Zo viel Wichert 17 kilo af

4 reacties

8794 volgers

Originele artikel geschreven in 2019, onderaan dit artikel vind je een update van december 2021.

Een paar weken geleden kregen we dit fantastische verhaal van Wichert te horen. Wichert is docent verpleegkunde. Hij heeft vier kinderen en is afgelopen zomer getrouwd met de liefde van zijn leven. Halverwege juli is hij gestart met het Smoothie Afslank Plan en in minder dan drie maanden is hij 17 kilo afgevallen! Dit is zijn verhaal.

Het begon bij een parachutesprong

Dit is een verhaal over mijn vrijgezellenfeest, parachute springen, afvallen en een nieuwe levensstijl. Het is juli 2018. Omdat ik ga trouwen, staan mijn vrienden als verrassing op de stoep voor een vrijgezellenweekend. Het is een erg gezellige dag, met, uiteraard: veel bier. Als ik de dag erna op sta, weet ik nog niet dat deze dag mijn hele leven zal veranderen. Ik voel me niet zo fit en na het ontbijt ga ik naar huis om bij te komen. Maar daar denken mijn vrienden heel anders over. Ze hebben nog een verrassing.. en voor ik het weet sta ik een parachutepak aan te trekken. Mijn vrienden hebben een tandemsprong geboekt!

En daar heb ik eigenlijk niet zoveel zin. Ik voel me ineens ontzettend gespannen, dit had ik niet verwacht. Ik heb op dat moment geen idee hoeveel ik weeg, het zal zo rond de 100 kilo zijn. Volgens de veiligheidsreglementen moet ik me wegen voordat ik het vliegtuig in stap. Boven de 100 kilo mag er niet gesprongen worden. Ik besluit dus om toch maar even op de weegschaal te gaan staan, je weet het immers nooit. Ik kan mijn ogen niet geloven: en er staat 110 kilo.

Dit kan zo niet langer

Het zweet brak me uit en tegelijkertijd ging er een golf van opluchting door me heen. Maar tegelijkertijd dacht ik bij mezelf: dit is ongelofelijk! Ik wist wel dat ik wat te zwaar was, en dat hoorde ik ook wel eens. Ik hield van lekker en ongezond eten. Ik at waar ik trek in had en wist ook wel dat ik vaak te veel at, maar toch had ik er nooit bewust bij stilgestaan dat ik zo gegroeid was. Maar dat moment, zwetend in mijn parachutepak, was voor mij het moment waarop ik besloot: dit kan zo niet langer.

Ik was gewoon echt dik, en dat was gebeurd zonder dat ik het zelf door had. Ik zei tegen mijn vrienden: ‘Als ik binnen een jaar niet onder de 100 kilo weeg, krijgen jullie allemaal een tandemsprong van mij!’ En daar stemde iedereen mee in. Wat een bizarre dag was dit, maar ik moest en zou beginnen met gezond eten. Toen ik thuis kwam zette ik mijn computer aan en kwam ik al snel op de site van Jasperalblas.nl terecht. Ik bestelde direct het Smoothie Afslank Plan. De dag erna ging ik aan de slag.

Even omschakelen

Mijn vrouw – toen nog vriendin – steunde me direct en deed met me mee. En dat hielp enorm. We moesten best even wennen, want het was natuurlijk even omschakelen. Maar eigenlijk ging het meteen heel goed. Het lukte me verbazingwekkend goed om in het ritme te blijven. Ik nam elke dag een smoothie mee naar m’n werk, lekker makkelijk vond ik dat. En wat me verbaasde: ik zat gewoon de hele middag vol. Dat had ik nooit verwacht. Ook kreeg ik het ene naar het andere compliment. Dat motiveerde mij natuurlijk enorm om door te gaan. Vooral de eerste weken ging ik als een speer. Ik wilde gewoon onder die 100 komen en zo snel als het mogelijk was.

Maar het is niet altijd makkelijk geweest. Mijn slechtste weken waren week drie en vier. Ik was wat eerder thuis, voelde me vermoeid en verveeld en dacht alleen maar aan koekjes en snoepjes. Dat was best wel moeilijk, want je bent er zo aan gewend om dat gewoon te nemen. Inmiddels had iedereen me ook wel gezien, dus de complimenten waren wat minder. Maar ik dacht: ik geef niet op! Toen heb ik een goed ‘gesprek’ gehad met mezelf. Ik vroeg mezelf: waarom eet ik? Waarom wil ik gezond eten? Hoe belangrijk is dat en hoe wil ik dat aanpakken?

Het resultaat!

Ik besloot duidelijke vervangers te gaan zoeken voor de momenten die ik moeilijk vond. Ik bedacht dat een kan water de goede vervanger was waar ik naar op zoek was. Dus dat heeft mij door die weken heen geholpen. En toen was het zover…. het weegmoment. Binnen vier weken was ik al onder de 100 kilo. Ik ging als een komeet. En nu, bijna drie maanden later, ben ik 17 kilo afgevallen. Ik was 110 en nu weeg ik 93 kilo. Als ik in de spiegel kijk, voel ik me blij. Ik ben altijd wel heel erg enthousiast en energiek, maar als ik nu naar mezelf kijk, dan denk ik: wauw, dit klopt gewoon! Mijn lijf past bij wie ik van binnen ben!

Door de lekkere maaltijden ben ik voldoende verzadigd. Ik eet drie keer per dag en daar voel ik me heerlijk bij. Ik heb helemaal geen zin meer in koek of snoep. Collega’s en studenten reageren heel leuk en ook mijn vrouw en de kinderen zijn blij voor me. Mijn vrouw vindt het geweldig hoe ik er uitzie. Zelf heeft ze maatje 36 en kan ze eten wat ze wil. Toch maakt ze dan die heerlijke zuurkoolstamppot van Jasper en vindt ze het leuk om op deze manier met gezond eten bezig te zijn.

Een nieuwe levensstijl

Onze passie voor eten is helemaal terug. Geen snelle hap meer, maar variatie en heerlijk eten. En de kinderen, die hoor ik er niet over. Die vinden het heerlijk wat ze eten. Elke keer zijn ze weer nieuwsgierig wat er op tafel komt. Dat helpt enorm. De vrijgezellendag met mijn vrienden en het Smoothie Afslank Plan hebben ervoor gezorgd ik het roer helemaal omgegooid heb. Het heeft me meer gebracht dan ik ooit had verwacht.  Ik ben door het programma te volgen veel bewuster naar voeding gaan kijken. Schrikbarend hoeveel suiker overal in zit. Het is net cocaïne of alcohol, je hebt er steeds meer van nodig.  Mijn ervaring en de kennis die ik nu heb over gezond eten en gedragsverandering neem ik mee in mijn lessen. En natuurlijk heb ik de kennis uit mijn lessen die ik al had mee genomen in mijn hele reis naar een gezonder leven. Het werkt dus twee kanten op.

Zal ik nooit meer in de verleiding komen om ongezond te eten of aan te komen? Dat weet ik niet.. Het lukt me nu om ‘nee’ te zeggen tegen koekjes. Ik ben sterk genoeg om niet meer in de valkuil te trappen en in het weekend mag ik best af en toe een lekker koekje of een biertje. Ik blijf me focussen op gezond eten om mijn gedrag onder controle te houden. Ik ga niet meer terug. Als ik foto’s bekijk van toen, dan denk ik: ben ik dat echt? Deze kennis en ervaring neemt in ieder geval niemand me meer af. En ik weet zeker dat dat me zal helpen om het roer op tijd weer om op het goede pad te blijven. Ik blijf me focussen op gezond eten om mijn gedrag onder controle te houden. En eigenlijk kan ik wel met zekerheid zeggen: ik heb een nieuwe levensstijl!

Redactie Team JA.nl
Fantastisch gedaan, Wichert. Je kunt ontzettend trots zijn op jezelf! Ga zo door met gezond eten. Met deze instelling weten wij zeker dat je snel onder die 90 kilo gaat komen!

Update december 2021

De afgelopen twee jaar zijn turbulent geweest. In de zomer van 2018 ben ik getrouwd, maar in de zomer van 2020 helaas weer gescheiden. Dat was een erg pijnlijk en ingewikkeld proces en heeft ook een grote impact gehad op mijn ritme, balans, beweging en ook voeding. Ik ben zeker niet meer terug op mijn oude gewicht, maar ik weeg momenteel wel zo’n 5 kilo meer dan ik zou willen.

Gelukkig heb ik nu de liefde weer gevonden. En we zijn aan het nadenken om de volgende stap samen te zetten. Dan komt er ook meer ruimte voor een gezonder ritme en om mijn gezonde levensstijl weer op te pakken. Ik ben positief en erg nieuwsgierig naar wat de toekomst gaat brengen. 

Groetjes,
Wichert

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Ervaringen

Deel dit bericht

Reacties (4)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. caroline van esch
  op 17 november 2019 om 14:49 zegt
  hallo, wanneer is de heruitgave van zeven maal zeven recepten weer te koop?
  1. De precieze datum dat het nieuwe 7×7 boek uitkomt is nog niet bekend. Dit zal ergens begin 2020 zijn!
 2. MALENI
  op 1 mei 2019 om 15:16 zegt
  hey als ik vandaaag bestel waneer heb ik dan de boeken mvg dank u
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:43 zegt
   Als je vandaag de boeken besteld voor 19.00 heb je ze morgen binnen!
 3. caroline van esch
  op 17 november 2019 om 14:49 zegt
  hallo, wanneer is de heruitgave van zeven maal zeven recepten weer te koop?
  1. De precieze datum dat het nieuwe 7×7 boek uitkomt is nog niet bekend. Dit zal ergens begin 2020 zijn!
 4. MALENI
  op 1 mei 2019 om 15:16 zegt
  hey als ik vandaaag bestel waneer heb ik dan de boeken mvg dank u
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:43 zegt
   Als je vandaag de boeken besteld voor 19.00 heb je ze morgen binnen!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Snel afvallen workout

Op deze pagina vind je een goed uitgebalanceerd trainingsschema dat je kunt volgen bij het afvallen.  De oefeningen zijn gericht op spieropbouw, wat naast gezond eten belangrijk is wanneer je wilt afvallen.

Top artikel

Edith: ‘Wat eerder niet gelukt was, lukte nu opeens wel’

Edith heeft volgens haar zo ongeveer alle diëten al wel eens geprobeerd, maar het resultaat was altijd tijdelijk. Toen ze met een forse burn-out thuis kwam te zitten, kwamen de kilo’s er...

Bekijk alle artikelen