Wil jij overtollig buikvet verbranden? Goed dat je dit afvallen buik artikel gevonden hebt!

In dit artikel vertel ik je hoe onze no-nonsense en wetenschappelijk onderbouwde aanpak het mogelijk maakt dat we bij Jasperalblas.nl dagelijks honderden mensen helpen om van hun overtollig buikvet af te komen.

Ik vertel je precies hoe je buikvet verliest; ik geef je 12 tips om direct buikvet te verbranden; je leert de 4 fatale fouten; je krijgt een compleet weekmenu en ik vertel je hoe je in 3 stappen elke week 1/2 kilo verliest (#2 is het leukst).

Maak jij je zorgen om de gezondheidsrisico’s van buikvet? Klik hier en leer meer. Of klik hier en doe de gezondheidstest voor mensen met buikvet.

Dit is het artikel waar je naar op zoek was, het zit boordevol handige tips – scroll maar eens helemaal naar beneden en laat je positief verrassen.

 

Inhoud van het artikel:

Kijk het zit zo. Elk lichaam kan buikvet opslaan of buikvet verbranden. In welke van de twee standen je lichaam zich bevindt heb je helemaal in eigen hand.

Het probleem is dat veel mensen niet weten hoe ze het lichaam van de vet opslag modus in de verbrand modus zetten.

In dit artikel vertel ik je precies welke simpele acties je kunt nemen om dit voor elkaar te krijgen.

En dit werkt ook prima voor mensen die weinig tijd hebben, al flink hebben gejojo’t in het verleden en voor mensen die de 40, 50 of 60 jaar al gepasseerd zijn.

Wat is jouw afslank IQ? Doe de Nationale afslank IQ-test. De gemiddelde Nederlander scoort 67% en de gemiddelde Belg 71%. Ben jij slimmer? Klik hier en ontdek het nu

De waarheid over buikvet die niemand je vertelt

Al jarenlang help ik mensen om al hun overtollig buikvet te verbranden, en keer op keer verbaas ik me erover hoeveel onnodige regels ze in hun hoofd hebben.

Ze hebben het idee dat afvallen heel complex en moeilijk is…

…en dat is het niet! In dit artikel leer je precies waarom afvallen buik en buikvet verbranden makkelijk zijn (mits je de juiste methode gebruikt).

Ik snap het, je bent natuurlijk een beetje sceptisch, dat begrijp ik… ik ben ook iemand van “eerst zien dan geloven”.

Maar laten we gewoon eens beginnen door met een flinke dosis boerenwijsheid naar de problemen rondom buikvet verbranden te kijken.

Laten we het makkelijk houden, wat heb je precies nodig?

Om te beginnen wil je een voedingsschema geven dat gemakkelijk in te passen is in het normale leven en dat ervoor zorgt dat je zonder hongergevoel snel en gezond buikvet gaat verbranden.

Daarnaast wil je een realistisch doel zetten.

Daarvoor is belangrijk om te weten dat deze methode niet is voor mensen die een fotomodellen lichaam willen. Deze methode is wel voor mensen die gewoon van hun overtollige buikvet willen afkomen en zich (weer) prettig willen voelen in hun eigen lichaam.

We zetten realistische doelen – die je ook echt kunt vasthouden en dus geen gegoochel met dure poeders en drankjes die op de lange termijn toch niet werken.

En voordat we beginnen is het ook belangrijk om je te realiseren dat het niet jouw schuld is dat je overgewicht hebt. Kijk maar om je heen. Er zijn zoveel mensen met overgewicht en overtollig buikvet.

Het probleem is niet je wilskracht of je doorzettingsvermogen (en zelfs niet je ‘genen’ of aanleg). Nee dat is het allemaal niet.

Het probleem is de onjuiste voorlichting.

We hebben bijvoorbeeld allemaal geleerd dat brood gezond is, dat vruchtensappen gezond zijn en dat je dagelijks echt wel één, twee of soms zelfs drie glazen melk moet drinken.

Zo kreeg ik vroeger altijd 8 sneetjes brood mee naar school, een pakje appelsap en ik moest elke dag een glas sojamelk drinken (omdat ik lactose intolerant ben en dus geen gewone melk kan drinken).

Maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit helemaal niet het gezondste leefpatroon is [1]. Sterker nog, als je op die manier eet en drinkt kom je makkelijk kilo’s aan en is het heel moeilijk om buikvet te verbranden.

Dus het is niet zo gek dat we in Nederland te maken hebben met zoveel overgewicht met zo’n broodcultuur.

In de onderstaande video “De geheimen waarom jij geen buikvet verliest” vertel ik je precies hoe het komt dat het voor jou moeilijk is om overtollig buikvet te verbranden.

Download de boodschappenlijst <- behaal snel resultaat

Buikvet verbranden: de 4 fatale fouten

In onze workshops en tijdens onze challenges en programma’s merk ik altijd dat het ’t beste werkt om te beginnen met een uitleg over de valkuilen waar veel mensen intrappen.

Want als je weet waar je voor moet oppassen, dan is het veel makkelijker om niet een fatale fout te maken.

Vaak zien mensen na het bespreken van de fatale fouten al meteen wat ze misdoen en hebben ze direct een idee hoe ze het in het vervolg beter kunnen doen.

Dus laten we eens kijken wat de 4 fatale fouten zijn als het om buikvet verbranden en afvallen buik gaat.

Fout 1: Een dieet volgen

Waarschijnlijk zit je nu met opgetrokken wenkbrauwen naar het beeld te staren, terwijl je denkt: “Maar Jasper, je moet toch juist wel een dieet volgen om af te vallen? Dat is het hele doel van het dieet!”.

Ja en nee, laat me het uitleggen.

Een dieet volgen is een uitstekende manier om je normale patroon te doorbreken en iets anders te gaan doen. Want je weet: als je blijft doen wat je altijd deed zal je krijgen wat je altijd kreeg.

Dus als je nu te zwaar bent, dan zal er wat moeten veranderen om te gaan afvallen. Een dieet is een prima manier om die verandering in gang te zetten.

Het probleem dat ik heb met een dieet is dat het impliceert dat het iets tijdelijks is.

Je doet het voor een week, of twee weken of misschien wel voor een maand, maar op een gegeven moment stop je met een dieet.

En wat gebeurt er daarna? Ja, je raadt het al. Je valt weer terug in je oude patronen. Je valt weer terug in je oude gedrag.

Je gaat weer eten wat je ‘normaal’ at en je gaat weer drinken wat je ‘normaal’ dronk.

En het is natuurlijk geen verrassing dat je gewicht dan ook weer gauw terugkomt op jouw ‘normale’ niveau, te zwaar dus.

In plaats van 4 weken lang je eetpatroon rigoureus omgooien en te gaan lijnen of diëten, raad ik je aan om juist te veranderen in kleine stapjes, maar die veranderingen wel te blijven volhouden. [2]

Klinkt lastig? Maak je geen zorgen. Verderop in dit artikel leer je precies hoe jou dat gemakkelijk gaat lukken.

Voor de mensen die niet langer willen wachten -> klik hier en download gratis de Anti-buikvet boodschappenlijst. Op die lijst vind je alle producten die je mag eten als je wilt afvallen.

Een dieet volgen is de eerste fout die ik veel mensen zie maken als ze hun buikvet willen verbranden.

Fout 2: Buikspieroefeningen doen

Jarenlang hebben goudgebruinde dames en heren met hagelwitte tanden ons op Tell Sell verteld hoe ze een strakke buik kregen door het gebruik van de meest uiteenlopende buikspier apparaten.

Daardoor zijn we met z’n allen gaan denken dat buikspieroefeningen de manier zijn om van je buikvet af te komen.

Maar dat is dus niet zoals het werkt [3,4].

Buikspier oefeningen maken je buikspieren sterker, maar als er een dikke laag vet over de buispieren heen zit, dan zie je daar dus helemaal niets van.

En ook het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens zo’n buikspiertraining zijn praktisch verwaarloosbaar.

Dus buikspieroefeningen helpen je niet om je buikvet te verbranden.

Wat (naast gezond eten) wel help om je buikvet te verbranden is krachttraining. En bij voorkeur, korte en intensieve krachttraining.

De mensen die daar geïnteresseerd in zijn kunnen hier gratis een trainingsschema downloaden dat ik speciaal ontwikkeld heb om de buikvet verbranding (en de algehele vetverbranding) te stimuleren.

Buikspieroefeningen doen is de tweede fout die ik veel mensen zie maken als ze hun buikvet willen verbranden.

Fout 3: Stoppen met lekker eten

Ja, dat klopt: als je wilt afvallen moet je absoluut niet stoppen met lekker eten. Is dat geen prachtig nieuws?

En dit bedoel ik op twee verschillende manieren. Laat me je het uitleggen.

Allereerst is het belangrijk dat je, na je besluit om gezonder te gaan eten om zo je buikvet te verbranden, geen dingen tegen jezelf zegt zoals: “Ik ga nooit meer chocolade eten”, “Ik stop met drinken” of “Ik zal vanaf nu nooit meer snoepen”.

Waarom niet? Omdat dat helemaal niet waar is. Hoe stom zou het zijn als je vanaf nu nooit meer eens een chocolaatje kan eten.

Daar zou ik niet gelukkig van worden. Want weet je, soms heb ik gewoon trek in een chocolaatje, en weet je wat ik dan doe? Dan eet ik er gewoon één.

(Let op, ik zeg “één”, niet “het hele pak” ; -)

En verder bedoel ik met “absoluut niet stoppen met lekker eten”, dat je ook nog steeds moet blijven genieten van de drie hoofdmaaltijden op de dag.

Vaak zie ik dat mensen die gaan afvallen ineens heel weinig en heel karig gaan eten. Ze eten bijvoorbeeld alleen maar salades of groenten zonder smaakmakers.

En dat is absoluut niet nodig, er zijn een hele hoop heerlijke maaltijden die je razendsnel helpen afvallen. Hier zijn er een paar:

Klik op de afbeelding om het recept te bekijken

 

In het Bodyhappiness afslank programma vind je nog veel meer overheerlijke gezond recepten die je helpen afvallen.

Stoppen met lekker eten is de derde fout die ik veel mensen zie maken als ze rond hun buik willen afvallen.

Fout 4: Cardio-training doen

Naast “minder eten” is “een rondje gaan hardlopen” de meest gegeven afslanktip.

Klinkt logisch, maar helaas zijn er maar weinig mensen die even één stap verder denken en kijken of dit wel echt een goed idee is.

Laat ik voorop stellen dat hardlopen op zichzelf niet echt ongezond is, en dat het zelfs kan helpen bij het afvallen. Maar er zitten ook een aantal negatieve aspecten aan die niet vaak genoemd worden. Ik behandel ze hier kort.

Allereerst is hardlopen erg blessure gevoelig. Omdat je voor lange tijd achter elkaar dezelfde beweging maakt treed er vaak slijtage op aan het heup, knie en enkelgewricht.

Dat is waarom je veel hardlopers tegenkomt die meer dan eens een blessure gehad hebben.

En als je overgewicht hebt, zal deze slijtage vaak alleen maar sneller gaan om de simpele reden dat er meer druk op je gewrichten staat.

Wist je bijvoorbeeld dat je tijdens het hardlopen wel 3x meer druk zet op je knieën dan bij gewoon lopen.

Daarnaast kan langdurig hardlopen ervoor zorgen dat er teveel van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt in je lichaam.

Dit hormoon staat erom bekend dat het spierweefsel afbreekt en de vetverbranding juist afremt.

En dat spierweefsel wil je juist behouden omdat spieren de vetverbranding versnellen.

Dat is trouwens nog niet alles. Ik zou namelijk nog een heel apart artikel kunnen schrijven over hoe meer hardlopen niet de oorzaak van je overgewicht aanpakt (dat zijn te veel suikers en koolhydraten maar daar later meer over), maar enkel de symptomen probeert te bestrijden door calorieën te verbranden.

Cardio-training doen is de vierde fout die ik veel mensen zie maken die hun buikvet willen verbranden.

Afvallen buik: 12 praktische tips

Nu we weten wat niet werkt, is het tijd om te gaan kijken wat wel helpt om buikvet te verbranden.

Ik heb er bewust voor gekozen om je eerst 12 praktische tips te geven, en je pas later de 3 overkoepelende afvallen buik stappen te geven.

Want het is belangrijk dat je begrijpt: je gaat pas buikvet verbranden als je dingen anders gaat doen.

Je kan nog zoveel lezen, je kan er nog zoveel over praten met andere mensen en je kan er nog zoveel over fantaseren. Maar er gaat pas wat veranderen als je wat anders gaat doen.

En om deze verandering zo laagdrempelig mogelijk te maken, geef ik je hier 12 praktische tips die je vandaag nog kunt toepassen.

De tips zijn vrijwel allemaal wetenschappelijk onderbouwd en allemaal vele malen succesvol gebleken in de praktijk.

Hoe meer je van deze tips toepast, hoe sneller je zult afvallen rond je buik.

Laten we beginnen bij tip 1…

Tip 1: Eet dit als ontbijt

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Dit is naar mijn idee wat overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in.

De waarheid is namelijk als volgt. Iets verkeerds eten als ontbijt heeft een grote impact op je vetverbranding die dag.

Als je in de ochtend al wat verkeerds eet, is de kans groot dat je vetverbranding de hele dag stilstaat, of dat zelfs je vetopslag mechanisme aangesproken wordt.

Hier is een simpele regel voor het ontbijt: zorg dat je ontbijt altijd eiwitrijk is [5]. Dat betekent dat je ervoor zorg dat er altijd minimaal 25 gram eiwitten in je ontbijt zitten.

Dat kan zijn in de vorm van noten, zaden of pitten, of in de vorm van ei, of in de vorm van yoghurt of kwark (zonder smaakje) of bijvoorbeeld een gezond eiwitpoeder (ook zonder smaakje).

Als je om de één of andere reden niet een eiwitrijk ontbijt kan of wil maken, dan is het beter om helemaal niet te ontbijten [6] en op een later tijdstip een eiwitrijke maaltijd te eten. Bijvoorbeeld als ochtendsnack of bij de lunch.

Zorg er in ieder geval voor dat het eerste eten wat je in je mond stopt op een dag eiwitrijk is.

Let op. Eiwitshakes en repen zoals je die misschien wel eens gebruikt of gezien hebt als ontbijt of maaltijdvervanger raad ik sterk af. Ze zitten vaak vol ongezonde stoffen.

Een eiwitrijk ontbijt eten is de eerste tip om je buikvet te verbranden.

Tip 2: Verbrand ‘s nachts buikvet

Als de ochtend het belangrijkste moment is om op je eten te letten, dan staat de avond op de tweede plaats.

Wat je doet in de uren na het avondeten en voordat je naar bed gaat, zijn bepalend voor de mate waarin je buikvet zal verbranden [7].

En als je tijdens het slapen je buikvet verbranding niet wilt verstoren, is het belangrijk dat je met een licht hongergevoel naar bed gaat.

Voor de meeste mensen betekent dit dat je 2 tot 3 uur voor het slapen niets meer eet. Of een andere regel die voor veel mensen goed werkt: niets meer eten na het avondeten.

Door je lichaam in die laatste uren op de dag rust te geven, kan het voor het slapen gaan alle voedingsstoffen goed verwerken en zijn je hormonen in een goede balans om ‘s nachts het vetverbrandingsproces ongestoord door te laten draaien.

Kijk dus uit met avondsnacks en koekjes bij de thee of koffie in de avond.

Niets meer eten na het avondeten is de tweede tip om je buikvet te verbranden.

Tip 3: De ideale portie groottes

Als je wilt afvallen is het niet alleen belangrijk dat je de juiste voeding eet, het is ook belangrijk dat je de juiste hoeveelheden eet.

Vaak lees je in tijdschriften of op internet dat vrouwen van 50 jaar ongeveer 1800 calorieën per dag nodig hebben.

Of dat mannen van 30 ongeveer 2500 calorieën per dag nodig hebben.

Maar om eerlijk te zijn, merk ik dat deze adviezen vaak meer kwaad dan goed doen. Want het is niet zo recht-toe-recht-aan.

Sterker nog, het is eigenlijk behoorlijk complex om precies te bepalen hoeveel calorieën je per dag nodig hebt.

Er zijn wel tientallen verschillende factoren die invloed hebben op wat de ideale portie groottes zijn voor jou – niet alleen leeftijd en geslacht.

Maar gelukkig is er een makkelijke oplossing!

Je hoeft zelf niet bij te houden hoeveel calorieën je eet, dat doet je lichaam al voor je. En wel op de volgende simpele manier.

 • Als je meer calorieën nodig hebt dan je momenteel eet, dan geeft je lichaam een hongergevoel af.
 • Als je genoeg calorieën hebt gegeten, dan geeft je lichaam géén hongergevoel af.

Of dat nu, 1800, 2000 of 2500 calorieën per dag zijn, maakt natuurlijk niet zoveel uit.

Dus hoe bepaal je nou de ideale portie grootte? Luister naar je lichaam!

Begin met eten als je honger hebt, en blijf net zolang eten tot het hongergevoel weggaat en stop dat direct met eten (dus eet niet totdat je ‘vol’ zit).

De enige uitzondering hierop zijn de avonduren. Als je 2 tot 3 uur voor het slapen gaan honger krijgt, raad ik je aan toch niet te eten.

Het is gezond en goed voor je vetverbranding om met een licht hongergevoel naar bed te gaan.

En onthoud goed: dit werkt alleen als je eet volgens een natuurlijk en koolhydraatarm dieet.

Eet meer groentes als je merkt dat het lang duurt voordat je hongergevoel weggaat.

Eet als je honger hebt en stop met eten als je geen honger meer hebt is de derde tip om je buikvet te verbranden.

Tip 4: Drink dit niet meer

Vroeger kreeg ik van mijn ouders regelmatig een glas versgeperste sinaasappelsap. Daar zat veel vitamine C in, dus dat was gezond.

Het was pas 15 jaar later dat ik erachter kwam dat sinaasappelsap (en de meeste andere vruchtensappen) helemaal niet zo gezond zijn, of zelfs erg ongezond zijn.

“Maar waarom dan Jasper?”, vraag je je misschien af. “Er zitten toch veel vitamines in?”.

Ja dat klopt wel, maar er zit ook heel veel suiker in. In een glas sinaasappelsap zit vaak net zoveel suiker als een glas cola.

En dat is nog als je echte versgeperste vruchtensap drinkt. Want als je vruchtensap uit een pak drinkt, dan is het ook nog maar de vraag of die vitamines die erin zitten opgenomen worden door je lichaam.

Dat komt omdat vruchtensappen uit een pak soms wel maanden lang houdbaar zijn. Om die producten maandenlang houdbaar te maken, worden ze onder andere gepasteuriseerd. Hierdoor gaan een hoop goede stoffen verloren.

Vruchtensappen zijn bijna net zo ongezond als frisdranken en – wat buikvet betreft – ook als alcohol. Niet meer nemen dus.

Geen vruchtensap meer drinken is de vierde tip om sneller je buikvet te verbranden.

Hier een handig overzicht van de hoeveelheid suiker in verschillende dranken. Sla deze afbeelding op of pin hem op één van je Pinterest borden om het niet te vergeten.

Tip 5: De lastigste maaltijd van de dag

Uit een enquête die we hielden onder onze lezers bleek dat de lunch voor de meeste mensen de lastigste maaltijd van de dag was om gezond te eten.

Dit had er vrijwel altijd mee te maken dat de lunch de enige maaltijd van de dag is die je niet thuis eet. Je bent dus overgeleverd aan de omstandigheden op je werk.

Is er een cafetaria? Welke keuzes zijn er qua eten? Wat zijn de prijzen van dat eten? Wat eten mijn collega’s? Enzovoorts.

Als je buikvet wilt verbranden is het belangrijk dat je zo veel mogelijk van deze factoren zelf in de hand houdt.

Als je een cafetaria op je werk hebt die tegen een redelijke prijs gezonde koolhydraatarme maaltijden aanbiedt, dan is dat mooi. Maar voor de meeste mensen zal dit niet het geval zijn.

Die mensen raad ik aan om hun lunch zelf thuis klaar te maken en die naar zelf naar werk mee te nemen.

Smoothies of salades werken over het algemeen het makkelijkst omdat je die niet hoeft op te warmen en je ze goed een tijdje buiten de koelkast kan bewaren.

Als je de tijd hebt kan je de lunch het best in de ochtend klaarmaken en dan die dag meenemen naar je werk, maar als je daar ‘s ochtends geen tijd voor hebt, kan je ook de lunch een dag van tevoren klaarmaken en deze ‘s nachts in de koelkast bewaren.

Als ik zelf echt in tijdnood zit, maak ik vaak een extra portie avondeten wat ik dan de volgende dag meeneem naar mijn werk. Zo kost het helemaal geen extra tijd.

Zelf je eigen lunch mee naar je werk nemen is de vijfde tip om sneller je buikvet te verbranden.

Voor de mensen die moeite hebben een goed recept te vinden voor een snel klaar te maken lunch die je mee kan nemen naar je werk, heb ik 3 lunch recepten die je in 3 minuten kunt klaarmaken.

Klik hier om de 3 lunch recepten te downloaden.

Tip 6: Bak altijd in deze olie voor afvallen buik

Eén van de grootste verrassingen die ik tegenkwam toen ik meer en meer leerde over voeding was dat plantaardige oliën niet gezond zijn.

“Hoe kan plantaardige olie nou niet gezond zijn?”, dacht ik.

Maar wat blijkt, hoe natuurlijk de naam ook klinkt, er is vaak weinig natuurlijks aan die plantaardige olie.

Deze oliën zijn hevig bewerkt en door een fabrieksmatig proces gegaan waar een benzineproducent (bij wijze van spreken) jaloers op is. Erg ongezond dus.

Gebruik geen zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, koolzaadolie en palmolie.

Welke oliën je wel kunt gebruiken? Kokosolie om in te bakken en extra vergine olijfolie in dressings en sauzen. Beide gezond en goed voor de buikvet verbranding.

Bakken in kokosolie is de zesde tip om gemakkelijk rond je buik af te vallen.

Tip 7: Doe dit direct nadat je bent opgestaan

Als je een normaal eetpatroon hebt, dan is het heel gebruikelijk dat je ongeveer 12 uur per dag niets eet en ongeveer 8 uur per dag niets drinkt.

Voor een groot deel komt dit natuurlijk omdat je 8 uur slaapt. Je lichaam komt dan tot rust en het hoeft geen voedsel te verteren.

In de 8 uur verdampt er wel een hoop water uit je lichaam. Het is dan ook heel normaal dat je lichaam uitgedroogd is als je opstaat.

Daarom is het belangrijk dat als je opstaat je meteen twee glazen water drinkt.

Door je lichaam direct na het opstaan te hydrateren, zorg je ervoor dat je lichaam kan doen wat het moet doen en dit zal de buikvet verbranding ten goede komen.

Direct twee glazen water drinken als je opstaat is de zevende tip om gemakkelijk rond je buik af te vallen.

Hier een handig overzicht van de voordelen van het drinken van voldoende water (incl. 4 tips). Sla deze afbeelding op of pin hem op één van je Pinterest borden om het niet te vergeten.

Tip 8: Gebruik deze makkelijke motivatieboost

Wij mensen zijn sociale dieren, in bijna alles wat we doen of zelfs in wie we zijn, worden we enorm gemotiveerd door onze sociale omgeving.

Er is zelfs de pseudowetenschappelijke regel dat iedereen het gemiddelde is van de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat.

Zijn al je vrienden (incl. eventueel familie) te zwaar? Hebben ze allemaal een bepaald opleidingsniveau? Hebben ze allemaal geldproblemen?

Vaak zie je dat mensen naar andere mensen trekken die vergelijkbaar zijn, maar dat mensen zich ook gaan gedragen naar de waardes van de groep.

Een tip om gemakkelijk je motivatie te boosten (en die we altijd tijdens onze eigen challenges gebruiken) is om een afslank buddy te vinden of je te omringen met mensen die ook graag willen afvallen.

Door je in een dergelijke omgeving onder te dompelen, zal je zien dat het makkelijker is om gezonder te eten en dat je minder moeite hebt met een ongezond lekkernijtje af te slaan.

Als je een Facebook-account hebt, kun je hier lid worden van onze gratis Facebook-groep ‘Gezond Leven met Jasper’. Daar vind je veel mensen die net als jij bezig zijn met afvallen en gezonder leven.

Je omringen met mensen die ook hun buikvet willen verbranden is de achtste tip om gemakkelijk rond je buik af te vallen.

Tip 9: Eet deze superfood dagelijks om buikvet te verbranden

Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen is er geen magische truc of gouden tip waarmee je zonder iets te doen ineens op gewicht komt, dus dat is ook niet wat ik je beloof.

Maar als er iets is dat in de buurt komt van een “afslank pil” dan is het gember.

Gember bevat ontzettend veel voedingsstoffen en kan het afslankproces zeer positief beïnvloeden, door je algehele lichaam gezonder te maken.

Drink regelmatig gemberthee en voeg altijd een halve duim gember toe aan je smoothie.

We hebben in het verleden aardig wat mensen gehad die aangaven dat het toevoegen van gember aan hun smoothies voor hen de oplossing was naar het verbranden van buikvet.

Mijn voorkeur gaat uit naar verse gember. Dat bevat veel meer voedingsstoffen dan gedroogde gember in poeder vorm.

Dagelijks wat gember eten is de negende tip om gemakkelijk rond je buik af te vallen.

Naast gember zijn er nog 9 andere superfoods die je buikvet verbranding kunnen versnellen. Klik hier om een gratis overzicht te downloaden.

Tip 10: Doe deze gezonde gewoonte elke dag

Tot nu toe gaan de tips voornamelijk over je voeding, en dat is ook logisch, want zoals je wellicht eerder van mij hebt gehoord: afvallen is voor 70% wat je eet en 30% beweging, slaap, stress, etc.

Maar beweging telt nog steeds voor een flink deel mee. En de beste vorm van beweging voor je gezondheid (en dus ook voor je buikvet verbranding) is lang bewegen zonder veel inspanning.

En mijn persoonlijke favoriet is wandelen. Gewoon lekker 20 minuutjes per dag wandelen. In het bos, in de stad, op de heide, het maakt niet uit.

Zorg dat je buiten bent en dat je continue in beweging bent. Het beste is om op een tempo te lopen dat je ademhaling heel licht versnelt.

Naast dat de beweging gezond voor je is, is dit ook een ideaal moment om de dagelijkse stress van je af te laten glijden.

Ik vind het zelf leuk om samen met iemand anders te lopen, het is de ideale gelegenheid om een goed gesprek te voeren, dus maak hier gebruik van.

Dagelijks 20 minuten wandelen is de tiende tip om snel buikvet te verbranden.

Tip 11: Ervaar de kracht van kou

We staan er niet vaak bij stil, maar eigenlijk is het een enorme luxe dat we warm water tot onze beschikking hebben, via een simpele draai aan de kraan.

Hartstikke fijn natuurlijk, ik zou er niet aan moeten denken om zonder warm water te leven. Maar er zit ook een keerzijde aan.

Omdat warm water zo makkelijk te verkrijgen is (en onze huizen makkelijk en snel te verwarmen zijn en we hele goede warme kleding hebben), worden we te weinig blootgesteld aan kou.

Nu denk je misschien: “Ja maar Jasper, waar is dat nou voor nodig?”.

Nou, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het voor een lichaam niet gezond is om altijd maar comfortabel te zijn. Het blijkt goed te zijn om soms even uit deze comfortabele staat van het lichaam (die homeostasis heet) te komen.

Naast dat dit een goed effect heeft op de buikvet verbranding, versterkt het ook je immuunsysteem en heb je gedurende de dag over het algemeen een beter humeur.

Dus draai die kraan onder de douch maar eens wat kouder dan je gewend bent!

En voor de dapperen onder ons, probeer eens een minuut onder een koude douche te blijven staan terwijl je rustig doorademt.

Waarschuwing: blijf altijd je gezonde verstand gebruiken, doe geen dingen waar je je ongemakkelijk bij voelt. Het blijft natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid.

Maar na dat gezegd te hebben, merk ik dat ik me veel lekkerder en fitter voel op de dagen waarop ik koud douche.

Af en toe een koude douche nemen is de elfde tip om snel buikvet te verbranden.

Tip 12: Volg deze ongelofelijke afvallen buik tip

En dan zijn we aangekomen bij de laatste tip van deze serie, en dit is een beetje ongebruikelijke tip. Een tip die je waarschijnlijk nog nooit eerder gehoord hebt.

Tip nummer 12 is: eet af en toe eens lekker iets ongezonds. En met af en toe bedoel ik eens per 2 of 3 weken.

Gewoon even lekker iets waar je trek in hebt.

Kijk, voor mijn team en mijzelf is het gewoon belangrijk dat we je een voedingspatroon bieden dat jij met plezier kunt volhouden.

Dat houdt onder andere in dat je niet naar speciale winkels hoeft, geen dure shakes of abonnementen of iets dergelijks hoeft te hebben. Maar dat je gewoon lekkere gezonde gerechten met normale Hollandse ingrediënten kunt eten waar je van afvalt.

Maar dat houdt dus ook in dat er af en toe een verjaardag is, of dat er af en toe een feestje op je werk is, of dat je af en toe gewoon zin hebt om iets te snoepen.

En ik ben hier om je te zeggen dat dit helemaal geen probleem is.

De waarheid is, als je dit vaker gaat doen dan eens in de 2 of 3 weken, het je vet verbranding wel zal beïnvloeden, maar minder dan dat is geen probleem.

En houd het gewoon bij 2 blokjes chocolade, of een klein stukje taart of 3 winegums of zo. Ga niet meteen hele handen vol wegeten.

Dus wees gerust, je kunt nog steeds dat ene blijven eten dat je niet wilt opgeven, maar gewoon met mate. En natuurlijk mits je verder wel onze richtlijnen volgt of volgens één van onze programma’s eet.

Geniet af en toe van iets ongezonds is de twaalfde tip om dit gezonde voedingspatroon te blijven volhouden en zo je buikvet te verbranden.

Verbrand elke week 1/2 kilo buikvet

Nu je ook weet welke concrete stappen je kunt nemen om je buikvet te verbranden, kan ik me voorstellen dat er nog een aantal mensen zijn die graag een iets overzichtelijker stappenplan willen hebben.

Want het is natuurlijk één ding om te weten wat je niet moet doen (de 4 fatale fouten) en wat je wel moet doen (de 12 praktische tips), maar het is natuurlijk iets anders om ook het volledige plaatje te snappen – waarom deze aanpak zo goed werkt.

Dus voor de mensen die aan de slag willen en gewoon willen gaan afvallen: download hier de boodschappenlijst of ga aan de slag met ons programma. Je weet nu voldoende om je buikvet echt te gaan verbranden.

Voor de mensen die graag nog wat meer willen leren over het lichaam en je vet verbrandingsmechanisme, kijk de onderstaande video of lees nog even verder.

Download de boodschappenlijst <- print uit en hang op je koelkast : -)

In de komende alinea’s vertel ik je hoe je systematisch, in 3 stappen 1/2 kilo per week aan buikvet kunt verbranden. En onthoud dat deze stappen wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Je weet inmiddels dat afvallen voor 70% te maken heeft met wat je eet en drinkt en voor 30% met andere factoren zoals bijvoorbeeld beweging, slaap en stress.

In deze 3 stappen zullen we ons dan ook focussen op wat je eet en drinkt, want dat zal er immers voor zorgen dat je het snelst afvalt rond je buik.

Laten we beginnen met stap 1.

Stap 1: Wat doen we met suiker?

Gelukkig beginnen steeds meer mensen het gevaar van te veel suiker in te zien. Dit lijkt nu logisch, maar dat was het voor lange tijd niet.

Zo zijn een oudoom en -tante van mij er nog steeds van overtuigd dat een schep suiker over je eten en een druivensuikertje gezond voor je zijn.

In hun kindertijd (ze zijn nu beiden boven de 85) werd het eten van suiker aangemoedigd.

Waarom?

Tweedelig, enerzijds een goede campagne van de suikerindustrie en anderzijds omdat er in die tijd veel minder welvaart was en dus calorieoverschot geen probleem was.

Maar goed, waarom is suiker nou zo slecht voor je en waarom ga je er extra buikvet door opslaan?

Laten we beginnen bij het begin. Suiker is opgebouwd uit twee enkelvoudige suikers, te weten: glucose en fructose (de verhouding verschilt per type suiker).

Alhoewel fructose zeker ook een hoop negatieve effecten op je gezondheid heeft, wil ik me in dit artikel beperken tot de negatieve effecten van glucose.

Glucose is op zichzelf niet slecht. Sterker nog, zonder glucose zou je niet kunnen leven. Je hersenen gebruiken bijvoorbeeld glucose als primaire brandstof.

Het probleem ontstaat als je teveel glucose binnenkrijgt (en dat gebeurt al bij een stuk taart of bij een Frappuccino met caramel).

Door in één keer zo’n golf glucose (in de vorm van suiker) binnen te krijgen, stijgt je bloedsuikerspiegel snel naar een gevaarlijke hoogte.

Je lichaam reageert hierop door snel een hoop insuline aan te maken. Insuline is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel reguleert, en dus het teveel aan glucose snel uit je bloed kan filteren.

Dit doet insuline zo goed en efficiënt dat het per ongeluk teveel glucose uit je bloed filtert. Dit wordt ook wel een bloedsuikercrash of suikerdip genoemd.

Bij zo’n bloedsuikerdip, wanneer er dus weinig glucose in je bloed zit, denken je hersenen: “O nee, we hebben bijna geen energie meer, ik moet eten!”. En dat geeft jou een hongergevoel.

En dat hongergevoel is niet zomaar een hongergevoel. Nee… je lichaam wil meer glucose, dus je krijgt in het bijzonder trek in suiker (of brood, pasta, aardappel, etc. – maar daar later meer over).

Als gevolg daarvan eet jij één van die producten (want zo’n hongergevoel negeren is ongeveer net zo makkelijk als 5 minuten je adem inhouden… het lukt je gewoon niet, hoe graag je ook wilt).

En zo begint de cirkel weer van voor af aan: je bloedsuikerspiegel stijgt, insuline wordt aangemaakt, bloedsuikerspiegel dipt, je krijgt honger, je eet weer, je bloedsuikerspiegel stijgt, etc, etc.

Als jij om de 2 of 3 uur wat moet eten, dan is de kans groot dat je in deze cirkel zit. En het is hoog tijd dat we daaruit komen.

Want als er veel insuline in je bloed zit is het praktisch onmogelijk om lichaamsvet te verbranden – zowel buikvet als vet op andere plekken.

(Dat komt omdat insuline het enzym HSL blokkeert en HSL is verantwoordelijk voor het mobiliseren van je lichaamsvet.)

Maar hoe doen we dat nou, voorkomen dat onze bloedsuiker steeds stijgt? Eigenlijk heel simpel, door veel minder suiker eten.

Af en toe een snoepje of koekje kan (maar echt af en toe), maar verder niet. En kijk vooral uit met producten uit pakjes en zakjes, vaak is daar (veel) suiker aan toegevoegd.

Maar suiker is niet de enige voedingsstof die je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Koolhydraten* doen dit ook. Laten we daar eens naar kijken…

*Suiker is technisch ook een koolhydraat, maar voor het gemak houd ik dat hier gescheiden.

Stap 2: Wat doen we met koolhydraten?

Voorbeelden van koolhydraatrijke producten zijn brood, pasta, rijst, aardappels, noedels en ontbijtgranen. Producten die we in de Westerse cultuur vaak eten.

Je hebt vast wel eens gehoord van een koolhydraatarm dieet, want de afgelopen jaren heeft het koolhydraatarme dieet veel aan populariteit gewonnen.

En dat is niet zonder reden. Een koolhydraatarm dieet werkt namelijk heel goed. Maar waarom werkt het nou? Waarom zorgen koolhydraten er nou voor dat je snel te zwaar wordt?

Om die vragen te beantwoorden is het belangrijk om te begrijpen dat koolhydraten opgebouwd zijn uit een hele lange schakeling van de enkelvoudige suikers, glucose.

En bij de vorige stap heb je geleerd dat glucose de buikvet verbranding blokkeert en afvallen buik erg lastig maakt.

Om precies diezelfde reden is het ook beter om koolhydraatarm te eten als je je buikvet wilt verbranden.

Want op het moment dat je een koolhydraatrijke maaltijd eet – zoals een paar boterhammen of een bord pasta –worden de koolhydraten in je maag afgebroken tot losse glucose moleculen.

En die hebben dus exact hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel als de glucose uit suiker.

Het enige verschil is dat suiker de bloedsuikerspiegel nog sneller laat stijgen dan koolhydraatrijke producten, omdat de koolhydraatrijke producten eerst in je maag afgebroken moeten worden naar de kleinere glucose moleculen.

Dus ook koolhydraten niet te veel eten. Op Jaspers boodschappenlijst zie je precies welke producten je wel en niet mag eten. Klik hier om de lijst gratis te downloaden.

In de afbeelding hieronder wordt het verhaal van hierboven nog eens grafisch weergegeven. Sla deze afbeelding op of pin hem op één van je Pinterest borden om het niet te vergeten.

Stap 3: Wat doen we met groenten?

Nu we het hebben gehad over de producten die je vooral moet laten staan, is het nu tijd om het te hebben over het eten dat je juist wel veel mag eten.

En dan heb ik het dus over groenten. Natuurlijk zijn er naast groenten nog een hoop andere dingen die je mag eten (zoals noten, zaden, pitten, grasgevoerd vlees, koudwater vis, biologisch gevogelte en nog veel meer). Maar in het bijzonder wil ik stilstaan bij groenten.

Waarom zijn groenten nou gezond? In het kort, omdat ze veel vitamines en voedingsvezels bevatten.

En let er ook op dat je voldoende rauwe groentes binnenkrijgt, want die bevatten vaak veel meer gezonde voedingsstoffen dat gekookte groenten.

Als je groentes kookt of bakt let dan op het volgende:

 • Kook of bak ze niet te lang, overgare groenten verliezen veel voedingswaarde.
 • Maak gebruik van veel kruiden en specerijen, zo houd je de maaltijd lekker.
 • Was de groenten voor gebruik goed af, vaak zijn er bestrijdingsmiddel gebruikt bij de teelt.

Maar zoals ik zei is het ook belangrijk om voldoende rauwe groenten binnen te krijgen. En dat is iets wat ik maar weinig mensen zie doen.

Maak er een gewoonte van om tussen de middag te snacken met een wortel, stukje paprika of een andere lekkere rauwe groente.

En als je je vetverbranding echt een boost wil geven raad ik je aan dagelijks minimaal één verse groente-smoothie te drinken.

Bij het idee trek je misschien een vies gezicht, maar als je de juiste recepten kent smaken ze helemaal niet verkeerd (en vaak zelfs lekker).

Smoothies bij het afslankproces werken zo goed dat we er een heel programma voor gemaakt hebben, het Smoothie Afslank Plan.

Ook in het Bodyhappiness afslank programma, het pakket dat ik je aanraad om mee aan de slag te gaan als je snel van je overtollig buikvet af wilt komen, vind je tientallen gezonde smoothie recepten.

Nu je weet wat de 3 belangrijkste stappen zijn om van het vet rond je buik af te komen, is het tijd om dit in de praktijk te brengen.

Om je hiermee te helpen heb ik een compleet weekschema voor je opgesteld, om je een idee te geven wat je kan eten om je overtollig buikvet te verbranden.

Afvallen buik weekschema

Zoals je op het weekschema hieronder ziet, is het gewoon mogelijk om heerlijk te eten en dus ook je buikvet te verbranden.

Dat is eigenlijk mijn belangrijkste punt van dit hele artikel: het is heel goed mogelijk om gezond én lekker te eten (en een ongezond lekkernijtje mag op z’n tijd best).

En dan snap je natuurlijk ook, dat het dan helemaal niet moeilijk is om de rest van je leven op je streefgewicht te blijven.

Dit weekschema is er om je een idee te geven hoe een week eruit kan zien. Je kan het schema helemaal volgen, of je kan er je eigen variatie op maken.

Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je alleen producten gebruikt die op Anti-buikvet boodschappenlijst staan. Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

Boodschappenlijst: buikvet verbranden

Dan wil ik je hier nog even een overzicht geven van de dingen die je wel en beter niet kan eten als je wilt afvallen.

Het complete overzicht vind je in de Anti-buikvet boodschappenlijst, maar om een idee te krijgen kan je met de onderstaande twee tabellen goed overweg.

Producten die je wel mag nemen

Alle groentes, noten, zaden, pitten, olijfolie, kokosolie, grasgevoerd vlees, biologisch gevangen koud water vis, scharrel kip, omega-3 eieren, kruiden, natuurlijke specerijen, fruit (met mate), yoghurt (zonder smaak), water en kruiden thee.

Producten die je beter niet kunt nemen

Frisdrank, vruchtensap, alcoholische dranken, koek, snoep, brood, pasta, noedels, ontbijtgranen, aardappels, rijst, melk, kaas, plantaardige oliën, kiloknaller-vlees, witvis, kant-en-klaar maaltijden, ingeblikt voedsel en sauzen

Probeer deze richtlijnen aan te houden en je zult zien dat je snel je overtollig buikvet zal gaan verbranden, want buikvet verbranden heeft voor 70% te maken met wat je eet.

Wacht niet langer en ga direct aan de slag.

Wat is de volgende stap?

De afgelopen vijf jaar heb ik duizenden mensen aan een slank en gezond lichaam geholpen.

Het systeem dat ik daarvoor gebruikt heb, heb ik uitgeschreven in het 7×7 afslank programma en in het Bodyhappiness afslank programma.

Beide methodes zijn geschikt voor mensen die op een gezond gewicht willen komen en zich prettig willen voelen in hun eigen lijf (en niet perse een modellenlichaam willen).

Als jij er klaar voor bent om het hoofdstuk ‘afvallen’ voorgoed af te sluiten in je leven en graag afrekent met jouw overtollig buikvet, dan raad ik je aan met het Bodyhappiness afslank programma aan de slag te gaan.

Zoals al onze producten heeft dit pakket ook een 14 dagen niet goed geld terug garantie, zo weet jij zeker dat je het beloofde resultaat behaalt – of anders krijg je je geld terug.

Ik kijk er naar uit om samen aan de slag te gaan!

Het Bodyhappiness afslank programma is ons meest uitgebreide programma, voor mensen die serieus aan de slag willen. Het 7×7 afslank programma en het Vegetarisch afslank plan zijn wat laagdrempeligere afslank programma’s om mee te starten.

 

Blijlage 1: de gezondheids risico’s van buikvet

Ik heb dit artikel geschreven voor iedereen die zich (weer) prettig wil voelen in zijn of haar eigen lichaam.

Voor de meeste mensen is dat ook de voornaamste reden om buikvet te willen verbranden.

Want hoe fijn is het als je weer met een trots gevoel naar jezelf in de spiegel kan kijken. Of dat je jouw favoriete kleding weer past en daardoor meer zelfvertrouwen hebt.

Daarom ben ik zo blij dat je dit artikel hebt gevonden en ik hoop dat je aan de slag gaat met de stappen.

Maar naast alle persoonlijke motieven om af te vallen zijn er zijn ook een aantal gezondheidsrisico’s van buikvet die ik niet onbelicht wil laten.

Begrijp me niet verkeerd. Ik wil je absoluut geen angstgevoelens aanpraten.

En ik hoop dat je in het artikel hebt gemerkt dat ik het belangrijk vind om afvallen buik heel positief te benaderen.

Want ik weet dat er momenten zijn waarop jij je minder voelt over buikvet. Het is dus zeker niet mijn intentie om daar nog een schepje bovenop te doen. In tegendeel!

Toch is het belangrijk dat we ook naar de gezondheidsrisico’s van buikvet kijken.

Omdat ik je graag het volledige verhaal vertel, vind ik het belangrijk dat je hiervan de hoogte bent.

Bovendien kunnen deze risico’s je misschien net dat laatste duwtje in de rug geven om echt aan de slag te gaan.

Oké, laten we de 6 belangrijkste gezondheidsrisico’s van buikvet eens bekijken.

Risico 1: diabetes type 2

Bij diabetes type 2 reageert je lichaam nauwelijks of zelfs niet meer op het hormoon insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert.

Diabetes type 2 kan ontstaan bij mensen die te veel en te vaak suikerrijke voeding eten.

Bij mensen met diabetes type 2 is het lichaam niet meer in staat om zelf de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en dat heeft grote gevolgen voor allerlei andere processen in je lichaam.

Ook buikvet kan diabetes type 2 veroorzaken. Er zitten dan teveel vetcellen in het bloed en die verstoren de hormoonbalans. Hierdoor wordt ook de werking van het hormoon insuline verstoord. [9][10]

Risico 2: verhoogde bloeddruk

Buikvet verhoogt het risico op een hoge bloeddruk, zowel van de boven- als van de onderdruk. Het risico wordt nog groter als je al langere tijd overgewicht hebt en vooral jongere mensen hebben een verhoogd risico. [11]

Het goede nieuws is dat de bloeddruk snel weer normaal wordt zodra je begint met afvallen.

Risico 3: chronische ziektes

Hart- en vaatziekten ontstaan als de bloedbaan vervuild raakt. Dat kan onder andere gebeuren omdat er teveel vetcellen in het lichaam zitten.

De vervuiling ontstaat vooral door het LDL-cholesterol, ook wel ‘slechte’ cholesterol genoemd.

Door ongezond eten en overgewicht krijg je meer LDL-cholesterol in je bloed. Dit stofje vervuilt de bloedbaan waardoor die onherstelbaar beschadigt. En dat leidt uiteindelijk tot hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen [12].

En helaas is dat niet het enige. De meeste vormen van kanker zijn ook chronische ziekten.

Er zijn verschillende factoren die kanker kunnen veroorzaken. Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat verhoogde insuline-levels (een gevolg van suiker eten) daar één van is [13].

Bovendien is suiker een bekende aanjager en voedingsbron voor ontstekingen in het lichaam. En als die ontstekingen chronisch worden, kunnen ze kanker veroorzaken.

Diverse onderzoeken bevestigen dit proces en bevestigen dat het eten van veel suiker het risico op kanker aanzienlijk verhoogt [14, 15].

Risico 4: invloed op mobiliteit

Omdat er veel meer druk komt te staan op je gewichten in met name je benen, wordt het kraakbeen in die gewrichten aangetast. Mensen met overgewicht en teveel buikvet hebben vaker last van klachten aan knieën en heupen, lage rugpijn en jicht.

Hierdoor neemt de mobiliteit terwijl bewegen juist zo gezond is.

Risico 5: verminderde nachtrust

Je hormoonhuishouding en de wisselwerking tussen glucose en insuline heeft invloed op hoe jij je voelt en hoe goed je slaapt.

Als je bloedsuikerspiegel niet stabiel is, ervaren mensen vaak onrust. Ze worden heen en weer geslingerd tussen energiepieken en -dippen. Voor het lichaam is dat een constant proces van versnellen en vertragen.

Dit effect kan ook de nachtrust verstoren. [16]

Overige risico’s

Naast de belangrijkste gezondheidsrisico die je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er nog tal van verhoogde risico’s die veroorzaakt worden door buikvet en overgewicht.

Dit zijn een verhoogd risico op een hartinfarct of hersenbloeding, bepaalde vormen van kanker, galstenen, spataderen, huidstrepen, cellulitis en psychische en sociale problemen.

Ik wil zeker niet beweren dat jij een verhoogd risico loopt op al deze gezondheidsklachten. Deze risico’s verschillen van persoon tot persoon.

Wat ik wel graag wil aantonen is dat we niet te lichtzinnig over buikvet na moeten denken.

Tot slot

Met Jasperalblas.nl wil ik samen met mijn team, Nederlanders helpen gezonder te leven.

We focussen ons voornamelijk op het structureel aanpakken van overgewicht – door mensen makkelijk te volgen methodes en programma’s aan te bieden.

Wat fijn dat je de tijd heb genomen om dit artikel uit te lezen, ik hoop dat je er veel aan hebt gehad.

Je kunt vragen of opmerkingen onder dit artikel plaatsen, mijn collega’s of ik geven je dan zo snel mogelijk antwoord.

Als je er klaar voor bent om samen met ons aan de slag te gaan en voorgoed af te rekenen met je overgewicht, kan je deze pagina eens bekijken of – als je nog vragen hebt – kun je altijd mailen naar info@jasperalblas.nl.

 

359 reacties

 • Ilse P.
  21/09/2020 om 11:04 pm

  Hi Jasper,
  Dank je wel voor weer een boost voor mij.
  Ik ben verhuisd en gaan samenwonen met mijn vriend. Mijn kinderen zijn nu allemaal de deur uit nu ook mijn nakomeling van 18. Nu ben ik mijn ritme kwijt.
  Ik was altijd bezig met gezonde voeding en dat doe ik nog steeds alleen nu meer onregelmatig over de dag dan voorheen.
  Overgewicht heb ik zeker niet.
  Ik ben 56 jaar, ik ben 173 cm en weeg 52 kg. Doordat mijn darmen van slag zijn na meer dan 4,5 maanden ziek zijn sinds 1 maart (waarschijnlijk Covid) houd ik meer “vet” op mijn buik vast dan voorheen. Het is te verwaarlozen als je het ziet, maar het voelt zo niet fijn. Het doet soms zelf erg pijn.
  Ik ga het roer omgooien met ritme en regelmatig eten. Het meeste doe ik al én ik sport minimaal 3x per week.
  Ik ben om en ga bij het opstaan starten met jouw tips. Overigens ben ik zot op kokosolie extra vierge en gember Hartelijk dank!

 • Riopan
  28/08/2020 om 9:59 am

  kokosolie is heel slecht: zit vol met verzadigde vetten. Volgens mijn cardioloog heel ongezond.

  • Jasper Alblas
   30/09/2020 om 6:47 pm

   Hier wordt veel over gediscussieerd, als je het niet vertrouwd, vervang het dan bijvoorkeur door ghee of roomboter. Hier lees je mijn onderzoek over kokosolie.

 • Monique Buijs
  10/08/2020 om 9:46 am

  Ik zou na 2 minuten een mail krijgen,na de bestelling van de weekmemus.Ik heb nog niks gehoord,wel betaald.
  Met vr gr Monique Buijs.

 • Lisette
  03/08/2020 om 9:22 am

  Wat een leuke website. Ik ben wel bekend met het koolhydraatarm eten.
  Ik heb nog niet alles gelezen van de website, dus misschien dat het antwoord op mijn vraag er wel op staat. Hoe denken jullie over koffie drinken? Het liefst drink ik twee of drie kopjes koffie ’s ochtends en verder niet gedurende de dag. Ik doe er een klein beetje melk(poeder) in, maar zonder suiker.

Alle reacties tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *