Pas toe wat je in dit artikel leest over het koolhydraatarm dieet en je zal moeiteloos tot wel 2 kilo per week aan overtollig lichaamsvet verbranden.

In dit artikel halen we met wetenschappelijk onderbouwde feiten de waarheid boven tafel waarmee jij alles komt te weten over het koolhydraatarm dieet en ontdekt waarom dit voedingspatroon wél werkt om bij het afvallen.

Wil je direct aan de slag? Verderop vind je makkelijk te bereiden koolhydraatarm dieet recepten en Jaspers gratis koolhydraatarme boodschappenlijst.

Dit is wat je gaat leren:

 • Welke koolhydraten veilig zijn en welke je absoluut niet moet eten.
 • Hoe je voorkomt dat lichaamsvet aan je lijf geplakt blijft zitten.
 • Hoeveel koolhydraten je moet eten voor een maximale vetverbranding.
 • Hoe je van een koolhydraatarm dieet weekmenu meer energie krijgt.

 

De grote lijnen van dit artikel bespreek ik overigens in onderstaande video. Maar als je wilt afvallen en voorgoed met buikvet wilt afrekenen, adviseer ik je om ook het artikel te lezen.

Hierin lees je namelijk hoe je gezond kunt afvallen, hoe je buikvet verliest, wat je moet doen als je het jojo-effect zat bent en hoe je dat ideale slanke lichaam krijgt.

Afvallen is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe.

Laten we van start gaan.

Download de gratis boodschappenlijst hier <- direct aan de slag

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Zoals de naam al zegt is een koolhydraatarm dieet een dieet waarin je het aantal koolhydraten dat je via voeding binnenkrijgt minimaliseert. Het is dus niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer eet.

In dit dieet vermijd je zoveel mogelijk koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst, brood, noedels, suiker en al het bewerkte voedsel waar suiker of granen in zitten.

Nu denk je misschien: “Als ik dat allemaal niet meer mag eten, wat dan nog wel?!”.

Maak je geen zorgen. Je kan bij dit dieet heel gevarieerd eten en tóch snel afvallen. Je hoeft bovendien geen honger te lijden.

Voordat je ontdekt welke voedingsmiddelen je allemaal kan blijven eten in een koolhydraatarm dieet, vertel ik eerst waarom een koolhydraatarm dieet zo goed werkt als je wilt afvallen.

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. En wij zijn gemaakt om die energie vooral te halen uit vetten en eiwitten en relatief weinig uit koolhydraten. Deze verhouding met voedingsstoffen is precies hoe de oermensen (de homo sapiens) zo’n 100.000 jaar geleden aten.

Wij hebben duizenden jaren op deze manier gegeten. Maar ongeveer 150 jaar geleden kwam daar verandering in. Sinds de opkomst van de voedselindustrie zijn wij heel anders gaan eten. Een modern westers eetpatroon zit tegenwoordig vol met koolhydraten.

Ga maar na. We eten brood of ontbijtgranen in de ochtend, brood tijdens de lunch en aardappels, rijst of pasta bij het avondeten. Daarnaast nemen we vaak nog tussendoortjes en frisdranken waar suiker in zit. En ook suiker is een koolhydraat.

Daardoor is de volgende verandering ontstaan:

Bovendien is bijna al het voedsel in de supermarkt gemaakt of bewerkt in een fabriek. Voedselfabrikanten voegen hier vaak koolhydraten (vooral suikers) aan toe. Dit zijn de zogenaamde geraffineerde koolhydraten en suikers.

Oermensen aten alleen maar koolhydraten uit natuurlijke bronnen zoals groente, fruit, noten en zaden.

Tegenwoordig krijgen we veel meer koolhydraten binnen dan wij eigenlijk nodig hebben en die zijn nog eens bewerkt ook. Dit zorgt voor 2 problemen:

 • Het overschot aan koolhydraten dat wij eten kan ons lichaam niet meteen gebruiken en wordt daarom omgezet in lichaamsvet. Dus als je constant te veel koolhydraten eet zal je hoeveelheid lichaamsvet toenemen [1].
 • Door te veel koolhydraten eten wordt een stofje geblokkeerd dat in je lichaam verantwoordelijk is voor vetverbranding. Dus hoe meer koolhydraten je eet, hoe moeilijker je lichaam vet kan verbranden [2].

Samengevat: als je koolhydraatarm eet maak je geen nieuw lichaamsvet aan en ga je overtollig lichaamsvet verbranden. Hierdoor val je tot wel 2 kilo per week af.

Koolhydraatarm is wetenschappelijk onderbouwd

Ik ben niet de enige die koolhydraatarm eten ziet als dé oplossing voor een slank en gezond lichaam. Ook de wetenschap is het met mij eens dat koolhydraatarm eten de sleutel tot gezonde vetverbranding is.

Een van de vele studies die koolhydraatarm eten onderzocht is uitgevoerd door wetenschappers aan de Harvard Universiteit. Deze studie onderzocht het eetpatroon van 60.000 mensen. De wetenschappers concludeerden dat je koolhydraten (en niet vet) zo veel mogelijk uit je voedingspatroon moet schrappen als je wilt afvallen [3].

Ook op het Duke Universitair Medisch Centrum in Amerika zijn diverse studies gedaan naar een koolhydraatarm dieet. Deze studies concludeerden onder andere dat koolhydraatarm eten het meest effectieve dieet is om af te vallen. Bovendien verlaagt het je bloeddruk en verbetert je cholesterol [4,5].

Complete lijst met koolhydraatarme producten

Zoals je hierboven kunt lezen is een koolhydraatarm dieet de sleutel tot een slank en gezond lichaam.

In dit artikel vind je alle informatie die jij nodig hebt om een koolhydraatarm eetpatroon te volgen.

Het is ten eerste heel belangrijk dat je precies weet welke producten veel, en welke producten weinig koolhydraten bevatten.

Enkele gezonde producten met goede en gezonde koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

 • Vis, vlees, ei en gevogelte
 • Groente en (een beetje) fruit
 • Noten, zaden en pitten
 • Natuurlijke oliën
 • Een aantal peulvruchten
 • Kiemen van groente en zaden
 • Kruiden en specerijen.

Er zijn ook veel producten die bomvol koolhydraten en suikers zitten. Enkele producten met slechte en ongezonde koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

 • (Wit)brood en ontbijtgranen
 • Witte rijst
 • Niet volkoren pasta
 • Bewerkte aardappelproducten
 • Snoep, koek en taart
 • Frisdranken
 • Kant-en-klare producten uit pakjes en zakjes

Om jou te helpen bij het volgen van een koolhydraatarm dieet, heb ik speciaal een complete boodschappenlijst samengesteld.

Op deze lijst staan vind je precies welke producten je kunt eten als je lichaamsvet wilt verbranden, inclusief uitleg.

Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

We weten nu dat voeding vol zit met koolhydraten en dat er veel producten zijn met slechte en ongezonde koolhydraten. Maar hoe zorgen koolhydraten voor lichaamsvet en waarom blijft dat vet aan je lichaam plakken?

Dat komt omdat te veel slechte koolhydraten je bloedsuikerspiegel laten stijgen. Dat werkt als volgt.

Vetten, eiwitten en koolhydraten leveren energie aan ons lichaam. Bij koolhydraten werkt het zo dat je spijsvertering ze omzet in bloedsuiker. Dat is een vorm van energie voor je lichaam.

Vetten en eiwitten geven hun energie langzaam af: de bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Bij koolhydraatrijk voedsel komt er heel snel heel veel energie vrij: de bloedsuikerspiegel piekt tot ongezonde niveaus.

Omdat we constant teveel koolhydraten eten is er heel vaak een bloedsuikerpiek. Hierdoor:

 • slaat ons lichaam alle overtollige energie die de piek veroorzaakt op als lichaamsvet,
 • en door die pieken wordt een enzym geblokkeerd dat zorgt voor vetverbranding.

Samengevat: afvallen met een koolhydraatarm dieet werkt omdat:

 • Je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
 • Hierdoor sla je geen overtollige energie op als lichaamsvet [6].
 • Je raakt meer verzadigd van eiwitten en vetten [7].
 • Daardoor duur het langer voordat je weer honger krijgt.
 • Je lichaam gaat vet verbranden in plaats van koolhydraten [8].

 

In de staart van dit artikel vind je nog meer wetenschappelijk onderbouwde achtergrondinformatie over het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel en vetverbranding.

Eerst kijken we hoeveel koolhydraten je per dag mag eten tijdens een koolhydraatarm dieet.

Meer energie door een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet heeft overigens nog veel meer voordelen. Naast afvallen ervaar je ook veel meer energie. Dat komt onder meer omdat het veel energie kost om de bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen na het eten van koolhydraten.

Bovendien wordt de energie uit gezonde vetten en eiwitten veel gelijkmatiger opgenomen door het lichaam. Hierdoor ervaar je een constant niveau van energie terwijl je bij koolhydraten een energiepiek ervaart, opgevolgd door een dip [4].

Dit is ook de reden dat veel mensen om vier uur ’s middags een energiedip ervaren. Met een koolhydraatarm eetpatroon heb je daar geen last meer van.

Hoeveel koolhydraten mag je per dag?

Een koolhydraatarm dieet is dus een heel gezond voedingspatroon dat je vetverbranding activeert. Maar het is niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten.

Zoals je in de cirkeldiagram hebt gezien mag 19 tot maximaal 35% van onze energie uit koolhydraten komen. En in een koolhydraatarm dieet krijg je deze koolhydraten gemakkelijk binnen via natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen.

Hieronder zie je hoeveel koolhydraten je mag eten als je gezond wilt leven en als je wilt afvallen.

Eet 100 – 150 g koolhydraten per dag als je een gezond lichaam hebt
Voor mensen met een gezond gewicht die dagelijks voldoende bewegen is dit het aantal koolhydraten dat je het beste per dag kunt eten. Het is wel heel belangrijk dat je kiest voor de juiste koolhydraten uit groenten, fruit, quinoa, zoete aardappel en havermout.

Eet 50 – 100 g per dag als je snel af wilt vallen op een gezonde manier
Als je overgewicht hebt en wilt afvallen dan is dit het juiste aantal koolhydraten per dag. Je haalt die koolhydraten vooral uit groenten, fruit, noten en zaden en minimaal uit gezonde, koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals zoete aardappel en quinoa.

Eet 20 – 50 g koolhydraten per dag als je heel snel af wilt vallen
Dit is een extreme vorm van een koolhydraatarm dieet waarbij je alleen nog groente, noten en zaden eet. Goed als je een vliegende start wilt maken, maar geen gezond eetpatroon voor de lange termijn.

Eet nooit meer dan 150 koolhydraten per dag
Als je meer dan 150 gram koolhydraten per dag eet is de kans groot dat je langzaam maar zeker aan komt. De kilo’s sluipen er langzaam bij en slaan zich op rondom de buik, dijbenen en billen. Eet nooit meer dan 300 gram koolhydraten. Dit is zeer ongezond en leidt tot obesitas.

Samengevat: eet tussen de 50 tot 100 gram koolhydraten per dag, afkomstig uit natuurlijke, onbewerkte voeding om af te vallen.

De 9 richtlijnen van een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraat dieet levert je heel veel op en is bovendien erg eenvoudig. Volg onderstaande 9 richtlijnen en je hebt de knop omgezet. Zo simpel is het.

Richtlijn 1: Geen granen (brood, pasta, rijst)
Granen zitten bomvol koolhydraten. Als je regelmatig brood, pasta en/of rijst eet krijg je te veel koolhydraten binnen. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat jij niet kan afvallen omdat ze je vetverbranding blokkeren.

Nu denk je misschien: “Als ik dat allemaal niet meer mag eten, wat dan nog wel?!”. Maak je geen zorgen. Download de gratis koolhydraatarme boodschappenlijst en je zal zien dat er nog meer dan genoeg overblijft.

Richtlijn 2: Geen suikerrijke producten
Er zijn verschillende soorten koolhydraten, maar suiker is de slechtste van allemaal. Verwijder daarom alle suikerrijke producten uit je keukenkastjes. Het is soms erg verleidelijk om te snoepen of om een zoete snack te eten. Door deze producten niet in huis te hebben verklein je de kans op een ‘slippertje’.

Richtlijn 3: Geen aardappelen en aardappelzetmeel
In aardappels zit aardappelzetmeel en ook dat is een koolhydraat die jouw vetverbranding in de weg staat. In een koolhydraatarm dieet passen geen aardappels of aardappelzetmeel.

Wist je trouwens dat aardappelzetmeel aan veel voedingsproducten wordt toegevoegd als bindmiddel? Het zit bijvoorbeeld in biscuitjes en in alle sauzen en soepen uit pakjes en zakjes.

Richtlijn 4: Wel voldoende goede vetten
Lang is ten onrechte aangenomen dat je van vet eten dik wordt. De meeste voedingsvetten zijn juist een hele goede bron van energie en ze zorgen voor een lang verzadigde gevoel. Bovendien zijn sommige vetten essentiële bouwstenen voor ons lichaam.

Richtlijn 5: Eet ook voldoende eiwitten
Als energiebron zorgen eiwitten ook voor een lang verzadigd gevoel. Als je dus voldoende eiwitten eet, zal je geen honger hebben. In een koolhydraatarm dieet bestaat ongeveer 20 tot 40% van je dagelijkse voeding uit eiwitten.

Richtlijn 6: Eet alle soorten groenten
Als je snel en efficiënt gewicht wil verliezen, is het belangrijk dat je gezonde voeding eet. Groente en (een klein beetje) fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Groente zit boordevol vitaminen, mineralen en voedingsvezels en fruit is het snoep van een gezonde eter.

Richtlijn 7: Vermijd bewerkte voedingsproducten
De meeste voedingsmiddelen die in een fabriek zijn gemaakt bevatten extra koolhydraten, en dan vooral suiker. Vermijd bewerkte voedingsproducten dus zoveel mogelijk. Dat geldt ook geen licht-producten. De zoetstoffen die suiker vervangen zijn vaak nóg slechter voor je gezondheid.

Richtlijn 8: Drink de juiste dranken
Vermijd frisdrank zo veel mogelijk want daar zit veel suiker in. Probeer ook alcohol te vermijden. De meeste alcoholhoudende dranken zitten vol koolhydraten. Drink wel meer water. Water zuivert het lichaam en vermindert het hongergevoel.

Richtlijn 9: Bereid je maaltijden voor
Het zal in het begin even wennen zijn om met andere voedingsmiddelen aan de slag te gaan. Je gaat namelijk een eetpatroon doorbreken waar je al jaren aan gewend bent. Om dit proces te versnellen is het verstandig om je maaltijden goed voor te bereiden. Als je namelijk de tijd neemt om alles rustig klaar te maken leer je nog sneller en heb je eerder resultaat.

Deze richtlijnen lijken misschien lastig te volgen, Maar als je eenmaal met een koolhydraatarm dieet aan de slag gaat, zal merken hoe makkelijk het is.

Als jij alle 9 regels opvolgt zal je tot wel 2 kilo per week afvallen. Net zolang totdat je je streefgewicht bereikt hebt.

Hieronder zie je een voorbeeld van een koolhydraatarm weekmenu:

Wat is de volgende stap?

Een koolhydraatarm dieet is het enige dieet dat permanent en op een gezonde manier je overtollig lichaamsvet verbrandt.

Weten welke producten je nog hebt om lekkere en gezonde recepten te maken is heel belangrijk. Download daarom gratis Jaspers Boodschappenlijst. Hierin vind je honderden producten die jouw vetverbranding activeren, inclusief uitleg.

Wil je graag een voorbeeldrecept zien? Download dan hier een gratis PDF met 2 recepten.

Ben je klaar om echt aan de slag te gaan met een koolhydraatarm dieet? Bekijk dan hier ons productaanbod. Je zal zien dat je met een koolhydraatarm dieet lekker en veel kan blijven eten terwijl je lichaamsvet verbrandt en gezonder gaat leven.

smoothie afslank plan

Lees nog even verder voor meer wetenschappelijk onderbouwde achtergrondinformatie over koolhydraatarm eten.

Meer wetenschappelijke achtergrondinformatie over koolhydraatarm

Koolhydraten is een verzamelnaam voor een groep voedingsstoffen waar ons lichaam energie uithaalt.

Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Er is bijvoorbeeld energie nodig om onze spieren te laten bewegen en om al onze organen hun werk te laten doen.

De voedingsstoffen die ons lichaam van die energie voorzien heten macronutriënten. Er zijn drie groepen macronutriënten die ons lichaam van energie voorzien:

Eiwitten of proteïne is een lange keten van aan elkaar geschakelde aminozuren. Eiwitten kunnen in je lichaam omgezet worden tot energie, maar ze worden voornamelijk gebruikt voor het repareren van ‘kapotte’ cellen en het aanmaken van nieuwe cellen in je lichaam.

Vetten bestaan uit een molecuul glycerol met daaraan drie vetzuren. Gezonde vetten zijn heel belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.

Koolhydraten bestaan uit een lange keten van enkelvoudige suikers (oftewel monosacharide) zoals glucose en fructose. Graan, suiker en zetmeel zijn veelvoorkomende koolhydraten.

Deze drie macronutriënten worden door je lichaam op verschillende wijze omgezet in energie. Het omzetten van de voedingsstoffen naar energie wordt ook wel je stofwisseling genoemd.

Je stofwisseling is een verzameling van vele complexe processen en chemische reacties in je lichaam. Al deze processen hebben bijwerkingen.

Deze bijwerkingen kunnen positief, maar ook negatief zijn. Het is goed om te weten welke soort energiebron (eiwit, koolhydraat of vet) welke bijwerking veroorzaakt.

In tegenstelling tot wat de populaire media (en zelfs vele wetenschappers) jarenlang hebben verkondigd zijn het niet de vetten die voor overgewicht zorgen, maar zijn het juist de koolhydraten die overtollig lichaamsvet aanmaken [4].

In de laatste decennia is er, vanuit de wetenschappelijke wereld, doorslaggevend bewijs gekomen dat koolhydraten de oorzaak zijn van de overgewicht-epidemie zoals die zich momenteel in de westerse wereld voordoet [9].

Overtollig lichaamsvet als bijwerking van het eten van koolhydraten heeft alles te maken met het hormoon insuline.

Jasperalblas.nl

Koolhydraten en insuline

Koolhydraten worden door de stofwisseling in je lichaam voor een groot deel omgezet in glucose dat ook wel bloedsuiker wordt genoemd. Die glucose moet vanuit de bloedbaan naar verschillende cellen in je lichaam worden gestuurd om daar omgezet te worden in energie. Het hormoon insuline verplaatst de glucose van de bloedbaan naar je cellen.

Hoe meer glucose in je bloed, des te meer insuline je lichaam aanmaakt. Het is belangrijk dat je lichaam glucose snel uit je bloedbaan naar de cellen verplaatst. Te veel glucose in je bloed is namelijk gevaarlijk.

Een deel van de glucose wordt netjes door je cellen gebruikt om energie aan te maken, maar omdat we veel meer glucose binnenkrijgen dan we nodig hebben, wordt de overtollige glucose direct opgeslagen als lichaamsvet.

Dit is op zich geen probleem, je lichaamsvet is immers een opslagplaats voor extra reserve-energie. Het grote probleem is echter dat een hoog insulinegehalte er indirect voor zorgt dat de opgeslagen glucose zeer moeilijk te verbranden is.

Met het huidige westerse voedingspatroon krijgen we zoveel koolhydraten binnen dat we vaak een chronisch hoog insuline niveau hebben. Het te veel aan glucose wordt dus steeds opgeslagen maar kan (bijna) nooit meer verbrand worden [10].

De enige manier om deze neerwaartse spiraal te doorbreken is het volgen van een koolhydraatarm dieet.

Als je wilt weten hoe de biochemie in je lichaam precies werkt, raad ik je aan dit artikel eens te lezen. Voor nu is het voldoende als je begrijpt dat een hoog insulineniveau bijna altijd de oorzaak is van overgewicht en dat koolhydraten je insulineniveau verhogen.

Eet dus geen voedsel dat veel koolhydraten bevat en je zal gemiddeld tot 2 kilo overtollig lichaamsvet per week verbranden.

Op deze lijst vind je bijna alle producten die je kan eten tijdens een koolhydraatarm dieet, inclusief uitleg. Met dit document bij de hand wordt afvallen een stuk leuker en gemakkelijker.

 

Bekijk (244) reacties

Verberg reacties

 • Emmie
  20/02/2018 om 1:40 pm

  Hoi Jasper,

  Kun je in het begin dat je start met trage koolhydraten je nogal suf voelen, bijna wat duizelig? Eerst at ik muesli met melk, en tussen de middag brood. Nu ben ik overgestapt op salades en ei en dat soort dingen, maar ik merk dat ik er nu in het begin wat moe van raak en minder concentratie heb. Heb je misschien tips hierin om me wat geconcentreerder te voelen? Ik hoor het graag!

  • Jasper Alblas
   21/02/2018 om 12:09 pm

   Hallo Emmie,

   Wanneer je omschakelt naar een gezond eetpatroon volgens de koolhydraatarme methode kan je inderdaad eerst last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, duizelig, buikklachten etc.
   Dit komt onder andere omdat je lichaam aan het ontgiften is en overschakelt naar een andere energieverbranding. Drink voldoende water om het ontgiftingsproces te stimuleren. Eventueel kan je wat meer langzame koolhydraten aan je eetpatroon toevoegen om jezelf energieker te voelen.

 • Marike
  16/01/2018 om 6:52 pm

  Hoi Jasper,

  Wat is je reactie op dit artikel?http://kruidigleven.be/blog/gezond-leven/afslanken-deel-1-is-koolhydraatarm-dieet-wel-goed-idee/
  Ik ben inderdaad bang dat mijn lijf op een spaarstand is komen te staan en ik als ik weer gewoon ga eten, wat ik wel echt wil, aan ga komen.

  groet,
  Marike

  • anita Mulderij
   18/01/2018 om 12:34 pm

   Hallo Marike,

   Bedankt voor je reactie!

   Te weinig koolhydraten eten is inderdaad ongezond voor je lichaam. En dan spreek ik over minder dan 50 g koolhydraten per dag. Als je lichaam te weinig energie binnenkrijgt, dan zal het spaarzaam omgaan met het beetje energie dat er nog is.
   Hierdoor vertraagt je spijsvertering.

   Schrijf voor jezelf 3 dagen op wat je eet gedurende de dag. Dan krijg je een goed beeld van je voedingsinname en of je een tekort aan koolhydraten binnenkrijgt.

   Het is wel zo dat wanneer je van een koolhydraatarm voedingspatroon, naar een voedingspatroon terug gaat met snelle koolhydraten en bewerkte suikers, je gewicht zal gaan stijgen.

   Probeer voor jezelf een manier te vinden waardoor het leuk blijft om gezond te eten.

   Als je nog vragen hebt hoor ik het graag. Heel veel succes verder.

 • Sanne
  25/06/2017 om 9:53 pm

  Beste Jasper,

  Havermout zijn toch granen? Waarom zijn ze dan zo ‘gezond’? Ik denk binnen de lijntjes en dan past havermout niet binnen mijn gezonde levensstijl. Misschien kun jij mij daar vanaf helpen?
  Groetjes

  • Anita Mulderij
   26/06/2017 om 6:39 pm

   Het is niet noodzakelijk om havermout aan je voedingspatroon toe te voegen. Je hebt het niet nodig en als je veel wilt afvallen gaat dat vaak gemakkelijker als je het niet eet. Het is echter ook niet ongezond. Hier lees je dat het ook voordelen kan hebben voor je gezondheid. Ieder lichaam is anders dus probeer het eens uit, onderzoek hoe je je erbij voelt en test of het consequenties heeft voor je gewicht. Daarna kun je zelf beslissen of je het wel of liever niet aan je gezonde leefstijl toevoegt.

 • Remko
  17/06/2017 om 10:33 am

  “Door te veel koolhydraten eten wordt een stofje geblokkeerd dat in je lichaam verantwoordelijk is voor vetverbranding. Dus hoe meer koolhydraten je eet, hoe moeilijker je lichaam vet kan verbranden” Ongelofelijk, en wat voor stofje is dat dan wel niet?

  • Jasper Alblas
   08/08/2017 om 1:54 pm

   Hallo Remko,

   Dat stofje die de vetverbranding stimuleert heet leptine. Dit is een hormoon die wordt aangemaakt in je vetcellen.

   Groet Jasper

 • Anne Marie Wynants
  24/02/2017 om 12:49 pm

  Beste Jasper

  Kan je quorn eten ipv vlees?

  • Jasper Alblas
   01/03/2017 om 5:32 pm

   Pas op met producten als quorn. Er zijn vaak allerlei stoffen aan toegevoegd om het product lang houdbaar te maken. Soms zelfs suiker. De beste vleesvervanger is tempeh. Dit is gemaakt van gefermenteerde soja. Ook zelfgemaakte falafel van kikkererwten is een goed alternatief. Bekijk altijd goed de ingrediëntenlijst van vleesvervangers, daar staat precies op wat erin zit. Hier lees je waar je op moet letten bij het lezen van etiketten.

 • marchella
  21/05/2014 om 10:03 am

  Hoi jasper,

  Ik ben begonnen met koolhydraatarm.
  Kan ik quinoa elke dag eten? Zo ja hoeveel? Ik wil het graag gebruiken als vervanging van rijst en pasta.

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:26 pm

   Hallo Marchella,

   ja dat kan je doet. Dat past in een koolhydraatarm dieet. Als afvallen niet zo snel gaat als je wilt kan je de aantal keren dat je quinoa eten wat verminderen.

   Succes.

 • Jessie
  20/05/2014 om 8:40 am

  Beste Jasper,

  Top dieet zo koolhydraatarm, ik hoop dat ik het ga volhouden. Tot nu toe gaat het goed. Ik had een aantal vraagjes.

  Hoe zit het met mango? Ik ben gek op mango maar het is natuurlijk een erg zoete fruitsoort. Zo ook met galia meloen.

  Is het aanvaardbaar om bijvoorbeeld 1 x per week croutonnetjes te bakken bij de salade? Of remt dit dan direct het dieet.

  Groetjes en bedankt voor de boodschappenlijst.

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:27 pm

   Hallo Jessie,

   Mango en meloen niet te vaak eten, maar af en toe kan zeker geen kwaad. Croutons liever niet, maar als je het een keer eet zal je dit niet merken.

   Succes!

 • Lisse
  19/05/2014 om 12:01 pm

  Beste Jasper,

  Kun je als ontbijt ook yoghurt eten? En wat zou je er dan in kunnen doen dat binnen het dieet past?

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:28 pm

   Hi Lisse,

   Zelf gemaakte granola van noten en pitten en een stukje fruit is lekker.

 • Leonie
  19/05/2014 om 10:42 am

  Hallo Jasper,

  Mag je speltbrood eten i.v.p koolhydraatarm brood.

 • Tina
  19/05/2014 om 10:14 am

  Ik ga het proberen

 • Erik Wildeman
  19/05/2014 om 6:42 am

  Sinds begin februari doe ik aan de koolhydraatarme-levenwijze. Ik ben sinds die tijd 20 kilo afgevallen en heb , als diabeet, nog maar 1/3 van mijn voormalige insulinehoeveelheid meer nodig.
  Top!!!! En een energie dat ik nu heb…….

 • youki
  19/05/2014 om 12:14 am

  Dag Jasper,

  ten eerste bedankt voor de info deze is strak uitgelegd en een aanmoediging om het eens uit te proberen.
  Ik was zeer verbaasd dat pasta en rijst niet ‘goed’ waren en vroeg me af of naast quinoa nog andere graan/rijst soorten zijn die wel mogen, ik dacht aan couscous ?

  • youki
   19/05/2014 om 9:57 am

   Mijn moeder maakt heel lekkere soep die ik graag zou meenemen de weken als ik in Leuven zit als student, welke soorten soep( mits ingrediënten van jouw boodschappenlijstje )zijn aanvaardbaar voor een koolhydraatarm dieet en in welke maten want ik zou elke dag wel tot 2-3 keer deze kunnen eten?

 • Ursula
  17/05/2014 om 6:17 am

  Beste Jasper 2 weken geleden begonnen met jou koolhydraatarme boodschappenlijstje geen enkele uitzondering gemaakt eerste week 2 kg afgevallen .in de tweede week 1 kg aangekomen. Kan je me uitleggen hoe ik de ene week kan afvallen en dan weer aankomen? ik ga wel gewoon door maar motiveerd niet. Gr Ursula

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:32 pm

   Hallo Ursula,

   dit kan inderdaad voorkomen maar is geen probleem zolang je maar blijft afvallen. Blijf volhouden dan komt de motivatie vanzelf weer terug als je volgende week weer een paar kilo kwijt bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *