Ontzuren met een alkalisch dieet; 3 tips

8794 volgers

Het alkalisch dieet is een dieet dat je helpt  je lichaam te ontzuren met behulp van alkalische voeding.

Als je veel zure voeding eet of drinkt (zoals koffie, frisdrank, tarwe en suiker) kun je er baat bij hebben je lichaam te ontzuren met een alkalisch dieet.

Te veel zure voeding in je eetpatroon kan namelijk de oorzaak zijn van schijnbaar onverklaarbare gezondheidsproblemen waarmee je kampt (inclusief overgewicht).

In dit artikel lees je wanneer je jouw lichaam moet ontzuren (en wanneer niet) en hoe je dit moet doen om snel van die gezondheidsproblemen af te komen.

Om te begrijpen hoe dit werkt leg ik je eerst uit wat ‘zuur’ en ‘alkalisch’ precies is en wat dit betekent voor je gezondheid.

Zuur en alkalisch voedsel

Zoals warm en koud elkaars tegenovergestelde zijn als het om temperatuur gaat, zijn zuur en alkalisch elkaars tegenovergestelde als het om de zuurtegraad gaat.

Zoals temperatuur gemeten wordt in graden Celsius, zo wordt de zuurtegraad gemeten in pH.

Zuur voedsel betekent in dit artikel niet dat het eten zuur smaakt. Het betekent dat het eten je lichaam zuurder maakt (een lagere pH-waarde).

Alkalisch voedsel is het tegenovergestelde van zuur voedsel en is voedsel dat je bloed minder zuur maakt (een hogere pH waarde).

Als je meer wilt weten over zuur, alkalisch en pH-waardes dan kun je dit onderaan dit artikel lezen.

Nu leg ik je eerst uit wat de zuurtegraad voor invloed heeft op je lichaam en je gezondheid.

Ontzuren en gezondheid

Het is van groot belang dat de zuurtegraad in je bloed constant blijft.

Net zoals je lichaamstemperatuur circa 37 graden moet zijn om te overleven, is het noodzakelijk dat de zuurtegraad in je bloedbaan altijd 7,365 pH is.

Als de zuurtegraad daar ook maar iets van afwijkt kunnen belangrijke functies niet uitgevoerd worden en dat heeft serieuze gevolgen.

Gelukkig zijn er in je lichaam allerlei veiligheidsmethoden ingebouwd die ervoor zorgen dat je zuurtegraad in je bloed altijd constant blijft.

Net zoals het je lichaam veel moeite kost om op 37 graden Celsius te blijven als je in een koelcel (-10 graden Celsius) of een woestijn (+50 graden Celsius) bent, kost het je lichaam ook veel moeite om je bloed op 7,365 pH te houden als je veel zure of alkalische voeding consumeert.

Omdat ons Westerse voedingspatroon eerder te zuur dan te alkalisch is focussen we ons vooral op het ontzuren van het lichaam.

Maar het is zeker niet zo dat zuur ‘slecht’ is voor je lichaam. Je maagsappen zijn zuur, je huid is zuur en je lichaam kan daar prima mee omgaan. Maar, zoals je zult zien is het belangrijk dat je extremen vermijdt.

Drie tips als je wilt gaan ontzuren

Als jij geen gebalanceerde hoeveelheid zuren en alkalische producten eet, kost het je lichaam heel veel moeite (en energie) om je zuurtegraad op peil te houden.

Dit kan ervoor zorgen dat jij je moe, futloos of zelfs echt ziek en zwak voelt.

Hieronder drie tips die je helpen om de zuurtegraad in je lichaam op peil te houden zodat jij een gezond, slank en fit lichaam krijgt en zelfs extra energie overhoudt!

Tip #1: Kijk uit met geproduceerd ‘zuur’ voedsel

Zuur voedsel is voedsel dat ervoor zorgt dat de zuurtegraad in je lichaam omhoog gaat (dus je pH omlaag).

In ons Westerse dieet consumeren we veel te veel te ‘zuur’ voedsel.

Het kost ons lichaam daarom veel moeite (en energie) om de zuurtegraad in je bloed constant te houden.

Voorbeelden van zuur voedsel zijn: suiker, koffie, frisdrank, fastfood, zuivel en bewerkt voedsel in het algemeen.

Tip: mensen met een suikerverslaving of die veel koffie drinken moeten hier dus goed op letten.

Ook vlees, vis en gevogelte verhogen de zuurtegraad in je lichaam. Maar deze dierlijke producten bevatten ook een hele hoop goede stoffen (zoals eiwitten en vitamine B).

Zuur voedsel is dus niet per se ‘slecht’, maar probeer overdaad te vermijden.

Tip #2: Ga niet kunstmatig ontzuren

Er zijn pillen, druppels, tabletten en andere kunstmatige methoden op de markt om je te helpen ontzuren.

Het is mijn advies om hier heel erg mee uit te kijken. Net zoals een te zuur voedingspatroon ongezond is, is een te alkalisch voedingspatroon dat ook.

Al het eten en drinken dat je binnenkrijgt komt eerst in je maag terecht. De zuurtegraad in je maag is tussen de 1,2 en 4 pH. Dit is erg zuur (vandaar maagzuur).

Als je veel kustmatige, alkalische producten drinkt, gaat deze pH waarde omhoog en dit kan tot allerlei problemen leiden.

Je lichaam kan prima omgaan met wat zuur en alkalisch voedsel, maar maak het niet te extreem.

Tip #3: Eet in de verhouding 5 – 1

Eet in de verhouding 5 – 1. Daar bedoel ik mee: eet voor elke portie vlees, vis of gevogelte, vijf keer zo veel groenten.

Vlees, vis en gevogelte zijn ‘zure’ producten en groenten zijn (meestal) alkalisch. Zo houd je de zuurtegraad in je voedselpatroon makkelijk in balans en kost het je lichaam minder moeite (en energie) om dit evenwicht te bereiken.

De echte toppers onder de groenten om te ontzuren zijn rauwe, groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool), komkommer, broccoli, avocado en selderij. Als je die groenten kookt worden ze minder alkalisch.

boerenkool_smoothie

Als er één supertip is om de zuurtegraad in je voedingspatroon in balans te brengen dan zijn dat groentesappen en smoothies.

Deze drankjes zorgen ervoor dat je lichaam je zuurtegraad goed in evenwicht kan houden.

In het Smoothie Afslank Plan vind je heerlijke recepten voor alkalische groentesmoothies. (En ja, die zijn veel lekkerder dan je zou verwachten).

Een alkalisch dieet: begin vandaag met ontzuren

Om succesvol een alkalisch dieet te volgen en je lichaam te ontzuren dien je de volgende drie stappen te nemen:

 1. Kijk uit met zure producten zoals suiker, tarwe, koffie, frisdrank en andere geproduceerde producten.
 2. Kijk ook uit met kunstmatige, alkalische producten die je zouden helpen ontzuren.
 3. Probeer zo veel mogelijk in balans te eten. Dit doe je door voornamelijk natuurlijke producten te eten en voldoende groenten te eten bij elke maaltijd.

Bestel het Smoothie Afslank Plan en help je lichaam ontzuren om zo gemakkelijk overtollig lichaamsvet te verbranden.

[include id=”74″ title=”SAP_AD_shortcode_showalways_v001″]

Hoe werkt pH?

pH is een maat voor de zuurtegraad.

Dus hoe zuur of alkalisch (ook wel basisch genoemd) iets is, geef je aan met de pH-waarde. De pH-schaal loopt van 1 tot 14.

Een vloeistof met pH 1 is heel zuur en een vloeistof met pH 14 is heel basisch. Een vloeistof met pH 7 is neutraal.

De pH-schaal is logaritmisch, dit betekent dat een vloeistof met pH 4 twee keer zo zuur is als een vloeistof met pH 5.

De frisdrank Cola heeft een pH-waarde van circa 3 en koffie een pH-waarde van 4, ze zijn beide dus heel erg zuur.

Rauwe spinazie, broccoli en komkommer hebben een pH-waarde van 10 en zijn dus behoorlijk alkalisch.

Kraanwater (in Nederland) heeft een pH van 7 en is dus neutraal.

Citroenen maken, ondanks dat ze zuur smaken, ons lichaam niet zuurder. Citroenen laten namelijk na verbranding in het lichaam alkalische stoffen achter.

Nog een laatste tip

Zuur eten wordt vaak gezien als ‘ongezond’ en alkalisch eten als ‘gezond’. Dat is niet helemaal waar.

Het gezondste is namelijk als het aantal zure en alkalische producten die je eet mooi in balans zijn.

Omdat we in ons Westerse voedingspatroon al heel veel zure producten hebben is het dus belangrijk dat je je voor je gezondheid richt op een alkalisch dieet. Zo blijft alles in balans.

Je zult met je zuurtegraad die in balans is makkelijker afvallen en van gezondheidskwaaltjes af komen.

De uitkomst van dit artikel zal je niet verrassen: eet meer (rauwe) groenten en kijk uit met bewerkte en geproduceerde producten.

Een advies dat ik je al vaker heb gegeven.

De makkelijkste manier om meer rauwe groenten binnen te krijgen en zo je lichaam te ontzuren is door groentesmoothies te drinken.

Het Smoothie Afslank Plan het helpt je afvallen omdat het ervoor zorgt dat je lichaam weer gezond wordt.

Veel succes met ontzuren!

Hoe gaat het alkalisch dieet jou af? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Meer

Diabetes Gezondheid

Deel dit bericht

Reacties (21)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Ik zie niets over andijvie. Als je die lichtkookt heb je dan ook alkalisch eten?

  1. Ja, andijvie valt daar ook onder.

 2. Hoi Jasper,
  Hoe kan je testen wat je pH waarde is en of je een te zuur lichaam hebt? Zoals je aan geeft regelt je lichaam dat je pH waarde op 7,365 komt.

  1. Bij de apotheek kun je pH meet-strips kopen. Daarmee kun je de zuurgraad van je lichaam controleren via urine of speeksel. Meten via urine is het meest betrouwbaar.

 3. Kook jij je komkommers en avocado’s????
  “De echte toppers onder de groenten om te ontzuren zijn rauwe, groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool), komkommer, broccoli, avocado en selderij. Als je die groenten kookt worden ze minder alkalisch.”

 4. Ik zie niets over andijvie. Als je die lichtkookt heb je dan ook alkalisch eten?

  1. Ja, andijvie valt daar ook onder.

 5. Hoi Jasper,
  Hoe kan je testen wat je pH waarde is en of je een te zuur lichaam hebt? Zoals je aan geeft regelt je lichaam dat je pH waarde op 7,365 komt.

  1. Bij de apotheek kun je pH meet-strips kopen. Daarmee kun je de zuurgraad van je lichaam controleren via urine of speeksel. Meten via urine is het meest betrouwbaar.

 6. Kook jij je komkommers en avocado’s????
  “De echte toppers onder de groenten om te ontzuren zijn rauwe, groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool), komkommer, broccoli, avocado en selderij. Als je die groenten kookt worden ze minder alkalisch.”

 7. Wat fijn om eens een wat nuchterder artikel te lezen over ontzuren. Veel info op internet is gelinkt aan Alka, (wat niet altijd meteen zichtbaar is) terwijl ik zeker weet dat er meer manieren zijn die naar Rome leiden en dat het altijd belangrijk is om je eigen gevoel hierin te volgen. Wat niet makkelijk als er zóveel info van een en dezelfde afkomstig is.
  Wat ik nog niet heb ontdekt is: als mijn lichaam sterk verzuurd is, en ik ga een eetpatroon volgen zoals jij ook beschrijft, in hoeverre voer ik dan ook de reeds opgebouwde verzuring af?
  Verhelp ik het door mijn eetpatroon aan te passen of is daar eerst nog iets anders voor nodig en onderhoud ik het vervolgens met een aangepast eetpatroon, Jasper?

  1. Nicky Leidelmeijer op 1 juli 2019 om 11:02 zegt

   Bedankt voor je bericht Desi. Als het lichaam sterk verzuurd is kan het inderdaad nuttig zijn om een vorm van detox te doen. Meestal is het goed om eerst de voeding aan te passen zoals omschreven in dit artikel. Daar haal je al heel veel winst uit. In ons Smoothie Plan hebben we bijvoorbeeld een detox dag die je kunt inzetten als extra ondersteuning. De smoothies en plannen uit dit programma helpen allemaal enorm in combinatie met het aanpassen van eten.

 8. Angelique Mens op 24 september 2018 om 15:44 zegt

  Hoi…
  Ik heb begrepen dat als je ph in balans is dat kanker Daan eigenlijk geen schijn van kans heeft. Klopt dat?
  Verder.. ik zou eigenlijk eerder aan moeten komen dan afvallen. Is ontzuren dan een slecht idee?

  1. Jasper Alblas, MSc op 2 november 2018 om 16:04 zegt

   Hallo Angelique,
   Zo zwart wit is het helaas niet, maar ook als je niet hoeft af te vallen is het zeker geen slecht idee om de zuur base balans in je lichaam goed te houden, voor zover je hier invloed op hebt. Veel succes!

 9. Madicke Ros-Roos op 11 augustus 2018 om 09:25 zegt

  Hey wat leuk. Jelle en ik zochten op alkalisch eten en kwamen toen bij jou terecht. Wist helemaal niet dat je je hiermee bezig hield, gaaf!

  Groetjes,

  Jelle en Madicke (van KVS)

  1. Haha wat leuk! Veel succes met het gezonde eten. Groetjes Jasper

 10. hoi jasper, doordat ik steeds problemen had met de spijsvertering ben ik alkalisch gaan eten, doordat mijn bloedgroep o positief is maak ik zelf al genoeg zuren aan dus vermijd ik alle verzurende producten en het gaat super, geen opgezwollen buik meer na het eten etc. ik at al uiterst gezond en toch nog klachten, na een lange zoektocht heb ik mijn ding gevonden. bedankt, door jullie informatie heb ik uiteindelijk gevonden wat mijn lichaam nodig had.

  1. Hallo Els, wat fijn dat je nu de oplossing hebt en van je klachten af bent. Leuk om te horen. Ga zo door met gezond eten. Groet Jasper

 11. als je voor je werk veel in het buiteland ben is het best wel lastig om te dieeten
  ik neem altijd een doosje ontzurings thee mee (G&W winkel) als ik in het buiteland ben en drink dit 2x daags

 12. Hoi Jasper,

  heel goed artikel!
  Wat ik wel belangrijk vindt dat alvorens je dit dieet gaat volgen eerst precies weet wat de ph waardes zijn van je organen!

  Hartelijke groet,
  Gaby.

 13. Hoi Jasper,

  Mijn dieet bestaat voornamelijk uit gerechten uit het 7×7 boekje zowel de originele alsmede het vervolg en als ik het qua tijd niet red vroeg in de ochtend,ik sta elke morgen om 4.45 uur op en vertrek om 5.45,dan neem ik een smoothie uit jou smoothie boek dus ik denk dat mijn ph en zuurgraad wel in orde moet zijn. En de fijne bijkomstigheid is dat ik mooi op gewicht ben en blijf en ik lekker in mijn vel zit.

 14. Goed informatief artikel. Bedankt Jasper.

 15. Pieter Claus op 25 oktober 2015 om 12:19 zegt

  Mooi en aantrekkelijk ogend artikel.
  Echter,alles wat we binnenkrijgen wordt expres verzuurd in onze maag. Die heeft een pH van 3.2. Nodig voor de eerste vertering maar ook om bacteriën af te doden die we binnenkrijgen.
  Om dat maagzuur (HCl) te maken komt er in het bloed extra HCO3 als base. Dus alkalisch. Ergo het lichaam regelt dat zelf. Hier heeft Jasper zijn copyright toch een beetje de plank misgeslagen.
  Verder geen reden om de heerlijke recepten niet te eten trouwens!

  1. Dank voor je reactie Pieter. Ik heb het artikel nog eens doorgelezen en heb inderdaad de content hier en daar wat aangepast en duidelijker laten blijken dat alkalisch eten niet een wondermiddel is maar dat het om de balans gaat.

 16. Isch Bozdana op 25 oktober 2015 om 10:38 zegt

  Hartelijk dank voor deze nuttige informatie’s
  ik ben (11 mei 2015)begonnen met matig,verstandig eten en sport.
  Nu ben ik 9,5 kilo afgevallen,
  Eet stijl helemaal veranderd
  groetjes van Isch

 17. Anne Mieke op 25 oktober 2015 om 10:29 zegt

  Zeker ken ik alkalische diëten . De meeste zijn vrij ingewikkeld. Het lukt mij dus niet om te ontzuren terwijl dit voor mijn lichaam erg nodig is. Zuurgraad is nml veelste hoog.
  Ben dus erg geïnteresseerd hoe dit dieet er uit ziet en of het wat simpeler is om te volgen.
  Vr Gr Anne Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

5 gezondheidsvoordelen van koolhydraatarm eten

Het verbaast me hoeveel mensen nog steeds denken dat vetarm eten of caloriearm eten de oplossing is voor gewichtsverlies. Dagelijks zie ik mensen worstelen met deze vetarme of caloriearme diëten. Het doet...

Post image

Top artikel

Als Anneke het kan, kan jij het ook!

Anneke was helemaal klaar met haar lichamelijke klachten en is daarom koolhydraatarm gaan eten. Zij is hierdoor 26 kilo afgevallen. Lees hier haar verhaal!...

Post image

Succesverhalen

Mirjam viel 22 kilo af

Bekijk alle artikelen