In dit artikel beschrijf ik een koolhydraatarm dieet dat al duizenden mensen succesvol heeft geholpen bij het afvallen (zonder weer terug te jojo-en!)

Het koolhydraatarm dieet is het meest effectieve, gezonde en makkelijkst vol te houden dieet dat er bestaat [1].

Sterker nog, eigenlijk is het helemaal geen dieet, maar een heerlijk eetpatroon. Je hoeft jezelf dus niet uit te hongeren om af te vallen.

 

In dit artikel leer je precies wat je wel en niet kunt eten, je leert hoe je een koolhydraatarm dieet kunt volgen met een gezin en ik geef antwoord op de vraag of je na een tijdje weer normaal mag eten.

Als je de simpele tips uit dit artikel opvolgt zal je met een koolhydraatarm dieet zo’n 1/2 kilo lichaamsvet per week verbranden, én je zal die kilo’s er de rest van je leven afhouden.

Een flinke belofte, dat weet ik, maar ik zal deze voor je waarmaken*.

*Scroll maar naar beneden… je zal positief verrast worden : -)

Inhoud van het artikel


Het doel van dit artikel is om jou te helpen, om met behulp van een gezond koolhydraatarm dieet op een prettige manier al je overtollig lichaamsvet te verbranden.

Je kunt de boodschappen die je nodig hebt gewoon bij de normale supermarkt vinden en je hebt absoluut geen dure shakes of abonnementen nodig.

Geen hypes of snelle nieuwe flits-diëten. We hebben een nuchtere wetenschappelijke aanpak, die vol te houden is en echt resultaat oplevert.

Ook hebben we het voedingsschema zo ingedeeld dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Want dat is natuurlijk erg belangrijk en wordt in veel andere diëten over het hoofd gezien.

Met dit koolhydraatarm dieet verlies je zowel kilo’s als centimeters. Zodat je niet alleen het getal op de weegschaal naar beneden ziet gaan, maar dat ook je kleding lekkerder gaat zitten en andere mensen zien dat je bent afgevallen.

Dus ga er goed voor zitten, dan gaan we meteen aan de slag!

Ben je benieuwd hoeveel kilo jij per week kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet? Klik hier en doe de koolhydraatarm dieet snelheid test.

Wat mag je eten bij een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij je weinig koolhydraten eet. Maximaal 100 gram aan koolhydraten per dag, om precies te zijn.

Wat mag je dan eten? En hoeveel? In het kort komt het hierop neer:

 • Groenten: zo veel als je wilt.
 • Kruiden en specerijen: zo veel als je wilt.
 • Noten, zaden en pitten: maximaal één handje per dag.
 • Natuurlijke vetten: maximaal 3 porties (klontje of eetlepel) per dag.
 • Scharrel eieren: maximaal 2 per dag.
 • Koudwater vis: maximaal 3 keer per week.
 • Grasgevoerd vlees: maximaal 2 keer per week.
 • Vleesvervangers: tempé, peulvruchten, quinoa en zuivere eiwitpoeder (zonder toevoegingen of smaakjes). Alleen om vlees of vis te vervangen.
 • Griekse yoghurt of kwark: maximaal 3 keer per week.
 • Geitenkaas, huttenkäse of feta: maximaal 1 keer per week.

En drinken:

 • Water: zo veel als je wilt.
 • Groentesap (versgeperst): zo veel als je wilt.
 • Thee: zo veel als je wilt.
 • Koffie: maximaal 2 koppen per dag.

Welk eten kan je het best vermijden?

 • Suiker: helemaal vermijden.
 • Zetmeel en granen: helemaal vermijden.
 • Alcohol: bij uitzondering een glas wijn.
 • Fruit: maximaal 1 stuk per dag.

Er is dus heel veel dat je wel gewoon mag eten, alleen geen brood, pasta, rijst, aardappels, snoep, koek, frisdrank en kant-en-klare producten.

Dat zal misschien even wennen zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn genoeg heerlijke alternatieven en in dit artikel vind je alles wat je nodig hebt.

In mijn artikel over koolhydraatarm eten vind je overigens een uitgebreide beschrijving bij de bovenstaande voedingsmiddelen, mocht je daar behoefte aan hebben.

En hieronder zie je ook nog een visuele weergave van een paar producten die je wel, en producten die je beter niet kunt eten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Om het volgen van een koolhydraatarm dieet makkelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Op deze boodschappenlijst staan alle producten die je mag eten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Klik hier om de lijst gratis te downloaden

Plak de lijst op je koelkast en houd hem bij de hand als je boodschappen gaat doen. Zo zorg je ervoor dat je niet per ongeluk een product koopt of eet dat je vetverbranding blokkeert.

Koolhydraatarm dieet recepten

Nu vraag je je misschien af wat voor maaltijden je dan kunt eten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Want je wilt natuurlijk wel blijven genieten van je eten en wellicht heb je ook nog met andere mensen te maken die met je mee-eten, zoals: kinderen, een partner of misschien wel huisgenoten.

Laat ik je allereerst op het hart drukken dat, als je de juiste methode volgt, het heel goed mogelijk is om lekker en makkelijk te blijven eten met een koolhydraatarm dieet.

Je kunt gezond koolhydraatarme maaltijden eten waar je partner en kinderen ook van zullen smullen. En je hoeft er geen minuut extra voor in de keuken te staan als je het eenmaal onder de knie hebt.

Hier een aantal voorbeelden (klik op de afbeelding om het recept te bekijken):

 

Om je een idee te geven hoe een dagmenu van een koolhydraatarm dieet volgens onze methode eruit ziet, zal ik je twee voorbeeld dagmenu’s geven.

Voorbeeld 1

 • Ontbijt: Griekse yoghurt met noten en bessen
 • Lunch: Cesar salade
 • Middagsnack: Handje noten
 • Diner: Pastinaak stamppot met braadworst

Voorbeeld 2

 • Ontbijt: Roerei met avocado
 • Lunch: Sinaasappel smoothie
 • Middagsnack: Hummus met verse groenten
 • Diner: Zalmfilet met groenten en zoete aardappel frietjes

En ik zou je zo nog 10 voorbeelden kunnen geven. Er is echt ontzettend veel mogelijk.

Ik hoop dat je daarmee een beetje een idee krijgt hoe een dag eruit ziet.

De juiste portie groottes

“En hoeveel mag ik dan eten van die recepten?” vraag je je misschien af.

Nou, het is belangrijk om te weten dat het bij het koolhydraatarm dieet zoals wij dat aanraden absoluut niet nodig is om honger te lijden.

Sterker nog, we raden juist aan altijd te eten als je honger hebt (met uitzondering van 2 tot 3 uur voor het slapen gaan).

En dan vervolgens wel te stoppen met eten als je geen honger meer hebt (dus niet totdat je ‘vol’ zit).

Zet het eten dat je eventueel over hebt gewoon in de koelkast en eet het op een later tijdstip – als je weer honger hebt – gewoon op.

Het enige waar je op moet letten, en dat is iets wat vanzelf gaat als je de juiste recepten gebruikt, is dat je maximaal 100 gram koolhydraten per dag eet.

Hier is een handig overzicht voor je:

 • 0-50 gram koolhydraten per dag: heel snel afvallen*

 • 50-70 gram koolhydraten per dag: snel afvallen

 • 70-100 gram koolhydraten per dag: afvallen

 • 100-150 gram koolhydraten per dag: op gewicht blijven

* Als je 0-50 gram koolhydraten per dag eet komt je lichaam in ketose. Dit is voor een paar dagen niet erg, maar ik raad het niet aan om langer dan 2 weken in ketose te blijven.

Klinkt allemaal best simpel toch? Mooi. Want dat is het ook!

Je zal even moeten wennen aan de nieuwe manier van koken, maar dat heb je met een paar weken onder de knie, en vanaf dan is het een eitje.

Eten op de juiste momenten

Nu je weet wat je kan eten en hoeveel, wil ik het graag even hebben over wanneer je het beste kan eten.

Eigenlijk is wanneer je eet lang niet zo belangrijk als wat je eet. Maar om je toch een volledig overzicht te geven hier mijn advies.

Onderzoek aan het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) toont aan dat de calorieën die je later op de dag binnenkrijgt makkelijker opgeslagen worden als lichaamsvet dan calorieën die je eerder op de dag eet.

Daarom doe je er verstandig aan om bij het avondeten niet te zwaar te eten. En eigenlijk na het avondeten niets meer te eten.

Het is zelfs slim om met een licht hongergevoel naar bed te gaan.

Dit houdt in dat je de 3 uur voordat je gaat slapen niets meer eet. Dus als je om 22.30 uur naar bed gaat, zorg dan dat je je lichte avondmaaltijd uiterlijk om 19.30 uur op hebt.

Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op 1) een calorieoverschot én 2) dat je de aanmaak van bepaalde hormonen tijdens het slapen niet verstoort.

Je geeft je lichaam namelijk op deze manier de kans om voor het slapen gaan al het voedsel van de dag te verteren en dit komt je vetverbranding ten goede.

Je mag de uren voordat je gaat slapen overigens wel gewoon water drinken. Dus drink een glas water of thee als je merkt dat je een hongergevoel voelt opkomen, dat helpt enorm.

Kijk wel uit dat je niet teveel drinkt vlak voor het slapen gaan, anders word je midden in de nacht wakker om naar het toilet te gaan.

Wanneer je precies het ontbijt, de lunch en je eventuele middagsnack eet maakt niet heel veel uit. Luister vooral naar je eigen lichaam.

Als jij iemand bent die in de ochtend geen honger heeft, wacht dan met het eten van je ontbijt totdat je wel honger hebt.

Zolang je maar gezonde natuurlijke producten eet die weinig koolhydraten bevatten. Je vindt een volledig overzicht op deze boodschappenlijst.

Welk resultaat kan je verwachten?

Nu je hebt gezien dat je met een koolhydraatarm dieet nog steeds heerlijk kan blijven eten en dat het echt niet moeilijk hoeft te zijn, vraag je je misschien af welke resultaten je kan verwachten.

In het kort komt het hierop neer:

De meeste mensen zien na week één van een goed koolhydraatarm dieet al de eerste resultaten. Meestal verliezen mensen in de eerste week zo tussen de 1,5 en de 3,5 kilo.

Deze eerste kilo’s zullen voor een deel ook komen omdat je wat extra vocht verliest, maar ze zijn zeker een goed teken!

Vervolgens verliezen de meeste mensen in de tweede week nog eens 1 a 2 kilo en in de weken erna zal je stabiel 0,5 tot 1,5 kilo verliezen.

Dat ziet er in een grafiek zo uit:

De rode lijn is de meest waarschijnlijke lijn, en 90% van de mensen valt in het groen gespikkelde stuk.

Let op, dit is gemiddeld, er zijn mensen die in de eerste maand al 8 of zelfs 12 kilo kwijt zijn. En er zijn mensen die pas na week 2 de eerste resultaten gaan zien.

Iedereen is anders, maar uiteindelijk zijn we allemaal in staat om met een koolhydraatarm dieet op ons streefgewicht te komen, en daar te blijven!

Hier zijn een aantal ervaringen van mensen die zijn afgevallen met een koolhydraatarm dieet. Lees ze eens door om een beter idee te krijgen wat je kunt verwachten.

Klik op de naam om het verhaal te lezen

Zoals gezegd: iedereen is anders. Maar als je de 3 regels uit dit artikel opvolgt, is het simpelweg onmogelijk om niet op je streefgewicht te komen en te blijven.

Ben je benieuwd hoeveel kilo jij per week kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet? Klik hier en doe de koolhydraatarm dieet snelheid test.

Oké op dit punt kan ik me voorstellen dat er een aantal sceptische mensen denken “Dus Jasper, jij zegt dat ik heerlijk kan blijven eten en wel deze fantastische resultaten ga behalen?”

Ja, dat klopt.

Je kan dit natuurlijk lezen in de verhalen hierboven, maar misschien is het nog beter als iemand dit op video zou vertellen.

Dus daarom heb ik Marianne, Mirjam en Petra gevraagd hun ervaring te delen op video. Dit is wat zij zeggen:

Marianne, Mirjam en Petra hebben deze fantastische resultaten behaald door onze koolhydraatarme programma(‘s) te volgen. Het Afslank Pro Pakket is het effectiefst en het populairst.

Dit is natuurlijk hartstikke mooi, en misschien weet je al voldoende om aan de slag te gaan. Maar misschien vraag je je toch nog af…

Waarom werkt een koolhydraatarm dieet zo goed?

Voordat we gaan kijken naar de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet en de 4 sleutels tot succes, wil ik je ook nog even laten zien waarom een koolhydraatarm dieet nou zo goed werkt.

Ik heb een video voor je opgenomen waarin ik precies uitleg waarom een koolhydraatarm dieet zo goed werkt. Klik op de play-knop hieronder om de video te bekijken.

Klik hier om de boodschappenlijst te downloaden.

Om het gemakkelijk voor je te maken heb ik hieronder puntsgewijs een samenvatting gemaakt van wat ik in de video uitleg.

 • Koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot suikers.
 • Door die suikers stijgt je bloedsuikerspiegel.
 • Als je bloedsuikerspiegel stijgt, maakt je lichaam het hormoon insuline aan.
 • Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de suikers uit je bloed worden gefilterd.

Tot zo ver niets aan de hand. Maar als je teveel koolhydraten gaat eten, zoals brood, pasta en rijst, dan gaat het mis.

 • Je bloedsuikerspiegel stijgt dan erg snel, waardoor er heel veel insuline aangemaakt wordt door je lichaam.
 • Die vele insuline doet twee dingen: 1) het veroorzaakt een suikerdip in je bloed en 2) het blokkeert je vetverbranding.
 • Die suikerdip geeft je een hongergevoel waardoor je weer gaat eten. En de blokkade van je vetverbranding zorgt ervoor dat je alleen maar meer energie in de vorm van lichaamsvet opslaat (en dus niet meer verbrandt).
 • En omdat je een suikerdip hebt, krijg je een specifieke trek in iets zoets of iets vullends (vaak koolhydraatrijk). Dit zorgt ervoor dat de hele cirkel weer van vooraf aan begint.

Maar liefst 80% van de Westerse bevolking zit in deze cirkel gevangen. Het zijn de mensen die om de 2 of 3 uur wat moeten eten of anders licht in hun hoofd worden (of dan makkelijk geïrriteerd raken).

En als je daarbij dan ook nog eens aanleg hebt om makkelijk lichaamsvet op te slaan, dan is overgewicht onvermijdelijk.

Tenminste… als je koolhydraten blijft eten. Want de oplossing is verbazingwekkend simpel én effectief: eet minder koolhydraten.

En aan deze oplossing is overigens helemaal niets nieuws. Onze verre voorouders deden het al, al het eten dat zij aten was van nature al koolhydraatarm.

De verdeling was ongeveer zo:

Het is pas vrij recent dat we meer koolhydraten zijn gaan eten, met alle gevolgen van dien. Het is dus zaak dat we weer terug gaan naar het voedingspatroon waar ons lichaam voor gemaakt is: koolhydraatarm eten.

Want door een koolhydraatarm dieet te volgen doorbreek je de cirkel zoals ik in de video uitleg en zal je minder insuline aanmaken waardoor je dus ook je vetverbranding niet meer blokkeert.

Dat is waarom afvallen moeiteloos gaat als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Als je graag meer leest over wat de wetenschap zegt over een koolhydraatarm dieet dan raad ik je aan dit artikel te lezen.

Laten we nu eens gaan kijken naar de richtlijnen van een goed en gezond koolhydraatarm dieet, zoals we dat op Jasperalblas.nl aanraden.

De 9 richtlijnen van een koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarme dieet is één van de makkelijkst te volgen diëten. Het is een dieet dat je goed kunt volhouden, omdat er zo ontzettend veel is dat je nog wel mag eten.

Om het duidelijk voor je te maken heb ik 9 richtlijnen gemaakt die verstandig zijn te volgen als je gezond wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet.

De richtlijnen zijn recht-toe-recht-aan en zijn voor iedereen makkelijk te begrijpen en te volgen.

Richtlijn 1: Geen granen (brood, pasta, rijst)

Granen zitten bomvol koolhydraten. Als je regelmatig brood, pasta en/of rijst eet krijg je te veel koolhydraten binnen. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat jij niet kan afvallen omdat ze je vetverbranding blokkeren.

En zoals je hierboven al hebt gezien, blijft er genoeg over wat je nog wel mag eten. En daar kun je heerlijke maaltijden van maken.

Richtlijn 2: Geen suikerrijke producten

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, maar suiker is de slechtste van allemaal. Verwijder daarom alle suikerrijke producten uit je keukenkastjes. Het is soms erg verleidelijk om te snoepen of om een zoete snack te eten. Door deze producten niet in huis te hebben verklein je de kans op een ‘slippertje’.

En realiseer je ook dat er vaak suiker is toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals pastasausen en kant-en-klaar snacks. Lees het etiket goed en let vooral op de hoeveelheid suikers in het product.

Richtlijn 3: Geen aardappelen en aardappelzetmeel

In aardappels zit aardappelzetmeel en ook dat is een koolhydraat die jouw vetverbranding in de weg staat. In een koolhydraatarm dieet passen geen aardappels of aardappelzetmeel.

Wist je trouwens dat aardappelzetmeel aan veel voedingsproducten wordt toegevoegd als bindmiddel? Het zit bijvoorbeeld in biscuitjes en in alle sauzen en soepen uit pakjes en zakjes. Dus kijk ook uit met die producten.

Richtlijn 4: Wel voldoende goede vetten

Lang is ten onrechte aangenomen dat je van vet eten dik wordt. De meeste voedingsvetten zijn juist een hele goede bron van energie en ze zorgen voor een lang verzadigde gevoel. Bovendien zijn sommige vetten essentiële bouwstenen voor ons lichaam.

Als vuistregel kun je aanhouden dat natuurlijke vetten gezond zijn en bewerkte vetten (zoals je in veel kant-en-klaar producten vindt) ongezond zijn.

Richtlijn 5: Eet ook voldoende eiwitten

Als energiebron zorgen eiwitten ook voor een lang verzadigd gevoel. Als je dus voldoende eiwitten eet, zal je geen honger hebben. In een koolhydraatarm dieet bestaat ongeveer 20 tot 40% van je dagelijkse voeding uit eiwitten.

Haal je eiwitten voornamelijk uit vis, vlees, ei, gevogelte, de toegestane zuivel, noten, zaden, pitten en met mate af en toe peulvruchten of een andere vleesvervanger. Vermijd eiwit shakes of eiwit repen (met uitzondering van biologische hennep eiwit poeder zonder smaakje).

Richtlijn 6: Eet alle soorten groenten

Als je snel en efficiënt gewicht wil verliezen, is het belangrijk dat je gezonde voeding eet. Groente en (een klein beetje) fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Groente zit boordevol vitaminen, mineralen en voedingsvezels en fruit is het snoep van een gezonde eter.

Je doet er verstandig aan regelmatig verschillende kleuren groenten te eten. De kleur van de groente is namelijk een indicatie van de voedingsstoffen die erin zitten. Door groenten van verschillende kleuren te eten, krijg je een variatie van voedingsstoffen binnen.

Richtlijn 7: Vermijd bewerkte voedingsproducten

De meeste voedingsmiddelen die in een fabriek zijn gemaakt bevatten extra koolhydraten, en dan vooral suiker. Vermijd bewerkte voedingsproducten dus zoveel mogelijk.

Dat geldt ook voor light-producten. De zoetstoffen die suiker vervangen in dergelijke prodructen zijn vaak nóg slechter voor je gezondheid.

Richtlijn 8: Drink de juiste dranken

Vermijd frisdrank zo veel mogelijk want daar zit veel suiker in. Probeer ook alcohol te vermijden. De meeste alcoholhoudende dranken zitten vol koolhydraten. Drink wel meer water. Water zuivert het lichaam en vermindert het hongergevoel.

Ook thee, groentesap en af en toe koffie zijn toegestaan.

Richtlijn 9: Bereid je maaltijden voor

Het zal in het begin even wennen zijn om met andere voedingsmiddelen aan de slag te gaan. Je gaat namelijk een eetpatroon doorbreken waar je al jaren aan gewend bent.

Om dit proces te versnellen is het verstandig om je maaltijden goed voor te bereiden. Als je namelijk de tijd neemt om alles rustig klaar te maken leer je nog sneller en heb je eerder resultaat.

Koolhydraatarm dieet: de 4 sleutels tot succes

Nu we de richtlijnen van het koolhydraatarm dieet kennen, is het tijd voor de 4 sleutels tot succes.

Want je kan nog zoveel weten en begrijpen over het koolhydraatarme dieet, maar uiteindelijk gaat het erom of je het in je dagelijks leven toepast of niet.

Als je een koolhydraatarm dieet namelijk in je dagelijks leven toepast, zal je op je streefgewicht komen. Misschien duurt het 4 weken of misschien wel 10, maar uiteindelijk zal je er komen.

Het probleem is alleen vaak dat mensen het moeilijk vinden om een koolhydraatarm dieet gedurende die tijd vol te houden.

Dat ligt niet zozeer aan het koolhydraatarm dieet, want dat is zoals je hebt gezien helemaal niet moeilijk vol te houden (als je het goed doet!). Maar het ligt aan het feit dat alle begin moeilijk is.

De meeste mensen zijn al jarenlang gewend om op een bepaalde manier te eten, dus is het wennen om dat ineens aan te passen.

Om eerlijk te zijn, en een kleine promotie te doen, is de beste manier om een koolhydraatarm dieet te volgen, door met het Afslank Pro Pakket aan de slag te gaan.

Het afslank pro pakket is een programma van ons, maar met deze stok achter de deur is het wel het makkelijkst vol te houden. En je zal het snelst en het beste resultaat zien.

Klik hier als je meer wilt weten over het Afslank Pro Pakket.

Voor de mensen die daar nog niet aan toe zijn, heb ik hieronder de 4 sleutels tot succes opgeschreven. En vergeet mijn gratis boodschappenlijst niet. Die kan je hier downloaden.

Met deze 4 sleutels en de boodschappenlijst zal het gemakkelijk zijn een koolhydraatarm dieet succesvol te volgen.

1. Loop deze route door de supermarkt

Door de jaren heen heb ik honderden mensen die willen afvallen persoonlijk gesproken en gecoacht. En als je zoveel mensen spreekt over hetzelfde onderwerp, dan begin je patronen te zien.

Waar gaan mensen de fout in? Waarom lukt het Jannet wel en Marie niet? Enz.

Eén van de dingen die mij opviel was, dat mensen die succesvol een koolhydraatarm dieet volgen op een andere manier boodschappen doen.

Ze gaan in de supermarkt op een andere manier te werk dan mensen die het steeds weer niet lukt om op hun streefgewicht te komen (of te blijven).

Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar alle supermarkten zijn op dezelfde manier ingericht…

 • Je komt binnen bij het groente en fruit
 • Het brood ligt in de ene hoek
 • Melk staat in de andere hoek
 • Vlees en vis zit aan de rand
 • Het snoep ligt dicht bij de kassa
 • En alle verpakte producten liggen in het midden

Alle supermarkten zijn zo ingericht om zo veel mogelijk te verkopen.

Trouwens, nu we het er toch over hebben, hier nog een andere tip die je flink wat euro’s kan besparen: in supermarkten liggen de goedkope producten vaak helemaal onderin het schap.

Hoe dan ook, als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen is het dus belangrijk dat je op een slimme manier boodschappen doet en niet in de trucs van de supermarkten trapt. Zo voorkom je dat je thuiskomt met dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt hebben.

Handige tips

Zo doe je slim boodschappen:

 1. Maak een boodschappenlijstje voor jezelf voordat je naar de supermarkt gaat en koop alleen dat wat er op je lijstje staat.
 2. Vermijd de gangpaden in het midden met chips, koek, frisdrank, pasta, rijst, sauzen, enz.
 3. Start bij de groenten en fruit, loop dan naar het vlees en vis en doe pas daarna de andere boodschappen die op je lijstje staan.
 4. Weersta de verleiding om op het laatste nog even ‘iets lekkers’ in je winkelmandje te doen. Je krijgt er later spijt van.

Als je deze tips volgt zal je zien dat je minder vaak ongezonde producten in huis haalt en zo houd je makkelijker een koolhydraatarm dieet vol.

De eerste sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is boodschappen doen met een boodschappenlijstje.

2. Tips om goed etiketten te lezen

Om er zeker van te zijn dat je niet meer dan 100 gram koolhydraten per dag eet, is het belangrijk dat je goed etiketten kunt lezen. Hier geef ik je een paar handige tips.

Om te beginnen zijn de twee belangrijkste onderdelen op het etiket 1) de ingrediëntenlijst en 2) de voedingswaardetabel.

De ingrediëntenlijst geeft aan welke ingrediënten er precies in het product zitten, en de voedingswaardetabel geeft aan hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten er in het product zitten.

Belangrijke tips:

 • Kijk uit met producten die veel onbekende namen op de ingrediëntenlijst hebben staan. Dit houdt vaak in dat de producten hevig bewerkt en dus onnatuurlijk zijn.
 • Vermijd producten die ingrediënt(en) bevat(ten) die eindigt op -ine of –ose. Want dat duidt er vrijwel altijd op dat er suiker is toegevoegd.
 • Het is bijna altijd beter om producten met weinig ingrediënten op de ingrediëntenlijst te eten, dan producten waar er veel ingrediënten op staan.
 • Kijk bij de voedingswaardetabel vooral naar de hoeveelheid koolhydraten. Laat je niet van de wijs brengen door alle andere informatie.
 • Vermijd helemaal de producten die veel koolhydraten in de vorm van suiker bevatten. Dit kan je zien op het regeltje “Waarvan suikers”. Dat geeft namelijk aan hoeveel van de koolhydraten (die erboven staan), in de vorm van suiker zijn.

Door de etiketten te lezen weet je altijd precies hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt.

Let overigens ook op het volgende: de hoeveelheid koolhydraten staat bijna altijd aangegeven per 100 gram.

Dus als je een grote portie van een product neemt, dan kan het goed zijn dat je veel meer koolhydraten binnenkrijgt dat op het etiket staat.

De tweede sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is altijd het etiket lezen voordat je iets koopt of eet.

3. Zo kost gezond eten je geen extra tijd

Eén van de uitdagingen waar veel mensen tegenaan lopen bij het volgen van een koolhydraatarm dieet is de extra tijd die het kost om de maaltijden van de dag klaar te maken.

Meestal kost het mensen zo’n 15 tot 30 minuten extra per dag.

We zien dat veel mensen dat in de eerste weken makkelijk kunnen opbrengen, maar dat het na een aantal weken steeds verleidelijker wordt om voor een snellere maar ongezonde maaltijd te kiezen.

Daarom hier een aantal tips om een koolhydraatarm dieet te volgen, zonder dat dit je extra tijd kost!

Door dit voor jezelf duidelijk te hebben, maak je het veel makkelijker om gedurende de week niet in tijdnood te komen om een maaltijd klaar te maken.

Tip 1: Plan je maaltijden van te voren in. Zorg ervoor dat je op zondag even nadenkt over wat je die week te doen hebt en wat je wanneer van plan bent te eten.

Het kan heel simpel. Blader door je agenda en schrijf op wat je wanneer gaat eten.

Tip 2: Doe twee keer in de week boodschappen. Door maar twee keer in de week boodschappen te doen, zal je een hoop tijd besparen die je kunt gebruiken om gezondere maaltijden klaar te maken.

Het is hiervoor belangrijk dat je duidelijk hebt welke maaltijden je wanneer wilt eten, zodat je gemakkelijk alle boodschappen voor meerdere dagen tegelijkertijd kunt halen.

Om dit makkelijk voor je te maken zitten bij het Afslank Pro Pakket, dagelijkse boodschappenlijsten zodat je precies weet welke boodschappen je voor welke dag nodig hebt.

Tip 3: Bereid je maaltijden voor. Neem op zondag (of een andere vrije dag) een uur de tijd om alvast een aantal maaltijden voor te bereiden.

Je kunt op zo’n dag bijvoorbeeld alvast wat groenten snijden, of misschien al hele maaltijden klaarmaken en die in de koelkast of vriezer bewaren.

Wees creatief en kijk welke handelingen je op een eerder moment kunt doen, om zo op de dag zelf zo snel mogelijk het eten op tafel te kunnen zetten.

Gerelateerd artikel: Maaltijden voorbereiden – zo maak je afvallen makkelijk

Tip 4: Dit is mijn favoriete tijdbesparende tip: maak een extra portie avondeten.

Als je avondeten aan het klaarmaken bent, maak dan altijd één extra portie. Die portie kan je de volgende dag als lunch eten, of invriezen en op een later moment in de week ontdooien en opeten.

Zo simpel kan het zijn om wekelijks 2 tot 3 uur tijd te besparen op het klaarmaken van je eten.

De derde sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is het wekelijks inplannen en voorbereiden van de maaltijden die je eet.

4. Gezond koken voor jou én je gezin – Handige Tips!

Waarschijnlijk woon je niet alleen. Misschien heb je een gezin, misschien woon je samen met je partner of misschien wel met huisgenoten.

De kans is in ieder geval heel groot dat je met andere mensen te maken hebt als je je eten klaarmaakt.

Hier wil ik je graag een aantal tips geven die al vele mensen geholpen hebben om gezond te koken voor zichzelf én anderen. En de kinderen? Die vonden het heerlijk!

Als je het nog niet gedaan hebt, download dan nu onze boodschappenlijst. Hier zie je een duidelijk overzicht van wat je wel en niet kunt eten.

Zoals je op Jaspers boodschappenlijst kan zien zijn er heel veel producten die je gewoon kunt gebruiken in je maaltijden als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Eigenlijk zijn de moeilijkste ingrediënten om weg te laten: brood, pasta, rijst, aardappels en noedels.

Want dat zijn nou juist net de ingrediënten die je partner en kinderen waarschijnlijk wel bij hun avondeten willen.

Hoe doe je dat nou?

Allereerst kan je ze een paar recepten voorschotelen zonder deze ingrediënten, maar die toch heel lekker en vullend zijn.

Ik heb er een aantal voor je opgeschreven die je zo kunt gebruiken, klik hier om de recepten te bekijken.

Je vindt veel meer recepten die je met je hele gezin kunt eten in het Afslank Pro Pakket. Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast is er ook nog een andere truc.

Stel je voor dat je een klassieke AVG (Aardappel, Vlees/Vis, Groenten) maaltijd wilt klaarmaken.

 • Gekookte aardappels
 • Beetgaar gekookte boontjes
 • Een stukje biefstuk

Je kunt dan je partner en kinderen de gehele maaltijd voorschotelen, en jij schept gewoon geen aardappels, maar wel een extra schep boontjes op.

Veel mensen die we door de jaren heen geholpen hebben, geven aan dat het heel prettig is om gewone Hollandse maaltijden klaar te maken, maar dan de aardappels apart te koken en die zelf niet te nemen.

Zo simpel kan het zijn. En je hoeft niet apart te koken.

Je kunt dit doen met alle AVG combinaties. En daarnaast kan je ook rijst- en pastamaaltijden op een iets andere manier klaarmaken zodat ze ook in een koolhydraatarm dieet passen.

Bij een rijstmaaltijd vervang je de rijst door bloemkoolrijst (rijst gemaakt van bloemkool). En bij een pastamaaltijd vervang je de pasta door courgettini (spagetti gemaakt door courgette in hele dunne reepjes te snijden).

Hier vind je een recept voor gezonde bloemkoolrijst en hier een recept met heerlijke courgettini.

Zo kost het je geen extra moeite om toch gezond te eten en je aan een koolhydraatarm dieet te houden. En het mooie is, je gezin eet gewoon smakelijk mee!

De vierde sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is gezond leren koken zodat je gezin gewoon mee kan eten.

Koolhydraatarm dieet snelheid test

Beantwoord de vier vragen en kom erachter hoeveel kilo jij ongeveer in de eerste maand zal afvallen.

Met een koolhydraatarm dieet naar je streefgewicht

De 4 sleutels tot succes zijn belangrijk als je wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet. Vooral als je de kilo’s die je afvalt er ook af wilt houden.

En dan, voor je het weet zit je op je streefgewicht en kan je het hoofdstuk ‘afvallen’ voorgoed afsluiten – omdat je een lichaam hebt waar je je fijn in voelt.

En omdat je een nieuwe manier van eten hebt opgepakt, zal je ook niet meer terugvallen in oude gewoontes. Je krijgt de controle weer terug over je gewicht en je eetpatroon.

Om je nog een stap verder te helpen, en deze nieuwe manier van eten echt te gaan volgen geef ik je hieronder een weekschema en een paar heerlijke recepten.

Weekschema

Hieronder vind je een voorbeeld van een koolhydraatarm dieet weekschema.

Zo krijg je hopelijk een beter idee wat de koolhydraatarme methode van Jasperalblas.nl precies inhoud en hoe jij daar ook gemakkelijk mee kunt afvallen.

Als je vragen hebt mail dan gerust naar info@jasperalblas.nl, mijn collega’s of ik helpen je graag verder.

Recepten

Klik hier om 10 heerlijke koolhydraatarme recepten te bekijken. Je vindt een recept voor elke gelegenheid.

En ik heb ook nog 8 andere heerlijke recepten voor je hieronder op een rijtje gezet. Klik op de afbeelding om een recept te bekijken.

 

Mis je een recept of heb je vragen, mail ons op info@jasperalblas.nl, we kunnen je vast verder helpen.

Overzichten en tips

Download hier de boodschappenlijst zodat je precies weet wat je kan eten en wat niet. Dat is het beste en meest complete overzicht dat we gratis aanbieden.

Tot slot

Wat leuk dat je het artikel helemaal tot hier gelezen hebt, ik hoop dat je er veel aan hebt gehad.

Samen met mijn team doen we onze uiterste best om je zo goed mogelijk te helpen om over te stappen op een gezond en koolhydraatarm dieet om snel weer een gezond gewicht te krijgen en een lichaam te hebben waar jij je prettig in voelt.

Zodat je gewoon de kleding aankan die jij mooi vindt, je overgewicht niet je gevoel van eigenwaarde en de intimiteit met je partner verstoort en zodat je weer fit, gezond en energiek in het leven staat én blijft staan!

We proberen onze artikelen zoals deze zo goed en duidelijk mogelijk te maken. Als je opmerkingen of feedback hebt dan horen we die graag. Je kunt ons mailen op info@jasperalblas.nl.

Vergeet je ook niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief. We investeren veel tijd en geld in duidelijke en behulpzame artikelen en video’s, dus het zou zonde zijn als je die goede informatie mist.

Je kan je hier gratis inschrijven

Als je nog vragen hebt kan je die onder dit artikel plaatsen of mailen naar info@jasperalblas.nl. We helpen graag!

 

 

 

 

Bekijk (285) reacties

Verberg reacties

 • Linda
  07/06/2019 om 3:29 pm

  Ik durf er niet zo goed aan te beginnen en weet ook geheel niet of ik dat eigenlijk ook kan… teveel factoren die het in mijn ogen onhaalbaar maken… ik heb namelijk een gluten-allergie, een lactose intolerantie en polyolen allergie, met name sorbitol dus avocado gaat niet goed. Een bloemkoolbodem zorgt voor fikse buikpijn, dit is dan weer mannitol. Ik kan ook niet heel goed tegen tomaten, aardbeien, en sommige noten. Daarmee zit ik al bij elk menu met de vraag: gaat dit goedkomen. Want ik weet ook geen vervangers… wat kan ik dan eten? Ik heb bv altijd gedacht dat rijst prima was, totdat ik las dat daar ook koolhydraten in zitten….. door alle gluten vervangers (zitten veel meer suikers in) ben ik aangekomen. Door een rugbeschadiging ben ik nog meer aangekomen, ik kan niet goed bewegen. Zit echt met mn handen in het haar… Ik heb een diëtiste geprobeerd maar die was naast duur ook vreselijk laks en het boeide haar weinig. Ik kreeg standaard geprinte recepten met allemaal allergenen en dan zei ze doodleuk: zoek maar een vervanging met wat je wel mag. Tja. Dat weet ik dus niet… zucht…

 • Inge
  04/06/2019 om 11:23 am

  Beste Jasper,
  Ik overweeg om koolhydraatarm te gaan eten, maar ik eet vegetarisch. Heb je tips hoe ik dit het beste kan doen? Ik zie dat je een weekmenu met ons deelt, zijn er nog meer weekmenu’s? Elke week hetzelfde gaat op den duur natuurlijk ook vervelen. 🙂

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 2:18 pm

   Hoi Inge, als je aan de slag wilt met vegetarisch en koolhydraatarm eten omdat je ook af wilt slanken raad ik je aan om aan de slag te gaan met het Vegetarisch Afslank Plan, dat hebben wij speciaal daarom ontwikkeld. Het staat vol met vier weken aan heerlijke vegetarische recepten, het bevat weekschema’s en boodschappenlijsten en is een zeer praktisch plan. Veel succes!

 • Luuk
  22/05/2019 om 4:02 pm

  Hallo,
  Ik wil graag dat weekmenu gebruiken. Maar wat zijn de hoeveelheden??
  Alvast Bedankt.

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 2:38 pm

   Super dat je aan de slag gaat Luuk. Probeer dat op gevoel in te delen en te eten zoveel als je nodig hebt, dus tot je voldaan bent. Denk qua vlees en vis aan zo’n 120 gram, eet zoveel groenten als je wilt en maximaal 1 stuk fruit per dag. Als je behoefte hebt aan specifieke recepten met hoeveelheden dan doe je er goed aan om aan de slag te gaan met het 7×7 afslank receptenboek. Hier lees je meer informatie!

 • joke gouma
  09/05/2019 om 12:49 pm

  Hallo Jasper,
  Complimenten voor de mooie uitgebreide en duidelijk website.
  Ik eet al een behoorlijk tijd koolhydraatarm.
  Voel mij er uitstekend ben , en ben langzaam ook wel afgevallen .
  Het enige wat ik lastig vind en beter kan is het ontbijt en / of lunch.
  Ik eet als ontbijt havermout met sinaasappelsap en fruit en eigengemaakte granolo van boekweit.
  En als lunch griekse yoghurt met fruit en granola.
  Ik twijfel of de griekse yoghurt met de granola ( boekweit ) wel oke is en ok de combinatie boekweit / havermout een goede optie is.
  Hoor graag jou tips / advies.

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 2:49 pm

   Hallo Joke, dank je wel voor je complimenten. Fijn dat je geholpen bent aan de informatie op de website en dat je je goed voelt bij deze koolhydraatarme leefstijl. Als lunch kun je beter kiezen voor een goed gevulde salade of een groente omelet. Hier lees je een aantal gezonde lunch recepten. De combinatie boekweit en havermout is prima maar in principe volstaat enkel havermout met wat kruiden en wordt het een erg “vol” ontbijt als je het nog aanvult met boekweit, vooral omdat het dan erg veel koolhydraten bevat. Als je wilt afvallen kun je daar beter niet voor kiezen.

 • bella
  07/03/2019 om 11:11 am

  Hallo Jasper,

  Wil graag vanaf maandag met een koolhydraatarme dieet beginnen maar twijfel heel erg omdat ik toch wel dagelijks s’avonds train.
  Moet je dan juist koolhydraten gaan eten na het trainen? of zal ik mijn trainingen verplaatsen na ochtend? (eet elke ochtend wel 30 gr havermout)

  • Jasper Alblas
   01/04/2019 om 11:33 am

   Het maakt niet uit wanneer je traint, kies vooral een moment die voor jou prettig voelt. Je kunt 1,5 uur voor het trainen je koolhydraten nemen. 30 g havermout is prima, een banaan, of een maaltijd met quinoa of zoete aardappeln kan ook. Na het trainen is het belangrijk dat je je lichaam voorziet van eiwitten zodat je spieren kunnen herstellen.

 • Demi
  03/03/2019 om 1:56 pm

  Hoi Jasper,
  Hoe zit het na het dieet? Of als je bijvoorbeeld een keer wel koolhydraten eet?
  Is het dan niet zo dat je alles direct weer opslaat omdat je lichaam dit niet gewent is?
  Ik hoor het graag!

  • Jasper Alblas
   25/03/2019 om 2:30 pm

   Hallo Demi, koolhydraatarm eten is een leefstijl. In dit artikel lees je precies wat je het beste kunt doen als je je streefgewicht hebt bereikt.

 • Jackie
  24/02/2019 om 9:52 am

  Hallo,

  Graag zou ik wat advies willen. Ik wil graag afvallen met loop tegen een paar dingen aan. Ik ben allergie’s voor fruit en vind het moeilijk om dan smoothies te maken en bv ontbijt met yogurt en fruit. Wat kan ik hiervoor in de plaats nemen. Ook had ik gelezen dat als je smorgens begint met eiwitten dat je vetverbranding dan beter opgang komt, maar ik weet niet meer hoeveel gram je dan moet nemen. Alvast bedankt voor jullie advies.

  Groetjes Jackie

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 3:21 pm

   Hallo Jacky, fruit kun je gewoon weglaten. Je kunt bijvoorbeeld yoghurt met noten, zaden en pitten eten of havermout nemen als ontbijt. Een groene smoothie kun je lekkerder maken door er extra kruiden in te doen zoals kaneel of rauwe-cacaopoeder en wat plantaardige melk zoals amandelmelk. Je hoeft niet op de gram af te kijken naar het aantal eiwitten dat je neemt. Een omelet van bijvoorbeeld twee eieren of een schaaltje Griekse yoghurt van 200 ml is een mooie start van de dag!

 • Adele
  15/01/2019 om 11:28 pm

  Ik spuit insuline en gebruik Metformine. Toch blijft bloedsuikergehalte veel te hoog! Moet ook afvallen maar vlgs.dietiste mag ik niet teveel fruit eten!
  Voor ontbijt eet ik een cracker met kaas enneem tussen de middag er wat kwark bij en s avonds eet ik normaal. Toch val ik nauwelijks af. Wat gaat er fout?.

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:14 pm

   Grote kans dat je nog teveel koolhydraten binnenkrijgt Adele. Probeer de tips uit het artikel goed te volgen en crackers en kaas achterwege te laten. Als je zeker wilt weten dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert doe je er goed aan om aan de slag te gaan met het 7×7 afslank receptenboek.

 • Maryvonne
  13/01/2019 om 9:53 pm

  Hoi Jasper.

  Mag je gebakken kipfilet eten als avondeten in een koolhydraat arm menu.
  Ik kan dat nergens terug vinden.

 • Ann
  13/01/2019 om 3:50 pm

  Hoi Jasper, met veel interesse lees ik je tips en tricks. Ben nu 10 dagen aan het afvallen met koolhydraat arm eten, dit gaat langzaam en gestaag. Probeer onder de 50 gr. khd te blijven maar dit bevalt me matig omdat ik intensief sport. Daarbij komt dat ik geen overgewicht heb, maar wel graag 4 kilo wil kwijtraken. Dit gaat in een “gewoon dieet” bijzonder moeizaam omdat ik al goed oplet met wat ik eet. Wat raad je me aan? Toch onder de 50gr khd blijven of mijn menu uitbreiden met langzame koolhydraten. En zo ja, tot hoeveel gram?

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:21 pm

   Fijn om te horen dat je baat hebt bij de tips en tricks Ann. Afvallen als je geen overgewicht heb is lastig en daar is veel discipline voor nodig. Mijn advies zou zijn om meer koolhydraten te eten als je daar behoefte aan hebt. Zoek naar een manier van leven die je voor altijd vol kunt houden. Eet bijvoorbeeld tussen de 50 en 100 g koolhydraten maar eet kleinere porties. Je zou ook eens kunnen proberen of intermitted fasting bij je past als je echt graag die 4 kilo af wilt vallen. Onderzoek goed bij jezelf waarom en of vier kilo afvallen je leven echt leuker maakt en wat je ervoor over hebt. Het kan ook een bevrijdende keuze zijn om je te focussen op gezond eten, goed voor jezelf zorgen en het accepteren van je lichaam zoals het is. Probeer verschillende dingen uit, zo vind je vanzelf een balans die bij jou past. Veel succes!

 • Anouk
  02/01/2019 om 5:02 am

  Hai! Voor gezinsleden met lactose intollerantie, wat kan je gebruiken om yoghurt ed te vervangen?

  • Jasper Alblas
   02/01/2019 om 2:33 pm

   Je kunt kokosyoghurt gebruiken, sommige mensen met lactose intolerantie reageren wel goed op geitenyoghurt, of je kunt zelf een plantaardige yoghurt maken van bijvoorbeeld noten en amandelmelk. Ook is het prima om het gewoon weg te laten en te kiezen voor een ontbijt met ei, havermout of een groene smoothie. Je hebt het niet nodig.

 • luc
  03/12/2018 om 12:37 pm

  Wat een onzin te weinig (goede) koolhydraten en voeding vezels eten maakt je hartstikke ziek!
  voeding vezels zorgt voor een stabiel bloedsuikerspiegel. Waardoor het verhaal met suikerspiegel schommelingen totale onzin is.
  Je lichaam die gaat teren om eiwitten ( je laatste energiebron die je lichaam gebruikt uit voeding) kan leiden dat je spieren worden omgezet in energie.
  Deze manier is op de korte termijn erg goed voor gewicht verlies omdat je door koolhydraten vocht vast houd. De eerste weken val je inderdaad in eer rap tempo af omdat je veel vocht verlies wat overigens ook niet goed is voor een gezond lichaam. Een evenwichtig koolhydraat is tussen de 40 en 70 procent van je Kcal behoefte. De ene reageert inderdaad iets beter op minder koolhydraten dan de ander. Maar een dierlijk product vrij evenwichtig voeding patroon gaat minder snel maar is veel gezonder dan dit.

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:35 pm

   Koolhydraatarm eten zorgt er voor dat je precies voldoende koolhydraten binnenkrijgt en het bevat enorm veel voedingsvezels doordat je voldoende groenten, fruit, peulvruchten, maar ook havermout, quinoa en bijvoorbeeld chiazaden eet.

 • Brenda
  01/11/2018 om 9:51 am

  Ik eet nu een week kolydraad arm met ben futloos wat kan ik nemen voor extra energie ??

  • Jasper Alblas
   02/11/2018 om 1:17 pm

   Dit hoort erbij in de eerste week. Je bent aan het ontgiften waardoor kwaaltjes als moeheid, futloosheid, hoofdpijn etc kunnen ontstaan. Je zou een extra gezond tussendoortje kunnen nemen, maar verder is het belangrijk dat je gewoon door gaat. Je zal zien dat de futloosheid plaats gaat maken voor energie!

 • Sanne
  04/10/2018 om 5:52 am

  Ik eet zelf al heel lang koolhtdraatarm voor mijn epeleptie! Ik zie in het week rooster echt dingen staan die ik niet kan eten omdat het teveel koolhydraten bevat!

 • Manuella
  05/07/2018 om 6:50 pm

  Dag Jasper,

  Een interessant artikel. Als zwaar slechtziende persoon houdt me dit dieet een beetje met de reden van het niet kunnen lezen van de ingrediënten en voedingstabel op de producten. Om telkens op internet de juiste info te zoeken op soms niet zo toegankelijke websites is ook vermoeiend. Ik eet alvast weinig brood omdat de arts me granen zoals,tarwe, gierst en Rogge heeft afgeraden. Ik eet nu de crackers van ‘Pain de Fleur’ opdat ik deze lekker vind. Mag ik alle soorten van dit merk eten? Heb je misschien nog andere tips voor mij? Ik drink alvast op moment bijna drie liter water en met warm weer hou ik ook veel vocht op.

  • Marleen
   09/07/2018 om 1:05 pm

   Hallo Manuella,

   Daar kan ik me zeker iets bij voorstellen. Super goed dat je bewuste keuzes aan het maken bent met betrekking tot gezond eten. Ik raad de les pain des Fleurs crackers van 100% boekweit aan. De andere crackers van dit merk kunnen toevoegingen bevatten zoals granen.

   Stimuleer je groente inname door middel van salades, smoothies of een lekker groente maaltijd. Vermijd snelle koolhydraten zoals brood, pasta, aardappelen, rijst etc.
   Gebruik in plaats daarvan langzame koolhydraten zoals quinoa, zoete aardappel, havermout en boekweit. Wanneer je wilt afslanken raden wij aan om maximaal 1 maaltijd te eten op een dag met een portie langzame koolhydraten.

   Heel veel succes.

 • Melanie
  06/06/2018 om 2:14 am

  Hey Jasper.

  Is Havermout nu gezond of niet,want het zijn toch granen?
  Eet er namelijk veel van daarom de vraag:)

 • Nina
  05/06/2018 om 11:49 am

  Hi,

  Wat een goede site met informatie. Echt top. Je boek heb ik ook al.
  Ik vroeg me af of bulgur in dit dieet past.
  En zijn er lijnzaad of amandelmeelcrackers te koop?

  • Marleen
   06/06/2018 om 2:22 pm

   Hey Nina,

   Wat leuk dat je zo enthousiast bent. Wij raden bulgur liever niet aan omdat het gemaakt is van verschillende soorten tarwe.
   Lijnzaad crackers kan je kopen bij ekoplaza. Amandelmeelcrackers ben ik zelf nog niet tegengekomen in de winkel.

   Boekweitcrackers van 100% boekweit van het merk Les Pain Des Fleurs zijn te koop bij Ekoplaza.

   Heel veel succes verder.

 • Judith
  30/05/2018 om 8:08 am

  Hoi! Zie ergens anders online staan dat roggebrood in een koolhydraatarm dieet past. Ik vind het alleen nergens op jullie website dus wil graag even checken of dit klopt. Ik hoop het 🙂 Dank je wel!

  • Marleen
   30/05/2018 om 4:02 pm

   Wij raden het gebruik van roggebrood liever niet aan omdat het snelle koolhydraten en gluten bevat.

 • Charlie
  14/05/2018 om 9:44 pm

  Hai jasper,
  Ik ben 6 maanden geleden bevallen en nu bijna 4 weken bezig met koolhydraatarm te eten en dus ook geen suikers. Toen ik begon woog ik 79 kilo. Alleen ik val echt amper wat af.. Ik snap er niks van, houd me keurig aan alles wat jij schrijft en het gaat me super af, ben echt trots op mezelf, omdat ik hiervoor echt teveel suikers en koolhydraten binnen kreeg. Ben er de eerste 4 dagen ook echt ziek van geweest toen ik stopte met de suikers. Ben nu pas 2 kg kwijt.. Moet zeggen dat dit best demotiverend werkt.. Nog tips? Of enig idee wat ik fout doe?

  • Marleen
   17/05/2018 om 8:14 am

   Hallo Charlie,

   Nog gefeliciteerd met de geboorte van je kindje. Wat goed dat je bent begonnen met gezond eten.
   Hormonen kunnen veel invloed uitoefenen op het afslankproces. Omdat er veel veranderd in je lichaam tijdens en na de zwangerschap met betrekking tot je hormomen kan dit het afslankproces wat belemmeren. In dit artikel lees je aan aantal tips die je kan toepassen wanneer het afslanken niet lukt. https://www.jasperalblas.nl/afvallen-lukt-niet/

 • Arjan
  15/04/2018 om 7:59 pm

  Hi Jasper,
  Ik wil je boek bestellen maar ik lust geen vis, wat kan ik dan als alternatief eten in een recept waar vis in zit?
  Grt Arjan

  • Jasper Alblas
   16/04/2018 om 2:23 pm

   Hallo Arjan,

   Heel goed dat je bezig wilt gaan met gezond eten. Vis kan je vervangen door vlees, ei, noten, zaden en pitten. Aangezien er in vis veel omega 3 zit, raad ik aan om daarnaast een goede omega 3 supplement bij te slikken.

 • Jo
  01/04/2018 om 3:29 pm

  Hi Jasper,

  Kan je ipv aardappelen, pasta en rijst cousous eten of is couscous geen goede vervanger? En zijn rijstewafels en cranberries ook geschikt in een koolhydraatarm voedingspatroon?

  • Jasper Alblas
   04/04/2018 om 10:21 am

   Hallo Jo,

   Zoete aardappel, quinoa en amarant zijn goede vervangers voor aardappelen, pasta etc. Rijstwafels raad ik liever niet aan. Deze bevatten snelle koolhydraten en weinig voedingstoffen. Cranberries kan je gerust zo af en toe eten.

 • Emmie
  20/02/2018 om 1:40 pm

  Hoi Jasper,

  Kun je in het begin dat je start met trage koolhydraten je nogal suf voelen, bijna wat duizelig? Eerst at ik muesli met melk, en tussen de middag brood. Nu ben ik overgestapt op salades en ei en dat soort dingen, maar ik merk dat ik er nu in het begin wat moe van raak en minder concentratie heb. Heb je misschien tips hierin om me wat geconcentreerder te voelen? Ik hoor het graag!

  • Jasper Alblas
   21/02/2018 om 12:09 pm

   Hallo Emmie,

   Wanneer je omschakelt naar een gezond eetpatroon volgens de koolhydraatarme methode kan je inderdaad eerst last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, duizelig, buikklachten etc.
   Dit komt onder andere omdat je lichaam aan het ontgiften is en overschakelt naar een andere energieverbranding. Drink voldoende water om het ontgiftingsproces te stimuleren. Eventueel kan je wat meer langzame koolhydraten aan je eetpatroon toevoegen om jezelf energieker te voelen.

 • Marike
  16/01/2018 om 6:52 pm

  Hoi Jasper,

  Wat is je reactie op dit artikel?http://kruidigleven.be/blog/gezond-leven/afslanken-deel-1-is-koolhydraatarm-dieet-wel-goed-idee/
  Ik ben inderdaad bang dat mijn lijf op een spaarstand is komen te staan en ik als ik weer gewoon ga eten, wat ik wel echt wil, aan ga komen.

  groet,
  Marike

  • anita Mulderij
   18/01/2018 om 12:34 pm

   Hallo Marike,

   Bedankt voor je reactie!

   Te weinig koolhydraten eten is inderdaad ongezond voor je lichaam. En dan spreek ik over minder dan 50 g koolhydraten per dag. Als je lichaam te weinig energie binnenkrijgt, dan zal het spaarzaam omgaan met het beetje energie dat er nog is.
   Hierdoor vertraagt je spijsvertering.

   Schrijf voor jezelf 3 dagen op wat je eet gedurende de dag. Dan krijg je een goed beeld van je voedingsinname en of je een tekort aan koolhydraten binnenkrijgt.

   Het is wel zo dat wanneer je van een koolhydraatarm voedingspatroon, naar een voedingspatroon terug gaat met snelle koolhydraten en bewerkte suikers, je gewicht zal gaan stijgen.

   Probeer voor jezelf een manier te vinden waardoor het leuk blijft om gezond te eten.

   Als je nog vragen hebt hoor ik het graag. Heel veel succes verder.

 • Sanne
  25/06/2017 om 9:53 pm

  Beste Jasper,

  Havermout zijn toch granen? Waarom zijn ze dan zo ‘gezond’? Ik denk binnen de lijntjes en dan past havermout niet binnen mijn gezonde levensstijl. Misschien kun jij mij daar vanaf helpen?
  Groetjes

  • Anita Mulderij
   26/06/2017 om 6:39 pm

   Het is niet noodzakelijk om havermout aan je voedingspatroon toe te voegen. Je hebt het niet nodig en als je veel wilt afvallen gaat dat vaak gemakkelijker als je het niet eet. Het is echter ook niet ongezond. Hier lees je dat het ook voordelen kan hebben voor je gezondheid. Ieder lichaam is anders dus probeer het eens uit, onderzoek hoe je je erbij voelt en test of het consequenties heeft voor je gewicht. Daarna kun je zelf beslissen of je het wel of liever niet aan je gezonde leefstijl toevoegt.

 • Remko
  17/06/2017 om 10:33 am

  “Door te veel koolhydraten eten wordt een stofje geblokkeerd dat in je lichaam verantwoordelijk is voor vetverbranding. Dus hoe meer koolhydraten je eet, hoe moeilijker je lichaam vet kan verbranden” Ongelofelijk, en wat voor stofje is dat dan wel niet?

  • Jasper Alblas
   08/08/2017 om 1:54 pm

   Hallo Remko,

   Dat stofje die de vetverbranding stimuleert heet leptine. Dit is een hormoon die wordt aangemaakt in je vetcellen.

   Groet Jasper

 • Anne Marie Wynants
  24/02/2017 om 12:49 pm

  Beste Jasper

  Kan je quorn eten ipv vlees?

  • Jasper Alblas
   01/03/2017 om 5:32 pm

   Pas op met producten als quorn. Er zijn vaak allerlei stoffen aan toegevoegd om het product lang houdbaar te maken. Soms zelfs suiker. De beste vleesvervanger is tempeh. Dit is gemaakt van gefermenteerde soja. Ook zelfgemaakte falafel van kikkererwten is een goed alternatief. Bekijk altijd goed de ingrediëntenlijst van vleesvervangers, daar staat precies op wat erin zit. Hier lees je waar je op moet letten bij het lezen van etiketten.

 • marchella
  21/05/2014 om 10:03 am

  Hoi jasper,

  Ik ben begonnen met koolhydraatarm.
  Kan ik quinoa elke dag eten? Zo ja hoeveel? Ik wil het graag gebruiken als vervanging van rijst en pasta.

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:26 pm

   Hallo Marchella,

   ja dat kan je doet. Dat past in een koolhydraatarm dieet. Als afvallen niet zo snel gaat als je wilt kan je de aantal keren dat je quinoa eten wat verminderen.

   Succes.

 • Jessie
  20/05/2014 om 8:40 am

  Beste Jasper,

  Top dieet zo koolhydraatarm, ik hoop dat ik het ga volhouden. Tot nu toe gaat het goed. Ik had een aantal vraagjes.

  Hoe zit het met mango? Ik ben gek op mango maar het is natuurlijk een erg zoete fruitsoort. Zo ook met galia meloen.

  Is het aanvaardbaar om bijvoorbeeld 1 x per week croutonnetjes te bakken bij de salade? Of remt dit dan direct het dieet.

  Groetjes en bedankt voor de boodschappenlijst.

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:27 pm

   Hallo Jessie,

   Mango en meloen niet te vaak eten, maar af en toe kan zeker geen kwaad. Croutons liever niet, maar als je het een keer eet zal je dit niet merken.

   Succes!

 • Lisse
  19/05/2014 om 12:01 pm

  Beste Jasper,

  Kun je als ontbijt ook yoghurt eten? En wat zou je er dan in kunnen doen dat binnen het dieet past?

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:28 pm

   Hi Lisse,

   Zelf gemaakte granola van noten en pitten en een stukje fruit is lekker.

 • Leonie
  19/05/2014 om 10:42 am

  Hallo Jasper,

  Mag je speltbrood eten i.v.p koolhydraatarm brood.

 • Tina
  19/05/2014 om 10:14 am

  Ik ga het proberen

 • Erik Wildeman
  19/05/2014 om 6:42 am

  Sinds begin februari doe ik aan de koolhydraatarme-levenwijze. Ik ben sinds die tijd 20 kilo afgevallen en heb , als diabeet, nog maar 1/3 van mijn voormalige insulinehoeveelheid meer nodig.
  Top!!!! En een energie dat ik nu heb…….

 • youki
  19/05/2014 om 12:14 am

  Dag Jasper,

  ten eerste bedankt voor de info deze is strak uitgelegd en een aanmoediging om het eens uit te proberen.
  Ik was zeer verbaasd dat pasta en rijst niet ‘goed’ waren en vroeg me af of naast quinoa nog andere graan/rijst soorten zijn die wel mogen, ik dacht aan couscous ?

  • youki
   19/05/2014 om 9:57 am

   Mijn moeder maakt heel lekkere soep die ik graag zou meenemen de weken als ik in Leuven zit als student, welke soorten soep( mits ingrediënten van jouw boodschappenlijstje )zijn aanvaardbaar voor een koolhydraatarm dieet en in welke maten want ik zou elke dag wel tot 2-3 keer deze kunnen eten?

 • Ursula
  17/05/2014 om 6:17 am

  Beste Jasper 2 weken geleden begonnen met jou koolhydraatarme boodschappenlijstje geen enkele uitzondering gemaakt eerste week 2 kg afgevallen .in de tweede week 1 kg aangekomen. Kan je me uitleggen hoe ik de ene week kan afvallen en dan weer aankomen? ik ga wel gewoon door maar motiveerd niet. Gr Ursula

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:32 pm

   Hallo Ursula,

   dit kan inderdaad voorkomen maar is geen probleem zolang je maar blijft afvallen. Blijf volhouden dan komt de motivatie vanzelf weer terug als je volgende week weer een paar kilo kwijt bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *