Wat is collageen en waar is het goed voor?

8 reacties

8794 volgers

Collageen is een lijmvormend eiwit. Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en één die je lichaam in de eerste helft van je leven zelf aanmaakt. Je kunt collageen ook innemen als voedingssupplement.

Wat doet collageen? Waarvoor heb je het nodig?

Collageen speelt een grote rol in het zelfherstellend proces van je lichaam en geeft kracht, stevigheid en elasticiteit aan de bindweefsels in onze huid, botten, spieren, pezen, kraakbeen, nagels en tanden. De aminozuren in collageen zijn de bouwstenen van deze structuren. Daarnaast zijn deze aminozuren ook essentieel voor een goed verloop van vrijwel alle processen in het ons lichaam.

Afname collageen – oorzaak en effecten

Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid en aanmaak van het lichaamseigen collageen af. Dat begint ongeveer vanaf je 25ste levensjaar. Vanaf dan neemt het vermogen om collageen aan te maken langzaam maar zeker af*, tot je lichaam (rond je 50ste) vrijwel niet meer in staat is om zelf collageen aan te maken.

De effecten van collageenafname zie je onder andere aan je huid, die voor een heel groot deel uit collageen bestaat. Het bindweefsel wordt minder stabiel, de huidelasticiteit neemt af en de huid wordt slapper en dunner. Hierdoor ontstaan rimpels en cellulitis.

De afname van collageen in het lichaam draag daarnaast ook bij aan het minder soepel worden van je spieren en gewrichten.

Collageen gebruiken

Onderzoek toont aan dat het innemen van collageen positieve effecten heeft op de elasticiteit en vochtbalans van je huid*. Je huid wordt weer steviger en gladder, en rimpels kunnen door inwendig gebruik van collageen zelfs verminderen*. Je nagels en haren worden gezonder, sterker en gaan meer glanzen.

Daarnaast kan collageen je botten versterken, de soepelheid van gewrichten bevorderen en gewrichtspijn verminderen. Een extra inname van collageen is ook aan te raden voor mensen die geen vlees eten, omdat zij dit eiwit veel minder binnen kunnen krijgen via hun voeding.

Een gemakkelijke en goede manier om collageen in te nemen is door middel van een poeder. Poeder werkt fijner dan tabletten omdat je het gemakkelijk op kunt lossen in bijvoorbeeld een glas water, smoothie, thee, yoghurt of melk. Ook wordt collageen in poedervorm sneller door je lichaam opgenomen.

Viscollageen

Er zijn verschillende soorten collageen van dierlijke en plantaardige oorsprong die als supplement kunnen dienen.

Viscollageen komt qua structuur het meest overeen met menselijk collageen en wordt dus goed opgenomen door ons lichaam.

Veel beter dan bijvoorbeeld collageen van rund, varken of plantaardig collageen.

Kies bij voorkeur voor viscollageen dat niet van kweekvis is gemaakt maar bijvoorbeeld van de snijresten van wilde vis. Dan wordt er geen extra vis voor gevangen.

Hoogwaardige viscollageen poeder

Vitamine C en collageen

Vitamine C speelt een belangrijke rol in de vorming van lichaamseigen collageen*. Daarnaast is van vitamine C zelf ook bekend en bewezen dat het een positief effect heeft op de huid en weerstand*. Het beschermt de huidcellen tegen schade en uv-straling. Vitamine C kun je prima uit je voeding halen. Eventueel kun je een tekort – tijdelijk – aanvullen met een supplement.

Conclusie

Om je lichaam een handje te helpen en de aanmaak van lichaamseigen collageen te ondersteunen is vooral viscollageen* prima geschikt als voedingssupplement. Door dagelijks een dosis viscollageen te nemen van hele goede kwaliteit (altijd alleen met MSC-keurmerk), merk je al snel dat de stevigheid van je huid, haar, nagels, spieren, botten en gewrichten toeneemt.

Op deze pagina vind je meer informatie over onze viscollageen poeder.

 

*Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/866

 

 

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezondheid

Deel dit bericht

Reacties (8)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Kan het zo zijn, dat je van collageen aankomt? Ik gebruik het nu 3 maanden en weeg een kilo zwaarder.
  1. Hi Marianne, dit is erg onwaarschijnlijk als er 1 schepje per dag van gebruikt.
 2. A de Slegte
  op 9 december 2020 om 17:36 zegt
  Als ik collageen poeder neem krijg ik last van mijn borst klieren ,, Is dat schadelijk?
  1. Als je het specifiek krijgt als je collageen gebruikt, raad ik je aan daarmee te stoppen. Dan is dat wellicht niet het juiste supplement voor jou. Als je last blijft houden van je borstklieren doe je er goed aan om even langs de huisarts te gaan.
 3. Ik kom erachter dat voor mij het meest gezonde eten gluten en lactosevrij moet zijn. Is daar een boodschappenlijst voor
  1. Super Fina, je kunt hier de boodschappenlijst downloaden.. Ook zijn al onze programma’s glutenvrij en zo goed als lactosevrij dus kan het interessant voor je zijn om daar eens mee aan de slag te gaan.
 4. Kan het zo zijn, dat je van collageen aankomt? Ik gebruik het nu 3 maanden en weeg een kilo zwaarder.
  1. Hi Marianne, dit is erg onwaarschijnlijk als er 1 schepje per dag van gebruikt.
 5. A de Slegte
  op 9 december 2020 om 17:36 zegt
  Als ik collageen poeder neem krijg ik last van mijn borst klieren ,, Is dat schadelijk?
  1. Als je het specifiek krijgt als je collageen gebruikt, raad ik je aan daarmee te stoppen. Dan is dat wellicht niet het juiste supplement voor jou. Als je last blijft houden van je borstklieren doe je er goed aan om even langs de huisarts te gaan.
 6. Ik kom erachter dat voor mij het meest gezonde eten gluten en lactosevrij moet zijn. Is daar een boodschappenlijst voor
  1. Super Fina, je kunt hier de boodschappenlijst downloaden.. Ook zijn al onze programma’s glutenvrij en zo goed als lactosevrij dus kan het interessant voor je zijn om daar eens mee aan de slag te gaan.
 7. Carine vyvey
  op 26 september 2020 om 10:48 zegt
  Hallo Jasper Bedankt voor je vlugge reactie Ik woon in Spanje zou ik dit hier ook kunnen bestellen? Of iets gelijkaardigs ? Mgv.carine Vyvey
  1. Jazeker. Je kunt de viscollageen via onze webwinkel bestellen en naar Spanje laten versturen!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Voor en na foto: Margo Smit

Top artikel

Margo: 15 kilo lichter én sterker dankzij de Online Sportschool

Lijnen, jojo-en, diëten: Margo deed vele pogingen om af te vallen, maar het resultaat was vaak maar van korte duur. ‘Na een periode van ziek zijn, zwanger zijn en bevallen, wist ik:...

Top artikel

Waar sla jij lichaamsvet op en hoe kom je er van af?

In dit artikel leer je waar lichaamsvet zich in je lichaam ophoopt en hoe je er op een gezonde en eenvoudige manier vanaf komt door koolhydraatarm te eten.

Bekijk alle artikelen