Seizoensproducten: Groenten en fruit van ieder seizoen

6 reacties

8794 volgers

Je zou bijna vergeten dat er vroeger alleen maar seizoensproducten te verkrijgen waren. Tegenwoordig wordt ons voedsel ingevlogen uit alle windstreken van de wereld.

En het is natuurlijk fantastisch dat we onze ontbijtjes of salades kunnen versieren met een tropische vrucht.

Maar waar het kan, kies dan voor lokaal. Niet alleen zijn groenten en fruit vaak goedkoper als ze uit Nederland of Europa komen, ze zijn vaak ook lekkerder én waarschijnlijk gezonder.

In dit artikel lees je over de mogelijke voordelen van lokale seizoensproducten.

Klik op een seizoen om snel te ontdekken welke groenten en fruit dan volop verkrijgbaar zijn.

1. Seizoensgebonden eten

Er wordt gedacht dat het eten van voedsel dat in het seizoen geoogst wordt, precies de juiste voedingsstoffen levert die passen bij de omstandigheden van die tijd van het jaar.

Dat heet seizoensgebonden eten. Dan eet je wat in het seizoen is en lokaal geproduceerd wordt (op de akker).

Die voedingsmiddelen zijn door de natuur ontworpen om ons lichaam te voorzien van precies de voedingsstoffen die we nodig hebben in dat jaargetijde.

In de lente en zomer doen we meer buitenshuis. We zijn actiever, hebben meer daglicht en zweten meer. In dat seizoen biedt de natuur ons flink wat hydraterende voedingsmiddelen, zoals watermeloen, bessen en komkommers.

In de herfst en winter, wanneer het afkoelt en de dagen korter worden, hebben we juist meer behoefte aan voedzame producten en gerechten. Denk aan stamppotten, stoofschotels, granen en noten.

De citrusoogst van de winter brengt daarnaast grote doses vitamine C met zich mee; een beschermer tegen bacteriën en virussen.

2. Voordelen van seizoensproducten

Er zijn nog andere redenen om lokale producten van het seizoen te kopen.

Beter behoud van voedingsstoffen

Er zijn aanwijzingen dat het vitamine C gehalte in bepaalde groenten (bijvoorbeeld spinazie) in het ‘juiste’ seizoen veel hoger is dan in andere seizoenen (1).

Ook kunnen voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine C, uitgeput raken bij langdurige opslag.

Ze hoeven niet lang op transport en groeien in het juiste seizoen.

Bovendien kunnen lokale voedingsmiddelen beter smaken als ze verser zijn.

Goedkoper

Groenten en fruit van het seizoen zijn ook vaak goedkoper.

Er hoeft minder moeite gedaan te worden om de producten te kweken, en er zijn ook minder transport en brandstof nodig om het voedsel naar de winkel te brengen.

Beter voor het milieu

Dat laatste draagt ook bij aan de lagere impact op milieu.

Deze producten hoeven niet van ver weg te komen, en minder transport betekent minder CO2-uitstoot.

3. Groenten en fruit per seizoen

Lente 

Lente: Asperges

Groenten van de lente

  • Asperge
  • Komkommer
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Rabarber
  • Radijs
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Romatomaat
  • Schorseneren
  • Tomaat
  • Tuinboon
  • Ui
  • Veldsla
  • Winterpeen
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen

Fruit van de lente

  • Abrikozen
  • Citroen
  • Granaatappel
  • Kersen
  • Limoen
  • Meloen
  • Nectarine
  • Perzik
  • Rode bessen
  • Sinaasappel

Zomer

Zomer: Aardbeien

Groenten van de zomer

  • Andijvie
  • Bloemkool
  • Bospeen
  • Bosui
  • Broccoli
  • Doperwt 
  • IJsbergsla
  • Komkommer
  • Koolrabi
  • Kropsla 
  • Peultjes
  • Rucola
  • Savooie/groene kool
  • Sperzieboon
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Suikermaïs
  • Tomaat
  • Tuinboon
  • Ui
  • Veldsla
  • Venkelknol
  • Winterpeen
  • Witlof
  • Witte kool

Fruit van de zomer

  • Aardbei
  • Bes
  • Braam
  • Framboos
  • Kers

Herfst

Herfst: Pompoen

Groenten van de herfst

  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Bosui
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Chinese Kool
  • IJsbergsla
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Kropsla
  • Pastinaak
  • Peultjes
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radicchio/Radijs
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rucola
  • Savooiekool/groene kool
  • Schorseneren
  • Snijboon
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Tomaat
  • Ui
  • Veldsla
  • Venkelknol
  • Winterpeen
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen

Fruit van de herfst

  • Appels
  • Bramen
  • Mandarijnen
  • Nectarine
  • Peer
  • Perzik
  • Pruimen
  • Sinaasappelen
  • Stoofperen

Winter

Winter: Mandarijnen

Groenten van de winter

  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Bietjes
  • Bleekselderij
  • Boerenkool
  • Groene selderij
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Koolrabi
  • Palmkool
  • Paddenstoelen
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Prei
  • Raapstelen
  • Rammenas
  • Rode kool
  • Savooiekool
  • Schorseneren
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Uien
  • Veldsla
  • Winterpeen
  • Winterpostelein
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen
  • Zuurkool

Fruit van de winter

  • Appels
  • Mandarijnen
  • Peren
  • Pompelmoes
  • Sinaasappelen
  • Stoofperen

4. Conclusie

Seizoensproducten zijn een goede manier om lekker te eten met een lagere impact op de planeet en vaak ook gunstig voor je portemonnee.

Het zou kunnen dat seizoensproducten betere bronnen zijn van vitamines en mineralen omdat deze lokaal gekweekt en geteeld worden, in plaats van ergens ver weg. 

En mogelijk zijn deze voedingsmiddelen ook nog eens gezonder en smaakvoller dan geïmporteerde of speciaal gekweekte tegenhangers.

Dus: kies als het kan voor lokale producten uit Nederland of Europa. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar eet je ook nog eens een stuk lekkerder!

Recepten met seizoensproducten vind je in al onze programma’s.

Jaspers boodschappenlijst

Veel groenten en fruit staan ook op Jaspers boodschappenlijst. Wil je weten welke producten nog meer passen binnen een gezond en lekker voedingspatroon?

 

Vraag Jaspers boodschappenlijst aan

Wat vond je van dit artikel?

  1. Phillips, K.M., Tarrago-Trani, M.T., McGinty, R.C., Rasor, A.S., Haytowitz, D.B., & Pehrsson, P.R. (2018). Seasonal variability of the vitamin C content of fresh fruits and vegetables in a local retail market. J Sci Food Agric. Aug;98(11):4191-4204.

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (6)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Rabarber? Bij mij in de tuin ligt ie al plat…..er wordt ook gezegd dat je na 21 juni niet meer moet oogsten….
  2. Om wat voor een reden is banaan een duurzame (lokale) keuze?
    1. Dank voor je feedback, je hebt helemaal gelijk, de banaan past niet in dat rijtje thuis, we hebben het aangepast.
  3. greet valent
    op 27 september 2020 om 15:27 zegt
    Hallo allemaal dank weer voor de mail ik weet wel dat ik nu meer groente ga uitproberen die ik anders nooit eet en dank zij mijn boek maak ik nu ook meer ander eten klaar van de week eet ik op hotel maar ik heb mijn brief voor volgende week al klaar liggen dank je
  4. Rabarber? Bij mij in de tuin ligt ie al plat…..er wordt ook gezegd dat je na 21 juni niet meer moet oogsten….
  5. Om wat voor een reden is banaan een duurzame (lokale) keuze?
    1. Dank voor je feedback, je hebt helemaal gelijk, de banaan past niet in dat rijtje thuis, we hebben het aangepast.
  6. greet valent
    op 27 september 2020 om 15:27 zegt
    Hallo allemaal dank weer voor de mail ik weet wel dat ik nu meer groente ga uitproberen die ik anders nooit eet en dank zij mijn boek maak ik nu ook meer ander eten klaar van de week eet ik op hotel maar ik heb mijn brief voor volgende week al klaar liggen dank je
  7. Raapstelen horen niet bij de najaars groente. Je kan dit alleen vroeg in het voorjaar zaaien en oogsten..
  8. Hoi Jasper en team, Ik heb de laatste week van de sept. Challenge doorgebracht op het Drentse platteland. En wat heb ik,als randstadter, genoten van de boerderijwinkeltjes met verse spullen. Hierdoor was de laatste week extra lekker. We hebben genoten van alles wat het platte land ons heeft geboden.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

koolhydraatarm-brood

Top artikel

Koolhydraatarm brood: een aanrader?

Brood past niet binnen een koolhydraatarm dieet. In koolhydraatarm brood zitten minder koolhydraten, maar is koolhydraatarm brood gezond en oké wanneer je wilt afvallen?...

Top artikel

Zetmeel: wat is het en is het gezond?

Zetmeel is een bron van energie, maar waar zit veel zetmeel in en hoe gezond is het nou eigenlijk? Of maakt het vooral uit welk soort zetmeel je eet?...

Bekijk alle artikelen