Zo werken goede voornemens echt

15 reacties

8794 volgers

We doen er (gelukkig) allemaal aan mee: goede voornemens. Januari voelt als een nieuwe start. We krijgen de hoop dat dingen kunnen veranderen en dat we alles kunnen bereiken wat we willen.

Maar waarschijnlijk heb jij, net als vele van ons, al ervaren dat die voornemens vaak (helaas) van tijdelijke aard zijn.

In dit artikel lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat dit jaar je goede voornemens wel slagen.

Onderzoek over goede voornemens

Het “ING economisch bureau” heeft onderzoek gedaan naar mensen die ‘afvallen’ als goede voornemen opgegeven hadden.

Uit dit onderzoek blijkt dat van deze mensen 95 procent al heel snel weer terug valt in oude gewoonten en terug zakt naar het oude gewicht. In sommige gevallen wogen de mensen na een aantal maanden zelfs meer dan op 1 januari!

Voorafgaand aan de uitdaging dacht 78 procent van de mensen dat het deze keer echt zou lukken een aantal kilo kwijt te raken. Maar de resultaten wezen anders uit.

De eerste week van januari zitten traditioneel alle sportscholen en yogaklasjes bomvol  en is iedereen op dieet. Maar deze goede moed duurt meestal maar een week. Daarna verdwijnen alle goede intenties als sneeuw voor de zon.

We vallen namelijk massaal terug in oude gewoontes en er heerst vooral het gevoel van mislukking. Mensen voelen zich slecht omdat ze gefaald hebben.

Ondanks dat afvallen direct na de jaarwisseling vaak ‘mislukt’, stijgt het aantal mensen dat het probeert bijna elk jaar.

En helaas is dat niet het enige getal dat stijgt. Het aantal mensen met overgewicht stijgt ook jaar na jaar.

Tijd dat we daar wat aan gaan doen!

Waar gaat het mis?

Een nieuwe studie van de universiteit van Chicago en de Koreaanse Business School laat zien dat het opstellen van goede voornemens een aantal voordelen heeft.

Goede voornemens stimuleren de motivatie en geven je positieve energie om je einddoel te behalen.

Maar goede voornemens hebben ook een groot nadeel: als je je focust op het einddoel onderschat je de energie die het kost om  er te komen.

Met andere woorden: als je niet direct resultaat ziet (in de eerste week), raak je snel gedemotiveerd en ben je veel eerder geneigd te stoppen.

Mensen die dus niet de eerste week al merkbaar resultaat zien (de grote meerderheid), stoppen na de eerste week en zullen nooit het einddoel (een slank en gezond lichaam) bereiken.

Eén op de acht mensen die afvallen als goed voornemen heeft, valt ook daadwerkelijk af. Of jij één van die acht wordt, hangt af van motivatie en wilskracht.

Motivatie en wilskracht

Het is heel makkelijk om te zeggen dat je af wilt vallen. Maar wil je dit ook echt diep van binnen, of  zeg je het alleen maar?

Om echt jouw  einddoel te bereiken, is  je motivatie van groot belang. Je moet iets echt willen, echt voelen dat je klaar bent voor verandering.

Ben jij er klaar voor om dit jaar echt je ideale gewicht te bereiken?

Dan gaan we het dit keer eens anders doen.

Drie stappen

De volgende stappen zorgen ervoor dat jij dit jaar wél gaat afvallen.

1. Maak je gezondheid het einddoel en niet het afvallen .

Afvallen klinkt voor de meeste mensen als iets negatiefs. En met een negatieve associatie is het dus helemaal niet leuk om ‘afvallen’ als goed voornemen te hebben.

Afvallen wordt geassocieerd met honger hebben, ploeteren in de sportschool, chagrijnig zijn en niks mogen eten.

Op zo’n manier is afvallen helemaal niet leuk. En met zo’n aanpak is het zelfs schadelijk voor je gezondheid.

Je lichaam raakt in de war, je stofwisseling gaat in de spaarstand, je krijgt een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en uiteindelijk word je alleen maar dikker en ongelukkiger. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Doe het daarom dit keer anders. Kies niet afvallen als goed voornemen, maar maak er “Ik wil een gezond en sterk lichaam” van. Definieer een einddoel of resultaat dat veel positiever is dan je huidige situatie.

Heb voor ogen waarom je zo graag wilt veranderen. Afvallen is dus niet het doel.

Ik stel je voor om je einddoel, en dus jouw voornemen te formuleren als: je fitter, energieker en vrolijker te voelen in je eigen lichaam.

Om je te helpen dit jaar je gezondheidsdoel echt te bereiken bieden we het 7×7 afslank receptenboek aan.

Let op, t/m 10 januari kun je hier programma zonder €6,95 verzendkosten bestellen met de kortingscode 7x7goedbegin.

2. Focus je op het veranderen van gewoontes

De gewoontes die je hebt, bepalen voor een heel groot deel je leven.

Als je gezonde gewoontes hebt, heb  je waarschijnlijk een gezond leven. Als je ongezonde gewoontes hebt, heb je waarschijnlijk een ongezond leven.

Door je in het nieuwe jaar te focussen op het creëren van gezonde gewoontes (en het verwijderen van ongezonde gewoontes) creëer je automatisch een gezond leven.

Als jij je ongezonde gewoontes vervangt voor gezonde gewoontes, is je gewichtsverlies een automatisch gevolg en blijf je ook op je ideale gewicht.

Om ongezonde gewoontes te vervangen door gezonde is motivatie en wilskracht nodig.

Als de gewoonte eenmaal een echte gewoonte is geworden, kost dit geen motivatie en wilskracht meer. Zorg er daarom voor dat je al je motivatie en wilskracht steekt in het creëren van nieuwe gewoontes.

Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, is het belangrijk dat je je niet op meerdere gewoontes, maar op één gewoonte tegelijkertijd focust.

Stoppen met het eten van suiker, bewerkt voedsel en ongezonde vetten en meer bewegen zijn voorbeelden van gewoontes die je jezelf kunt aanleren en die jou bijna automatisch naar je einddoel zullen brengen.

Schrijf voor jezelf op: welke gezonde gewoonte wil jij?

 • Wat is mijn einddoel?
 • Welke gewoonte heeft het meeste impact om bij mijn einddoel te komen?
 • Schrijf de nieuwe gewoonte op een briefje en hang deze ergens op waar je het elke dag tegen komt en lees het elke dag (hardop).

Zorg er vervolgens voor dat je jezelf voldoende tijd geeft om de gewoonte aan te leren.

Uit onderzoek van de Universiteit van Londen is gebleken dat het minimaal 66 dagen duurt om een gewoonte te veranderen.

Om het echt te laten slagen en te implementeren , kun je het beste ruim de tijd nemen. Ik raad je aan om negentig dagen te nemen om een gewoonte aan te passen en op de automatische piloot te laten werken.

Het 7×7 afslank receptenboek helpt je hierbij op weg. (kortingscode 7x7goedbegin geldig t/m 10 januari)

Er zullen momenten komen dat je het moeilijk krijgt, maar geef niet op. Weerstand is een teken dat er iets aan het veranderen is. Je moet hier doorheen. Het gaat nou eenmaal met ups en downs.

Laat dit je niet weerhouden altijd verder te gaan. De aanhouder wint. Ga altijd door met je plan.

Doe dit echt negentig dagen zonder uitzondering. En besef dat het een pad is dat je bewandelt.

Er zullen obstakels komen en gaan en het kan zijn dat het soms een dag verkeerd gaat, maar als je op je pad blijft, komt het goed.

Het draait allemaal om focus op je wilskracht. Daag jezelf uit, heb discipline en neem de tijd.

Na 66 dagen denk je er niet meer over na en is het een nieuwe gewoonte geworden. Het kost dan geen moeite meer.

Op deze manier kun je in 2017 vier goede gezonde gewoontes aanleren.

Als je de juiste nieuwe gewoontes kiest, kun je in een jaar tijd van een ongezond leven een gezond leven maken en een gezond lichaam creëren.

3. Suggesties

Een aantal van mijn suggesties voor 2017:

1. Begin kwartaal 1 van 2017 met een gezond ontbijt. Doe dit negentig dagen zonder uitzondering. Het kost je daarna geen moeite meer. Kies en varieer met de volgende gezonde opties:

Groene smoothie, omelet met groenten, glutenvrije havermout met fruit, of kwark met noten, zaden en pitten.

Je zult je merken dat je meer energie krijgt en dat het na een gezond ontbijt ook makkelijker is om een gezonde lunch en avondmaaltijd te eten. Het 7×7 afslank receptenboek helpt je hierbij.

2. Na een gezond ontbijt in kwartaal 1, focus je je in kwartaal 2 op water drinken. Stop met het drinken van frisdranken, vruchtensappen, energie dranken, yoghurtdranken en alcohol. Vervang dit door water, kruidenthee, en maximaal twee kopjes (zwarte ) koffie per dag.

Wees creatief en maak water lekkerder door er schijfjes citroen, komkommer of bijvoorbeeld munt aan toe te voegen.

Door alleen water te drinken, krijg je veel minder suikers binnen en gaat je huid stralen.

3. Nu ontbijt je altijd gezond, drink je voornamelijk water. Leg in kwartaal 3 je focus op bewegen. Kies iets wat bij jou past en dat je kunt doen om meer te bewegen.

Dit kan zijn elke dag met de fiets naar je werk, elke dag de trap nemen, maar dit kan ook zijn per dag een half uur wandelen, of bijvoorbeeld per week drie keer krachttraining. Doe het dan drie maanden lang elke week drie keer en wijk hier nooit van af.

Zorg in ieder geval voor minimaal een half uur beweging per dag.

4. Je gewoontes bestaan inmiddels uit gezond ontbijten, water drinken en voldoende bewegen. Focus je in kwartaal vier op niet snoepen.

Snoep negentig dagen niet. Haal snoep, koek en alle andere zoetigheid uit je huis en zorg voor vervangende gezonde snacks. Bijvoorbeeld, ei, vis, avocado, fruit, noten en zaden.

Je trek naar zoetigheid zal met de dag afnemen, en je energielevel zal stijgen .

Natuurlijk kunnen bovenstaande suggesties helemaal niet bij je passen. Dan moet je ze ook zeker niet doen.

Ga er dan even voor zitten en bedenk wat voor jou de vier belangrijkste gewoontes zijn die je wilt veranderen in dit nieuwe jaar.

Het zou toch mooi zijn als jij dit het aankomende jaar kunt bereiken?

Vergeet nooit dat kleine stappen, grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Ook al lijkt het in eerste instantie misschien niet zo.

Door het behalen van kleine stappen groeit je zelfvertrouwen en kom je steeds beter in het juiste ritme. Ook zullen langzaam de kilo’s verdwijnen.

Kies de gewoonte die voor jou het meeste impact heeft om dicht bij je einddoel te komen en ga ervoor.

Zorg dat gezondheid in 2017 voor jou centraal staat en maak er een fantastisch jaar van. Succes!

Kun jij wel een steuntje in je rug gebruiken bij het behalen van je gezondheidsdoelen? Begin dan vandaag met het 7×7 afslank receptenboek. Gebruik de kortingscode 7x7goedbegin* tijdens je bestelling en bespaar de €6,95 verzendkosten!

*Let op, slechts geldig t/m 10 januari 2017

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (15)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Hoi ik vroeg me af of je nog wel koffie mag met zoetje en of superfoods zoals acai poeder gezond zijn. Vooral koffie is in de ochtend voor mij belangrijk. Groetjes linda
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 9 februari 2015 om 10:48 zegt
   Hoi Linda, Je kunt prima 2 bakjes koffie per dag drinken. Het liefst wel zwart. Zoetjes zijn erg ongezond. Kies bij voorkeur stevia, dit is de meest natuurlijke zoetstof. Super foods kun je toevoegen aan een gezond eetpatroon, maar vervang een gezonde voeding niet door superfoods. Ze zijn lang niet altijd van goede kwaliteit. Als je een uitgebalanceerde voeding eet, heb je ze in principe niet nodig. Groetjes Anita
 2. Hoi, bedankt voor de uitgebreide reactie op mijn vorige bericht. Het afvallen gaat nog steeds goed! De visie van JA is bij mij nog steeds succesvol. Ik heb nog een vraagje. Hoe passen tahoe en tempeh in het koolhydraatarme dieet? Dank, en groeten!
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 16 januari 2015 om 12:50 zegt
   Geen dank. Fijn om te horen dat je er wat aan hebt gehad en dat het afvallen nog steeds goed gaat. Tahoe en tempeh zijn sojaproducten. Deze zijn vaak genetisch gemanipuleerd dus deze kun je beter niet eten. Als je het heel lekker vindt, kun je het af en toe eten. Kies dan wel voor de biologische varianten en let erop dat er geen suikers toegevoegd zijn want dit is iets dat veel voorkomt. Ik raad je aan om het niet te vaak te eten. Succes!
 3. Hallo Als ik gezond ga eten, krijg ik vaak last van verstopping. Terwijl ik extra lijnzaad, zemelen, pompoen pitten, zilvervlies rijst eet en veel water drink. Hoe zou dit kunnen komen, anne
  1. Je kunt beter juist niet teveel (ongezuiverde) zemelen en zilvervlies rijst eten aangezien hier gluten in zitten. Dit veroorzaakt onrust in je darmen en zal de situatie niet ten goede komen. Eet de komende paar dagen meer gember, kurkuma/geelwortel, cayenne peper, groene bladgroenten, avocado’s en vis (met hoge omega-3 waardes).
  2. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 12 januari 2015 om 10:37 zegt
   Hallo Anne, Waarschijnlijk moet je lichaam wennen aan je nieuwe gezonde leefstijl. Het kan even duren voordat het z’n draai weer heeft gevonden. Veel water drinken is inderdaad van groot belang. Ook is het belangrijk om voldoende te bewegen, dit prikkelt je darmen. Probeer ook regelmaat aan te brengen in je eetpatroon. Ik raad je aan om nog zeker een week door te gaan, waarschijnlijk gaat het dan al veel beter. Succes! Groetjes Anita
 4. Hoi ik vroeg me af of je nog wel koffie mag met zoetje en of superfoods zoals acai poeder gezond zijn. Vooral koffie is in de ochtend voor mij belangrijk. Groetjes linda
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 9 februari 2015 om 10:48 zegt
   Hoi Linda, Je kunt prima 2 bakjes koffie per dag drinken. Het liefst wel zwart. Zoetjes zijn erg ongezond. Kies bij voorkeur stevia, dit is de meest natuurlijke zoetstof. Super foods kun je toevoegen aan een gezond eetpatroon, maar vervang een gezonde voeding niet door superfoods. Ze zijn lang niet altijd van goede kwaliteit. Als je een uitgebalanceerde voeding eet, heb je ze in principe niet nodig. Groetjes Anita
 5. Hoi, bedankt voor de uitgebreide reactie op mijn vorige bericht. Het afvallen gaat nog steeds goed! De visie van JA is bij mij nog steeds succesvol. Ik heb nog een vraagje. Hoe passen tahoe en tempeh in het koolhydraatarme dieet? Dank, en groeten!
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 16 januari 2015 om 12:50 zegt
   Geen dank. Fijn om te horen dat je er wat aan hebt gehad en dat het afvallen nog steeds goed gaat. Tahoe en tempeh zijn sojaproducten. Deze zijn vaak genetisch gemanipuleerd dus deze kun je beter niet eten. Als je het heel lekker vindt, kun je het af en toe eten. Kies dan wel voor de biologische varianten en let erop dat er geen suikers toegevoegd zijn want dit is iets dat veel voorkomt. Ik raad je aan om het niet te vaak te eten. Succes!
 6. Hallo Als ik gezond ga eten, krijg ik vaak last van verstopping. Terwijl ik extra lijnzaad, zemelen, pompoen pitten, zilvervlies rijst eet en veel water drink. Hoe zou dit kunnen komen, anne
  1. Je kunt beter juist niet teveel (ongezuiverde) zemelen en zilvervlies rijst eten aangezien hier gluten in zitten. Dit veroorzaakt onrust in je darmen en zal de situatie niet ten goede komen. Eet de komende paar dagen meer gember, kurkuma/geelwortel, cayenne peper, groene bladgroenten, avocado’s en vis (met hoge omega-3 waardes).
  2. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 12 januari 2015 om 10:37 zegt
   Hallo Anne, Waarschijnlijk moet je lichaam wennen aan je nieuwe gezonde leefstijl. Het kan even duren voordat het z’n draai weer heeft gevonden. Veel water drinken is inderdaad van groot belang. Ook is het belangrijk om voldoende te bewegen, dit prikkelt je darmen. Probeer ook regelmaat aan te brengen in je eetpatroon. Ik raad je aan om nog zeker een week door te gaan, waarschijnlijk gaat het dan al veel beter. Succes! Groetjes Anita
 7. Ik heb momenteel de focus op gezond eten, ochtend kwark met lijnzaad en pitten en zemelen, middag zilvervliesrijst en groente, en avond warm, net wat ik kook, minder als normaal en gezond. Tussendoor eet ik een keer havermout en fruit en noten. Verder drink ik veel. Als ik dit eet, gezond eet krijg ik juist meer last van verstopping. Hoe kan dit komen? anne
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 12 januari 2015 om 10:42 zegt
   Hoi Anne, Probeer de zilvervliesrijst eens te vervangen voor quinoa of zoete aardappel of de koolhydraten bij de lunch helemaal weg te laten. Als tussendoortje zou ik ook geen havermout aanraden maar eerder avocado, een handje noten ( niet meer dan dat!), een ei, een stukje vis, rauwe groenten of fruit. Ik raad je aan om ook regelmatig een groene smoothie met veel groenten te maken, bijvoorbeeld als ontbijt. Dit helpt vaak voor een zachtere ontlasting. Groetjes Anita
 8. Hi Jasper, enthousiast geworden door je visie ben ik begonnen met het koolhydraat-arm dieet en ben erg positief (1e week 2,5 kg afgevallen) Ik heb nog de volgende vragen. Wat is het effect / hoe slecht is zout bij noten (bijv. cashew / amandelen) en ik zou graag willen weten of ik mag wokken in zonnebloemolie en / of waarom olijfolie beter is. Alvast bedankt!
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 12 januari 2015 om 10:00 zegt
   Hoi Maarten, Wat goed dat je al 2,5 kilo bent afgevallen! Omdat aan veel voedingsmiddelen al zouten toegevoegd zitten is de kans groot dat je zonder dat je het door hebt al teveel zout binnen krijgt. Waar 6 gram per dag aanbevolen is, krijgen de meeste Nederlanders bijna het dubbele binnen. Je kunt daarom het beste rauwe noten eten. Ook kunnen bij de verhitting van noten belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Zonnebloem olie is een minder gezonde olie omdat het veel omega 6 vetten bevat. Als deze verhit worden kunnen ze omvormen tot de zeer ongezonde transvetten. Olijfolie is rijk aan de gezonde onverzadigde vetten. Deze zijn een goede bron van energie en je lichaam kan ze goed opnemen. Kies bij voorkeur voor extra vierge olijfolie. Dit is olijfolie van de eerste persing en heeft de hoogste kwaliteit. Succes! Groetjes Anita
 9. Hallo, Ik wil graag snel afvallen aan mijn buik. Mijn vraag is hoe ik dat het beste doe en hoe lang dit zal duren voor dat ik afgevallen ben en welke producten hierbij kunnen helpen. Helpt Hennepzaad bij afvallen? En zoja hoeveel mag je hiervan eten per dag en heeft het bijwerkingen? En heb je nog andere tips om af te vallen aan je buik? Ik hoor graag je reactie. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Jelle
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 8 januari 2015 om 12:18 zegt
   Hallo Jelle, Jasper heeft een heel artikel geschreven over hoe je het beste af kunt vallen bij je buik. Hierin staat precies uitgelegd wat je moet eten om buik vet te kunnen verbranden. Klik hier om het artikel te lezen. Hennepzaad is een prima product om aan verschillende gerechten toe te voegen. Ook als je af wilt vallen kun je dit gewoon gebruiken. Het helpt je niet per se om sneller of meer af te vallen. Ik raad je aan om het boodschappenlijstje van Jasper te downloaden en alleen nog voedingsmiddelen van deze lijst te eten. Je zult dan snel buikvet verbranden. Groetjes Anita

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Jeroen Stevens is ook begonnen (en heeft al succes!)

Afgelopen week kregen we de onderstaande post op Facebook. Leuk om te zien dat zanger Jeroen Stevens ook is begonnen met gezonder eten. Ook schreef hij het volgende op onze Facebook pagina.

Top artikel

Jaren geleden, in 2014, vond Anita dat ze meer moest bewegen. Daarom begon ze met hardlopen. In haar hardloopgroep zaten verschillende mensen die bewust met eten bezig waren. Hierdoor ging ze zich...

Bekijk alle artikelen