Alles wat je moet weten over transvetten

39 reacties

8794 volgers

Veel mensen hebben niet zo’n goed gevoel bij het woord transvet. Misschien heb jij dat ook. Maar waardoor zou dat kunnen komen?

1. Wat zijn transvetten?

Transvetten, ook wel transvetzuren genoemd, zijn een vorm van onverzadigd vet. Transvetten komen zowel op natuurlijke als kunstmatige wijze voor in onze voeding.

Natuurlijke of dierlijke transvetten

Natuurlijke of dierlijke transvetten komen voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien, schapen en geiten. Deze transvetten ontstaan wanneer deze dieren gras verteren in hun maag.

Industriële of kunstmatige transvetten

Kunstmatige transvetten zijn vetten die door een chemisch proces gemaakt worden van onverzadigde vetten. De olie die in principe gezond is, wordt chemisch zo bewerkt dat er geharde (gehydrogeneerde) vetten en boters van worden gemaakt.

Door de plantaardige oliën (gedeeltelijk) te hydrogeneren blijven ze langer houdbaar (1) en zijn ze beter te verwerken in bijvoorbeeld harde margarines, bak- en braadproducten en gebak, koekjes en snacks. Deze soort transvetten noemen we ook wel industriële transvetten.

Verzadigd vet en onverzadigd vet

Even een opfrisser. Hoe zat het ook alweer met verzadigd en onverzadigd vet?

In onze voeding vind je verschillende vetten:

 1. Onverzadigde vetten
 2. Verzadigde vetten
 3. Transvetten

Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten die het lichaam nodig heeft. Een onderdeel van de onverzadigde vetten zijn de essentiële vetten. Die kan het lichaam niet zelf maken.

Verzadigde vetten
Verzadigde vetten bevinden zich in alles wat dierlijk is, met uitzondering van vette vis. Een andere vorm van verzadigde vetten vind je in kokosolie en rood palmvet.

Transvetten
Transvet is zoals gezegd dus een vorm van onverzadigd vet. Je hebt natuurlijke (dierlijke) transvetten en kunstmatige (of industriële) transvetten.

Op zich zijn vetten niet ongezond. Je hebt eigenlijk alle soorten vet nodig, maar van transvet wordt vaak gedacht dat het beter is om die soort te vermijden.

Lees ons uitgebreide artikel over de verschillen tussen verzadigd en onverzadigd vet voor meer informatie over de eigenschappen en voor- en nadelen van beide soorten.

2. De mogelijke effecten van transvet op je gezondheid

Als we naar de gezondheidseffecten van transvetten kijken, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen natuurlijke (dierlijke) transvetten en kunstmatige (of industriële) transvetten.

Er zijn namelijk onderzoeken die erop wijzen dat dierlijke transvetten niet schadelijk zijn voor de gezondheid (2, 3, 4).

Ditzelfde geldt niet voor kunstmatige transvetten. Die lijken minder goed te zijn voor de gezondheid.

Het effect op je hartgezondheid

Er zijn best wel wat onderzoeken die aantonen dat kunstmatige transvetten het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (5, 6, 7, 8).

Mensen die in plaats van andere vetten en koolhydraten transvetten consumeerden ervoeren een significante toename van LDL (slecht) cholesterol zonder eenzelfde stijging van HDL (goed) cholesterol, terwijl de meeste andere vetten wel dat effect (een toename van beide) hebben (9).

De relatie met diabetes

Er zou een verband kunnen bestaan tussen de inname van transvet en een hogere kans op diabetes.

Een groot onderzoek onder meer dan 80.000 vrouwen wees bijvoorbeeld uit dat degenen die de meeste transvetten consumeerden een 40% hoger risico op diabetes hadden (10), maar er zijn ook vergelijkbare onderzoeken die geen verband aantoonden (11, 12).

Er zijn wel onderzoeken onder dieren die aantonen dat grote hoeveelheden transvetten schadelijk zijn voor de gevoeligheid voor insuline en glucose, wat weer een negatief effect kan hebben op afvallen (13, 14).

Voorlopig moeten we de conclusie trekken dat de relatie tussen transvetten en het risico op diabetes is nog niet helemaal duidelijk is.

De effecten op ontstekingen in je lichaam

Overmatige ontstekingen kunnen bijdragen aan veel chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, metabool syndroom, diabetes en artritis.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat transvetten ontstekingswaarden kunnen verhogen als ze andere voedingsstoffen in de voeding vervangen, maar er is ook onderzoek waarin er geen verschil optrad toen men margarine verving door boter (15, 16, 17).

Toch zijn er ook studies waarbij transvetten in verband worden gebracht met verhoogde ontstekingswaarden, vooral bij mensen met teveel lichaamsvet (18, 19).

De effecten op bloedvaten en kanker

Het lijkt erop dat transvetten negatief van invloed zijn op de gezondheid van je bloedvaten.

In een onderzoek waarin verzadigde vetten werden vervangen door transvetten, daalde het HDL (goed) cholesterol bijvoorbeeld met 21% en verminderde de verwijding van aderen met 29% (20).

Met betrekking tot kanker: er zijn nog niet veel onderzoeken die het effect van transvetten op kanker hebben onderzocht. Er is een onderzoek dat een verband aantoont tussen het consumeren van transvetten vóór de menopauze en een verhoogd risico op borstkanker na de menopauze (21).

Maar er zijn ook onderzoeken die suggereren dat de link met kanker erg zwak is (22). Er moet dus echt eerst meer onderzoek gedaan worden, voor we er iets over kunnen zeggen.

Samengevat kunnen we stellen dat er aanwijzingen zijn dat transvetten inderdaad negatieve effecten kunnen hebben op onze gezondheid. Dit geldt dan vooral voor kunstmatige transvetten.

3. Waar zit transvet in?

Gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën zijn goedkoop om te maken en lang houdbaar. Deze bron van transvetten is de grootste in onze voeding, al is onder invloed van wereldwijde wet- en regelgeving de hoeveelheid transvet in onze voeding wel aan het afnemen (23).

Vroeger bevatten bijvoorbeeld harde margarines en bak- en braadvetten veel transvet. Tegenwoordig neemt de hoeveelheid transvet in deze producten af door aanpassing van de techniek en het gebruik van andere grondstoffen.

Maar er bestaan nog steeds flinke verschillen tussen soorten producten. Lees dus goed de etiketten van wat je koopt. Wanneer je de volgende termen ziet staan, weet je dat er transvetten in het product zitten:

 • Gedeeltelijk geharde olie/vet
 • Geharde olie/vet
 • Gedeeltelijk gehydrogeneerde olie/ vet
 • Margarine, halvarine

7 X 7 Afslank Programma

In dit programma vind je meer dan 100 koolhydraatarme recepten met alleen maar natuurlijke ingrediënten!

Bekijk programma

Producten die mogelijk veel transvetten bevatten

 • Koekjes, bladerdeegproducten, chips, snoep
 • Margarine en halvarine
 • Gebak, cake
 • Frituurvet en gefrituurd voedsel gebakken in hard vet
 • Diepvriesproducten: kroketten, kaassoufflés, frikadellen, patat
 • Koffiecreamer
 • Pizza’s
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Instant mixen en -sauzen

Er zijn ook een aantal producten waarvan je het misschien niet verwacht of waarvan je juist ten onrechte denkt dat ze veel transvetten bevatten, bijvoorbeeld pindakaas, boter en palmvet.

Transvet in pindakaas

Ondanks wat wel gedacht wordt, bevat pindakaas geen of zeer weinig transvet. In elk geval niet te veel om het ongezond te maken (24).

Als je pindakaas koopt, is het altijd goed om te kiezen voor een biologische variant zonder toegevoegde suikers. Ook lekker én leuk: je eigen notenpasta maken van bijvoorbeeld hazelnoten met olijfolie. Even blenden en binnen een paar minuten heb je je eigen notenpasta.

Transvet in boter

Let op het verschil tussen boter en margarine en halvarine. Veel mensen denken dat omdat de producten er ongeveer hetzelfde uitzien, ze ook hetzelfde in elkaar zitten, maar dit is niet het geval.

Boter is een zuivelproduct dat wordt gemaakt door room te karnen en bestaat voornamelijk uit zuivelvet. Margarine is een kunstmatig product bedoeld om op boter te lijken en wordt meestal gemaakt van plantaardige oliën.

Boter bevat veel verzadigd vet, margarine is rijk aan onverzadigd vet en soms transvet.

 • Eet je graag boter? Neem dan het liefst biologische smeerboter, boter gemaakt van grasgevoerde koemelk of echte rauwe boter van de koe.
 • Eet je liever margarine? Kies dan voor transvetvrije merken en voor producten die zijn gemaakt met gezonde oliën, zoals olijfolie.

Naast boter kun je ook smeren, bakken en braden met ghee. Lees er alles over in ons artikel dat roomboter en ghee met elkaar vergelijkt.

Palmvet en transvet

Palmvet en palmolie zijn min of meer hetzelfde. Palmvet bevat meer verzadigde vetzuren waardoor het harder is, maar je gebruikt beide producten op dezelfde manier.

Palmolie is in principe een ‘gezonde olie’. Er zijn onderzoeken die aantonen dat palmolie beter is om te gebruiken in de keuken dan boters en oliën die transvetten bevatten (25).

Wil je weten wat nog meer gezonde oliën zijn? Lees er alles over in ons uitgebreide artikel over welke oliën je het beste kunt gebruiken.

Conclusie

Het kan beter zijn om transvetten te vermijden.

Gezien de mogelijke effecten op je gezondheid, adviseren wij om vooral kunstmatige transvetten zoveel mogelijk te vermijden. Hoe kun je dit nu het beste doen? Twee tips:

 • Lees etiketten en scan ze op de eerdergenoemde termen. Realiseer je dat informatie getoond op de rest van de verpakking onvolledig of misleidend kan zijn.
 • Eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Ook biologisch eten is een goede keuze, want in biologische producten is de kans op aanwezigheid van chemische stoffen kleiner.

Meteen een vliegende start maken? Download Jaspers Boodschappenlijst voor een compleet overzicht van natuurlijke, verse en onbewerkte producten die goed zijn om te eten.

Download

Deze boodschappenlijst vormt een compleet overzicht van alle van natuurlijke, verse en onbewerkte producten die goed zijn om te eten.

Ontvang de boodschappenlijst

Wat vond je van dit artikel?

[1] Clarke, R., & Lewington, S. (2006). Trans fatty acids and coronary heart disease. BMJ (Clinical research ed.), 333(7561), 214. https://doi.org/10.1136/bmj.333.7561.214

[2] Gebauer, S. K., Chardigny, J. M., Jakobsen, M. U., Lamarche, B., Lock, A. L., Proctor, S. D., & Baer, D. J. (2011). Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: a comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 2(4), 332–354. https://doi.org/10.3945/an.111.000521

[3] Mozaffarian, D., Aro, A., & Willett, W. C. (2009). Health effects of trans-fatty acids: experimental and observational evidence. European journal of clinical nutrition, 63 Suppl 2, S5–S21. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602973

[4] Bendsen, N. T., Christensen, R., Bartels, E. M., & Astrup, A. (2011). Consumption of industrial and ruminant trans fatty acids and risk of coronary heart disease: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. European journal of clinical nutrition, 65(7), 773–783. https://doi.org/10.1038/ejcn.2011.34

[5] Sun, Q., Ma, J., Campos, H., Hankinson, S. E., Manson, J. E., Stampfer, M. J., Rexrode, K. M., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2007). A prospective study of trans fatty acids in erythrocytes and risk of coronary heart disease. Circulation, 115(14), 1858–1865. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.679985

[6] Pietinen, P., Ascherio, A., Korhonen, P., Hartman, A. M., Willett, W. C., Albanes, D., & Virtamo, J. (1997). Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease in a cohort of Finnish men. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study. American journal of epidemiology, 145(10), 876–887. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a009047

[7] Oomen, C. M., Ocké, M. C., Feskens, E. J., van Erp-Baart, M. A., Kok, F. J., & Kromhout, D. (2001). Association between trans fatty acid intake and 10-year risk of coronary heart disease in the Zutphen Elderly Study: a prospective population-based study. Lancet (London, England), 357(9258), 746–751. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(00)04166-0

[8] Oh, K., Hu, F. B., Manson, J. E., Stampfer, M. J., & Willett, W. C. (2005). Dietary fat intake and risk of coronary heart disease in women: 20 years of follow-up of the nurses’ health study. American journal of epidemiology, 161(7), 672–679. https://doi.org/10.1093/aje/kwi085

[9] Mozaffarian, D., Aro, A., & Willett, W. C. (2009). Health effects of trans-fatty acids: experimental and observational evidence. European journal of clinical nutrition, 63 Suppl 2, S5–S21. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602973

[10] Hu, F. B., Manson, J. E., Stampfer, M. J., Colditz, G., Liu, S., Solomon, C. G., & Willett, W. C. (2001). Diet, lifestyle, and the risk of type 2 diabetes mellitus in women. The New England journal of medicine, 345(11), 790–797. https://doi.org/10.1056/NEJMoa010492

[11] van Dam, R. M., Rimm, E. B., Willett, W. C., Stampfer, M. J., & Hu, F. B. (2002). Dietary patterns and risk for type 2 diabetes mellitus in U.S. men. Annals of internal medicine, 136(3), 201–209. https://doi.org/10.7326/0003-4819-136-3-200202050-00008

[12] Meyer, K. A., Kushi, L. H., Jacobs, D. R., Jr, & Folsom, A. R. (2001). Dietary fat and incidence of type 2 diabetes in older Iowa women. Diabetes care, 24(9), 1528–1535. https://doi.org/10.2337/diacare.24.9.1528

[13] Ibrahim, A., Natrajan, S., & Ghafoorunissa, R. (2005). Dietary trans-fatty acids alter adipocyte plasma membrane fatty acid composition and insulin sensitivity in rats. Metabolism: clinical and experimental, 54(2), 240–246. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2004.08.019

[14] Kavanagh, K., Jones, K. L., Sawyer, J., Kelley, K., Carr, J. J., Wagner, J. D., & Rudel, L. L. (2007). Trans fat diet induces abdominal obesity and changes in insulin sensitivity in monkeys. Obesity (Silver Spring, Md.), 15(7), 1675–1684. https://doi.org/10.1038/oby.2007.200

[15] Han, S. N., Leka, L. S., Lichtenstein, A. H., Ausman, L. M., Schaefer, E. J., & Meydani, S. N. (2002). Effect of hydrogenated and saturated, relative to polyunsaturated, fat on immune and inflammatory responses of adults with moderate hypercholesterolemia. Journal of lipid research, 43(3), 445–452.

[16] Baer, D. J., Judd, J. T., Clevidence, B. A., & Tracy, R. P. (2004). Dietary fatty acids affect plasma markers of inflammation in healthy men fed controlled diets: a randomized crossover study. The American journal of clinical nutrition, 79(6), 969–973. https://doi.org/10.1093/ajcn/79.6.969

[17] Lichtenstein, A. H., Erkkilä, A. T., Lamarche, B., Schwab, U. S., Jalbert, S. M., & Ausman, L. M. (2003). Influence of hydrogenated fat and butter on CVD risk factors: remnant-like particles, glucose and insulin, blood pressure and C-reactive protein. Atherosclerosis, 171(1), 97–107. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2003.07.005

[18] Mozaffarian, D., Pischon, T., Hankinson, S. E., Rifai, N., Joshipura, K., Willett, W. C., & Rimm, E. B. (2004). Dietary intake of trans fatty acids and systemic inflammation in women. The American journal of clinical nutrition, 79(4), 606–612. https://doi.org/10.1093/ajcn/79.4.606

[19] Lopez-Garcia, E., Schulze, M. B., Meigs, J. B., Manson, J. E., Rifai, N., Stampfer, M. J., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2005). Consumption of trans fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction. The Journal of nutrition, 135(3), 562–566. https://doi.org/10.1093/jn/135.3.562

[20] de Roos, N. M., Bots, M. L., & Katan, M. B. (2001). Replacement of dietary saturated fatty acids by trans fatty acids lowers serum HDL cholesterol and impairs endothelial function in healthy men and women. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology, 21(7), 1233–1237. https://doi.org/10.1161/hq0701.092161

[21] Kim, S. H., Chunawala, L., Linde, R., & Reaven, G. M. (2006). Comparison of the 1997 and 2003 American Diabetes Association classification of impaired fasting glucose: impact on prevalence of impaired fasting glucose, coronary heart disease risk factors, and coronary heart disease in a community-based medical practice. Journal of the American College of Cardiology48(2), 293–297. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2006.03.043

[22] Thompson, A. K., Shaw, D. I., Minihane, A. M., & Williams, C. M. (2008). Trans-fatty acids and cancer: the evidence reviewed. Nutrition research reviews21(2), 174–188. https://doi.org/10.1017/S0954422408110964

[23] Center for Food Safety and Applied Nutrition. (2018, 18 mei). Trans Fat. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/trans-fat

[24] Sanders, T.. (2001). Non-detectable Levels of trans -Fatty Acids in Peanut Butter. Journal of agricultural and food chemistry. 49. 2349-51. 10.1021/jf001455a.

[25] Fattore, E., Bosetti, C., Brighenti, F., Agostoni, C., & Fattore, G. (2014). Palm oil and blood lipid-related markers of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of dietary intervention trials. The American journal of clinical nutrition99(6), 1331–1350. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.081190

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (39)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Men heeft als overheid een grote mond als het bv over een vettax gaat .Maar deze vetten verbieden samen met MSG (E621) nee . Of suiker verschillende namen geven om zo de mensen toch suiker geven wat ze niet willen .Nee een Tax op vlees en Vet levert de staat op ipv de burger te beschermen tegen die troep .Komt bij Dat bv melk producten niet meer naar melk smaken . Water aangelengd met berg suiker .Gelukkig heb ik sinds kort een groente boer gevonden die verse melkproducten heeft .En het smaakt ook 10x beter .
 2. Schandalig, dat de overheid ons niet beschermt tegen deze oplichters. Ik eet gelukkig al alleen roomboter en kokosolie en melk v e boerderij, en lees al veel etiketten, maar velen doen dat niet, die horen bescherming te krijgen. Maar de overheid verdiend mogelijk geld aan deze fabrieken.. en dat is waarschijnlijk de reden…
 3. Wat ik merk na het eten van naturel chips (andere chips eet ik niet meer) en bijv frietjes van de snackbar, is dat ik de dag erna hele erge steken in mijn plasbuis krijg en vagina, slokdarm.. etc , weet jij misschien wat dat zou kunnen zijn ik heb dit al best lang..(ik heb ook een L-glutamine en Lysine tekort volgens mijn natuurarts) het valt mij nu op dat ik het heb na het eten op een dag van teveel van deze soorten “voedsel”.
 4. Men heeft als overheid een grote mond als het bv over een vettax gaat .Maar deze vetten verbieden samen met MSG (E621) nee . Of suiker verschillende namen geven om zo de mensen toch suiker geven wat ze niet willen .Nee een Tax op vlees en Vet levert de staat op ipv de burger te beschermen tegen die troep .Komt bij Dat bv melk producten niet meer naar melk smaken . Water aangelengd met berg suiker .Gelukkig heb ik sinds kort een groente boer gevonden die verse melkproducten heeft .En het smaakt ook 10x beter .
 5. Schandalig, dat de overheid ons niet beschermt tegen deze oplichters. Ik eet gelukkig al alleen roomboter en kokosolie en melk v e boerderij, en lees al veel etiketten, maar velen doen dat niet, die horen bescherming te krijgen. Maar de overheid verdiend mogelijk geld aan deze fabrieken.. en dat is waarschijnlijk de reden…
 6. Wat ik merk na het eten van naturel chips (andere chips eet ik niet meer) en bijv frietjes van de snackbar, is dat ik de dag erna hele erge steken in mijn plasbuis krijg en vagina, slokdarm.. etc , weet jij misschien wat dat zou kunnen zijn ik heb dit al best lang..(ik heb ook een L-glutamine en Lysine tekort volgens mijn natuurarts) het valt mij nu op dat ik het heb na het eten op een dag van teveel van deze soorten “voedsel”.
 7. Bedankt voor het fijne artikel! Ik heb één soort snack die ik mezelf nog permitteer en dat is chocola 85% Omdat ik probeer om natuurlijk zwanger te worden vermijd ik transvetten. Nu vraag ik me alleen af of er in chocolade niet toch ook transvetten zitten?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 april 2020 om 08:39 zegt
   Pure chocolade van minimaal 85% is heel mooi om af en toe te nemen. Dat is geen probleem.
 8. Peter van den Boom
  op 12 april 2020 om 15:06 zegt
  M.b.t. etiketten lezen… Inmiddels is het bij Europese wet geregeld, dat er geen transvetten meer vermeld mogen staan 🙁
 9. Ik vroeg me af of er in de (nieuwe) boter van de Lidl, Sodergarden, transvetten zitten. Dit zit er in: boter (68%) (melk), koolzaadolie (19%), water, magere melk, zuursel
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:41 zegt
   Ja oa door de koolzaadolie die erin zit bevat deze boter waarschijnlijk wel transvetten.
 10. Brigitte
  op 19 mei 2018 om 14:39 zegt
  Ik las op wiki dat volledig geharde vetten geen transvet bevatten. Wat is nou waarheid?
  1. Marleen
   op 23 mei 2018 om 14:09 zegt
   De waarheid over transvetten is dat volledige geharde vetten inderdaad geen transvetten bevatten. Volledig geharde vetten bestaan geheel uit verzadigde vetten waardoor het eindproduct een harde niet smeerbare structuur heeft. Vandaar dat de industrie hier weinig gebruik van maakt.
 11. Natuurlijke tranvetten heten transvaceenzuur. Zelf wetenschappers maken die fout. Martijn Katar zegt dat ze get zelfde zijn. Maar is dat ook zo. Scheikundig in ieder geval niet. Ik denk soms dat het bewust wordt gedaan.
 12. Hier staat uitgelegd wat er in margarine zit en hoe het gemaakt wordt, dat lijkt prima. Waar zit dan de adder Jasper? https://www.dehippevegetarier.nl/gezondheid/gezonde-voeding/hoeveel-troep-zit-er-nu-echt-in-margarine/ Of is deze margarine toevallig wel goed? Verwarrend allemaal.
  1. Ik raad het gebruik van margarine niet aan. Door toevoeging en bewerking van verschillende oliën is margarine geen gezonde keuze. Het bevat bijvoorbeeld geharde palmolie. Dit zijn transvetten die je gezondheid niet bevorderen.
 13. Hoi, is Alpro Soya “Lekker Gezond Smeren” ook troep? De termen* die je noemt staan er niet op. Dank alvast. *gedeeltelijk geharde olie/vet geharde olie/vet gedeeltelijk gehydrogeneerde olie/ vet margarine, halvarine
  1. Hallo Joost, Deze raad ik liever niet aan! Op de ingrediëntenlijst staat plantaardige oliën, waaronder palm. Dit is dus een geharde vet. Daarnaast raad ik sojaproducten niet aan. Soja bevat fyto-oestrogenen, veel anti-nutriënten en is vaak genetisch gemanipuleerd.
 14. Hi Jasper, Toen ik een bruin pondspakje Becel boter €0,30 goedkoper zag dan het gewoonlijk geel gebruikte werd ik nieuwsgierig wat de prijs drukte? Lijnzaadolie, zout, palmolie, etc. Toen ik ging googlen kwam ik er achter dat in Italië palmolie(vnl. Nutella en Ferrero) helemaal verboden werd en in België sterk afgeraden i.v.m. raffineren boven 200gr. C. Nederland is de grootste importeur van palmolie. Wat kan je toevoegen aan mijn opgedane kennis over deze schadelijk vermelde oliesoort. Wat ik overigens proefde was dat de bruine verpakking veel “zouter” smaakt, terwijl op de verpakking evenveel zout behoort er in te zitten. M.v.gr. Hans
  1. Marleen
   op 7 maart 2017 om 15:18 zegt
   Hallo Hans, Palmolie wordt gewonnen uit vruchten van de palmboom. Het verbouwen van deze palmbomen gebeurt op grote plantages en heeft een zeer negatieve impact op de sociale en ecologische omgeving. In Indonesië en Maleisië worden honderdduizenden kleine boeren onderdrukt en geforceerd de palmolie tegen lage prijzen te produceren. Deze overproductie heeft een grote impact op de lokale ecologie. Het transport van de olie zorgt bovendien voor veel verontreiniging. Dit is een van de redenen waarom ze het willen verbieden. Palmolie, althans de natuurlijke onbewerkte variant, is een gezonde olie en is erg geschikt om in te bakken en braden. Het hydrogeneren van palmolie zorgt ervoor dat er transvetten ontstaan. Deze transvetten zijn zeer slecht voor het hart en de bloedvaten. Doordat palmolie goedkoop kan worden ingekocht is het erg populair bij fabrikanten. De prijs wordt dan ook gebaseerd op de hoeveelheid en soort ingrediënten die fabrikanten gebruiken. Palmolie is bijvoorbeeld weer een goedkopere variant dan zonnebloemolie en raapzaadolie. De zoutere smaak kan liggen aan bepaalde zoute smaakmakers die zijn toegevoegd. Groetjes Marleen van den Berg, Voedingscoach http://www.jasperalblas.nl
 15. Op pakken smeerboter zie ik bij ingrediënten staan: “mono en diglyceriden van vetzuren” oftewel E417. Mijn vraag is of deze produkten dan transvetten bevatten? Ik kan anders nergens iets uithalen dat er transvetten in zit
  1. Hallo Remco, Staat er op de ingrediëntenlijst plantaardige oliën, gedeeltelijk geharde olie/vet geharde olie/vet, gedeeltelijk gehydrogeneerde olie/ vet margarine, halvarine? Deze worden namelijk aan bijna alle smeerboters toegevoegd. Het zijn andere namen voor geharde vetten oftewel transvetten. Groet, Jasper
 16. Wat ik niet snap is dat het Voedingscentrum margerine en halvarine boters wel aanraadt, terwijl ze ook uitleggen wat transvetten zijn.
  1. Hallo Joop, Dat is erg tegenstrijdig van het voedingscentrum. Wij raden zelf dan ook aan om voor goede grasboter te kiezen als je boter wilt gebruiken.
 17. Een vraagje: Kan iemand aangeven welke plantaardig smeersel het beste gebruikt kan worden als vervanger van (room)boter? We zitten hier met een melkallergie en Ghee is bij ons helaas geen optie. Alvast dank.
  1. irene lelieveld
   op 9 augustus 2016 om 11:32 zegt
   Wat je ook kunt doen is kokosolie of palmolie gebruiken om op je brood te smeren. Verder heeft Albert Hein en de reformzaak de biologische smeerboters waar geen transvetten inzitten. Succes Irene lelieveld
  2. Als je geen Ghee of grasboter kunt gebruiken kom je al snel op een notenboter uit van bijvoorbeeld cashewnoten of amandelen. Je kunt deze zelf maken door noten te malen in de keukenmachine.
 18. Hallo Jasper, Ik houd te transvetten zoveel mogelijk in de gaten en bij voorkeur eten we biologisch. Maar ik heb last van een te hoog cholesterol, waarvoor roomboter is afgeraden vanwege teveel verzadigde vetten, Om die rede is halvarine weer aangeraden. Welke boter voor op brood zou ik dan kunnen gebruiken als ik ook op mijn cholesterol wil letten. Voor zover ik weet heeft kokos olie ook weer veel verzadigde vetten welke niet goed zijn voor de cholesterol. Alvast bedankt voor je reactie! groet Nicky
  1. Hallo Nicky, als je een te hoog cholesterol gehalte hebt kun je het beste stoppen met brood eten en boter of halvarine te gebruiken. Hier lees je precies wat je het beste kunt doen om je cholesterolgehalte weer op een gezond niveau te brengen. Je kunt dan prima met mate kokosolie gebruiken om in te bakken en braden.
 19. Hallo Jasper, ik denk dat er een foutje in het artikel is geslopen. In de tweede alinea onder het kopje ‘Word je dik van tranvetten? staat dat tranvetten in de natuur niet voorkomen, terwijl er bij ‘Wat zijn tranvetten?’ wordt verteld dat ze naast verzadigde vetten in dierlijke vetten zitten.
  1. Hallo Hans, scherp van je. Bedankt. Ik heb het aangepast. De verharde vorm komt niet voor in de natuur. Groet Jasper
 20. Mooi en duidelijk uitgelegd. Dank je! Ik zal de link meenemen in een mail om van biologische kokosrasp kokosmelk te maken. lieve groeten Leonoor
 21. Jeanette
  op 19 juni 2016 om 14:25 zegt
  Met dank aan de nieuwe regels van de EU schijnen transvetten op bijvoorbeeld halvarine niet meer vermeld te worden,het viel mij ook bij veel producten van AH al een paar jaar terug dat er ineens geen transvetten meer op stonden terwijl de producten duidelijk hetzelfde gebleven waren.Ik vind dat echt schandalig.Op deze manier kunnen consumenten niet zelf kiezen of ze producten met transvetten kiezen of zonder.AHhad het op veel producten wel vermeld staan ,dat vond ik eerst wel positief aan AH.Nederland loopt achter qua transvetten.De regering neemt zijn verantwoordelijkheid niet.Ook de nieuwere programma’s op tv over voeding melden van alles maar transvet krijgt geen aandacht.Er mogen dus door de EU gewoon nog een zgn.lage hoeveelheid transvetten in producten zetten.Hoeven niet vermeld of mogen zelfs niet meer zoals eerst.Ik begrijp niet dat dit geen aandacht krijgt van alle critici.
 22. Bedoel je met boters margarine en met echte boters boter? Want voor zo ver ik weet bevat boter namelijk geen transvet. En met palm vet, geldt dan alleen voor volledig gehard palmvet dat ze transvetten bevatten en niet voor palmvet wat niet gehard is? Ik probeer namelijk zoveel mogelijk voedsel met palm (gehard of niet) te vermijden, maar om alles te vermijden is nagenoeg onmogelijk, daar het echt bijna overal in zit
 23. Ilse van Meurs
  op 9 februari 2016 om 09:39 zegt
  Beste Jasper, ik heb opgroeiende kinderen 5 en 7 die niet tegen (koe)melk kunnen…welke boter kan ik dan gebruiken? Ik heb nu Becel omega 3 plus….. Met vriendelijke groet Ilse
  1. irene lelieveld
   op 12 februari 2016 om 11:39 zegt
   Ilse en anders in reformzaken hebben ze ook boter zonder transvetten.
  2. Hallo Ilse, je kunt zelf Ghee maken of kopen. Ghee is geklaarde boter en is lactose- en caseine vrij (beide melkeiwitten die wel in normale boter zitten). Groet Jasper
 24. irene lelieveld
  op 11 mei 2015 om 07:09 zegt
  Hallo Dave Sorry voor mijn late reactie ik was 2 weken op vakantie. of er transvetten inzitten zie je niet specifiek op de lijsten die jij hebt opgeschreven maar op die andere lijst op de verpakking, waar de vetten staan omschreven. Dan staat er suikers, vetten enz apart omschreven en hoeveelheden. Daar zie je als er transvetten inzitten het erbij staan. Niet altijd hoeft dat zo te zijn, bij de biologische boter van reform of AH die ook met olie is gemaakt zitten geen transvetten. Geharde vetten zijn ook altijd transvetten. Groetjes Irene
 25. Hallo, Leuk en interessant stuk! Ik ben gaan kijken naar verschillende soorten halvarine’s/margarines’s, maar ik kon in de ingrediënten niet bij allemaal direct de geharde bestandsdelen vinden die transvetten zouden moeten zijn. Zou je kunnen aangeven welke ingrediënten hieronder transvetten bevatten? Alvast hartelijk dank! Becel Light: Water, plantaardige oliën 30% (zonnebloemolie (17%), lijnzaadolie (7,1%), palmolie, koolzaadolie (2%)), gemodificeerd zetmeel, gelatine, emulgatoren (zonnebloemlecithine, mono-en diglyceriden van vetzuren), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), vitamines A en D, natuurlijke aroma’s, kleurstof (caroteen). Becel Gold: Plantaardige oliën 70% (zonnebloemolie (41%), palmolie, lijnzaadolie (12,5%), koolzaadolie (2,1%)), water, droge MELKBESTANDDELEN, emulgatoren (mono-en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat), natuurlijke aroma (bevat MELK), vitamines A en D, kleurstof (caroteen). Alpro soya Water, plantaardige oliën en vetten (38%) (waarvan 75 % soja, palm, cocos), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), stabilisator (kaliumalginaat), zout (0,4%), voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma’s, kleurstof (caroteen), vitaminen (A,D). Totaal vetgehalte: 38%
  1. Zoals je ziet zijn deze margarines van verschillende plantaardige oliën gemaakt. Om dit smeerbaar te maken zal er een verhardingsproces moeten plaatsvinden. Zoals in het artikel omschreven staat is dat precies waar van onverzadigde vetten de ongezonde transvetten worden gemaakt. verder zie je dat aan de producten allerlei stoffen toegevoegd zijn, conserveermiddelen om het product langer houdbaar te maken, kleurstoffen om het er mooier uit te laten zien, aroma’s om het smaakvoller te maken en synthetische toegevoegde vitamines ( In roomboter komt vitamine A en D in natuurlijke vorm voor). Pas daarom op met dit soort producten en kies voor pure producten. Als je boter wilt eten, kies dan roomboter bij voorkeur gemaakt van rauwe melk van grazende koeien of biologische boter van gepasteuriseerde melk van grazende koeien die niet geïnjecteerd zijn met antibiotica.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Gezond afvallen: de 6 pilaren

Gezond afvallen is meer dan gezond eten. Ontdek de 6 belangrijkste beginselen om op een succesvolle en gezonde manier af te vallen.

Top artikel

Als Marjan het kan, kan jij het ook!

Marjan is niet alleen 13 kilo afgevallen, ze is ook nog eens gestopt met roken. In dit artikel lees je precies hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen.

Bekijk alle artikelen