Een mythe die frustratie veroorzaakt bij het afvallen is dat alle calorieën in de verschillende voedingsmiddelen hetzelfde zouden zijn. Het idee dat het niet uitmaakt uit welke voeding je de calorieën haalt of hoe ze opgebouwd zijn, is pertinent onjuist.

Als je geeft om je gezondheid en je echt probeert af te vallen, is het essentieel dat je goed geïnformeerd bent over de calorieën in verschillende voedingsmiddelen, hoe je die calorieën moet tellen en de voedingsstoffen die de vetopslag beïnvloeden.

Pas toe wat er in dit artikel staat en:

 • Voorkom honderden uren nutteloos zweten in de sportschool.
 • Voorkom dat vervelende hongergevoel.
 • Voorkom die teleurstelling die je keer op keer hebt als je op de weegschaal stapt.
 • Elimineer je overtollig lichaamsvet.

Wil jij ook gemakkelijk en plezierig afvallen? In dit artikel leer je hoe calorieën in verschillende voedingsstoffen in je lichaam worden verwerkt. Pas toe wat er in dit artikel staat en je zult zien dat het heel goed mogelijk is om gemakkelijk en plezierig af te vallen.

Calorieën

Fysisch gezien is de energie-inhoud van elke voedingscalorie (afgekort als: kcal) gelijk, namelijk die energie die nodig is om 1 kilo water, 1 graad Celsius te doen stijgen. In ons lichaam werkt dat echter anders. De calorieën in de verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt. Hieronder de drie belangrijkste groepen voedingsmiddelen met veel calorieën.

 • Eiwit-calorieën: de calorieën verkregen uit eiwitten.
 • Vet-calorieën: de calorieën verkregen uit gezonde vetten.
 • Koolhydraat-calorieën de calorieën verkregen uit koolhydraten.

Je kunt je calorieën dus halen uit eiwitten, vet en koolhydraten (onder andere suiker).

Er is dus niet één soort calorie als energiebron, er zijn er meer. Deze verschillende soorten noemen we in het dagelijks gebruik ‘gewoon’ calorieën. Maar deze calorieën worden allemaal op een andere manier verteerd. Of liever, ze hebben allemaal een andere invloed op ons lichaam.

Zoals je hieronder zult zien, stimuleren koolhydraat-calorieën de vetopslag en doen vet- en eiwit-calorieën dat minder. Het is waar dat al deze calorieën energie leveren, maar er is een groot verschil in de verschillende voedingsmiddelen hoeveel van deze energie (indien niet meteen gebruikt) wordt omgezet in lichaamsvet.

Het idee van alleen calorieën tellen is achterhaald. Het gaat er niet alleen om hoeveel calorieën je binnen krijgt, maar het is veel belangrijker welke calorieën je binnenkrijgt. Met andere worden, uit welk voedsel je je calorieën haalt is belangrijker dan hoeveel calorieën je binnenkrijgt.

Hieronder behandel ik zo eenvoudig mogelijk de stofwisseling voor koolhydraat-calorieën en vet-calorieën. Je stofwisseling is een erg complex proces. Ik probeer je te laten zien dat koolhydraat-calorieën een hoop negatieve bijeffecten hebben. En vet-calorieën, zoals je zult zien, hebben deze negatieve bijeffecten niet.

Calorieën verkregen uit koolhydraten (koolhydraat-calorieën)

Koolhydraten zijn een bekende bron van energie. We eten daarom koolhydraten bijna bij elke maaltijd. Zo eten we brood of havermout in de ochtend, eten we brood of een wrap tijdens de lunch en eten we pasta, aardappels of rijst als avondeten. Alle bovenvermelde voedingsmiddelen zijn koolhydraatrijk met een hoge energie-inhoud. Ook zetmeel, granen en suiker zijn koolhydraatrijk voedsel.

Glucose

Sommige koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Deze glucose kan door je cellen gebruikt worden om energie te maken. Om de glucose de cel binnen te laten, maakt het lichaam insuline aan. In de cel aangekomen wordt de glucose omgezet in energie. Des te meer glucose in je bloed voor komt, des te hoger je insuline-niveau.

Er ontstaat een probleem wanneer je te veel koolhydraten eet en deze niet direct verbrandt. Dit zorgt namelijk voor hoge waardes glucose in je bloed en dus ook voor hoge insuline-waardes.

De hoge insuline-waarde blokkeert het proces om lichaamsvet te verbranden. Met andere woorden, als je een hoog insuline-gehalte hebt, kun je heel moeilijk lichaamsvet verbranden. De overtollige glucose wordt dus opgeslagen als lichaamsvet.

Fructose

Andere koolhydraten komen je lichaam binnen (als suikers) en worden dan omgevormd/gesplitst in onder andere fructose. Fructose zorgt er, in tegenstelling tot glucose, niet voor dat je insuline-niveau stijgt.

Maar fructose heeft in hoge concentraties een aantal andere, belangrijke nadelige gevolgen voor je lichaam. Een selectie daarvan staat hieronder.

 • Fructose kan bij lange na niet door alle cellen gebruikt worden als energie. Enkel een select aantal cellen kan fructose omzetten in energie. Hierdoor wordt fructose vaak niet direct verbrand en wordt het omgezet in onder andere LDL-cholesterol (‘slechte’ cholesterol).
 • Fructose wordt heel makkelijk omgezet in lichaamsvet.
 • Fructose heeft geen invloed op het ‘honger hormoon’ ghreline. Fructose zorgt er dus niet voor dat je hongergevoel weggaat. Dit leidt tot overconsumptie van voedsel.

Tot slot wil ik over glucose en fructose vermelden dat deze stoffen niet per se slecht zijn. Maar in de grote hoeveelheden waarin we glucose en fructose vandaag de dag consumeren zijn ze wel ongezond en leidt dit tot overgewicht.

Calorieën verkregen uit gezonde vetten (vet-calorieën)

Vetten zijn een minder bekende bron van energie. Vetten hebben bij veel mensen een slechte naam. Ze zouden overgewicht en hart- en vaatziekten veroorzaken. Veel mensen vergeten daarbij dat er twee soorten vetten zijn, te weten: gezonde vetten en ongezonde vetten.

Zowel gezonde als ongezonde vetten kunnen een bron van energie zijn. Echter ongezonde vetten (de naam zegt het al) zijn ongezond voor het lichaam. We laten deze vetten verder dus buitenbeschouwing in dit artikel.

Voorbeelden van gezonde vetten zijn: koudwater vissen, gras gevoerd vlees, noten, zaden, extra vergiene olijfolie en kokosnootolie.

Bij het omzetten van gezonde vetten in energie zijn er geen bijwerking zoals bij koolhydraten. Je insuline-niveau schiet niet omhoog, je hongerhormoon Ghreline blijft gewoon normaal functioneren. Alles werkt zoals het hoort. Het enige probleem is dat we niet gewend zijn om vetten te eten als onze primaire energiebron.

Vetten kunnen in je lichaam goed worden omgezet in energie zonder vervelende bijwerkingen. Het lijkt erop dat ons lichaam gemaakt is om vetten te verbranden en niet om (te veel) koolhydraten te verbranden. Als we naar de evolutie van de mens kijken is dit ook goed te verklaren. Onze prehistorische voorouders (de oermens) aten namelijk veel meer vetten dan koolhydraten en ons lichaam (en onze genen) zijn daar in al die duizenden jaren goed op ingesteld.

De ene calorie kan enorm verschillen van de andere

Vetten en koolhydraten zijn beide energiedragers, maar ze hebben een heel ander effect in ons lichaam.

Het grootste probleem in de moderne maatschappij is dat we onze calorieën niet meer, zoals onze voorouders, uit vetten halen maar uit koolhydraten (en suiker in het bijzonder). De supermarkt ligt vol met producten waar weinig vet, maar wel veel suiker in zit.

Op de verpakking wordt geadverteerd met ‘0% vet’ of ‘weinig vet’, maar er wordt geen woord gerept over de hoeveelheid suiker die erin zit. Het idee dat calorieën uit suiker gelijk zijn aan calorieën verkregen uit vetten resulteert in een ongezonde samenleving met veel gevallen van overgewicht.

Calorieën tellen 2.0

Als je wilt afvallen is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt. Maar houd ook goed in de gaten of het vet-, eiwit- of koolhydraat-calorieën zijn en kies voor een koolhydraatarm voedingspatroon.

In dit artikel heb ik bewust vet- en koolhydraat-calorieën als goed en slecht tegenover elkaar gezet. Maar in de praktijk krijg je altijd wel wat koolhydraat-calorieën binnen, en daar is niets mis mee. Alleen, het moeten er niet te veel zijn. In groente en fruit zitten ook koolhydraat-calorieën, in kleine hoeveelheden en zijn dus helemaal geen probleem.

Lege-calorieën

De meest schadelijke vorm van koolhydraat-calorieën zijn de ‘lege’ koolhydraat-calorieën. Dat zijn voedingsmiddelen die veel koolhydraten en weinig voedingsvezels bevatten. Voedingsvezels zorgen er namelijk voor dat de glucose en fructose langzamer opgenomen worden in ons lichaam. Op deze manier kan het lichaam makkelijker de energie verbranden en wordt het minder snel opgeslagen als lichaamsvet.

Pasta is een voorbeeld van voedsel dat veel koolhydraten en weinig voedingsvezels bevat. Pasta bevat dus veel ‘lege’ koolhydraat-calorieën. Frisdrank en energiedrankjes zijn een voorbeeld van vloeibaar voedsel dat veel koolhydraten en weinig (of in dit geval geen) voedingsvezels bevat. Frisdrank en energiedrankjes bevatten dus ‘lege’ koolhydraat-calorieën. Kijk goed op de verpakking wat er in het voedsel zit voordat je besluit het te eten of te drinken.

Een glas alcohol bevat overigens net zo veel koolhydraten (suiker) als een glas cola en alcohol bevat ook geen voedingsvezels. Alcohol raad ik dan ook af als je overgewicht hebt en wilt afvallen.

Stap 1: Eet meer gezonde vetten (en eiwitten), zoals koudwatervis, gras gevoerd vlees, zaden, pitten, noten, extra vergine olijfolie, lijnzaadolie en kokosnootolie.

Stap 2: Eet enkel koolhydraten als er veel voedingsvezels in zitten, zoals in groente en fruit. Vermijd de lege koolhydraat-calorieën.

Jezelf uithongeren is geen goede strategie om af te vallen, want de honger wint uiteindelijk altijd. Eet als je honger hebt, maar eet vet- en eiwitrijk voedsel. Vermijd het voedsel met de “lege” koolhydraten, hoe verleidelijk ze soms ook zijn.

Zorg dat je voldoende groenten, noten en fruit in huis hebt om te eten in het geval je tussen de maaltijden door honger krijgt. In dat geval verklein je de kans dat je naar de ongezondere snacks grijpt.

Het nieuwe calorieën tellen

Zorg ervoor dat je goed weet hoeveel calorieën je van elke groep binnenkrijgt in plaats van alle calorieën op één hoop te gooien en ze allemaal onder één soort calorie te tellen. De optimale verdeling verschilt per persoon maar is meestal:

 • 10-30 procent calorieën uit koolhydraten
 • 40-60 procent calorieën uit vetten
 • 20-40 procent calorieën uit eiwitten

Vervang de lege koolhydraten (koolhydraten zonder vezels) die je eet door gezonde vetten en je eet automatisch voldoende calorieën uit elke groep.

Wat is de volgende stap?

Wil je graag afvallen zonder calorieën tellen? Met het Smoothie Afslank Plan leer je hoe je gemakkelijk, blijvend en verantwoord kan afvallen. Alle recepten in het Smoothie Afslank Plan zijn samengesteld volgens de optimale verdeling koolhydraten, vetten en eiwitten. Hierdoor activeer je jouw vetverbranding en val je op een gezonde manier af.

Klik hier voor meer informatie over het Smoothie Afslank Plan.

38 reacties

 • Sascha
  24/05/2014 om 6:57 am

  Hoi Jasper,

  Ontzettend bedankt voor alle duidelijke informatie! Ik volg je dieet nu een paar dagen, niet zozeer calorieën tellen maar ik voel me er erg goed bij. Ik wil niet veel afvallen (2-3 kg). Nu heb ik gisteren een alles precies bijgehouden om te kijken of mijn ‘verdeling’ wel klopt en ik kom uit op 58% koolhydraten, 12% eiwitten en 30% vetten. Toch eet ik alleen van jouw boodschappenlijst (vrij veel groentes). Zal ik ondanks deze verdeling wel de 2-3 kg afvallen? En heb je eventueel nog een tip voor me waar ik beter op zou moeten letten?
  Alvast ontzettend bedankt!

  • Jasper Alblas
   19/06/2014 om 3:06 pm

   Hallo Sascha,

   graag gedaan. Goed om te horen dat het zo goed voor je werkt.

   De beste tip die ik voor je heb staat eigenlijk al in het artikel hierboven. Het gaat niet primair om calorieën tellen. Het gaat om het eten van de juist calorieën (of eigenlijk juiste voedingsstoffen).

   Weinig koolhydraten, voldoende eiwitten en veel gezonde vetten en groenten.

   Veel succes!

 • Karin
  08/05/2014 om 7:28 am

  Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten, maar wat je beweert over calorieën: “De calorieën in verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt” en “Fysisch gezien is de energie-inhoud van elke voedings-calorie (afgekort als: kcal) gelijk, namelijk die energie die nodig is om 1 kilogram water, 1 graad Celsius te doen stijgen. In ons lichaam werkt dat echter anders. De calorieën in verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt” is m.i. onzin.
  Je verwart calorieën met voedingsstoffen en als je het zo beziet heb je helemaal gelijk. Maar een centimeter is een centimeter, of je die nou met tegenwind, door rul zand en helling op aflegt of op een windstille dag over een mooi geplaveid pad. De inspanning die je in beide gevallen levert is anders, niet de meet-eenheid!

  • Jasper Alblas
   09/05/2014 om 1:44 pm

   Je zou de calorieën ook voedingsstoffen kunnen noemen als dat de tekst beter bruikbaar maakt voor jou. De boodschap die ik wil overbrengen is dat het niet zozeer gaat om calorieën tellen, maar dat je in de gaten houdt wat voor soort voeding je eet.

 • Boukje
  30/04/2014 om 9:29 am

  Hallo Jasper,
  Wat een leuke site, ik ben er erg mee opgeschoten.
  Nu had ik een vraag.
  Ik eet elke dag 2 sneetjes donker roggebrood bij de lunch, en dat is dan ook het enige dat ik lunch.
  Is roggebrood echt zo gezond als men beweert? Ik vind het erg vullend en er zitten volgens mij veel vezels in.
  Is het goed om door te gaan met het eten van roggebrood als alternatief voor gewoon brood?
  Ik wil graag snel afvallen, maar heb geen zin in calorieën tellen of een speciaal dieet.

  Bedankt,
  Boukje

  • Jasper Alblas
   09/05/2014 om 1:47 pm

   Hallo Boukje,

   dank je wel. Fijn dat je de informatie goed kan gebruiken.

   Rogge is ook een soort graan die gluten bevat. Roggebrood is niet echt ‘slecht’ maar veel mensen kunnen de gluten niet goed verdragen (en dit verstoord hun gewichtsverlies).

   Mijn voorkeur voor een lunch zou uitgaan naar een lekkere salade of een omelet bijvoorbeeld.

   Calorieën tellen of een dieet is niet nodig om af te vallen. Het is belangrijk dat je gezond eet. Op mijn boodschappenlijst vind je precies wat voor voeding je wel en niet kan eten.

   Veel succes!

 • nicole van den huijsen
  25/04/2014 om 9:45 am

  Wat een leuke site heb je!
  Graag ontvang ik je boodschappenlijst!

  • Jasper Alblas
   25/04/2014 om 6:40 pm

   Bedankt Nicole! De boodschappenlijst wordt automatisch naar je toegestuurd als welkomst kado als je gratis lid wordt van jasperalblas.nl door hierboven je naam en e-mail adres in te vullen. Echt calorieën tellen is dan verleden tijd en kan je gewoon weer genieten van je eten.

   Veel succes!

 • Roos
  04/04/2014 om 7:20 pm

  Dag Jasper,
  Interessante site. Ik heb je recepten gezien, en zie dat je elke ochtend met gebakken eieren begint, ik ontbijt met havermout en havermelk is dat ook een goede optie volgens jou?

  • Jasper Alblas
   10/04/2014 om 4:09 pm

   Hallo Roos,

   Glutenvrije havermout met gekookt water is dan een betere optie.

   Blijf wel altijd het soort calorieën tellen. Havermout heeft veel koolhydraat calorieën, dit is niet erg, als het maar niet te veel wordt. Maar een gebakken ei heeft veel meer vet en eiwit calorieën, dat is iets beter.

   Veel succes!

 • Antoon
  27/01/2014 om 10:37 pm

  Hallo Jasper,

  Erg leuke site met veel nuttige informatie.
  Ik ben onlangs begonnen aan je “boodschappenlijst” en dit bevalt me prima!
  Alleen al het idee dat ik bewust met mijn voeding en calorie inname bezig ben en hier stappen in heb gemaakt geeft me al energie!

  Ik drink ochten’s altijd een shake/smootie of neem deze mee naar het werk.

  Hiervoor gebruik ik altijd de producten van jou “boodschappenlijst” , echter heb ik vandaag hieraan eiwit poeder toegevoegd. Dit geeft me een goed verzadigd gevoel.
  Het is een pure whey eiwit zonder smaak of kleurstoffen.

  Moet ik deze calorieën tellen en heeft dit invloed op het verbranden van mijn vet ( buikje )en is dit positief of juist negatief? Waar moet ik op letten?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Antoon

  • Jasper Alblas
   28/01/2014 om 1:17 pm

   Hallo Antoon,

   bedankt voor je compliment! Eiwitpoeder toevoegen aan je shake is geen probleem (en als je de shake als volledige maaltijd wilt nemen zelfs heel verstandig). Let wel op dat het goede kwaliteit eiwitten zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar hennep of plantaardig eiwit. Whey eiwit is vaak een afval product van de zuivel industrie.

   Calorieën verkregen uit hoge kwaliteit eiwitpoeder zijn geen probleem voor gewichtsverlies.

   Veel succes!

 • Vera
  05/11/2013 om 10:27 pm

  Hallo Jasper!

  ik heb een vraag over de KEi training. op welk moment van de dag kun je de oefeningen het beste doen?

  groetjes!

  • Jasper Alblas
   14/11/2013 om 8:17 am

   Hoi Vera,

   in principe maakt dit niet uit. Voor gewichtsverlies is de ochtend iets beter dan de avond. Zorg in ieder geval dat je +-1 uur van te voren wat gegeten hebt om geen energie tekort te hebben tijdens je training.

   Succes!

 • ber
  04/11/2013 om 3:12 pm

  Hallo is witte rijst ook een lege calorie zoals pasta of kan ik dat gerust met mate eten??

  • Jasper Alblas
   14/11/2013 om 8:05 am

   Witte rijst kun je beter niet eten. Quinoa is een beter alternatief.

 • anna
  30/09/2013 om 5:59 am

  Hallo Jasper,

  Ik deel niet geheel je mening, dat in de gezondheidzorg medicijnen worden voorgeschreven die niet goed voor je zouden zijn, mijn ervaring is dat heel veel doktoren door sponsoring van pharmacie wel degelijk heel snel een pilletje geven en totaal niet open staan voor alternatieven in de vorm van voeding en/of een ander natuurlijke oplossing, totaal niet luisteren naar patienten en domweg hun pillenplan trekken, nee ik ben er echt klaar mee met die doktoren hier in nederland.
  Wel deel ik de mening dat het lichaam wel degelijk een eigen helingsvermogen heeft en met de juiste begeleiding en voeding zou dat dus veel meer gepromoot moeten worden ipv de chemische pharmacie, wel degelijk volg ik nu mijn eigen plan en boek nu al resultaat tot grote ergenis van heren doktoren, ik ben in hun ogen een lastige patient die niet doet wat zij zeggen, maar binnen enkele maanden mijn eigen plan volgen en dan zoveel resultaat boeken en dit slechts met voeding en schrappen van alle chemie die ik volgens hun zo nodig had, het is gewoon een schande in mijn ogen, bovendien omdat ik mijn eigen plan trek ben ik als patient niet meer welkom , no pills,no docter,nee jasper ik heb wel degelijk een eigen mening maar de adviezen die jij geeft zijn veruit beter dan ik in jaren heb gehoord, natuurlijk weet ik er zelf ook een hoop van maar om een bevestiging te krijgen van een ander is fijn ipv het afkraken wat de doktoren alleen maar doen.zodra het alternatief is of anders dan is het per defenitie al niet goed, hoeveel verdienen ze niet aan alleen al cholestorol verlagers, totaal niet nodig, maar nee, ik zou ze mijn hele leven moeten slikken, ja hoor, aangepast e voeding en cholestorol is nog nooit zo mooi geweest, idem met bloeddrukverlagers, anyway ik moest dit even kwijt ik adviseer een ieder om in iedergeval jaspers adviezen en je eigen inbreng en ervaring te volgen ipv de op geld draaiende pharmacie

  • Jasper Alblas
   06/10/2013 om 4:31 pm

   Hallo Anna,

   klopt, ik heb zelf ook vele gevallen gezien van mensen die door enkel voeding en leefgewoonte te veranderen enorm goede resultaten boekten. Dat is de grootste reden dat ik besloten heb deze website op te zetten, puur om dat bericht de wereld in te helpen.

   Dat neemt niet weg, dat ik persoonlijk geloof dat artsen/doktoren altijd het beste voorhebben met hun patiënten. Het probleem ligt naar mijn inziens in het feit dat de opleiding tot arts/doktor gefocust is op “medicijnen” in plaats van “gezondheid”.

   Hoe dan ook, het is in ieder geval erg mooi om te zien dat steeds meer mensen dit bericht steunen.

 • Anna
  27/09/2013 om 3:13 pm

  Hoi Jasper, bedankt voor je reactie,uiteraard eet ik al gezond maar zal het optimaliseren door jou adviezen op te volgen, al die rare dietistes waar ik ben geweest hebben geen enkel effect gehad,toch zou ik het ook voor andere mensen fijn vinden als je eens een stuk zou schrijven over die biochemie en dan met name over medicijn gebruik en stress, ik geloof heilig in genezing en een goed lijf hebben door goed te eten en dat zelfs het lichaam een heleboel ook zelf kan genezen ipv van al die pillen die ze tegenwoordig maar voorschrijven, de doctoren ontkennen nl in alle toonaarden dat A0 de menopauze gewichtstoename ondanks altijd goed voor je lijf te hebben gezorgd onmogelijk is, het is een zwaar onderschat probleem bij vrouwen, dus geven ze antidepressiva wat eveneens de grootste troep is waar je helemaal dik van word kortom je komt in een cirkel terecht waar je nauwelijks meer uit komt,de pillen gaan wel tot 5 jaar in de vetlagen zitten en laten zich maar moeilijk weg trainen of dieten, maar ook mannen krijgen die medicatie voor burn-out e.d. gelukkig heb ik altijd goed voor mijn lichaam gezorgd en ben even door doktoren in de war gebracht maar nu gelukkig weer op de goede weg en ben heel blij dat ik eindelijk iemand heb gevonden die weet waar hij over praat en ik hou je op de hoogte, nogmaals dank en we zullen zien wie gelijk heeft jij of die malle doktoren en dietisten,
  groeten
  Anna

  • Jasper Alblas
   28/09/2013 om 12:55 pm

   Hallo Anna,

   bedankt voor je complimenten. In dit artikel ga ik iets dieper in op de biochemie in je lichaam mbt gewichtsverlies en calorieën tellen.

   Ik ben van mening dat niemand in de gezondheidszorg bewust medicijnen of behandeling voorschrijft die niet ‘goed’ zijn. In mijn opinie is er wel een gebrek aan kennis over het natuurlijke helingsvermogen van het lichaam. Ik doe hard mijn best om dit onder de aandacht van de mensen te brengen. Hierbij wil ik zeker geen echo-strijd creëren tussen Jasper en je dokter. Zoals ik al zei, ik geloof dat iedereen handelt naar zijn of haar beste weten.

   Denk altijd twee keer na voordat je iemand zijn mening overneemt (inclusief die van mij). Probeer een bepaalde aanpak en zie de resultaten. Dat is het enige echte ‘bewijs’. Deze website is een uitstekende plek om te beginnen.

   Veel succes!

 • anna
  25/09/2013 om 1:21 pm

  Hallo Jasper , ik heb echt een dringende vraag, je site gevonden, geweldig wat een juiste informatie en duidelijk, kun je mij uitleggen waarom je ook dik kan worden van stress en hormoonveranderingen in de menopauze en het allerergste medicijngebruik Anti depressiva ben er nu gelukkig al twee jaar vanaf maar de kilo’s die eraan zijn gekomen 30 krijg ik er maar niet af, je zou er dus weer depressief van worden altijd maat 36 gehad veel gesport gezond gegeten daar wil ik weer naar toe ipv die 30 kilo overgewicht.

  • Jasper Alblas
   26/09/2013 om 1:14 pm

   Hallo Anna,

   zoals je waarschijnlijk wel weet zit je lichaam ontzettend complex in elkaar. Slechts de kleinste verandering is je biochemie kan (op den duur) grote gevolgen hebben voor je gezondheid (en gewicht). Medicijnen en stress zijn voorbeelden van externe factoren die de biochemie in je lichaam (kunnen) verstoren. Hoe dit precies werkt is per geval verschillend en te gecompliceerd om hier uit te leggen.

   Als je de producten van mijn boodschappenlijst eet (of de recepten uit mijn receptenboek) en minimaal 30 minuten per dag beweegt dan zal je vanzelf beginnen met afvallen.

   Veel succes!

 • lieke
  11/09/2013 om 5:18 pm

  hoi jasper,
  ik heb het gevoel dat ik echt te dik ben,in vergelijk met andere,ik vind het moeilijk om af te vallen omdat ik steeds afdwaal,ik heb zo mijn eigen reden dat ik niet op een sport kan wat kan ik dan wel het beste doen?

  lieke.

  • Jasper Alblas
   15/09/2013 om 7:25 pm

   Hoi Lieke,

   gezond eten is het aller belangrijkste. Probeer de producten van mijn boodschappenlijst te eten en dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen (fietsen of lopen). Afvallen zal dan vanzelf gaan, calorieën tellen is dus niet nodig.

   Succes!

 • Rob
  10/09/2013 om 7:51 pm

  ” Dan worden deze ook heel makkelijk weer verbrandt” schrijf je, wanneer je de producten van je lijstje nuttigt.. Dat zou kunnen maar nooit wanneer je constant (dagelijks) in een calorie-overschot zit. Dat is wat mijn kennis zegt en vele onderzoeken ook.

  Daarbuiten vraag ik me dan af hoe jij over het nuttigen van koolhydraten denkt op trainingsdagen wanneer je doel het winnen van spiermassa is.?

  Thx!

  • Jasper Alblas
   10/09/2013 om 9:46 pm

   Ja dat klopt, als je dagelijks een calorie-overschot zou hebben dan zou je nooit afvallen. Dat is waarom ik je ook adviseer om alleen te eten als je honger hebt.

   Als je lichaam gezond functioneert dan zal het een hongergevoel genereren als het eten (calorieën) nodig heeft en geen hongergevoel geven als je genoeg hebt.

   Zo kun je dus nooit een ‘chronisch’ teveel aan calorieën binnenkrijgen.

   Denk er maar eens over na, weet een olifant precies hoeveel calorieën hij per dag nodig heeft? Nee, het beest eet wanneer het honger heeft (en het eet ‘uit de natuur’). Daarom zal je nooit een olifant met overgewicht tegenkomen (in het wild), ondanks dat ze geen calorieën tellen.

   Voor elk uur intensieve inspanning kun je een extra portie van ongeveer 75g koolhydraten consumeren. Dit is niet nodig, maar dit vinden de meeste mensen wel fijn, en de ‘schade’ die het aanbrengt is zeer beperkt.

   Geen probleem Rob! Veel succes.

 • Rob
  08/09/2013 om 10:00 am

  Bedankt voor je reactie!

  Zelf eet ik genoeg gezonde voeding, onder andere van jouw lijstje.

  Maar jij beweert dus dat het volgende: stel ik eet langdurig veel gezonde voeding, en houd de percentages aan qua k/e/v die jij noemt, maar toch eet ik dagelijks meer calorieën dan dat ik verbruik(calorie-overschot), dat ik niet aankom in gewicht/vetmassa…?

  Groeten.

  • Jasper Alblas
   08/09/2013 om 9:54 pm

   Graag gedaan Rob. Wat je vraag betreft: Nee, dat beweer ik niet.

   Te veel calorieën worden altijd opgeslagen als lichaamsvet, maar als je de voeding van mijn boodschappenlijst eet dan worden deze ook heel makkelijk weer verbrandt. Er is niets mis met opslaan van teveel calorieën, sterker nog het is essentieel om te overleven.

   Het probleem met te veel koolhydraat-calorieën is dat de opgeslagen calorieën heel moeilijk te gebruiken/verbranden zijn (dus vraag je lichaam om meer voedsel terwijl het dit eigenlijk niet nodig heeft, met het resultaat dat je vetreserves alleen maar toe- en niet afnemen).

   Het probleem van calorieën tellen is dat mensen denken dat afvallen een kwestie is van niet letten op je eten en gaan hardlopen in de sportschool. Dat je kan eten wat je wilt maar gewoon harder moet sporten. Of juist dat je de hele dag op een kleine salade en een sneetje brood moet leven.

   Het is niet zo dat als je een hamburger van 300kcal eet, en je vervolgens in de sportschool op de loopband gaat staan en na een uur op het display ziet dan je 500kcal* hebt verbrandt dat je dan dus 200 kcal (500-300) lichaamsvet verbrandt hebt. Zo simpel werkt je lichaam niet.

   Je lichaam op lichaamstemperatuur houden en je eten verteren kost je dagelijks ontzettend veel calorieën, dus maak je geen zorgen dat teveel opgeslagen calorieën niet verbrandt worden. Het enige wat jij moet doen is dit proces niet verstoren door te veel koolhydraten te eten. Door de producten van de boodschappenlijst te eten, geef je je lichaam de kans een teveel aan lichaamsvet te verbranden, dit gaat helemaal vanzelf (het is wel zo dat sporten dit proces kan versnellen, maar dat kan alleen als je gezond eet).

   *hoe het apparaat aan dit getal komt is voor mij overigens altijd een raadsel gebleven.

 • Rob
  01/09/2013 om 3:01 pm

  Jammer dat er in dit artikel totaal niet wordt gerefereerd aan wetenschappelijke artikelen. De enige manier van gewicht verliezen waar bewijs voor is is dat men minder calorieën consumeert dan verbrandt. Een gram koolhydraat uit broccoli of een gram koolhydraat uit een snicker heeft hetzelfde effect op je lichaamscompositie.

  • Jasper Alblas
   02/09/2013 om 12:22 pm

   Hallo Rob,

   Onderzoek van de Johns Hopkins University in Amerika (oktober 2011) toont aan dat een voedingspatroon met veel vetten, weinig granen en suikers resulteert in sneller gewichtsverlies ten opzichte van een voedingspatroon met weinig vetten en veel granen en suikers. (zie het artikel blijvend afvallen, voor meer informatie over deze studie).

   Daarnaast geef je aan dat je denkt dat een gram koolhydraat uit een snicker hetzelfde effect heeft op je vetpercentage als een gram koolhydraat uit een broccoli. Dit is echter sterk afhankelijk om wat voor koolhydraat het gaat. In broccoli zitten voornamelijk vezels als koolhydraten (gezond) en in snoep zit voornamelijk fructose of suiker als koolhydraten (ongezond).

   Daarnaast zou ik je willen aanraden veel gepubliceerde wetenschap op het gebied van calorieën tellen met een korreltje zout te nemen. Allereerst omdat veel van de studies gesponsord worden door de suiker en/of granen industrie zelf en ten tweede omdat wetenschappelijke uitgeverijen selectief zijn in hun keuze welke studies ze wel en niet publiceren (zie dit TED filmpje).

   Er is naar mijn mening maar één manier om achter de echte waarheid te komen, en dat is: download de boodschappenlijst, eet enkel producten van de lijst voor de komende week, als je na een week lichaamsvet bent verloren (en je veel gezonder voelt) dan werkt het en ga je er mee door. Als dit niet het geval is dan leg je dit systeem naast je neer en ga je weer ouderwets calorieën tellen.

   Dit laatste zal niet gebeuren, je zult versteld staan van de resultaten.

 • Kobe
  15/08/2013 om 8:50 pm

  Hey Jasper,
  Bedankt voor je boeiend artikel over calorieën tellen!

  Ik heb een paar vraagjes:
  – Ik ben opgegroeid met het idee dat je maximaal 2 eieren per week mag eten omdat meer schadelijk is voor de cholesterol. Is dat zo? Ik lees namelijk dat je dagelijks eieren ontbijt…
  – Is havermout met melk een goede optie als ontbijt? Er wordt daar namelijk van gezegd dat het ook heel goed is voor de cholesterol.
  – En ten slotte: Onder welke categorie vallen zuivelproducten en hoeveel mag je er dagelijks van eten?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  • Jasper Alblas
   16/08/2013 om 12:39 pm

   Bedankt Kobe!

   Het idee dat cholesterol slecht voor je is, is enigszins achterhaalt. Niet al het cholesterol is slecht. Ik ben van plan hier binnenkort een uitgebreid artikel over te schrijven.

   Je kunt veilig elke dag een ei eten (ik neem er zelfs 2). Probeer goede kwaliteit scharrel eieren te kopen voor optimaal resultaat.

   Havermout is zeker geen slecht ontbijt, maar als het op calorieën tellen aankomt dan zie je dat er veel koolhydraat calorieën inzitten. Havermout met gekookt water is beter dan havermout met melk.

   Zuivelproducten zijn namelijk niet zo gezond voor ons als de meeste mensen denken. In ons lichaam missen wij enkele enzymen om zuivel correct af te breken om zo te verteren. Als je erover nadenkt: zuivel is ook voor kalfjes en niet voor mensen. Ik ben van plan ook hierover binnenkort een artikel te schrijven.

   Veel succes!
   Jasper

 • Annemiek
  09/08/2013 om 7:16 am

  Rare vraag maar wat eet je dan als ontbijt??

  • Jasper Alblas
   09/08/2013 om 3:06 pm

   Hoi Annemiek,

   ik eet meestal een boerenomelet van 2 eieren met knoflook, ui, gerookte zalm, spinazie of boerenkool (ligt aan het seizoen), extra vergine olijfolie en optioneel tomaat en avocado. Je kunt het best bakken in kokosnootolie.

   Als je echt een gezond ontbijt wilt hebben waar je snel van afvalt dan moet je eens een groene smoothie proberen. Hier vindt je een leuke boek met recepten. Wat calorieën tellen betreft is dit ontbijt ideaal.

   Succes!

 • Wilkes
  29/06/2013 om 2:31 pm

  Hallo Jasper,

  Bedankt voor de waardevolle informatie. Nadat ik uw post gelezen heb ben ik anders gaan eten. Ik wil u even laten weten dat ik nu al 4 kilo ben afgevallen. Ik ben zelfs gestopt met echt calorieën tellen. Erg bedankt.

  PS. ik denk dat uw database een foutje heeft. Ik kon deze pagina gisteren niet vinden.

  • Jasper Alblas
   30/06/2013 om 12:50 pm

   Goed om te horen, Wilkes. Ga zo door. De pagina lijkt het nu gelukkig weer goed te doen, dank je wel.

 • HillieMoon
  23/05/2013 om 4:33 pm

  Hallo,Ik heb uw artikel gelezen en begrijp nu nog beter hoe het zit met koolhydraat- en vet caloriën. Ik heb wel een vraagje aan u. Ik wil niet afvallen, maar juist op een gezonde manier aankomen zonder een ‘bierbuikje’ te krijgen.Ik ben zo dom geweest om anderhalf maand lang ontzettend veel te eten, zonder te sporten en te kijken naar wat voor voedsel ik binnen kreeg. En oléé ik ben 4 kilo aangekomen, maar toch ontevreden, want ik heb geen platte buikje meer. Waarschijnlijk heb ik teveel koolhydraten en ongezonde vetten binnen gekregen.Dus nu wil ik wel van mijn ‘buikje’ af, maar ik wil niet afvallen!Ik probeer af en toe eens wat te rennen en buikspieroefeningen te doen (met die oefeningen heb ik helemaal geen probleem, buikspieren heb ik, alleen zijn ze een beetje verborgen achter mijn buikvet.Dus ik vraag mij af of misschien een bepaald voedingspatroon of lijstje voor mij heeft waardoor ik èn kan aankomen èn van mijn buikvet af kan komen (natuurlijk zal ik erbij genoeg bewegen!).

  • Jasper Alblas
   31/05/2013 om 1:58 pm

   Hi HillieMoon,
   Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat iedereen een ander lichaam heeft. De ene persoon weegt nou eenmaal minder zwaar dan de ander (door vet percentages, botdichtheid e.d.). Het kan voor de ene persoon heel normaal zijn om 12% lichaamsvet te hebben en voor de andere is 6% normaal. Dus als je gezond eet (zoals ik dit artikel omschreven), zul je naar het vetpercentage toegaan dat voor jou ‘normaal’ is. Je kunt je vet percentage opschroeven door ongezond te eten, maar dit is natuurlijk niet wat je wilt. Punt 1 omdat het ongezond is en punt 2 omdat je dan vaak vet krijgt op de plekken waar je het juist niet wilt (zoals je buik). In mijn opinie is de enige gezonde manier om aan te komen (of minder dun te lijken) door spieren te kweken. Wees als vrouw niet bang om er gespierd uit te zien, dat is haast onmogelijk.
   Dus, als antwoord op je vraag:
   1. Eet zoals hierboven beschreven (met een dieet dat richting de 30% gezonde koolhydraten, zoals quinoa, zoete aardappelen en wilde rijst, gaat).
   2. Start met krachttraining om je spieren op te bouwen (ik vind zelf KEI training, zoals hier beschreven, fijn om te doen).
   3. Een keer per week 6x kort sprinten kan ook helpen spieren en botten te verstevigen (en dus zwaarder te maken).
   4. Doe niet te veel cardio zoals hardlopen of wielrennen. Lopen en rustig fietsen is natuurlijk prima.

Reacties zijn gesloten.