Cholesterol: wat is het en hoe verlaag je het?

Wetenschappelijk onderbouwd
118 reacties

8794 volgers

Aan cholesterol kleeft een negatief imago. Terecht, want een te hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. 

Toch is cholesterol niet alleen maar slecht en vervult het ook hele belangrijke functies in je lichaam. 

In dit artikel leer je alles over ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol en wat je zelf kunt doen om je cholesterol waarden te verlagen.

1. Wat is cholesterol

Cholesterol is een vettige stof die je lichaam vooral zelf aanmaakt, maar die je ook via je voeding binnenkrijgt. 

Het vervult in je lijf ongelofelijk veel functies, onder andere (1):  

 • Het is een bouwsteen van hormonen 
 • Het ervoor zorgt dat de wanden van je cellen alleen die stofjes doorlaten die nodig zijn in de cel
 • Het helpt bij de omzetting van zonlicht in vitamine D
 • Het zorgt voor de aanmaak van gal, wat nodig is voor een goede spijsvertering

Om op al die plekken in je lichaam te komen, wordt cholesterol via je bloed vervoerd. Bloed is een waterige vloeistof. 

Zoals alle vette stoffen, is cholesterol hydrofoob. Dat betekent dat het niet in water oplost. Om toch door je bloed te kunnen reizen heeft het daarom een ‘vervoersmiddel’ nodig.  

Soorten cholesterol

Om cholesterol in je bloed te kunnen transporteren, wordt het ‘ingepakt’. Dat gebeurt in twee verschillende soorten pakketjes, lipoproteïnen genaamd:

 1. LDL – Low Density Lipoprotein (Lage Dichtheid Lipoproteïne) 
 2. HDL – High Density Lipoprotein (Hoge Dichtheid Lipoproteïne)

LDL en HDL hebben zo hun eigen functie. 

LDL vervoert het cholesterol via je bloedbaan naar je weefsels en cellen. HDL zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol naar je lever vervoerd wordt, die het vervolgens afbreekt.

Beide zijn belangrijk en in een gezond lichaam in balans (2).

Je lichaam is er echter niet zo goed in om een overschot aan cholesterol weg te werken.

2. Cholesterol en hart- en vaatziekten

Door verkeerde voeding, een ongezonde leefstijl of een genetische afwijking, kun je al gauw een hoog cholesterolgehalte in je bloed hebben. 

Daar merk je eigenlijk niet zo veel van. Maar het vergroot wel je risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte (3).

‘Slechte’ LDL-cholesterol

Het gaat dan met name om een teveel aan LDL-cholesterol. Daarom wordt LDL-cholesterol ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. 

Strikt genomen gaat het niet alleen om LDL-cholesterol, maar ook om non-HDL. Daaronder vallen VLDL, IDL en Lp(a) (4). 

Wanneer je teveel LDL-cholesterol in je bloed hebt, kan dat leiden tot vetophoping in je bloedvaten.  

Zo’n vetophoping, of plaque, zorgt er namelijk voor dat je bloedvat vernauwt. Daardoor kan je bloed niet meer goed doorstromen, waardoor je hart harder moet pompen. 

Ook vergroten plaques de kans op bloedpropjes. 

Plaques

‘Goede’ HDL cholesterol

HDL cholesterol wordt ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd. Het haalt cholesterol uit plaques en vervoert het weer terug naar je lever. Daar wordt het via gal uitgescheiden. 

Het is dus niet alleen belangrijk dat je LDL-cholesterol niet te hoog is, maar ook belangrijk dat je HDL-cholesterol op peil is. 

Toch lijkt niet alleen de hoeveelheid HDL belangrijk te zijn, maar vooral de kwaliteit. HDL kan ook van slechte kwaliteit zijn en zo haar functie als cholesterol-uitscheider verliezen.

Wetenschappers kijken daarom nu steeds meer naar de kwaliteit van HDL cholesterol, ofwel de mate van cholesterol-uitscheiding. 

Die lijkt slechter te worden naarmate je ouder wordt. Maar je kunt de kwaliteit ook zelf beïnvloeden door leefstijlveranderingen, zoals stoppen met roken, gezonder gaan eten en meer bewegen (5).

Triglyceriden

Triglyceriden zijn een ander type vet dat verpakt in lipoproteïnen door je bloed wordt vervoerd. Waar cholesterol dient als bouwstof, zijn triglyceriden een bron van energie. 

Ze komen in je bloed na het eten van calorierijke maaltijden. Daarna dalen de waardes meestal weer.

Eet je echter te veel en te vaak vetrijk voedsel, dan stijgt de hoeveelheid triglyceriden in je bloed teveel. Dat verstoort de balans tussen HDL en LDL.

3. Wanneer is je cholesterol te hoog

Belangrijk is het onderscheid tussen Totaal, LDL en HDL cholesterol. Deze waarden worden bepaald door middel van een bloedtest. 

De verhouding tussen je totale cholesterol en HDL wordt ook weergegeven in de uitslag.

Te veel triglyceriden in je bloed zijn eveneens een risicofactor voor hart- en vaatziekten (6, 7). 

Daarom wordt bij het bepalen van je cholesterolgehalte, ook gekeken naar je triglyceridenwaarde (8).

Tezamen wordt dat je lipidenprofiel genoemd. Wat zegt je lipidenprofiel? 

Totaal cholesterol

 • Een waarde onder de 5 mmol/l is goed.
 • Bij meer dan 8 mmol/l is sprake van een sterk verhoogd totaal cholesterol. Dit wordt ook wel ernstige hypercholesterolemie genoemd.

LDL-cholesterol (slechte cholesterol)

 • Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/l is goed.
 • Voor mensen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben, geldt een strengere waarde. Zij moeten een waarde lager dan 2,6 mmol/l hebben.

HDL-cholesterol (goede cholesterol)

 • De waarde is goed:
  • Bij mannen: hoger dan 1 mmol/l 
  • Bij vrouwen: hoger dan 1,29 mmol/l
 • Het HDL-cholesterol mag hoog zijn. Dat is juist goed voor je bloedvaten.

Tot Chol/HDL ratio

 • Dit is de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL. 
 • Een waarde lager dan 5,0 is goed.

Triglyceriden

 • De waarde moet lager zijn dan 1,7 mmol/l

Wil je weten wat jouw cholesterolwaarden zijn, bespreek dit dan met je huisarts.

Hij of zij kan je bovendien meer uitleg geven over wat jouw waardes nu precies betekenen.

4. Wat veroorzaakt een hoog cholesterol

In bepaalde voedingsmiddelen komt van nature cholesterol voor. Heel bekend zijn eieren, maar ook in (orgaan)vlees, paling, garnalen en schelpdieren komt het voor. 

Vroeger dacht men dat je cholesterol omhoog ging door het eten van producten die cholesterol bevatten. Klinkt logisch, maar toch is dit niet zo. 

Je lichaam maakt namelijk veel meer cholesterol zelf aan, dan dat je via je voeding binnenkrijgt (9).

Niet zozeer de cholesterol in voeding, maar een ongezond voedingspatroon met veel transvetten en verzadigde vetten verhoogt je LDL-cholesterol (10). 

Vooral sterk bewerkte producten die veel van dit soort vetten bevatten zijn niet goed voor je cholesterol en je gezondheid, zoals fastfood en gefrituurd eten (11, 12).

Naast een ongezond voedingspatroon, kunnen ook andere factoren je LDL-cholesterol verhogen, zoals (13, 14):

 • Roken
 • Inactiviteit en weinig lichaamsbeweging
 • Overgewicht
 • Genetische aanleg (het komt in je familie voor)
 • Het hebben van diabetes, nierziekten of een traag werkende schildklier

5. Hoe kun je je cholesterol verlagen

Bij de behandeling van hoog cholesterol (en triglyceriden) zijn er grofweg twee stappen: 1) leefstijl veranderingen en 2) medicijnen. 

Hoewel in sommige gevallen cholesterolverlagende medicijnen zoals statines noodzakelijk zijn, kun je met een cholesterolverlagend dieet en aanpassingen in je leefstijl vaak al uitstekende resultaten boeken (15).

Tips om je cholesterol te verlagen

 1. Stop met roken en vermijd ‘meeroken’
 2. Beweeg voldoende: probeer dagelijks minimaal 30 minuten te lopen, te fietsen of op een andere manier te bewegen
 3. Wees matig met alcohol
 4. Verminder overgewicht. In dit artikel lees je alles over afvallen.
 5. Vermijd producten met kunstmatige transvetten. Die herken je bijvoorbeeld wanneer er op de verpakking staat vermeld: (gedeeltelijk) geharde of gehydrogeneerde oliën/vetten. Gelukkig worden transvetten steeds minder toegepast in producten
 6. Wees matig met verzadigde vetten. Een beetje verzadigd vet heb je nodig. Haal dit liever uit natuurlijke producten, zoals eieren, vlees, kokosolie en boter en vermijd fabrieksproducten met veel verzadigde vetten, zoals koek, bladerdeegproducten, pizza’s en kant- en klaar producten
 7. Eet veel vezels: die vind je onder andere in groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, pitten en volkoren producten
 8. Kies producten met fytosterolen, ook wel plantensterolen genoemd: dit zijn vetachtige plantaardige stofjes die op cholesterol lijken en gunstige effecten hebben. Ze worden kunstmatig aan veel producten toegevoegd, maar van nature vind je ze onder andere in noten en zaden en olien daarvan
 9. Zorg voor voldoende omega-3 vetzuren: vooral (vette) vis is een goede bron van omega-3 vetzuren, maar hoogwaardige omega-3 visolie is ook een optie
 10. Verminder suikers en koolhydraten: vermijd vooral niet-complexe, of ‘snelle’ koolhydraten, die je vindt in koek, snoep, chocolade, sapjes, limonades en zetmeel bevattend voedsel zoals brood, (witte) pasta en aardappelen. 

6. Aan de slag

Het klinkt zo eenvoudig: doe dit en laat dat. Toch kan het een behoorlijke puzzel en opgave zijn om je leefstijl en voedingspatroon te veranderen. 

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? 

Misschien is de Online Sportschool jouw stok achter de deur om voldoende te bewegen. 30-minuten workouts, gemakkelijk te volgen in je eigen woonkamer en op ieder niveau. 

Wil je een overzicht van producten die gunstig zijn voor je cholesterol en die weinig koolhydraten, maar juist veel gezonde vetten, eiwitten en vezels bevatten? Download dan Jaspers boodschappenlijst

Heb je meer ondersteuning nodig? Neem dan eens een kijkje op de productpagina. Daar vind je een verzameling aan programma’s die je op een natuurlijke manier helpen een gezonder voedingspatroon te volgen.

Wat vond je van dit artikel?

 1. Luo, J., Yang, H., & Song, B.L. (2020). Mechanisms and regulation of cholesterol homeostasis. Nat Rev Mol Cell Biol. Apr;21(4):225-245. 
 2. Schade, D.S., Shey, L., & Eaton, R.P. (2020). Cholesterol Review: A Metabolically Important Molecule. Endocr Pract. Dec;26(12):1514-1523.
 3. Domanski, M.J., Tian, X., Wu, C.O., Reis, J.P., Dey, A.K., Gu, Y., Zhao, L., Bae, S., Liu, K., Hasan, A.A., Zimrin, D., Farkouh, M.E., Hong, C.C., Lloyd-Jones, D.M., Fuster, V. (2020). Time Course of LDL Cholesterol Exposure and Cardiovascular Disease Event Risk. J Am Coll Cardiol. Sep 29;76(13):1507-1516. 
 4. Carr, S.S., Hooper, A.J., Sullivan, D.R., & Burnett, J.R. (2019). Non-HDL-cholesterol and apolipoprotein B compared with LDL-cholesterol in atherosclerotic cardiovascular disease risk assessment. Pathology. Feb;51(2):148-154. 
 5. Talbot, C.P.J., Plat, J., Ritsch, A., & Mensink, R.P. (2018). Determinants of cholesterol efflux capacity in humans. Prog Lipid Res. Jan;69:21-32.
 6. Budoff, M. (2016). Triglycerides and Triglyceride-Rich Lipoproteins in the Causal Pathway of Cardiovascular Disease. Am J Cardiol. Jul 1;118(1):138-45. 
 7. Generoso, G., Janovsky, C.C.P.S., & Bittencourt, M.S. (2019). Triglycerides and triglyceride-rich lipoproteins in the development and progression of atherosclerosis. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. Apr;26(2):109-116. 
 8. Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Richtlijnen Cardiovasculair risicomanagement. Geraadpleegd Oktober 2021.
 9. Berger, S., Raman, G., Vishwanathan, R., Jacques, P.F., & Johnson, E.J. (2015). Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. Aug;102(2):276-94.
 10. Soliman G. A. (2018). Dietary Cholesterol and the Lack of Evidence in Cardiovascular Disease. Nutrients, 10(6), 780. 
 11. Bahadoran, Z., Mirmiran, P., & Azizi, F. (2016). Fast Food Pattern and Cardiometabolic Disorders: A Review of Current Studies. Health promotion perspectives, 5(4), 231–240. 
 12. Sun, Y., Liu, B., Snetselaar, L. G., Robinson, J. G., Wallace, R. B., Peterson, L. L., & Bao, W. (2019). Association of fried food consumption with all cause, cardiovascular, and cancer mortality: prospective cohort study. BMJ (Clinical research ed.), 364, k5420. 
 13. Karr, S. (2017). Epidemiology and management of hyperlipidemia. Am J Manag Care. Jun;23(9 Suppl):S139-S148. 
 14. Washirasaksiri, C., Srivanichakorn, W., Godsland, I.F. et al. (2021). Increasing glycaemia is associated with a significant decline in HDL cholesterol in women with prediabetes in two national populations. Sci Rep 11, 12194.
 15. Mach, F. e.a. (2020). ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS). European Heart Journal, Volume 41, Issue 1, Pages 111–188.

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (118)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Annemieke
  op 11 juli 2024 om 13:51 zegt
  Haha ik zie dat er in mij bericht staties staat. Dit moet natuurlijk statines zijn
 2. Annemieke
  op 11 juli 2024 om 13:49 zegt
  Hallo Jasper. Ik lees dat behoorlijk veel mensen schrijven dat hun cholesterol omhoog gegaan is nadat ze begonnen zijn met koolhydraatarm eten. Als je op YouTube filmpjes opzoekt over cholesterol, dan geven doktoren ook aan dat je cholesterol omhoog gaat wanneer je koolhydraatarm eet. Maar het mooie wat ze eigenlijk allemaal zeggen, is dat het geen kwaad kan. Dit schijnt een reactie van ons lichaam te zijn. Gewoon doorgaan met koolhydraatarm eten en vooral zolang mogelijk de staties vermijden. Want die doen veel kwaad aan de rest van je lichaam. Alleen bij hoge uitzondering.
 3. Habets Hubert
  op 20 februari 2021 om 18:17 zegt
  Ik dacht altijd gezond te leven, fruit uit eigen tuin, groente, verse vis, enz. Ik zwom elke week, haalde boodschappen met de fiets, mijn woning heeft vier etages, dus veel trappen, ik sliep graag en vast van 10 tot 10 en wandelde met de hond in “mijn bosje”. Toch kreeg ik half januari een coronair hartinfarct en half februari een pijnlijke ontsteking van het hart. Beide keren lag ik op Intensieve Zorgen en slik nu een berg medicijnen, waaronder atorvastatine die mogelijk diverse spierpijnen veroorzaakt.
  1. Ik kan me voorstellen dat dat enorm schrikken is en tegenvalt omdat je zo gezond hebt geleefd Hubert. Soms is het niet te begrijpen waarom iets gebeurd. Ik wens je veel sterkte en kracht toe!
 4. Annemieke
  op 11 juli 2024 om 13:51 zegt
  Haha ik zie dat er in mij bericht staties staat. Dit moet natuurlijk statines zijn
 5. Annemieke
  op 11 juli 2024 om 13:49 zegt
  Hallo Jasper. Ik lees dat behoorlijk veel mensen schrijven dat hun cholesterol omhoog gegaan is nadat ze begonnen zijn met koolhydraatarm eten. Als je op YouTube filmpjes opzoekt over cholesterol, dan geven doktoren ook aan dat je cholesterol omhoog gaat wanneer je koolhydraatarm eet. Maar het mooie wat ze eigenlijk allemaal zeggen, is dat het geen kwaad kan. Dit schijnt een reactie van ons lichaam te zijn. Gewoon doorgaan met koolhydraatarm eten en vooral zolang mogelijk de staties vermijden. Want die doen veel kwaad aan de rest van je lichaam. Alleen bij hoge uitzondering.
 6. Habets Hubert
  op 20 februari 2021 om 18:17 zegt
  Ik dacht altijd gezond te leven, fruit uit eigen tuin, groente, verse vis, enz. Ik zwom elke week, haalde boodschappen met de fiets, mijn woning heeft vier etages, dus veel trappen, ik sliep graag en vast van 10 tot 10 en wandelde met de hond in “mijn bosje”. Toch kreeg ik half januari een coronair hartinfarct en half februari een pijnlijke ontsteking van het hart. Beide keren lag ik op Intensieve Zorgen en slik nu een berg medicijnen, waaronder atorvastatine die mogelijk diverse spierpijnen veroorzaakt.
  1. Ik kan me voorstellen dat dat enorm schrikken is en tegenvalt omdat je zo gezond hebt geleefd Hubert. Soms is het niet te begrijpen waarom iets gebeurd. Ik wens je veel sterkte en kracht toe!
 7. Jasper ben heel blij met jou uit leg. Drink al 2 weken geen alcohol voel mij stukken beter. En jou boodschappenlijst. groetjes Adriana korving
 8. Hoe zit het met kokosolie en cholesterol? Ik zit namelijk altijd net aan de hoge kant en zou graag mijn cholesterol iets omlaag krijgen. Reina
 9. .jacquelibe
  op 6 april 2020 om 20:31 zegt
  Heel mooi beschreven ik had graag alles willen lezen., maar door het lichtkleurige lettertype haast niet te zien.. Jammer. Ben halverwege gestopt
  1. Dank voor je bericht. Goed om te weten dat dit lettertype te licht voor je is, wij nemen het mee in de verdere ontwikkeling van onze website.
 10. Sandra Herber Maasdijk
  op 4 januari 2020 om 22:31 zegt
  Het hoge cholestrol komt bij ons door een defect gen . Is dus familiar . Er zijn er al een paar familileden overleden . ook tijdens sporten. wij hebben geen overgewicht .
 11. Beste Jasper. Ik eet al 2jr lang koolhydraatarm, gezonde vetten, bewegen, geen zuivel, koffie of alcohol, weinig stress en goed slapen. Ben 8 kg kwijt maar mijn cholesterol zakt niet. Ldl is echt veel te hoog. Genetisch geloof ik niet want had het 10jr geleden ook niet en ook niet in mijn familie. Bij mijn man werkt het wel uitstekend. Graag ontvang ik je boodschappenlijst en als je nog tips hebt…graag!
  1. Hallo Nelleke, super dat je al 2 jaar koolhydraatarm eet en zo gezond eet. Je zou kunnen onderzoeken of er iets verandert als je iets minder vetten gaat eten en iets meer eiwitten. Verder is het erg belangrijk dat je de juiste kokosolie gebruikt, dus die van het juiste merk, bijvoorbeeld die van White Pearl. Zorg ervoor dat je het met mate gebruikt. Wat je ook kan doen is 13-16 uur vasten per dag, een goed probiotica supplement gebruiken, om de dag (zelfgemalen) lijnzaad door de smoothies doen, vlees eten beperken tot twee keer per week max, om de dag havermout eten en een multivitamine supplement gebruiken. Dagelijks een wandeling maken van een half uur is ook aan te raden. Hopelijk kun je wat met de tips. Veel succes!
 12. Hi Jasper, ook ik ben 9 kilo afgevallen nooit gerookt of alcohol gedronken. Ik heb erfelijk cholesterol, nu moet ik volgens de huisarts met medicatie starten. Bijna al mijn directe familieleden zijn gestorven aan hart en vaatziektes. Wat zou jouw advies zijn ? Ik ben vrouw, 54 jaar met eigen onderneming. Groet, Sandra
  1. Hallo Sandra, het is in beide gevallen (met of zonder medicatie) aan te raden om onbewerkt en natuurlijk te blijven eten volgens de boodschappenlijst. Ook doe je er goed aan om zuivel en koffie helemaal weg te laten, dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen en aandacht te besteden aan het optimaliseren van je slaap en ontspanning. Daarnaast is het wat betreft medicatie goed om alle mogelijkheden en opties nog eens te bespreken met je huisarts en hierbij je eigen intuïtie te volgen en te doen wat voor jou goed voelt.
 13. Graag ontvang ik de boodschappenlijst.
 14. Ria Geerts-Bomhof
  op 11 november 2019 om 14:49 zegt
  Beste Jasper, sinds 2 maanden eet ik koolhydraatarm en doe 2X per week het Milon-circuit. Ik ben nu 7.5 kilo afgevallen, yes! helemaal bij. Maar nu kom ik net van de huisarts voor mijn jaarlijkse controle ivm hart- en vaatziekten in de familie en nu is mijn Cholesterol nog hoger dan normaal maw de huisarts wil dat ik hiervoor medicijnen ga slikken, maar dat wil ik niet. Heb jij een boodschappenlijst voor mij waarbij ik wel blijf afvallen, maar mijn cholesterol ook naar beneden gaat?
  1. Hoi Ria, wat mooi dat je 7,5 kilo afgevallen bent. Je kunt kijken waar je je voeding nog meer kunt optimaliseren. Als het gaat om een verhoogd cholesterol doe je er goed aan naast koolhydraatarm te eten ook zuivel, koffie en alcohol achterwege te laten. Let erop dat je kokosolie met mate en van goede kwaliteit gebruikt. Hou stress op afstand en zorg voor voldoende beweging, dan komt het helemaal goed met je cholesterol. De boodschappenlijst sturen we je toe. Veel succes!
 15. Beste jasper zou je mij ook een boodschappen lijst kunnen sturen ik wil me cholestrol ook natuurlijk verlagen had een verhoging met de test ben een man 31 jaar 124 kg is teveel Daarom zou ik een schema willen ook cholestrol te verlagen en ook om af te vallen gezonde manier mvg toni
  1. Hallo Toni, de boodschappenlijst sturen we via de mail jouw kant op. Om op een gezonde manier af te vallen en je cholesterol waarden te verlagen doe je er goed aan om aan de slag te gaan met het Bodyhappiness afslank programma. Je zal zien dat je waarden snel weer op gezond niveau zijn.
 16. C.Stavinga
  op 7 oktober 2019 om 19:42 zegt
  Mijn slechte cholesterol is wat te hoog. Stetine kan ik niet tegen ,spierpijn in mijn benen. Wil proberen om via de boodschappen lijst mijn eetpatroon aan te passen. Alvast bedankt.
  1. Mooi, dat moet zeker lukken met gezond eten via de boodschappenlijst. Veel succes!
 17. Beste Jasper, Deze zin is verwarrend. “Afvallen door een gezonde levensstijl verhoogt je HDL/LDL-ratio (bron), LDL cholesterol verlagen en HDL cholesterol verhogen. Deze hoge ratio zorgt voor een afname van de kans op hart-en vaatziekten.” Ik denk dat je aan geeft dat een hoge HDL t.o.v. een lage LDL een hoge ratio geeft, maar in feite een lagere totale ratio. Immers in de formule LDL+HDL/HDL wordt door de hogere HDL de cholesterol ratio verlaagd, hetgeen is wat je wil bereiken.
 18. Margriet
  op 6 juni 2019 om 09:43 zegt
  Hoi Jasper. Koolhydraten heb je nodig voor je schildklier. Ik mag geen koolhydraatarm dieet doen van de Endocrinoloog ik heb Hashimoto. Hoe kan ik dan afvallen. Groetjes Margriet
 19. Beste Jasper, Zou graag boodschappen lijst ontvangen , daar wij het helemaal zat zijn om cholasterol verlagende pillen te slikken .Hebben enkel maar last van vervelende bijwerkingen ,spierpijn dikke benen en willen weten wat de goede boodschappen zijn .alvast bedankt
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:42 zegt
 20. Wil Hilberts
  op 20 november 2018 om 15:43 zegt
  Beste Jasper, Graag de boodschappenlijst Dankjewel
  1. Hoi Wil, je kunt je hier inschrijven voor de gratis boodschappenlijst.
 21. Wim van der Wulp
  op 5 oktober 2018 om 17:32 zegt
  Goed artikel, met goed advies wat te doen bij hoog cholestorol gehalte
 22. graag de boodschappenlijst
  1. Hey Gretha, Via deze link kan je de boodschappenlijst downloaden: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst-2/
 23. gerard bes
  op 24 september 2018 om 21:50 zegt
  dank voor heldere uitleg! hoe denk je over statines? ben ermee gestopt na pijnlijke (neurologische) bijwerking in testikel. onbekend bij huisarts. ooit over gehoord? nu wel behandeld als SI-syndroom, hopelijk met blijvend succes.
  1. Hoi Gerard, hier lees je precies hoe ik over statines denk. Goed dat je er mee gestopt bent. Sterkte met de behandeling als SI syndroom!
 24. graag de boodschappenlijst om af te vallen en cholesterol te normaliseren. alvast bedankt
  1. De gratis boodschappenlijst kan je hier downloaden: https://www.jasperalblas.nl/anti-buikvet-boodschappenlijst/ Mocht je problemen ervaren mail dan even naar info@jasperalblas.nl
 25. Sem Abdul Hamid
  op 25 augustus 2018 om 23:35 zegt
  Goede uitleg, doch niet alles even duidelijk.
 26. Dag Jasper, Hoe zit het met het zogeheten genfoutje waardoor je cholesterol te hoog is.
  1. Marleen
   op 13 juli 2018 om 13:54 zegt
   Hallo Riem, Door middel van een gezond voedingspatroon stimuleer je zo goed mogelijk een gezond lichaam en gezonde cholesterolwaarden. Met betrekking tot een genfout en je cholesterolwaarden kan dit zeker van invloed zijn. Ik raad aan om deze vraag aan je huisarts te stellen voor meer informatie.
 27. Nikkie
  op 30 mei 2018 om 20:01 zegt
  Hallo Jasper. Mijn C-waarden (nuchter en voor het eerst gemeten) zijn als volgt: Totaal:8 HDL: 2,8 LDL: 4,7 Triglyceriden: 1,1 C-ratio:2,9 Zoals je ziet is mijn LDL erg hoog, maar mijn HDL ook….waardoor ook mijn C-ratio dus heel goed is. Triglyceriden ook prima. Het hoge cholesterol is niet familiair. Moet ik mij zorgen maken?? Ik houd me goed aan je voedings- en bewegingsadviezen. Ik last wel (op het moment 3x per week of vaker) vastperiodes in van 18 uur (intermittant fasting). Als het toch beter is om het Cholesterol te verlagen, wat vind je dan van het gebruiken van plantensterolen als voedingssupplement (bv van Flinndal)? En artisjokcapsules?
  1. Marleen
   op 31 mei 2018 om 09:17 zegt
   Hallo Nikkie, Je cholesterol ratio waarde ziet er inderdaad goed uit. In dat opzicht hoef je jezelf geen zorgen te maken. Plantensterolen raden wij niet aan. Met een gezond voedingspatroon, geen stress, een goede nachtrust, het drinken van minder koffie en alcohol zal je cholesterol waarden op een positieve manier beïnvloed worden. Houd je cholesterolwaarden in de gaten. Dan kan je zien hoe de waarden zich op lange termijn ontwikkelen. Heel veel succes verder.
 28. Theo Dijkman Dulkes
  op 31 maart 2018 om 10:25 zegt
  Ik wil graag het boodschappenlijstje.
  1. Wanneer je begint met gezond eten, zal het afslanken zeker gestimuleerd worden. Ga ervoor!
 29. susanne aalten
  op 13 februari 2018 om 10:47 zegt
  ik zou graag het boodschappenlijstje ontvangen.
  1. De boodschappenlijst kan je downloaden door op de volgende link te drukken https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst-3/
 30. Mijn cholesterol is 7.3 Trygliceriden 6.82 Hdl 0.76 Ldl 4.69 Ratio 9.64 Ik ben niet nuchter geprikt. Kunt u er meer over vertellen?
  1. Hallo Kim, Heel goed dat je deze waarden hebt laten nakijken. Je cholesterol, trygliceriden en LDL zijn aan de hoge kant. Dit is niet goed voor de gezondheid. LDL is het slechte vet in je bloed en moet onder de 2,5 zijn. HDL is het goede vet in je bloed en moet boven de 1,0 zijn. Je trygliceriden waarde zou onder de 1,7 moeten zijn. Ga voor jezelf na hoe jouw voedingspatroon eruit ziet? Eet je veel suikers en koolhydraten? Drink je veel koffie of alcohol? Heb je stress? Slaap je weinig? Hoe actief ben je? Dit zijn namelijk allemaal factoren die deze waarden kunnen beinvloeden.
 31. Hallo Jasper, Ik heb net de waarden van mijn bloedonderzoek binnen en deze zijn als volgt: Triglyceriden: 1.15 mmol/l HDL: 2.51 mmol/l LDL: 6.97 mmol/l Heb een keurige lage bloeddruk. De laatste 2 maanden heb ik een Kha arm dieet gevolgd en ben van 76,8 kilo naar 71,8 kilo gegaan. Voel me al een stuk vitter. Maar de cholesterolwaarden blijven hoog. (altijd al geweest) Mocht bij dit Ketogeendieet veel vetten ook uit zuivel eten (slagroom, volle yoghurt etc etc) Daarnaast nam ik ook de vetten uit noten, avocado, olijfolie, kokosolie etc.. Denk je dat wanneer ik de zuivel helemaal achterwege zou laten dit de oplossing zou kunnen zijn? Met hartelijke groet uit Frankrijk (de waardes zijn door een Frans lab gedaan), Marlies
  1. Hallo Marlies, waarschijnlijk gaan je cholesterolwaarden inderdaad naar het juiste niveau wanneer je zuivel weg gaat laten. Let ook op je koffiegebruik, beperk dit tot maximaal 2 kopjes zwart per dag en zorg voor voldoende ontspanning door bijvoorbeeld te wandelen en aan yoga of ademhalingsoefeningen te doen. Probeer het eens een maand uit om te onderzoeken wat er gebeurt en hoe je je erbij voelt. Veel succes en hou ons hier op de hoogte!
 32. Hallo, Bedankt voor het heldere artikel. Als alle artsen dit zouden weten en ter harte zouden nemen, zouden er niet zoveel statines voorgeschreven worden. Ik ben apothekersassistente, en in het licht van dit verhaal is het echt ongelooflijk hoeveel mensen statines gebruiken. Mensen worden echt voor de gek gehouden en vergiftigd met allerlei medicijnen die totaal niet nodig zijn. Nu ben ik ervoor opgeleid om de patienten die in de apotheek komen, op het hart te drukken dat het belangrijk is om hun medicijnen trouw in te nemen. Dus ik kan het echt niet maken om te zeggen dat het heel onverstandig is om statines te slikken. Hoe zit het trouwens met erfelijkheid? We hebben hier op het dorp een heel gezin aan de statines (in hoge doseringen). En die mensen zijn echt niet dik ofzo. Mogelijk zijn er ook genetische factoren die de cholesterolwaarden bepalen? Wat de vragen over het populair wordende Rode Gist rijst betreft, dit bevat de stof lovastatine. Het schijnt de oudste statine te zijn die er bestaat, en net zo goed een statine als alle statines die alleen op recept te verkrijgen zijn, inclusief vervelende bijwerkingen en interacties met andere medicijnen. Dus lang niet zo gezond als het lijkt, net zo weinig effectief en zeker niet raadzaam om naast de voorgeschreven statines te gebruiken ivm dubbelmedicatie. Hier blijkt onder gebruikers nogal wat onwetendheid over te bestaan.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 2 juni 2017 om 12:09 zegt
   Een hoog cholesterol kan zeker erfelijk bepaald zijn. Het kan echter ook zo zijn dat het gezin waarover je spreekt ongezonde leef- en eetgewoonten heeft zonder dat zij overgewicht hebben. Dat komt ook regelmatig voor.
 33. Wat een mooi, duidelijk artikel! Ik ben een cholestiol van 5,9, triglyceriden 0,5, hdl 1,9 en ldl 3,8! De huisarts zegt dat het echt te hoog is. Ik denk dat het wel meevalt toch? I
  1. Hallo Iris, Jouw cholesterolwaarden zijn lichtverhoogd. Een cholesterolwaarde van 5 en lager is normaal. En een gezonde LDL waarde moet onder de 2,5 zijn. HDL moet boven de 0,9 zijn, deze is bij jouw goed. Groet, Jasper
 34. Met veel interesse heb ik alles wel gelezen wat hierboven geschreven staat. Ook ik heb een te hoog ldl. Daarnaast heb ik ook teveel kalium in mijn bloed en heb ik bloedarmoede. Hoe nu verder dan? Eigenlijk alles wat gezond is bevat ook veel kalium. Hoe kan ik hierbij mijn dieet aanpassen? Bijv. Spinazie bevat veel ijzer maar ook veel kalium. Ik beweeg veel, ben bezig met afvallen (sinds verleden week nadat de resultaten kwamen) eet veel groente en wat fruit. Weinig koolhydraten. Jasper, ik weet dat dit draadje al wat verouderd is maar heb jij nog tips voor mij? Rekening houdend met te hoog ldl teveel kalium en bloedarmoede. Groetjes Tess
  1. Hallo Tess, wat is de reden dat er veel kalium in je bloed blijft? Een verminderde nierfunctie? Gebruik je medicijnen? Heb je veel stress? Het is lastig om met deze beperkte informatie een goed advies te geven. Goed dat je veel beweegt, ga daar vooral mee door. Daarnaast is het vooral heel belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Test met het eten van groente, fruit, noten etc hoe je je erbij voelt, omdat toch overal bijna kalium in zit. Eet altijd kleine porties en vraag je na het eten van iets af hoeveel energie je hebt en hoe je lichaam erop reageert. Laat zuivel en koffie helemaal weg. Succes! Groet Jasper
 35. Hallo even eenvraagje mijn totale cholestrol is 4.3 mijn ldh slechte cholestrol was 3.3 en hdl was 1.2 is dit goed?
 36. Beste Jasper, Ik slik al jaren medicijnen tegen hoge bloeddruk, en mijn cholestorol is nu erg hoog ruim 10, maar ik heb al eens medicatie gekregen hiervoor maar ben daar mee gestopt omdat ik me haast niet meer kon bewegen van de spierpijn. Ik heb geen overgewicht, eet gezond en beweeg door ruim een uur met de honden door de polder te lopen, te kick-biken, loop talloze malen per dag de trap op en af en ben de hele dag bezig. Wat kan ik nog meer doen om het te verlagen??
  1. Vervelend dat het hoog blijft Marjo. Waarschijnlijk gaat er in je voedingspatroon toch nog iets niet helemaal goed. Laat je granen, zuivel, suikers en snelle koolhydraten weg en eet je helemaal onbewerkt? Probeer eens een maand lang te eten volgens de recepten van het 7×7 receptenboek om te kijken wat het voor je kan betekenen. Grote kans dat je waarden verlagen. Succes!
 37. Ik wil even in gaan op de reactie dat eieren je cholesterol in het bloed verhogen. Deze informatie is van 40 jaar geleden en dus achterhaalt. Teveel eieren zijn niet goed, dit geldt voor ieder product wat je teveel nuttigt. Als je simpel in gedachten houdt dat er uit een ei een compleet kuiken komt, dan kun je nagaan hoeveel goede stoffen er in een ei zitten. Mijn C is altijd te hoog geweest. Zelfs met medicijnen blijft het LDL te hoog en HDL wordt dan lager. Ik krijg hypo verschijnselen en spierpijnen Door de medicatie. Wat ze niet vertellen is dat je er diabetes van kunt krijgen. Dat gaat de huisarts ook niet toegeven, omdat hij de verantwoordelijkheid niet niet wil dragen als je geen medicatie slikt en uiteindelijk last krijgt van je hart en vaten. De medicijnen leveren de fabrikant, en alles wat er tussen zit, veel geld op. Dus krijgen mensen te vaak ten onrechte de medicatie met alles gevolgen van dien. Een gezonde voeding is altijd beter. Koolhydraat arm eten ben ik geen voorstander van, zorg gewoon dat je niet teveel binnen krijgt. Ik ben goed op gewicht en gezond. Ik eet maar 3 plakken brood per dag. Veel groente en producten als kaas, wortel, tomaat. Weinig suikers. Ik probeer ook noten te eten. Super gezond. Succes Jasper!
  1. Dank voor je bericht Moniek. Fijn dat je een goede balans hebt gevonden in je eetpatroon waar jij je goed bij voelt en je gezondheid mee op peil houdt. Ga zo door!
 38. Beste bezoeker, Interessant om te lezen hoe mensen bezig zijn met het verlagen van cholesterol via voeding. Mijn naam is Chris, ik ben student aan de Wageningen Universiteit en doe onderzoek naar de mogelijkheden van het toevoegen van het cholesterolverlagende ingrediënt Oatwell aan koek. Ik ben hierbij geïnteresseerd naar de eigenschappen die mensen vinden passen bij een dergelijk koekje. Ik wil u bij deze dan ook vragen om de volgende enquête in te vullen: http://www.surveyanalytics.com/t/AI4roZOMnh. U zou me er enorm mee helpen. Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Chris
 39. Hallo .jasper. Geen koolhydraten meer . Dus geen pasta .brood .aardappelen. havermouth.creakers.rijst . Maar wat nagedacht je dan wel ‘s. Morgens en de lunch. Groetjes riena
  1. Havermout kun je wel prima eten. Dat is ook veilig wat betreft je cholesterolgehalte. In deze artikelen lees je precies wat je als ontbijt en lunch kunt eten.
 40. william
  op 15 maart 2016 om 22:15 zegt
  Hallo, mijn erfelijke c hoogte was 9.6 en kreeg het door vanalles en nog wat, niet naar beneden. Leef en eetgewoonte aangepast, niets hielp. Slik nu pillen, en heb een c hoogte van 5.4 toch wil ik graag van die pillen af, maar ik denk dat de waarde weer snel omhoog zal schieten. Al eet ik nog zo gezond. 2 familieleden ( vader en broer ) zijn overleden door hartproblemen. Mijn broer had een c hoogte van meer dan 13. Overige broers en zussen hebben eveneens een te hoog c gehalte en redden het niet om dit zonder pillen omlaag te krijgen.
  1. Dat is erg vervelend William. Toch raad ik je aan om te gaan eten volgens de 7×7 receptenmethode. Natuurlijk en koolhydraatarm eten is voor iedereen gezond en zal ervoor zorgen dat je je fitter en energieker gaat voelen, ook zal het wellicht toch wat aan je waarden veranderen. Veel succes!
 41. Bridget
  op 4 maart 2016 om 10:27 zegt
  Beste Jasper, Ik (48 jaar) heb afgelopen week een cholesterol check gehad, mijn cholesterol ratio ( totaal cholesterol/HDL ) kwam uit op 2,5 mmol/l, referentiewaarde is 5,0 mmol/l, volgens mijn huisarts is deze waarde prima, maar daar ik ook een te laag vitamine d gehalte heb (39), vraag ik mij toch af of deze ratio waarde niet aan de lage kant is. Groet, Bridget
  1. Hallo Bridget, daar kan ik helaas geen antwoord op geven omdat ik meer informatie nodig heb. Zolang je gezond eet zal je cholesterol naar het juiste niveau gaan. Check dit altijd even met je arts zoals je dit al gedaan hebt. In Nederland is het heel lastig om in de winter een gezond vitamine D niveau te behalen. Ik raad daarom veel mensen aan deze vitamine te supplementeren.
 42. Goed om te lezen dat ook jij een geïntergreerde aanpak naar een gezond lichaam kan aanbevelen. Als personal trainer is training en beweging mijn expertise gebied en is de informatie aangaande voeding tijdens mijn opleiding summier geweest. De kennis omtrent HDL/LDL en cholesterol is exact zoals jij het omschrijft in jouw artikel: beperkt en gebaseerd op foutieve onderzoeksresultaten. Met dit zeer waardevolle artikel als aanvulling voel ik me meer gesterkt een gedegen advies te kunnen geven aan mijn cliënten, bedankt! Marvin Alexander Dazzle! Personal Training System
 43. Hallo, Vandaag mijn cholesterol laten meten op de gezondheidbeurs. ik had tot mijn verbazing een hoogte van 7;84. Mijn LDL was 4,94 en de HDL was 1;73 Ik schrok mij wezenloos meer omdat ik een jaar een geleden een meting had van 3;8 en een half jaar geleden een score van 3;6. Fantastische gemiddelde dus. Mijn levenspatroon is niet gewijzigd ten opzichte van een jaar geleden. Het enige wat ik had was dat ik gisteren een enorme stressdag had. Kan iemand mij vertellen hoe dit mogelijk is.
  1. saskia de groot
   op 4 maart 2016 om 16:20 zegt
   De cholesterolmeting is een momentopname en bij veel stress produceert het lichaam ook meer cholesterol. Dus laat het gewoon nog een keer meten op een rustig moment en kijk dan wat de waardes zijn !
  2. Laat aankomende week nog even een meting doen bij je huisarts. Als het daar weer zo hoog is raad ik je aan om te gaat eten volgens de recepten van het 7×7 receptenboek. Je zal zien dat je waarden dan snel weer goed zullen zijn.
 44. Mijn LDL cholesterol is 3.7 gemeten met een HBA1 van 47. Nu vindt mijn huisarts dat ik aan de simvastatines moet. Dit heb ik eerder geprobeerd en ik had ontzettend last van de bijwerkingen, sliep geen nacht meer (echt klaar wakker) en verrekte van de spierpijn. Ik ben toen met dit middel gestopt. Nu wil ze dat ik daar toch weer mee ga beginnen. In de afgelopen jaren heb ik door de ziekte van mijn man erg veel stress gehad met 2015 echt een verschrikkelijk jaar met het verlies van een ouder en een schoonouder en een heel druk jaar op mijn werk. Het rouwproces is nog in volle gang maar verder is het weer wat rustiger. Ik probeer dus veel meer rust in te brengen sinds een paar weken. Eerder naar bed, veel minder koffie drinken en voor ontspanning zorgen. Alhoewel ik flink overgewicht heb eet ik wel gezond. Ik kook alles zelf zonder pakjes en zakjes, met veel groenten en weinig vlees. Nu het leven weer wat rustiger is ga ik ook weer naar de sportschool om wat extra te bewegen. Het huishouden doe ik naast mijn baan van 40 uur per week ook gewoon zelf. Het is niet ideaal maar ik doe mijn best. Heb je nog tips voor mij hoe ik dat ldl met tenminste 0,2 te verlagen zodat ik niet aan die simvastatines hoef? Groet Corrie
  1. Beste Corrie, Ik eet sinds 6 maanden veganistisch, dus geen dierlijke producten meer. Het cholesterol uit ei (132 -184 mg)wordt wel degelijk in het bloed opgenomen! Het Amerikaanse onderzoek wat dateert uit 2015 en zegt dat dit niet zo is is gesponsord (gelden) vanuit de eier-industrie zelf. Helaas is er weinig onderzoek meer onafhankelijk. Mijn LDL zakte binnen zes maanden van 3,28 naar 2,37. Zonder enkele vorm van medicatie. Met mijn cholesterol is niks mis maar ik wil deze echte info toch even met u delen. Lees het Nederlandstalige boek van Lisa Steltenpool (dieetist) of het amerikaanse boek van John Mc Dougall, the starch solution. Of nog makkelijker: kijk op You Tube de filmpjes van Dr. Fuhrman, John Mc Dougall. Een mens heeft juist koolhydraten nodig. Echter niet de witte, geraffineerde koolhydraten. In het kort: Veel groenten (50 procent rauw- 50 procent gekookt) 2 x per dag groente, bijna geen olie, veel fruit volkoren granen en bonen. Bonen weken en koken niet uit blik, deze zijn doorgekookt. De combinatie van bonen met hele granen als gerst, gierst, spelt, amaranth, quinoa zorgen samen voor een volledig aminozuur (eiwit) net als in vlees. Deze combi is dus wel belangrijk als je plantaardig eet. Ik doe beiden in een snelkoopan. Nachte weken en 8 minuten in de snelkookpan ipv een uur koken. Ik hoop dat u iets heeft aan mijn berichtje. Maar dit is mijn ervaring. Ik wens u het allerbeste.
  2. Hallo Corrie, goed dat je het gezonde eten, ontspannen en bewegen weer opgepakt hebt. Volg de tips in bovenstaand artikel om ook je cholesterol weer op niveau te krijgen. Als je koolhydraatarm en natuurlijk blijft volgens het 7×7 receptenboek, zal je je overtollig vet verbranden en je cholesterol naar een gezond niveau dalen. Wees aankomende tijd extra gedisciplineerd, hou het ook in de weekenden vol, dan zullen ze waarschijnlijk snel dalen en zal je niet aan de simvastatines hoeven. Veel succes! Groet Jasper
 45. IVM hoge cholesterol heeft mijn cardioloog mij een statine voorgeschreven. Alle statines geprobeerd maar voelde mij bij geen prettig. Sinds ongeveer een jaar slik ik nu een ezetimibe. Deze stof zorgt ervoor dat mijn darmen minder cholesterol opneemt. Een dieet is mij niet voorgeschreven. Volgende maand moet ik voor controle komen bij de cardioloog en wordt ook mijn bloed nagekeken. Als ik zo uw artikel lees trek ik de conclusie dat cholesterol in mijn darmen, -de cholesterol die ik dus uit voeding binnen krijg- niet van invloed is op de cholesterol in mijn bloed. Ik ben reuze benieuwd naar (de) reactie(s)
  1. Hoi Sonja dat klopt, de cholesterol die je binnenkrijgt uit voeding hoeft niet perse de cholesterol in je bloed te verhogen. Als je gezond eet aan de hand van de boodschappenlijst zal je cholesterol waarschijnlijk naar een gezond niveau dalen.
 46. bloedgeprikt. cholesterol totaal 9.5 cholesterol ratio 6 hdl cholesterol 1.7 ldl cholesterol 6.6 de arts boos omdat ik geen pillen wil slikken… had nog nooit iemand gezien die het cholesterol gehalte zo hoog had. ik raak er niet van overstuur, maar ik wil wel graag gezond verder blijven leven. wie kan uitleggen wat die waarden precies inhouden? bedankt alvast. yvonne
 47. Hallo Jasper, Een tijdje geleden bleek mijn cholesterol aan de hoge kant. Ik ben toen plantensterolen in tabletvorm gaan gebruiken. (Flinndal) Ik eet weinig brood (ik hou niet van Becel, wel iets bio-roomboter)en veel fruit en groente, bakken doe ik in kokosmat of olijfolie. Hoe denk jij over het gebruik van deze plantensterolen in tabletvorm? Groet, Ingrid
  1. Hallo Ingrid, het gebruik van deze producten is niet nodig als je de juiste voedingsmiddelen eet. Je zal merken dat als je een maand enkel voedingsmiddelen van de boodschappenlijst eet of eet volgens het 7×7 receptenboek, dat je cholesterol waarden gaan dalen. Zonde om tabletten te gaan slikken als het niet nodig is toch?
 48. Leo Hendriks
  op 8 oktober 2015 om 18:11 zegt
  Beste Jasper, hoe moeten zieke mensen het nou doen die geen 30min kunnen lopen en in de rolstoel zitten er wordt altijd maar advies gegeven voor eigelijk gezonde mensen,kun je ook eens advies geven voor mensen als ons die noodgedwongen in de rolstoel zitten die ook graag gezond willen eten en niet extra bij komen ,hoop op jou voor een reactie hierop. groetjes, Leo Hendriks
 49. Hallo, met aandacht dit artikel gelezen en heb een vraag over Cholesterol niveau en ratio. Ik heb anderhalf jaar bloedtest gedaan en veel te hoge waarden cholesterol, triglyceriden en gamma-Gt. Niet-roker en loop 3x per week 7-12km en eet héél divers, mediterraan dieet en bakken alleen in olijf olie. Maar ook een stevige drinker. Ben gestopt met bier en sterke drank en alleen af en toe een wijntje. Nu zijn de waarden van gamma-Gt en triglyceriden behoorlijk gezakt (tot onder max v.d. norm) maar cholesterol blijft gelijk op 6,9. Volgens mijn arts veel te hoog. Maar mijn HDL is 2,2 en dus is de ratio prima. Voel me prima en heb het idee dat ze me een kwaal willen aanpraten. Ik slik nu ca. 3 maanden Rode rijst pillen, die hebben dus niet echt geholpen. Hoe moet ik volgens jou de 6,9 zien? Is dat toch iets om wat aan te doen?
  1. Ik raad je enkel aan om te blijven bewegen en een gezond voedingspatroon te blijven volgen, dan zullen je cholesterolwaardes waarschijnlijk vanzelf verder zakken, dit kan best langzaam gaan. Ik ben geen arts dus ik zal geen diagnose doen of medicijnen aan- of afraden. Neem je eetpatroon nog eens kritisch door en eet enkel voedingsmiddelen die op de boodschappenlijst staan en blijf vooral goed naar je lichaam luisteren.
 50. Beste Jasper, zou je mij misschien wat uitgebreider kunnen uitleggen waarom havermout juist niet je cholesterol verlaagt? Welke producten kan ik dan het best gebruiken om de waarden te verlagen? Grt Gert
  1. Hallo Gert, Granen (eigenlijk koolhydraten) zijn niet positief voor je cholesterolgehalte. Havermout is een oergraan (glutenvrij heeft mijn voorkeur) en zou je daarmee aan de gezonde kant van het spectrum kunnen plaatsen. Ik zou er daarom niet teveel van eten, maar zo nu en dan kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je veel groente, gezonde, natuurlijke vetten en eiwitten eet uit (grasgevoerd) vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten en oliën. Zo kun je het gezondst je cholesterol verlagen.
 51. Over cholesterol Ha Jasper, ik volg je mailing met interesse. Heb diverse mensen attent gemaakt op je bestaan en die pikken er hopelijk wat van op. Mijn cholesterol waardes zijn bijzonder hoog, heb familiaire hypercholesterolemie en ben gestopt met de cholesterolverlagende medicijnen omdat ik daar veel spier en gewrichtspijn van kreeg. Heb jij kennis over deze aandoening, ik kan moeilijk elke dag een pond aardbeien naar binnen werken en dan maar hopen op een goede afloop. Volgens mijn toenmalige specialist is het heel goed om gezond te eten, maar zal het nauwelijks invloed hebben op mijn cholesterolwaardes. Laat je licht hier eens over schijnen a.u.b. en graag ook reacties als je dezelfde aandoening hebt. Bij voorbaat dank Gideon
  1. Hallo Gideon, leuk om te horen dat je zo enthousiast bent! Natuurlijk en koolhydraatarm eten zal je gezondheid hoe dan ook erg goed doen. Ik ben er van overtuigd dat je cholesterolwaarden er met deze manier van eten beter uit zullen zien dan als je bewerkte en koolhydraatrijke voeding zal eten. Ook kan het je spier- en gewrichtspijn verminderen. Een goede tip om mij hier eens meer in te verdiepen. Ga ervoor met gezond eten! Groet Jasper
 52. beste Jasper Havermout zou goed zijn voor het verlagen van cholesterol Kom toch vaak tegen dat granen /Havermout is dus een graan produkt/niet goed zou zijn voor je cholesterol Mvgroet Jaap
  1. Hallo Jaap, dat klopt, goed opgemerkt. Granen (eigenlijk koolhydraten) zijn niet positief voor je cholesterolgehalte. Havermout is een oergraan (glutenvrij heeft mijn voorkeur) en zou je daarmee aan de gezonde kant van het spectrum kunnen plaatsen. Ik zou er niet teveel van eten, maar zo nu en dan kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je daarnaast veel groente, gezonde vetten en eiwitten eet. Zo kun je het gezondst je cholesterol verlagen.
 53. Jolanda
  op 2 juni 2015 om 07:57 zegt
  Beste Jasper, Hoe nu verder, ben al een langere periode met jou receptenboek aan de slag en ben wel tevreden met resultaten. Vraag me alleen af of het wel goed is om zoveel eieren te eten? en hoe ga ik nu verder? uit het receptenboek blijven eten of kan ik ook weer wat afwisselen met brood? ik hoor het graag Jolanda
  1. Hallo Jolanda, goed om te horen dat je tevreden bent met de resultaten. Lees dit artikel eens dan weet je waarom het goed is om zoveel eieren te eten. Het beste kun je zo natuurlijk mogelijk blijven eten. Je kunt dit doen volgens het receptenboek en er je eigen draai aan geven. Je weet inmiddels wat je moet eten om af te vallen en dit kun je ook het beste eten om op gewicht te blijven. Pas op met brood, dit heeft weinig voedingswaarde en voor je het weet sluipt de gewoonte om het te eten er weer in en dat is niet de bedoeling. Zo nu en dan kun je proberen iets te eten wat buiten de boodschappenlijst valt en onderzoeken hoe je lichaam erop reageert. Gaat het goed, dan kun je het af en toe eens eten, maar merk je dat je lichaam er niet goed op reageert, of dat je ervan aankomt dan kun je het beter niet eten. Succes!
 54. Veronica
  op 22 april 2015 om 13:01 zegt
  Ik heb een familiair verhoogd cholesterol. Dus zit in de familie. Mijn moeder en 2 tantes overleden door een hartaanval. Terwijl ze gezond leefden.Mijn cholesterol is ook iets te hoog. Het LDL is 2.8. Is dat nou hoog? Cardio vind van wel. Mijn HDL is weer iets te laag. Symsastine gekregen. Cholesterol omlaag. Maar kreeg vreselijke spierpijnen. Dus weer gestopt. Ik krijg volgende week een hart katherisatie omdat een slagader bijna verstopt zit. Dus dan gaan ze kijken in hoeverre de ader verstopt zit. Ik heb ook een Bloedverdunner gekregen waar ik geen bijwerkingen van heb. Toch raar. Ik eet gezond. Roerbak meestal in kokosolie. Een groenten en fruit. Elke dag een half uur a een uur met de honden lopen. Tussendoor thuis ook push ups . Dansen.En toch gebeurd dit mij. Snap er niks van. Ik koop mijn groente en fruit in supermarkt. Omdat ik gewoon het geld niet heb om het in een natuur winkel te kopen helaas. Ik heb ook gehoord dat rode gist rijst het cholesterolgehalte kan verlagen. Kan jij mij nog wat tips geven svp?
  1. Wat rot voor je Veronica. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en blijf je best doen om zo natuurlijk mogelijk en koolhydraatarm te eten. Schrijf je in op de website, download mijn boodschappenlijst en eet enkel producten van de lijst!
 55. Beste Jasper, Ik wil je bedanken voor je duidelijke uitleg over de cholestorol perikelen. Eindelijk iemand die belangeloos dit onderwerp kan toelichten. Ik ben 67 jaar en na alles te hebben geprobeerd met de statinehoudende medicijnen, die pijnlijke bijwerkingen hadden en mij beperkten in mijn bewegingen heb ik voor mezelf besloten hier nooit meer aan te beginnen. Ik ben diabeet en heb voor borstkanker bestraling en een chemo achter de rug. Hierbij moet ik 5 jaar een anti-hormoonkuur innemen. Hierdoor ook pijnlijke spieren en gewrichts klachten. Bij mijn voorgaande controles bij de internist had hij aangegeven dat er geen medicijnen bestaan zonder statines, dus hiermee gaf hij aan niets te kunnen doen voor verlaging buiten statine. Bij mijn controle van paar dagen geleden werd bij mijn bloedonderzoek geconstateerd dat mijn cholestorol was gestegen van 6 naar 7.6. De waarde 6 was een stabiel gegevenen het verbaasde mij dat hij mij nu toch aan de statine wil hebben met het idee dat er misschien nu wel een medicijn is met statine, waarop ik misschien anders zal reageren. Wat kunt u mij aanraden? Met vriendelijke groet Loes
  1. Graag gedaan Loes. Ik wil graag eerst even benadrukken dat ik geen dokter ben. Ik zou je willen aanraden om hoge prioriteit te geven aan je gezonde voeding. De symptomen die je aangeeft duiden erop dat je lichaam er erg slecht aan toe is. Medicijnen behandelen altijd de symptomen en haast nooit de oorzaak van het probleem. Als je enkel op medicijnen vertrouwd zal je de oorzaak dus nooit oplossen. De oorzaak van de symptomen die je aangeeft is bij vrijwel iedereen prima te verhelpen door gezonder te leven. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg voldoende, etc. Geef gezonde voeding de prioriteit die het verdiend. Op deze website vind je precies wat ik versta onder gezond eten.
 56. Ik ben 43, weeg 77 kilo ben 1 meter 78 hoog. ik heb 300 cholestorol…. ben ik pas te weten gekomen 3 weken geleden…. Nu zijn mijn ogen open gegaan natuurlijk de dokter heeft mij pillen voorgeschreven en ik ben onmiddellijk gestopt met varkensvlees, roodvlees, sauzen…frituur…. Alles wat lekker is eigenlijk Ik moet leren gezond eten. … en sporten. …… Dat wordt een efforke….. Maar wat moet moet groetjes
  1. Eet zo natuurlijk mogelijk. Je zal merken dat het lekkerder is dan je nu denkt. Succes Raf!
 57. frank verbaarendse
  op 11 januari 2015 om 19:37 zegt
  hallo op mijn 38 jaar hartinfarct gehad nu ben ik 48 en heb het probleem dat mijn hdl waarde te laag is namelijk 0.6 ik beweeg veel in mijn werk en probeer op mijn voeding te letten nooit gerookt maar wel makkelijk gestrest en een slechte slaper wat raad u mijn aan.ik ben wel gestopt met atervastine waar mijn huisarts niet blij mee was en ben momenteel meer b3 aan het nemen maar ik kan niet meer dan 80 mg gebruiken omdat ik vervelende klachten hiervan heb namelijk tintelingeb in mijn armen nek en hoofd! kan u mij een advies geven?? vriendelijke groet frank verbaarendse
  1. Hallo Frank, door gezond te eten (zie boodschappenlijst), voldoende te bewegen, genoeg te rusten en ervoor te zorgen dat je stress niveau’s niet te hoog zijn. Zal het cholesterol niveau bij gezonde mensen vanzelf op een gezonde hoogte komen. Extra vitamine supplementeren kan inderdaad bijdragen aan de gezondheid, maar kijk wel uit met de hoeveelheden. Als dergelijke klachten niet verdwijnen door een gezond leef en eetpatroon kun je het best even contact opnemen met de huisarts.
 58. Cees Smit
  op 28 november 2014 om 11:11 zegt
  Wat heeft grapefruit voor invloed op cholesterol ! Want dit mag je niet samen met simvastatine tabletten gebruiken? Graag Uw mening over deze vraag, B.v.d Mvrg Cees
  1. Grapefruit zorgt ervoor dat de statine langzamer opgenomen wordt in je lever. Dit zorgt ervoor dat er meer van het medicijn in je bloedbaan blijft, dit kan gevaarlijk zijn. Kijk uit met het gebruik van statine. In dit artikel schrijf ik over de gevaren van statine.
 59. Is kokos olie wel zo gezond, het heeft een hoog verzadigd vet?
  1. Er is niets mis met natuurlijk verzadigd vet. Je kunt de kokosolie gewoon gebruiken. Dat verzadigd vet zou leiden tot hart- en vaatziekten en een ongezond cholesterol is gebaseerd op verkeerd uitgevoerde studies en blijkt onjuist te zijn.
 60. Ik heb ook een te hoog cholesterol maar ben met mij 1.62m en 55 kilo niet echt zwaar, ik let heel goed op mijn eetpatroon, gebruik nauwelijks vetten en eet nooit frituur voedsel,veel fruit en groentes en een handvol noten per dag.Ben 3 dagn per week in de sportschool. Wat moet ik nu nog doen om ervan af te komen?
  1. Hallo Marischka, om je cholesterol te verlagen is het belangrijk dat je voornamelijk onbewerkt voedsel eet. En daarmee bedoel ik chemische onbewerkt. Natuurlijke vetten zoals extra vergine olijfolie, kokosnootolie en lijnzaadolie zijn juist erg gezond. Veel succes!
 61. kristianna
  op 24 juli 2014 om 12:07 zegt
  Ik vind je verhaal duidelijk, maar ik begrijp iets niet. Je hebt het erover dat een laag ratio slecht is en een hoog ratio goed is. Het is echter net andersom. je ratio moet onder 4 zitten om goed te zijn, hoe lager hoe beter. Hoe hoger hoe slechter. Of lees ik het niet goed?
  1. Hallo Kristianna, mensen met een lage HDL/LDL-ratio hebben een grotere kans op hart en vaatziekten dan mensen met een hoge HDL/LDL-ratio. Dus HDL is ‘goed’ en LDL is ‘slecht’.
 62. Hallo Jasper, Even een vraagje over hardlopen. Sinds begin dit jaar ben ik langzaam begonnen met een beetje trimmen/hardlopen. Dit heb ik vrij rustig opgebouwd naar ongeveer vijf kilometer in 35/40 minuten. Ik loop dus vrij rustig. En dit doe ik drie keer per week. Is dit bezwaarlijk??? mvrgr Rob
  1. Hallo Rob, het is niet bezwaarlijk voor je gezondheid, maar kijk wel uit voor blessures als gevolg van slijtage van je gewrichten.
 63. marleen
  op 16 april 2014 om 09:06 zegt
  ik vind het nogal kort door de bocht om te stellen dat een ongezonde leefwijze leidt tot een hoge cholesterolwaarde! Mijn vader kreeg zijn eerste hartinfarct op zijn 33ste en was 46 toen hij overleed aan een hartinfarct. Ik was 54 toen ik een hartinfarct kreeg. Ik leidt een gezond leven, sport drie keer in de week, eet gezond, fiets veel, Ik leef gezonder dan menig mens dat te zwaar is, rookt, vet eet enz. en wel een goed cholesterolgehalte heeft. Ik slik dus med. om mijn cholesterol te doen verlagen. Dit is niet prettig want sporten en cholesterolverlagers zorgen weer voor veel spierpijn. In mijn geval heeft een gezond leefpatroon niet genoeg invloed op mijn cholesterolgehalte, en medicijnen wel!
  1. Hallo Marleen, probeer eens een koolhydraatarm dieet te volgen met enkel natuurlijke producten (dus niets uit een zakje, potje of pakje). Grootte kans dat dit een positieve invloed heeft, misschien zelfs zo goed dat je kunt stoppen met de vervelende medicijnen. Succes!
 64. tjeu teuwen
  op 16 maart 2014 om 17:57 zegt
  beste Jasper. Bedankt voor dit erg boeiende artikel over cholesterol verlagen. Er zouiden meer mensen hun positieve belangeloos moeten vetrspreiden. toch een kleine opmerking. Zelf ben ik al ruim 40 jaar bezig met voeding, Mazdaznan, Macrobiotiek, Vegetatisme, universele visie, Chinese geneeskune en zo voort. Ik wil absoluut geen commentaar geven of afbreuk doen aan jouw betoog maar ik wil toch even benadrukken dat vetten en dierlijk niet noodzakelijk zijn voor en gezonde voeding en dat granen hier wat onderbedeeld worden. Zelf ben ik jaar vegetariër geweest en ik voelde me nooit zo goed als toen door familiale omstandigheden eet ik nu weer dierlijk maar ik ben mijn granen en groenten blijven koesteren als voorheen. Ik eet gemiddeld 5 tot 7 verschillende groenten, verschillende kookstijlern/dag. Ik ben akkoord als je praat over geraffineerde granen, zijn zijn inderdaad basis voor een onevenwichtige voeding maar volle bio granen vormen niet alleen geen enkel risico, ze zijn onontbeerlijk voor een gezonde voeding.Men vindt ze daarom ook in iedere cultuur, in ieder land zij het jammer genoeg in geraffineerde vorm ald gevolg van onze “verbeterde” maatschappij. “Men” weet zeer goed hoe het staat met het cholesterol verhaal…er zijn echter miljarden mee gemoeid. Big Pharma staat er jammer genoeg niet om ons gezond te maken, ze zijn enkel geïnteresseerd in onze beurs en de weg daar naartoe is ziekte en niet gezondheid. Ik ben zeker dat ik jou niets niets vertelde maar ik wil er je enkel op wijzen dat het voor mensen die niet deze inzichten hebben misschien toch verkeerd zou kunnen overkomen. Hoe dan ook bedankt voor alles wat je hier schrijft….een goede ziel voor de mensheid Hartegroeten (met de nodige cholresterol) Tjeu
  1. Dank voor je toevoeging Tjeu. Veel succes met het verlagen van je cholesterol!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Overgewicht en obesitas: hoe ontstaat het, en wat kun je er zelf aan doen

In dit artikel lees je alles over het ontstaan en behandelen van overgewicht en obesitas.

Top artikel

Zetmeel: wat is het en is het gezond?

Zetmeel is een bron van energie, maar waar zit veel zetmeel in en hoe gezond is het nou eigenlijk? Of maakt het vooral uit welk soort zetmeel je eet?...

Uncategorized

TV reclame 2016 (video)

Bekijk alle artikelen