Zo werken goede voornemens echt
We doen er (gelukkig) allemaal aan mee: goede voornemens. Januari voelt als een nieuwe start. We krijgen de hoop dat dingen kunnen veranderen en dat we alles kunnen bereiken wat we willen.
Maar waarschijnlijk heb jij, net als vele van ons, al ervaren dat die voornemens vaak (helaas) van tijdelijke aard zijn.
In dit artikel lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat dit jaar je goede voornemens wel slagen.
Onderzoek over goede voornemens
Het “ING economisch bureau” heeft onderzoek gedaan naar mensen die ‘afvallen’ als goede voornemen opgegeven hadden.
Uit dit onderzoek blijkt dat van deze mensen 95 procent al heel snel weer terug valt in oude gewoonten en terug zakt naar het oude gewicht. In sommige gevallen wogen de mensen na een aantal maanden zelfs meer dan op 1 januari!
Voorafgaand aan de uitdaging dacht 78 procent van de mensen dat het deze keer echt zou lukken een aantal kilo kwijt te raken. Maar de resultaten wezen anders uit.
De eerste week van januari zitten traditioneel alle sportscholen en yogaklasjes bomvol en is iedereen op dieet. Maar deze goede moed duurt meestal maar een week. Daarna verdwijnen alle goede intenties als sneeuw voor de zon.
We vallen namelijk massaal terug in oude gewoontes en er heerst vooral het gevoel van mislukking. Mensen voelen zich slecht omdat ze gefaald hebben.
Ondanks dat afvallen direct na de jaarwisseling vaak ‘mislukt’, stijgt het aantal mensen dat het probeert bijna elk jaar.
En helaas is dat niet het enige getal dat stijgt. Het aantal mensen met overgewicht stijgt ook jaar na jaar.
Tijd dat we daar wat aan gaan doen!
Waar gaat het mis?
Een nieuwe studie van de universiteit van Chicago en de Koreaanse Business School laat zien dat het opstellen van goede voornemens een aantal voordelen heeft.
Goede voornemens stimuleren de motivatie en geven je positieve energie om je einddoel te behalen.
Maar goede voornemens hebben ook een groot nadeel: als je je focust op het einddoel onderschat je de energie die het kost om er te komen.
Met andere woorden: als je niet direct resultaat ziet (in de eerste week), raak je snel gedemotiveerd en ben je veel eerder geneigd te stoppen.
Mensen die dus niet de eerste week al merkbaar resultaat zien (de grote meerderheid), stoppen na de eerste week en zullen nooit het einddoel (een slank en gezond lichaam) bereiken.
Eén op de acht mensen die afvallen als goed voornemen heeft, valt ook daadwerkelijk af. Of jij één van die acht wordt, hangt af van motivatie en wilskracht.
Motivatie en wilskracht
Het is heel makkelijk om te zeggen dat je af wilt vallen. Maar wil je dit ook echt diep van binnen, of zeg je het alleen maar?
Om echt jouw einddoel te bereiken, is je motivatie van groot belang. Je moet iets echt willen, echt voelen dat je klaar bent voor verandering.
Ben jij er klaar voor om dit jaar echt je ideale gewicht te bereiken?
Dan gaan we het dit keer eens anders doen.
Drie stappen
De volgende stappen zorgen ervoor dat jij dit jaar wél gaat afvallen.
1. Maak je gezondheid het einddoel en niet het afvallen .
Afvallen klinkt voor de meeste mensen als iets negatiefs. En met een negatieve associatie is het dus helemaal niet leuk om ‘afvallen’ als goed voornemen te hebben.
Afvallen wordt geassocieerd met honger hebben, ploeteren in de sportschool, chagrijnig zijn en niks mogen eten.
Op zo’n manier is afvallen helemaal niet leuk. En met zo’n aanpak is het zelfs schadelijk voor je gezondheid.
Je lichaam raakt in de war, je stofwisseling gaat in de spaarstand, je krijgt een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en uiteindelijk word je alleen maar dikker en ongelukkiger. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Doe het daarom dit keer anders. Kies niet afvallen als goed voornemen, maar maak er “Ik wil een gezond en sterk lichaam” van. Definieer een einddoel of resultaat dat veel positiever is dan je huidige situatie.
Heb voor ogen waarom je zo graag wilt veranderen. Afvallen is dus niet het doel.
Ik stel je voor om je einddoel, en dus jouw voornemen te formuleren als: je fitter, energieker en vrolijker te voelen in je eigen lichaam.
Om je te helpen dit jaar je gezondheidsdoel echt te bereiken bieden we het 7×7 afslank receptenboek aan.
Let op, t/m 10 januari kun je hier programma zonder €6,95 verzendkosten bestellen met de kortingscode 7x7goedbegin.
2. Focus je op het veranderen van gewoontes
De gewoontes die je hebt, bepalen voor een heel groot deel je leven.
Als je gezonde gewoontes hebt, heb je waarschijnlijk een gezond leven. Als je ongezonde gewoontes hebt, heb je waarschijnlijk een ongezond leven.
Door je in het nieuwe jaar te focussen op het creëren van gezonde gewoontes (en het verwijderen van ongezonde gewoontes) creëer je automatisch een gezond leven.
Als jij je ongezonde gewoontes vervangt voor gezonde gewoontes, is je gewichtsverlies een automatisch gevolg en blijf je ook op je ideale gewicht.
Om ongezonde gewoontes te vervangen door gezonde is motivatie en wilskracht nodig.
Als de gewoonte eenmaal een echte gewoonte is geworden, kost dit geen motivatie en wilskracht meer. Zorg er daarom voor dat je al je motivatie en wilskracht steekt in het creëren van nieuwe gewoontes.
Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, is het belangrijk dat je je niet op meerdere gewoontes, maar op één gewoonte tegelijkertijd focust.
Stoppen met het eten van suiker, bewerkt voedsel en ongezonde vetten en meer bewegen zijn voorbeelden van gewoontes die je jezelf kunt aanleren en die jou bijna automatisch naar je einddoel zullen brengen.
Schrijf voor jezelf op: welke gezonde gewoonte wil jij?
- Wat is mijn einddoel?
- Welke gewoonte heeft het meeste impact om bij mijn einddoel te komen?
- Schrijf de nieuwe gewoonte op een briefje en hang deze ergens op waar je het elke dag tegen komt en lees het elke dag (hardop).
Zorg er vervolgens voor dat je jezelf voldoende tijd geeft om de gewoonte aan te leren.
Uit onderzoek van de Universiteit van Londen is gebleken dat het minimaal 66 dagen duurt om een gewoonte te veranderen.
Om het echt te laten slagen en te implementeren , kun je het beste ruim de tijd nemen. Ik raad je aan om negentig dagen te nemen om een gewoonte aan te passen en op de automatische piloot te laten werken.
Het 7×7 afslank receptenboek helpt je hierbij op weg. (kortingscode 7x7goedbegin geldig t/m 10 januari)
Er zullen momenten komen dat je het moeilijk krijgt, maar geef niet op. Weerstand is een teken dat er iets aan het veranderen is. Je moet hier doorheen. Het gaat nou eenmaal met ups en downs.
Laat dit je niet weerhouden altijd verder te gaan. De aanhouder wint. Ga altijd door met je plan.
Doe dit echt negentig dagen zonder uitzondering. En besef dat het een pad is dat je bewandelt.
Er zullen obstakels komen en gaan en het kan zijn dat het soms een dag verkeerd gaat, maar als je op je pad blijft, komt het goed.
Het draait allemaal om focus op je wilskracht. Daag jezelf uit, heb discipline en neem de tijd.
Na 66 dagen denk je er niet meer over na en is het een nieuwe gewoonte geworden. Het kost dan geen moeite meer.
Op deze manier kun je in 2017 vier goede gezonde gewoontes aanleren.
Als je de juiste nieuwe gewoontes kiest, kun je in een jaar tijd van een ongezond leven een gezond leven maken en een gezond lichaam creëren.
3. Suggesties
Een aantal van mijn suggesties voor 2017:
1. Begin kwartaal 1 van 2017 met een gezond ontbijt. Doe dit negentig dagen zonder uitzondering. Het kost je daarna geen moeite meer. Kies en varieer met de volgende gezonde opties:
Groene smoothie, omelet met groenten, glutenvrije havermout met fruit, of kwark met noten, zaden en pitten.
Je zult je merken dat je meer energie krijgt en dat het na een gezond ontbijt ook makkelijker is om een gezonde lunch en avondmaaltijd te eten. Het 7×7 afslank receptenboek helpt je hierbij.
2. Na een gezond ontbijt in kwartaal 1, focus je je in kwartaal 2 op water drinken. Stop met het drinken van frisdranken, vruchtensappen, energie dranken, yoghurtdranken en alcohol. Vervang dit door water, kruidenthee, en maximaal twee kopjes (zwarte ) koffie per dag.
Wees creatief en maak water lekkerder door er schijfjes citroen, komkommer of bijvoorbeeld munt aan toe te voegen.
Door alleen water te drinken, krijg je veel minder suikers binnen en gaat je huid stralen.
3. Nu ontbijt je altijd gezond, drink je voornamelijk water. Leg in kwartaal 3 je focus op bewegen. Kies iets wat bij jou past en dat je kunt doen om meer te bewegen.
Dit kan zijn elke dag met de fiets naar je werk, elke dag de trap nemen, maar dit kan ook zijn per dag een half uur wandelen, of bijvoorbeeld per week drie keer krachttraining. Doe het dan drie maanden lang elke week drie keer en wijk hier nooit van af.
Zorg in ieder geval voor minimaal een half uur beweging per dag.
4. Je gewoontes bestaan inmiddels uit gezond ontbijten, water drinken en voldoende bewegen. Focus je in kwartaal vier op niet snoepen.
Snoep negentig dagen niet. Haal snoep, koek en alle andere zoetigheid uit je huis en zorg voor vervangende gezonde snacks. Bijvoorbeeld, ei, vis, avocado, fruit, noten en zaden.
Je trek naar zoetigheid zal met de dag afnemen, en je energielevel zal stijgen .
Natuurlijk kunnen bovenstaande suggesties helemaal niet bij je passen. Dan moet je ze ook zeker niet doen.
Ga er dan even voor zitten en bedenk wat voor jou de vier belangrijkste gewoontes zijn die je wilt veranderen in dit nieuwe jaar.
Het zou toch mooi zijn als jij dit het aankomende jaar kunt bereiken?
Vergeet nooit dat kleine stappen, grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Ook al lijkt het in eerste instantie misschien niet zo.
Door het behalen van kleine stappen groeit je zelfvertrouwen en kom je steeds beter in het juiste ritme. Ook zullen langzaam de kilo’s verdwijnen.
Kies de gewoonte die voor jou het meeste impact heeft om dicht bij je einddoel te komen en ga ervoor.
Zorg dat gezondheid in 2017 voor jou centraal staat en maak er een fantastisch jaar van. Succes!
Kun jij wel een steuntje in je rug gebruiken bij het behalen van je gezondheidsdoelen? Begin dan vandaag met het 7×7 afslank receptenboek. Gebruik de kortingscode 7x7goedbegin* tijdens je bestelling en bespaar de €6,95 verzendkosten!
*Let op, slechts geldig t/m 10 januari 2017
Wat vond je van dit artikel?
Meer
Deel dit bericht
Lees ook eens
Top artikel
Suzanne was vaak heel moe en zat eigenlijk helemaal niet lekker in haar vel. Dat motiveerde haar om aan de slag te gaan met haar gewicht. Dat lukte goed, maar Suzanne heeft...
Top artikel
Soms gaat het aanmeten van een gezond voedingspatroon niet alleen om afvallen, maar ook om je simpelweg lekkerder te voelen in je lichaam. Zoals bij Angelique, die in augustus met het...
Gezond eten
Perfect quinoa koken doe je zo
Ervaringen
Maja viel maar liefst 40 kilo af!
Ervaringen
Als Mieke het kan, kan jij het ook!
Ervaringen
Reacties (15)
Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen