je voelt na het eten ervan, als je geen last hebt van je buik, darmen of huidproblemen hebt dan kun jij waarschijnlijk prima tegen lactose. Je kunt het dan zo’n 3 a 4 keer per week eten.

 • Alie
  12/05/2016 om 11:45 am

  Hallo,

  Aangezien ik niet goed tegen koemelkproducten kan en ook de dierlijke eiwitten een beetje uit de weg ga…
  Het wordt er niet makkelijker op, maar toch bedankt voor de info!

  • Jasper Alblas
   12/05/2016 om 2:57 pm

   Probeer eens ongezoete amandelmelk, of bijvoorbeeld kokosyoghurt Alie, dat zijn goede alternatieven.

 • adriana
  02/05/2016 om 2:08 pm

  Beste Jasper, ik eet zo weinig mogelijk soja,uit een soort natuurlijk aanvoelen. Echter, ik heb wel een vraag: de aziatische volken eten al eeuwen soja, ze worden oud, blijven soepel en de vrouwen hebben geen tot weinig last vd overgang. Hoe kun je dit verklaren?

  • Jasper Alblas
   20/05/2016 om 2:10 pm

   Soja is veranderd. Tegenwoordig is de meeste Westerse soja genetisch gemanipuleerd. Het is niet dezelfde soja als de Aziaten eten en vroeger aten. Zij eten het meestal in gefermenteerde vorm en maar in kleine hoeveelheden per dag.

 • Marit
  12/04/2016 om 5:23 pm

  Hoi,

  Ik ben net vegetariër geworden en gebruik veel sojaproducten als vleesvervanger. Nu lees ik hier dat soja helemaal niet goed is… Weet u misschien wat dan wel goede vleesvervangers zijn?

  Groetjes

  • Jasper Alblas
   13/04/2016 om 9:32 am

   Hallo Marit, pas op met het gebruik van Soja. Tempeh van goede kwaliteit kun je prima af en toe als vleesvervanger gebruiken. Je kunt zelf falafel maken van kikkererwten. Ook andere peulvruchten, ei en noten zijn goede vleesvervangers. Groet Jasper

 • Moba
  09/03/2016 om 10:16 am

  Hoi
  Ik eet veel soja yoghurt wat is dan beter soja of kwark

  • Jasper Alblas
   09/03/2016 om 3:22 pm

   Hallo Moba, zoals je in het artikel kan lezen raad ik je af soja producten zoals soja yoghurt te eten. Als je niet lactose intolerant bent kun je beter af en toe kwark eten.

 • Danique
  01/03/2016 om 6:30 pm

  Hallo Jasper,

  Ik mag geen melkproducten eten of drinken in verband met lactose intolerantie. Als vervanging voor het feit dat ik niks, maar dan ook niks, met melk mag eten, gebruik ik soyaproducten. Nu lees ik hier dat het blijkbaar hartstikke slecht is voor mijn gezondheid. Ik weet alleen niet wat ik dan verder moet doen om nog wat zuivel binnen te krijgen, omdat ik dan helemaal niks meer mag eten.

  Zou je mij hier wat meer informatie over kunnen geven?

  Groetjes,
  Danique

  • Jasper Alblas
   03/03/2016 om 1:29 pm

   Hallo Danique, het is niet erg om geen zuivel binnen te krijgen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om vervanging te vinden.

 • Pascal
  30/12/2015 om 5:15 pm

  Wat mag je eigenlijk nog eten, internetstaat vol “betrouwbare info” ik vervang room door sojaroom om minder vet te gebruiken… weer niet goed
  grtz P

 • Hannitscko
  02/12/2015 om 12:36 pm

  Ik gebruik gehydrolyseerde collageen tabletten van de Tuinen. van Holland & Barrett. Zijn dat de goede? Er staat niet bij op welke basis ze zijn.

 • Sharon
  25/08/2015 om 11:58 am

  Hoi ik had een vraag kan ik 20 kilo afvallen in 4 a 5 maanden?
  Ik heb veel overgewicht en ik wil daar van af
  Ik dacht 5 kg per maand afvallen dat lijkt mij redelijk
  Ik fiets 1 uur per dag vor school
  En ik ga 3x per week naar de fitness
  Mvg Sharon

  • Jasper Alblas
   27/08/2015 om 12:57 pm

   Hoi Sharon, hoeveel en hoe snel je afvalt is van verschillende factoren afhankelijk. Onder andere het aantal kilo overgewicht dat je hebt, hoeveel stress je hebt, hoeveel je slaapt per nacht, medicijngebruik, de overgang en roken spelen in dit proces een grote rol. Met je beweging zit het zo te horen helemaal goed. Ga vandaag nog van start, en eet enkel nog voedingsmiddelen die op mijn boodschappenlijst te vinden zijn, dan zal je vanzelf ervaren hoe snel het afvallen bij jou zal gaan. Het is in ieder geval een mooie uitdaging. Succes, ga ervoor en hou me op de hoogte!

  • Grady
   02/03/2016 om 10:22 am

   5 kilo per maand, lukt misschien de eerste maand, maar daarna niet meer, voordeel van Jaspers boodschappenlijst is, dat je het je hele leven kan volhouden, dus je hebt de tijd en…..het komt er niet meer aan, zoals bij de meeste diëten.
   Ik ben heel m’n leven dik geweest (57) dus ik spreek uit ervaring, succes !!!

 • Ellen
  04/08/2015 om 5:49 pm

  1 keer per dag bedoel ik

 • Ellen
  04/08/2015 om 5:48 pm

  Mijn oudste zoon (nu 22) kreeg als baby sojababyvoeding omdat hij niet goed reageerde op voeding gebaseerd op koemelk. Daarbij moet ik misschien nog wel even vermelden dat hij voornamelijk borstvoeding kreeg. En 1x, toen hij iets ouder werd wat vaker sojamelk. Het is een gezonde knul. Zijn er nog nadelige gevolgen te verwachten van het sojagebruik in het begin van zijn leven?

  • Jasper Alblas
   04/08/2015 om 7:48 pm

   Hallo Ellen, daar ga ik niet van uit. Vooral belangrijk is dat hij nu gezond is en gezond eet! Groet Jasper

 • Lienepien
  03/08/2015 om 9:48 pm

  De problemen met het regenwoud worden niet veroorzaakt door humane soja consumptie maar door de overmatige vleesconsumptie in de wereld. Soja wordt op grote schaal verbouwd om al het vee in de wereld te voeden. Als iedereen vegetariër zou worden (of flexetariër) en dan af en toe soja zou eten zou moeder aarde van veel problemen verlost zijn 😉

 • Wietske
  03/08/2015 om 9:09 pm

  Ik eet 1 keer per week tofu en heel soms een vegetarische vleesvervanger gebaseerd op soja. De nadelen wist ik al maar met mate vind ik het een gezonde keuze.

 • Sarah
  03/08/2015 om 8:57 pm

  Hey,
  Al deze tips zijn heel nuttig! Dankje daarvoor.
  Toch ook een tipje van mij voor jou, Jasper. Al de dt-fouten zorgen ervoor dat wat je zegt en schrijft minder waardevol overkomt. Ook in de handige info bij de boodschappenlijst staan er, jammer genoeg. Indien deze weg zijn, is de site helemaal top!

 • Denise
  03/08/2015 om 8:30 am

  Graag wou ik weten ik doe dat programma met herbylife en moet de schake met Soya melk gebruiken hoe kan ik dat vervangen met wat gewone melk mag ni

  • Jasper Alblas
   03/08/2015 om 4:12 pm

   Hallo Denise, je kunt ongezoete amandelmelk gebruiken. De voorkeur krijgt zelfgemaakte amandelmelk!

  • Grady
   02/03/2016 om 10:26 am

   Amandelen, cocosmelk, etc…niet van alpro, die zijn allemaal gezoet, kijk eens bij de biologische winkel.

 • Linda
  02/08/2015 om 3:14 pm

  Moeilijk om te aanvaarden dat je in de menopauze zit. Sinds een maand neem ik het voedingssupplementen isoflavonen. Is dit nu goed of is de kans op borstkanker groter?

  • Jasper Alblas
   04/08/2015 om 12:51 pm

   Daar is nog veel discussie over. Pas er in ieder geval mee op en gebruik zeker niet meer dan 50 mg per dag. Lees dit artikel voor tips om de overgang gemakkelijker door te komen!

 • Bert
  02/08/2015 om 12:01 pm

  Hoe zit het met eiwitpoeder gebaseerd op Soja?
  Nadat mijn favoriete product uit de handel werd genomen ben ik overgestapt op eiwitpoeder met een soja-basi maar bij het lezen van dit artikel krijg ik mijn twijfels of dat wel zo goed is.
  Gebruik het eigenlijk alleen door mijn havermout-smoothie ontbijt.

  • Jasper Alblas
   03/08/2015 om 4:17 pm

   Je kunt beter een eiwitpoeder gebruiken op basis van hennep. Deze is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de tuinen, volledig plantaardig en vrij van gluten, melk, lactose, whey, soja, suiker, GMO, hexane, pesticiden, toevoegingen en conserveringsmiddelen.

 • anita
  02/08/2015 om 11:33 am

  Hoi Jasper,

  Ik gebruik al tijden ongezoete sojamelk, wat de blijkbaar niet zo goed is. Heb jij een goed alternatief hiervoor? het liefst iets zonder suikers of lactose.

 • Stephanie
  02/08/2015 om 10:47 am

  Ik eet sojayoghurt omdat ik een lactoseintollerantie heb, gelukkig zijn er alternatieven maar mijn dochter heeft een koemelallergie en is gek op yoghurt. De soja dan. Wat moet ik haar geven? Geitenyoghurt heb ik al geprobeerd maar dat lust ze echt niet en dat begrijp ik ook.

  Ik ben benieuwd of je een alternatief hebt.

  Stephanie

  • Jasper Alblas
   03/08/2015 om 4:28 pm

   Je zou haar kokosyoghurt of haveryoghurt kunnen geven. Dit is echter niet in elke reform zaak verkrijgbaar en vaak aan de prijzige kant.

 • Ricardo
  02/08/2015 om 10:08 am

  Beste Jasper,

  Met veel plezier lees ik de artikelen op jou site. Graag zou ik mij meer willen verdiepen in artikelen dat jij publiceert, helaas is niet in alle gevallen een bronvermelding aanwezig om feiten te verviëren.

  • Jasper Alblas
   03/08/2015 om 7:26 pm

   Hallo Ricardo,

   Ik kreeg dezelfde vraag op de Facebook pagina. Hier mijn antwoord: ik heb een behoorlijke berg studies en websites doorgespit (bijna allemaal in het engels). Ik weet ze niet allemaal precies meer, maar ik heb de tijd genomen om de belangrijkste voor je op te zoeken, ze zijn wel allemaal in het engels (voor sommige moet je betalen of heb je een abonnement nodig):

   nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4376/2
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1868922
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7596371
   mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15238592
   circ.ahajournals.org/content /111/4/465.short
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2071797
   cebp.aacrjournals.org/content /12/7/665.short
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17413093
   nature.com/bjc/journal /v98/n1/full/6604145a.html
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12949380
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16418439?dopt=Abstract
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19838933
   ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles /PMC3135991/
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16965913
   jnci.oxfordjournals.org/content /98/7/459.short
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17290160
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21958941
   amazon.co.uk/Whole-Soy-Story-Americas-Favorite/dp/0967089751/
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11431339
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694625
   cebp.aacrjournals.org/content /5/10/785.short
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11216491
   jnci.oxfordjournals.org/content /95/12/906.short
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11522120?dopt=Abstract
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18223379
   onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.1985.tb01709.x/abstract

 • NicoL
  02/08/2015 om 10:07 am

  Ik heb het nog nooit gebruikt omdat het mij nooit aansprak, en na het lezen van dit artikel al helemaal niet, voor zover dit op waarheid is berust.

 • Esther
  02/08/2015 om 9:44 am

  Ik blijf zeker soja gebruiken. Drink nu iedere dag 2 koffie met sojamelk. En eet 1x per week tofu.
  Bij roerbakken gebruik ik soja olie met kokos vet. En zo nu en dan sojabonen.
  Ik voel me gewoon goed sinds ik koolhydraat arm eet(50 gr pd) en ben 12 kilo afgevallen. Dit dieet is voor mij levens lang.

 • Vaidya
  02/08/2015 om 9:41 am

  De chinezen eten al eeuwen soja en zijn volgens mij een van de gezondste volkeren op aarde. Slank en soepel en worden over het algemeen vrij oud. Zag in de jaren 80 in chinezen veel bejaarden in puike gezondheid. Ook een veel geopperde theorie dat soya slecht voor de vruchtbaarheid zou zijn, worden door de chinezen teniet gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *