Alles over detoxen

1221 likes
8794 leden
6 reacties

Detoxen is de afgelopen jaren erg toegenomen in populariteit. En dat is niets voor niets.

Door middel van een detox kun je je lichaam ontgiften. Je ‘reinigt’ als het ware je lichaam van afvalstoffen.

In dit artikel vertel ik je wat een detox is, hoe je een detox doet en wat de voordelen zijn van een detox.

Laten we beginnen bij het begin.

De betekenis: wat is een detox?

Het detoxen van je lichaam (ook wel ontgifting of ontslakken genoemd) is een manier om je darmen (en lever) te reinigen van afvalstoffen.

Hoe doe je dit dan? Dit doe je door je lichaam enkel ‘schone’ voeding te geven.

Met schone voeding bedoel ik: voeding die vrij is van schadelijke stoffen. Hierdoor hoef je lichaam minder moeite te doen om het eten te verteren, waardoor het de afvalstoffen in je lichaam kan opruimen.

Waarom is detoxen belangrijk?

Omdat in onze westerse voeding veel onnatuurlijke stoffen zitten, raakt ons lichaam onopgemerkt vervuild. Dat is een proces dat jaren duurt.

Elke keer dat je eet en drinkt, wordt het weer een beetje meer vervuild. Als de vervuiling zich blijft opstapelen, heeft dat gevolgen voor je gezondheid.

Zo kun je overgewicht gaan ontwikkelen, ontstekingen krijgen en vage gezondheidsklachten of kwaaltjes krijgen.

Denk aan weinig energie en moeite met afvallen. En dat is nog maar het begin.

Als je niets doet, worden deze klachten en kwaaltjes steeds erger.

Als je in actie wil komen om ervan af te komen, kan een detox je helpen je lichaam een reset te geven en de opgehoopte gifstoffen te verwijderen.

Wat doet een detox?

Een bepaalde periode een detox doen, zou een aantal voordelen voor je lichaam hebben (1). Een detox kan:

 • Helpen met afvallen
 • Je meer energie geven
 • Helpen meer calorieën en lichaamsvet te verbranden
 • Helpen je vaste eetpatroon te doorbreken
 • Zorgen voor een betere nachtrust
 • Zorgen voor een stralende huid
 • Heldere en positieve gedachten geven
 • Zorgen voor een betere balans.

Als je dat zo leest, klinkt een detox als een wondermiddel. Een wondermiddel is misschien een beetje overdreven, maar het is wel een mogelijke kans om je lichaam zichzelf te laten herstellen.

Een detox houdt namelijk in dat je meer water, minder (of geen) alcohol drinkt, meer groenten binnenkrijgt en minder suiker. Je zal je een stuk beter gaan voelen, omdat je ook echt gezonder bezig bent.

Wist je dat je lichaam elke dag druk bezig is om alle gifstoffen die je binnenkrijgt uit je lichaam te filteren?

Geef je je lichaam een paar dagen of weken rust geeft, kan het die energie gebruiken om zichzelf te reinigen, uit te rusten en te resetten.

Dit zorgt ervoor dat jij straks weer helemaal opgeladen bent en al de hierboven genoemde gezondheidsvoordelen kunt ervaren.

Verschillende soorten detox

Nu hoef je geen dure sapkuur te bestellen of een detoxbehandeling, darmreinigingskuur, ontgiftingskuur, ontslakkingskuur of leverreinigingskuur te kopen.

Detoxen kun je gemakkelijk thuis zelf doen. Hoe? Door een zelf een detoxkuur te maken of recepten te volgen.

Hieronder volgen drie methoden waar ik altijd veel positieve feedback op krijg.

Detox 1: Een sapkuur

Een sappenkuur is de meest intensieve en effectieve manier van detoxen. Een sapkuur helpt daarnaast heel erg bij het afvallen.

Je kiest ervoor om 5, 10, 14 of 21 dagen zelfgemaakte groentesappen (detoxsap) te drinken. Je kunt zelf bepalen hoeveel dagen je nodig hebt om je lichaam te resetten.

Vraag jezelf af hoe (on)gezond je de afgelopen jaren hebt geleefd. Valt dit mee, dan is een sapvastenkuur van 5 dagen genoeg. Is dit heel ongezond geweest en heb je veel last van kwaaltjes, ga dan voor de 21-daagse kuur.

Het voordeel van 21 of meer dagen detoxen, is dat je langer de tijd krijgt om je vaste eetpatronen te doorbreken. Je ontdekt daardoor meestal dat je bepaalde voedingsmiddelen die je normaliter veel eet, eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Waarom een sapkuur doen?
Door het volgen van een sapkuur geef je het lichaam de kans om weer optimaal vet te gaan verbranden.

Het is aan te raden een aantal dagen van tevoren al het gebruik van suikers, alcohol, koffie en zwarte thee af te bouwen. Doe je dat niet, dan kunnen de eerste dagen van je sapkuur enorm heftig zijn!

Let er ook op dat je na de detox niet direct een portie bitterballen bestelt. Dit belast je organen enorm, waardoor je de positieve effecten van de detox snel verliest. En dat zou zonde zijn! Geef je lichaam na de sapkuur de tijd om rustig weer te wennen aan normaal voedsel.

Overweeg je een sapkuur? Je kunt de kuur volgen uit het bonusboek van het Smoothie Afslank Plan. Deze is goed vol te houden: je maakt je eigen sappen van verschillende soorten groenten.

Eén van onze deelneemsters, Diana, is je voorgegaan. Zij volgde een detoxkuur van 7 dagen om haar lichaam te ontgiften. Lees hier haar ervaring.

Detox 2: Plantaardig en schoon eten

Een tweede manier om je lichaam vrij te krijgen van gifstoffen is het volgen van een plantaardige detox. Je krijgt het beste effect als je 21 tot 28 dagen geen dierlijke producten eet.

Hoewel dierlijke producten in principe gezond zijn, mits biologisch, kost het je lichaam ook veel energie om ze te verteren. Door een periode geen dierlijke producten te eten, geef je je lichaam de tijd om de grote schoonmaak te houden.

Wat eet en drink je niet tijdens een plantaardig dieet?

 • Vlees, vis en eieren
 • Koffie
 • Alcohol
 • Zuivel
 • Zwarte en groene thee (hier zit theïne in)
 • Suiker
 • Bewerkte producten

Waar bestaat je voeding dan wél uit?

 • Groenten en fruit
 • Noten, pitten en zaden
 • Quinoa
 • Havermout en boekweit
 • Peulvruchten
 • Oliën
 • Superfoods
 • Water en verse kruidenthee

Waarom een plantaardige kuur doen?
Deze manier van detoxen is minder intensief van een sapkuur. Daarom duurt het langer voordat je lichaam zichzelf weer ‘gerepareerd’ heeft.

Wel wordt je creatiever met koken en leer je hoe je gezond én lekker kunt eten zonder dierlijke (en bewerkte) producten.

Zoals gezegd, zijn dierlijke producten wat zwaarder te verteren. Als je ze een tijdje weglaat, merk je dat je veel meer energie krijgt.

Grote kans dat je na de plantaardige detox in de toekomst vlees, vis en ei al sneller zult weglaten uit je eetpatroon.

Detox 3: Het kickstartprogramma uit het Smoothie Afslank Plan

Vind je een sapkuur of een plantaardige kuur iets te extreem? Dan raad ik je aan om het kickstartprogramma uit het Smoothie Afslank Plan te volgen.

Je vervangt hierbij gedurende 10 dagen één of meerdere maaltijden per dag door een groene smoothie.

Je andere maaltijden eet je natuurlijk en koolhydraatarm. Ook kun je elke dag gewoon een gezond tussendoortje nemen.

Waarom deze detoxkuur doen?
Als je twijfelt welke van de drie manieren je wilt doen, raad ik je aan om voor deze manier te kiezen.

Vooral als je werkt, is deze vorm van detoxen ideaal. Ook als je je favoriete stukjes vlees of vis niet wilt missen, is deze manier van ontgiften erg aangenaam.

Na de 10 dagen kun je gewoon doorgaan met het vervangen van één maaltijd per dag door de groene smoothie. Als ‘onderhoudsprogramma’.

Je integreert smoothies hierdoor in je levensstijl, waardoor je blijvend gewicht verliest.

Waar je op moet letten tijdens een detox

Wanneer je begint aan een detox, onthoud dan de volgende twee belangrijke punten:

 1. Gebruik zoveel mogelijk biologische groenten en fruit. Veel niet-biologische soorten zijn bespoten met pesticiden. Deze pesticiden zijn alsnog gifstoffen die je binnenkrijgt en zo is het hele effect van de detox weg.
 2. Gebruik geen plastic. In plastic zitten veel chemicaliën die in je eten en drinken terechtkomen en vervolgens achterblijven in ons lichaam. Drink water, sappen en smoothies daarom uit een glazen fles.

Wat zijn de symptomen van het ontgiften van je lichaam?

Wanneer je voor het eerst gaat detoxen, zal je lichaam wat ontgiftingsverschijnselen tonen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van dingen die je kunt merken tijdens het doen van een detox:

Een opgeblazen gevoel of meer gassen in je buik. Je spijsverteringkanaal heeft tijd nodig om zich aan te passen aan je nieuwe dieet. Zeker als je meer vezels eet, zorgt dat voor meer activiteit in de darmen (en de groei van goede bacteriën). Kauw je eten daarom zorgvuldig en langzaam, dat bevordert het verteringsproces.

Vermoeidheid. Moe zijn aan het begin van je detoxkuur is heel normaal. Ontgiften van cafeïne, suiker en vet voedsel kan ervoor zorgen dat je een paar moeilijke dagen doormaakt voordat je je energiek voelt. Je lichaam is heel hard aan het werk, dus hou vol! Ga op tijd naar bed en doe het wat sporten betreft wat rustiger aan.

Hoofdpijn. Als je stopt met koffie, suiker en alcohol, krijg je ongetwijfeld last van hoofdpijn. Met name ‘s middags en ‘s avonds. Drink daarom voldoende water om je hoofdpijn zo wat te verminderen.

Stemmingswisselingen. Een veelvoorkomend detoxsymptoom. Terwijl je metabolisme zich aanpast aan de verandering van je voeding, kan het zijn dat je wat chagrijniger en prikkelbaarder wordt. Vaak ervaar je na een week verbetering.

Stinkende adem of lichaamsgeurtjes. Het is niet ongebruikelijk om een sterke lichaamsgeur te hebben tijdens het detoxen. Je lichaam verwijdert namelijk niet alleen gifstoffen via je urine, je zweet ze ook uit. Hoe meer gifstoffen er in je lichaam zijn, hoe sterker je lichaamsgeur zal zijn. Drink veel water om plassen en zweten te stimuleren: je doet je lever en nieren een groot plezier.

Bronnen: Fasting: the ultimate diet? en Clinical Effects of Colonic Cleansing

Hopelijk ben je door het lezen van de bovenstaande symptomen nu niet ontmoedigd om een detoxkuur te gaan doen. Door je goed voor te bereiden, kun je een hoop symptomen al uit de weg gaan.

Begin dus nooit zomaar met een detoxkuur, maar laat je lichaam in de dagen ervoor al wennen aan de detox die je gaat doen.

Bouw dus al langzaam af met koffie, suiker, alcohol of dierlijke producten (als je de plantaardige kuur gaat doen). Neem hier en daar al een keer een smoothie om aan de smaak en structuur te wennen.

En neem tijdens de detoxkuur elke dag een koude douche: dat stimuleert het afvoeren van afvalstoffen.

Wanneer kun je het beste detoxen?

De beste periode voor een detox is in de zomervakantie. Ja, helaas… op hetzelfde moment als dat jij wilt genieten van het strand aan de Costa Brava. Maar echt, detoxen in de zomer heeft veel voordelen.

1. Omdat de temperatuur hoger is in de zomer, is het in deze periode voor ons lichaam gemakkelijker en aangenamer om te ontgiften.

2. Als het warm is, hebben we minder behoefte aan zware maaltijden. Het zal dus een stuk makkelijker zijn om bijvoorbeeld een smoothie te nemen ter vervanging van een maaltijd.

3. In de zomer ben je vrij of is het meestal een stuk rustiger op je werk. Daardoor zul je misschien wat meer tijd (en minder stress) hebben om een detoxkuur rustig te doen. Ook kun je daardoor de ontwenningsverschijnselen die je zult merken, wat beter handelen.

4. Een detox verhoogt je vetverbranding en helpt je afvallen. Dit motiveert natuurlijk extra om de detox juist nú te doen, zodat je met een goed gevoel over dat strand kunt lopen.

5. In de zomer zijn er veel verse fruit- en groentesoorten beschikbaar waardoor het geen straf is om een detox te doen. Je kunt het erg lekker maken voor jezelf!

6. In de zomer verlies je méér afvalstoffen, omdat je meer zweet door het warme weer.

Detox: probeer het eens!

Detoxen kan dus heel veel gezondheidsvoordelen hebben voor je lichaam. En om eerlijk te zijn, heb ik nog nooit een cliënt gehad die spijt had nadat hij/zij een detox gevolgd had. Ik heb letterlijk honderden mensen gehad die na een detox zeiden: ‘Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?’

Ze vertelden me dat ze bruisten van de energie en dat lichaamsvet veel sneller verdween na het doen van een detox. De meeste ervaringen leren dat je er direct meer energie van krijgt, je vetverbranding gestimuleerd wordt en je je mentaal een stuk sterker voelt.

Ik moedig je aan om eens een keer een detox te proberen. Het maakt niet uit welke detox je kiest.

Als je twijfelt welke van de drie manieren je wilt doen, raad ik je aan om voor het kickstartprogramma uit het Smoothie Afslank Plan te gaan. Het is een hele ervaring die je inzichten zal geven in je eetpatroon en daar kun je je hele leven profijt van hebben.

Zie het als een kickstart naar jouw nieuwe, gezonde levensstijl. Een levensstijl waarin jij goed voor je lichaam zorgt en het bewust geeft wat het echt nodig heeft.

Bestel hier meteen het Smoothie Afslank Plan

Lijkt het doen van een detox je na het lezen van dit artikel helemaal niks? Dat is helemaal geen probleem. Je kunt de detox-methoden zoals hierboven beschreven ook gebruiken als inspiratie voor een gezondere levensstijl.

Want daar heb je op de lange termijn toch het meest aan!

Hoe lang duurt het ontgiften van alcohol?
Het ontgiften van alcohol is iets anders dan het detoxen van je lichaam, zoals in dit artikel beschreven.

Drink je veel alcohol of heb je zelfs het idee dat je alcoholverslaafd bent, dan is ontgiften een belangrijke stap in het nuchter worden. Het ontgiften van alcohol duurt ongeveer een week, waarin je lichaam alle alcohol kwijtraakt.

Reacties (6)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Dag, is er ook door artsen geadviseerd over de effecten van detoxen? Mijn darm-lever arts en huisarts raad detoxen ten zeerste af. Zeker termen als ‘ontslakken’ komen bij darm en leverspecialisten niet voor.
  Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat detoxen goed is. De darmen hebben een eigen ontgifting en reiningsysteem en kunnen door middel van gezonde voedingsstoffen zorgen dat je darmflora weer in balans komt of blijft. Zoals bijvoorbeeld de heerlijke recepten van Jasper Alblas. Die zijn heerlijk, gezond en zorgen voor de juiste balans bij mijn darmen!

 2. Goedemorgen Jasper,
  Ik ben 9 weken geleden begonnen met eten volgens jouw receptenboeken. Ik heb beide boeken en heb ook het smoothie afslankplan gekocht. Ik wissel af met smoothies en de maaltijden uit de boeken en ben inmiddels al 8 kg afgevallen. Het bevalt met super en het is makkelijk vol te houden omdat de recepten heerlijk zijn.
  Ik ben vandaag begonnen met de detoxkuur, wil kijken of ik 5 dagen alleen sap kan drinken. Is het de bedoeling dat je gedurende de detox periode alleen het sap drinkt van de detox-smoothie die in het bonusboek staat, dus 5 dagen hetzelfde sap?

  Groeten,
  Liesbeth

  1. Hallo Liesbeth, wat een mooi resultaat 8 kilo. Super dat je de detox gaat doen, dit zal het afslanken zeker een boost geven. Je kunt voor de afwisseling ook prima af en toe een andere groentesap uit het boek gebruiken tijdens de detox. Veel succes ga zo door met gezond eten! Groet Jasper

 3. Kan men ook detoxen als men medicatie moet nemen waardoor de lever toch serieus belast is, zal de werking van die medicatie dan niet verminderen?
  Heb ooit eens van een arts medicatie gekregen voor het herstellen van de lever maar dat had wel een levercrisis tot gevolg

  1. Wij hebben dit niet eerder mee gemaakt maar let goed op als je besluit de detox te gaan doen. Bekijk per dag hoe je je voelt en of je ermee door wilt gaan. Overleg het bij voorkeur vooraf met je arts.

 4. Dag, is er ook door artsen geadviseerd over de effecten van detoxen? Mijn darm-lever arts en huisarts raad detoxen ten zeerste af. Zeker termen als ‘ontslakken’ komen bij darm en leverspecialisten niet voor.
  Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat detoxen goed is. De darmen hebben een eigen ontgifting en reiningsysteem en kunnen door middel van gezonde voedingsstoffen zorgen dat je darmflora weer in balans komt of blijft. Zoals bijvoorbeeld de heerlijke recepten van Jasper Alblas. Die zijn heerlijk, gezond en zorgen voor de juiste balans bij mijn darmen!

 5. Goedemorgen Jasper,
  Ik ben 9 weken geleden begonnen met eten volgens jouw receptenboeken. Ik heb beide boeken en heb ook het smoothie afslankplan gekocht. Ik wissel af met smoothies en de maaltijden uit de boeken en ben inmiddels al 8 kg afgevallen. Het bevalt met super en het is makkelijk vol te houden omdat de recepten heerlijk zijn.
  Ik ben vandaag begonnen met de detoxkuur, wil kijken of ik 5 dagen alleen sap kan drinken. Is het de bedoeling dat je gedurende de detox periode alleen het sap drinkt van de detox-smoothie die in het bonusboek staat, dus 5 dagen hetzelfde sap?

  Groeten,
  Liesbeth

  1. Hallo Liesbeth, wat een mooi resultaat 8 kilo. Super dat je de detox gaat doen, dit zal het afslanken zeker een boost geven. Je kunt voor de afwisseling ook prima af en toe een andere groentesap uit het boek gebruiken tijdens de detox. Veel succes ga zo door met gezond eten! Groet Jasper

 6. Kan men ook detoxen als men medicatie moet nemen waardoor de lever toch serieus belast is, zal de werking van die medicatie dan niet verminderen?
  Heb ooit eens van een arts medicatie gekregen voor het herstellen van de lever maar dat had wel een levercrisis tot gevolg

  1. Wij hebben dit niet eerder mee gemaakt maar let goed op als je besluit de detox te gaan doen. Bekijk per dag hoe je je voelt en of je ermee door wilt gaan. Overleg het bij voorkeur vooraf met je arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Afvallen in de overgang

De overgang doet veel met een vrouw. Niet alleen haar lichaam verandert, ook het gevoel van jong en vruchtbaar zijn verdwijnt. Je komt in een andere fase van je leven en je...

Post image

Top artikel

Zo viel Toos 20 kilo af!

Begin januari 2017 had Toos een afspraak bij de praktijk begeleidster van de huisarts voor een gesprek en een bloedmeting. Dit verliep minder rooskleurig dan zijn had verwacht. “De begeleidster verzocht mij...

Bekijk alle artikelen