Veel vrouwen hebben er last van. Putjes in hun benen. Regelmatig hebben wij cliënten die hier erg mee zitten, zich schamen voor hun benen en niet weten wat ze er tegen kunnen doen.

In dit artikel lees je hoe het kan dat je cellulite hebt en wat je kunt doen om er minder last van te hebben.

Wat is cellulite?

Cellulite en cellulitis zijn twee verschillende aandoeningen. In de volksmond noemen we de sinaasappelhuid ook wel cellulitis. Feitelijk is dat de verkeerde naam en moet het “cellulite” zijn.

Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie waarbij de huid eveneens kuiltjes vertoont maar vooral warm en rood aanvoelt. In deze column gaan we het hebben over cellulite, oftewel de sinaasappelhuid.

Cellulite herken je aan kuiltjes en bobbeltjes in de huid die meestal op de heupen, billen en dijen zitten. In principe kun je het over het hele lichaam krijgen. Het is vooral een vrouwenaandoening en mannen hebben er dan ook bijna geen last van.

Maar liefst 80-90% van de vrouwen heeft last van cellulite. Dit komt doordat de huid van vrouwen anders is dan die van mannen. De verdeling in de huid van het vet-, spier- en bindweefsel is verschillend.

Cellulite is niets anders dan vetophopingen onder de huid waardoor het bindweefsel zal veranderen.

Er zijn meer oorzaken voor het ontstaan van cellulite. Behalve dat de huid van vrouwen er meer vatbaar voor is, hebben erfelijkheid, dikte van de huid, vetweefsel, oestrogenen en de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam er ook een grote invloed op. Ook medicijnen als de pil, corticosteroïden, antidepressiva, prednison of andere medicijnen die op je hormonen werken, kunnen het verergeren of zelfs veroorzaken.

Cellulite heeft niets te maken met overgewicht. Je ziet het zowel bij zware vrouwen als bij slanke vrouwen. Dit komt omdat cellulite met de verdeling van het vet (niet de hoeveelheid) onder de huid te maken heeft. Cellulite is op zichzelf geen ongezonde of slechte aandoening maar kan wel door een negatief proces in het lichaam ontstaan.

Hoe cellulite ontstaat

Cellulite ontstaat door een slechte doorbloeding en lymfecirculatie. Er gaat een proces aan vooraf voordat cellulite in de huid zichtbaar wordt. Het begint met een verzwakte bloed- en lymfestroom in de huidlagen. Hierdoor worden er minder voedingstoffen naar de huid getransporteerd en worden er tegelijkertijd ook minder afvalstoffen afgevoerd.

Je kunt je voorstellen dat hierdoor de weefsels erg verzwakken. Kleine vaatjes gaan lekken waardoor de huid erg gevoelig wordt bij aanraking. De huid begint zich hierdoor te verdikken. Het lymfevocht blijft vastzitten waardoor het vetweefsel langzaam opzwelt. Het is een proces van maanden/ jaren voor de cellulite zichtbaar wordt.

Omdat door de tijd heen steeds minder cellen voedingsstoffen krijgen aangevoerd en afvalstoffen slechter worden afgevoerd, sterven de cellen af  en blijven daar vastzitten. De vetcellen nemen steeds meer vet op door dit proces en de huid wordt steeds bobbeliger.

Alles stagneert en het vet kan in het laatste stadium niet meer weg, hoeveel je er ook voor over hebt. Ook voel je dat de huid door de slechte doorbloeding kouder wordt. Voordat het zover is, zie je al de eerste verschijnselen van cellulite en is het belangrijk dan meteen actie te ondernemen.

Dit hele proces wordt versterkt als je te weinig drinkt en teveel afvalstoffen vasthoudt in het lichaam door een over belaste lever. Ook tekorten aan voedingsstoffen door het eten van verkeerd en ongezond voedsel kunnen een reden zijn. Mensen die te weinig bewegen missen de natuurlijke stimulatie van het bloed en de lymfestroom.

Wanneer we ouder worden en de elasticiteit van de huid vermindert, zien we ook dat afvalstoffen slechter worden afgevoerd en dat de huid sneller cellulite vertoont.

Wat kun je zelf doen om minder last te hebben van cellulite?

1.Ontgift je lichaam eens goed. Dit doe je door je lever goed te ontlasten. Eet een periode geen leverbelastend voedsel of voedsel wat veel afvalstoffen bezit. Dus koffie, zwarte thee, alcohol, suiker, witte bloem, kant en klaar producten, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen laat je staan.

Kies er voor om zoveel mogelijk natuurlijk te eten. Kies voor basis voedsel zoals fruit, smoothies, 400 gram groenten, kruiden, volkoren producten, zaden, pitten en veel noten. Ook superfoods zijn heilzaam. Je lever kun je stimuleren door water met een scheutje appelazijn of citroensap te drinken.

Verder neem je detoxthee en thee met kruiden als paardenbloem, melkdistel, kamille en mariadistel. Verval na de ontgifting niet in je oude voedingspatroon en blijf eten volgens de natuurvoedingsadviezen.

2.Neem supplementen zoals:

 • MSM (MethylSulfonylMethaan, is een natuurlijke bron van organische zwavel). Dit is heel ontgiftend en heeft een zeer positief effect op cellulite (1000 mg. per dag) en het verhoogt de permeabiliteit van celmembranen.
 • Kies ervoor om veel  omega 3 vetzuren te eten in de vorm van vette vis, walnoten, chiazaden, lijnzaad-, hennepzaad- en walnootolie. Het is aan te raden om daarnaast 2x per dag extra omega 3 vetzuren te nemen in de vorm van capsules en het liefst de krillolie. Krilolie komt uit garnaalachtige dieren die plankton eten en zijn minder belast met vervuiling dan visolie. Ook om de overbevissing tegen te gaan is krilolie een betere keuze. Daarnaast is de opname van krilolie beter dan visolie door bepaalde stofjes die erin zitten.
 • Daarnaast helpt het om 2x daags 500 mg. vitamine C te slikken en om lecithine in supplementvorm erbij te nemen.
 • Neem een goede Multi-vitamine waarin een zink-citraat zit.

3. Stimuleer de huid om de doorbloeding te activeren. In het laatste stadium van cellulite heeft dit geen zin meer. Zolang je nog niet in het laatste stadium bent, is het aan te raden om hier flink mee aan de gang te gaan. Neem harde borstels en sponzen en masseer hiermee je huid. Gebruik warm water om de doorbloeding te stimuleren.

Wissel dit af door de douchekop met ijskoud water dicht over je huid te laten gaan. Het liefst voor ongeveer een halve minuut. Verder kun je je laten masseren of  verwarmende crèmes (let op: natuurlijke!) gebruiken. Vraag ook eens aan je schoonheidsspecialiste of zij apparaten of doorbloedende therapieën heeft die specifiek op cellulite werken.

4. Ga sporten en flink bewegen om de doorbloeding en lymfestroom te stimuleren. Vooral springen, rennen en trilplaten werken goed.

5. Stop met de pil of andere medicijnen (als dat mogelijk is) die op de hormonen in je werken, want hormonen kunnen de cellulite verergeren.

6. Vermijd chemische stoffen zoveel mogelijk. Behalve dat je natuurlijke voeding gaat eten, is het ook goed om je verzorgingsproducten eens goed te bekijken. Neem altijd natuurlijke merken, hiervan weet je dat er geen chemische stoffen in verwerkt zitten. Let ook op de schoonmaakmiddelen die je aanraakt, neem de biologische varianten.

7. Drink minimaal 1,5 liter per dag. Liefst water, aangevuld met thee. Onderschat de kracht van water niet. We verliezen veel water op een dag door zweten, ademhaling en de spijsvertering. Ook als je veel koffie drinkt en daardoor cafeïne binnenkrijgt verbruikt het lichaam veel vocht wat ten koste gaat van je cellen en de conditie daarvan. Alleen wanneer je genoeg drinkt, kan het lichaam afvalstoffen afvoeren en krijgt je lichaam de kans om een mooie gladde huid te ontwikkelen

Kom nu in actie tegen jouw cellulite

Wanneer je goed voor je lichaam zorgt door voldoende te bewegen, gezonde voeding te eten en je benen regelmatig te masseren kom je een heel eind in de strijd tegen cellulite.

Laat bewerkte voedingsmiddelen staan en kies ervoor om alleen natuurlijke voeding te eten volgens de koolhydraatarme methode van Jasper.

Download zijn boodschappenlijst door je naam en e-mailadres hieronder in te vullen en eet enkel producten van die lijst.

17 reacties

 • yasmijn
  15/10/2020 om 10:34 am

  Ja, die kliniek ken ik ook VJ Lifestyle daar ben ik ook geweest. Voor mij heeft het wel geholpen

 • Anna
  03/08/2020 om 5:32 am

  Boodschappenlijstje Jasper

 • Jessica
  08/07/2020 om 11:57 am

  Ik ben in Den Haag bij een gezondheidskliniek geweest die werken met een apparaat dat heet endospheres. De techniek is een microvibratie techniek die helpt om cellulitis te verwijderen en vochtafdrijving. Ik ben 2 kleding maten afgevallen en heb veel minder cellulitis op mijn lichaam. Echt een aanrader!

Alle reacties tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *