Calorieën tellen: voordelen, valkuilen en het alternatief

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
40 reacties

8794 volgers

Veel diëten zijn gebaseerd op het beperken van het aantal calorieën. Wanneer je je houdt aan een maximum van bijvoorbeeld 1200, of 1500 calorieën, dan val je af.

En dat klinkt logisch, want calorieën leveren energie. Als je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt, verlies je gewicht. Eet je juist meer calorieën dan je verbruikt, dan kom je aan.  

Calorieën tellen dus. Of kan het ook anders? 

In dit artikel leggen we uit hoe het zit met energie en calorieën uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

We laten zien wat de voordelen en valkuilen zijn van het tellen van calorieën, en welke alternatieven er zijn om zonder tellen op een prettige en eenvoudige manier af te vallen. 

[toc]

1. Energieverbruik

Je lichaam verbruikt constant energie. Niet alleen wanneer je aan het sporten of bewegen bent. Maar ook voor allerlei lichamelijke functies, zoals ademhalen, je stofwisseling, de bloedsomloop, het functioneren van je hersenen enz. 

Energie is nodig om drie hoofdprocessen op gang te houden:

✓ Basaal metabolisme

De meeste energie, namelijk zo’n 2/3e van je totale energieverbruik, is nodig voor het in stand houden van de ruststofwisseling. Ook wel basaal metabolisme genoemd.

Hiermee wordt het functioneren van bijvoorbeeld je hersenen, lever, hart, longen en zenuwstelsel gereguleerd (1, 3). 

✓ Spijsvertering

Ook het verwerken en verteren van voeding, ofwel de stofwisseling of spijsvertering, kost energie. Geschat wordt dat 10-15% van de energie die we binnenkrijgen, hiervoor wordt gebruikt (2, 3).

✓ Lichamelijke activiteit

De overige energie wordt gebruikt voor lichamelijke activiteit. Dat houdt niet alleen sporten in, maar ook alledaagse beweging, zoals huishoudelijke klussen en van A naar B lopen of fietsen. 

De energie die je verbruikt voor lichamelijke activiteit, varieert van persoon tot persoon en zelfs van dag tot dag. 

2. Energie inname

Om te kunnen functioneren heeft het lichaam dus energie nodig. Deze krijgen we binnen via onze voeding. De energie die voeding levert wordt uitgedrukt in calorieën. 

Wat zijn calorieën

Technisch gesproken is een calorie de eenheid of maat voor energie. En wel díe hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water 1 graad te doen stijgen. 

Wanneer we het over calorieën, calorie-inname en calorie-verbruik hebben, bedoelen we echter meestal kilocalorieën (kcal)

Ga maar na. Als je wilt weten hoeveel calorieën er in bijvoorbeeld 100 gram avocado zitten, zul je raar opkijken wanneer je als antwoord 160.000 zult krijgen. 160 klinkt al een stuk aannemelijker. We hebben het dan strikt genomen over 160 kilocalorieën.

Om het nog ingewikkelder te maken: er is nóg een (internationale) maat voor energie en dat is de (kilo)joule. Deze maat is echter niet zo ingeburgerd wanneer we het hebben over de hoeveelheid energie in levensmiddelen of de hoeveelheid energie die we verbruiken. 

In dit artikel gebruiken we de term calorieën (eigenlijk: kilocalorieën) voor de hoeveelheid energie die we binnenkrijgen (via voedingsmiddelen) en verbruiken (om lichamelijk te kunnen functioneren en door activiteiten). 

Hoeveel calorieën heb je nodig

Geslacht, lengte, leeftijd, gewicht en mate van lichamelijke activiteit zijn allemaal van invloed op hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om de drie hoofdprocessen te ondersteunen: het basaal metabolisme, de spijsvertering en lichamelijke activiteiten. 

Er bestaan formules om te berekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt. Die formules houden met al deze factoren rekening. Zie bijvoorbeeld hier en hier.

Deze formules gaan echter uit van gezonde mensen met een gezond gewicht. Er wordt dus geen rekening gehouden met ziektes, de overgang, obesitas en medicijngebruik. Ze geven dus ook niet aan hoeveel calorieën je zou moeten eten als je wilt afvallen (3).

De weegschaal is eigenlijk de beste graadmeter om aan te geven of je genoeg calorieën binnenkrijgt. Is je gewicht langere periode stabiel en niet te hoog, dan zit je goed.  

Willen we er toch een getal op plakken, dan gaan we uit van de algemene richtlijnen voor volwassenen. Volgens deze richtlijnen heeft een gemiddelde volwassen man rond de 2500 calorieën per dag nodig. En een gemiddelde volwassen vrouw ongeveer 1800-2000 (4).

3. Minder calorieën betekent gewichtsverlies

Een teveel aan energie wordt in het lichaam als reserve opgeslagen. Als glycogeen in de spieren en de lever, maar vooral als lichaamsvet. Krijg je structureel meer energie binnen dan je verbruikt, dan zal je gewicht toenemen.

Verbruik je langere tijd meer dan je via de voeding binnenkrijgt, dan worden de energiereserves in je lichaam aangesproken en val je af door vetverlies.

Het succes van de meeste diëten is dan ook te verklaren door een calorierestrictie, of caloriebeperking (5, 11).

Om af te vallen moet je minder calorieën binnenkrijgen. Met 500-600 calorieën minder per dag zou je ongeveer een halve kilo per week, ofwel 2 kilo per maand kunnen verliezen (6). 

Betekent dat dan ook dat je voortaan calorieën moet tellen? 

Wij vinden van niet. Niet alleen de hoeveelheid calorieën is van belang, ook de oorsprong speelt een belangrijke rol.

Met andere woorden: het gaat niet alleen om de kwantiteit, maar vooral om de kwaliteit (12). Eet je kwalitatief goed, dan is het resultaat meestal automatisch dat je niet te veel eet.

Hoe dat zit?

4. De ene calorie is de andere niet

Voeding wordt in het lichaam afgebroken tot voedingsstoffen. Grofweg zijn er drie typen* voedingsstoffen die calorieën leveren. Deze worden ook wel macronutriënten genoemd:

Calorieën per gram
Eiwit4
Koolhydraten4
Vet9
Macronutriënten

(*Ook alcohol levert 7 kcal per gram).

Het lijkt verleidelijk om nu te denken: vet levert de meeste calorieën, dus vet kan ik maar beter laten staan. 

En natuurlijk: 200 calorieën zijn 200 calorieën, of je deze nu binnenkrijgt door het eten van een flink handje noten of een donut. 

Maar: de drie macronutriënten worden door het lichaam verschillend verwerkt.

Daardoor hebben ze heel verschillende effecten op factoren die van invloed zijn op je gezondheid en gewichtsbeheersing. Zoals je hormoonniveaus, je hongergevoel, gevoel van verzadiging en vetopslag. 

Producten rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels (dat handje noten) zorgen er bijvoorbeeld voor dat je langer verzadigd en energieker bent en minder snel weer trek hebt. 

Eet je veel producten die rijk zijn aan snelle koolhydraten en suikers en een hoge glycemische index hebben (die donut), dan raakt je hormoonhuishouding van slag.

Hierdoor wordt je hongergevoel juist aangewakkerd, sla je meer vet op en voel je je minder energiek (7).

5. Wanneer heeft calorieën tellen zin?

Het systematisch bijhouden van hoeveel calorieën je inneemt, leidt wel degelijk tot succesvol gewichtsverlies (8). Door calorieën te tellen: 

  • Word je je bewust van je eetpatronen en ontdek je welke ongezonde keuzes je moet veranderen om gewicht te verliezen 
  • Leer je je vertrekpunt kennen en weet je of de hoeveelheid calorieën die je per dag binnenkrijgt niet (veel) te hoog is
  • Ontdek je hoeveel calorieën je haalt uit eiwit, vet en koolhydraten
  • Krijg je inzicht in je gedrag, waardoor je bewustere keuzes kunt maken en gemotiveerd blijft om je doel na te streven

Calorieën tellen is dus goed om je bewust te worden van wat je eet en waarom je bepaalde keuzes maakt. Het is een eerste stap.  

Hoe doe je dat dan, calorieën tellen?

Houd een tijdje een dagboek bij. Hiervoor kun je speciaal een voedings- of eetdagboek aanschaffen, maar er bestaan ook verschillende apps. Op de site van de consumentenbond worden er 5 vergeleken. 

Noteer alles wat je eet en drinkt en ga na hoeveel calorieën dit oplevert.

Zorg er daarnaast voor dat je weet hoeveel calorieën je binnenkrijgt uit eiwitten, vetten en koolhydraten.

Hier leggen we uit wat voor de meeste mensen een optimale verdeling is.

6. Wat zijn de valkuilen van calorieën tellen?

Minder oog voor kwaliteit

Door vooral op het aantal calorieën te letten, heb je minder oog voor de kwaliteit van wat van je eet. Als je wilt afvallen is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt.

Maar zoals we eerder al concludeerden, is het vooral belangrijk om in de gaten te houden waar je deze calorieën uit haalt: vet, eiwit of koolhydraten.

Calorieën tellen kost tijd

Ondanks het feit dat er tegenwoordige handige apps bestaan voor het bijhouden van wat je eet en drinkt: het kost nog steeds veel tijd.

Zeker wanneer je dit heel nauwgezet wilt doen. Je moet afwegen, ingrediënten per stuk invoeren, verse ingrediënten onderzoeken om te zien hoeveel calorieën ze gemiddeld hebben, etc. 

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 20 minuten per dag besteden aan het tellen van calorieën. Over je hele leven gerekend is dat een jaar!

Toegegeven, dit onderzoek was uitgevoerd door een producent van frisdranken, maar het getal zet je toch aan het denken.   

Gemak van verpakkingen

Op bewerkte, verpakte producten staat precies aangegeven hoeveel calorieën deze bevatten. Koop je een stronk broccoli, of een moot vis, dan moet je zelf aan de slag. 

Dit kan in de hand werken dat je sneller geneigd bent om te kiezen voor het gemak van verpakte producten. Dan weet je tenminste snel wat je binnenkrijgt. 

Maar verpakte producten zijn vaak sterk bewerkt. En uit onderzoek blijkt nu juist dat het eten van sterk bewerkte producten, ook wel ultra-processed foods genoemd, resulteert in toename van buikvet (10).

Je luistert minder naar je lichaam

Wanneer je je vooral focust op het aantal calorieën dat je per dag mag eten, ben je minder bezig met wat je lichaam je vertelt.

Je luistert dus minder naar je gevoel van honger of verzadiging, terwijl dat nu juist zo belangrijk is. 

Minder plezier in koken en eten

Door vooral met het aantal calorieën bezig te zijn, verdwijnen de spontaniteit en flexibiliteit van het koken en eten.

Je staart je blind op getallen, waardoor je minder plezier beleeft aan je voeding. Terwijl eten in de eerste plaats lekker en aangenaam behoort te zijn. 

Meer stress 

Calorieën tellen kan ook stress veroorzaken. Het vergt immers behoorlijk wat discipline.

Daarmee loop je het risico dat je dieet een stuk stressvoller wordt dan het zou hoeven zijn. Met als gevolg dat je er eerder de brui aan geeft.

Geen calorieën tellen…

… Maar de juiste producten kiezen.

Download Jaspers boodschappenlijst

7. Afvallen zonder tellen

Afvallen kan ook anders. Niet (alleen) door te tellen, maar vooral door bepaalde producten te kiezen en andere juist te laten staan. 

Stap 1: Hoeveel calorieën eet je?

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je voedingspatronen en de keuzes die je maakt. Ben je je bewust van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en is dit aantal niet te hoog? 

Stap 2: Hoe is de verdeling koolhydraten, eiwit en vet?

Ga dan na hoeveel calorieën in jouw voeding worden geleverd door eiwitten, koolhydraten en vetten.

De optimale verdeling (dit noemen we ook wel energiepercentages) verschilt per persoon maar is meestal:

  • 10-30 procent calorieën uit koolhydraten
  • 40-60 procent calorieën uit vetten
  • 20-40 procent calorieën uit eiwitten

Het lijkt er op dat ons lichaam vooral is ingesteld op het verwerken van vetten als brandstof, en niet op (te veel) koolhydraten.

Als we naar de evolutie van de mens kijken is dit ook goed te verklaren. Onze prehistorische voorouders (de oermens) aten namelijk veel meer vetten dan koolhydraten en ons lichaam (en onze genen) zijn daar in al die duizenden jaren goed op ingesteld (9).

Verdeling macronutriënten vroeger en nu

Stap 3: Kijk kritisch naar koolhydraten en bewerkte voeding

In de praktijk krijg je altijd wel koolhydraat-calorieën binnen en daar is niets mis mee. In fruit bijvoorbeeld zitten ook koolhydraat-calorieën. Maar fruit bevat daarnaast ook vezels, vitaminen en mineralen. In bescheiden hoeveelheden is fruit dus prima.

Voedingsvezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer opgenomen worden in ons lichaam. Op die manier kan het lichaam makkelijker de energie verbranden en wordt het minder snel opgeslagen als lichaamsvet.

Lege koolhydraten

Niet alleen de hoeveelheid koolhydraten, vooral het type is van belang. Vermijd zogenaamde “lege” koolhydraat-calorieën.

Die vind je in voedingsmiddelen die veel koolhydraten en weinig voedingsvezels bevatten. Witte pasta, frisdrank, koek en snoep zijn allemaal voorbeelden.

Alcohol

Ook in alcoholische dranken kunnen veel koolhydraten (suikers) zitten. Daarnaast levert alcohol zelf ook calorieën.

Alcoholische dranken kun je daarom beter laten staan als je overgewicht hebt en wilt afvallen.

Bewerkte producten

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor onbewerkte, natuurlijke producten met zo min mogelijk toevoegingen. 

Bewerkte producten kunnen ook net zo goed een gunstige verdeling hebben van van eiwitten, vetten en koolhydraten. En een glas cola zero levert helemaal geen calorieën. 

Maar: aan veel bewerkte producten worden stoffen toegevoegd die het product aantrekkelijk, lang houdbaar en convenient maken. Denk aan zout, suiker, palmvet of smaakstoffen. En die kunnen overeten in de hand werken (10).

Vervang producten die “lege” koolhydraten bevatten door producten die veel gezonde vetten bevatten. Hierdoor krijg je vaak automatisch voldoende calorieën uit elke groep.

Laat sterk bewerkte producten zoveel mogelijk staan en kies voor natuurlijk en onbewerkt.

Stap 4: Focus je op gezonde vetten, eiwitten en vezels

Focus je vooral op natuurlijke producten die gezonde vetten, eiwitten en vezels bevatten. 

Een aantal voorbeelden: 

  • Koudwater vis
  • Grasgevoerd vlees
  • Noten
  • Zaden en pitten
  • Extra vergine olijfolie
  • Kokosnootolie
  • Groente
  • Peulvruchten
  • Griekse yoghurt

Een handig overzicht van producten die je kunt kiezen, vind je op Jaspers boodschappenlijst.

Wanneer je vooral voor deze producten kiest, zul je je sneller en langer verzadigd voelen. Hierdoor zul je niet snel de neiging hebben te veel te eten. En daarmee houd je automatisch het aantal calorieën binnen de perken. 

Stap 5: Eet als je honger hebt

Jezelf uithongeren is geen goede strategie om af te vallen, want de honger wint uiteindelijk altijd. Als je te lang wacht is het ook moeilijker om goede keuzes te maken.

Eet dus wanneer je trek hebt en kies dan voor vet- en eiwitrijk voedsel. Vermijd producten met “lege” koolhydraten, hoe verleidelijk ze soms ook zijn.

Zorg dat je voldoende groenten, noten en fruit in huis hebt om, wanneer je honger krijgt, tussen de maaltijden door te eten. Daarmee verklein je de kans dat je naar ongezonde snacks grijpt.

8. Wat is de volgende stap?

Wil je graag afvallen zonder calorieën tellen? Met het 7×7 Afslank Programma leer je hoe je gemakkelijk, blijvend en verantwoord kan afvallen.

Alle recepten in dit programma zijn samengesteld volgens de optimale verdeling koolhydraten, vetten en eiwitten.

Hierdoor activeer je jouw vetverbranding en val je op een gezonde manier af.

Klik hier voor meer informatie over het het 7×7 Afslank Programma.

Afvallen zonder tellen

Met het 7×7 Afslankprogramma leer je op een verantwoorde, makkelijke manier de juiste keuzes te maken

Bekijk het product

Tekst is geverifieerd door Margaretha Kussendrager, Diëtist

[helpful]
  1. Hall, K.D., Heymsfield, S.B., Kemnitz, J.W., Klein, S., Schoeller, D.A., & Speakman, J.R. Energy balance and its components: implications for body weight regulation (2012). Am J Clin Nutr., Apr; 95(4): 989–994.
  2. Westerterp, K.R. (2004). Diet induced thermogenesis. Nutr Metab (Lond); 1: 5.
  3. Bendavid, I. e.a. (2021). The centenary of the Harris-Benedict equations: How to assess energy requirements best? Recommendations from the ESPEN expert group. Clin Nutr, Mar;40(3):690-701.
  4. Voedingsraad (2001). Advies Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten.
  5. Romieu, I. e.a. (2017). Energy balance and obesity: what are the main drivers? Cancer Causes Control, Mar;28(3):247-258
  6. Koliaki, C., Spinos, T., Spinou, M., Brinia, M.E., Mitsopoulou, D., & Katsilambros, N. (2018). Defining the Optimal Dietary Approach for Safe, Effective and Sustainable Weight Loss in Overweight and Obese Adults. Healthcare (Basel), Sep; 6(3): 73.
  7. Ludwig, D.S., & Ebbeling, C.B. (2018). The Carbohydrate-Insulin Model of Obesity: Beyond “Calories In, Calories Out”. JAMA Intern Med; Aug 1;178(8):1098-1103.
  8. Hartmann-Boyce, J., Johns, D.J., Jebb, S.A., Aveyard, P., & Behavioural Weight Management Review Group (2014). Effect of behavioural techniques and delivery mode on effectiveness of weight management: systematic review, meta-analysis and meta-regression. Obes Rev., Jul; 15(7): 598–609.
  9. Kopp, W. (2019). How Western Diet And Lifestyle Drive The Pandemic Of Obesity And Civilization Diseases. Diabetes Metab Syndr Obes.; 12: 2221–2236.
  10. Konieczna, J. e.a. (2021). Contribution of ultra-processed foods in visceral fat deposition and other adiposity indicators: Prospective analysis nested in the PREDIMED-Plus trial. Clin Nutr; Jan 28;S0261-5614(21)00029-7.
  11. Kim, J.Y. (2021). Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. J Obes Metab Syndr., Mar 30; 30(1): 20–31.
  12. Fernandes, A.C., Rieger, D.K., & Proença, R.P.C. (2019). Perspective: Public Health Nutrition Policies Should Focus on Healthy Eating, Not on Calorie Counting, Even to Decrease Obesity. Adv Nutr., Jul; 10(4): 549–556.

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (40)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Maakt het aantal koolhydraten uit, als je binnen jouw calorieën behoefte blijft?
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 30 juni 2021 om 14:34 zegt
      Jazeker! Koolhydraten zijn de snelle energie voor het lichaam, dus als je te veel energie uit koolhydraten in het lichaam stopt heeft dit invloed op het lichaamsvet. Ook als je de juiste hoeveelheid calorieën eet.
  2. Sascha
    op 24 mei 2014 om 06:57 zegt
    Hoi Jasper, Ontzettend bedankt voor alle duidelijke informatie! Ik volg je dieet nu een paar dagen, niet zozeer calorieën tellen maar ik voel me er erg goed bij. Ik wil niet veel afvallen (2-3 kg). Nu heb ik gisteren een alles precies bijgehouden om te kijken of mijn ‘verdeling’ wel klopt en ik kom uit op 58% koolhydraten, 12% eiwitten en 30% vetten. Toch eet ik alleen van jouw boodschappenlijst (vrij veel groentes). Zal ik ondanks deze verdeling wel de 2-3 kg afvallen? En heb je eventueel nog een tip voor me waar ik beter op zou moeten letten? Alvast ontzettend bedankt!
    1. Hallo Sascha, graag gedaan. Goed om te horen dat het zo goed voor je werkt. De beste tip die ik voor je heb staat eigenlijk al in het artikel hierboven. Het gaat niet primair om calorieën tellen. Het gaat om het eten van de juist calorieën (of eigenlijk juiste voedingsstoffen). Weinig koolhydraten, voldoende eiwitten en veel gezonde vetten en groenten. Veel succes!
  3. Karin
    op 8 mei 2014 om 07:28 zegt
    Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten, maar wat je beweert over calorieën: “De calorieën in verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt” en “Fysisch gezien is de energie-inhoud van elke voedings-calorie (afgekort als: kcal) gelijk, namelijk die energie die nodig is om 1 kilogram water, 1 graad Celsius te doen stijgen. In ons lichaam werkt dat echter anders. De calorieën in verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt” is m.i. onzin. Je verwart calorieën met voedingsstoffen en als je het zo beziet heb je helemaal gelijk. Maar een centimeter is een centimeter, of je die nou met tegenwind, door rul zand en helling op aflegt of op een windstille dag over een mooi geplaveid pad. De inspanning die je in beide gevallen levert is anders, niet de meet-eenheid!
    1. Je zou de calorieën ook voedingsstoffen kunnen noemen als dat de tekst beter bruikbaar maakt voor jou. De boodschap die ik wil overbrengen is dat het niet zozeer gaat om calorieën tellen, maar dat je in de gaten houdt wat voor soort voeding je eet.
  4. Maakt het aantal koolhydraten uit, als je binnen jouw calorieën behoefte blijft?
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 30 juni 2021 om 14:34 zegt
      Jazeker! Koolhydraten zijn de snelle energie voor het lichaam, dus als je te veel energie uit koolhydraten in het lichaam stopt heeft dit invloed op het lichaamsvet. Ook als je de juiste hoeveelheid calorieën eet.
  5. Sascha
    op 24 mei 2014 om 06:57 zegt
    Hoi Jasper, Ontzettend bedankt voor alle duidelijke informatie! Ik volg je dieet nu een paar dagen, niet zozeer calorieën tellen maar ik voel me er erg goed bij. Ik wil niet veel afvallen (2-3 kg). Nu heb ik gisteren een alles precies bijgehouden om te kijken of mijn ‘verdeling’ wel klopt en ik kom uit op 58% koolhydraten, 12% eiwitten en 30% vetten. Toch eet ik alleen van jouw boodschappenlijst (vrij veel groentes). Zal ik ondanks deze verdeling wel de 2-3 kg afvallen? En heb je eventueel nog een tip voor me waar ik beter op zou moeten letten? Alvast ontzettend bedankt!
    1. Hallo Sascha, graag gedaan. Goed om te horen dat het zo goed voor je werkt. De beste tip die ik voor je heb staat eigenlijk al in het artikel hierboven. Het gaat niet primair om calorieën tellen. Het gaat om het eten van de juist calorieën (of eigenlijk juiste voedingsstoffen). Weinig koolhydraten, voldoende eiwitten en veel gezonde vetten en groenten. Veel succes!
  6. Karin
    op 8 mei 2014 om 07:28 zegt
    Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten, maar wat je beweert over calorieën: “De calorieën in verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt” en “Fysisch gezien is de energie-inhoud van elke voedings-calorie (afgekort als: kcal) gelijk, namelijk die energie die nodig is om 1 kilogram water, 1 graad Celsius te doen stijgen. In ons lichaam werkt dat echter anders. De calorieën in verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt” is m.i. onzin. Je verwart calorieën met voedingsstoffen en als je het zo beziet heb je helemaal gelijk. Maar een centimeter is een centimeter, of je die nou met tegenwind, door rul zand en helling op aflegt of op een windstille dag over een mooi geplaveid pad. De inspanning die je in beide gevallen levert is anders, niet de meet-eenheid!
    1. Je zou de calorieën ook voedingsstoffen kunnen noemen als dat de tekst beter bruikbaar maakt voor jou. De boodschap die ik wil overbrengen is dat het niet zozeer gaat om calorieën tellen, maar dat je in de gaten houdt wat voor soort voeding je eet.
  7. Hallo Jasper, Wat een leuke site, ik ben er erg mee opgeschoten. Nu had ik een vraag. Ik eet elke dag 2 sneetjes donker roggebrood bij de lunch, en dat is dan ook het enige dat ik lunch. Is roggebrood echt zo gezond als men beweert? Ik vind het erg vullend en er zitten volgens mij veel vezels in. Is het goed om door te gaan met het eten van roggebrood als alternatief voor gewoon brood? Ik wil graag snel afvallen, maar heb geen zin in calorieën tellen of een speciaal dieet. Bedankt, Boukje
    1. Hallo Boukje, dank je wel. Fijn dat je de informatie goed kan gebruiken. Rogge is ook een soort graan die gluten bevat. Roggebrood is niet echt ‘slecht’ maar veel mensen kunnen de gluten niet goed verdragen (en dit verstoord hun gewichtsverlies). Mijn voorkeur voor een lunch zou uitgaan naar een lekkere salade of een omelet bijvoorbeeld. Calorieën tellen of een dieet is niet nodig om af te vallen. Het is belangrijk dat je gezond eet. Op mijn boodschappenlijst vind je precies wat voor voeding je wel en niet kan eten. Veel succes!
  8. nicole van den huijsen
    op 25 april 2014 om 09:45 zegt
    Wat een leuke site heb je! Graag ontvang ik je boodschappenlijst!
    1. Bedankt Nicole! De boodschappenlijst wordt automatisch naar je toegestuurd als welkomst kado als je gratis lid wordt van jasperalblas.nl door hierboven je naam en e-mail adres in te vullen. Echt calorieën tellen is dan verleden tijd en kan je gewoon weer genieten van je eten. Veel succes!
  9. Dag Jasper, Interessante site. Ik heb je recepten gezien, en zie dat je elke ochtend met gebakken eieren begint, ik ontbijt met havermout en havermelk is dat ook een goede optie volgens jou?
    1. Hallo Roos, Glutenvrije havermout met gekookt water is dan een betere optie. Blijf wel altijd het soort calorieën tellen. Havermout heeft veel koolhydraat calorieën, dit is niet erg, als het maar niet te veel wordt. Maar een gebakken ei heeft veel meer vet en eiwit calorieën, dat is iets beter. Veel succes!
  10. Hallo Jasper, Erg leuke site met veel nuttige informatie. Ik ben onlangs begonnen aan je “boodschappenlijst” en dit bevalt me prima! Alleen al het idee dat ik bewust met mijn voeding en calorie inname bezig ben en hier stappen in heb gemaakt geeft me al energie! Ik drink ochten’s altijd een shake/smootie of neem deze mee naar het werk. Hiervoor gebruik ik altijd de producten van jou “boodschappenlijst” , echter heb ik vandaag hieraan eiwit poeder toegevoegd. Dit geeft me een goed verzadigd gevoel. Het is een pure whey eiwit zonder smaak of kleurstoffen. Moet ik deze calorieën tellen en heeft dit invloed op het verbranden van mijn vet ( buikje )en is dit positief of juist negatief? Waar moet ik op letten? Alvast bedankt voor je reactie. Met vriendelijke groet, Antoon
    1. Hallo Antoon, bedankt voor je compliment! Eiwitpoeder toevoegen aan je shake is geen probleem (en als je de shake als volledige maaltijd wilt nemen zelfs heel verstandig). Let wel op dat het goede kwaliteit eiwitten zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar hennep of plantaardig eiwit. Whey eiwit is vaak een afval product van de zuivel industrie. Calorieën verkregen uit hoge kwaliteit eiwitpoeder zijn geen probleem voor gewichtsverlies. Veel succes!
  11. Hallo Jasper! ik heb een vraag over de KEi training. op welk moment van de dag kun je de oefeningen het beste doen? groetjes!
    1. Hoi Vera, in principe maakt dit niet uit. Voor gewichtsverlies is de ochtend iets beter dan de avond. Zorg in ieder geval dat je +-1 uur van te voren wat gegeten hebt om geen energie tekort te hebben tijdens je training. Succes!
  12. Hallo is witte rijst ook een lege calorie zoals pasta of kan ik dat gerust met mate eten??
    1. Witte rijst kun je beter niet eten. Quinoa is een beter alternatief.
  13. Hallo Jasper, Ik deel niet geheel je mening, dat in de gezondheidzorg medicijnen worden voorgeschreven die niet goed voor je zouden zijn, mijn ervaring is dat heel veel doktoren door sponsoring van pharmacie wel degelijk heel snel een pilletje geven en totaal niet open staan voor alternatieven in de vorm van voeding en/of een ander natuurlijke oplossing, totaal niet luisteren naar patienten en domweg hun pillenplan trekken, nee ik ben er echt klaar mee met die doktoren hier in nederland. Wel deel ik de mening dat het lichaam wel degelijk een eigen helingsvermogen heeft en met de juiste begeleiding en voeding zou dat dus veel meer gepromoot moeten worden ipv de chemische pharmacie, wel degelijk volg ik nu mijn eigen plan en boek nu al resultaat tot grote ergenis van heren doktoren, ik ben in hun ogen een lastige patient die niet doet wat zij zeggen, maar binnen enkele maanden mijn eigen plan volgen en dan zoveel resultaat boeken en dit slechts met voeding en schrappen van alle chemie die ik volgens hun zo nodig had, het is gewoon een schande in mijn ogen, bovendien omdat ik mijn eigen plan trek ben ik als patient niet meer welkom , no pills,no docter,nee jasper ik heb wel degelijk een eigen mening maar de adviezen die jij geeft zijn veruit beter dan ik in jaren heb gehoord, natuurlijk weet ik er zelf ook een hoop van maar om een bevestiging te krijgen van een ander is fijn ipv het afkraken wat de doktoren alleen maar doen.zodra het alternatief is of anders dan is het per defenitie al niet goed, hoeveel verdienen ze niet aan alleen al cholestorol verlagers, totaal niet nodig, maar nee, ik zou ze mijn hele leven moeten slikken, ja hoor, aangepast e voeding en cholestorol is nog nooit zo mooi geweest, idem met bloeddrukverlagers, anyway ik moest dit even kwijt ik adviseer een ieder om in iedergeval jaspers adviezen en je eigen inbreng en ervaring te volgen ipv de op geld draaiende pharmacie
    1. Hallo Anna, klopt, ik heb zelf ook vele gevallen gezien van mensen die door enkel voeding en leefgewoonte te veranderen enorm goede resultaten boekten. Dat is de grootste reden dat ik besloten heb deze website op te zetten, puur om dat bericht de wereld in te helpen. Dat neemt niet weg, dat ik persoonlijk geloof dat artsen/doktoren altijd het beste voorhebben met hun patiënten. Het probleem ligt naar mijn inziens in het feit dat de opleiding tot arts/doktor gefocust is op “medicijnen” in plaats van “gezondheid”. Hoe dan ook, het is in ieder geval erg mooi om te zien dat steeds meer mensen dit bericht steunen.
  14. Hoi Jasper, bedankt voor je reactie,uiteraard eet ik al gezond maar zal het optimaliseren door jou adviezen op te volgen, al die rare dietistes waar ik ben geweest hebben geen enkel effect gehad,toch zou ik het ook voor andere mensen fijn vinden als je eens een stuk zou schrijven over die biochemie en dan met name over medicijn gebruik en stress, ik geloof heilig in genezing en een goed lijf hebben door goed te eten en dat zelfs het lichaam een heleboel ook zelf kan genezen ipv van al die pillen die ze tegenwoordig maar voorschrijven, de doctoren ontkennen nl in alle toonaarden dat A0 de menopauze gewichtstoename ondanks altijd goed voor je lijf te hebben gezorgd onmogelijk is, het is een zwaar onderschat probleem bij vrouwen, dus geven ze antidepressiva wat eveneens de grootste troep is waar je helemaal dik van word kortom je komt in een cirkel terecht waar je nauwelijks meer uit komt,de pillen gaan wel tot 5 jaar in de vetlagen zitten en laten zich maar moeilijk weg trainen of dieten, maar ook mannen krijgen die medicatie voor burn-out e.d. gelukkig heb ik altijd goed voor mijn lichaam gezorgd en ben even door doktoren in de war gebracht maar nu gelukkig weer op de goede weg en ben heel blij dat ik eindelijk iemand heb gevonden die weet waar hij over praat en ik hou je op de hoogte, nogmaals dank en we zullen zien wie gelijk heeft jij of die malle doktoren en dietisten, groeten Anna
    1. Hallo Anna, bedankt voor je complimenten. In dit artikel ga ik iets dieper in op de biochemie in je lichaam mbt gewichtsverlies en calorieën tellen. Ik ben van mening dat niemand in de gezondheidszorg bewust medicijnen of behandeling voorschrijft die niet ‘goed’ zijn. In mijn opinie is er wel een gebrek aan kennis over het natuurlijke helingsvermogen van het lichaam. Ik doe hard mijn best om dit onder de aandacht van de mensen te brengen. Hierbij wil ik zeker geen echo-strijd creëren tussen Jasper en je dokter. Zoals ik al zei, ik geloof dat iedereen handelt naar zijn of haar beste weten. Denk altijd twee keer na voordat je iemand zijn mening overneemt (inclusief die van mij). Probeer een bepaalde aanpak en zie de resultaten. Dat is het enige echte ‘bewijs’. Deze website is een uitstekende plek om te beginnen. Veel succes!
  15. Hallo Jasper , ik heb echt een dringende vraag, je site gevonden, geweldig wat een juiste informatie en duidelijk, kun je mij uitleggen waarom je ook dik kan worden van stress en hormoonveranderingen in de menopauze en het allerergste medicijngebruik Anti depressiva ben er nu gelukkig al twee jaar vanaf maar de kilo’s die eraan zijn gekomen 30 krijg ik er maar niet af, je zou er dus weer depressief van worden altijd maat 36 gehad veel gesport gezond gegeten daar wil ik weer naar toe ipv die 30 kilo overgewicht.
    1. Hallo Anna, zoals je waarschijnlijk wel weet zit je lichaam ontzettend complex in elkaar. Slechts de kleinste verandering is je biochemie kan (op den duur) grote gevolgen hebben voor je gezondheid (en gewicht). Medicijnen en stress zijn voorbeelden van externe factoren die de biochemie in je lichaam (kunnen) verstoren. Hoe dit precies werkt is per geval verschillend en te gecompliceerd om hier uit te leggen. Als je de producten van mijn boodschappenlijst eet (of de recepten uit mijn receptenboek) en minimaal 30 minuten per dag beweegt dan zal je vanzelf beginnen met afvallen. Veel succes!
  16. hoi jasper, ik heb het gevoel dat ik echt te dik ben,in vergelijk met andere,ik vind het moeilijk om af te vallen omdat ik steeds afdwaal,ik heb zo mijn eigen reden dat ik niet op een sport kan wat kan ik dan wel het beste doen? lieke.
    1. Hoi Lieke, gezond eten is het aller belangrijkste. Probeer de producten van mijn boodschappenlijst te eten en dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen (fietsen of lopen). Afvallen zal dan vanzelf gaan, calorieën tellen is dus niet nodig. Succes!
  17. ” Dan worden deze ook heel makkelijk weer verbrandt” schrijf je, wanneer je de producten van je lijstje nuttigt.. Dat zou kunnen maar nooit wanneer je constant (dagelijks) in een calorie-overschot zit. Dat is wat mijn kennis zegt en vele onderzoeken ook. Daarbuiten vraag ik me dan af hoe jij over het nuttigen van koolhydraten denkt op trainingsdagen wanneer je doel het winnen van spiermassa is.? Thx!
    1. Ja dat klopt, als je dagelijks een calorie-overschot zou hebben dan zou je nooit afvallen. Dat is waarom ik je ook adviseer om alleen te eten als je honger hebt. Als je lichaam gezond functioneert dan zal het een hongergevoel genereren als het eten (calorieën) nodig heeft en geen hongergevoel geven als je genoeg hebt. Zo kun je dus nooit een ‘chronisch’ teveel aan calorieën binnenkrijgen. Denk er maar eens over na, weet een olifant precies hoeveel calorieën hij per dag nodig heeft? Nee, het beest eet wanneer het honger heeft (en het eet ‘uit de natuur’). Daarom zal je nooit een olifant met overgewicht tegenkomen (in het wild), ondanks dat ze geen calorieën tellen. Voor elk uur intensieve inspanning kun je een extra portie van ongeveer 75g koolhydraten consumeren. Dit is niet nodig, maar dit vinden de meeste mensen wel fijn, en de ‘schade’ die het aanbrengt is zeer beperkt. Geen probleem Rob! Veel succes.
  18. Bedankt voor je reactie! Zelf eet ik genoeg gezonde voeding, onder andere van jouw lijstje. Maar jij beweert dus dat het volgende: stel ik eet langdurig veel gezonde voeding, en houd de percentages aan qua k/e/v die jij noemt, maar toch eet ik dagelijks meer calorieën dan dat ik verbruik(calorie-overschot), dat ik niet aankom in gewicht/vetmassa…? Groeten.
    1. Graag gedaan Rob. Wat je vraag betreft: Nee, dat beweer ik niet. Te veel calorieën worden altijd opgeslagen als lichaamsvet, maar als je de voeding van mijn boodschappenlijst eet dan worden deze ook heel makkelijk weer verbrandt. Er is niets mis met opslaan van teveel calorieën, sterker nog het is essentieel om te overleven. Het probleem met te veel koolhydraat-calorieën is dat de opgeslagen calorieën heel moeilijk te gebruiken/verbranden zijn (dus vraag je lichaam om meer voedsel terwijl het dit eigenlijk niet nodig heeft, met het resultaat dat je vetreserves alleen maar toe- en niet afnemen). Het probleem van calorieën tellen is dat mensen denken dat afvallen een kwestie is van niet letten op je eten en gaan hardlopen in de sportschool. Dat je kan eten wat je wilt maar gewoon harder moet sporten. Of juist dat je de hele dag op een kleine salade en een sneetje brood moet leven. Het is niet zo dat als je een hamburger van 300kcal eet, en je vervolgens in de sportschool op de loopband gaat staan en na een uur op het display ziet dan je 500kcal* hebt verbrandt dat je dan dus 200 kcal (500-300) lichaamsvet verbrandt hebt. Zo simpel werkt je lichaam niet. Je lichaam op lichaamstemperatuur houden en je eten verteren kost je dagelijks ontzettend veel calorieën, dus maak je geen zorgen dat teveel opgeslagen calorieën niet verbrandt worden. Het enige wat jij moet doen is dit proces niet verstoren door te veel koolhydraten te eten. Door de producten van de boodschappenlijst te eten, geef je je lichaam de kans een teveel aan lichaamsvet te verbranden, dit gaat helemaal vanzelf (het is wel zo dat sporten dit proces kan versnellen, maar dat kan alleen als je gezond eet). *hoe het apparaat aan dit getal komt is voor mij overigens altijd een raadsel gebleven.
  19. Jammer dat er in dit artikel totaal niet wordt gerefereerd aan wetenschappelijke artikelen. De enige manier van gewicht verliezen waar bewijs voor is is dat men minder calorieën consumeert dan verbrandt. Een gram koolhydraat uit broccoli of een gram koolhydraat uit een snicker heeft hetzelfde effect op je lichaamscompositie.
    1. Hallo Rob, Onderzoek van de Johns Hopkins University in Amerika (oktober 2011) toont aan dat een voedingspatroon met veel vetten, weinig granen en suikers resulteert in sneller gewichtsverlies ten opzichte van een voedingspatroon met weinig vetten en veel granen en suikers. (zie het artikel blijvend afvallen, voor meer informatie over deze studie). Daarnaast geef je aan dat je denkt dat een gram koolhydraat uit een snicker hetzelfde effect heeft op je vetpercentage als een gram koolhydraat uit een broccoli. Dit is echter sterk afhankelijk om wat voor koolhydraat het gaat. In broccoli zitten voornamelijk vezels als koolhydraten (gezond) en in snoep zit voornamelijk fructose of suiker als koolhydraten (ongezond). Daarnaast zou ik je willen aanraden veel gepubliceerde wetenschap op het gebied van calorieën tellen met een korreltje zout te nemen. Allereerst omdat veel van de studies gesponsord worden door de suiker en/of granen industrie zelf en ten tweede omdat wetenschappelijke uitgeverijen selectief zijn in hun keuze welke studies ze wel en niet publiceren (zie dit TED filmpje). Er is naar mijn mening maar één manier om achter de echte waarheid te komen, en dat is: download de boodschappenlijst, eet enkel producten van de lijst voor de komende week, als je na een week lichaamsvet bent verloren (en je veel gezonder voelt) dan werkt het en ga je er mee door. Als dit niet het geval is dan leg je dit systeem naast je neer en ga je weer ouderwets calorieën tellen. Dit laatste zal niet gebeuren, je zult versteld staan van de resultaten.
  20. Hey Jasper, Bedankt voor je boeiend artikel over calorieën tellen! Ik heb een paar vraagjes: – Ik ben opgegroeid met het idee dat je maximaal 2 eieren per week mag eten omdat meer schadelijk is voor de cholesterol. Is dat zo? Ik lees namelijk dat je dagelijks eieren ontbijt… – Is havermout met melk een goede optie als ontbijt? Er wordt daar namelijk van gezegd dat het ook heel goed is voor de cholesterol. – En ten slotte: Onder welke categorie vallen zuivelproducten en hoeveel mag je er dagelijks van eten? Alvast bedankt voor je antwoord!
    1. Bedankt Kobe! Het idee dat cholesterol slecht voor je is, is enigszins achterhaalt. Niet al het cholesterol is slecht. Ik ben van plan hier binnenkort een uitgebreid artikel over te schrijven. Je kunt veilig elke dag een ei eten (ik neem er zelfs 2). Probeer goede kwaliteit scharrel eieren te kopen voor optimaal resultaat. Havermout is zeker geen slecht ontbijt, maar als het op calorieën tellen aankomt dan zie je dat er veel koolhydraat calorieën inzitten. Havermout met gekookt water is beter dan havermout met melk. Zuivelproducten zijn namelijk niet zo gezond voor ons als de meeste mensen denken. In ons lichaam missen wij enkele enzymen om zuivel correct af te breken om zo te verteren. Als je erover nadenkt: zuivel is ook voor kalfjes en niet voor mensen. Ik ben van plan ook hierover binnenkort een artikel te schrijven. Veel succes! Jasper
  21. Rare vraag maar wat eet je dan als ontbijt??
    1. Hoi Annemiek, ik eet meestal een boerenomelet van 2 eieren met knoflook, ui, gerookte zalm, spinazie of boerenkool (ligt aan het seizoen), extra vergine olijfolie en optioneel tomaat en avocado. Je kunt het best bakken in kokosnootolie. Als je echt een gezond ontbijt wilt hebben waar je snel van afvalt dan moet je eens een groene smoothie proberen. Hier vindt je een leuke boek met recepten. Wat calorieën tellen betreft is dit ontbijt ideaal. Succes!
  22. Hallo Jasper, Bedankt voor de waardevolle informatie. Nadat ik uw post gelezen heb ben ik anders gaan eten. Ik wil u even laten weten dat ik nu al 4 kilo ben afgevallen. Ik ben zelfs gestopt met echt calorieën tellen. Erg bedankt. PS. ik denk dat uw database een foutje heeft. Ik kon deze pagina gisteren niet vinden.
    1. Goed om te horen, Wilkes. Ga zo door. De pagina lijkt het nu gelukkig weer goed te doen, dank je wel.
  23. HillieMoon
    op 23 mei 2013 om 16:33 zegt
    Hallo,Ik heb uw artikel gelezen en begrijp nu nog beter hoe het zit met koolhydraat- en vet caloriën. Ik heb wel een vraagje aan u. Ik wil niet afvallen, maar juist op een gezonde manier aankomen zonder een ‘bierbuikje’ te krijgen.Ik ben zo dom geweest om anderhalf maand lang ontzettend veel te eten, zonder te sporten en te kijken naar wat voor voedsel ik binnen kreeg. En oléé ik ben 4 kilo aangekomen, maar toch ontevreden, want ik heb geen platte buikje meer. Waarschijnlijk heb ik teveel koolhydraten en ongezonde vetten binnen gekregen.Dus nu wil ik wel van mijn ‘buikje’ af, maar ik wil niet afvallen!Ik probeer af en toe eens wat te rennen en buikspieroefeningen te doen (met die oefeningen heb ik helemaal geen probleem, buikspieren heb ik, alleen zijn ze een beetje verborgen achter mijn buikvet.Dus ik vraag mij af of misschien een bepaald voedingspatroon of lijstje voor mij heeft waardoor ik èn kan aankomen èn van mijn buikvet af kan komen (natuurlijk zal ik erbij genoeg bewegen!).
    1. Hi HillieMoon, Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat iedereen een ander lichaam heeft. De ene persoon weegt nou eenmaal minder zwaar dan de ander (door vet percentages, botdichtheid e.d.). Het kan voor de ene persoon heel normaal zijn om 12% lichaamsvet te hebben en voor de andere is 6% normaal. Dus als je gezond eet (zoals ik dit artikel omschreven), zul je naar het vetpercentage toegaan dat voor jou ‘normaal’ is. Je kunt je vet percentage opschroeven door ongezond te eten, maar dit is natuurlijk niet wat je wilt. Punt 1 omdat het ongezond is en punt 2 omdat je dan vaak vet krijgt op de plekken waar je het juist niet wilt (zoals je buik). In mijn opinie is de enige gezonde manier om aan te komen (of minder dun te lijken) door spieren te kweken. Wees als vrouw niet bang om er gespierd uit te zien, dat is haast onmogelijk. Dus, als antwoord op je vraag: 1. Eet zoals hierboven beschreven (met een dieet dat richting de 30% gezonde koolhydraten, zoals quinoa, zoete aardappelen en wilde rijst, gaat). 2. Start met krachttraining om je spieren op te bouwen (ik vind zelf KEI training, zoals hier beschreven, fijn om te doen). 3. Een keer per week 6x kort sprinten kan ook helpen spieren en botten te verstevigen (en dus zwaarder te maken). 4. Doe niet te veel cardio zoals hardlopen of wielrennen. Lopen en rustig fietsen is natuurlijk prima.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Margot het kan, kan jij het ook!

Margot is door koolhydraatarm eten maar liefst 10 kilo afgevallen. Haar suikerwaarden zijn stabiel en ze voelt zich super gezond. Lees hier haar verhaal...

Top artikel

Is collageen goed voor je?

Steeds meer mensen gebruiken collageen als supplement in hun voeding. Maar wat doet deze stof precies in je lichaam? En is het nemen van extra collageen goed voor je?...

Gezond eten

Is banaan gezond?

Bekijk alle artikelen