In het eerste deel van dit artikel heb je geleerd dat: (1) cholesterol niet de oorzaak is van aderverkalking en hart-en vaatziekten. (2) Cholesterol uit voedsel geen negatieve invloed heeft op je cholesterolgehalte (percentage cholesterol in je bloed). (3) Natuurlijke/dierlijke verzadigde vetten ook geen negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. (4) Je cholesterol in je bloed verlagen zeer gezond is, mits je dat op de correcte manier doet.

Als je dit artikel leest en de aanbevelingen overneemt, zul je:

 • Direct je cholesterol verlagen
 • Begrijpen hoe LDL cholesterol en HDL cholesterol werken
 • Niet meer in de valkuil van de grote multinationals trappen
 • Zelf kunnen bepalen welk eten gezond en niet gezond voor je is.

Om te begrijpen hoe je het snelst en gezondst je cholesterol kunt verlagen is het belangrijk dat je precies weet wat cholesterol is en hoe het werkt.

Cholesterol en cholesterol verlagen

Cholesterol is een kleine wasachtige vetmolecuul. Cholesterol is één van de belangrijkste stoffen in je lichaam. Cholesterol zorgt ervoor dat het membraan van je cellen (de celwand) waterdicht is. Hierdoor blijven reacties in de cel gescheiden van de omgeving en andersom beïnvloeden reacties buiten de processen in de cel niet. Als je te weinig cholesterol in je lichaam hebt, maakt je lever extra cholesterol aan (daarom heeft weinig cholesterol eten geen zin als je je cholesterol wilt verlagen).

Alle cellen in je lichaam bevatten cholesterol als essentieel onderdeel. Cholesterol assisteert bij de werking van belangrijke hormonen zoals oestrogeen, testosteron, cortisol en DHEA.

Cholesterol is nodig om zonlicht om te zetten in vitamine D. Zonlicht is de enige natuurlijke manier waarop we voldoende vitamine D kunnen binnen krijgen. Een tekort aan cholesterol zou dus kunnen leiden tot een gevaarlijk vitamineD-tekort.

Je kunt simpelweg niet leven zonder cholesterol.

Om de werking van cholesterol goed te begrijpen, gaan we even iets dieper in op de biochemie van je lichaam (laat je niet van de wijs brengen door de moeilijke termen).

Zoals ik hierboven al schreef, lost cholesterol niet op in water. Cholesterol kan daarom niet zomaar in de bloedbaan vervoerd worden. Om cholesterol wel door je bloedbaan te kunnen vervoeren, maakt je lichaam gebruik van lipoproteïnes. De lipoproteïnes zijn voor een deel eiwitten en voor een deel lipiden. Hiermee maken ze cholesterol oplosbaar in het water van je bloedbaan.

Lipoproteïnes komen in een aantal vormen voor. Om te begrijpen hoe cholesterol werkt hoeven we alleen te kijken naar de lipoproteïnes VLDL, LDL en HDL.

 • VLDL staat voor “very low density lipoproteïne”
 • LDL staat voor “low density lipoproteïne” en
 • HDL staat voor “high density lipoproteïne”.

Elk van deze vormen transporteert een bepaald percentage cholesterol en een bepaald percentage triglyceriden en andere vetten door de bloedbaan naar de weefsels in je lichaam.

VLDL transporteren triglyceriden van de lever naar weefsels door het gehele lichaam. LDL transporteren voor een deel triglyceriden en voor een deel cholesterol van de lever naar weefsels in het lichaam. HDL transporteren cholesterol van de weefsels (incl. de slagaderwanden) weer terug naar de lever.

Ongeveer 60 tot 80 procent van het cholesterol in je bloed wordt vervoerd door de LDL. 15 tot 20 procent wordt vervoerd door HDL (het overige percentage door de minder bekende lipoproteïnes).

LDL en HDL vervullen allebei dus essentiële lichaamsfuncties. Toch staat LDL bij veel mensen –onterecht- bekend als ‘slecht’ cholesterol en HDL als ‘goed’ cholesterol.

Het klopt dat een hoog cholesterol-ratio (het totale cholesterol gedeeld door het HDL), dus weinig HDL en veel LDL, een risicofactor is voor hart-en vaatziekten. Dit betekent dat mensen met een hoog cholesterol-ratio een grotere kans hebben op hart-en vaatziekten dan mensen met een laag cholesterol-ratio.

Echter het feit dat een hoog cholesterol-ratio een risicofactor is, is heel wat anders dan dat deze lage cholesterol-ratio de oorzaak is van de hart-en vaatziekten. Dit is namelijk niet het geval.

Het verlagen van je cholesterol hoef je dus niet te doen om alleen het cholesterol te verlagen (dan bestrijd je alleen het symptoom en niet de oorzaak). Je cholesterol verlagen moet je doen omdat dit zorgt voor positieve effecten op je gezondheid.

Waarom staat LDL bekend als ‘slecht’?

Ongezonde gewoontes zoals roken, gewichtstoename, weinig bewegen en hoge bloeddruk, zorgen ervoor dat het LDL-percentage in je bloed stijgt of het HDL-percentage in je bloed daalt. Daarmee verhoogt het altijd je cholesterol-ratio. Niet de hoge ratio is dus de oorzaak, maar de slechte leefgewoontes.

Waarom staat HDL bekend als ‘goed’?

Gezonde gewoontes zoals veel bewegen, weinig stress, afvallen en een lage bloeddruk, zorgen ervoor dat het LDL-percentage in je bloed daalt of het HDL-percentage in je bloed stijgt. Daarmee verlaag je altijd je cholesterol-ratio. Het is dus niet de lage ratio die de oorzaak is van de verlaagde kans op hart-en vaatziekten maar het is een gevolg van de gezonde leefgewoontes.

Mensen met suikerziekte hebben bijvoorbeeld vaak een hoge cholesterol-ratio.

LDL is op zichzelf dus niet slecht en HDL is op zichzelf dus niet goed, ze zijn beide neutraal. Een hoge cholesterol-ratio is een soort alarmbel voor een ongezonde levensstijl.

Is LDL toch slecht? Een laatste punt over oxidatie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, vervoeren de lipoproteïnes (VLDL, LDL en HDL) het cholesterol door je lichaam. Dit werkt allemaal uitstekend in harmonie zolang het gehalte aan triglyceriden in je bloed niet te hoog wordt.

Als het gehalte aan triglyceriden in je bloed te hoog wordt, worden er extra VLDL aangemaakt om de extra lading aan te kunnen. Dit zorgt ervoor dat een aantal VLDL transformeren naar een kleinere compactere vorm van LDL.

Deze kleine, compacte vorm van LDL kan verstrikt raken tussen de kleine ruimtes tussen de cellen in de wanden van je bloedvaten en kan hier gaan oxideren (reageren met zuurstof).

De oxidatie van deze kleine compacte LDL veroorzaakt kleine ontstekingen in je bloedvaten. Dit leidt ertoe dat je immuunsysteem macrofagen naar de plek stuurt om de geoxideerde, kleine compacte LDL op te ruimen.

De overweldigende hoeveelheid kleine compacte LDL zorgt ervoor dat de macrofagen omgezet worden in schuimcellen. Deze schuimcellen binden zich aan de binnenkant van de bloedvaten en door het opnemen van meer en meer LDL verstoppen ze op den duur het gehele bloedvat. En dat noemen wij aderverkalking.

Het probleem is dus niet de LDL, maar het teveel aan triglyceriden en het tekort aan antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, CoQ10 en betacaroteen.

Het teveel aan triglyceriden in je bloed komt door de grote hoeveelheden koolhydraten en bewerkte vetten (zoals transvetten en onstabiele meervoudig onverzadigde vetten) die we tegenwoordig consumeren.

Het tekort aan antioxidanten in je bloed komt door de afname van natuurlijk antioxidanten zoals vele groenten, fruit, noten en zaden in ons voedingspatroon.

De oplossing – cholesterol verlagen op de juiste manier

Je weet nu heel veel over cholesterol, cholesterol verlagen, aderverkalking en hart en vaatziekten. Ik hoop dat je hebt gezien dat het verlagen van je cholesterolinname en je inname van natuurlijk verzadigde vetten niet de oplossing is voor een lagere kans op hart-en vaatziekten en op een gezonder leven.

Maak je geen zorgen als je niet alles helemaal begrepen hebt. Als autobestuurder hoef je ook niet precies te weten hoe een auto werkt om erin te rijden. Zo hoef je, als je cholesterol wilt verlagen, ook niet precies te weten hoe je hele lichaam werkt.

Het verlagen van de kans op hart-en vaatziekten doe je door je beweegpatroon, je algehele levensstijl en je voedingspatroon op de volgende manier aan te passen:

 • Je beweegpatroon verbeteren doe je door dagelijks minimaal 30 minuten te lopen of te fietsen en je af en toe kort en intens in te spannen (zie KEI training). Kijk uit met langdurige cardio-sporten zoals hardlopen. Deze zorgen voor slijtage aan je gewrichten en chronische verhoging van het stresshormoon cortisol.
 • Je algehele levensstijl verbeteren doe je door genoeg te slapen, goede sociale contacten op te bouwen en je chronische stressniveau te verminderen.
 • Je voedingspatroon verbeteren doe je door minder koolhydraten (voornamelijk suiker, granen en alcohol) te eten/drinken en meer gezonde vetten en eiwitten te eten/drinken. Zie www.jasperalblas.nl voor meer informatie hierover.

Welke problemen ervaar jij met cholesterol en cholesterol verlagen en hoe ga je ze aanpakken? Laat je mening achter in de comments helemaal onderaan dit artikel.

Bonus sectie: (voor mensen met overgewicht)

Cholesterol is niet de oorzaak van hart-en vaatziekten… Overgewicht is de oorzaak.

Afvallen door een gezonde levensstijl verhoogt je HDL/LDL-ratio (bron), LDL cholesterol verlagen en HDL cholesterol verhogen. Deze hoge ratio zorgt voor een afname van de kans op hart-en vaatziekten.

Afvallen is dus zeer gezond.

Zoals je hier kunt lezen, kun je afvallen door minder koolhydraten en meer gezonde vetten  te eten (niet door calorieën tellen!). Deze gezonde vetten zitten onder andere in dierlijke producten zoals scharrelei, koudwatervis en grasgevoerd vlees.

Dat zijn precies de producten die de traditionele (en onjuiste) voorlichting over cholesterol je verbieden om te eten.

Daarom is het zo gevaarlijk het traditionele voedingspatroon, om je cholesterol te verlagen, te volgen. Dit leidt tot gewichtstoename en daarmee tot een verhoging van de kans op allerlei ziekten.

Om dit proces zo snel mogelijk om te draaien, en succesvol te gaan afvallen, heb ik voor jou Jasper’s boodschappenlijst ontwikkeld. Op deze boodschappenlijst vind je enkel producten die jou op een efficiënte manier snel en gezond helpen afvallen zodat je de kans op hart-en vaatziekten doet vermindert.

Vul je naam en e-mailadres hieronder in dan stuur ik de boodschappenlijst direct naar je toe.

Bekijk (96) reacties

Verberg reacties

 • Margriet
  06/06/2019 om 9:43 am

  Hoi Jasper.

  Koolhydraten heb je nodig voor je schildklier. Ik mag geen koolhydraatarm dieet doen van de Endocrinoloog ik heb Hashimoto.
  Hoe kan ik dan afvallen.

  Groetjes Margriet

 • B.van der Molen
  14/05/2019 om 10:39 am

  Beste Jasper,
  Zou graag boodschappen lijst ontvangen , daar wij het helemaal zat zijn om cholasterol verlagende pillen te slikken .Hebben enkel maar last van vervelende bijwerkingen ,spierpijn dikke benen en willen weten wat de goede boodschappen zijn .alvast bedankt

 • Wil Hilberts
  20/11/2018 om 3:43 pm

  Beste Jasper,
  Graag de boodschappenlijst

  Dankjewel

 • Wim van der Wulp
  05/10/2018 om 5:32 pm

  Goed artikel, met goed advies wat te doen bij hoog cholestorol gehalte

 • gretha
  26/09/2018 om 9:32 am

  graag de boodschappenlijst

 • gerard bes
  24/09/2018 om 9:50 pm

  dank voor heldere uitleg! hoe denk je over statines? ben ermee gestopt na pijnlijke (neurologische) bijwerking in testikel. onbekend bij huisarts. ooit over gehoord? nu wel behandeld als SI-syndroom, hopelijk met blijvend succes.

  • Jasper Alblas
   12/10/2018 om 3:59 pm

   Hoi Gerard, hier lees je precies hoe ik over statines denk. Goed dat je er mee gestopt bent. Sterkte met de behandeling als SI syndroom!

 • cylvia
  31/08/2018 om 10:52 pm

  graag de boodschappenlijst om af te vallen en cholesterol te normaliseren.
  alvast bedankt

 • Sem Abdul Hamid
  25/08/2018 om 11:35 pm

  Goede uitleg, doch niet alles even duidelijk.

 • Riem
  11/07/2018 om 12:04 pm

  Dag Jasper,
  Hoe zit het met het zogeheten genfoutje waardoor je cholesterol te hoog is.

  • Marleen
   13/07/2018 om 1:54 pm

   Hallo Riem,

   Door middel van een gezond voedingspatroon stimuleer je zo goed mogelijk een gezond lichaam en gezonde cholesterolwaarden.
   Met betrekking tot een genfout en je cholesterolwaarden kan dit zeker van invloed zijn. Ik raad aan om deze vraag aan je huisarts te stellen voor meer informatie.

 • Nikkie
  30/05/2018 om 8:01 pm

  Hallo Jasper.
  Mijn C-waarden (nuchter en voor het eerst gemeten) zijn als volgt:
  Totaal:8
  HDL: 2,8
  LDL: 4,7
  Triglyceriden: 1,1
  C-ratio:2,9
  Zoals je ziet is mijn LDL erg hoog, maar mijn HDL ook….waardoor ook mijn C-ratio dus heel goed is.
  Triglyceriden ook prima. Het hoge cholesterol is niet familiair.
  Moet ik mij zorgen maken??
  Ik houd me goed aan je voedings- en bewegingsadviezen. Ik last wel (op het moment 3x per week of vaker) vastperiodes in van 18 uur (intermittant fasting).
  Als het toch beter is om het Cholesterol te verlagen, wat vind je dan van het gebruiken van plantensterolen als voedingssupplement (bv van Flinndal)?
  En artisjokcapsules?

  • Marleen
   31/05/2018 om 9:17 am

   Hallo Nikkie,

   Je cholesterol ratio waarde ziet er inderdaad goed uit. In dat opzicht hoef je jezelf geen zorgen te maken.
   Plantensterolen raden wij niet aan. Met een gezond voedingspatroon, geen stress, een goede nachtrust, het drinken van minder koffie en alcohol zal je cholesterol waarden op een positieve manier beïnvloed worden. Houd je cholesterolwaarden in de gaten. Dan kan je zien hoe de waarden zich op lange termijn ontwikkelen.

   Heel veel succes verder.

 • Theo Dijkman Dulkes
  31/03/2018 om 10:25 am

  Ik wil graag het boodschappenlijstje.

 • M.J.Maagd-Klaasen
  09/03/2018 om 5:21 pm

  Ik Wil Afvallen.

  • Jasper Alblas
   12/03/2018 om 3:39 pm

   Wanneer je begint met gezond eten, zal het afslanken zeker gestimuleerd worden. Ga ervoor!

 • susanne aalten
  13/02/2018 om 10:47 am

  ik zou graag het boodschappenlijstje ontvangen.

 • Kim
  23/01/2018 om 4:34 pm

  Mijn cholesterol is 7.3
  Trygliceriden 6.82
  Hdl 0.76
  Ldl 4.69
  Ratio 9.64
  Ik ben niet nuchter geprikt.
  Kunt u er meer over vertellen?

  • anita Mulderij
   25/01/2018 om 3:33 pm

   Hallo Kim,

   Heel goed dat je deze waarden hebt laten nakijken. Je cholesterol, trygliceriden en LDL zijn aan de hoge kant. Dit is niet goed voor de gezondheid.
   LDL is het slechte vet in je bloed en moet onder de 2,5 zijn. HDL is het goede vet in je bloed en moet boven de 1,0 zijn. Je trygliceriden waarde zou onder de 1,7 moeten zijn.

   Ga voor jezelf na hoe jouw voedingspatroon eruit ziet? Eet je veel suikers en koolhydraten? Drink je veel koffie of alcohol? Heb je stress? Slaap je weinig? Hoe actief ben je?
   Dit zijn namelijk allemaal factoren die deze waarden kunnen beinvloeden.

 • Marlies
  30/08/2017 om 2:31 pm

  Hallo Jasper,
  Ik heb net de waarden van mijn bloedonderzoek binnen en deze zijn als volgt:
  Triglyceriden: 1.15 mmol/l
  HDL: 2.51 mmol/l
  LDL: 6.97 mmol/l
  Heb een keurige lage bloeddruk.
  De laatste 2 maanden heb ik een Kha arm dieet gevolgd en ben van 76,8 kilo naar 71,8 kilo gegaan. Voel me al een stuk vitter. Maar de cholesterolwaarden blijven hoog. (altijd al geweest) Mocht bij dit Ketogeendieet veel vetten ook uit zuivel eten (slagroom, volle yoghurt etc etc) Daarnaast nam ik ook de vetten uit noten, avocado, olijfolie, kokosolie etc.. Denk je dat wanneer ik de zuivel helemaal achterwege zou laten dit de oplossing zou kunnen zijn?
  Met hartelijke groet uit Frankrijk (de waardes zijn door een Frans lab gedaan),
  Marlies

  • anita Mulderij
   31/08/2017 om 11:09 am

   Hallo Marlies, waarschijnlijk gaan je cholesterolwaarden inderdaad naar het juiste niveau wanneer je zuivel weg gaat laten. Let ook op je koffiegebruik, beperk dit tot maximaal 2 kopjes zwart per dag en zorg voor voldoende ontspanning door bijvoorbeeld te wandelen en aan yoga of ademhalingsoefeningen te doen. Probeer het eens een maand uit om te onderzoeken wat er gebeurt en hoe je je erbij voelt. Veel succes en hou ons hier op de hoogte!

 • Inge
  07/03/2017 om 9:33 pm

  Hallo,
  Bedankt voor het heldere artikel. Als alle artsen dit zouden weten en ter harte zouden nemen, zouden er niet zoveel statines voorgeschreven worden. Ik ben apothekersassistente, en in het licht van dit verhaal is het echt ongelooflijk hoeveel mensen statines gebruiken. Mensen worden echt voor de gek gehouden en vergiftigd met allerlei medicijnen die totaal niet nodig zijn. Nu ben ik ervoor opgeleid om de patienten die in de apotheek komen, op het hart te drukken dat het belangrijk is om hun medicijnen trouw in te nemen. Dus ik kan het echt niet maken om te zeggen dat het heel onverstandig is om statines te slikken.
  Hoe zit het trouwens met erfelijkheid? We hebben hier op het dorp een heel gezin aan de statines (in hoge doseringen). En die mensen zijn echt niet dik ofzo. Mogelijk zijn er ook genetische factoren die de cholesterolwaarden bepalen?
  Wat de vragen over het populair wordende Rode Gist rijst betreft, dit bevat de stof lovastatine. Het schijnt de oudste statine te zijn die er bestaat, en net zo goed een statine als alle statines die alleen op recept te verkrijgen zijn, inclusief vervelende bijwerkingen en interacties met andere medicijnen. Dus lang niet zo gezond als het lijkt, net zo weinig effectief en zeker niet raadzaam om naast de voorgeschreven statines te gebruiken ivm dubbelmedicatie. Hier blijkt onder gebruikers nogal wat onwetendheid over te bestaan.

  • Anita Mulderij
   02/06/2017 om 12:09 pm

   Een hoog cholesterol kan zeker erfelijk bepaald zijn. Het kan echter ook zo zijn dat het gezin waarover je spreekt ongezonde leef- en eetgewoonten heeft zonder dat zij overgewicht hebben. Dat komt ook regelmatig voor.

 • Iris
  07/03/2017 om 10:34 am

  Wat een mooi, duidelijk artikel!
  Ik ben een cholestiol van 5,9, triglyceriden 0,5, hdl 1,9 en ldl 3,8! De huisarts zegt dat het echt te hoog is. Ik denk dat het wel meevalt toch?
  I

  • Jasper Alblas
   07/03/2017 om 3:54 pm

   Hallo Iris,

   Jouw cholesterolwaarden zijn lichtverhoogd. Een cholesterolwaarde van 5 en lager is normaal. En een gezonde LDL waarde moet onder de 2,5 zijn.
   HDL moet boven de 0,9 zijn, deze is bij jouw goed.

   Groet, Jasper

 • Tess
  15/02/2017 om 7:26 pm

  Met veel interesse heb ik alles wel gelezen wat hierboven geschreven staat. Ook ik heb een te hoog ldl. Daarnaast heb ik ook teveel kalium in mijn bloed en heb ik bloedarmoede. Hoe nu verder dan? Eigenlijk alles wat gezond is bevat ook veel kalium. Hoe kan ik hierbij mijn dieet aanpassen? Bijv. Spinazie bevat veel ijzer maar ook veel kalium. Ik beweeg veel, ben bezig met afvallen (sinds verleden week nadat de resultaten kwamen) eet veel groente en wat fruit. Weinig koolhydraten.
  Jasper, ik weet dat dit draadje al wat verouderd is maar heb jij nog tips voor mij? Rekening houdend met te hoog ldl teveel kalium en bloedarmoede.

  Groetjes Tess

  • Jasper Alblas
   17/02/2017 om 2:29 pm

   Hallo Tess, wat is de reden dat er veel kalium in je bloed blijft? Een verminderde nierfunctie? Gebruik je medicijnen? Heb je veel stress? Het is lastig om met deze beperkte informatie een goed advies te geven. Goed dat je veel beweegt, ga daar vooral mee door. Daarnaast is het vooral heel belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Test met het eten van groente, fruit, noten etc hoe je je erbij voelt, omdat toch overal bijna kalium in zit. Eet altijd kleine porties en vraag je na het eten van iets af hoeveel energie je hebt en hoe je lichaam erop reageert. Laat zuivel en koffie helemaal weg. Succes! Groet Jasper

 • Suzan
  13/12/2016 om 10:59 pm

  Hallo even eenvraagje mijn totale cholestrol is 4.3
  mijn ldh slechte cholestrol was 3.3
  en hdl was 1.2 is dit goed?

 • Marjo
  17/10/2016 om 2:13 pm

  Beste Jasper,
  Ik slik al jaren medicijnen tegen hoge bloeddruk, en mijn cholestorol is nu erg hoog ruim 10, maar ik heb al eens medicatie gekregen hiervoor maar ben daar mee gestopt omdat ik me haast niet meer kon bewegen van de spierpijn.
  Ik heb geen overgewicht, eet gezond en beweeg door ruim een uur met de honden door de polder te lopen, te kick-biken, loop talloze malen per dag de trap op en af en ben de hele dag bezig.
  Wat kan ik nog meer doen om het te verlagen??

  • Jasper Alblas
   19/10/2016 om 12:38 pm

   Vervelend dat het hoog blijft Marjo. Waarschijnlijk gaat er in je voedingspatroon toch nog iets niet helemaal goed. Laat je granen, zuivel, suikers en snelle koolhydraten weg en eet je helemaal onbewerkt? Probeer eens een maand lang te eten volgens de recepten van het 7×7 receptenboek om te kijken wat het voor je kan betekenen. Grote kans dat je waarden verlagen. Succes!

 • m biemans
  24/09/2016 om 8:07 am

  Ik wil even in gaan op de reactie dat eieren je cholesterol in het bloed verhogen. Deze informatie is van 40 jaar geleden en dus achterhaalt. Teveel eieren zijn niet goed, dit geldt voor ieder product wat je teveel nuttigt. Als je simpel in gedachten houdt dat er uit een ei een compleet kuiken komt, dan kun je nagaan hoeveel goede stoffen er in een ei zitten. Mijn C is altijd te hoog geweest. Zelfs met medicijnen blijft het LDL te hoog en HDL wordt dan lager. Ik krijg hypo verschijnselen en spierpijnen Door de medicatie. Wat ze niet vertellen is dat je er diabetes van kunt krijgen. Dat gaat de huisarts ook niet toegeven, omdat hij de verantwoordelijkheid niet niet wil dragen als je geen medicatie slikt en uiteindelijk last krijgt van je hart en vaten. De medicijnen leveren de fabrikant, en alles wat er tussen zit, veel geld op. Dus krijgen mensen te vaak ten onrechte de medicatie met alles gevolgen van dien. Een gezonde voeding is altijd beter. Koolhydraat arm eten ben ik geen voorstander van, zorg gewoon dat je niet teveel binnen krijgt. Ik ben goed op gewicht en gezond. Ik eet maar 3 plakken brood per dag. Veel groente en producten als kaas, wortel, tomaat. Weinig suikers. Ik probeer ook noten te eten. Super gezond. Succes Jasper!

  • Jasper Alblas
   26/09/2016 om 2:24 pm

   Dank voor je bericht Moniek. Fijn dat je een goede balans hebt gevonden in je eetpatroon waar jij je goed bij voelt en je gezondheid mee op peil houdt. Ga zo door!

 • Chris
  02/06/2016 om 1:44 pm

  Beste bezoeker,

  Interessant om te lezen hoe mensen bezig zijn met het verlagen van cholesterol via voeding. Mijn naam is Chris, ik ben student aan de Wageningen Universiteit en doe onderzoek naar de mogelijkheden van het toevoegen van het cholesterolverlagende ingrediënt Oatwell aan koek. Ik ben hierbij geïnteresseerd naar de eigenschappen die mensen vinden passen bij een dergelijk koekje. Ik wil u bij deze dan ook vragen om de volgende enquête in te vullen: http://www.surveyanalytics.com/t/AI4roZOMnh. U zou me er enorm mee helpen. Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Chris

 • Riena
  22/05/2016 om 8:55 pm

  Hallo .jasper.
  Geen koolhydraten meer .
  Dus geen pasta .brood .aardappelen. havermouth.creakers.rijst .

  Maar wat nagedacht je dan wel ‘s. Morgens en de lunch.
  Groetjes riena

  • Jasper Alblas
   23/05/2016 om 9:26 am

   Havermout kun je wel prima eten. Dat is ook veilig wat betreft je cholesterolgehalte. In deze artikelen lees je precies wat je als ontbijt en lunch kunt eten.

 • william
  15/03/2016 om 10:15 pm

  Hallo, mijn erfelijke c hoogte was 9.6 en kreeg het door vanalles en nog wat, niet naar beneden. Leef en eetgewoonte aangepast, niets hielp. Slik nu pillen, en heb een c hoogte van 5.4 toch wil ik graag van die pillen af, maar ik denk dat de waarde weer snel omhoog zal schieten. Al eet ik nog zo gezond. 2 familieleden ( vader en broer ) zijn overleden door hartproblemen. Mijn broer had een c hoogte van meer dan 13. Overige broers en zussen hebben eveneens een te hoog c gehalte en redden het niet om dit zonder pillen omlaag te krijgen.

  • Jasper Alblas
   21/03/2016 om 5:42 pm

   Dat is erg vervelend William. Toch raad ik je aan om te gaan eten volgens de 7×7 receptenmethode. Natuurlijk en koolhydraatarm eten is voor iedereen gezond en zal ervoor zorgen dat je je fitter en energieker gaat voelen, ook zal het wellicht toch wat aan je waarden veranderen. Veel succes!

 • Bridget
  04/03/2016 om 10:27 am

  Beste Jasper,

  Ik (48 jaar) heb afgelopen week een cholesterol check gehad, mijn cholesterol ratio ( totaal cholesterol/HDL ) kwam uit op 2,5 mmol/l, referentiewaarde is 5,0 mmol/l, volgens mijn huisarts is deze waarde prima, maar daar ik ook een te laag vitamine d gehalte heb (39), vraag ik mij toch af of deze ratio waarde niet aan de lage kant is.

  Groet,
  Bridget

  • Jasper Alblas
   04/03/2016 om 1:28 pm

   Hallo Bridget, daar kan ik helaas geen antwoord op geven omdat ik meer informatie nodig heb. Zolang je gezond eet zal je cholesterol naar het juiste niveau gaan. Check dit altijd even met je arts zoals je dit al gedaan hebt. In Nederland is het heel lastig om in de winter een gezond vitamine D niveau te behalen. Ik raad daarom veel mensen aan deze vitamine te supplementeren.

 • Marvin Alexander
  29/02/2016 om 3:10 pm

  Goed om te lezen dat ook jij een geïntergreerde aanpak naar een gezond lichaam kan aanbevelen. Als personal trainer is training en beweging mijn expertise gebied en is de informatie aangaande voeding tijdens mijn opleiding summier geweest. De kennis omtrent HDL/LDL en cholesterol is exact zoals jij het omschrijft in jouw artikel: beperkt en gebaseerd op foutieve onderzoeksresultaten. Met dit zeer waardevolle artikel als aanvulling voel ik me meer gesterkt een gedegen advies te kunnen geven aan mijn cliënten, bedankt!

  Marvin Alexander
  Dazzle! Personal Training System

 • moon
  13/02/2016 om 8:22 pm

  Hallo,
  Vandaag mijn cholesterol laten meten op de gezondheidbeurs.
  ik had tot mijn verbazing een hoogte van 7;84.
  Mijn LDL was 4,94 en de HDL was 1;73
  Ik schrok mij wezenloos meer omdat ik een jaar een geleden een meting had van 3;8 en een half jaar geleden een score van 3;6. Fantastische gemiddelde dus.
  Mijn levenspatroon is niet gewijzigd ten opzichte van een jaar geleden.
  Het enige wat ik had was dat ik gisteren een enorme stressdag had.
  Kan iemand mij vertellen hoe dit mogelijk is.

  • Jasper Alblas
   15/02/2016 om 6:58 pm

   Laat aankomende week nog even een meting doen bij je huisarts. Als het daar weer zo hoog is raad ik je aan om te gaat eten volgens de recepten van het 7×7 receptenboek. Je zal zien dat je waarden dan snel weer goed zullen zijn.

  • saskia de groot
   04/03/2016 om 4:20 pm

   De cholesterolmeting is een momentopname en bij veel stress produceert het lichaam ook meer cholesterol. Dus laat het gewoon nog een keer meten op een rustig moment en kijk dan wat de waardes zijn !

 • Corrie
  31/01/2016 om 12:55 pm

  Mijn LDL cholesterol is 3.7 gemeten met een HBA1 van 47. Nu vindt mijn huisarts dat ik aan de simvastatines moet. Dit heb ik eerder geprobeerd en ik had ontzettend last van de bijwerkingen, sliep geen nacht meer (echt klaar wakker) en verrekte van de spierpijn. Ik ben toen met dit middel gestopt. Nu wil ze dat ik daar toch weer mee ga beginnen.
  In de afgelopen jaren heb ik door de ziekte van mijn man erg veel stress gehad met 2015 echt een verschrikkelijk jaar met het verlies van een ouder en een schoonouder en een heel druk jaar op mijn werk. Het rouwproces is nog in volle gang maar verder is het weer wat rustiger. Ik probeer dus veel meer rust in te brengen sinds een paar weken. Eerder naar bed, veel minder koffie drinken en voor ontspanning zorgen. Alhoewel ik flink overgewicht heb eet ik wel gezond. Ik kook alles zelf zonder pakjes en zakjes, met veel groenten en weinig vlees. Nu het leven weer wat rustiger is ga ik ook weer naar de sportschool om wat extra te bewegen. Het huishouden doe ik naast mijn baan van 40 uur per week ook gewoon zelf. Het is niet ideaal maar ik doe mijn best. Heb je nog tips voor mij hoe ik dat ldl met tenminste 0,2 te verlagen zodat ik niet aan die simvastatines hoef? Groet Corrie

  • Jasper Alblas
   01/02/2016 om 8:14 am

   Hallo Corrie, goed dat je het gezonde eten, ontspannen en bewegen weer opgepakt hebt. Volg de tips in bovenstaand artikel om ook je cholesterol weer op niveau te krijgen. Als je koolhydraatarm en natuurlijk blijft volgens het 7×7 receptenboek, zal je je overtollig vet verbranden en je cholesterol naar een gezond niveau dalen. Wees aankomende tijd extra gedisciplineerd, hou het ook in de weekenden vol, dan zullen ze waarschijnlijk snel dalen en zal je niet aan de simvastatines hoeven. Veel succes! Groet Jasper

  • Louise
   14/09/2016 om 11:42 am

   Beste Corrie,

   Ik eet sinds 6 maanden veganistisch, dus geen dierlijke producten meer. Het cholesterol uit ei (132 -184 mg)wordt wel degelijk in het bloed opgenomen! Het Amerikaanse onderzoek wat dateert uit 2015 en zegt dat dit niet zo is is gesponsord (gelden) vanuit de eier-industrie zelf. Helaas is er weinig onderzoek meer onafhankelijk. Mijn LDL zakte binnen zes maanden van 3,28 naar 2,37. Zonder enkele vorm van medicatie. Met mijn cholesterol is niks mis maar ik wil deze echte info toch even met u delen. Lees het Nederlandstalige boek van Lisa Steltenpool (dieetist) of het amerikaanse boek van John Mc Dougall, the starch solution. Of nog makkelijker: kijk op You Tube de filmpjes van Dr. Fuhrman, John Mc Dougall. Een mens heeft juist koolhydraten nodig. Echter niet de witte, geraffineerde koolhydraten.

   In het kort: Veel groenten (50 procent rauw- 50 procent gekookt) 2 x per dag groente, bijna geen olie, veel fruit volkoren granen en bonen. Bonen weken en koken niet uit blik, deze zijn doorgekookt. De combinatie van bonen met hele granen als gerst, gierst, spelt, amaranth, quinoa zorgen samen voor een volledig aminozuur (eiwit) net als in vlees. Deze combi is dus wel belangrijk als je plantaardig eet. Ik doe beiden in een snelkoopan. Nachte weken en 8 minuten in de snelkookpan ipv een uur koken.

   Ik hoop dat u iets heeft aan mijn berichtje. Maar dit is mijn ervaring. Ik wens u het allerbeste.

 • sonja
  12/01/2016 om 9:14 pm

  IVM hoge cholesterol heeft mijn cardioloog mij een statine voorgeschreven. Alle statines geprobeerd maar voelde mij bij geen prettig. Sinds ongeveer een jaar slik ik nu een ezetimibe. Deze stof zorgt ervoor dat mijn darmen minder cholesterol opneemt. Een dieet is mij niet voorgeschreven. Volgende maand moet ik voor controle komen bij de cardioloog en wordt ook mijn bloed nagekeken.
  Als ik zo uw artikel lees trek ik de conclusie dat cholesterol in mijn darmen, -de cholesterol die ik dus uit voeding binnen krijg- niet van invloed is op de cholesterol in mijn bloed.

  Ik ben reuze benieuwd naar (de) reactie(s)

  • Jasper Alblas
   19/01/2016 om 2:20 pm

   Hoi Sonja dat klopt, de cholesterol die je binnenkrijgt uit voeding hoeft niet perse de cholesterol in je bloed te verhogen. Als je gezond eet aan de hand van de boodschappenlijst zal je cholesterol waarschijnlijk naar een gezond niveau dalen.

 • yvonne
  06/11/2015 om 9:15 pm

  bloedgeprikt. cholesterol totaal 9.5
  cholesterol ratio 6
  hdl cholesterol 1.7
  ldl cholesterol 6.6

  de arts boos omdat ik geen pillen wil slikken…
  had nog nooit iemand gezien die het cholesterol gehalte zo hoog had.
  ik raak er niet van overstuur, maar ik wil wel graag gezond verder blijven leven.

  wie kan uitleggen wat die waarden precies inhouden?

  bedankt alvast.
  yvonne

 • Ingrid
  26/10/2015 om 12:23 pm

  Hallo Jasper,
  Een tijdje geleden bleek mijn cholesterol aan de hoge kant. Ik ben toen plantensterolen in tabletvorm gaan gebruiken. (Flinndal) Ik eet weinig brood (ik hou niet van Becel, wel iets bio-roomboter)en veel fruit en groente, bakken doe ik in kokosmat of olijfolie. Hoe denk jij over het gebruik van deze plantensterolen in tabletvorm?

  Groet,
  Ingrid

  • Jasper Alblas
   28/10/2015 om 12:03 pm

   Hallo Ingrid, het gebruik van deze producten is niet nodig als je de juiste voedingsmiddelen eet. Je zal merken dat als je een maand enkel voedingsmiddelen van de boodschappenlijst eet of eet volgens het 7×7 receptenboek, dat je cholesterol waarden gaan dalen. Zonde om tabletten te gaan slikken als het niet nodig is toch?

 • Leo Hendriks
  08/10/2015 om 6:11 pm

  Beste Jasper,

  hoe moeten zieke mensen het nou doen die geen 30min kunnen lopen en in de rolstoel zitten er wordt altijd maar advies gegeven voor eigelijk gezonde mensen,kun je ook eens advies geven voor mensen als ons die noodgedwongen in de rolstoel zitten die ook graag gezond willen eten en niet extra bij komen ,hoop op jou voor een reactie hierop.
  groetjes,

  Leo Hendriks

 • Guus
  02/10/2015 om 6:49 pm

  Hallo, met aandacht dit artikel gelezen en heb een vraag over Cholesterol niveau en ratio.
  Ik heb anderhalf jaar bloedtest gedaan en veel te hoge waarden cholesterol, triglyceriden en gamma-Gt. Niet-roker en loop 3x per week 7-12km en eet héél divers, mediterraan dieet en bakken alleen in olijf olie. Maar ook een stevige drinker. Ben gestopt met bier en sterke drank en alleen af en toe een wijntje. Nu zijn de waarden van gamma-Gt en triglyceriden behoorlijk gezakt (tot onder max v.d. norm) maar cholesterol blijft gelijk op 6,9. Volgens mijn arts veel te hoog. Maar mijn HDL is 2,2 en dus is de ratio prima.
  Voel me prima en heb het idee dat ze me een kwaal willen aanpraten. Ik slik nu ca. 3 maanden Rode rijst pillen, die hebben dus niet echt geholpen. Hoe moet ik volgens jou de 6,9 zien? Is dat toch iets om wat aan te doen?

  • Jasper Alblas
   14/10/2015 om 4:10 pm

   Ik raad je enkel aan om te blijven bewegen en een gezond voedingspatroon te blijven volgen, dan zullen je cholesterolwaardes waarschijnlijk vanzelf verder zakken, dit kan best langzaam gaan. Ik ben geen arts dus ik zal geen diagnose doen of medicijnen aan- of afraden. Neem je eetpatroon nog eens kritisch door en eet enkel voedingsmiddelen die op de boodschappenlijst staan en blijf vooral goed naar je lichaam luisteren.

 • Gert
  26/08/2015 om 11:02 am

  Beste Jasper, zou je mij misschien wat uitgebreider kunnen uitleggen waarom havermout juist niet je cholesterol verlaagt? Welke producten kan ik dan het best gebruiken om de waarden te verlagen? Grt Gert

  • Jasper Alblas
   28/08/2015 om 3:47 pm

   Hallo Gert, Granen (eigenlijk koolhydraten) zijn niet positief voor je cholesterolgehalte. Havermout is een oergraan (glutenvrij heeft mijn voorkeur) en zou je daarmee aan de gezonde kant van het spectrum kunnen plaatsen. Ik zou er daarom niet teveel van eten, maar zo nu en dan kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je veel groente, gezonde, natuurlijke vetten en eiwitten eet uit (grasgevoerd) vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten en oliën. Zo kun je het gezondst je cholesterol verlagen.

 • Gideon
  02/08/2015 om 10:18 am

  Over cholesterol
  Ha Jasper, ik volg je mailing met interesse. Heb diverse mensen attent gemaakt op je bestaan en die pikken er hopelijk wat van op.
  Mijn cholesterol waardes zijn bijzonder hoog, heb familiaire hypercholesterolemie en ben gestopt met de cholesterolverlagende medicijnen omdat ik daar veel spier en gewrichtspijn van kreeg.
  Heb jij kennis over deze aandoening, ik kan moeilijk elke dag een pond aardbeien naar binnen werken en dan maar hopen op een goede afloop. Volgens mijn toenmalige specialist is het heel goed om gezond te eten, maar zal het nauwelijks invloed hebben op mijn cholesterolwaardes. Laat je licht hier eens over schijnen a.u.b. en graag ook reacties als je dezelfde aandoening hebt.
  Bij voorbaat dank
  Gideon

  • Jasper Alblas
   04/08/2015 om 12:56 pm

   Hallo Gideon, leuk om te horen dat je zo enthousiast bent! Natuurlijk en koolhydraatarm eten zal je gezondheid hoe dan ook erg goed doen. Ik ben er van overtuigd dat je cholesterolwaarden er met deze manier van eten beter uit zullen zien dan als je bewerkte en koolhydraatrijke voeding zal eten. Ook kan het je spier- en gewrichtspijn verminderen. Een goede tip om mij hier eens meer in te verdiepen. Ga ervoor met gezond eten! Groet Jasper

 • jaap
  04/06/2015 om 8:45 am

  beste Jasper
  Havermout zou goed zijn voor het verlagen van cholesterol
  Kom toch vaak tegen dat granen /Havermout is dus een graan produkt/niet goed zou zijn voor je cholesterol
  Mvgroet
  Jaap

  • Jasper Alblas
   08/06/2015 om 1:41 pm

   Hallo Jaap, dat klopt, goed opgemerkt. Granen (eigenlijk koolhydraten) zijn niet positief voor je cholesterolgehalte. Havermout is een oergraan (glutenvrij heeft mijn voorkeur) en zou je daarmee aan de gezonde kant van het spectrum kunnen plaatsen. Ik zou er niet teveel van eten, maar zo nu en dan kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je daarnaast veel groente, gezonde vetten en eiwitten eet. Zo kun je het gezondst je cholesterol verlagen.

 • Jolanda
  02/06/2015 om 7:57 am

  Beste Jasper,

  Hoe nu verder, ben al een langere periode met jou receptenboek aan de slag en ben wel tevreden met resultaten.
  Vraag me alleen af of het wel goed is om zoveel eieren te eten?
  en hoe ga ik nu verder? uit het receptenboek blijven eten of kan ik ook weer wat afwisselen met brood?
  ik hoor het graag
  Jolanda

  • Jasper Alblas
   02/06/2015 om 2:48 pm

   Hallo Jolanda, goed om te horen dat je tevreden bent met de resultaten. Lees dit artikel eens dan weet je waarom het goed is om zoveel eieren te eten. Het beste kun je zo natuurlijk mogelijk blijven eten. Je kunt dit doen volgens het receptenboek en er je eigen draai aan geven. Je weet inmiddels wat je moet eten om af te vallen en dit kun je ook het beste eten om op gewicht te blijven. Pas op met brood, dit heeft weinig voedingswaarde en voor je het weet sluipt de gewoonte om het te eten er weer in en dat is niet de bedoeling. Zo nu en dan kun je proberen iets te eten wat buiten de boodschappenlijst valt en onderzoeken hoe je lichaam erop reageert. Gaat het goed, dan kun je het af en toe eens eten, maar merk je dat je lichaam er niet goed op reageert, of dat je ervan aankomt dan kun je het beter niet eten. Succes!

 • Veronica
  22/04/2015 om 1:01 pm

  Ik heb een familiair verhoogd cholesterol. Dus zit in de familie. Mijn moeder en 2 tantes overleden door een hartaanval. Terwijl ze gezond leefden.Mijn cholesterol is ook iets te hoog. Het LDL is 2.8. Is dat nou hoog? Cardio vind van wel. Mijn HDL is weer iets te laag. Symsastine gekregen. Cholesterol omlaag. Maar kreeg vreselijke spierpijnen. Dus weer gestopt. Ik krijg volgende week een hart katherisatie omdat een slagader bijna verstopt zit. Dus dan gaan ze kijken in hoeverre de ader verstopt zit. Ik heb ook een Bloedverdunner gekregen waar ik geen bijwerkingen van heb.
  Toch raar. Ik eet gezond. Roerbak meestal in kokosolie. Een groenten en fruit. Elke dag een half uur a een uur met de honden lopen. Tussendoor thuis ook push ups . Dansen.En toch gebeurd dit mij. Snap er niks van. Ik koop mijn groente en fruit in supermarkt. Omdat ik gewoon het geld niet heb om het in een natuur winkel te kopen helaas. Ik heb ook gehoord dat rode gist rijst het cholesterolgehalte kan verlagen. Kan jij mij nog wat tips geven svp?

  • Jasper Alblas
   24/04/2015 om 1:03 pm

   Wat rot voor je Veronica. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en blijf je best doen om zo natuurlijk mogelijk en koolhydraatarm te eten. Schrijf je in op de website, download mijn boodschappenlijst en eet enkel producten van de lijst!

 • Loes
  30/03/2015 om 8:22 pm

  Beste Jasper,
  Ik wil je bedanken voor je duidelijke uitleg over de cholestorol perikelen. Eindelijk iemand die belangeloos dit onderwerp kan toelichten. Ik ben 67 jaar en na alles te hebben geprobeerd met de statinehoudende medicijnen, die pijnlijke bijwerkingen hadden en mij beperkten in mijn bewegingen heb ik voor mezelf besloten hier nooit meer aan te beginnen. Ik ben diabeet en heb voor borstkanker bestraling en een chemo achter de rug. Hierbij moet ik 5 jaar een anti-hormoonkuur innemen. Hierdoor ook pijnlijke spieren en gewrichts klachten. Bij mijn voorgaande controles bij de internist had hij aangegeven dat er geen medicijnen bestaan zonder statines, dus hiermee gaf hij aan niets te kunnen doen voor verlaging buiten statine. Bij mijn controle van paar dagen geleden werd bij mijn bloedonderzoek geconstateerd dat mijn cholestorol was gestegen van 6 naar 7.6. De waarde 6 was een stabiel gegevenen het verbaasde mij dat hij mij nu toch aan de statine wil hebben met het idee dat er misschien nu wel een medicijn is met statine, waarop ik misschien anders zal reageren.
  Wat kunt u mij aanraden?
  Met vriendelijke groet
  Loes

  • Jasper Alblas
   02/04/2015 om 1:59 pm

   Graag gedaan Loes. Ik wil graag eerst even benadrukken dat ik geen dokter ben. Ik zou je willen aanraden om hoge prioriteit te geven aan je gezonde voeding. De symptomen die je aangeeft duiden erop dat je lichaam er erg slecht aan toe is.

   Medicijnen behandelen altijd de symptomen en haast nooit de oorzaak van het probleem. Als je enkel op medicijnen vertrouwd zal je de oorzaak dus nooit oplossen.

   De oorzaak van de symptomen die je aangeeft is bij vrijwel iedereen prima te verhelpen door gezonder te leven. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg voldoende, etc. Geef gezonde voeding de prioriteit die het verdiend. Op deze website vind je precies wat ik versta onder gezond eten.

 • raf
  23/03/2015 om 9:52 pm

  Ik ben 43, weeg 77 kilo ben 1 meter 78 hoog.
  ik heb 300 cholestorol…. ben ik pas te weten gekomen 3 weken geleden…. Nu zijn mijn ogen open gegaan natuurlijk
  de dokter heeft mij pillen voorgeschreven en ik ben onmiddellijk gestopt met varkensvlees, roodvlees, sauzen…frituur…. Alles wat lekker is eigenlijk
  Ik moet leren gezond eten. … en sporten. …… Dat wordt een efforke….. Maar wat moet moet
  groetjes

  • Jasper Alblas
   26/03/2015 om 8:36 am

   Eet zo natuurlijk mogelijk. Je zal merken dat het lekkerder is dan je nu denkt. Succes Raf!

 • frank verbaarendse
  11/01/2015 om 7:37 pm

  hallo op mijn 38 jaar hartinfarct gehad nu ben ik 48 en heb het probleem dat mijn hdl waarde te laag is namelijk 0.6 ik beweeg veel in mijn werk en probeer op mijn voeding te letten nooit gerookt maar wel makkelijk gestrest en een slechte slaper wat raad u mijn aan.ik ben wel gestopt met atervastine waar mijn huisarts niet blij mee was en ben momenteel meer b3 aan het nemen maar ik kan niet meer dan 80 mg gebruiken omdat ik vervelende klachten hiervan heb namelijk tintelingeb in mijn armen nek en hoofd!
  kan u mij een advies geven??
  vriendelijke groet frank verbaarendse

  • Jasper Alblas
   12/01/2015 om 5:08 pm

   Hallo Frank,

   door gezond te eten (zie boodschappenlijst), voldoende te bewegen, genoeg te rusten en ervoor te zorgen dat je stress niveau’s niet te hoog zijn. Zal het cholesterol niveau bij gezonde mensen vanzelf op een gezonde hoogte komen.

   Extra vitamine supplementeren kan inderdaad bijdragen aan de gezondheid, maar kijk wel uit met de hoeveelheden.

   Als dergelijke klachten niet verdwijnen door een gezond leef en eetpatroon kun je het best even contact opnemen met de huisarts.

 • Cees Smit
  28/11/2014 om 11:11 am

  Wat heeft grapefruit voor invloed op cholesterol !
  Want dit mag je niet samen met simvastatine tabletten gebruiken?
  Graag Uw mening over deze vraag,

  B.v.d Mvrg Cees

  • Jasper Alblas
   30/11/2014 om 6:55 pm

   Grapefruit zorgt ervoor dat de statine langzamer opgenomen wordt in je lever. Dit zorgt ervoor dat er meer van het medicijn in je bloedbaan blijft, dit kan gevaarlijk zijn.

   Kijk uit met het gebruik van statine. In dit artikel schrijf ik over de gevaren van statine.

 • joke
  15/08/2014 om 5:11 pm

  Is kokos olie wel zo gezond, het heeft een hoog verzadigd vet?

  • Jasper Alblas
   23/08/2014 om 2:42 am

   Er is niets mis met natuurlijk verzadigd vet. Je kunt de kokosolie gewoon gebruiken.

   Dat verzadigd vet zou leiden tot hart- en vaatziekten en een ongezond cholesterol is gebaseerd op verkeerd uitgevoerde studies en blijkt onjuist te zijn.

 • Marischka
  31/07/2014 om 9:23 am

  Ik heb ook een te hoog cholesterol maar ben met mij 1.62m en 55 kilo niet echt zwaar, ik let heel goed op mijn eetpatroon, gebruik nauwelijks vetten en eet nooit frituur voedsel,veel fruit en groentes en een handvol noten per dag.Ben 3 dagn per week in de sportschool. Wat moet ik nu nog doen om ervan af te komen?

  • Jasper Alblas
   02/08/2014 om 3:50 am

   Hallo Marischka,

   om je cholesterol te verlagen is het belangrijk dat je voornamelijk onbewerkt voedsel eet. En daarmee bedoel ik chemische onbewerkt. Natuurlijke vetten zoals extra vergine olijfolie, kokosnootolie en lijnzaadolie zijn juist erg gezond.

   Veel succes!

 • kristianna
  24/07/2014 om 12:07 pm

  Ik vind je verhaal duidelijk, maar ik begrijp iets niet. Je hebt het erover dat een laag ratio slecht is en een hoog ratio goed is. Het is echter net andersom. je ratio moet onder 4 zitten om goed te zijn, hoe lager hoe beter. Hoe hoger hoe slechter. Of lees ik het niet goed?

  • Jasper Alblas
   02/08/2014 om 3:55 am

   Hallo Kristianna,

   mensen met een lage HDL/LDL-ratio hebben een grotere kans op hart en vaatziekten dan mensen met een hoge HDL/LDL-ratio. Dus HDL is ‘goed’ en LDL is ‘slecht’.

   • Ankie
    29/10/2014 om 1:30 pm

    Ik denk dat Kristianna de Chol/HDL ratio bedoelt, die meestal door het laboratorium er bij berekend wordt!
    Chol/HDL ratio is optimaal als deze lager dan 4 is. Dus eigenlijk het tegenovergestelde van HDL/LDL ratio!!

 • rob
  30/04/2014 om 9:17 am

  Hallo Jasper,

  Even een vraagje over hardlopen.
  Sinds begin dit jaar ben ik langzaam begonnen met een beetje trimmen/hardlopen. Dit heb ik vrij rustig opgebouwd naar ongeveer vijf kilometer in 35/40 minuten. Ik loop dus vrij rustig. En dit doe ik drie keer per week. Is dit bezwaarlijk???

  mvrgr

  Rob

  • Jasper Alblas
   09/05/2014 om 2:08 pm

   Hallo Rob,

   het is niet bezwaarlijk voor je gezondheid, maar kijk wel uit voor blessures als gevolg van slijtage van je gewrichten.

   • jfm de boer-bos
    27/08/2014 om 1:41 pm

    Slik al jaren cholesterol tbl. Simvastatine, pravastatine wat niets deed, nu atorvasatine wat wel de waarde laat zakken, wil eigenlijk stoppen met deze tbl.
    slik ook al 22 jaar med. Om de snelle schildklierwerking te regelen en ook een plastbl.
    ik denk dat dit met mijn hyperthereoidie te maken heeft.
    huisarts zegt dat plastbl. En de atorvastatine tot je dood geslikt kunnen worden maar ik heb mijn twijfels.
    de schildkliermedicatie kan ik niet stoppen, heb ik al eens geprobeed.
    Ben eerder te mager met lengt 1.64 en gewicht 56 kilo.
    WAT IS WIJSHEID?

 • marleen
  16/04/2014 om 9:06 am

  ik vind het nogal kort door de bocht om te stellen dat een ongezonde leefwijze leidt tot een hoge cholesterolwaarde! Mijn vader kreeg zijn eerste hartinfarct op zijn 33ste en was 46 toen hij overleed aan een hartinfarct. Ik was 54 toen ik een hartinfarct kreeg. Ik leidt een gezond leven, sport drie keer in de week, eet gezond, fiets veel, Ik leef gezonder dan menig mens dat te zwaar is, rookt, vet eet enz. en wel een goed cholesterolgehalte heeft. Ik slik dus med. om mijn cholesterol te doen verlagen. Dit is niet prettig want sporten en cholesterolverlagers zorgen weer voor veel spierpijn. In mijn geval heeft een gezond leefpatroon niet genoeg invloed op mijn cholesterolgehalte, en medicijnen wel!

  • Jasper Alblas
   18/04/2014 om 5:12 pm

   Hallo Marleen,

   probeer eens een koolhydraatarm dieet te volgen met enkel natuurlijke producten (dus niets uit een zakje, potje of pakje). Grootte kans dat dit een positieve invloed heeft, misschien zelfs zo goed dat je kunt stoppen met de vervelende medicijnen.

   Succes!

   • theo
    30/08/2014 om 2:27 pm

    Dit vind ik dus echt een belachelijk kort door de bocht antwoord van iemand die er zoveel over schrijft. Bij sommige mensen maakt de lever gewoon te veel cholesterol aan die niet goed wordt afgebroken door het lichaam. En dan heb je die medicatie dus blijkbaar nodig.

 • tjeu teuwen
  16/03/2014 om 5:57 pm

  beste Jasper. Bedankt voor dit erg boeiende artikel over cholesterol verlagen. Er zouiden meer mensen hun positieve belangeloos moeten vetrspreiden.
  toch een kleine opmerking. Zelf ben ik al ruim 40 jaar bezig met voeding, Mazdaznan, Macrobiotiek, Vegetatisme, universele visie, Chinese geneeskune en zo voort. Ik wil absoluut geen commentaar geven of afbreuk doen aan jouw betoog maar ik wil toch even benadrukken dat vetten en dierlijk niet noodzakelijk zijn voor en gezonde voeding en dat granen hier wat onderbedeeld worden. Zelf ben ik jaar vegetariër geweest en ik voelde me nooit zo goed als toen door familiale omstandigheden eet ik nu weer dierlijk maar ik ben mijn granen en groenten blijven koesteren als voorheen. Ik eet gemiddeld 5 tot 7 verschillende groenten, verschillende kookstijlern/dag.

  Ik ben akkoord als je praat over geraffineerde granen, zijn zijn inderdaad basis voor een onevenwichtige voeding maar volle bio granen vormen niet alleen geen enkel risico, ze zijn onontbeerlijk voor een gezonde voeding.Men vindt ze daarom ook in iedere cultuur, in ieder land zij het jammer genoeg in geraffineerde vorm ald gevolg van onze “verbeterde” maatschappij.

  “Men” weet zeer goed hoe het staat met het cholesterol verhaal…er zijn echter miljarden mee gemoeid. Big Pharma staat er jammer genoeg niet om ons gezond te maken, ze zijn enkel geïnteresseerd in onze beurs en de weg daar naartoe is ziekte en niet gezondheid.

  Ik ben zeker dat ik jou niets niets vertelde maar ik wil er je enkel op wijzen dat het voor mensen die niet deze inzichten hebben misschien toch verkeerd zou kunnen overkomen.

  Hoe dan ook bedankt voor alles wat je hier schrijft….een goede ziel voor de mensheid

  Hartegroeten (met de nodige cholresterol)

  Tjeu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *