Seizoensproducten: Groenten en fruit van ieder seizoen
Je zou bijna vergeten dat er vroeger alleen maar seizoensproducten te verkrijgen waren. Tegenwoordig wordt ons voedsel ingevlogen uit alle windstreken van de wereld.
En het is natuurlijk fantastisch dat we onze ontbijtjes of salades kunnen versieren met een tropische vrucht.
Maar waar het kan, kies dan voor lokaal. Niet alleen zijn groenten en fruit vaak goedkoper als ze uit Nederland of Europa komen, ze zijn vaak ook lekkerder én waarschijnlijk gezonder.
In dit artikel lees je over de mogelijke voordelen van lokale seizoensproducten.
Klik op een seizoen om snel te ontdekken welke groenten en fruit dan volop verkrijgbaar zijn.
[toc]
1. Seizoensgebonden eten
Er wordt gedacht dat het eten van voedsel dat in het seizoen geoogst wordt, precies de juiste voedingsstoffen levert die passen bij de omstandigheden van die tijd van het jaar.
Dat heet seizoensgebonden eten. Dan eet je wat in het seizoen is en lokaal geproduceerd wordt (op de akker).
Die voedingsmiddelen zijn door de natuur ontworpen om ons lichaam te voorzien van precies de voedingsstoffen die we nodig hebben in dat jaargetijde.
In de lente en zomer doen we meer buitenshuis. We zijn actiever, hebben meer daglicht en zweten meer. In dat seizoen biedt de natuur ons flink wat hydraterende voedingsmiddelen, zoals watermeloen, bessen en komkommers.
In de herfst en winter, wanneer het afkoelt en de dagen korter worden, hebben we juist meer behoefte aan voedzame producten en gerechten. Denk aan stamppotten, stoofschotels, granen en noten.
De citrusoogst van de winter brengt daarnaast grote doses vitamine C met zich mee; een beschermer tegen bacteriën en virussen.
2. Voordelen van seizoensproducten
Er zijn nog andere redenen om lokale producten van het seizoen te kopen.
Beter behoud van voedingsstoffen
Er zijn aanwijzingen dat het vitamine C gehalte in bepaalde groenten (bijvoorbeeld spinazie) in het ‘juiste’ seizoen veel hoger is dan in andere seizoenen (1).
Ook kunnen voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine C, uitgeput raken bij langdurige opslag.
Ze hoeven niet lang op transport en groeien in het juiste seizoen.
Bovendien kunnen lokale voedingsmiddelen beter smaken als ze verser zijn.
Goedkoper
Groenten en fruit van het seizoen zijn ook vaak goedkoper.
Er hoeft minder moeite gedaan te worden om de producten te kweken, en er zijn ook minder transport en brandstof nodig om het voedsel naar de winkel te brengen.
Beter voor het milieu
Dat laatste draagt ook bij aan de lagere impact op milieu.
Deze producten hoeven niet van ver weg te komen, en minder transport betekent minder CO2-uitstoot.
3. Groenten en fruit per seizoen
Lente

Groenten van de lente
- Asperge
- Komkommer
- Pompoen
- Postelein
- Prei
- Rabarber
- Radijs
- Rettich
- Rode biet
- Rode kool
- Romatomaat
- Schorseneren
- Tomaat
- Tuinboon
- Ui
- Veldsla
- Winterpeen
- Witlof
- Witte kool
- Wortelen
Fruit van de lente
- Abrikozen
- Citroen
- Granaatappel
- Kersen
- Limoen
- Meloen
- Nectarine
- Perzik
- Rode bessen
- Sinaasappel
Zomer

Groenten van de zomer
- Andijvie
- Bloemkool
- Bospeen
- Bosui
- Broccoli
- Doperwt
- IJsbergsla
- Komkommer
- Koolrabi
- Kropsla
- Peultjes
- Rucola
- Savooie/groene kool
- Sperzieboon
- Spinazie
- Spitskool
- Suikermaïs
- Tomaat
- Tuinboon
- Ui
- Veldsla
- Venkelknol
- Winterpeen
- Witlof
- Witte kool
Fruit van de zomer
- Aardbei
- Bes
- Braam
- Framboos
- Kers
Herfst

Groenten van de herfst
- Aardpeer
- Andijvie
- Bosui
- Bloemkool
- Boerenkool
- Broccoli
- Chinese Kool
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Koolraap
- Kropsla
- Pastinaak
- Peultjes
- Pompoen
- Postelein
- Prei
- Raapjes
- Raapstelen
- Rabarber
- Radicchio/Radijs
- Rammenas
- Rettich
- Rode biet
- Rode kool
- Rucola
- Savooiekool/groene kool
- Schorseneren
- Snijboon
- Spitskool
- Spruitjes
- Tomaat
- Ui
- Veldsla
- Venkelknol
- Winterpeen
- Witlof
- Witte kool
- Wortelen
Fruit van de herfst
- Appels
- Bramen
- Mandarijnen
- Nectarine
- Peer
- Perzik
- Pruimen
- Sinaasappelen
- Stoofperen
Winter

Groenten van de winter
- Aardpeer
- Andijvie
- Bietjes
- Bleekselderij
- Boerenkool
- Groene selderij
- Knolselderij
- Koolraap
- Koolrabi
- Palmkool
- Paddenstoelen
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Raapstelen
- Rammenas
- Rode kool
- Savooiekool
- Schorseneren
- Spitskool
- Spruitjes
- Uien
- Veldsla
- Winterpeen
- Winterpostelein
- Witlof
- Witte kool
- Wortelen
- Zuurkool
Fruit van de winter
- Appels
- Mandarijnen
- Peren
- Pompelmoes
- Sinaasappelen
- Stoofperen
4. Conclusie
Seizoensproducten zijn een goede manier om lekker te eten met een lagere impact op de planeet en vaak ook gunstig voor je portemonnee.
Het zou kunnen dat seizoensproducten betere bronnen zijn van vitamines en mineralen omdat deze lokaal gekweekt en geteeld worden, in plaats van ergens ver weg.
En mogelijk zijn deze voedingsmiddelen ook nog eens gezonder en smaakvoller dan geïmporteerde of speciaal gekweekte tegenhangers.
Dus: kies als het kan voor lokale producten uit Nederland of Europa. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar eet je ook nog eens een stuk lekkerder!
Recepten met seizoensproducten vind je in al onze programma’s.
- Bekijk bijvoorbeeld Het Smoothie Afslank Plan, speciaal met een wintereditie voor gezonde soepen.
- Het 7x 7 Afslank Programma met 4 weekschema’s vol heerlijke recepten.
- Het Bodyhappiness Programma, met 8 weekschema’s en een dubbeldik receptenboek met ruim 400 recepten.
Jaspers boodschappenlijst
Veel groenten en fruit staan ook op Jaspers boodschappenlijst. Wil je weten welke producten nog meer passen binnen een gezond en lekker voedingspatroon?
- Phillips, K.M., Tarrago-Trani, M.T., McGinty, R.C., Rasor, A.S., Haytowitz, D.B., & Pehrsson, P.R. (2018). Seasonal variability of the vitamin C content of fresh fruits and vegetables in a local retail market. J Sci Food Agric. Aug;98(11):4191-4204.
Meer
Deel dit bericht
Lees ook eens

Top artikel
Edith heeft volgens haar zo ongeveer alle diëten al wel eens geprobeerd, maar het resultaat was altijd tijdelijk. Toen ze met een forse burn-out thuis kwam te zitten, kwamen de kilo’s er...

Top artikel
In dit artikel beantwoorden we al je vragen rondom ghee. Duidelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Inclusief recept om ghee zelf te maken.

Ervaringen
Lisette is maar liefst 37 kilo afgevallen

Afvallen
Reacties (6)
Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen