Beste Jasper: ik ben aangekomen in de overgang

24 reacties

8794 volgers

In deze editie van Beste Jasper, behandeld mijn collega Anita de volgende vraag van Nettie:

Beste Jasper,

Ik zit in de overgang en ben daar door een aantal kilo aangekomen. Ik wil afvallen maar het lukt niet. Ik ben 47 jaar oud en ik eet sinds 2 maanden geen brood meer. Ik snoep niet, eet alleen fruit als tussendoortje, eet regelmatig, weinig vlees en vaak vette vis, drink alleen water en groene thee. Wat moet ik doen? Vooral het rolletje bij mijn buik vind ik vervelend.

Ik wandel elke dag, loop nog twee keer per week hard en ik fiets regelmatig een eind. Ik begrijp niet waarom ik niet afval. Weet jij hier meer over? Heb je tips?

Alvast bedankt.

Groetjes Nettie

[include id=”51″ title=”Optin_artikel_v001″]

Hier het antwoord van mijn collega Anita:

Hallo Nettie,

Je bent niet de enige die met dit probleem kampt. Ik krijg wekelijks veel vragen van dames die in dezelfde situatie zitten als jij.

Als je in de overgang bent raakt je hormoonstelsel uit balans. Je lichaam verandert daardoor. Naast aankomen en moeilijk afvallen hebben veel dames ook last van hoofdpijn, opvliegers en slecht slapen.

De volgende hormonen hebben een grote invloed op dit proces:

 • Cortisol, het stresshormoon. De meeste vrouwen maken dit meer aan in de overgang en dat zorgt ervoor dat afvallen erg lastig is omdat het de vetopslag stimuleert.
 • Oestrogeen: Je lichaam gaat minder oestrogeen aanmaken als je in de overgang bent waardoor je sneller vet op zal slaan rond je buik, heupen en billen.
 • Progesteron: Ook dit maakt je lichaam minder aan waardoor je sneller vocht vast zal houden.

De kans is heel groot dat dit de reden is dat jij niet afvalt. Dat dit proces plaatsvindt kun je niet veranderen en niet controleren. Dit is erg frustrerend maar het is nou eenmaal zo en je zal hier door heen moeten.

Hoewel dit niet altijd makkelijk zal zijn hoop ik dat de volgende tips jou kunnen helpen zo gezond en goed mogelijk door deze periode in je leven heen te komen. Als afvallen niet lukt zorgen ze er zeker voor dat je je goed zal voelen en dat je niet aankomt.

 1. Eet zo natuurlijk mogelijk. Vermijd bewerkte producten. Alles wat uit pakjes en zakjes komt en geproduceerd is kun je het beste weglaten uit je voedingspatroon. Eet vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, groenten, fruit en oliën. Door zo natuurlijk mogelijk te eten help je je lichaam op een natuurlijke wijze om de balans weer te herstellen
 2. Eet geen snelle koolhydraten. Dus geen pasta, pizza, brood, rijst, aardappel en ontbijtgranen. Deze zorgen ervoor dat je hormonen juist meer uit balans raken en maken je bloedsuikerspiegel onstabiel. Dit heeft grote invloed op de manier waarop je lichaam vet opslaat. Voor maaltijd tips kun je een kijkje nemen in het [include id=”44″ title=”7×7 link or not”].
 3. Blijf uitgebalanceerd eten. Zorg ervoor dat als je je calorieën telt je voedsel de volgende balans heeft: 10-30% calorieën uit koolhydraten ( de langzame dus uit zoete aardappel, quinoa, havermout en groenten en fruit), 20- 60 % van de calorieën uit vetten en 20 – 40 % van de calorieën uit eiwitten. Dit is de juiste balans om zo goed mogelijk vet te kunnen verbranden.
 4. Ga juicen. Veel mensen krijgen te weinig groenten binnen. Groentesappen en groene smoothies bevatten veel belangrijke voedingsstoffen die je in de overgang extra goed kunt gebruiken. Start de dag daarom met een groene smoothie. Hierdoor kan je lichaam beter vet verbranden wat het afvallen kan versnellen. Ook geeft het je direct energie en gaat je huid ervan stralen.
 5. Het is heel goed dat je regelmatig beweegt. Ik raad je zeker aan om dit te blijven doen. In plaats van hardlopen raad ik je echter aan om krachttraining te gaan doen. Dit is de meest effectieve sport als het om afvallen gaat. Het geeft je vetverbranding een boost en doordat je meer spieren krijgt zal je in rust ook vet blijven verbranden. Ook voor je houding kan krachttraining veel doen.
 6. Staar je niet blind op de weegschaal maar sta dagelijks stil bij hoe je je voelt. Hoeveel energie heb je? Hoe heb je geslapen? Hoe voelt je buik? Hoe is je stoelgang? Als dat allemaal goed is ben je op de juiste weg. Want uiteindelijk is het natuurlijk het meest belangrijk dat je gelukkig bent en je goed voelt.

Hoe je de overgang door zal komen is voor iedere vrouw anders. Het brengt soms veel emoties en frustraties met zich mee. Probeer niet te veel te strijden maar de situatie te accepteren zoals het is en er zo flexibel mogelijk mee om te gaan.

Neem mijn tips mee, kies bewust voor deze nieuwe gezonde leefstijl, eet de recepten uit het [include id=”44″ title=”7×7 link or not”] en focus je op gezondheid in plaats van afvallen. Probeer geduldig te zijn en te genieten van de energie die je hebt door deze gezonde manier van leven, dan zullen vroeg of laat de kilo’s vanzelf minder worden.

Veel succes!

Groetjes Anita

Heb jij hetzelfde probleem als Nettie en is er iets dat jou verder geholpen heeft? Vertel het haar door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Beste Jasper

Deel dit bericht

Reacties (24)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Ook ik zit in de pre overgang en heb zojuist een week het 5 kilo snel afvallen plan met o.a. de 5 verschillende smoothies gedaan. helaas maar 1 kilo afgevallen. Ik heb mij zeer strikt aan de voorgeschreven producten gehouden en aan de oefeningen en zelfs nog elke dag een lange wandeling gemaakt. Desondanks valt het resultaat van 1 kilo mij erg tegen en de moed zakt mij in de schoenen. Heb je misschien nog meer tips voor mij? Ze zijn zeer welkom!!
 2. Beste overgangscollega’s, Als voedingscoach liep ik ook tegen deze problemen aan en veranderde langzaam in een peervorm. Sedert 10 jaar in de overgang en ondanks mijn kennis kreeg ik ook last van buik vet, mijn taille veranderde en de benen kregen putjes. Niet extreem maar toch en dat was lastig omdat je ook een voorbeeld functie hebt. Sporten, koolhydraat arm en ook de tips van Jasper maakte het er niet minder op. In een professioneel blad gelezen over de Medische Zerona Cold Laser voor afslank techniek. Dit is nieuw in Nederland en veilig dus mijn interesse was gewekt. Het helpt je vetcellen leeg te maken en de metabolisme te versnellen, ook je hormoonhuishouding wordt verbeterd. Geen liposuctie of bevriezen (daar las ik horror verhalen over in Medische bladen) want dat is mij te eng. Heel ontspannen behandelingen (6 gedaan nog 4 te gaan)zonder pijn en door dat ze ook de lymfedrainage toepassen gaat het erg goed. Ze vertelde ook dat mijn lichaam beter gaat werken als ik erbij ga bewegen:30 minuten lopen, fietsen of sporten. Ben nog steeds tevreden en een stuk zekerder door deze Zerona behandelingen.
 3. Hallo, ik ben na mijn 40ste zeker 12 kilo aangekomen. Toen ik in april dit jaar 50 werd, was ik t zat, ik voelde me nl heel slecht bij mijn gewicht en heb bovendien een te hoge bloeddruk. Ik ben toen begonnen met koolydraatarm eten en 4x week sporten waarvan 2 of 3x een les bodypump of shape. Ik ben sindsdien 9 kilo afgevallen, maar merk wel dat ik heel erg schommel als ik een keer in het weekend terugval in mijn oude gewoonte (snoepen) of een keer uit eten ga of op visite waar ze van alles hebben. Als ik dan die maandag weer let op alles is het er na een paar dagen weer af, maar toch vind ik dit erg lastig. Op een gegeven moment was ik de salades tussen de middag zat en ben ik overgestapt naar 2 boterhammen van Atkins. Is dit een goede zet? Ik voel me er goed bij. Ook ben ik verslaafd aan zoete aardappel en eet deze zeker 5x per week. Ik merk wel dat ik per maand minder last heb van (hoofdpijn)migraine aanvallen, helaas heb ik de laatste maanden opeens veel last van oogmigraine (zeker 3/4 keer per week. Geen idee hoe dat kan. Ik had dat jaren geleden een keer gehad en nu opeens met de regelmaat van de dag. Zou dit met eten te maken kunnen hebben? Gr Lola
  1. Hallo Lola, Wat goed dat je al 9 kilo kwijt bent. Het kan lastig zijn om je te houden aan het koolhydraatarme dieet als je niet thuis eet of op een verjaardag bent. De tips in dit artikel: https://www.jasperalblas.nl/blijvend-afvallen/ kunnen je helpen om op gewicht te blijven. Hierdoor ervaar je niet het jojo-effect. Als je het gezonde eten steeds weer weet op te pakken zal je merken dat je steeds minder vaak behoefte krijgt in ongezond eten. Gebruik liever een gebakken ei, boekweit crackers, een groene smoothie of bananen pannenkoekjes. Deze bevatten meer voedingstoffen dan de atkins boterhamen. In het 7×7 receptenboek staan nog meer recepten die je kan gebruiken om te variëren in je voeding. Het 7×7 receptenboek vind je hier: https://www.jasperalblas.nl/winkel/ 3 tot 4 keer in de week oogmigraine lijkt mij wat veel. Het is het beste om daar even contact over op te nemen met je huisarts.
 4. Ook ik zit in de pre overgang en heb zojuist een week het 5 kilo snel afvallen plan met o.a. de 5 verschillende smoothies gedaan. helaas maar 1 kilo afgevallen. Ik heb mij zeer strikt aan de voorgeschreven producten gehouden en aan de oefeningen en zelfs nog elke dag een lange wandeling gemaakt. Desondanks valt het resultaat van 1 kilo mij erg tegen en de moed zakt mij in de schoenen. Heb je misschien nog meer tips voor mij? Ze zijn zeer welkom!!
 5. Beste overgangscollega’s, Als voedingscoach liep ik ook tegen deze problemen aan en veranderde langzaam in een peervorm. Sedert 10 jaar in de overgang en ondanks mijn kennis kreeg ik ook last van buik vet, mijn taille veranderde en de benen kregen putjes. Niet extreem maar toch en dat was lastig omdat je ook een voorbeeld functie hebt. Sporten, koolhydraat arm en ook de tips van Jasper maakte het er niet minder op. In een professioneel blad gelezen over de Medische Zerona Cold Laser voor afslank techniek. Dit is nieuw in Nederland en veilig dus mijn interesse was gewekt. Het helpt je vetcellen leeg te maken en de metabolisme te versnellen, ook je hormoonhuishouding wordt verbeterd. Geen liposuctie of bevriezen (daar las ik horror verhalen over in Medische bladen) want dat is mij te eng. Heel ontspannen behandelingen (6 gedaan nog 4 te gaan)zonder pijn en door dat ze ook de lymfedrainage toepassen gaat het erg goed. Ze vertelde ook dat mijn lichaam beter gaat werken als ik erbij ga bewegen:30 minuten lopen, fietsen of sporten. Ben nog steeds tevreden en een stuk zekerder door deze Zerona behandelingen.
 6. Hallo, ik ben na mijn 40ste zeker 12 kilo aangekomen. Toen ik in april dit jaar 50 werd, was ik t zat, ik voelde me nl heel slecht bij mijn gewicht en heb bovendien een te hoge bloeddruk. Ik ben toen begonnen met koolydraatarm eten en 4x week sporten waarvan 2 of 3x een les bodypump of shape. Ik ben sindsdien 9 kilo afgevallen, maar merk wel dat ik heel erg schommel als ik een keer in het weekend terugval in mijn oude gewoonte (snoepen) of een keer uit eten ga of op visite waar ze van alles hebben. Als ik dan die maandag weer let op alles is het er na een paar dagen weer af, maar toch vind ik dit erg lastig. Op een gegeven moment was ik de salades tussen de middag zat en ben ik overgestapt naar 2 boterhammen van Atkins. Is dit een goede zet? Ik voel me er goed bij. Ook ben ik verslaafd aan zoete aardappel en eet deze zeker 5x per week. Ik merk wel dat ik per maand minder last heb van (hoofdpijn)migraine aanvallen, helaas heb ik de laatste maanden opeens veel last van oogmigraine (zeker 3/4 keer per week. Geen idee hoe dat kan. Ik had dat jaren geleden een keer gehad en nu opeens met de regelmaat van de dag. Zou dit met eten te maken kunnen hebben? Gr Lola
  1. Hallo Lola, Wat goed dat je al 9 kilo kwijt bent. Het kan lastig zijn om je te houden aan het koolhydraatarme dieet als je niet thuis eet of op een verjaardag bent. De tips in dit artikel: https://www.jasperalblas.nl/blijvend-afvallen/ kunnen je helpen om op gewicht te blijven. Hierdoor ervaar je niet het jojo-effect. Als je het gezonde eten steeds weer weet op te pakken zal je merken dat je steeds minder vaak behoefte krijgt in ongezond eten. Gebruik liever een gebakken ei, boekweit crackers, een groene smoothie of bananen pannenkoekjes. Deze bevatten meer voedingstoffen dan de atkins boterhamen. In het 7×7 receptenboek staan nog meer recepten die je kan gebruiken om te variëren in je voeding. Het 7×7 receptenboek vind je hier: https://www.jasperalblas.nl/winkel/ 3 tot 4 keer in de week oogmigraine lijkt mij wat veel. Het is het beste om daar even contact over op te nemen met je huisarts.
 7. Ik ben een vrouw van 60 jaar Heb geen overgewicht , maar sinds een paar jaar dus ook dat overgangsbuikje . Ik wil hier graag vanaf . Ik eet al aantal jaren koolhydraatarm en altijd al vers en gezond . Nu bezig met groenten smoothy’s Is het mogelijk om niet te veel gewicht te verliezen maar toch dat buikvet aan te pakken ?. De recepten in het 7×7 boek en de smoothy’s vind ik boven verwachting lekker , compliment hier voor . Hoop dat jullie mij tip kunnen geven mbt buikvet .. Vriendelijke groet , Marianne
  1. Hallo Marianne, Wat fijn dat je de recepten zo lekker vindt, goed om te horen. Wij hebben een artikel op de site staan waarin precies wordt beschreven wat je tegen buikvet kunt doen. Dit artikel lees je hier: https://www.jasperalblas.nl/afvallen-buik/
 8. Goedemiddag Jasper! ik heb jou boek besteeld.Maar 7x maaltijden per dag…moet dat ook 7x eten per dag? Ontbijten om half 8….komt uit elke 2 uur moet ik eten Ik werk ook,maar ik vind te veel ik moet in de hele dag aan de maaltajden denken “niet missen”.De laatste maaltijd dan komt uit om avond om 20.15 dit is dan te laat? Mvgr.Kaie
  1. Je hoeft zeker geen 7x te eten als je daar geen behoefte aan hebt. Luister vooral naar je lichaam en eet zoveel je nodig hebt. In dit artikel lees je daar meer over. Veel succes!
 9. Ook ik ben in de overgang en heb ondanks 2x in de week intensief sporten problemen om de kilo’s eraf te houden. Ik at al koolhydraat-arm, maar kwam tot de conclusie dat dat niet voldoende hielp. Ik ben nu bijna 14 dagen geleden begonnen met het Smoothie afslank plan en ben begonnen met de kick-start en na 10 dagen overgegaan naar het Breek door je Plateau programma en jawel, na 13 dagen al 5 kilo kwijt. Ik ben ontzettend blij dat ik eindelijk weer op het goede spoor ben en voel mij heel erg goed. Alvast bedankt Jasper en Anita, ik ga door, want dit voelt heel erg goed.
  1. Geweldig om te lezen dat er 5 kilo af is en je je zo goed voelt Afra. Ga zo door! Groet Jasper
 10. miel keulen
  op 16 februari 2016 om 20:16 zegt
  Hallo Jasper wat moet je doen om ernstig eczeem te bestrijden wij eten volgens mij naar jouw richtlijnen maar zie geen verbetering pro biotica en detoxthee wordt ook genomen plus een multi vitamien met vr gr miel
  1. Hallo Miel, waarschijnlijk kan een 21 daagse detox waarbij je je lichaam helemaal ontgift je helpen. Bijvoorbeeld de detox uit het smoothie afslank plan. Daarna kan je verder gaat met eten volgens de 7×7 recepten, grote kans dat het eczeem dan geheel weggaat of in ieder geval grotendeels verdwijnt. Groet Jasper
 11. Ik zit ook in begin van de overgang en herken de klachten, maar wat ik heb ontdekt is dat avocado en gerookte zalm erg belangrijk zijn om te eten bij hormoonklachten. Ik eet dit regelmatig en voel me veel beter daardoor. Minder opgeblazen, minder vocht vasthoudend. Blijkbaar heeft het een gunstig effect op de hormoonhuishouding. Met bonen en zoete aardappel moet ik terughoudend zijn, heb ik gemerkt. Luister goed naar je lichaam, voel welke voeding bij jou past. Geen mens is het zelfde ten slotte.
  1. Wat goed dat je zo bewust bent van wat bepaalde voeding met je lichaam doet. Dat is voor veel mensen erg lastig. Bedankt voor de mooie tip en veel succes met gezond eten in de overgang!
 12. Ik ben nu 61 ,al enkele jaren uit de overgang. Ook ik had last van niet afvallen tijdens de overgang, maar ik hield vast aan s,morgens een smoothies van verschillende soorten sla met 2stuks fruit,daardoorheen zaden zoals lijnzaad ,aangevuld met ongezoete Amandelmelk ,Dit dronk ik gedurende de ochtend, smiddags eiwitten in de vorm van2eieren,of magere kwark of,mozzarella, kalkoenplakjes, met daarbij tomaat zoveel ik luste radijs,komkommer plakjes en een paar zilvervliesrijstwafels. S avonds een visje of kalkoen of kip en veel kleurige wil groenten erbij. Noten en pompoenpitten behoorden tot mijn tussendoortjes.Afvallen deed ik mondjesmaat in die tijd, maar ik liet me nooit ontmoedigen, voelde me op de op vliegers na heel goed . Nu ben ik sinds 3jaar uit de overgang, heb nog enkele kilo,s verloren met bovenstaand eetpatroon en voel mezelf kiplekker .Geloof me maar, je slanke ik komt echt weer op de voorgrond zodra je uit de overgang bent en met een gezond eetpatroon tijdens de overgang. Succes allemaal
  1. Wat een motiverend verhaal om ook tijdens de overgang gezond te blijven eten. Leuk om te lezen Tiny, bedankt voor het delen!
 13. Beste Nettie, Ik ben een vrouw en ben 56 jaar, en ook in de overgang, de opvliegers die zijn de laatste 6/7 weken meer geworden nadat ik ben gaan lijnen. Ik doet het Atkins dieet. Het beval mijn goed,ben nu sinds 7 weken 9 kilo afgevallen. Maar als ik jou zo hoort stopt nu het afvallen, nou bij mij dus ook maar blijf stug doorgaan met het dieet. Ik wil jou aanraden om gewoon door te gaan en je lekker te voelen, jou eetgewoonte is goed dus daar ligt het niet aan. Op een gegeven moment zal dit toch z’n vruchten af gaan werpen. Kijk een buikje heb ik al heel lang dus zal dit moeten accepteren denk ik. Dus wens jou succes en een gezond leven toe. Groetjes Aria
 14. Hoi Nettie, Ik ben 58 en kamp ook met gewichtsproblemen door de overgang.Op 10 jaar tijd ben ik 15 kg zwaarder geworden. Gezond eten heb ik altijd al gedaan. Sinds 6 weken ben ik overgestapt op koolhydraatarm en eiwitrijk. De eerste 2 weken viel ik 2 kilo af en toen stagneerde het. Later ga ik proberen het fruit te verminderen want in de zomer is er zoveel heerlijks en daar wil ik van genieten. Met spierversterkende oefeningen zou ik nu al kunnen beginnen. Groetjes en sterkte ermee.
 15. Hoi Netti. Godzegen. ben sinds 1 maart ook bezig met Jasper gezonde voeding in 3 weken heb ik 3.5 kilo kwijt. ik wil en zal volhouden. ben ook van de maand 50 geworden en zit natuurlijk in de overgang. voel mijn energie langzaam aan terugkomen . het is lastig om in deze periode gewicht kwijt te raken maar het lukt mij wel in Jezus naam. Bid en werk zegt de Heer. ik wens jou heel veel afvalkilo’s lieve meid. lief’s. Mina.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 30 maart 2015 om 09:53 zegt
   Wat goed om te horen dat je meer energie hebt en kilo’s kwijt raakt. Het kan dus, zelfs als je in de overgang bent. Succes verder!
 16. Hoi! Ja het helpt mij ook (gewoon in mijn regelmatige leventje) heel erg om salades mee naar mijn werk te nemen. én ik bak regelmatig koolhydraad-arm brood! Voornamelijk zaden en pitten en een beetje tarwebloem!! Een eitje, wat olie en gist erdoor en bakken maar!! Dan met een beetje Ricotta of magere kaas beleggen….Mmmmmmmmmmm Succes allemaal!! We hebben het nodig!
 17. Godelieve van Zanten
  op 22 februari 2015 om 11:09 zegt
  Ik zit met precies hetzelfde probleem. Nooit moeite met mijn lijn gehad..nu is er geen beginnen aan. Met mijn werk als stewardess is eten volgens de beste richtlijnen soms bijna onmogelijk. We krijgen voldoende maar alles bestaat hoofdzakelijk uit snelle koolhydraten. Nachtvluchten zijn killing.. Zeker wat eten betreft. Ik doe vreselijk mijn best en WEIGER een grotere rok te bestellen. Me erbij neerleggen is geen optie. Ik heb het 7×7 boek en gebruik het naar hartelust. Ik merk echter wel dat ik helaas de zoete aardappel moet vermijden en ook andere vergeten groenten en bonen in al hun heerlijkheid doen me geen goed. Ik geef niet op! Heel veel succes Nettie! groet, Godelieve
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 24 februari 2015 om 11:06 zegt
   Beste Godelieve, Onregelmatige tijden maken het nog lastiger dan dat het al is. Ik raad je aan om zo veel mogelijk zelfgemaakte salades mee te nemen als je moet vliegen om zo toch de snelle koolhydraten te vermijden. Heel goed dat je doorzet. Probeer in gedachten te houden dat het een periode is waar je door heen moet. Als je gezond blijft eten zal je uiteindelijk weer kilo´s gaan verliezen. Veel succes! Groetjes Anita

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Aspartaam: een veilige zoetstof of niet?

Aspartaam is een veelgebruikte kunstmatige zoetstof die is goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen. Toch vragen velen zich af of ons lichaam er wel tegen bestand is. Kun je aspartaam beter vermijden?...

Top artikel

Als Gerard het kan, kan jij het ook!

Toen Gerard erachter kwam dat hij tegen suikerziekte aan zat en een te hoog cholesterol had was hij er klaar mee. Hij besloot in April het roer om te gooien. Nu, acht...

Bekijk alle artikelen