8 goede redenen om noten te eten

Wetenschappelijk onderbouwd
38 reacties

8794 volgers

Noten zijn smaakvol, veelzijdig en voedzaam. Ze leveren vezels, gezonde vetten en plantaardig eiwit.  

Wel bevatten ze aardig wat calorieën. Maar daar hoef je je niet zo’n zorgen om te maken, zoals je kunt ontdekken in dit artikel. 

Voor iedereen zonder notenallergie is het een goed idee om regelmatig noten te eten. Lees verder om te ontdekken waarom dat zo is. 

1. Wat zijn noten?

Noten zijn de droge vruchten van notenbomen. Ze groeien in harde, houtachtige omhulsels, ook wel notendoppen genoemd. 

Meestal bevat iedere dop één droge vrucht: de eetbare noot. 

Rijpe noten die net geplukt zijn, zijn nog zacht en niet zo knapperig. Daarom worden ze vaak eerst een tijd met rust gelaten, zodat ze kunnen drogen en daardoor steviger worden.  

Bekende noten zijn bijvoorbeeld:

 • cashewnoten
 • hazelnoten
 • pecannoten
 • walnoten
 • paranoten
 • macadamianoten
 • amandelen

Hoewel die laatste officieel geen noot is, maar net zoals bijvoorbeeld de perzik tot de steenvruchten behoort. 

Ook pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten. Omdat ze echter veel dezelfde eigenschappen hebben, worden ze vaak wel tot de noten gerekend.

Je kunt noten zo eten, als tussendoortje, maar je er ook mee koken en bakken en ze af en toe eten in plaats van vlees.

Noten worden soms verwerkt tot meel, zoals amandelmeel.  En naast de bekende pindakaas, zie je ook steeds vaker andere notenpasta’s in de schappen. 

2. De 8 gezondheidsvoordelen van noten

Hoewel er natuurlijk verschillen zijn in onder andere smaak, textuur en voedingswaarde, kun je gerust stellen dat noten niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond zijn. 

We noemen 8 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van noten.  

#1: Noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen

Een handje (25 gram) gemengde, ongezouten noten levert de volgende voedingswaarde (1):

Energie160 kcal
Eiwit5,4 gram
Vet13,8 gram
Onverzadigd 11,2 gram
Verzadigd 1,9 gram
Koolhydraten3 gram
Vezels1,5 gram
Voedingswaarde gemengde noten

Onverzadigd vet

Noten zijn daarmee een goede bron van onverzadigde vetzuren. Voor je lichaam zijn dat belangrijke bouw- en brandstoffen. 

Onverzadigde vetzuren hebben ook een gunstige uitwerking op je cholesterol waardoor je risico op hart- en vaatziekten vermindert (2).

Koolhydraten

Hoewel cashewnoten met 5,2 gram per handje wat meer koolhydraten bevatten dan bijvoorbeeld hazelnoten met 1,2 gram en paranoten met zelfs maar 0,7 gram per portie, bevatten noten over het algemeen weinig koolhydraten. 

Daardoor passen ze uitstekend in een koolhydraatarm dieet

Vitamines en mineralen

Noten leveren ook belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, vitamine E, ijzer en selenium.

#2: Noten leveren veel antioxidanten

Wist je dat je met slechts één paranoot al meer dan de dagelijkse benodigde hoeveelheid selenium binnenkrijgt (3)?

En dat 2 handjes hazelnoten al genoeg zijn voor meer dan de helft van je dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine E (1)? 

Selenium en vitamine E, maar ook polyfenolen in noten, werken als antioxidant. Antioxidanten beschermen je tegen vrije radicalen, die beschadigingen aan je cellen kunnen veroorzaken.  

Een teveel aan vrije radicalen of een tekort aan antioxidanten vergroot je kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker en andere chronische aandoeningen (4).

Noten zijn een krachtige bron van antioxidanten (5, 6, 7). Krachtiger nog dan vette vis, dat vanwege de omega-3 vetzuren bekend staat om haar beschermende werking (8, 9).

#3: Noten kunnen het afvallen stimuleren

Zoals je bij voordeel 1 al kon zien, bevatten noten aardig wat calorieën. Je zou denken dat je door het eten van calorierijke noten alleen maar zwaarder wordt. 

Toch blijkt het tegendeel waar en is het eten van noten juist gunstig wanneer je wilt afvallen. 

Verschillende onderzoeken laten zien dat wanneer noten zoals amandelen en pistachenoten onderdeel uitmaken van je dieet, je juist meer afvalt en een slankere taille krijgt (10, 11, 12, 13).

Het lijkt er op dat je niet alle calorieën uit noten opneemt, maar dat een deel onverwerkt je lichaam weer verlaat (14, 15, 16).

Kortom: wanneer je het eten van noten niet overdrijft en beperkt tot een handje noten per dag, dan stimuleert dat op een gezonde manier het afvallen (17, 18).

#4: Noten zijn gunstig voor je cholesterol

In je bloed zitten allerlei vettige stofjes, zoals cholesterol en triglyceriden. Het is voor je gezondheid belangrijk dat de waarden hiervan in je bloed op peil zijn. 

Dat wil zeggen: niet te veel van het ‘slechte’ LDL-cholesterol en triglyceriden en voldoende van het ‘goede’ HDL-cholesterol. 

Noten zijn heel effectief in het verbeteren van je cholesterol- en triglyceridenwaarden (19, 20, 21, 22).

Dat komt waarschijnlijk door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten die ze bevatten. 

#5: Noten zijn een goede keuze bij diabetes type 2 en metabool syndroom

Diabetes type 2 kenmerkt zich door een verstoorde hormoonhuishouding (insuline), waardoor je teveel glucose in je bloed hebt. 

Dat ontstaat geleidelijk en komt door het langdurig binnenkrijgen van teveel voedsel dat rijk is aan suikers en andere snelle koolhydraten. 

Voordat de diagnose wordt gesteld, is er vaak al sprake van verschillende verstoringen rondom de stofwisseling.

Wanneer er sprake is van een combinatie van een verhoogd aantal slechte vetten in je bloed (triglyceriden, LDL cholesterol), een hoge bloeddruk en een hoge bloedglucosespiegel, dan spreek je van metabool syndroom. 

Belangrijke gevolgen van zowel diabetes als metabool syndroom zijn veel vet rond de organen – het buikvet, en insuline-resistentie, ofwel het steeds minder gevoelig zijn van je cellen voor insuline. 

En dat zorgt er niet alleen voor dat je zwaarder wordt en dat het afvallen steeds moeilijker gaat, maar dat kan ook leiden tot ernstige aandoeningen als hart- en vaatziekten en beroertes. 

Noten zijn een uitstekende keuze voor mensen met zowel diabetes type 2 als het metabool syndroom. Ze zorgen er bij hen voor dat de bloedwaarden van allerlei stofjes verbeteren en dat de bloeddruk omlaag gaat (23, 24, 25, 26).

En daarnaast bevatten ze van nature weinig koolhydraten, wat er voor zorgt dat de bloedglucosewaarden niet teveel omhoog schieten. 

#6: Noten hebben ontstekingsremmende eigenschappen

Een ontsteking is een natuurlijke, effectieve en kortdurende reactie van je lichaam om ziekteverwekkers en andere lichaamsvreemde stoffen op te ruimen. 

Men komt er steeds meer achter dat er bij veel welvaartsziekten voortdurend milde ontstekingen optreden. Daar merk je niet veel van, maar daardoor kunnen wel je organen beschadigen en je gezondheid verslechteren. 

Onderzoekers hebben aangetoond dat het eten van noten dit soort ontstekingen kan doen verminderen (27, 28). 

Vooral bij mensen met serieuze aandoeningen zoals nierziekten en diabetes is de ontstekingsremmende werking van noten krachtig (19, 26, 29, 30).

#7: De vezels in noten bevorderen gezonde darmen

Noten zijn een goede bron van voedingsvezels. Je lichaam kan vezels niet verteren, maar vezels zijn wel heel belangrijk voor een goede spijsvertering en gezondheid.

Zo zorgen vezels voor een soepele stoelgang en een verzadigd gevoel, maar dienen ze ook als ‘voedsel’ voor de goede bacteriën in je darmen. 

Gezonde darmen zijn ontzettend belangrijk voor hoe je je voelt en zorgen er ook voor dat je minder risico hebt op bijvoorbeeld overgewicht en diabetes (31, 32, 33).

Amandelen bevatten met 3,5 gram per handje de meeste vezels. Maar ook pecannoten, pistachenoten en hazelnoten leveren met 2,9 gram per handje een goede dosis. 

#8: Noten zijn goed voor je hart

We zagen eerder al dat noten een gunstig effect hebben op je cholesterol en ontstekingen kunnen helpen verminderen. Daarnaast dragen ze bij aan gezonde bloedvaten. 

Allemaal gunstig voor een gezond hart en tegen hart- en vaatziekten en beroertes (10, 34, 35, 36, 37).

3. Maakt het uit welke noten je kiest?

Er bestaan niet alleen veel soorten noten, je kunt ze ook in verschillende ‘verschijningsvormen’ verkrijgen. 

Is de ene noot beter dan de andere?  

In de dop of gepeld

Noten die met een notenkraker of zelfs met de hand goed te kraken zijn, kun je ongepeld en in de dop kopen.

Vaak is de dop dan nog dicht, zoals bij walnoten en pelpinda’s. De noten zijn dan rauw en ongezouten. 

Bij pistachenoten, die je ook ongepeld kunt kopen, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Soms zijn ze rauw en ongezouten. Maar ze kunnen ondanks dat ze in de dop zitten, ook gebrand zijn en al dan niet gezouten. 

Rauw of gebrand noten

Alle soorten noten zijn gepeld of gekraakt verkrijgbaar. Ze kunnen dan rauw en onbewerkt zijn, of al een bewerking ondergaan hebben, zoals branden of roosteren. 

Rauwe, of ongebrande noten zijn na het oogsten niet bewerkt en bevatten alleen de van nature aanwezige voedingsstoffen. 

Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Je zou verwachten dat gebrande noten daardoor veel vetter zijn dan ongebrande noten. Maar dat is niet zo. 

Noten bevatten van zichzelf al zoveel vet, dat ze vrijwel geen olie meer opnemen. Wel verliezen ze wat vitamines en mineralen door de hoge temperatuur waarop ze zijn gebrand. Tevens wordt er vaak veel zout aan toegevoegd. 

Ons advies

Ons advies is om te kiezen voor onbewerkte noten. Onbewerkte, rauwe noten hebben geen vitamines en mineralen verloren en bevatten niet onnodig veel zout. 

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar probeer ook te variëren in je keuze. Omdat ze allemaal een andere samenstelling hebben qua soorten vet en vitamines en mineralen die ze bevatten, krijg je zo diverse goede stoffen en vetten binnen.

Je kunt rauwe noten zo eten, maar je kunt ze ook eerst roosteren in een droge pan met dikke bodem. Daardoor worden ze wat knapperiger.

En noten laten zich ook prima verwerken in een gezonde smoothie

4. Conclusie

Noten, pinda’s en pasta’s van 100% noten zijn een goede en natuurlijke bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen.

Ze passen daarom uitstekend binnen een gezond voedingspatroon waarmee je je lichaam in optimale conditie en gezondheid houdt. Ook wanneer je wilt afvallen. 

Want noten zijn wel behoorlijk energierijk. Maar van een handje noten per dag zul je niet aankomen, terwijl je wel profiteert van alle gezondheidseffecten.

In onze boeken en programma’s maken we daarom in onze recepten regelmatig gebruik van noten. 

Dat levert heerlijke, gezonde en vullende maaltijden op, waarmee je op een gezonde en koolhydraatarme manier kunt afvallen.

Zoals deze overheerlijke after work-out noten balletjes of yoghurt met fruit en noten

Wil je weten met welke natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen je nog meer op een verantwoorde manier kunt afvallen?

Vraag dan Jaspers boodschappenlijst aan

Wat vond je van dit artikel?

 1. Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Geraadpleegd December 2021.
 2. Lecerf, J.M. (2009). Fatty acids and cardiovascular disease. Nutr Rev. May;67(5):273-83.
 3. NutritionData. Topic: Nuts, brazilnuts, dried, unblanched. Geraadpleegd December 2021.
 4. Rahman K. (2007). Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clinical interventions in aging, 2(2), 219–236.
 5. Haddad, E. H., Gaban-Chong, N., Oda, K., & Sabaté, J. (2014). Effect of a walnut meal on postprandial oxidative stress and antioxidants in healthy individuals. Nutrition journal, 13, 4. 
 6. Jalali-Khanabadi, B.A., Mozaffari-Khosravi, H., & Parsaeyan, N. (2010). Effects of almond dietary supplementation on coronary heart disease lipid risk factors and serum lipid oxidation parameters in men with mild hyperlipidemia. J Altern Complement Med. Dec;16(12):1279-83. 
 7. Torabian, S., Haddad, E., Rajaram, S., Banta, J., & Sabaté, J. (2009). Acute effect of nut consumption on plasma total polyphenols, antioxidant capacity and lipid peroxidation. J Hum Nutr Diet. Feb;22(1):64-71.
 8. Hudthagosol, C., Haddad, E., & Jongsuwat, R. (2012). Antioxidant activity comparison of walnuts and fatty fish. J Med Assoc Thai. Jun;95 Suppl 6:S179-88.
 9. Giordano, E., & Visioli, F. (2014). Long-chain omega 3 fatty acids: molecular bases of potential antioxidant actions. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. Jan;90(1):1-4.
 10. Damasceno, N.R., Sala-Vila, A., Cofán, M., Pérez-Heras, A.M., Fitó, M., Ruiz-Gutiérrez, V., Martínez-González, M.Á., Corella, D., Arós, F., Estruch, & R., Ros, E. (2013). Mediterranean diet supplemented with nuts reduces waist circumference and shifts lipoprotein subfractions to a less atherogenic pattern in subjects at high cardiovascular risk. Atherosclerosis. Oct;230(2):347-53.
 11. Wien, M.A., Sabaté, J.M., Iklé, D.N., Cole, S.E., & Kandeel, F.R. (2003). Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int J Obes Relat Metab Disord. Nov;27(11):1365-72.
 12. Dhillon, J., Tan, S.Y., Mattes, R.D. (2016). Almond Consumption during Energy Restriction Lowers Truncal Fat and Blood Pressure in Compliant Overweight or Obese Adults. J Nutr. Dec;146(12):2513-2519.
 13. Li, Z., Song, R., Nguyen, C., Zerlin, A., Karp, H., Naowamondhol, K., Thames, G., Gao, K., Li, L., Tseng, C.H., Henning, S.M., & Heber, D. (2010). Pistachio nuts reduce triglycerides and body weight by comparison to refined carbohydrate snack in obese subjects on a 12-week weight loss program. J Am Coll Nutr. Jun;29(3):198-203. 
 14. Mattes, R.D., Kris-Etherton, P.M., & Foster, G.D. (2008). Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. Sep;138(9):1741S-1745S.
 15. Ellis, P.R., Kendall, C.W., Ren, Y., Parker, C., Pacy, J.F., Waldron, K.W., & Jenkins, D.J. (2004). Role of cell walls in the bioaccessibility of lipids in almond seeds. Am J Clin Nutr. Sep;80(3):604-13.
 16. Grundy, M. M., Grassby, T., Mandalari, G., Waldron, K. W., Butterworth, P. J., Berry, S. E., & Ellis, P. R. (2015). Effect of mastication on lipid bioaccessibility of almonds in a randomized human study and its implications for digestion kinetics, metabolizable energy, and postprandial lipemia. The American journal of clinical nutrition, 101(1), 25–33. 
 17. Locke, A., Schneiderhan, J., & Zick, S.M. (2018). Diets for Health: Goals and Guidelines. Am Fam Physician. Jun 1;97(11):721-728. 
 18. Li, H., Li, X., Yuan, S., Jin, Y., & Lu, J. (2018). Nut consumption and risk of metabolic syndrome and overweight/obesity: a meta-analysis of prospective cohort studies and randomized trials. Nutrition & metabolism, 15, 46.
 19. Sauder, K. A., McCrea, C. E., Ulbrecht, J. S., Kris-Etherton, P. M., & West, S. G. (2015). Effects of pistachios on the lipid/lipoprotein profile, glycemic control, inflammation, and endothelial function in type 2 diabetes: A randomized trial. Metabolism: clinical and experimental, 64(11), 1521–1529. 
 20. Jamshed, H., Sultan, F.A., Iqbal, R., Gilani, A.H. (2015). Dietary Almonds Increase Serum HDL Cholesterol in Coronary Artery Disease Patients in a Randomized Controlled Trial. J Nutr. Oct;145(10):2287-92.
 21. Tey, S.L., Delahunty, C., Gray, A., Chisholm, A., & Brown, R.C. (2015). Effects of regular consumption of different forms of almonds and hazelnuts on acceptance and blood lipids. Eur J Nutr. Apr;54(3):483-7.
 22. Tey, S.L., Brown, R.C., Chisholm, A.W., Delahunty, C.M., Gray, A.R., & Williams, S.M. (2011). Effects of different forms of hazelnuts on blood lipids and α-tocopherol concentrations in mildly hypercholesterolemic individuals. Eur J Clin Nutr. Jan;65(1):117-24.
 23. López-Uriarte, P., Nogués, R., Saez, G., Bulló, M., Romeu, M., Masana, L., Tormos, C., Casas-Agustench, P., & Salas-Salvadó, J. (2010). Effect of nut consumption on oxidative stress and the endothelial function in metabolic syndrome. Clin Nutr. Jun;29(3):373-80. 
 24. Babio, N., Toledo, E., Estruch, R., Ros, E., Martínez-González, M. A., Castañer, O., Bulló, M., Corella, D., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Ruiz-Gutiérrez, V., Fiol, M., Lapetra, J., Lamuela-Raventos, R. M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Basora, J., Sorlí, J. V., Salas-Salvadó, J., & PREDIMED Study Investigators (2014). Mediterranean diets and metabolic syndrome status in the PREDIMED randomized trial. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 186(17), E649–E657. 
 25. Nishi, S.K., Kendall, C.W., Bazinet, R.P., Bashyam, B., Ireland, C.A., Augustin, L.S., Blanco Mejia, S., Sievenpiper, J.L., & Jenkins, D.J. (2014). Nut consumption, serum fatty acid profile and estimated coronary heart disease risk in type 2 diabetes. Nutr Metab Cardiovasc Dis. Aug;24(8):845-52. 
 26. Parham, M., Heidari, S., Khorramirad, A., Hozoori, M., Hosseinzadeh, F., Bakhtyari, L., & Vafaeimanesh, J. (2014). Effects of pistachio nut supplementation on blood glucose in patients with type 2 diabetes: a randomized crossover trial. The review of diabetic studies : RDS, 11(2), 190–196. 
 27. Grosso, G., & Estruch, R. (2016). Nut consumption and age-related disease. Maturitas. Feb;84:11-6. 
 28. Casas, R., Sacanella, E., Urpí-Sardà, M., Chiva-Blanch, G., Ros, E., Martínez-González, M. A., Covas, M. I., Rosa Ma Lamuela-Raventos, Salas-Salvadó, J., Fiol, M., Arós, F., & Estruch, R. (2014). The effects of the mediterranean diet on biomarkers of vascular wall inflammation and plaque vulnerability in subjects with high risk for cardiovascular disease. A randomized trial. PloS one, 9(6), e100084. 
 29. Stockler-Pinto, M.B., Mafra, D., Moraes, C., Lobo, J., Boaventura, G.T., Farage, N.E., Silva, W.S., Cozzolino, S.F., & Malm, O. (2014). Brazil nut (Bertholletia excelsa, H.B.K.) improves oxidative stress and inflammation biomarkers in hemodialysis patients. Biol Trace Elem Res. Apr;158(1):105-12.
 30. Colpo, E., Dalton, D.A., Vilanova, C., Reetz, L.G., Duarte, M.M., Farias, I.L., Meinerz, D.F., Mariano, D.O., Vendrusculo, R.G., Boligon, A.A., Dalla Corte, C.L., Wagner, R., Athayde, M.L., & da Rocha, J.B. (2014). Brazilian nut consumption by healthy volunteers improves inflammatory parameters. Nutrition. Apr;30(4):459-65.
 31. Parnell, J. A., & Reimer, R. A. (2012). Prebiotic fiber modulation of the gut microbiota improves risk factors for obesity and the metabolic syndrome. Gut microbes, 3(1), 29–34. 
 32. Guarner, F., & Malagelada, J.R. (2003). Gut flora in health and disease. Lancet. Feb 8;361(9356):512-9.
 33. Andoh, A., Tsujikawa, T., & Fujiyama, Y. (2003). Role of dietary fiber and short-chain fatty acids in the colon. Curr Pharm Des.;9(4):347-58.
 34. Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios increase serum antioxidants and lower serum oxidized-LDL in hypercholesterolemic adults. The Journal of nutrition, 140(6), 1093–1098. 
 35. Kasliwal, R.R., Bansal, M., Mehrotra, R., Yeptho, K.P., & Trehan, N. (2015). Effect of pistachio nut consumption on endothelial function and arterial stiffness. Nutrition. May;31(5):678-85.
 36. Berryman, C. E., Grieger, J. A., West, S. G., Chen, C. Y., Blumberg, J. B., Rothblat, G. H., Sankaranarayanan, S., & Kris-Etherton, P. M. (2013). Acute consumption of walnuts and walnut components differentially affect postprandial lipemia, endothelial function, oxidative stress, and cholesterol efflux in humans with mild hypercholesterolemia. The Journal of nutrition, 143(6), 788–794. 
 37. Hernández-Alonso, P., Salas-Salvadó, J., Baldrich-Mora, M., Mallol, R., Correig, X., & Bulló, M. (2015). Effect of pistachio consumption on plasma lipoprotein subclasses in pre-diabetic subjects. Nutr Metab Cardiovasc Dis. Apr;25(4):396-402. 

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (38)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Leuk, om af te vallen een handje nootjes. Maar ik kan dus niet stoppen en prop algauw 7 of 8 handjes naar binnen en kom dus aan. Ik kan dat alleen stoppen door geen noten in huis te nemen….
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 23 augustus 2021 om 12:25 zegt
   Als je dat van jezelf weet is het inderdaad verstandig om geen noten in huis te halen. Je zou ook kunnen onderzoeken voor jezelf waarom het niet lukt om het bij één handje te laten.
 2. Hallo, Ik koop altijd ongebrande gemengde noten. Thuis bak ik deze op 160 graden 15 min. in de oven. Blijven dan de goede voedingsstoffen aanwezig is de noten?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 1 juli 2021 om 14:22 zegt
   Nee, de meeste voedingswaarden blijven bewaard als je noten echt rauw eet. Voor een keertje is het niet erg, maar ik zou vooral veel rauwe noten eten.
 3. Mr Popi
  op 12 maart 2021 om 10:57 zegt
  Vind het artikel vaag. Het is simpel, om af te vallen moet je een calorie-tekort hebben. Of dat met noten is of niet maakt helemaal niet uit. Vraag je zelf af: Zit je met je noten in een calorie-overschot? Niet OK Zit je met je noten in een calorie-tekort? OK Je kan dus met je noten aankomen of afvallen. Noten hebben iha wel een hoge calorie-dichtheid.
 4. Leuk, om af te vallen een handje nootjes. Maar ik kan dus niet stoppen en prop algauw 7 of 8 handjes naar binnen en kom dus aan. Ik kan dat alleen stoppen door geen noten in huis te nemen….
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 23 augustus 2021 om 12:25 zegt
   Als je dat van jezelf weet is het inderdaad verstandig om geen noten in huis te halen. Je zou ook kunnen onderzoeken voor jezelf waarom het niet lukt om het bij één handje te laten.
 5. Hallo, Ik koop altijd ongebrande gemengde noten. Thuis bak ik deze op 160 graden 15 min. in de oven. Blijven dan de goede voedingsstoffen aanwezig is de noten?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 1 juli 2021 om 14:22 zegt
   Nee, de meeste voedingswaarden blijven bewaard als je noten echt rauw eet. Voor een keertje is het niet erg, maar ik zou vooral veel rauwe noten eten.
 6. Mr Popi
  op 12 maart 2021 om 10:57 zegt
  Vind het artikel vaag. Het is simpel, om af te vallen moet je een calorie-tekort hebben. Of dat met noten is of niet maakt helemaal niet uit. Vraag je zelf af: Zit je met je noten in een calorie-overschot? Niet OK Zit je met je noten in een calorie-tekort? OK Je kan dus met je noten aankomen of afvallen. Noten hebben iha wel een hoge calorie-dichtheid.
 7. Hallo, Ik zie hier vanalles over afvallen. Maar ik moet minimaal 5 kilo aankomen. Op enkele sites staat dat je om aan te komen noten kunt eten. Nu wordt t een beetje verwarrend. Kunt u mij hier wat uitleg over geven?
  1. Ik begrijp dat dat verwarrend is Diana. Maar zowel om af te vallen als om aan te komen is het belangrijk dat je onbewerkt eet. Als je aan wilt komen zal je van alles veel meer moeten eten. Grote porties eten, veel maaltijdmomenten op een dag, eiwit- en vetrijke voeding (denk aan noten, zaden, pitten, pindakaas, notenpasta, olie, avocado, vette vis, eieren) zijn erg belangrijk. Aankomen is vaak lastiger dan afvallen. Het kan waardevol zijn om aan krachttraining te doen, zorg dat je na het trainen altijd voldoende eiwitten eet. Een shake met een goede eiwitpoeder of een maaltijd met vlees, kip en groenten. Luister goed naar je lichaam en eet je niet vol, want dat voelt ook niet prettig. Veel succes.
 8. esmee valke
  op 13 mei 2020 om 15:35 zegt
  als ik een handje gezoute cashew noten perdag eet is dat ongezond of gezond
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:49 zegt
   Noten neem je liever ongezouten en ongebrand. Dan is een handje noten per dag heel gezond!
 9. Zijn in de oven gedroogde appelschijfjes met kaneel (geen toegevoegde suiker) ook een gezond tussendoortje?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 14 juni 2019 om 13:55 zegt
   Ja hoor dat kun je prima af en toe eten als gezond tussendoortje!
 10. Sabine
  op 13 mei 2019 om 20:43 zegt
  Als ik vanaf morgen elke dag 150 Gram Amandel Nootjes eet , en 1 Komkommer en 2 Liter Plat Water Drink en elke dag Fiets ga ik dan af vallen ?????
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:43 zegt
   Hallo Sabine, het is niet de bedoeling om te gaan crashen. Het is belangrijk om een volwaarde onbewerkt en koolhydraatarm eetpatroon te ontwikkelen zodat je op een gezonde manier gewicht zal verliezen. Hier lees je precies hoe je dat aan kunt pakken.
 11. Ik heb een vraag de creamberry mix alesto van ah is die ook goed
  1. Als je even een foto stuurt van de ingrediëntenlijst naar info@jasperalblas.nl dan kijken wij graag even met je mee!
 12. Beste, Vorige week heb ik een handje noten per dag gegeten en veel kracht training gedaan. Ben een aantal kilo’s aangekomen en ben daar erg blij mee, in de hoop dat het spiermassa is. Over noten; ik merkte dat mijn huid (ik heb soms een slechte huid/puistjes) erg goed hierop reageerde. Het is echter een mogelijkheid dat dit ook komt door de tijd van de maand, als vrouw zijnde. Weet u of noten een goed effect kunnen hebben op de huid? Heeft u dit vaker gehoord? MVG
  1. Hallo, Fijn om te horen dat je de juiste resultaten behaald. Je huid wordt beïnvloed door onder andere je algehele voedingspatroon, maar ook stress, slaap, beweging en hormonen hebben invloed. Noten zijn zeker een toegevoegde waarde. Maar of dit toevallig ook heeft gezorgd voor het verbeteren van je huid kan ik niet concluderen.
 13. Diana van der Deen
  op 21 augustus 2016 om 11:22 zegt
  hallo ik ben pas begonnen met noten te eten ben helaas wel in de overgang mijn vraag is hoeveel noten mag ik hebben om er niet van aan te komen ik eet 4 halve walnoten 10 pitache en 10 casehwnoten per dag is dit te veel of niet gr Diana
  1. Hou ongeveer een handje noten per dag aan. Zoals je dat nu doet is het prima. Als je merkt dat je niet meer afvalt kun je dit altijd halveren.
 14. cashewnoten zijn ook geen noten.
 15. Ik eet al een tijd koolhydraat arm en merk figuur verbetering. Helaas blijf ik hangen op 70 kilo al eet ik hier wel koolhydraatarm brood bij. Bij een actieve levensstijl blijf ik enorm vaak flink hongergevoel houden. Hierdoor eet ik uiteindelijk (te)veel noten. Echter wanneer ik hierin minder heb ik nog meer honger. Heeft u tips hoe ik toch nog wat kwijt kan raken zonder nog meer honger te krijgen. Ik sport 3x in de week. Meer bewegen is geen optie op dit moment. Dank
  1. Probeer het koolhydraatarme brood weg te laten en te vervangen door een goede gevulde salade met vlees, vis, ei, noten, zaden of pitten. Neem tussendoor wat vaker een goed gevulde groene smoothie, een gekookt ei, een paar dadels, af en toe een schaaltje kwark of Griekse yoghurt of een portie vette vis. Je kunt ook altijd rauwe groenten met humusdip tussendoor eten als je trek hebt. Lees ook de tips in dit artikel eens goed door. Als je die tips toepast, zal het je zeker lukken om je doel te behalen zonder honger.
 16. Kun je ook afvallen door veel soep van de aanbevolen groenten te drinken?
  1. Dat kan zeker. Zorg ervoor dat je naast de groentesoep uitgebalanceerd eet volgens de recepten uit het 7×7 receptenboek, zodat je voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt.
 17. Jasper, Duidelijke taal die je schrijft. De voedingsmiddelen lijst komt grotendeels overeen met het systeem van Dr. Dukan. Weinig koolhydraten en meer eiwitten en weten wat je dan moet aanschaffen in de supermarkt. Mijn grootste probleem is te hoog cholesterol en suiker (fam). Ben gedotterd en stents geplaatst. Ben er erg mee bezig om een gezond voedingspatroon na te streven. Met mijn 2 kwalen is dat erg lastig.Wat voor de ene kwaal goed is, is voor de andere kwaal slecht. Het geldt zelfs in combinatie met de medicijnen die ik voor mijn hart moet slikken. Mijn gewicht valt dik binnen de mijn BMI. 4 kg. Kan ik nog wel missen en dat gaat ook gebeuren. Misschien heb jij nog een goede tip voor mij. Ga door met je programma. Het is beter voorkomen dan genezen. H. gr. Rien van den Avoort.
  1. Hallo Rien, heel goed dat je door gaat. Natuurlijk en koolhydraatarm eten zal je gezondheid uiteindelijk alleen maar goed doen. Mijn tip: ga door en blijf goed naar je lichaam luisteren. Let goed op hoeveel energie je hebt, hoe je slaapt, of je stoelgang goed is en of je vrolijk bent. Als deze factoren allen goed zijn ben je op de goede weg. Veel succes!
 18. Goedendag,ik ben gek op noten.mijn vraag is vanwege dat rauwe noten soms wat soft zijn kan het kwaat om even te roosteren in de wok?
 19. Ben koolenbrander
  op 14 oktober 2015 om 19:05 zegt
  Kun je i.p.v. De dure noten ook pinda’s eten?
  1. Pinda’s zijn peulvruchten en bevatten veel koolhydraten, eet deze liever niet.
 20. angelique
  op 2 juni 2015 om 05:28 zegt
  Ik eet dagelijks 100gr noten maar volg anders ook perfect u dieet ben nu een maand bezig en valt niet meer af ik ben 2 kg kwijt zou ik dan toch bedt de noten verminderen zou het daaraan kunnen liggen ? Ik ga iedere dag een half uurtje lopen ik ben ook niet verminderd in cm wat is jou raad Angelique
  1. Je kunt het aantal noten dat je eet halveren en kijken hoe dat gaat. Hoeveel en hoe snel je af valt verschilt van persoon tot persoon. Misschien heeft je lichaam wat langer de tijd nodig voordat het over gaat tot vet verbranden. Probeer geduld te hebben, gewoon door te gaan en je te focussen op je gezondheid in plaats van op je gewicht, dan zullen de kilo’s vanzelf volgen. Succes!
 21. Betekent ongebrand per definitie rauwe noten? Groet, Grace
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 2 maart 2015 om 09:11 zegt
   Ja ongebrande noten worden ook wel rauwe noten genoemd. Deze zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Dat is waarom ze gezonder zijn dan gebrande noten. Die worden op hoge temperatuur gebrand waardoor ze vaak minder vitaminen en mineralen bevatten.
 22. Ik snap het nu even niet meer! In de boodchappenlijst staat bij ‘eet zoveel je wilt ‘ amandelen, hazelnoten enz. En hier staat eet een handje. Graag uitleg
  1. Met eet zoveel als je wilt bedoel ik te zeggen: luister naar je lichaam en eet zoveel als je nodig hebt. Eet als je een rommelig gevoel in je maag hebt. Een handje is een richtlijn die vaak gebruikt wordt omdat dat voldoende is om het honger gevoel weg te nemen en je voldoende energie te geven. Als jij luistert naar je lichaam kun je zelf inschatten hoeveel je nodig hebt.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Sylvia viel 5 kilo af in vier weken!

In 2018 viel Sylvia 4 kilo af met het Vegetarisch Afslank Plan. Na drie jaar zochten wij Sylvia opnieuw op. En het gaat nog steeds goed!...

Top artikel

Aspartaam: een veilige zoetstof of niet?

Aspartaam is een veelgebruikte kunstmatige zoetstof die is goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen. Toch vragen velen zich af of ons lichaam er wel tegen bestand is. Kun je aspartaam beter vermijden?...

Bekijk alle artikelen