Alles over Intermittent fasting

8794 volgers

Wat is het | Voor wie geschikt | Intermittent fasting schema’s | 16/8 schema | 5/2 schema | voordelen | nadelen | afvallen | Bodyhappiness

Intermittent fasting wint de afgelopen jaren flink aan populariteit. Steeds meer mensen vragen ons naar deze manier van eten.

Intermittent fasting is geen dieet of voedingspatroon. Het gaat niet over wat je eet, maar over wanneer je eet.

Het is een manier van eten waarin je periodes van wel eten afwisselt met (soms lange) periodes van niet eten.

Uit recente studies blijkt dat intermittent fasting positieve gevolgen kan hebben op je gezondheid. Studies rapporteerden onder andere: gewichtsverlies (3 🇬🇧, 4 🇬🇧), verbeterde insuline gevoeligheid (2 🇬🇧) en in dieren zelfs een langere levensduur (6 🇬🇧).

Of deze voordelen ook op de lange termijn standhouden is nog niet bewezen. Hoopvol zijn de meeste wetenschappers wel.

In dit artikel laten we je zien hoe intermittent fasting werkt, hoe jij ook van de voordelen kan profiteren en we laten je de mogelijke nadelen zien.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting heet officieel in het Nederlands “periodiek vasten”. (We houden in dit artikel de Engelse term aan omdat die gangbaarder is.)

Intermittent fasting houdt in dat je op bepaalde momenten van de dag of week eet, en op andere momenten helemaal niets. Op die momenten dat je niets eet, vast je dus.

Je eet bijvoorbeeld tussen 11:00 en 19:00 uur en je vast van 19:00 uur tot 11:00 uur de volgende dag. Verder op in dit artikel vind je een overzicht van de verschillende intermittent fasting schema’s die er zijn.

Tijdens het vasten mag er overigens wel water, koffie of thee worden gedronken (zonder toevoegingen).

We raden je aan op de momenten dat je wel eet, nog steeds een koolhydraatarm, natuurlijk en onbewerkt voedingspatroon te volgen. Op die manier profiteer je het meest van de voordelen van intermittent fasting.

Is intermittent fasting niet wat extreem?

Waar je gewend bent om 3 maaltijden op een dag te eten, met hier en daar een tussendoortje ga je nu naar een (heel) ander schema toe.

Bij sommige intermittent fasting varianten eet je maar 1 maaltijd per dag.

Dat is nog al een omschakeling.

Je kunt verwachten dat dit zeker in het begin echt wel even wennen is. Vooral bij de wat striktere varianten kan je last krijgen van:

 • Een verhoogd hongergevoel en meer zin in snacks (vooral suiker en koolhydraatrijk snacks)
 • Irritatie (humeurig), bibberen of zwak gevoel
 • Minder energie hebben, zeker bij intensieve activiteiten (bv. tijdens sporten)

De meeste mensen zijn na twee weken helemaal aan het nieuwe eetritme gewend. Dan nog zal je wel eens een hongergevoel ervaren, maar het is lang niet meer zo intens als in de eerste week.

Ook welke voeding je binnenkrijgt heeft een grote invloed op de mate waarin je de ongemakken ervaart. Hoe gezonder je eet, hoe minder ongemakken je na de eerste week zal ervaren.

Voor wie is intermittent fasting niet geschikt?

In theorie kan iedereen aan intermittent fasting doen. Ons lichaam kan goed omgaan met langere periodes zonder voedsel.

Toch zijn er een aantal groepen mensen die ik het liever zou afraden, deze groepen zijn:

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden / borstvoeding geven.
 • Mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad.
 • Mensen die veel stress ervaren.
 • Oudere mensen die makkelijk te weinig calorieën binnenkrijgen.

Ook mensen die zware medicijnen slikken raad ik aan eerst contact op te nemen met de huisarts voordat ze met intermittent fasting beginnen.

Intermittent fasting schema’s

Intermittent fasting houdt in dat je een bepaalde deel van de dag/week wel eet en een bepaald deel niet. Hoe lang de verschillende periodes zijn ligt aan het type intermittent fasting dat je doet.

Hier alle schema’s op een rij:

We bespreken de schema’s kort.

Het 13/11 schema

Het 13/11 schema is de meest toegankelijke vorm van vasten. In onze programma’s raden we deelnemers aan dit schema te volgen.

Je houdt je meestal al aan dit schema als je met jezelf afspreekt na het avondeten niets meer te eten.

Misschien dat het even wat moeite kost om die gewoonte aan te leren, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het erg makkelijk vol te houden.

Het 14/10 schema

Dit schema is net een stapje extra ten opzicht van het 13/11 schema. Hier merk je wel echt een impact in de ochtend.

In plaats van je ontbijt om 8 uur te eten, eet je deze vaak pas om 9 of 10 uur (zodat je in de avond voldoende tijd hebt om het avond eten te eten).

Het 16/8 schema

Dit is het meest gebruikte intermittent fasting schema ter wereld. Het wordt gebruikt door mensen die willen afvallen, maar ook door sporters en bodybuilders om optimaal resultaat te behalen.

Dit schema heeft een flinke impact op je dag indeling, eigenlijk kun je vaak pas om 11 of 12 uur je eerste maaltijd eten om in avond nog genoeg tijd over te hebben voor het avondeten.

Het 20/4 schema

Dit is een behoorlijk intens schema. Er zijn maar weinig mensen die dit schema op de lange termijn volhouden.

Bij dit schema heb je maar een tijdsvenster van 4 uur om in te eten. Meestal van 3 uur in de middag tot 7 uur ’s avonds.

Je kunt dit schema enkele dagen per week volgen om zo je calorie inname op deze dagen te beperken.

OMAD schema

De term OMAD staat voor One Meal A Day, dus één maaltijd per dag.

Eigenlijk zou je dit dus ook het 23/1 schema kunnen noemen, je vast 23 uur per dag en je eet 1 uur per dag.

Het is het meest praktische om van die ene maaltijd je avond maaltijd te maken en dan een beetje op tijd te eten (rond een uur op 5).

Dit schema is voor vrijwel niemand elke dag vol te houden, je krijgt dan meestal simpelweg te weinig voedingsstoffen binnen.

Af en toe een dag maar één maaltijd eten helpt je op een gezonde manier afvallen.

36-uur vasten

Een vast van 36 uur is niet alleen goed voor je gezondheid (zie voordelen), het is ook een hele goede training voor je wilskracht.

Met dit schema eet je op dag 1 in de avond je avondeten (tot 19 uur), dan ga je naar bed, je eet dan dag 2 helemaal niets en pas op dag 3 eet je weer om 7 uur je ontbijt. Je hebt dan 36 uur niet gegeten.

Je zal merken dat je op dag 2 in de middag wel echt een paar moeilijke momenten ervaart. Door dan niet aan de honger toe te geven, leer je dat honger vaak vanzelf weer weggaat (ook als je er niet aan toegeeft dus).

Dat is een hele belangrijke les. Als je honger hebt hoef je dus niet altijd te eten!

Het 5/2 schema

Bij het 5/2 schema eet je zelfs voor een nog langere periode niet. Je eet dan meestal zo’n 60 uur niets.

Als je er eenmaal aan gewend bent, kan dit heel fijn zijn. Je ervaart meer rust in je lichaam en je leert je hongergevoel nog beter kennen (en je laat je er niet door leiden).

Vanaf een vast van ongeveer 24 uur gaat je lichaam ook wat spieren afbreken, dat is niet zo een probleem, alleen voor mensen die juist bezig zijn meer spiermassa te kweken kan zo’n lange vast dus averechts werken.

Maar voor iedereen die niet minimaal 3 dagen per week naar de sportschool gaat om spieren te kweken is dit dus geen probleem.

Er is ook een variant van dit schema waar mensen op de 2 vast-dagen niet helemaal niets eten, maar dat ze één kleine maaltijd eten (zo’n 500 a 600 calorieën per dag).

Om-en-om

Om de dag eten en vasten is een manier van vasten waarmee je snel resultaat ziet voor gewichtsverlies.

Als je van overtollig lichaamsvet af wil komen, is het de moeite waard deze manier van vasten eens een paar dagen vol te houden en te kijken hoe dat voelt.

Daarna kun je overstappen op een wat minder extreme vorm van vasten om de verloren kilo’s er ook af te houden.

Download

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis Jaspers Boodschappenlijst.

Ontvang de lijst

De 5 voordelen van intermittent fasting

Nu je de verschillende schema’s van intermittent fasting kent is het tijd om eens te kijken naar de voordelen die het je kan brengen.

1: Intermittent fasting verhoogt de insuline gevoeligheid

Hoe minder insuline je nodig hebt, om 1 eenheid glucose uit je bloed te halen, hoe hoger je insuline gevoeligheid.

Mensen die insuline resistent zijn, hebben een hele lage insuline gevoeligheid. Dat betekent dus dat ze veel insuline nodig hebben om 1 eenheid glucose uit hun bloed te filteren.

Insuline resistentie zorgt voor een hoop gezondheidsproblemen. De bekendste is diabetes type 2. Maar ook bij overgewicht speelt insuline resistentie vaak een grote rol.

Door aan intermittent fasting te doen verhoog je dus je insuline gevoeligheid (2 🇬🇧), en dat is (heel) erg gezond.

Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat het type eten dat je eet tijdens de momenten dat je niet vast, wel zoveel mogelijk koolhydraatarm, natuurlijk en onbewerkt dient te zijn.

Als je erg veel suikers eet kan de bloedsuikercontrole juist verslechteren door minder vaak te eten.

2: Intermittent fasting verhoogt de vetverbranding.

Intermittent fasting kan je helpen afvallen. Of je wel of niet afvalt door intermittent fasting hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van het eten dat je tijdens de eet-momenten eet.

Als je daar zoveel mogelijk koolhydraatarm, natuurlijk en onbewerkt eet, dan zal je uiteindelijk minder calorieën binnenkrijgen en dus sneller opgeslagen lichaamsvet verbranden.

Ook zorgt interemittent fasting voor een verbetering van bepaalde hormoonfuncties. Je ervaart namelijk lagere insuline levels, hogere groeihormoon levels en een toename van norepinephrine (noradrenaline).

Deze leiden allemaal tot het afbreken van meer lichaamsvet voor energie (3 🇬🇧, 4 🇬🇧). Hierdoor zul je dus sneller afvallen als je overtollig lichaamsvet hebt.

Een studie in 2014 concludeert dat je met interemittent fasting alleen al in een periode van 3-24 weken tussen de 3-8% lichaamsvet kunt verbranden.

3. Intermittent fasting zorgt voor goed cholesterol

Regelmatig vasten, zoals je dat bij de intermittent fasting schema’s hierboven doet, kan een positief effect hebben op het cholesterol- en triglyceridegehalte.

In verschillende onderzoeken wordt aangetoond dat intermittent fasting de verhouding tussen LDL (slecht cholesterol) en HDL (goed cholesterol) verbetert.

Dit was zelfs zo bij mensen die er niet bewust een gezond voedingspatroon op na hielden. Met een gezond voedingspatroon zijn de effecten op je cholesterol vermoedelijk zelfs nog beter.

4. Intermittent fasting kan hart- en bloedvaten verbeteren

Uit veel onderzoeken (voornamelijk met dieren) blijkt dat intermittent fasting een flink aantal indicatoren voor hart- en vaatproblemen positief beïnvloed.

Zo krijg je een gezonder cholesterol gehalte en werkt het ontstekeningremmend. Het werkt ontsteking remmend omdat intermittent fasting oxidatieve stress in het lichaam helpen verminderen (5 🇬🇧). Oxidatieve stress zorgt voor ontstekingen in het lichaam.

Intermittent fasting kan je dus helpen aan een gezonder hart- en bloedvatenstelsel.

5. Een langere levensduur

Intermittent fasting de ultieme droom van alle anti-verouderingsgoeroes, want intermittent fasting lijkt de levensduur te kunnen verlengen.

Onderzoeken tonen aan dat je met Intermittent fasting de levensduur net zo kan verlengen als je dat met calorierestrictie kunt doen. Sommige dieren leefden zelfs tot 80% langer (6 🇬🇧). Voor de duidelijkheid, deze onderzoeken zijn gedaan en gemeten bij ratten.

Alhoewel dit niet tot levensduur verlenging bij mensen hoeft te leiden, is de kans wel groot. Zeker gezien de andere voordelen die Intermittent fasting kent.

Nadelen van intermittent fasting

Er zijn veel gezondheidsvoordelen van intermittent fasting, maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Hier een aantal mogelijke nadelen van Intermittent fasting.

Niet geschikt voor alle sporters

Omdat je (soms lange) periodes op een dag niet eet, kan je lichaam niet altijd een optimale hoeveel energie produceren.

Dit zorgt ervoor dat sporters mindere prestaties kunnen ervaren.

Dit verschilt van persoon tot persoon én van het trainings- en voedingspatroon dat je volgt. Sommige sporters melden dat intermittent fasting hun prestaties juist verbetert heeft.

Voorzichtigheid bij mensen die medicatie gebruiken

Wanneer je medicijnen gebruikt is het altijd verstandig eerst de huisarts te raadplegen. Sommige medicijnen hebben een actieve stofwisseling of volle maag nodig om goed te werken.

Teveel en verkeerd eten

Sommige mensen zien intermittent fasting als een vrijbrief om in de periodes dat ze wel eten zich vol te stoppen met ongezonde producten. Dat is niet de bedoeling en zo werkt intermittent fasting juist averechts.

Ook is het een nadeel dat sommige mensen tijdens een vast het hongergevoel niet kunnen weerstaan en daardoor in een eetbui veel ongezonde voeding eten.

Afhaakpercentage is hoog

Zeker als je één van de meer intense vormen van intermittent fasting doet is de kans groot dat je op dag 3 of 4 de handdoek in de ring gooit. Dag één lukt je nog wel op wilskracht, dag twee ook nog wel, maar daarna wordt het erg moeilijk.

Als je door dag 3, 4 en 5 heen komt wordt het overigens veel makkelijker!

Maar om niet teveel van jezelf te vragen raden we mensen aan te beginnen met een 13/11 schema, en dan rustig het aantal uur vasten op te bouwen. Zo hoeft je geen enorme verandering door te brengen, maar profiteer je toch van veel van de voordelen.

Onderzoeken zijn nog in volle gang

De positieve resultaten van intermittent fasting zijn veelbelovend, en persoonlijk ben ik van mening dat er voor veel mensen veel te halen is.

Echter een kanttekening die ik moet maken is dat veel van de onderzoeken gedaan zijn bij dieren, niet bij mensen. Er is onderzoek bij mensen nodig om de voordelen echt hard te kunnen maken.

Ik raad je aan om totdat er meer duidelijkheid is, intermittent fasting zelf eens uit te proberen (minimaal 2 weken) en dan zelf te ervaren wat het met je doet.

Zo begin je met intermittent fasting

Om te beginnen met intermittent fasting heb je niets nodig. Voordat je begint raad ik je wel aan over de volgende vragen na te denken.

 1. Wat is je doel met intermittent fasting? (is het meetbaar?)
 2. Verwacht je het schema dat je je voorneemt te gaan doen vol te houden?
 3. Val je niet in één van de risicogroepen?

Ik moedig je aan te beginnen met intermittent fasting, maar als je begint, spreek dan wel met jezelf af dat je het minimaal 2 weken gaat doen (liever een maand).

De eerste paar dagen zal het wennen zijn en is het meestal niet fijn. Pas na verloop van tijd krijg je het onder de knie en ga je de voordelen voelen.

Wat je ook doet, het allerbelangrijkste is dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt.

Intermittent fasting en Bodyhappiness

In het Bodyhappiness programma leer je een gezonde manier van eten en leven. Intermittent fasting is een onderdeel daarvan.

Door het Bodyhappiness programma te volgen zorg je er ook voor dat je op de eetmomenten ook lekker en gezond kunt eten. In het programma vind je namelijk meer dan 200 recepten van enkel natuurlijke en onbewerkte voeding.

Door het Bodyhappiness programma te volgen verbrand je al je overtollig lichaamsvet, krijg je meer energie en verbeterd je algehele gezondheid.

Meer informatie over het Bodyhappiness programma

Het is onze missie om jou te helpen gezonder te leven terwijl je nog steeds heerlijk kunt genieten van je eten (en je leven). Geen strenge regels, maar handige richtlijnen en technieken.

Podcast over Intermittent Fasting 

Mijn collega en voedingscoach Anita en ik hebben een podcast opgenomen waarin we onze ervaringen delen over Intermittent Fasting.

Luister het gesprek hier: 

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (132)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Angeles
  op 11 mei 2021 om 21:34 zegt

  Vorig jaar in juli zijn we begonnen met koolhydraatarm dieet met als basis de informatie op deze site. Ik ben daardoor 7 kilo afgevallen. Daarna zijn we wat minder streng geworden, maar doordeweeks eten we nog steeds op deze manier en in het weekend zijn we wat losser. Daardoor heb ... weer twee kilo terug gekregen helaas. Ik sport iedere dag en varieer met wandelen en/of joggen, spinning en oefeningen met gewichten. Graag zou ik nog 4 kilo af willen vallen en mijn buik is nog steeds niet plat. Het lukt niet ook al houd ik me weer wat strenger aan het dieet ook in het weekend. Nu heb ik het intermittent fasting toegepast, maar helaas zonder resultaat. Ik deed 16/8 en tijdens het vasten dronk ik alleen water, dus geen koffie of thee of citroen in het water, nix. Wat te doen? Ligt het aan de hormonen? Ik zit in de overgang maar heb geen klachten behalve dit 🙂

 2. Ellen
  op 2 mei 2021 om 10:33 zegt

  goedemorgen, ik ben aan het overwegen om te starten met IF, maar heb nog wel een paar vragen. Moet je IF combineren met koolhydraatarm eten als je wil afvallen of kan ik ook gewoon aardappels en brood blijven eten? Of kan ik het combineren door een paar dagen koolhydraatarm te eten en ... paar dagen gewoon “normaal” mijn aardappels, pasta en brood te eten?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 10 mei 2021 om 16:23 zegt

   Hallo Ellen, Voor ons is het eten van onbewerkte natuurlijke voeding met niet te veel koolhydraten de basis. IF kan een mooie toevoeging zijn, maar komt niet in plaats van minder koolhydraten eten.

 3. Ik ben nu twee weken bezig met IF en vind het prima vol te houden. Wel ben ik nog zoekende naar wat ik het best kan eten als ik mijn vastenperiode breek. Momenteel eet ik maiswafels omdat ik erg behoefte heb aan “vast”voedsel. Wat zou jij aanraden om als eerste ... te eten?

  1. Super dat je bezig bent met IF. Mijn advies is om vooral te eten waar jij behoefte aan hebt en verzadigd van raakt, dit verschilt per persoon. Als maiswafels eten goed voelt na je vast is dat prima, boekweitcrackers zou een ander soortgelijk alternatief zijn dat mijn voorkeur krijgt. Verder ... variatie belangrijk dus misschien kun je naast wafels/crackers nog iets vinden dat je prettig vindt en het daarmee af wisselen. Een groene smoothie, havermout of een omeletje zou je mee kunnen experimenteren.

 4. Angeles
  op 11 mei 2021 om 21:34 zegt

  Vorig jaar in juli zijn we begonnen met koolhydraatarm dieet met als basis de informatie op deze site. Ik ben daardoor 7 kilo afgevallen. Daarna zijn we wat minder streng geworden, maar doordeweeks eten we nog steeds op deze manier en in het weekend zijn we wat losser. Daardoor heb ... weer twee kilo terug gekregen helaas. Ik sport iedere dag en varieer met wandelen en/of joggen, spinning en oefeningen met gewichten. Graag zou ik nog 4 kilo af willen vallen en mijn buik is nog steeds niet plat. Het lukt niet ook al houd ik me weer wat strenger aan het dieet ook in het weekend. Nu heb ik het intermittent fasting toegepast, maar helaas zonder resultaat. Ik deed 16/8 en tijdens het vasten dronk ik alleen water, dus geen koffie of thee of citroen in het water, nix. Wat te doen? Ligt het aan de hormonen? Ik zit in de overgang maar heb geen klachten behalve dit 🙂

 5. Ellen
  op 2 mei 2021 om 10:33 zegt

  goedemorgen, ik ben aan het overwegen om te starten met IF, maar heb nog wel een paar vragen. Moet je IF combineren met koolhydraatarm eten als je wil afvallen of kan ik ook gewoon aardappels en brood blijven eten? Of kan ik het combineren door een paar dagen koolhydraatarm te eten en ... paar dagen gewoon “normaal” mijn aardappels, pasta en brood te eten?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 10 mei 2021 om 16:23 zegt

   Hallo Ellen, Voor ons is het eten van onbewerkte natuurlijke voeding met niet te veel koolhydraten de basis. IF kan een mooie toevoeging zijn, maar komt niet in plaats van minder koolhydraten eten.

 6. Ik ben nu twee weken bezig met IF en vind het prima vol te houden. Wel ben ik nog zoekende naar wat ik het best kan eten als ik mijn vastenperiode breek. Momenteel eet ik maiswafels omdat ik erg behoefte heb aan “vast”voedsel. Wat zou jij aanraden om als eerste ... te eten?

  1. Super dat je bezig bent met IF. Mijn advies is om vooral te eten waar jij behoefte aan hebt en verzadigd van raakt, dit verschilt per persoon. Als maiswafels eten goed voelt na je vast is dat prima, boekweitcrackers zou een ander soortgelijk alternatief zijn dat mijn voorkeur krijgt. Verder ... variatie belangrijk dus misschien kun je naast wafels/crackers nog iets vinden dat je prettig vindt en het daarmee af wisselen. Een groene smoothie, havermout of een omeletje zou je mee kunnen experimenteren.

 7. Cynthia
  op 6 maart 2021 om 14:29 zegt

  Zora, Welke app is dat

 8. Ik doe de 18/6 methode. Ik eet na het avondeten niet meer en de volgende dag pas bij de lunch. Koffie/thee/water is prima. Hoe is dat om in de ochtend een citroen te persen en met warm water te drinken?

  1. Je kunt onderzoeken hoe het voelt als je dat doet. Verandert er iets in je energie/afvallen/stoelgang? Ik hoor het graag!

 9. Johannes
  op 5 maart 2021 om 14:15 zegt

  Beste Jasper, Dank voor je prima informatie! Ik volg nu bijna 6 weken het 16:8 schema. Het is goed vol te houden. Inmiddels ben ik 3,5 kg afgevallen. Ik zit nog niet op mijn streefgewicht. Kan ik gewoon doorgaan met dit schema, of is het raadzaam om na een tussenperiode van bijvoorbeeld ... maand het schema van 16:8 weer op te pakken? Dank voor je hulp!

  1. Hoi Johannes, super om te horen dat het IF je zo goed bevalt en het je helpt bij het afvallen. Het beste kun je er echt een leefstijl van maken. Als 16:8 teveel is en niet praktisch om vol te houden voor de lange termijn dan zou je kunnen onderzoeken ... er met je gewicht gebeurt als je er bijvoorbeeld 13-14 vasten per dag van maakt. Veel succes!

 10. Beste Jasper, Hartelijk dank voor alle nuttige informatie mooi op een rijtje. Was even benieuwd t.a.v. het volgende: 1) Is het idee dat je op een zeker moment weer stopt met het intermittent fasting schema (tijdelijk dus), of is het de bedoeling om er een way of living te maken voor altijd? 2) ... kun je intermittent fasting combineren met uitgaan en het nuttigen van een biertje, al dan niet alcoholvrij? Bedankt, Gr. Tim

  1. Dank voor je bericht en vragen Tim. IF is inderdaad bedoeld om er een leefstijl van te maken. Als 16:8 of een dag vasten per week bijvoorbeeld te lastig is om vol te houden, zou mijn advies zijn om het kleiner te maken en gewoon 13-14 uur per dag niets ... eten en je lichaam rust te geven zodat je het wel kunt volhouden op de lange termijn. Bier drinken breekt je vast maar je zou de dag nadat je bier gedronken hebt bijvoorbeeld 36 uur kunnen vasten om je lichaam te helpen herstellen. Veel succes!

 11. Hallo, Ik ben begonnen met de 16/8 methode, nu 10dagen geleden en het lukt heel goed. Nu zou ik dit graag combineren met 1x om de 2 weken 36 uur te vasten. En daarna verder gaan met 16/8. Is dit aan te raden of heeft dit geen meerwaarde? Grtjs Cynthia

  1. Of het voor jou een meerwaarde heeft kun je het beste testen door het een paar keer te doen en zelf te ervaren wat het met je doet. Veel succes!

 12. Het helpt om een app te downloaden die je vasten bijhoudt. Ik doe al 3wk OMAD en dat gaat supergoed! Ik val ongeveer een half kilo per week af. De app stuurt je ook een melding wanneer je moet drinken. Super handig!

  1. Wat een mooi tip Zora, ik kan me voorstellen dat dat prettig is. Dank je wel!

 13. Ik eet normaal tussen 9 en 10 uur ontbijt en warm eten om 15,30 daarna niks meer , dus als ik om 10 uur ontbijt en om 15,30 voor het laatst eet telt dit dan ook want dat zou 18/6 zijn of moet ik perse het ontbijt overslaan of maakt ... niet uit, want het gaat toch om de uren waarin je niet eet ?

  1. Dit is een prima ritme als dat voor jou werkt Christine, het maakt niet uit welke maaltijd je overslaat, het gaat inderdaad om de uren die je wel en niet eet.

 14. Hoi, Ik heb twee vragen: Ik sport altijd ‘s avonds na mijn werk. Kan ik tijdens het intermittent fasten beter voor of na het sporten eten? En de twee vraag: Ik drink wel eens een RedBull sugarfree in de ochtend, mag dit ook niet meer tijdens intermittent fasten?

  1. Je doet er goed aan om het beiden uit te proberen Nicky en te ervaren wat jij prettiger vindt. Onderzoek waar je het meest efficiënt bij traint en kies daarvoor. Met RedBull breek je inderdaad je vast dus als je wilt vasten doe je er goed aan om dat achterwege ... laten.

 15. Morgen, 3 weken geleden, begonnen met if 20:4 icm khda eten in mn eetraam. En het voelt heerlijk! Dag 3 en 4 flinke koppijn gehad maar das t afkicken vd suikers. Week 1: -3kg! Week 2: -2kg Deze week ook 20:4 gedaan. Donderdag mn eetraam na 3 uurtjes om 19:00 ... met t voornemen een 24uur vast voor t eerst te proberen… vrijdagavond 19:00…. alles voor mn keto maaltijd ligt in de koelkast, evenals kwark, eieren en zaden en noten in huis. Maar zo geen honger, zelfs geen trek…. Ik heb m’n fasting doorgetrokken tot vandaag 17:00 46uur fasting!! Had t nog langer kunnen volhouden maar vond t voor een if beginneling wel mooi zat! Eerst een eiwitshake genomen en 2 uurtjes later een lichte keto maaltijd. Drink water en groene en kruiden thee. Mn eetraam is weer gesloten om 20:00 en ik ga heerlijk verder met 20:4. Misschien einde vd week weer een dagje 24uur 🙂 Maandag weer wegen! Ben benieuwd. Maar deze levensstijl voelt, tot nu toe, al heel fijn!

  1. Mooi dat je aan het onderzoeken bent wat voor jou hier prettig in voelt San. Ga zo door!

 16. Cees Lok
  op 6 januari 2021 om 11:24 zegt

  Hoe meer ik er over lees, des te enthousiaster ik ga worden en wil gaan beginnen aan het 16/8 schema. Nu ga ik 2 tot 3 dagen op de (race)fiets naar mijn werk. Totaal is dat bijna 60 km. Kom je dan ‘s ochtends geen energie tekort omdat je niets gegeten hebt.

 17. Hallo Jasper, Ik ben 60 en heb diabetes 2 en een te hoge bloeddruk. Ik wil eigenlijk geen medicijnen maar m’n huisarts wil er een aantal voorschrijven. Ik wil echter eerst proberen via gezonde voeding en meer bewegen (hardlopen voornamelijk) mijn glucosewaarden naar benden te krijgen en mijn cholesterol balans ... herstellen. Nu las ik een aantal artikelen over intermittent fasting en wil ik beginnen met drie fagen twee maaltijden/eetmomenten i.p.v. drie en de vier werkdagen gewoon bij drie blijven. Ik wil dat doen voor de gezondheidsvoordelen, niet echt voor afslanken. Ik ben 190 cm en weeg 87 kg. Is dat een goed start schema of adviseer je iets anders. Ik hoor het graag

  1. Hallo Hans, mooi om eerst via gezonde voeding en bewegen te onderzoeken wat je kunt doen om je bloedsuikerspiegel en bloeddruk weer op peil te krijgen. Het schema dat je voorstelt klinkt goed, je doet er goed aan om het ook te overleggen met je huisarts. Hou dagelijks bij hoe ... je voelt, onderzoek de verschillen en doe over een maand of 6 weken weer een check bij de huisarts. Veel succes!

 18. Sandra Groeneveld
  op 8 december 2020 om 19:46 zegt

  Ik doe 16/8 mag ik na 20.00 uur wel een glas gingerale zonder suiker ?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:21 zegt

   Nee dat zou ik niet aanraden. Probeer niks meer te eten of drinken waar zoetstoffen in zitten. Een kop thee is een beter alternatief.

 19. Het 14/10 schema wil ik graag gaan proberen. 10.00 ontbijt. Mag dit ook later? Naar 11.00? En hoelaat s’avonds eten dan? En vanaf dan niet?! En 10.00/11.00 is het ontbijt? Maar vanaf welk tijdstip is dan lunch? Of niet? Of is het 2 x per dag eten? Ontbijt en ... eten? En hoelang ga je deze methode volgen voor je resultaat ziet? Wil daarna wel naar de 16/8 overgaan mist deze 14/10 goed bevalt. Mvg, Miranda

  1. Prima om 14/10 aan te houden, ontbijt zo laat als jij wilt en eet je volgende maaltijden in de komende 10 uur, de tijdstippen maken niet uit, luister vooral naar je lichaam en eet wanneer jij honger hebt. Idealiter eet je 3 uur voordat je gaat slapen niet meer dus ... daar rekening mee in je schema. Wanneer je resultaat ervaart verschilt per persoon, ik raad je aan lekker aan de slag te gaan en te onderzoeken wat het voor je doet. Als je merkt dat 14/10 goed gaat, kun je een stapje verder gaan naar 16/8 veel succes!

 20. Hallo ik doe me met 16/8 en mijn vraag is hoe veel kg kan ik kwijt raken door 2 manden te bleven doen aan die dieet want ik ben nu 72kg ik wil graag 55kg worden hoe lang zal ik het moeten volgen?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:23 zegt

   Hallo Sivana, dat wisselt echt heel erg per persoon en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Voor veel mensen is 0.5 tot 1 kilo per week afvallen mooi.

 21. Hallo Jasper, Ik ben nu 3 weken bezig met de 16/8 en werkt super. Maar heb vaak enorme hoofdpijn de laatste week. Komt dit vaker voor?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:24 zegt

   Wat goed dat je al 3 weken bezig bent! Hoofdpijn kan te maken hebben met afvalstoffen die vrij komen in het lichaam. Heb je het idee dat de hoofdpijn wel minder wordt? Zorg ervoor dat je echt voldoende water drinkt.

 22. Als ik de 16/8 doe en vast van 18:00 tot 10:00 . Is het dan fout om 3 x te eten ? Koolhydraat arm dan . Ik ben bang dat ik te weinig eet en honger ga krijgen .

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:25 zegt

   Voor veel mensen zijn 3 maaltijden in die periode inderdaad heel mooi. Maar kijk vooral naar hoe het voelt voor jou. Krijg je toch honger tussendoor? Neem dan vooral een snack.

 23. Ik wik heel graag voor juni wat kilo’s kwijt zijn. Ik ben een vrouw van 39 jaar weeg nu 85kg en ben 168cm lang. Moeder van twee kinderen en lange onregelmatige werkdagen. Met eigenlijk nooit echt een honger gevoel. Welk schema kan ik het beste volgen (zonder dat de kinderen ... echt oo gaan merken) maat ik wel afval. En wat verstaan jullie onder gezonde voeding? Kan ik bijvoorbeeld 11;00 bruin brood met kaas eten en rauwkost erop. En dan avond eten aardappels groente vlees / rijst vlees groente of een pasta eten?

  1. Hallo Patricia, mooi dat je de tijd neemt om voor juni wat kilo’s kwijt te raken. Je kunt beginnen met na de avondmaaltijd niets meer eten tot het ontbijt de dag erna. Laat daar in ieder geval 13 uur tussen en bouw dat langzaam uit op jouw tempo naar 16 ... per dag niets eten als dat goed voor je voelt. Ik raad je aan om dit artikel te lezen over gezonde voeding, daarin vind je alle belangrijke informatie. Veel succes.

 24. Hoi Jasper, grappig om over dit ‘intermittent fasting]’ te lezen.Ik zeg ‘grappig’ omdat ik dit zelf al jaren deed, zonder er ooit iets over gelezen of gehoord te hebben. Het was mijn manier om af te vallen en op gewicht te blijven na jaren al van alles geprobeerd ... hebben. Dit terwijl iedereen om me heen maar riep dat het slecht voor je is, en allerlei adviezen gaf hoe het wel zou moeten…dus 3 tot 5 (kleine) maaltijden per dag minimaal en geen maaltijd overslaan. Door omstandigheden ben ik van mijn ritme afgeweken en langzaam kwamen de kilo’s er weer bij.Toevallig bij jou terecht gekomen, ik volg je al een aantal jaar en heb bijna al je je (e-)boeken, maar het gewicht blijft schommelen en de laatste kilo;s willen maar niet….en dan lees ik over intermittent fasting…’hey! Dat is mijn manier, alleen heeft het nu een naam…en …’vasten’ mag dus wel en is nog gezond ook’. Ik noemde het gewoon maaltijden overslaan en voor of na een bepaalde tijd niet eten en dat ga ik nu ook weer doen, enig verschil: toen niet koolhydraatarm en nu wel. Dus een beetje van mijzelf en een beetje van Jasper 🙂 Dankzij jullie artikel over intermittent fasting!

 25. Dank voor dit uitgebreide artikel Jasper. Ik (man, 41, sportief) heb me onlangs eens ingelezen in deze methode en ben afgelopen maandag cold turkey begonnen met intermittent fasting. Ik hanteer het 16/8 model waarbij ik tussen 19:00 en 11:00 enkel water en thee (al dan niet met ontgeurde kokosolie) tot ... neem. Tussen 11:00 en 19:00 neem ik omstreeks 11:00 uur een bak kwark met fruit, omstreeks 13:30 een lichte lunch (brood met tonijn of kipfilet) en omstreeks 18:00 uur een volwaardige avondmaaltijd. Waar ik de eerste dag echt nog naar de klok aan het kijken wat of ik al mocht eten valt mij na 5 dagen op dat dat veel minder het geval is. Hongergevoel is er af en toe wel maar na wat drinken wordt dat snel verdrongen. Ik was bang dat ik het lastig zou trekken (want gek op ontbijt!!) maar valt me alles mee. Ook de combinatie met sporten (krachttraining) is goed te doen. Resultaat vanmorgen op de weegschaal: van 97kg op maandag naar 94,7 op vrijdag. Ik heb me voorgenomen dat ik de teugels in de weekenden wat laat vieren en me af en toe een dagje oude stijl gun, maar verder is dit wel een blijvertje denk ik.. 🙂

 26. Hoi. Word met intermittent fasten aangeraden om koolhydraatarm of beperkt te eten? Of kun je gewoon ‘normaal’ eten? Gezond natuurlijk

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:37 zegt

   Het ligt eraan wat jouw doel is. Gezond eten is natuurlijk voor iedereen aan te raden. Als je wat vet wilt verliezen raden wij aan om koolhydraatbeperkt te eten. Dus wel de gezonde koolhydraten, maar wat minder.

 27. Laura de Jong
  op 15 november 2020 om 11:57 zegt

  Ik wil 16/8 doen.. maar heeft het zin als ik een late dienst heb, dat ik dan pas mijn wekker zet om 11uur in de ochtend? Of moet je tijdens het fasten ook echt wakker zijn? Komt afentoe een keer voor. Maar ik denk dat de verbranding niet zo hoog ... als je slaapt..

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:38 zegt

   Het kan prima als je slaapt inderdaad bij een late dienst. Geen probleem!

 28. Hallo, ik heb al heel wat jaren de 8/16 methode gedaan en wil beginnen met de “om-en-om” methode. Maar wat als het een dag niet uit komt vanwege een sociale verplichting op een vasten dag? Is het belangrijk om de vasten dag aan te houden? Of kan je de ... dag je vastendag maken zodat je dan 2 dagen achter elkaar een eet dag hebt? En als je deze methode doet dan valt de vasten dag elke week op een andere dag. Zou je deze methode ook elke week op de zelfde dag kunnen doen? Bijvoorbeeld: maandag, woensdag en vrijdag = vasten en de andere dagen normaal eten. Alvast bedankt voor je antwoord.

  1. Je kunt het vasten naar je eigen situatie inplannen. Probeer een vaste routine te creëren maar maak het ook leuk voor jezelf en wees flexibel als er eens iets sociaals tussendoor komt.

 29. Hallo, Wij hebben ons voorgenomen om dit de komende twee weken uit te proberen. Wij vragen ons af of het nemen van een eiwitshake gezien wordt als een maaltijd of als drinken? Groet!

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:40 zegt

   Een eiwitshake wordt inderdaad gezien als maaltijd.

 30. Lange duur vaste met varierend tijden. dus een keer omad andere keer 20/4 andere keer 16/8 alleen heb nu een tijd omad gedaan en 20/4 waarvan 1 keer 46 uur onaangebroken gehaald. Nu zit ik op een gewicht al 1 week en dat schommelt. Ik sport er niet bij en ... nog zeker 10 kg overgewicht. Wat raad je aan?

  1. Soms heb je even een plateau bereikt en duurt het een tijdje voordat je verder gaat afvallen, dat is prima. Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft en maak het zo leuk en makkelijk mogelijk voor jezelf. Waar voel jij je het beste bij? Kies daarvoor, en hou ... Je zou daarnaast bijvoorbeeld meer kunnen gaan bewegen of wandelen. Probeer een manier en balans te vinden die je voor altijd vol kunt houden. Veel succes!

 31. Hallo, Beste mag je tussen 11.00 en 18.00 uur tussen in friut/groene eten. Mvg

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:48 zegt

   In de periode waarin je eet kan dat inderdaad. Tijdens het vasten eet je niks, ook geen fruit en groente.

 32. Hoi, vraagje Mag je bv dag 1 methode 13/11 proberen , dag 2 14/10, dag 3 13/11 of is het de bedoeling dat je altijd dezelfde methode vasthoudt voor enkele dagen?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 09:58 zegt

   Ja dat kan zeker! Het hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Kijk vooral naar wat goed voelt voor jou. Sommige dagen heb je misschien wat eerder trek dan andere dagen en dat is helemaal goed.

 33. Is het ook mogelijk om het schema van 16/8 te doen voor 5 dagen. En dan 2 dagen wel te ontbijten? Dit ivm mijn werkzaamheden. Of gaat het effect dan helemaal verloren?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 10:02 zegt

   Ja dat kan zeker! Iedere dag waarom je het lichaam meer tijd geeft om niet met de vertering bezig te zijn is mooi meegenomen. Het is niet zo dat het effect verloren gaat als je het niet alle dagen doet.

 34. Hallo Jasper. Ik en mijn vrouw zijn begonnen aan het 16/8 schema. Ik moet zeggen: het gaat ons goed af. Nu heb ik wel een praktische vraag bij dit schema: wat als er op een dag een onverwachte wijziging in het tijdschema komt? Als je bv in het weekend plots een ... voor een etentje krijgt, buiten de eetperiode. Hoe compenseer je dat? Je kan moeilijk heel je tijdschema opschuiven omwille van dat ene etentje. Of toch?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:03 zegt

   Wat mooi om te horen dat het jullie goed afgaat! Het is echt niet erg als er een dag is waarom je het schema niet helemaal volgt. Het is ook heel mooi als je het 5 of 6 dagen in de week toepast. Maak je er dus vooral niet druk ... en pas het schema de volgende dag gewoon weer toe.

 35. Hallo, als ik wel een ontbijt wil behouden, kan ik dan de lunch overslaan. Dus 8 om uur ontbijten en dan om 18 uur ‘s avonds weer eten ?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:10 zegt

   Dat werkt helaas niet helemaal, het gaat namelijk om het aantal uur waarin je niet eet in een aaneengesloten periode. Je zou wel het ontbijt om 11.00 kunnen nemen bijvoorbeeld en dan om 18.00 uur het diner.

 36. Hoe lang mag ik vasten achter elkaar bij de 16/8 methode?

  1. Als je de 16/8 methode volgt, eet je 16 uur per dag niets.

 37. Hoe kan ik IF het beste combineren met volleybaltrainingen? Deze zijn tussen 19.00 en 22.30 uur ‘s avonds. Ik ontbijt eigenlijk nooit en mijn lunch sla ik ook wel is over. Heb je tips?

  1. Je zou dan 1,5 uur voor de training een maaltijd kunnen eten en daarna nog een eiwitrijke snack of maaltijd en bijvoorbeeld kunnen eten tussen 16:00 en 23:00.

 38. Heb al veel geprobeerd,maar tot nu toe zonder enige resultaat,wil me daarom wenden tot if. Heb al jaren geen contact meer met huisarts om persoonlijke reden. Heb een aangeboren schildklierafwijking ,mag en kan dit dan?

  1. Als je een schildklierafwijking hebt doe je er goed aan om IF met een arts te overleggen voordat je er aan begint. Wellicht kun je contact opnemen met een andere huisarts of een arts in het ziekenhuis om advies vragen. Veel succes.

 39. Hallo, ik wil graag 20-4 eens proberen Maar ik moet normaal 1500 calorieën opeten. Moet ik dan tijdens mijn eetraam van 4 uur die 1500 calorieën opeten ? Of hoe moet het ?

  1. Je hoeft niets, je kunt ermee gaan experimenteren hoe het voelt om 1500 calorien te eten in die 4 uur tijd. Veel noten, zaden, eiwit- en vetrijke voedingsmiddelen met veel groente eten kan daarbij helpen, of een smoothie met noten en en eiwitpoeder bijvoorbeeld. Onderzoek wat er gebeurt als je ... 1500 cal eet, en hoe je je voelt als je minder eet. Kijk ook wat het voor een invloed heeft op je energie, gewicht, slaap, stoelgang etc.

 40. D’Haen Debby
  op 21 september 2020 om 10:10 zegt

  Ik ben nu 2 maand bezig met 16/8 Ben momenteel 2 kg kwijt. Is teleurstellend of doe iets fout?? Mvg Debby

  1. Het hoeft zeker niet iets te zijn dat je fout doet, 2 kilo is een mooi aantal. Als je elke maand een kilo afvalt weeg je volgend jaar heel veel minder. Ik zou zeggen, ga zo door, neem je tijd en maak het zo leuk en lekker mogelijk voor jezelf!

 41. Ik ben begonnen met14/10. Dat gaat goed. Wanneer is een goed moment om over te stappen naar een volgend schema, bijv 16/8?

  1. Fijn dat 14/10 goed gaat. Wanneer jij er klaar voor bent kun je een stap verder gaan Constance, neem de tijd. Je zou ook eerst nog naar 15/9 kunnen gaan. Ga zo door!

 42. Monique Raas
  op 3 september 2020 om 15:27 zegt

  Kan je ook s morgens sporten zonder dat je eerst eet?

  1. Zeker, onderzoek voor jezelf hoe dat voor jou voelt en of je efficient traint zonder gegeten te hebben, dit verschilt per persoon.

 43. Graag zou ik willen weten , als he 12.00 uur mag eten , mag je daarvoor gaan sporten.

  1. Ja hoor je kunt prima op de nuchtere maag sporten.

 44. Angelique
  op 2 september 2020 om 07:22 zegt

  En hoe zit t met groene thee? Mag dat ook tijdens de vast?

  1. Omdat groene thee een opwekkend effect heeft en de spijsvertering beïnvloedt krijgt het niet de voorkeur. Kies het liefst voor water drinken tijdens je vast.

 45. Angelique
  op 2 september 2020 om 07:20 zegt

  Ik eet eigenlijk zo weinig mogelijk suiker omdat ik daar heel gevoelig voor ben. Dan wordt ik moe en heeft rot effect op mijn hormonen. Werkt imf da N averechts?

  1. Super dat je zo min mogelijk suiker eet Angelique. IMF vermindert de behoefte aan suiker, dus is een mooie aanvulling.

 46. Hoi Jasper, Ik ben nu sinds een paar weken met IF aan het experimenteren en het bevalt me goed tot nu toe. Ik lees alleen veel over koolhydraatarm eten in het eetvenster, wat versta jij daar onder? Wat is de ideale verhouding koolhydraten/eiwitten/vetten bij IF als je wilt afvallen? Mvgr. Janienke ...

  1. Je kunt wat spelen met die verhoudingen, afhankelijk van hoeveel je wilt afvallen, je lichaamstype en hoeveel je beweegt. Zorg ervoor dat je voeding voro 10-30% bestaat uit koolhydraten, 20-40% uit eiwitten en 40-60% uit vetten. Wij houden bij onze programma’s 1 maaltijd met langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, ... of zoete aardappelen aan, 1 stuks fruit per dag en zoveel groenten als je wilt.

 47. Dominique
  op 21 augustus 2020 om 12:31 zegt

  Ik kies de16/8 methode maar nam vroeger bij mijn ontbijt een aantal vitamines in, wanneer moet ik die nu nemen? Pas als ik mijn eerste maaltijd nuttig of mag ik dat bij het ontwaken doen samen met water of kruidenthee en doorbreekt dit het vasten niet?

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:35 zegt

   Super dat je de 16/8 methode doet! Je kunt de supplementen inderdaad bij de eerste maaltijd nemen, als deze bij een maaltijd ingenomen moeten worden. Anders is het ook prima om ze gewoon in de ochtend meteen met water te nemen.

 48. Wanneer je 2 maaltijden op een dag gaat eten in het schema 16/8. Zijn de porties die je eet dan groter. Hoeveel calorieën ongeveer moet een portie zijn.

 49. Ik heb een zware maag Ik kan niet langer dan 3 uren niet eten. Ik krijg dan pijn in me maag en hoofdpijn. Hoe kan ik het beste vasten?

  1. Als je weet dat je vasten lastig vindt maar het toch graag wilt proberen, bouw het dan langzaam op met 13 uur niet eten per dag, en bouw dat op een rustig tempo op naar 14 tot 16 uur. Ga stap voor stap en voel goed of het voor jou ... is of niet.

 50. Beste Jasper. Wat ik tegenwoordig het liefst doe is, rond 12:00 uur een warme maaltijd eten met extra eiwitten en dan tot de volgende morgen niet meer eten. Wat ik wel tussendoor neem is koffie en groene thee (uiteraard zonder suiker) en bij een “flauw” gevoel, een kopje bouillon, zonder ... toevoegingen. Ik krijg nl. enorme behoefte aan zout, maar ik twijfel nu of dat het vasten niet verstoort. Wat denk jij? Hartelijk bedankt voor je duidelijke uitleg.

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:44 zegt

   Klopt het dat je dan 1 maaltijd per dag eet Marja? Dat is voor de meeste mensen wat te weinig. Het lichaam heeft gewoon ook voldoende voedingsstoffen nodig. Waarom zou je niet 2 maaltijden per dag eten?

 51. Kun je het ook doordeweek wel doen en in het weekend niet? Of heeft het dan geen effect?

  1. Je kunt het beste zelf uitproberen wat het voor jou doet als je het zo inricht en vanuit daar bepalen of het iets voor je betekent en je je er goed bij voelt. Veel succes!

 52. Wat mag je drinken op de dagen dat je vast?

  1. Koffie, thee, water en je kunt dit best eens aanvullen met groentesappen, groene smoothies, kefir, kombucha of kokoswater.

 53. Ik wil graag if doen 12/8 Dus eten van 12u smiddags tt 20u en dn niets meer. Maar tijdens de uren van het vasten mag er dan wel gedronken worden ? Koffie smorgens en de rest water ?

  1. Ja, water, kruidenthee en zwarte koffie kun je gewoon drinken, deze doorbreken je vast niet.

 54. Sabine de Poorter
  op 24 juli 2020 om 07:31 zegt

  Mag je ook fruit en yoghurt eten in de loop van de dag ?

  1. Het is prima om fruit en yoghurt te eten in de uren dat je eet. Als je af wilt vallen doe je er goed aan om het gebruik van fruit te beperken tot 1 stuks per dag en yoghurt tot 3x per week. Veel succes!

 55. Graag zou ik beginnen met IF, in de 16/8 variant. Geen ontbijt zie ik echter erg tegenop, kan ik evt wel een groene smoothie nemen?

  1. Super dat je gaat beginnen met IF Sabine. Je kunt ook ontbijten en de avondmaaltijd eerder eten, dus rond een uur 16:00 of 17:00. Een groene smoothie is een ontbijt en dat onderbreekt je vast. Je zou ook kunnen starten met 14 uur niet eten tussen het diner en ... ontbijt en het vasten vanuit daar uit kunnen bouwen.Probeer verschillende dingen uit en kijk wat het beste bij je past. Veel succes!

 56. Graag wil ik het boodschappen lijst

  1. De boodschappenlijst kun je hier downloaden Maria. Veel plezier ermee!

 57. Ik deed tot aan mijn zwangerschap altijd de 16/8 variant. In mijn eerste trimester moest ik serieus soms in de nacht opstaan om te eten (vanwege de misselijkheid en de lage bloedsuikerspiegel). Nu in mijn tweede trimester doe ik de 13/11 variant. Dat gaat prima, maar ik vroeg me af ... dit niet schadelijk is. Op zich voelt het lekker om om 19.00u te stoppen met eten, dan op nuchtere maag een rustige workout te doen en dan erna rond 8.00u te ontbijten.

 58. Hoe zit het wanneer je iedere dag een andere vorm van het vasten toepast? Ik zit nu aan bijna 24 uur niks eten. Kan ik dan morgen wel weer gewoon 16/8 toepassen? Of die dag daarna bijvoorbeeld 36 uur vasten? Meestal probeer ik zelf al die 8 uur veel korter te maken. Alvast bedankt!

  1. Je doet er goed aan om 1 vorm van vasten te kiezen en het een tijdje te doen om te onderzoeken wat de effecten zijn op je gezondheid. Zo kom je er het snelst achter in welke vorm je vasten een onderdeel van je leefstijl kan maken. Je zou wel ... een tijdje een nieuwe vorm uit kunnen proberen om te kijken wat het beste bij je past en waar je je het lekkerst bij voelt.

 59. Hallo allemaal, Ik eet om 12 uur en na 19.00 niets meer, Maar ik krijg steeds minder honger en ben bang niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ben 72 jaar, hoor ik bij de groep waar het niet goed voor is.

 60. Hallo, ik doe nu de 16/8 van 12 tot 20.00 eten,meer dan 1 week en dat gaat goed, mijn sportlessen zijn Zijn na 20.00 in de avond variërend van hardlopen of kracht. Ik eet niks meer bij thuiskomst maar is dat wel goed? Aangezien ik lees dat je moet eten na ... Maar dan zit ik buiten mijn tijd. Groetjes Ilona.

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:08 zegt

   Je kunt voor jezelf kijken wat fijn werkt voor jouw lichaam. Het is niet zo dat je perse moet eten na het sporten, maar als je merkt dat je veel last krijgt van spierpijn of honger bijvoorbeeld dan kunnen dat tekenen zijn dat je misschien toch beter wat kunt eten. ... zou dan op de dagen dat je sport nog een kleine snack kunnnen nemen en die dagen korter vasten. Kijk vooral wat voor jou goed voelt.

 61. Ik wil gaan beginnen met intermitted fasting. Is het de bedoeling dat ik het iedere dag van de week toe pas of ook bijv 2 dagen niet. Groet, Roos

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:39 zegt

   Je kunt het alle dagen van de week doen, maar dat hoeft niet. 5 dagen per week is ook heel mooi bijvoorbeeld.

 62. Rachel
  op 11 mei 2020 om 07:53 zegt

  Hallo Jasper, ik werk 2 dagen s’ochtends van 9 tot 13 en van 16.30 tot 20.30u. De overige dagen wil ik beginnen met de 13/11. Zou ik dan de 2 afwijkende dagen het schema van 16/8 kunnen toepassen (eten om 13.30u en 21.00)? Daarnaast zou ik graag willen weten ... het een gunstig effect heeft op je hormoon huishouding. Ik zit in mijn overgang en merk dat mijn bijverschijnselen veel samenhangen met mijn eetgewoonten.

  1. Hallo Rachel, de manier zoals je beschrijft klinkt prima. Het is bij IF vooral belangrijk dat je een manier vindt die bij jou en je situatie past. Probeer dus gewoon verschillende dingen uit dan kom je vanzelf in een ritme die voor jou goed voelt. IF kan zeker ondersteunend werken ... de overgang en overgangsklachten minimaliseren. Bouw het rustig op en onderzoek wat het voor jou kan betekenen. Veel succes!

 63. Hallo Jasper, ik doe het 16/8 schema en eet ongeveer tussen 11:00 en 19:00. Maar in de ochtend, rond 7:30, neem ik wel mijn supplementen in en sap van 1/2 citroen of appelaziin met theelepel sole. Doorbreek ik daar het vasten patroon al mee?

 64. Stephanie
  op 8 april 2020 om 22:36 zegt

  Hai! Ik ben erg benieuwd hoeveel kcal je moet eten binnen die tijd.

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 april 2020 om 08:49 zegt

   Dat is heel persoonlijk Stephanie, dat is echt voor iedereen anders. Je kunt kijken hoe het voelt als je 3 maaltijden neemt. Heb je trek tussendoor? Voelt het eigenlijk als te veel? Op basis van hoe je je voelt kunt je ervoor kiezen om een snack toe te voegen, of ... misschien over te gaan op 2 maaltijden met optioneel een snack mocht je trek hebben. Wat ons betreft is luisteren naar je lichaam het meest belangrijk.

 65. Ik ben bezig met IF en KHA, het gaat goed. Hoe lang kan ik dit blijven doen? Altijd? Als ik eenmaal op gewicht ben, hoe ga ik dat dan behouden, ik wil niet jojo-en straks. Er moet nog 10 kilo af.

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 25 februari 2020 om 15:09 zegt

   In principe kun je hier inderdaad mee doorgaan, maar dan met een aanpassing hier en daar. In dit artikel lees je er alles over: https://www.jasperalblas.nl/beste-jasper-hoe-moet-ik-verder-als-ik-mijn-streefgewicht-heb-bereikt/

 66. Ik vind het niet mogelijk om lange tijd 16 uur niet te eten. Maar merk dat ik na 2 weken begin te compenseren. Krijg blijkbaar toch te weinig goede voeding binnen. Ik blijf eten in die 8uur. Waardoor ik begin te compenseren. Tips? Moeten wel makkelijke maaltijden zijn Ivm werk.

  1. Nicky Leidelmeijer
   op 11 februari 2020 om 11:38 zegt

   Misschien is 16 uur net iets te lang voor je? Hoe gaat het als je 14 uur niet eten aanhoudt bijvoorbeeld? Hier zou je mee kunnen spelen. Ook is het belangrijk dat de voeding die je neemt in de uren waarin je wel eet bestaat uit alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

 67. Je geeft aan water en kruidenthee, mag cafeïne vrije koffie ook bij 16/8 tot 12 uur?

  1. Anita Mulderij
   op 22 januari 2020 om 12:35 zegt

   Dat is prima om te drinken. Gebruik het liefst een cafeine vrije koffie waarvan de (biologische) bonen geweekt zijn in water.

 68. Charissa
  op 5 januari 2020 om 08:36 zegt

  Hallo Jasper, het lukt mij prima om 15 uur te vasten, maar ben soms in de ochtend (zonder hongergevoel) wel misselijk. Heb je een idee waardoor dit kan komen? Ik wil óók graag weten of sporten op nuchtere maag gezond is.

  1. Anita Mulderij
   op 22 januari 2020 om 12:40 zegt

   De misselijkheid kan te maken hebben met ontgiften en/of een gevolg zijn van maagcontracties die je lichaam maakt die je als honger interpreteert. water drinken is het belangrijkst als je dit voelt, je zal zien dat het gevoel van misselijkheid snel minder wordt als je water drinkt en meer gewend ... aan vasten. Sporten op de nuchtere maag is prima als jij je er lekker bij voelt. Dit verschilt per persoon. Probeer eens een week te sporten op de nuchtere maag en een week te sporten met een ontbijt vooraf, zo kun je testen waar jij je prettiger bij voelt.

 69. Jacqueline
  op 29 oktober 2019 om 13:42 zegt

  Ik volg sinds half jaar wholefood-plantbased leefwijze. Dus alleen groente en fruit. (Rauw tot 16.00 uur en avondmaaltijd meestal gestoomd). Nu drink ik smorgens 1 liter water met citroen en halve liter bleekselderij sap volgens Medical Medium. Graag wil ik de 16-8 gaan doen. Mag ik de citroenwater smorgens blijven ... of pas na 11.00/12.00 uur??

  1. De voorkeur krijgt om tijdens het vasten alleen water en kruidenthee te drinken. Als je dat aan wilt houden kun je het citroenwater het beste na 11.00/12.00 drinken.

 70. Angelique
  op 28 oktober 2019 om 12:03 zegt

  Ik vast 5 dagen in de week 15/9, ik voel me er prima bij en kan het goed volhouden. Ik vraag me alleen af of dit ook net zoveel gezondheidsvoordelen heeft als de bovengenoemde schema’s ook omdat het 5 dagen is?

  1. Mooi dat je 5 dagen per week 15 uur vast Angelique. Dit heeft absoluut voordelen voor de gezondheid. Hoe verder je dit uitbreid, deste meer voordelen je kunt ervaren.

 71. Geweldig! Ik ben de afgelopen maanden aan het proberen om een hele dag niet te eten en tot nu toe niet gelukt en ik wist eigenlijk ook niet of ik verandwoord bezig was. Maar nu met zo veel andere mogelijk heden zie ik het helemaal zitten. Ik vind het vasten ... moeilijkste vanwege m’n gezin. Het is zo lastig om niet te eten als je kinderen en man eten. Ik kan hun niet laten merken dat ik niet eet. Dat is niet iets wat ik mijn kinderen wil aan leren en mijn man zou het onverandwoord vinden. Plus ik heb een baan die veel energie verbruikt. Ik loop 10 kilometer per dag. 6 dagen in de week. Hopelijk nu kan ik 1 van de andere vasten opties gebruiken!! Waanzinnig bedankt

 72. Beste Jasper, Ik doe aan de 16/8 regeling. Ik sport (bodypump) van 9-10 uur. Ik eet pas om 12 uur. Nu zeggen ze dat je binnen een uur na je workout iets moet eten omdat je anders je spiermassa afbreekt. Klopt dit? En hoe kan ik dat beter doen? Groet, Sandra

  1. Als je spiermassa op wilt bouwen doe je er goed aan om na het sporten iets te eten wat eiwitrijk is. Denk aan eieren, Griekse yoghurt, een shake met wei-eiwit. Als je je lekker voelt bij de 16/8 regeling zou je de avondmaaltijd de avond voor het sporten rond ... kunnen nemen en dan de eiwitrijke maaltijd na het sporten rond 11.00.

 73. Anja Van Impe
  op 27 oktober 2019 om 18:31 zegt

  Voor mij werkt het 16/8 regime erg goed. Ik had niet gedacht het te kunnen, maar vind het verrassend makkelijk. Ik blijf dit voor de rest van mijn leven aanhouden. Het heeft me ook in staat gesteld weer te kunnen vermageren, samen met een drastische vermindering van de koolhydraten in ... voeding. Dat kon ik al jaren niet meer met andere diëten. Ik ervaar zelden een vervelend hongergevoel.

  1. Goed om te horen dat het vasten je zo moeiteloos af gaat en dat het je veel gezondheidsvoordelen oplevert. Ga zo door!

 74. Caroline Meijer
  op 27 oktober 2019 om 11:48 zegt

  Beste Jasper, Dank je wel voor de mail met recepten en afvalschema’s ik heb hier veel vertrouwen in en ga volgende week , om mee te beginnen het 13/11 schema volgen, Met vriendelijke groet Caroline Meijer

  1. Super Caroline, veel succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Peulvruchten, gezond of niet?

Peulvruchten winnen aan populariteit. Zeker nu steeds meer mensen vlees vaker laten staan. Ze worden vanwege het hoge gehalte aan eiwit vaak gebruikt als alternatief voor vlees. We zochten uit of dat...

Top artikel

Self-care tips tijdens Coronavirus quarantaine

Het Corona-virus heeft veel impact op ons allemaal en er heerst veel angst. De volgende Self-care tips helpen je om positief te blijven en in contact te blijven met je eigen emoties,...

Bekijk alle artikelen