Over gember wordt gezegd dat het heel gezond is. Gember zou zelfs een geneeskrachtige werking hebben. Maar is dat wel zo, of is dit slechts een fabeltje?

Hoog tijd om eens uit te zoeken hoe dat precies zit.

Wat is gember?

Gember is een specerij met een hele kenmerkende smaak die veel wordt gebruikt in de Oosterse keuken.

Gember is afkomstig van de wortel van de Zingiber officinale ofwel de gemberplant. Deze plant komt uit Azië.

Omdat de gemberplant ook prima in andere tropische streken groeit, komt die inmiddels wereldwijd voor. Gember uit de supermarkt komt bijvoorbeeld uit Fiji, India, Jamaica, Nigeria en China.

Wat wij allemaal kennen als de specerij gember is de onderkant van de stam en de wortelstok van de gemberplant. Die wortelstok lijkt een beetje op een dikke, houten hand. Als je de wortelstok schilt kom je bij de verse, gele gember.

Het gebruik van gember

Verse gember heeft een kenmerkende, warme, scherpe en fris-pittige smaak. Hiermee kan je gerechten zowel zoeter als hartiger maken.

Als je gember gebruikt in gebakken of langzame gekookte gerechten, dan wordt de smaak wat zachter en warmer. Deze smaak is ook erg populair in thee.

De geschilde gemberwortel kan ook worden gedroogd en gemalen tot gemberpoeder. Gedroogd gemberpoeder heeft een zachte, pittige smaak en laat zich prima gebruiken in combinatie met andere specerijen zoals kaneel, kruidnagel, peper en curry.

Gember kan je trouwens ook nog in allerlei andere varianten kopen, zoals gemberbolletjes, gemberolie, gekonfijte gember en gembercapsules.

Voedingswaarde van gember

Hieronder vind je de voedingswaarde van verse gember, zoals gebruikelijk per 100 gram.

Water77,66 gram
Koolhydraten17,77 gram
– Waarvan suikers1,70 gram
Eiwitten1,82 gram
Vetten0,75 gram
– verzadigd0,20 gram
– enkelvoudig onverzadigd0,15 gram
– meervoudig onverzadigd0,15 gram
Vezels2,00 gram

 

Omdat de smaak van pure gember best wel sterk is, wordt gember niet in hele grote hoeveelheden gebruikt.

Een gebruikelijke hoeveelheid is ‘een duim gember’. Dat is een stukje van de wortelstok dat net zo lang is als je duim, dus ongeveer 3 à 4 centimeter. Een duim gember weegt 15 à 20 gram.

Vitamines en mineralen in gember

De voornaamste vitaminen in gember zijn B1, B2, B6, en vitamine C.

Vitamine B1 en B2 zijn belangrijk voor de energievoorziening van ons lichaam. Ook ondersteunt B1 de hartspier en het zenuwstelsel. B6 is belangrijk voor de stofwisseling en vitamine C is goed voor de weerstand.

De belangrijkste mineralen in gember zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Natrium en kalium zijn goed voor de vochtbalans en bloeddruk. Calcium en fosfor zijn goed voor de botten en het gebit. IJzer ondersteunt het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Magnesium is goed voor de spieren, en koper en zink verbeteren de stofwisseling.

Gezondheidsvoordelen van gember

Gember wordt al duizenden jaren gebruikt. Niet alleen vanwege de typische smaak, maar ook omdat gember medicinale eigenschappen heeft.

Uit modern wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de heilzame werking van gember voortkomt uit de ruim 100 bioactieve stoffen. De belangrijkste twee zijn gingerol en shogaol.

Hieronder lees je 6 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoorbeelden van gember. Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om gember aan een gezond, koolhydraatarm dieet toe te voegen.

1. Gember bestrijdt misselijkheid

Gember is bij veel mensen zeer effectief tegen misselijkheid. Daarom heeft het een lange gebruiksgeschiedenis als middel tegen zeeziekte. Er is zelfs bewijs dat het net zo effectief kan zijn als voorgeschreven medicatie. [1]

Het meest gerapporteerde effect van gember bij misselijkheid is door zwangere vrouwen. Gember zou erg goed werkten tegen zwangerschapsmisselijkheid, zoals tijdens de ochtendziekte. [2, 3]

Er is ten slotte nog een manier hoe gember de maag kalmeert. Het is namelijk een goed middel tegen brandend maagzuur.

2. Gember werkt ontstekingsremmend

De werkzame stoffen in gember kunnen ontstekingen remmen en voorkomen.

Er zijn bewijzen dat gembersupplementen ontsteking en spierpijn na (intensief) sporten kunnen verminderen. [4]

Maar uit meerdere studies blijkt ook dat ontstekingen gelinkt aan nieraandoeningen, diabetes, vormen van kanker, darmontsteking en artrose worden verminderd door gember. [5,6]

3. Gember bestrijdt chronische ziektes

De ontstekingsremmende werking van gember werkt ook goed tegen allerlei chronische ziektes die gelinkt zijn aan ontstekingen.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat gember bepaalde vormen van kanker tegen kan gaan. Dat is vooral toe te schrijven aan het stofje 6-gingerol dat in grote hoeveelheden in verse gember zit. [7,8]

Er zijn signalen dat gember werkt tegen alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker. Maar er is nog meer onderzoek nodig. [9,10]

4. Gemberpoeder kan menstruatiepijn verminderen

Een van de traditionele toepassingen van gember is pijnverlichting, waaronder menstruele pijn.

Ook dit is wetenschappelijk onderzocht. In een studie werden 150 vrouwen geïnstrueerd om 1 gram gemberpoeder per dag te nemen voor de eerste 3 dagen van de menstruatieperiode. [11]

Het poeder slaagde erin om pijn net zo effectief te verminderen als een aantal pijnstillers en ibuprofen.

5. Verbeterde hersenfunctie

Sommige studies in dieren suggereren dat de antioxidanten en bioactieve verbindingen in gember het ouderdomsproces van de hersenen vertragen. [12,13]. Hierdoor zou ook het risico op de ziekte van Alzheimer afnemen.

Er is bewijs dat gember de hersenfunctie direct kan verbeteren. In een studie van 60 vrouwen van middelbare leeftijd bleek dat een gemberextract de reactietijd en het werkgeheugen verbeterde. [14]

6. Gember helpt bij het afvallen

Een recente studie uit 2015 heeft laten zien dat gember een hele positieve invloed heeft op het laten dalen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. [15]

Een onstabiele en hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je vetverbranding vertraagd waardoor buikvet verbranden niet of nauwelijks mogelijk is. Hierdoor kom je aan.

Bovendien brengt een schommelende bloedsuikerspiegel allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Dit betrof een kleine studie, maar de resultaten zijn ongelooflijk indrukwekkend.

Nadelen van gember

Er zijn niet echt nadelen van gember. Ik adviseer je wel om gember met mate te gebruiken, maar dat geldt eigenlijk voor alles.

En weet dat gember een natuurlijke bloedverdunner is. Overleg dus altijd met de huisarts als je bloedverdunners gebruikt en ook dagelijks gember wilt nemen.

Conclusie: gember is gezond!

Gember bevat veel gezonde vitamines en mineralen. Bovendien weet je nu dat de werkzame stoffen in gember heel heilzaam zijn.

Hierdoor ondersteunt gember allerlei processen in je lichaam, zoals je spijsvertering. En gember bestrijdt ook nog eens allerlei aandoeningen.

Kortom, voeg voor een gezond en slank lichaam gerust gember toe aan je eetpatroon.

Wat is de volgende stap

Als je graag wilt weten welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke producten ervoor zorgen dat je eenvoudig lichaamsvet verbrandt, download dan onze gratis boodschappenlijst.

Op deze lijst vind je precies welke producten je allemaal kan eten als wilt afvallen en gezond wilt leven.

Download de gratis lijst hier.

Wil je direct aan de slag voor een slank en gezond lichaam? Dan raad ik je het Smoothie Afslank Plan aan. In dit programma wordt vaak gebruik gemaakt van gember, en van allerlei andere gezonde producten die jouw vetverbranding activeren.

Alle informatie over het Smoothie Afslank Plan vind je hier.

 

 

53 reacties

 • jopie
  17/10/2020 om 12:18 pm

  Ik hoorde dat gember ook keelpijn vermindert. Is dat zo?

 • Jolanda
  19/09/2020 om 2:13 pm

  Ik merk niet, dat ik van gember afval, ik neem iedere morgen bij het ontbijt sneedjes gember en schijf Citroen, ik val niet af, wat is de oorzaak?

  • Jasper Alblas
   22/09/2020 om 1:18 pm

   Alleen het gebruik van gember zal je niet van afvallen, het is belangrijk om daarnaast je voedingspatroon en leefstijl aan te passen. Het 7×7 afslank receptenboek zou je daarmee verder kunnen helpen. Je kunt ‘m hier eens bekijken. Veel succes!

 • Inge
  14/09/2020 om 7:48 am

  ik zie dat er best veel koolhydraten per 100 gram in gember zitten. Kan je het dan wel gebruiken bij een koolhydraat arm dieet?

 • Jack
  03/08/2020 om 4:21 am

  Hoe kan ik het beste gember gebruiken ?
  Thee . Of zo eten enz

  • Jasper Alblas
   11/08/2020 om 10:58 am

   Je kunt het op verschillende manieren gebruiken Jack. Als thee, door je curry, smoothie of soep. Doe het op jouw manier, zodat je ervan geniet!

Alle reacties tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *