Doe dit om cellulite te verminderen

8794 volgers

Veel vrouwen hebben er last van. Putjes in hun benen. Regelmatig hebben wij cliënten die hier erg mee zitten, zich schamen voor hun benen en niet weten wat ze er tegen kunnen doen.

In dit artikel lees je hoe het kan dat je cellulite hebt en wat je kunt doen om er minder last van te hebben.

[include id=”51″ title=”Optin_artikel_v001″]

Wat is cellulite?

Cellulite en cellulitis zijn twee verschillende aandoeningen. In de volksmond noemen we de sinaasappelhuid ook wel cellulitis. Feitelijk is dat de verkeerde naam en moet het “cellulite” zijn.

Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie waarbij de huid eveneens kuiltjes vertoont maar vooral warm en rood aanvoelt. In deze column gaan we het hebben over cellulite, oftewel de sinaasappelhuid.

Cellulite herken je aan kuiltjes en bobbeltjes in de huid die meestal op de heupen, billen en dijen zitten. In principe kun je het over het hele lichaam krijgen. Het is vooral een vrouwenaandoening en mannen hebben er dan ook bijna geen last van.

Maar liefst 80-90% van de vrouwen heeft last van cellulite. Dit komt doordat de huid van vrouwen anders is dan die van mannen. De verdeling in de huid van het vet-, spier- en bindweefsel is verschillend.

Cellulite is niets anders dan vetophopingen onder de huid waardoor het bindweefsel zal veranderen.

Er zijn meer oorzaken voor het ontstaan van cellulite. Behalve dat de huid van vrouwen er meer vatbaar voor is, hebben erfelijkheid, dikte van de huid, vetweefsel, oestrogenen en de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam er ook een grote invloed op. Ook medicijnen als de pil, corticosteroïden, antidepressiva, prednison of andere medicijnen die op je hormonen werken, kunnen het verergeren of zelfs veroorzaken.

Cellulite heeft niets te maken met overgewicht. Je ziet het zowel bij zware vrouwen als bij slanke vrouwen. Dit komt omdat cellulite met de verdeling van het vet (niet de hoeveelheid) onder de huid te maken heeft. Cellulite is op zichzelf geen ongezonde of slechte aandoening maar kan wel door een negatief proces in het lichaam ontstaan.

Hoe cellulite ontstaat

Cellulite ontstaat door een slechte doorbloeding en lymfecirculatie. Er gaat een proces aan vooraf voordat cellulite in de huid zichtbaar wordt. Het begint met een verzwakte bloed- en lymfestroom in de huidlagen. Hierdoor worden er minder voedingstoffen naar de huid getransporteerd en worden er tegelijkertijd ook minder afvalstoffen afgevoerd.

Je kunt je voorstellen dat hierdoor de weefsels erg verzwakken. Kleine vaatjes gaan lekken waardoor de huid erg gevoelig wordt bij aanraking. De huid begint zich hierdoor te verdikken. Het lymfevocht blijft vastzitten waardoor het vetweefsel langzaam opzwelt. Het is een proces van maanden/ jaren voor de cellulite zichtbaar wordt.

Omdat door de tijd heen steeds minder cellen voedingsstoffen krijgen aangevoerd en afvalstoffen slechter worden afgevoerd, sterven de cellen af  en blijven daar vastzitten. De vetcellen nemen steeds meer vet op door dit proces en de huid wordt steeds bobbeliger.

Alles stagneert en het vet kan in het laatste stadium niet meer weg, hoeveel je er ook voor over hebt. Ook voel je dat de huid door de slechte doorbloeding kouder wordt. Voordat het zover is, zie je al de eerste verschijnselen van cellulite en is het belangrijk dan meteen actie te ondernemen.

Dit hele proces wordt versterkt als je te weinig drinkt en teveel afvalstoffen vasthoudt in het lichaam door een over belaste lever. Ook tekorten aan voedingsstoffen door het eten van verkeerd en ongezond voedsel kunnen een reden zijn. Mensen die te weinig bewegen missen de natuurlijke stimulatie van het bloed en de lymfestroom.

Wanneer we ouder worden en de elasticiteit van de huid vermindert, zien we ook dat afvalstoffen slechter worden afgevoerd en dat de huid sneller cellulite vertoont.

Wat kun je zelf doen om minder last te hebben van cellulite?

1.Ontgift je lichaam eens goed. Dit doe je door je lever goed te ontlasten. Eet een periode geen leverbelastend voedsel of voedsel wat veel afvalstoffen bezit. Dus koffie, zwarte thee, alcohol, suiker, witte bloem, kant en klaar producten, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen laat je staan.

Kies er voor om zoveel mogelijk natuurlijk te eten. Kies voor basis voedsel zoals fruit, smoothies, 400 gram groenten, kruiden, volkoren producten, zaden, pitten en veel noten. Ook superfoods zijn heilzaam. Je lever kun je stimuleren door water met een scheutje appelazijn of citroensap te drinken.

Verder neem je detoxthee en thee met kruiden als paardenbloem, melkdistel, kamille en mariadistel. Verval na de ontgifting niet in je oude voedingspatroon en blijf eten volgens de natuurvoedingsadviezen.

2.Neem supplementen zoals:

 • MSM (MethylSulfonylMethaan, is een natuurlijke bron van organische zwavel). Dit is heel ontgiftend en heeft een zeer positief effect op cellulite (1000 mg. per dag) en het verhoogt de permeabiliteit van celmembranen.
 • Kies ervoor om veel  omega 3 vetzuren te eten in de vorm van vette vis, walnoten, chiazaden, lijnzaad-, hennepzaad- en walnootolie. Het is aan te raden om daarnaast 2x per dag extra omega 3 vetzuren te nemen in de vorm van capsules en het liefst de krillolie. Krilolie komt uit garnaalachtige dieren die plankton eten en zijn minder belast met vervuiling dan visolie. Ook om de overbevissing tegen te gaan is krilolie een betere keuze. Daarnaast is de opname van krilolie beter dan visolie door bepaalde stofjes die erin zitten.
 • Daarnaast helpt het om 2x daags 500 mg. vitamine C te slikken en om lecithine in supplementvorm erbij te nemen.
 • Neem een goede Multi-vitamine waarin een zink-citraat zit.

3. Stimuleer de huid om de doorbloeding te activeren. In het laatste stadium van cellulite heeft dit geen zin meer. Zolang je nog niet in het laatste stadium bent, is het aan te raden om hier flink mee aan de gang te gaan. Neem harde borstels en sponzen en masseer hiermee je huid. Gebruik warm water om de doorbloeding te stimuleren.

Wissel dit af door de douchekop met ijskoud water dicht over je huid te laten gaan. Het liefst voor ongeveer een halve minuut. Verder kun je je laten masseren of  verwarmende crèmes (let op: natuurlijke!) gebruiken. Vraag ook eens aan je schoonheidsspecialiste of zij apparaten of doorbloedende therapieën heeft die specifiek op cellulite werken.

4. Ga sporten en flink bewegen om de doorbloeding en lymfestroom te stimuleren. Vooral springen, rennen en trilplaten werken goed.

5. Stop met de pil of andere medicijnen (als dat mogelijk is) die op de hormonen in je werken, want hormonen kunnen de cellulite verergeren.

6. Vermijd chemische stoffen zoveel mogelijk. Behalve dat je natuurlijke voeding gaat eten, is het ook goed om je verzorgingsproducten eens goed te bekijken. Neem altijd natuurlijke merken, hiervan weet je dat er geen chemische stoffen in verwerkt zitten. Let ook op de schoonmaakmiddelen die je aanraakt, neem de biologische varianten.

7. Drink minimaal 1,5 liter per dag. Liefst water, aangevuld met thee. Onderschat de kracht van water niet. We verliezen veel water op een dag door zweten, ademhaling en de spijsvertering. Ook als je veel koffie drinkt en daardoor cafeïne binnenkrijgt verbruikt het lichaam veel vocht wat ten koste gaat van je cellen en de conditie daarvan. Alleen wanneer je genoeg drinkt, kan het lichaam afvalstoffen afvoeren en krijgt je lichaam de kans om een mooie gladde huid te ontwikkelen

Kom nu in actie tegen jouw cellulite

Wanneer je goed voor je lichaam zorgt door voldoende te bewegen, gezonde voeding te eten en je benen regelmatig te masseren kom je een heel eind in de strijd tegen cellulite.

Laat bewerkte voedingsmiddelen staan en kies ervoor om alleen natuurlijke voeding te eten volgens de koolhydraatarme methode van Jasper.

Download zijn boodschappenlijst door je naam en e-mailadres hieronder in te vullen en eet enkel producten van die lijst.

Meer

Blog

Deel dit bericht

Reacties (19)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Graag een boodschappenlijstje.. dankje!

 2. Ja, die kliniek ken ik ook VJ Lifestyle daar ben ik ook geweest. Voor mij heeft het wel geholpen

 3. Boodschappenlijstje Jasper

 4. Graag een boodschappenlijstje.. dankje!

 5. Ja, die kliniek ken ik ook VJ Lifestyle daar ben ik ook geweest. Voor mij heeft het wel geholpen

 6. Boodschappenlijstje Jasper

 7. Ik ben in Den Haag bij een gezondheidskliniek geweest die werken met een apparaat dat heet endospheres. De techniek is een microvibratie techniek die helpt om cellulitis te verwijderen en vochtafdrijving. Ik ben 2 kleding maten afgevallen en heb veel minder cellulitis op mijn lichaam. Echt een aanrader!

 8. Even het volgende, je zegt eerst dat wanneer je in het laatste stadium zit het geen zin meer heeft om jouw methodes toe te passen en later zeg je dat het altijd zin en de cellulite dan minder erg word en hoezo laatste stadium, je ziet putjes toch altijd, ook bij de jonge meiden, zitten zij ook al in het laatste stadium, vind het erg tegenstrijdig allemaal!!!

  1. Marleen op 23 juli 2018 om 11:22 zegt

   Hoe eerder je bezig gaat met de tips uit dit artikel hoe groter de kans is dat de cellulite verminderd. Cellulite wordt lastiger om te verwijderen naarmate de jaren verstrijken.

 9. Hoi Jasper
  Ik ben nu een half jaar gestopt met de pil maar ben daardoor in de overgang gekomen nu smeer ik een half jaar progesteron crème ban dr lee en die helpt mij goed voor de overgangs klachten sinds kort fiets ik 3x in de week 20km is dat ook goed om cellites kwijt te raken en drink ook genoeg water.
  Gr Ramona

  1. Hallo Ramona,

   Wat fijn dat je op deze manier merkt dat je cellulite verminderd. Super dat je zo goed bezig bent gegaan met bewegen. Ga zo door!

 10. Lorena op 6 juli 2017 om 14:14 zegt

  Hallo Jasper,

  Ik ben nu 18 jaar en ik snap het niet. Ik denk dat ik cellulite heb, maar ik het is nooit gevoelig geweest op die plekken. Ik zie overigens wel een aantal deuken in een bil(geen putjes) als ik m’n billen aanspan of wanneer ik met me hand over de huid naar boven of onder wrijf onstaan er allerlei putjes.. Ik vraag me af of deze deuk (heb het aan 1 kant) in mijn spierweefsel of mijn vetweefsel zit.. misschien een spier die niet door ontwikkeld is? Ik heb ook regelmatig obstipatie.. Zouden er daardoor afvalstoffen in mijn vetweefsel kunnen gaan zitten? Ik probeer zo puur mogelijk te eten zonder E-nummers. lengte 1.61 en gewicht 45.
  Mooi motiverend artikel!

  Groetjes

  1. Het is lastig om te bepalen in welk weefsel het zit en niet heel waarschijnlijk dat er afvalstoffen in je weefsel zitten. Als je veel last hebt van obstipatie is het altijd een goed idee om je darmflora te verbeteren door gefermenteerde producten te gebruiken zoals kefir, kombucha, zuurkool of tempeh. Ook is het aan te raden om regelmatig lijnzaad aan je eten toe te voegen en veel water te drinken.

 11. Hallo Jasper,

  Dank je voor je fijne tips om cellulite aan te pakken.
  Hoeveel zinkcitraat (elementair zink) adviseer je om dagelijks in te nemen? En hoeveel is 1000 mg MSM ongeveer (in theelepeltjes / lepel termen of iets dergelijks)?

 12. Goedemiddag,
  Wanneer ben je in het laatste stadium van cellulite?
  En wanneer je dat ben heeft al het hierboven genoemde nog zin?

  Groetjes

  1. Als de cellulite heel goed zichtbaar is en er al jaren zit ben je in het laatste stadium. Het heeft absoluut zin om alle stappen in dit artikel te volgen. Ook als je in het laatste stadium zit zal dit het minder erg maken, ook zal het je gezondheid goed doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Alles wat je moet weten over een burn-out

Wat is een burn-out? | De symptomen | De oorzaak | De burnout test | De behandeling | Het herstel | Coaching...

Post image

Top artikel

Verbinding voelen met weinig sociaal contact

Voel jij je opgesloten of alleen door de recente COVID-19 maatregelen? Dit artikel een aantal suggesties om toch verbinding en vrijheid te ervaren – ook met minimaal sociaal contact.

Post image

Succesverhalen

Nancy viel 70 kilo af!

Bekijk alle artikelen