Is kefir echt gezond?

240 reacties

8794 volgers

Wat is kefir? | kefir plantje | Voedingswaarde | Probiotica | Gezondheidsvoordelen | Waar koop je kefir? | Zelf kefir maken | Kefir receptHet effect van kefir | Praktische vragen

Kefir wint de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit. Is het waar dat kefir gezond is voor je darmen of is het allemaal wat overdreven?

Tijd om eens diep in de materie te duiken en de waarheid boven tafel te halen.

Wat is kefir precies?

Kefir is het beste te vergelijken met een yoghurtdrankje. Alleen dan bevat het koolzuur en een beetje alcohol.

Het wordt gemaakt door koeien-, geiten- of schapenmelk te mengen met zogenaamde kefirkorrels (zie foto).

Het heeft een frisse smaak en is makkelijk drinkbaar.

Kefir is al een eeuwenoude drank, het werd vermoedelijk duizenden jaren geleden al gedronken door mensen in de berggebieden van Tibet of de Kaukasus.

Gedroogde kefirkorrels
Kefir plantje / geactiveerde kefir korrels

De kefirkorrels die je gebruikt om kefirdrank te maken zijn geen echte korrels, maar schimmel- en melkzuurbacterie-culturen, die er een beetje als bloemkool uitzien.

Als we het over kefir hebben, bedoelen de meeste mensen melkkefir (gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk).

Je kunt kefir ook met water maken: dan spreken we van waterkefir. Als basis voor waterkefir kan je kokoswater of suikerwater gebruiken.

Gewoon alleen water is niet voldoende want er is suiker nodig zodat de kefirkorrels zich daarmee kunnen voeden. Dit zorgt dus voor minder (melk)suiker in het eindproduct.

Links: waterkefir Rechts: melkkefir
Links: waterkefir Rechts: melkkefir

Voedingswaarde van kefir

Er zitten veel voedingsstoffen in kefir. Het bevat bijvoorbeeld magnesium, ijzer, jodium, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, biotine, vitamine K2 en veel verschillende enzymen.

Het drankje bevat ook calcium, dat samen met vitamine K2 helpt je calciumhuishouding op orde te houden. Vitamine K2 zorgt er bijvoorbeeld voor dat de calcium die je uit kefir en andere producten binnenkrijgt op de juiste plaatsen komt, zoals in je botten en tanden (2 🇬🇧).

Voedingswaarde kefir (per portie van 175 ml)

Energie (kcal) 106

Voornaamste bestanddelen

Vetten 6 g
Koolhydraten 7 g
Proteïne 6 g
Cholesterol 25 mg
Suikers 0 g
Sodium 88 mg
Calcium 210 mg

Noemenswaardig zijn ook de melkzuurbacteriën en gisten die kefir bevat. Deze melkzuurbacteriën en gisten staan bekent als probiotica, levende micro-organismen die (in de juiste verhouding) een positief effect hebben op de gezondheid. (3 🇬🇧)

Deze probiotica kunnen er namelijk voor zorgen dat je darmen beter gaan functioneren (3 🇬🇧). Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Kefir in de darmen

Gezonde mensen hebben heel veel verschillende micro-organismen in hun darmen. Deze bacteriën, gisten en schimmels zijn heel belangrijk.

De darmwand (waar deze micro-organismen in zitten) is de belangrijkste toegangspoort voor voedingsstoffen in je lichaam.

Letterlijk triljoenen bacteriën, gisten en schimmels (micro-organismen) werken daar samen om jou gezond te houden.

Ze doden de schadelijke stoffen en ze laten de gezonde stoffen door. Tenminste, dat doen ze als de bacteriën in de darmwand in evenwicht zijn.

Suikers, bewerkte voedingsmiddelen en stress kunnen deze verhoudingen uit balans brengen. Probiotica bevattende producten kunnen dit weer in evenwicht brengen (3 🇬🇧).

Maar dit werkt niet voor iedereen hetzelfde. Welke bacteriën, gisten en schimmels er bij jou te veel of te weinig zijn is uniek. Bij andere mensen kunnen dat weer andere zijn.

Een bloedonderzoek kan ons meer vertellen over samenstelling van jouw darmflora en welke pre- of probiotica er nodig is om deze gezond te krijgen of te houden.

Echter zijn veel van de culturen van micro-organismen die je in kefir vindt, bij veel mensen te weinig aanwezig. Daarom is het over het algemeen voor de meeste mensen verstandig regelmatig kefir te drinken.

Ook yoghurt, karnemelk en Skyr zijn gefermenteerd en bevatten melkzuurbacteriën. Maar ze bevatten geen gisten. Kefir wel (17 🇬🇧) en heeft daarom iets meer gezondheidsvoordelen.

Laten we eens kijken wat een aantal van die gezondheidsvoordelen zijn.

De 5 bewezen gezondheidsvoordelen van kefir

Kefir bevat flink wat voedingsstoffen, is een natuurlijk product en bevat door het fermentatie proces gezonde probiotica.

Hier zijn de 5 bewezen gezondheidsvoordelen van kefir.

Omdat elke glas kefir in samenstelling verschilt én iedereen net weer een andere balans in darmbacteriën heeft, is het effect van een glas kefir bij iedereen anders. Door zelf te experimenteren en goed naar je lichaam te luisteren kom je er snel achter of deze gezondheidsvoordelen ook voor jou gelden.

1. Kefir kan de stoelgang bevorderen

Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen.

Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS) (4,5 🇬🇧).

Probiotica spelen ook een grote rol in bijvoorbeeld de bestrijding van verschillende soorten diarree (5,6 🇬🇧).

Als je dus last hebt van maag- en/of darmproblemen, kan het helpen om regelmatig een portie kefir te nuttigen.

2. Kefir kan tegen stress helpen

In onze Westerse wereld ondervinden we veel problemen die voortvloeien uit de stress die gepaard gaat met onze drukke en hectische levensstijl.

Onze gezondheid vermindert en we voelen ons minder fit en vitaal.

Maag- en darmklachten dragen vaak bij aan stress-gerelateerde symptomen zoals depressie en angsten.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat probiotica een positieve invloed hebben op klachten die te maken hebben met stress, depressie en angsten.

Menselijke proefpersonen die probiotica innamen, vertoonden aanwijsbaar minder symptomen en klachten (7 🇬🇧).

Kefir bevat probiotica die de weg naar je darmen overleven. Hierdoor kan kefir helpen om stress te verminderen.

3. Kefir maakt je botten sterker

Osteoporose is een veel voorkomende kwaal in Nederland en België; meer dan 400.000 mannen en vrouwen lijden aan deze aandoening.

Osteoporose, of botontkalking, is het brozer worden van je botten. Je loopt dan meer kans op botbreuken. Vrouwen hebben een grotere kans op osteoporose dan mannen.

Door te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt, kun je je botten weer sterker maken (8 🇬🇧).

Kefir die gemaakt is van volvette zuivel zoals volle melk (of liever nog rauwe melk) is een goede bron van calcium.

Maar melkkefir bevat niet alleen calcium, het bevat ook veel vitamine K2 (ongefermenteerde melk niet). Deze vitamine speelt een grote rol in onze calciumhuishouding en de dichtheid van onze botten (2 🇬🇧).

Vitamine K2 is bewezen effectief in het voorkomen van botbreuken (9, 10 🇬🇧).

Kefir draagt dus – dankzij de calcium en vitamine K2 die het bevat – bij aan het verminderen van het risico op osteoporose en botbreuken (11 🇬🇧).

4. Kefir kan je helpen afvallen

Bepaalde probiotica worden geassocieerd met gewichtsafname. Naar dit verband wordt steeds meer onderzoek gedaan, zodat vastgesteld kan worden wat de rol is van probiotica bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen obesitas (12 🇬🇧).

Omdat kefir grote hoeveelheden probiotica bevat, kan het drinken van kefir je helpen om je gewicht omlaag te brengen.

Zelfs een kleine afname in gewicht kan al een groot verschil betekenen in de kans op overgewicht-gerelateerde ziekten zoals Diabetes type 2 en hoge bloeddruk (13 🇬🇧).

5. Kefir helpt mogelijk tegen borst kanker

Uit diverse onderzoeken met dieren blijkt dat het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen de groei van (borst)kankercellen tegengaat (14 🇬🇧).

En in onderzoeken waarin kefir centraal stond, is aangetoond dat kefirextract het aantal borstkankercellen aantoonbaar verlaagde (15 🇬🇧).

Verder onderzoek met mensen is nodig, maar deze eerste tekenen zijn positief.

Waar kan je kefir kopen?

Bij de meeste supermarkten kun je kant-en-klare kefir kopen. Wij hebben kefir gevonden bij de Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Hoogvliet, Vomar en Deen.

Helaas hebben wij geen kefir kunnen vinden bij de Aldi en de Lidl.

De meeste supermarkten hebben Arla biologische kefir en Optimel in het assortiment. Deen en Coop hebben ook het merk Happy people. En Hoogvliet en Albert Heijn hebben een eigen merk.

De beste kant-en-klare kefir

Er is een groot verschil in kwaliteit van de verschillende kefir-merken.

Je hebt milde-kefir, die is gemaakt van een soort poedervorm en je hebt echte kefir, die is het maakt van kefirkorrels.

De milde kefir is fabrieksmatig gemaakt en is niet een echt fermentatie proces doorgegaan. Deze vorm heeft daardoor veel minder gezondheidsvoordelen.

Je kunt echte kefir herkennen aan de lichte ‘prik’ die erin zit (met bijbehorende luchtbelletjes) en dat de fles of het pak naarmate je het langer bewaard boller kan komen te staan.

Wij hebben een klein onderzoekje gedaan en het lijkt erop dat alleen de naturel variant van Arla (dus zonder smaakje) is gemaakt van echte kefirkorrels. Verreweg de beste keuze voor kant en klare kefir.

Maar als je het mij vraagt gaat er niets boven een glas zelfgemaakte kefir. Zelfgemaakt heeft de meeste gezondheidsvoordelen. Laten we eens kijken hoe je zelf kefir kunt maken.

Zelf kefir maken

Zelf kefir maken is heel goed te doen. Het enige dat je nodig hebt zijn (gedroogde) kefirkorrels, 2 kopjes melk en een weckpot.

Als je nog geen kefirkorrels in huis hebt, kun je deze online kopen (of bij natuurwinkels of de Ekoplaza). Je hebt gedroogde kefirkorrels en verse kefir korrels.

Verse kefirkorrels zijn duurder, maar die kan je oneindig vaak gebruiken. Droge kefirkorrels zijn (veel) goedkoper, maar die kun je maar een paar keer gebruiken.

Voor melk kun je het beste goede kwaliteit rauwe melk, van grasgevoerde koeien gebruiken.

Rauwe melk heeft verschillende gezondheidsvoordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk die je in de supermarkt koopt (o.a. meer gezonde omega-3 vetten en beter te verteren door extra enzymen).

Als het onduidelijk is of de hygiene bij de boer of de plek waar de melk vandaan komt goed is, doe je er goed aan om de rauwe melk eerst te koken en af te laten koken tot 40 graden voordat je begint met het fermenteren. Goede rauwe melk kun je ook kopen in de natuurwinkel, in dat geval weet je dat de hygiene goed is en hoef je het niet te koken voor het fermenteren.

Als rauwe melk voor jou moeilijk te krijgen is, neem dan in ieder geval volle melk in plaats van half-volle of magere. Deze laatste twee varianten zijn namelijk meer bewerkt.

Het melkkefir recept

Hier het recept om zelf melkkefir te maken:

 1. Doe 1-2 eetlepels kefirkorrels in een weckpot. Hoe meer kefir je gebruikt, hoe sneller het fermentatieproces verloopt.
 2. Voeg ongeveer twee kopjes melk toe. Laat minimaal 2 á 3 cm ruimte over boven in de pot. De kefir zet namelijk uit.
 3. Melkkefir dikt heel erg in en lijkt uiteindelijk op een yoghurtachtige substantie. Als je de kefir nog dikker wilt hebben kan je eventueel wat room toevoegen.
 4. Doe de deksel op de pot en laat deze op kamertemperatuur 12 tot 36 uur staan. In ongeveer 24 uur doen de micro-organismen in de kefirkorrels hun werk en fermenteren de suikers in de melk, waardoor het kefir wordt.
 5. Zeef tot slot de korrels uit de kefir (met een plastic zeef) en doe deze met weer nieuwe melk in de weckpot voor de kefir van morgen.

Je kunt de korrels dus hergebruiken, tenminste als je verse kefir korrels hebt gebruikt. Gedroogde kefir korrels kun je slechts een paar keer gebruiken.

Je kunt keffirkorrels niet zomaar buiten de melk bewaren. Dat overleven de bacteriën niet. Die moeten eigenlijk altijd ‘voedsel’ hebben door in melk of suiker water te verblijven.

De drank zelf is – als de korrels eruit gezeefd zijn – zo’n 4 dagen in de koelkast te bewaren.

Kefir op basis van geitenmelk 

Je kunt kefir ook maken op basis van water of geitenmelk.

Kefir op basis van geitenmelk gaat eigenlijk helemaal vergelijkbaar aan kefir op basis van koeienmelk, alleen voeg je nu 2 kopjes geitenmelk toe bij stap 2.

Het waterkefir recept 

Hier het recept om zelf waterkefir te maken:

1.Doe 1-2 eetlepels kefirkorrels in een weckpot. Hoe meer kefir je gebruikt, hoe sneller het fermentatieproces verloopt.
2.Voeg een ruime hoeveelheid water toe en voeg daar zo’n 6-10 klontjes biologische rietsuiker en eventueel een dadel en een half stuk fruit (appel of peer) aan toe. Laat minimaal 2 á 3 cm ruimte over boven in de pot. De kefir zet namelijk uit.
3.Doe de deksel op de pot en laat deze op kamertemperatuur 12 tot 36 uur staan. In ongeveer 24 uur doen de micro-organismen in de kefirkorrels hun werk en fermenteren de suikers, waardoor het kefir wordt.
4.Zeef tot slot de korrels uit de kefir (met een plastic zeef) en doe deze met weer nieuw suiker en water in de weckpot voor de kefir van morgen.
5.Giet de kefir in een fles en voeg een beetje suikerwater toe. Je kunt dit suikerwater maken door bijvoorbeeld een klontje suiker op te lossen in wat water en dat aan te vullen met sap uit een citroen, sinaasappel of mandarijn.
6.Laat de fles nog 8 tot 12 uur uur staan voordat je het drinkt.

Tip: Doe wat takjes rozemarijn, tijm of een schijfje sinaasappel door de kefir als je het drinkt.

Kefir op basis van water 

Kefir op basis van water heeft iets langer de tijd nodig. Je kunt de kefirkorrels ook in kokoswater doen. 

Het is belangrijk dat je kokoswater of suikerwater gebruikt om kefir te maken, de korrels hebben die suiker namelijk nodig om het fermentatieproces in gang te zetten.

Waterkefir
Waterkefir

Lactose en alcohol

Het klopt dat ‘echte’ kefir zowel lactose als alcohol bevat. Echter is de hoeveelheid alcohol zo laag dat het zelfs voor zwangere vrouwen geen probleem is om dagelijks een glas te drinken.

Er is wel een flinke hoeveelheid lactose aanwezig in de kefir drank. Maar omdat de levende bacteriën de lactose beter verteerbaar maken, kan dit drankje voor de meeste mensen met lactose-intolerantie ook goed zijn.

Je kunt het beste zelf een beetje experimenteren met de kefir en kijken hoe jouw lichaam en darmen op deze melkdrank reageren.

De probiotica levert – zoals je hierboven hebt kunnen lezen – mogelijk flink wat gezondheidsvoordelen, dus het is de moeite waard het in ieder geval uit te proberen.

Het effect van kefir

Omdat kefir je darmen gezonder kan maken, kan het flink wat effect hebben op je lichaam. In dit hoofdstuk de antwoorden op een vragen die we geregeld krijgen over kefir.

Helpt kefir tegen candida? De bacterie Lactobacillus acidophilus die je in kefir vindt, kan de overgroei van de candida schimmel tegengaan.

Krijg je er winderigheid of buikpijn van? Als je teveel of juist te weinig van een bepaalde darmbacterie hebt, kan je daar ongemakken van ervaren. Winderigheid en buikpijn zijn er daar twee van.

Kefir kan winderigheid en buikpijn veroorzaken, maar het kan deze ook juist wegnemen. Dit is afhankelijk van de huidige verhouding van bacteriën in de kefir en in je darmflora.

Hoe is kefir voor de stoelgang? Ook obstipatie of diaree zijn voorbeelden van ongemakken die kunnen optreden als er teveel of juist te weinig van een bepaalde darmbacterie in je darmflora zit.

Kefir kan zowel obstipatie als diaree veroorzaken of juist wegnemen. Met een persoonlijk bloedonderzoek kunnen we beter inzien welke stappen je kunt nemen om je darmen weer gezond te krijgen.

Helpt het bij eczeem of acne? Omdat kefir voornamelijk de groei van goede micro-organismen (symbionten) in je darmen bevorderd zal het voor de meeste mensen de kwaliteit van de huid bevorderen. Dus regelmatig kefir drinken kan helpen tegen zowel eczeem als acne.

Helpt het bij psoriasis? Ook het ziektebeeld psoriasis heeft z’n oorzaak in de darmen. Door kefir te drinken stimuleer je de groei van goede micro-organisme, dit heeft voor me meeste mensen een positief effect op hun psoriasis.

Heeft het effect op het libido? Er zijn vele oorzaken voor een laag libido, een te druk en te gestrest leven zijn de grootste. Kefir drinken kan een positief effect hebben op je libido, maar deze zal minimaal zijn.

Je kunt je beter richten op het in kaart brengen van een mogelijk voedingsstoffen tekort (zie bloedonderzoek), voldoende slapen en regelmatig mediteren.

Verhoogt kefir je cholesterol? Nee, zure melkproducten zoals kefir kunnen juist cholesterol verlagend werken. De grootste stap naar een gezonder cholesterol is de stap naar een natuurlijk en onbewerkt voedingspatroon.

Hoe zit het met kefir en antibiotica? Afhankelijk van het type antibiotica kan kefir helpen met het herstel van de darmflora of juist de werking ervan verminderen. Overleg dit met je behandelend arts.

Helpt kefir bij diabetes? Als je diabetes type 2 hebt, kan kefir je helpen wat insuline gevoeligheid terug te winnen. Maar dat zijn hele kleine stapjes. Door je te focussen op een natuurlijk en koolhydraatarm voedingspatroon kan je veel meer winst behalen. Zie de ervaring van dit gezin en van Sabine & Paul.

Ga je van kefir afvallen? Kefir kan je helpen af te vallen, maar de effecten zijn minimaal. Een natuurlijk en koolhydraatarm voedingspatroon volgen heeft een veel groter effect. In het Bodyhappiness afslank plan leer je hoe je dat op een makkelijke en plezierige manier kunt doen.

Praktische vragen

Dan krijgen we ook nog regelmatig een aantal praktische vragen over kefir en over het maken van kefir. Hier een overzicht van de vragen en de bijbehorende antwoorden.

Hoe lang kan je kefir bewaren? Een fles klaargemaakte kefir kun je zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren (schroef de dop af en toe ervan af om de druk eruit te laten).

Kan je tijdens de zwangerschap kefir drinken? Ja, de hoeveelheid alcohol in de drank is zo laag dat dit geen probleem is.

Kan je het in een smoothie doen? Ja, dat is mogelijk maar de ‘prik’ die in echte kefir zit kan een beetje raar smaken in een smoothie. De meeste mensen vinden daarom yoghurt lekkerder in een smoothie.

Wat is het verschil tussen kefir, yoghurt, karnemelk, Skyr? Het zijn allemaal gefermenteerde zuivelproducten en bevatten dus probiotica. Ze bevatten echter alle vier een andere samenstelling van micro-organismen. Zo bevat Kefir als enige ook gisten, de andere enkel melkzuurbacteriën.

Gerelateerde artikelen: Alles over Griekse yoghurt, Zuivel: gezond of niet?

Verschil tussen kombucha en kefir? Kombucha is ook een gefermenteerde drank. Bij Kombucha voeg je micro-organisme toe aan groene-thee, waardoor ook een probiotica-rijk drankje ontstaat. Het lijkt erop dat kefir een betere werking heeft op je darmen.

Mag mijn baby ook kefir? Waterkefir kunnen babies drinken zodra ze vruchtensapjes mogen drinken, de melk kefir pas geven vanaf een maand of 8. Het liefst van geitenmelk.

Kan je kefir verwarmen? Nee, beter niet. Want die verhitting overleven de levende gisten die erin zitten niet. Het verliest daarmee dus een hoop gezondheidsvoordelen.

In welke diëten past kefir? Je kunt kefir eten bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. In een paleo dieet of een keto dieet wordt kefir meestal niet toegestaan. Maar waarom zou je diëten als je ook op een plezierige manier af kunt vallen? 😉 In het Bodyhappiness afslank programma leg ik je precies uit hoe je dat doet.

Hoe maak ik een kefir masker voor mijn huid? De micro-organismen die in kefir zitten zijn ook goed om direct in contact te brengen met je huid. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om regelmatig recepten voor natuurlijke cosmetica te ontvangen.

Geen wondermiddel

Let erop dat kefir geen wonderdrankje is. Dat is ook absoluut niet de indruk die we willen wekken met dit artikel.

Kefir kan veel gezondheidsvoordelen hebben, we raden het de meeste mensen aan om het regelmatig te drinken. Maar voor de één zullen de voordelen beter merkbaar zijn dan voor de ander.

Er is niet bewezen dat kefir gezondheidsproblemen kan verhelpen, wel is er bekend dat het de kans op gezondheidsproblemen in gezonde mensen kan verlagen (17 🇬🇧).

Als je momenteel kampt met een suboptimale gezondheid, realiseer je dat er geen wondermiddel bestaat.

Enkel door echt je voeding en leefstijl aan te passen zal je gezondheid verbeteren.

Op Jasperalblas.nl helpen we je op een hele prettige manier aan zo’n gezond leef- en eetpatroon.

Heb je nog vragen over kefir? Plaats ze hieronder in de reacties!

Volgend artikel: Het bodyhappiness afslank programma

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (240)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Dank je wel voor deze info, Jasper. Zojuist mijn eerste zelfgemaakte melkkefir gedronken; een welkome traktatie voor mijn darmen. Maar helaas wakkert zuivel (en zo dus ook melkkefir) mijn ms aan, waardoor ik nu word aangevallen door mijn immuunsysteem – die mij de melk niet in dank afneemt. Waterkefir is waarschijnlijk niet aan mij besteed, aangezien ik nogal tegen suiker ben, en ik denk dat het niet volledig ‘verdwijnt’ bij de fermentatie. (Ik heb ooit kombucha (met een scoby en zo’n 200gr suiker) geprobeerd, en dat was toen véél te zoet.) Nu las ik ook ergens iets over melkkefirkorrels met plantaardige melk, waar je de korrels nadien beloont met een koemelkbadje. Hoe denk jij daarover?
  1. Wat vervelend dat de kefir je ms aanwakkert Sophie! Je kunt de melkkefir idd ook proberen te maken met ongezoete amandelmelk en het belonen van de korrels met het koemelkbadje heb ik geen ervaring mee, maar lijkt me de moeite waard om te proberen.
 2. Marlies
  op 11 juli 2021 om 12:31 zegt
  Welk bloedonderzoek bedoel je voor je darmflora? En kun je dat ergens bestellen?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 juli 2021 om 20:27 zegt
   Wij werken met dit bloedonderzoek: https://www.jasperalblas.nl/persoonlijk-bloedonderzoek/
 3. de jumbo heeft de 1 liter pakken uit het assortiment gehaald. heb ik net vernomen in de jumbo.
 4. Dank je wel voor deze info, Jasper. Zojuist mijn eerste zelfgemaakte melkkefir gedronken; een welkome traktatie voor mijn darmen. Maar helaas wakkert zuivel (en zo dus ook melkkefir) mijn ms aan, waardoor ik nu word aangevallen door mijn immuunsysteem – die mij de melk niet in dank afneemt. Waterkefir is waarschijnlijk niet aan mij besteed, aangezien ik nogal tegen suiker ben, en ik denk dat het niet volledig ‘verdwijnt’ bij de fermentatie. (Ik heb ooit kombucha (met een scoby en zo’n 200gr suiker) geprobeerd, en dat was toen véél te zoet.) Nu las ik ook ergens iets over melkkefirkorrels met plantaardige melk, waar je de korrels nadien beloont met een koemelkbadje. Hoe denk jij daarover?
  1. Wat vervelend dat de kefir je ms aanwakkert Sophie! Je kunt de melkkefir idd ook proberen te maken met ongezoete amandelmelk en het belonen van de korrels met het koemelkbadje heb ik geen ervaring mee, maar lijkt me de moeite waard om te proberen.
 5. Marlies
  op 11 juli 2021 om 12:31 zegt
  Welk bloedonderzoek bedoel je voor je darmflora? En kun je dat ergens bestellen?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 juli 2021 om 20:27 zegt
   Wij werken met dit bloedonderzoek: https://www.jasperalblas.nl/persoonlijk-bloedonderzoek/
 6. de jumbo heeft de 1 liter pakken uit het assortiment gehaald. heb ik net vernomen in de jumbo.
 7. Ik heb na corona, huidproblemen gekregen. Ik krijg kefir vlg week en hoop mijn eczeem aan handen en voeten te kunnen temperen. Ik ga in elk geval proberen
 8. Hoi! Op welk moment van de dag kun je kefir het beste drinken? En juist voor of na een maaltijd ? Of maakt dat niet uit? En als laatste, wat is n goede richtlijn voor de hoeveelheid kefir om op n dag te drinken? Dank!
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 10 mei 2021 om 16:20 zegt
   Meer dan 1 glas kefir per dag zou ik niet aanraden. Je kunt het gebruiken tussen de maaltijden door, als tussendoortje zeg maar.
 9. Goedendag lees net je verhaal ..en hoe goed kefir is …wat ik al wist …maar wil even reageren op je bericht dat bij de Lidl geen kefir te koop is…wat wel zo is het. Net ook weer 2 pakken gehaald . Mag Bianca
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 mei 2021 om 11:45 zegt
   Wat leuk dat je het ons laat weten, dat wisten we niet. Dankje!
 10. Beste Lezers, Ik zag vorige week de melkkefir van Milbona bij de Lidl in Amsterdam-oost staan, €1,25. Gelukkig ook daar nu. Wilde ik met jullie delen. PS., ik maak het zelf, de melkvariant dan.
 11. Als het onderschrift bij de bovenste foto klopt (melkkefir rechter pot) dan ben ik bang dat ie iets te lang gefermenteerd is
 12. Als ik terug op vakantie kan gaan, dan doe ik de kefir in de diepvriezer! Als ik terug met kefir begin, dan laat ik hem eerst ontdooien en dan afspoelen en doe ik er terug melk op, dan duurt het wel een paar dagen en dan is de kefir terug zo goed als voorheen! Ik heb mijn kefir al 30 jaar, en heb hem mee gekregen van in Frankrijk, waar wij op verlof waren en ik vind hem nog altijd goed. Dat is mijn ervaring met kefir! Vriendelijke groetjes, Rita
  1. Mooi Rita, dank je wel voor het delen van je ervaring!
 13. Vandaag begonnen met Kefir. Ik heb last van verstopping. Hoop dat het help. Hoeveel moet ik drinken per dag Op welk tijdstip is het beste?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 januari 2021 om 12:30 zegt
   1 glas per dag is bijvoorbeeld mooi en kijk vooral welk moment voor jou fijn is. Veel mensen doen het meteen in de ochtend, maar het kan ook als tussendoortje bijvoorbeeld.
 14. De kefir groeit, dus op een gegeven moment heb ik te veel. Kan ik kefir invriezen? ik kan ook wat weggeven. Maar Kan ik andere dingen doen met de overige kefir?
 15. Hi jasper, Ik maak nu ruim een half jaar waterkefir, bevalt heel goed! Elke dag een groot glas, uit een kan van de eerste fermentatie. dus de drank direct van de korrels gescheiden en dan in de koelkast bewaren Ik lees nu ook meer over de 2e fermentatie, dus dat de waterdrank na de 1e fermentatie niet direct in koelkast wordt gezet en gelijk gedronken, maar dus eerst op kamertemperatuur verder laten gisten met extra toevoegingen. Nu is mijn vraag; heeft de 2e fermentatie nog extra gezondheidsvoordelen tov de 1e fermentatie? of gaat het enkel om verkrijgen van een sterkere/andere smaak, met extra bubbels?
  1. De 2e fermentatie heeft geen bewezen extra gezondheidsvoordelen. Het is vooral bedoeld om extra bubbels en smaak te creëren.
 16. m westerink
  op 15 oktober 2020 om 06:15 zegt
  Als je kefir een tijdje niet kan gebruiken hoe en waar bewaar ik het dan?
  1. Je kunt het dan het beste in de koelkast bewaren met een grote hoeveelheid water en wat suiker in een weckpot. Na een tijdje kun je het proces weer opnieuw beginnen en de kefir weer activeren.
 17. Ik gebruik nu 1.5 maand zelfgemaakte water Kefir, zo’n 2 grazen per dag. Vind het heerlijk. maar heb ook vaak last van diaree en kramp in mijn darmen. Ik las dat er verschillende water Kefir waren met verschillende organismen. Zou het kunnen dat ik een ander soort water Kefir moet proberen. en zo ja hoe vind ik die? of wat kan ik doen aan die darm/buik kramp en diaree?
  1. Je zou kunnen onderzoeken wat er gebeurt als je het naar 1x per dag aanpast Nynke en eventueel bij de biologische winkel een ander merk kunnen uitproberen. Probeer het een week en kijk of je daarbij hetzelfde ervaart.
 18. Dymphna Hagen
  op 4 september 2020 om 10:23 zegt
  Ik doe het 21 dagen zonder suiker , kan ik dan wel water kefir wat ik zelf gemaakt heb met suiker wel drinken?
  1. De suiker is er zo goed als uit gefermenteerd dus kefir kan een mooie aanvulling zijn aan je suikervrije eetpatroon.
 19. Beste, Kan je de bloemen van de melkkefir ook gebruiken voor de waterkefir? Heb nl die voor de melk..
  1. Ja, je kunt melkkefirkorrels gebruiken om waterkefir te maken. Hiervoor is het vooral belangrijk dat je de korrels goed afspoelt met water, ze kunnen daarna niet meer terug naar melk.
 20. Ik maak sinds kort zelf waterkefir. Ik drink het nu ongeveer 3 weken. Maar ik krijg een dikke gasbuik. Ook vaak wat buikpijn. Maar wil graag kefir blijven gebruiken omdat het zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Wat is wijsheid?
  1. Als je er zo heftig op reageert kun je er het beste mee stoppen of de hoeveelheid verminderen om te onderzoeken hoe je daar op reageert en of de buikpijn dan minder wordt.
 21. M.Theunissen
  op 23 augustus 2020 om 09:24 zegt
  Kan je met keffir havermoitpap maken?
  1. Nooit geprobeerd, het lijkt mij niet heel smaakvol, je zou het kunnen proberen om te onderzoeken wat jij ervan vindt.
 22. Hoe zit het als je Colitus Ulcerosa hebt zoals ik. Kan ik dit dat gebruiken en gaat het mij dan ook helpen? Groetjes Mats
  1. Dat verschilt per persoon met Colitus. Het beste kun je in hele kleine hoeveelheden onderzoeken hoe je erop reageert. Denk aan een half glaasje maximaal.
 23. Ik neem op dit moment een antibioticakuur Mag ik de kefir bosbessmaak drinken?
  1. Goed om je darmen te ondersteunen met kefir als je antibiotica hebt. Een probiotica supplement kan ook een mooie aanvulling zijn. Kies het liefst voor de naturel kefir zonder toegevoegde smaakstoffen.
 24. Yvonne van Haasteren
  op 13 augustus 2020 om 17:49 zegt
  Als het met haverveld gemaakt wordt zijn de verhoudingen dan hetzelfde als met gewone melk?
 25. Hoe lang is het verstandig in te nemen? Zou me voor kunnen stellen dat het steeds een bepaalde periode is ofzo.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:38 zegt
   Je kunt af en toe een glaasje nemen, dat hoeft niet in periodes.
 26. Koop een fles Kefir van goede kwaliteit en een plastiek fles melk. Doe er een beetje melk uit en kap een ferme scheut kefir bij de melk en schud goed. Zet de melkfles op de grond in de berging en wacht 48 u. Gedoe met weckpotten ziet er gezellig en tof uit, zeker, maar in een druk huishouden geeft bovenstaande manier heel wat minder gedoe en afwas. Zeker als het plastiek kan worden gerecycleerd is er niets mis mee. De op deze manier zelfgemaakte kefir is net zo goed. Je zal ook merken dat de fles bol komt te staan, dat er ‘sprudel’ in zit en een friszure smaak.
 27. Christel
  op 26 juli 2020 om 12:15 zegt
  Mag ik Kefir drinken of eten als ik een darmontsteking heb?
  1. Je doet er goed aan dit te overleggen met je arts. Veel beterschap!
 28. Hester Blom
  op 10 juli 2020 om 12:42 zegt
  Hoi, kan het ook met haverdrank of soyadrank gemaakt worden?
  1. Ja met havermelk en sojamelk gaat het ook prima.
 29. Mijn vraag is : omdat ik zeer allergiegevoelig ben en daarbij vaak last heb van het eten van yoghurt(behalve van griekse yoghurt, vreemd genoeg…waar ik geen enkele last van heb!) heb ik laatst een zeer goede kwaliteit kefir kunnen bemachtigen, waar ik ipv de kefir zo te drinken, een soort van “karnemelkse”pap van maak…wat inhoudt: wat bloem oplossen in water en daar de kefir bij, op het vuur en laten opdikken tot een lekkere kefirpap, beetje honing erbij en smullen maar….De vraag is nu: blijven de bacterieen, mineralen en vitamines net zo actief, nadat de kefir tot pap is verwerkt ?? Ik merk in ieder geval dat ik geen vervelende (allergische) reactie ervaar na het eten van deze lichtverteerbare pap….Ik hoop op een reactie ivm de werkzaamheid van de kefir voor de darmen…vr groet…mgdla
  1. Of de bacteriën, vitamines en mineralen net zo actief blijven durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar luister vooral naar je eigen lichaam en gevoel. Als het voor jou goed voelt om de kefir op deze manier te gebruiken. Als je stoelgang soepel verloopt, je je goed voelt en je hebt voldoende energie als je het eet, dan klinkt het als een keuze die prima past binnen jouw situatie. Je doet er daarnaast goed aan om het af te wisselen met andere gezonde ontbijtjes.
 30. Ik hadt constipatie tientallen jaren,met kefir te drinken is dat nu op gelost ,ik drink iedere dag een 1/2l.s’morgens bij ontbijt en s’avonds ik heb veel rheuma en arthrose en ik heb de indruk door nu kefir te drinken het veel slechter is ik heb veel meer pijn ,zou dat aan kefir te wijten zijn ,,? Met groeten.
  1. Fijn dat de constipatie is opgelost, dat is een goed teken. Als je veel meer pijnklachten hebt en kefir in je voeding het enige is dat veranderd is, zou je kunnen onderzoeken wat er gebeurt met deze klachten als je minder kefir gaat drinken of het helemaal weg laat. Doe het twee weken niet en test wat het verschil is. Voor je darmen zou je in die tijd eventueel een probiotica supplement kunnen gebruiken.
 31. Tineke
  op 27 mei 2020 om 16:17 zegt
  is de yoghurt Kerfir net zi gezond als de drank, die kocht ik steeds bij A.H, maar in eens verdwenen nu in schap, jammer, vond goed ,maar is net zo gezond…? lekker alleen is niet goed genoeg, neem ook juist voor mijn darmen Hoop dat jullie me kunnen vertellen, en ook waar dat variant dat nog te krijgen is…, bij Dirkson is schap ook al poosje leeg, kaartje daar van staat er nog, dus hoop komt terug.. met vr. gr. Tineke
 32. Mijn partner lijdt aan een nierziekte (chronische nierinsufficientie, iga). Kan Kefir helpen bij het vertragen van zijn ziekteproces.
  1. Hallo Anja, kefir kan ondersteunend zijn aan een betere gezondheid. Of het vertragend kan werken in dit ziekteproces daar heb ik geen onderzoek naar gedaan. Je partner kan het beste testen hoe hij zich erbij voelt en vanuit daar bepalen of het goed voelt om het te gebruiken. Veel sterkte!
 33. Judith
  op 24 mei 2020 om 10:48 zegt
  Mijn vraag is hoeveel kefir je mag drinken per dag. Ik neem nu zo’n 250 ml samen met wat fruit en drupje honing als ontbijt….
  1. De voorkeur krijgt om te variëren tussen verschillende soorten ontbijten. Wissel het dus het liefst af met een paar andere gezonde ontbijtjes.
 34. Beste Jasper. Ik ben pas begonnen met waterkefir te maken. Toch schrok ik van de hoeveelheid suiker die er bij moet. Ik ben juist 8 kg afgevallen en vraag me af of ik nu gewoon waterkefir kan drinken zonder er van aan te komen.
  1. De suiker is nodig om de bacteriën te laten groeien en wordt er dus voor het grootste gedeelte uit gefermenteerd waardoor jij het niet binnenkrijgt. Je kunt het daarom prima gebruiken ter ondersteuning van je gezondheid. Als je gezond eet en het drinkt als aanvulling op je gezonde eetpatroon zal je er zeker niet van aankomen.
  2. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:55 zegt
   De suikers worden gefermenteerd door de bacteriën, je hoeft daar dus niet bang voor te zijn.
 35. Wie kan mij helpen aan melkkefir korrels? Alvast dank. Tosca
 36. Wie kan mij helpen aan melkkefir korrels? Alvast dank. Tosca
 37. Beste Jasper, Bedankt voor je overzicht. Ik moet juist zoveel mogelijk melkproducten vermijden. Van een vriendin kreeg ik de tip over de waterkefir. Daar heb ik nog een vraag over: kun je ook veel fruit erbij doen, zodat het de suikers van het fruit opneemt ipv gewone suiker? Ik wil namelijk ook mijn suikers gaan proberen te minderen 😉 Alvast bedankt voor je reactie!
  1. Dat kan, je zou er dadels en vijgen bij kunnen doen en eventueel verse peer en appel. Gewone suiker is vaak wel nodig om de kefir optimaal te activeren en smaakvol te maken als je het zelf maakt. De bacteriën eten en groeien van de suikers, ze zijn dus zo goed als uit de kefir gefermenteerd op het moment dat jij het drinkt. Het is daarom niet erg om wat suiker toe te voegen.
 38. Deze vraag is hieronder beantwoord. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de probiotische Lactobacillus kefiri die je in kefir vindt, de groei van schadelijke bacteriën waaronder E-coli kan tegen gaan. (Zie onderzoek 2014: Biomed Research international Safety Characterization and Antimicrobial Properties of Kefir-Isolated Lactobacillus kefiri)
 39. Mijn waterkefir groet er goed aan. Dus ik kan een ander er gratis blij mee maken. Alleen de melkkefir maak ik met sojamelk wat prima gaat. Erg lekker. Maar het kooltje groeit niet. Wel doe ik er rietsuiker en Citroën bij. Mijn dank
 40. Mooi artikel! Vragen: Hoe vaak kan je kefir van een zakje poeder blijven ‘stekken’ ongeveer? Hoe merk je dat hij niet meer goed is?
  1. Een poeder zakje kefir is na 4-5 weken op. De cultuur is dan niet meer zuiver, je proeft dit aan de kefir, de smaak verandert.
 41. Coby van wel
  op 15 april 2020 om 13:56 zegt
  Ik heb veel kefir die ik maak met halfvolle melk houdbaar zou er mensen er blij mee willen maken woon in Spijkenisse
 42. Hoi Jasper, Ik maak vaak waterkefir. Hoe kan ik zien of de kefirkorrels nog werken? Er stijgen er nog maar een paar op. En…. groeien de korrels zelf ook m.a.w. worden ze groter/dikker als je het goed doet? Vr.gr. Mar
  1. Als de korrels actief zijn staat er veel druk op de pot, je hoort de korrels als het ware sissen, zoals koolzuur. De korrels blijven groeien en worden inderdaad ook dikker.
 43. Henri Hoogzaad
  op 12 maart 2020 om 15:37 zegt
  Jasper kan ik bij jullie ook Kefir kopen in pil vorm of in een andere vorm?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 maart 2020 om 16:08 zegt
   Nee helaas verkopen wij geen kefir, sorry!
 44. Afra Schoenmaker
  op 12 maart 2020 om 13:25 zegt
  Wat doet kefir voor je schildklier ? Is het ook goed voor iemand met LS ( Lichen sclerose ) ?
  1. Het gebruik van kefir ondersteunt een gezonde darmflora en dat is erg belangrijk wanneer je kampt met schildklierproblemen. Vooral belangrijk is het creëren van een gezonde basisvoeding dat bestaat uit onbewerkt voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Kefir kan daar een mooi aanvulling op zijn. Je kunt het beste zelf onderzoeken hoe het voelt om dit te gebruiken. Voeg het een aantal weken toe aan je eetpatroon en onderzoek of je verschillen ervaart in hoe je je voelt.
 45. Wordt het beter opgenomen door het op een nuchtere maag te drinken? Of maakt dit niet uit? (Ik bedoel dan de waterkefir)
  1. Er is geen bewijs dat kefir beter opgenomen wordt als je het op de nuchtere maag drinkt.
 46. Elsbeth Klok
  op 1 maart 2020 om 14:00 zegt
  Is de suiker die nodig is voor de waterkefir en kombucha slecht voor het gebit?
  1. De suiker wordt verteerd door de bacteriën, dit heeft daardoor geen nadelige gevolgen voor je gebit.
 47. Jeannette
  op 29 februari 2020 om 15:34 zegt
  Ik lees dat nu ontdekt is dat bepaalde probiotica d verwekkers kunnen zijn van darmkanker. De E-coli bacteriën. Zitten deze ook in zelf gemaakte melkkefir?
  1. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de probiotische Lactobacillus kefiri die je in kefir vindt, de groei van schadelijke bacteriën waaronder E-coli kan tegen gaan. (Zie onderzoek 2014: Biomed Research international Safety Characterization and Antimicrobial Properties of Kefir-Isolated Lactobacillus kefiri)
 48. Annemarie
  op 23 februari 2020 om 21:14 zegt
  Ik lees dat je suiker toe moet voegen. Nou had ik net geleerd dat suiker gif is..?
  1. Suiker is voedsel voor de bacteriën in de kefir. Dit is noodzakelijk om deze in leven te houden en te laten groeien. De suikers worden er dus uit gefermenteerd, dit betekent dat ze afgebroken worden door de bacteriën.
 49. Ik heb mijn kefir korrels terug uit de diepvries gehaald en ben er nu terug mee bezig maar hij werkt precies niet goed meer. Hij dikt niet in, smaakt niet lekker en ruikt ook anders. Ik heb er nu elke dag (sinds deze week) vers melk opgedaan maar helaas moet ik na 24 uur het drankje weggieten omdat het niet lekker is. Je ziet ook niet dat het verzuurd anders kreeg ik zo een geelachtige zure laag in het vocht, nu niet.
  1. Het duurt soms even voordat de korrels weer op gang zijn. Neem hier zeker twee weken de tijd voor.
 50. Een goed artikel over kefir. Ik lees echter dat er in dit artikel staat dat je in de natuurwinkel rauwe melk kunt kopen. Dit klopt niet, je kunt wel kefir en yoghurt kopen die gemaakt is van rauwe melk. Dus rauwgefermenteerde zuivel van het merk RauwPower.
 51. Freek Verheul
  op 16 januari 2020 om 15:12 zegt
  Kan je van waterkefir gemaakt met poeder ook kafirkorrels krijgen. Ik heb een pot waterkefir die als starter begonnen is met poeder. Nu “oogst” ik na 48 uur de kefir en gebruik een glas voor de volgende pot. Krijg ik nu na verloop van tijd ook korrels?
  1. Nee de poeder zal zich niet verder vormen naar korrels.
 52. Hoe lang mag je kefir in de wekfles, dus met de korrels, bewaren? Ik heb het er nu zeker 1 maand in laten zitten.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 22 januari 2020 om 12:48 zegt
   Kefir die in een wekfles in de koelkast staat met water en suiker kan acht tot tien weken goed blijven.
 53. Kun je de kefirkorrels altijd met een beetje melk in de koelkast bewaren of moet je ze elke dag of om de paar dagen goed afspoelen met water? Melk is geen langdurig houdbaar product, dus ik kan mij voorstellen dat je de kefir in melk niet te lang in en buiten de koelkast kunt houden. Moet je daarom na elk gebruik de (weck)pot en de korrels afspoelen? Wat zijn de richtlijnen?
  1. Nee, dat is niet nodig. Je kunt de kefir korrels gezond houden in een beetje melk op kamertemperatuur en dagelijks met wat melk aanvullen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het bederven van de melk want de schadelijke bacteriën krijgen geen kans omdat de gezonde gist en bacteriën in de kefir korrels zo snel groeien.
 54. Hoe vaak kan ik verse Kefir bloempjes gebruiken? Hoe lang bewaren ze tov de korrels?
  1. Als je de kefir goed verzorgd en actief houdt blijven ze groeien en kun je ze oneindig lang blijven gebruiken.
 55. Cattleya
  op 7 januari 2020 om 22:58 zegt
  Als u schrijft over de melkkefir en de waterkefir schrijft u dan over dezelfde “kefirkorrels”bliemphes”omdat ze zeggen dat je van de melkkefir korrels geen waterkefir kan maken Met vr groet Cattleya
  1. De functie van de korrels verschillen amper van elkaar maar er zijn wel wat subtiele verschillen. De korrels van water kefir zijn wit en doorschijnend en de melk kefir korrels zijn wit en romig een beetje zoals kleine bloemkoolroosjes. Het is mogelijk om van melk kefir korrels, water kefir te maken. Het is daarna bijna niet meer mogelijk om ze weer te gebruiken om melkkefir van te maken.
 56. Dick Zwart
  op 4 januari 2020 om 20:56 zegt
  Kan ik kefir ook invriezen voor langere tijd?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 22 januari 2020 om 12:44 zegt
   Je kunt de korrels voor twee maanden invriezen.
 57. bruyneel Annick
  op 23 december 2019 om 22:52 zegt
  Hallo, hoeveel kefir mag je dagelijks drinken ? Is er een rustperiode nodig of mag je het altijd blijven drinken ? Kan een teveel ( melkzuur ) bij te hoge inname voor gezondheidsproblemen zorgen? Veriendelijke groeten Annick
  1. Voor je darmen doe je er goed aan om veel te variëren, ook met gefermenteerd voedsel. Je zou dus bijvoorbeeld 3 tot 4 keer per week een glaasje kefir kunnen drinken en bijvoorbeeld op de andere dagen zuurkool, miso, tempeh, augurk of kombucha kunnen gebruiken. Een keer een hoge inname melkzuur zal niet voor gezondheidsproblemen zorgen maar als je dit structureel doet kan het zeker klachten veroorzaken. Zoals voor alles geldt: alles waar te voor staat wordt je lichaam niet blij van.
 58. Ik heb melk kefir gekregen van iemand en die vertelde mij dat ik dagelijks 1 ltr melk erbij moest doen. Na 1 dag zeven en terug in een weckpot moet doen met n beetje “ oude kefir”. Maar ik krijg dit dagelijks niet op. Kun je ook minder melk erbij doen, of wat moet de verhouding zijn; kan je korrels ook te groot zijn in verhouding tot de melk?
  1. Hoi Nikkie, kefir maken is een proces van uitproberen, proeven, erachter komen wat wel en niet voor je werkt. Ik raad je aan het melkkefir recept uit dit artikel eens te proberen. Veel succes! Groet Jasper
 59. Eddy Bols
  op 14 december 2019 om 09:36 zegt
  Hoe bewaar ik de Kefir bloempjes als ik deze een tijdje niet wil gebruiken ? Vgrt Fam. Bols
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 december 2019 om 15:33 zegt
   Je kunt de melk kefir korrels in een bakje met water zetten in de koelkast. Wanneer je ze weer wilt gebruiken kun je ze goed spoelen en weer gebruiken. Als je waterkefir hebt kun je de kefir met wat extra suiker en dezelfde hoeveelheid water als je normaal gebruikt in de koelkast zetten. Je kunt de kefir op deze manier 8 tot 10 weken bewaren zonder het te gebruiken.
 60. mag je het drinken als je last hebt van hoge bloeddruk? En hoe vaak kun je het drinken?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 december 2019 om 15:30 zegt
   In principe kan het dagelijks nemen van zure gefermenteerde zuivel een positieve invloed hebben op de bloeddruk. Dit komt met name door de vitamine K2. Overleg het vooral even met jouw arts om hier zeker van te zijn.
 61. h de leeuw
  op 10 december 2019 om 13:51 zegt
  hoeveel vitamine K2 bevat kefir
 62. Bea Walraet
  op 9 december 2019 om 23:42 zegt
  Als je met vakantie wil, hoe bewaar je dan je kefirkorrels? En hoe lang kun je ze dan bewaren?
  1. Als je met vakantie gaat kun je de melk kefir korrels in een bakje met water zetten in de koelkast. Bij thuiskomst kun je ze spoelen en daarna weer bereiden. Als je waterkefir hebt kun je de kefir met wat extra suiker en dezelfde hoeveelheid water als je normaal gebruikt in de koelkast zetten. Let op dat je er geen citroensap of fruit bij doet. Je kunt de kefir op deze manier 8 tot 10 weken bewaren. Let erop dat de kefir als je terugkomt weer even tijd nodig heeft om op gang te komen. Als je kort weg gaat kun je ook iemand vragen de kefir te verzorgen.
 63. Keuringsdienst van waarde gezien? Kefir uit de supermarkt heeft dus niets met Kefir te maken.
 64. Y. Bouhamda
  op 19 november 2019 om 15:23 zegt
  Hoe komt de alcohol in de kefir? Wordt dat toegevoegd of is het natuurlijke alcohol?
  1. Het wordt niet toegevoegd maar het ontstaat door het gistingsproces. De suikers worden daarbij omgezet in alcohol en koolzuur gas.
 65. Even voor alle die KvW hebben gezien alleen ARLA heeft KEFIR in zijn product daarnaast is het zoeken geblazen #beter kijken en luisteren. Top artikel hierboven trouwens.
 66. Moet de rauwe melk eerst ook worden gekookt voor de bereiding van de kefir?
  1. Als het onduidelijk is of de hygiene bij de boer of de plek waar de melk vandaan komt goed is, doe je er goed aan om de rauwe melk eerst te koken en af te laten koken tot 40 graden voordat je begint met het fermenteren. Goede rauwe melk kun je ook kopen in de natuurwinkel, in dat geval weet je dat de hygiene goed is en hoef je het niet te koken voor het fermenteren.
 67. Hi, even KvW terugkijken van vorige week. Alle kefirs in de supermarkt bevatten geen gist en zijn dus nep. 🙂 Mooi artikel, ik ga aan de slag met het recept.
 68. Ik ga 2 weken op vakantie maar kan de kefir niet mee nemen.. hoe kan ik het dan het beste bewaren
  1. Je kan de kefir korrels laten drogen buiten de koelkast en in een enveloppe bewaren. Ze zijn dan niet actief maar in principe nog een jaar levend. Als je terugkomt van vakantie kun je ze in een kopje suikerwater doen. Na een paar uur ruikt het water zurig en kun je weer met de kefir aan de slag.
 69. c.randolfi
  op 28 oktober 2019 om 22:08 zegt
  De keuringsdienst van waarde tvprogramma heeft onlangs alle merken Kefir uit de supermarkten getest en ze allemaal als absoluut geen Kefir gekwalificeerd.Veel geld voor eigenlijk soort karnemelk.Nep dus.
 70. Hi Jasper De ziekte van Crohn en kefir is dat een goed idee? Groetjes Pieter
  1. In principe is kefir heel gezond voor je darmen, ook als je Crohn hebt. Maar ieder lichaam reageert er anders op. Onderzoek voor jezelf hoe jij erop reageert. Drink bijvoorbeeld eens een week lang om de dag een klein glaasje.
 71. Dick Tielrooij
  op 24 oktober 2019 om 19:57 zegt
  Ik raad aan om de keuringsdienst van waarde er nog even goed op na te zien. In Nederland wordt GEEN Kefir verkocht :((
 72. Joke van der griend
  op 14 oktober 2019 om 20:00 zegt
  Jasper ik maak zelf melk kefir,mijn vraag is ik doe de bolletjes in water moet dat in melk in de koelkast,kefir met limonade siroop ging schiften wat doe ik verkeerd ?
  1. Hallo Joke, de voorkeur krijgt om het in melk te doen. Je kunt het ook in water met biologisch rietsuiker doen. Grote kans dat dat goed gaat.
 73. Arianne Swinkels
  op 8 oktober 2019 om 14:37 zegt
  Wanneer kan je Kefir het beste drinken? Bij een maaltijd of op nuchtere maag. Ik doe het vaak bij grapefruitsap. Werkt het dan nog net zo goed?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 december 2019 om 15:24 zegt
   Wij raden aan om niet te drinken tijdens de maaltijd, dus ook Kefir zouden wij aanraden om tussen de maaltijden door te drinken. Op een moment wanneer jij er behoefte aan hebt. Wij zijn niet op de hoogte van een eventuele werking van grapefruit op Kefir.
 74. Theo verbakel.
  op 29 september 2019 om 09:56 zegt
  Da zou ik Wil de Kramer willen vragen hoe zij dat drankje heeft gemaakt.
 75. Heb eerst kefir korrels geprobeerd maar werden geen zogenaamde bloemkooljes Heb nu wel die kleine kooltjes gekocht en dat gaat prima Zit er nu verschil in? heb het iedee dat het beter is groet
 76. De kefir van eigen merk geeft geen tinteltje op de tong, is het dan wel echte kefir?
  1. Het kan zijn dat daar minder kefirculturen inzitten.
 77. wil de kramer
  op 22 augustus 2019 om 13:09 zegt
  ik heb 5 jaar psoriasis gehad iemand zei dat ik kefir moest gaan gebruiken dat heb ik gedaan na 3 maanden elke dag 1 beker te drinken ben ik van mijn psoriasis af geweldig toch ik beveel het iedereen aan. groetjes wil.
 78. Nooit een metalen zeef gebruiken. Dan mislukt het. Die van kunststof kun je overal kopen voor een habbekrats.
 79. Pascalle,kijk op melkkefir.nl daar staat alles heel duidelijk uitgelegd.
 80. Bij de Kefirshop kun je het kopen en op laten sturen. Het teveel aan kefir dat je automatisch weer krijgt, kun je door de smoothy in de blender doen en/of invriezen, indien mogelijk. Desnoods aan iemand vragen om een heel klein beetje in een bakje voor je in te vriezen als je zelf geen vriezer hebt.
 81. Meta Roosendaal
  op 10 juni 2019 om 10:20 zegt
  Ik maak al een tijdje waterkefir. Voor de smaak voeg ik bij de 2e fermentatie druivensap toe. 200 ml op 800 ml waterkefir. Nu is mijn vraag: hoeveel calorieën bevat de uiteindelijke drank?
 82. pascale francort
  op 5 juni 2019 om 16:33 zegt
  Sinds een week ben ik bezig met kefir maken van melk. De eerste keer 48 uur laten staan en daarna 24 uur. Ik doe drie eetlepels in mijn nieuwe, te maken, kefir, van de van de vorige kefirlichting zal ik maar zeggen.Soms laat ik dit mengsel ook wel eens 48 uur in een kan staan en zeef het daarna pas. Ik zeef met een ijzeren zeef omdat ik geen andere heb en wel kefir wil blijven maken. Zou dat de oorzaak zijn van het feit dat ik geen kefirbloemkooltje krijg?Ik heb wel iets gekregen, maar dat is toch te weinig. Ik ben gestart met een zakje van kefir.nl. Wat moet ik doen om een geslaagde kefir te krijgen. Kan ik een hufterproof handleiding krijgen voor het maken van kefir? Op internet is geen absolute duidelijkheid over het hele proces te vinden. Stap voor stap uitleggen ontbreekt. Wie helpt mij. Ik denk uiteindelijk Jasper want die schrijft heel helder en duidelijk, maar ik weet niet of hij er de tijd voor heeft.Het betreft de melkkefir.
 83. J.B. van Croonenburg
  op 1 juni 2019 om 15:17 zegt
  Ik ben op zoek naar kefir-bolletjes om zelf kefir te maken. Ik maak al meer dan tien Kefir maar nu heb ik een tijd in het ziekenhuis gelegen en heeft iemand per ongeluk de kefir weggegooid. Ik heb veel natuurwinkels gebeld maar zonder succes. Weet u waar het nog te krijgen is? met vriendelijke groeten Jan van Croonenburg Biesbosstraat 7 4335VL Middelburg
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:22 zegt
   Wij hebben hiervoor geen tip, wellicht dat iemand dit dit leest je van een tip kan voorzien!
 84. Hallo Jasper, Sinds een week maak ik melkkefir. Als ontbijt eet ik graag een bord pap van warme melk, Brinta, havermout vlokken en stukjes amandel. Nu ik melkkefir maak wil ik hier mijn bordje pap mee maken. Maar worden de gunstige eigenschappen van melkkefir drank minder als ik deze verwarm voor mijn bordje pap? Ik lees op je blog ook dat je de havervlokken beter eerst 24 uur in water weekt. Moet dit perse in water of mag dit ook in melkefir drank?
 85. Hallo Jasper mijn vraag is kan je met halfvolle lactosevrije melk ook een goede melk kefir maken?, Vriendelijke groeten Douwe
 86. Annemiek
  op 3 april 2019 om 12:48 zegt
  Hallo Jasper ik heb een vraag over waterkefir. Het schepje suiker wat je moet toevoegen worden die inderdaad afgebroken? Ik eet kha en het voelt zo raar om suiker toe te voegen. Alvast bedankt. Gr Annemiek
 87. Lonneke
  op 31 maart 2019 om 20:09 zegt
  Hai bedankt voor je interessante stuk over rauw melkse Kefir mogen zwangere vrouwen dit drankje drinken?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:01 zegt
   Neem dat risico liever niet als je zwanger bent Lonneke!
 88. Hallo, ik gebruik acenoucoymarol mag ik dan kefir gebruiken?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:02 zegt
   Je doet er goed aan om dat even met je huisarts te overleggen.
 89. Hallo Jasper Ik koop Arla biologisch van AH. Gebruik het sinds 3 weken maar nu lees ik dat je het niet elke dag mag gebruiken. Daar schrik ik wel van want ik neem 2 tot 3 bekers p/d. Vandaar misschien zenuwpijnen? Gr. Annabel.
  1. Zeker de moeite waard om te verminderen om te kijken of daarmee de zenuwpijnen ook verminderen Annabel. Je doet er ook goed aan om een magnesiumsupplement van goede kwaliteit te gebruiken.
 90. Ik heb een tijdje geleden kefir korrels gekregen van een kennis. Nu na ongeveer half jaar is de hoeveelheid flink vermeerderd. Dus heb i het in twee delen gedeeld en het ene deel laat ik in de koelkast staa met melk terwijl de andere actief gebruik en vervolgnes wissel ik het na een weeek om. Wat ik nu merk is dat de kefir na hem door een kaasdoek te hebben gefilterd en in een plastic kan heb gezet in de koelkast er een sinds kort een vernadering is in smaak en ook de substantie gaat bestaan uit twee delen: het melkachtigen onderin en een helderder vocht substante er bovenop? Wat heb ik verkeerd gedaan, moet ik ze weg gooien de korrels of kan ik ze door te spoelen of wat anders nog wel gebruiken?
 91. Gery van Willigen
  op 16 februari 2019 om 13:56 zegt
  hi Jasper, kan je me de voedingswaarden en voornaamste bestanddelen van waterkefir geven?
 92. ik gebruik al meer dan 40 jaar dagelijks melk kefir. Ik heb nooit korrels gebruikt . Mijn plantje heb ik als plantje gekregen. Als het te groot wordt doe ik er gewoon een stuk af en geef dat door aan anderen of gooi het weg. Ik gebruik gewoon een glas met twist-off deksel, zeef het door een metalen zeef en gebruik gewone melk. Ik kan niet zeggen dat een metalen zeef slecht is. De kefir is goed en doet mij goed. Voor mensen die in de grensstreek wonen. De kant en klare kefir kun je in Duitsland in iedere supermarkt en bij alle discounters kopen. Wat er in zit moet in Duitsland (in tegen stelling met Nederland) in zijn geheel vermeld worden op de verpakking. De kant en klare kefir in Duitsland bevat geen alcohol omdat het dan onder de drank valt en niet overal verkocht mag worden als melkproduct.
 93. Past Kefir in een koolhydraatarme levenswijze?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 9 april 2019 om 10:39 zegt
   Jazeker, je kunt dit prima zo’n 3x per week gebruiken.
 94. Brenda de Bruijn
  op 18 januari 2019 om 17:00 zegt
  Is Kefir ook geschikt voor kinderen, vanaf 10 jaar? Hoeveel kefir moet je ongeveer per dag nemen? Groetjes Brenda
  1. Zeker, ook voor kinderen is kefir een gezond voedingsmiddel. Drie keer per week zo’n 250 ml is voldoende.
 95. Bedankt voor je artikel over kefir. Ik koop bio kefir van het merk Rauwpower gewoon bij onze Plus
 96. Hallo, ik maak mijn waterkefir als volgt: 70 gram kefir (afgespoeld) 70 gram (oer) suiker 1 gedroogde vijg (biologisch) Halve citroen (biologisch) Weckfles (1 liter) Ik doe alle ingrediënten in de weckfles en vul deze aan met water. De deksel leg ik er zonder rubber op en zet deze 2 dagen in de vensterbank boven de verwarming (in de winter). Na 2 à 3 dagen giet ik het door een plastic zeef en knijp ik de citroen uit, dan gaat het in een plastic kan of glazen fles in de koelkast. Hieruit drink ik iedere ochtend ( ong. 5 dagen) een half glas aangevuld met lauw water op nuchtere maag. De korrels die na het zeven over zijn gebruik ik of direct weer of ik doe, na ze met koud water afgespoeld te hebben, in een weckpot met wat suiker en water zodat ze net onder staan. Dan sluit ik de weckpot af met het rubber en zet het in de koelkast tot het volgende gebruik. Mijn vraag is gebruik ik teveel suiker? Of is deze hoeveelheid nodig voor de fermentatie? Zit er in waterkefir ook vitamine K2? Of zit er alleen probiotica in met wat vitamine C van de citroen? Bedankt voor het interessante artikel en ook alvast voor het antwoord!
  1. Ziet er prima uit Wilma, zoals je het nu doet. In principe is de hoeveelheid suiker die je gebruikt goed. Je zou de vijg weg kunnen laten of als je liever geen suiker wilt gebruiken het alleen met gedroogde vijgen kunnen maken. Gebruik er in dat geval 6. Waterkefir bevat geen K2, melk kefir wel. Verder bevat water kefir vit A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, foliumzuur, calcium, ijzer, fosfor, jodide.
 97. Hallo Jasper, Ik heb jaren terug kefir gemaakt, omdat ik zoveel had en het niet kwijt kon, wist ik niet dat je het kon invriezen. Nu mijn vraag: Ik heb een soort van darmkanker, het zit alleen lager als je snapt wat ik bedoel, een zeer zeldzaam soort kanker? Ik kan nog niet alle voedsel verdragen en iedere keer als ik iets nieuws eet. Moet ik afwachten wat het mij de volgende gaat brengen. Kan ik evengoed kefir drinken? Omdat ik ook lees dat je er diarree van kan krijgen, waar ik natuurlijk niet op zit te wachten. Ik nog in mijn herstel tijd zit en die kan lang duren. Bepaalde dingen heelt nooit meer en zal hier mee moeten leren leven. Wat best wel moeilijk is. Ik heb geen energie/conditie meer door alle behandelingen die ik heb gehad. Wat is wijsheid, wel of geen kefir gaan gebruiken? Alvast bedankt voor je antwoord.
  1. Je doet er goed aan om dit even met je behandelend arts te overleggen Yolande. Als je besluit het te testen doe het dan in hele kleine hoeveelheden bijvoorbeeld een paar hapjes/slokjes per keer. Veel sterkte.
 98. Beste Jasper, ik ben ook een kefir aanhanger en ik gebruik per 2 dagen 1 liter volle melk om melk kefir van te maken. Daarvan drink ik dan ‘s morgens de helft van met enkel eetlepels volkorenvlokken erbij. De suikers worden omgezet naar koolzuur en alcohol. Nu komt het: laatst had ik een belangrijk gesprek met iemand en die persoon vroeg of ik drink waarmee zij bedoelde of ik alcohol drink. Dus moet zij geroken hebben dat 1% alcoholpercentage in die halve liter melkkefir zit en volgens mij meteen associeerde met een drankprobleem dat ik zou hebben, stel je voor. vraag: zou het kunnen dat ik teveel melkkefir gebruik als ontbijt op een nuchtere maag? Ik vrees ook dat meerdere mensen die dit bij mij zullen ruiken, er ook het hunne van gaan denken. Ik vind dit vervelend dus hoe kan ik zorgen om ernstig voor de dag te komen? groet Harry
  1. Hallo Harry, het is niet nodig om elke dag een halve liter kefir te drinken. Mijn advies zou zijn om je gebruik te beperken tot bijvoorbeeld 3x per week 250 ml, het is zeer onwaarschijnlijk dat mensen dan iets zullen ruiken.
 99. Guido wiezen
  op 28 november 2018 om 13:36 zegt
  Hallo. U spreek over kefirbloempjes, maar ik kreeg in de winkel kefir ferment. Ik kan daar een 10-tal keer kefir mee maken. Wat is beter? Ik drink dagelijks een half glas kefir bij het opstaan en een half glas voor het slapen gaan. Kan u dit goedkeuren of is het beter voor of na het eten? Dank voor uw antwoord. Guido
  1. Hallo Guido, beide zijn prima om kefir van te maken. De voorkeur krijgt om 3 uur voor het slapen gaan niets meer te eten en enkel water of kruidenthee te drinken. Drink daarom liever het glas op een ander moment van de dag of kleine glaasjes/slokken op verschillende momenten van de dag.
 100. Hallo Jasper, Melk is toch eigenlijk slecht voor de mens. Is dat niet het geval in kefir. Ik gebruik volle melk van Aldi. Ik maak ook van 1 liter kefirdrank ongeveer 500 gr kwark en dat is echt heerlijk. Dat eet ik in 1 dag op. Is dat niet teveel?. Ik heb er geen last van. Ik gebruik al jaren kefir. Omdat ik borstkanker heb gehad in 2012 en een hele hoge cholesterol heb gehad en daarbij ook nog COPD ben ik erg met goede voeding bezig en lees je artikelen regelmatig. Ik voel me heel goed bij het gebruik van kefir en ook door het gebruik van kefir ben ik in een half jaar van 92 kilo naar 75 kilo afgevallen en is mijn cholesterol ook sterk gezakt. Ik heb gebruik gemaakt van de goede combinaties waar jij, maar ook Pascale Naessens in haar boeken over schrijft. Melk komt steeds meer negatief in het nieuws, ik vind ook dat melk voor de kalf is. Maar ik vroeg me dus af, krijg ik dan door middel van kefir niet teveel melk hormonen binnen. Want ik zag een filmpje van een arts die vertelde dat er groeihormonen in melk zit die de koe zelf aanmaakt omdat de kalf snel moet groeien. Graag jou advies. Gr Carolien
  1. Hallo Carolien, mooi dat je je verdiept in gezonde voeding en daardoor al zoveel afgevallen bent. Dat doe je goed! Gebruik inderdaad liever geen melk en in de kefir biologische rauwe melk. Omdat de melk in kefir gefermenteerd is, is dat prima om regelmatig te gebruiken. 1 liter per dag of 500 kefir kwark is echter behoorlijk wat. Mijn advies is om het te verminderen tot bijvoorbeeld drie keer per week.
 101. Goedemiddag. Ik gebruik al een tijdje kefir op Melkbasis. Nu vroeg ik me af wanneer ik het beste een glaasje kan drinken? Is dit direct voor het eten of erna of juist tussen de maaltijden door?
  1. Gebruik het bijvoorkeur als ontbijt of als gezond tussendoortje.
 102. Hallo, zou iemand mij kunnen vertellen waar ik de kefir grains kan kopen alvast hart dank
 103. Beste, voor zover ik weet, ik doe dit namelijk zelf is kefir gewoon te koop bij een van ‘s lands grootste supermarkten in allerlei prijsklassen van biologisch tot huismerk. dus best makkelijk te verkrijgen.
 104. Hallo Jasper Hoe kan het dat het aantal koolhydraten in dit geval lactose in kefir hetzelfde is als de melk waarvan het gemaakt is. Kefir bacteriën eten die lactose toch op.. ? Je zou verwachten dat het melkeiwit lactose dus minder zou zijn in Kefir. Vr groet
  1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
   op 2 november 2018 om 16:15 zegt
   Goed opgemerkt Eijnden, dat moet inderdaad een typefout zijn geweest. Ik heb het zojuist aangepast. Bedankt!
 105. Ik maak al bijna 30 jaar melkkefir. De korrels (het plantje) kreeg ik destijds van mijn vader en daar doe ik het nog steeds mee. Ik begon er mee omdat ik erg veel last had van huiduitslag. Sinds ik kefir gebruik heb ik daar nooit meer last van. Ook heeft het een heilzame werking op de darmflora van mij en mijn vrouw. Ik geloof dan ook absoluut in de werking van kefir.
  1. Mooi dat je de gezondheidsvoordelen van Kefir zo duidelijk ervaart Erik!
 106. Ik gebruik al jaren melkkefir, maar heb nog nooit de positieve dingen ervaren die hierboven worden beschreven. Heb PDS maar dat is de laatste tijd alleen maar verergert. Dagelijks misselijk en voor de stress doet het totaal niks. Het wordt omschreven als een wondermiddel, maar dat is het absoluut niet.
  1. Vervelend dat je PDS verergert is. Je zou een tijdje met kefir kunnen stoppen en kunnen testen of je beter reageert op andere gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kombucha, kimchi en tempeh. Ook glutenvrij en koolhydraatarm eten is erg belangrijk wanneer je last hebt van PDS. Kefir is inderdaad geen middel tegen stress. Stress hou je op afstand door dagelijks te mediteren, te bewegen en zoveel mogelijk te ontspannen.
 107. Nathalie
  op 31 juli 2018 om 21:59 zegt
  Ik heb last van pcos en moet dus het liefst lactose producten vermijden. Kan ik het met amandelmelk maken kf raad je dit juist helemaal niet aan ? Groetjes nathaie
  1. Hallo Nathalie, Waterkefir is een beter optie voor mensen met een lactose intolerantie.
 108. Hallo, Ik heb in 5 maanden tijd 3 antibiotica kuren gehad. Ben nu sinds 5 weken aan de diarree. Kweek wees niets uit. Ben nu begonnen met melkkefir maar nu loop ik nog vaker naar het toilet. Kan dat? Groet
  1. Marleen
   op 9 juli 2018 om 13:07 zegt
   Hallo Wil, Dat is vervelend. Wanneer je kefir toevoegt aan je voedingspatroon moeten je darmen inderdaad even wennen, waardoor je klachten zoals diarree kan ervaren. Bouw het gebruik van kefir langzaam op. Houd goed in de gaten of deze klachten aanhouden.
 109. Beste Jasper dank voor jouw overzichtelijke artikel. Ik heb er een vraag over. Sinds een paar jaar ben ik erachter dat ik een prikkelbare darmsyndroom heb. Toen ben ik het zogenaamde fodmap dieet op het spoor gekomen en dat helpt goed. Om vast te stellen welke producten ik mag eten en welke niet, gebruik ik de fodmap app van The Monash University. Daarin staat dat kefir hoog is in fodmaps en daarom beter vermeden kan worden. Waarschijnlijk vanwege de lactose (dat is een fodmap). Maar nu lees ik in jouw artikel dat kefir juist wordt aangeraden in geval van prikkelbare darmsyndroom. Wie moet ik nu geloven?
  1. Marleen
   op 3 juli 2018 om 10:47 zegt
   Wanneer je lactose niet goed kunt verdragen raad ik aan om kefir voorzichtig uit te proberen. Over het algemeen wordt kefir door de meeste mensen goed verdragen omdat lactose in dit product door bacteriën wordt omgezet.
 110. Hallo Jasper, Ik coliti een choronische darm ontsteking . Waar kan ik echte kefir korrel bestellen. Een naam graag. Is water kefir of melk kefir beter voor mij? Graag je reactie. Gr, Yama
  1. Marleen
   op 6 juni 2018 om 14:18 zegt
   Kefir is een gefermenteerd product en kan de darmgezondheid stimuleren. Het is wel belangrijk om het gebruik van kefir langzaam op te bouwen. Sommige mensen kunnen namelijk klachten krijgen als ze te snel een grote hoeveelheid drinken. Melk of water kefir is allebei prima. Dit ligt eraan waar jou smaakvoorkeur naartoe gaat. Melk kefir is wat romiger en voller van smaak. Kefir korrels kan je kopen op onder andere deze site: https://kefir.nl/search/?search_query=poeder&gclid=Cj0KCQjwjN7YBRCOARIsAFCb9362Ug8tM2oeEqjhE5lTTr54ygYL9s0xl5do8vIfy0CNirIbXtT5kBYaAvLtEALw_wcB
 111. Stefanie
  op 29 mei 2018 om 20:55 zegt
  Beste Marleen; Ik heb ook een Kefier plantje gekregen. Ik heb een weckpot van 1 liter, met een soeplepel kefir plantje. gekregen. Daar zou ik dan een halve liter melk op moeten doen. Als ik het elke dag zeef, vind ik het het lekkerste en minder zuur. Nu mijn vraag,: 1. kan ik het Kefir plantje; ook een paar dagen, in water bewaren, of gaat die dan kapot? 2. Of kan het zonder melk een paar dagen in de frigo? groetjes Stefanie
  1. Marleen
   op 30 mei 2018 om 16:01 zegt
   Hallo Stefanie, Wat leuk dat je zelf bezig bent met het kefirplantje. Je kan de kefir in een weckpot bewaren met een dubbele hoeveelheid melk in de koelkast. Je kan het ook invriezen. Spoel de korrels dan goed af en dep goed droog. Doe de korrels in een diepvrieszak, dan kan je het maximaal voor een jaar bewaren.
 112. Roelie
  op 25 mei 2018 om 08:01 zegt
  Beste Jasper Als je water kerfirdrinkt krijg je dan Ven suiker binnen?
  1. Marleen
   op 25 mei 2018 om 13:23 zegt
   Kefir is een gefermenteerd product dit betekent dat de suikers worden omgezet door goede bacteriën. Er zal dus een minimale hoeveelheid natuurlijke suikers aanwezig zijn in de kefir.
 113. Wil ook starten en heb bakje van vriendin gekregen, maar het bewaren vd korrels, hoe doe je dat, want zij zei mij echt, om elke dag te zeven en te wassen….. En het groeit op kamertemperatuur, en het gezeefde zet je dan in koelkast ? En de kefir voor melk, kun je die ook nemen voor water kefir?
  1. Marleen
   op 25 mei 2018 om 13:17 zegt
   De kefirkorrels kan je met een dubbele hoeveelheid melk maximaal een week bewaren in een weckpot in de koelkast. Daarna kan je de korrels zoals het recept gaat weer gebruiken met water of melk.
 114. Marion Moonen
  op 13 mei 2018 om 09:52 zegt
  Hoe lang kun je kefir bewaren in wekpot voor je hem consumeert? En hoe lang als je hem gescheiden hebt met de melk om te drinken uit koelkast,? Mvg Marion Moonen
  1. Marleen
   op 18 mei 2018 om 08:58 zegt
   De kefirkorrels kan je met een dubbele hoeveelheid melk maximaal een week bewaren in een weckpot in de koelkast. Daarna kan je de korrels zoals het recept gaat weer gebruiken. Met melk kan je de kefir 3 a 4 dagen gekoeld bewaren om te drinken in een afgesloten pot.
 115. Diana kinnaer
  op 11 mei 2018 om 14:21 zegt
  Ik vind kefir lekker,en besloot dagelijks een glas ervan te drinken. Na 3 jaar en veel onderzoeken verder,ernstige neurologische klachten,en buikpijn en verder,is er bij mij een vit b6 vergiftiging geconstateerd. Waarbij er natuurlijk werd gedacht dat ik vit.pillen slikte. Dat deed ik dus niet. Het enige wat ik kon bedenken,dat het aan de kefir moest liggen. En idd.ik ben er mee gestopt,en het gaat langzaam,maar de verschrikkelijke verschijnselen van de vit b6 vergiftiging nemen langzaam af. Ik wil er toch op wijzen dat het in mijn geval helemaal verkeerd liep met de kefir. Gr. Diana
  1. Marleen
   op 17 mei 2018 om 07:54 zegt
   Hallo Diana, Wat vervelend dat je deze klachten hebt ervaren door een vit. B6 vergiftiging. Bij sommige mensen is de capaciteit om vit. B6 uit te scheiden via de nieren verlaagd. Hierdoor kan er zonder vitamine pillen te slikken snel een teveel aan vit. B6 in je lichaam ontstaan. Houd dit voor jezelf dus goed in de gaten.
 116. Mariem
  op 9 mei 2018 om 08:49 zegt
  Hoi jasper. Ik heb een probleem met mijn afweersysteem. Ik heb een maag darm infectie met diaree. Helaas ook vasculitis. Nu is de vraag wat kan ik het allerbeste eten of laten…
  1. Marleen
   op 15 mei 2018 om 15:27 zegt
   Hallo Mariem, Wat vervelend dat je deze klachten ervaart. Wat je wel en niet kan eten ligt aan wat je darmen op dit moment kunnen verdragen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, frisdranken, alcohol, koffie, vette voedingsmiddelen, zuivel en vezelrijke producten totdat de diarree minder wordt. Maak een soep, smoothie of lichte salade met bijvoorbeeld quinoa en eet kleine porties verdeeld over de dag. Drink daarnaast voldoende water aangezien je veel vocht verliest wanneer je last hebt van diarree. Probeer langzaam aan te kijken of je meer vezels zoals fruit en groenten verdraagt. Voeg eventueel een natuurlijke eiwitpoeder toe aan bijvoorbeeld een smoothie met licht verteerbare groenten zoals wortelen en groene bladgroenten om je eiwittiname te stimuleren. Door deze groenten eerst te koken wordt het makkelijker om deze te verteren. Natuurlijke theeën zoals gemberthee en munthee stimuleren je darmgezondheid. Heel veel succes
 117. Joanne
  op 5 mei 2018 om 21:19 zegt
  Goede avond, ik ben al een aantal weken aan de slag gegaan met water kefir. Nu merkte ik dat het water stroperig werd, betekend dat ik dan teveel kefir korrels gebruikt heb? En heb je nog tips en recepten betreft waterkefir? Ik lust geen melk of yochurd. Tip van mij: ik gebruik soms bessen op siroop inplaats van suiker met citroen, erg lekker! Morgen ga ik kersen proberen 😉
  1. Stroperig water kan inderdaad betekenen dat je teveel kefir korrels gebruikt hebt. Probeer het nog eens met wat minder. Belangrijk als het gaat om zelf kefir maken is dat je een pot gebruik die goed schoon is, en gebruik het liefst bronwater. Bedankt voor jouw mooie tip!
 118. Myriam Mensaert
  op 28 april 2018 om 21:09 zegt
  Hallo Jasper, Kan je kefir ook met sojamelk ipv melk maken?
  1. Hallo Myriam, Dat kan zeker, maar ik raad het gebruik van sojaproducten liever niet aan. Een alternatief is het gebruik van havermelk.
 119. Y.verdam
  op 11 april 2018 om 22:18 zegt
  Hallo allemaal Mijn vrien maakt sinds kort ook deze drank. Kan het zijn dat de darmen hierdoor erg gaan borrelen. Yverda
  1. Hallo Yvonne, Wanneer je Kefir gaat drinken kan het zo zijn dat je darmen moeten wennen. Dat je last krijg van borrelende darmen kan daar dus bij horen. Bouw het drinken van Kefir langzaam op, om je darmen te laten wennen en klachten te voorkomen.
 120. Beste allemaal, Prachtig dat er een lans wordt gebroken voor dit supergezonde wonder van de natuur. Kefir is een levend en gevoelig organisme: werk daarom steriel en was alle potten, lepels en zeven met zeer heet water en een klein beetje afwasmiddel goed af. Liefst met een speciale afwasborstel die je alléén voor je kefirproductie gebruikt. En, heeeeeel belangrijk, gebruik een plastic zeef en geen metalen. Metaal beïnvloed de smaal van kefir nadelig. Als de productie te snel gaat omdat je de kefir op kamertemperatuur kweekt, kun je het beter In de ijskast plaatsen: dan heb je om de 2-3 dagen een ‘oogst’ en voelt het minder als een kefirterreur. Kefir groeit! Je kunt dus makkelijk anderen blij maken met een kweekje uit eigen pot. Succes!
  1. Om helemaal zeker te zijn van een schone gang van zaken, kun je een beetje kefir in een melkpak doen, deze laten staan tot het klaar is, dan uit dit pak een beetje in een volgende doen, terwijl het eerste gebruikt kan worden. Nooit besmettting, nooit moeilijke afwas.
 121. Ik koop Kefir bij AH kant en klaar, en drink een groot glas per dag, omdat ik Yakult te duur vind. Heeft dit dezelfde werkzaamheid dal Yakult?
  1. Das niet dezelfde kefir of je hem zelf maakt hoor bij de AH
  2. Hallo Marij, Kefir is een gefermenteerd product en bevat dus goed bacterien die de darmgezondheid stimuleren. Het is een puur product in tegenstelling tot Yakult waaraan veel gerafineerde suikers aan zijn toegevoed. Voor je darmgezondheid is het beter om kefir te drinken dan Yakult.
 122. Zeker 35 jaar geleden al met kefir begonnen, tijdje niet maar wil nu weer beginnen maar heb een vraag: de kefir in een weckfles buiten de koelkast maar moet de weckfles dicht met een rubberring of moet er juist zuurstof bij?
  1. Greetje P.B.
   op 6 maart 2018 om 17:45 zegt
   Rubberen rand moet eruit door gisting komt er druk op de pot en kan knappen. Ikzelf gebruik en maak al 25 jaar kefir. Kijk op google voor goedkope kefirplantjes. Kefir moet donker en warm staan op kamer temperatuur.
  2. piet post
   op 7 februari 2018 om 03:09 zegt
   Hoi Joke, Je kunt kefir zowel kweken met of zonder gesloten deksel, dit heeft wel invloed op de smaak. Als je met een gesloten dop kweekt, dan produceren de bacteriën melkzuur. Hierdoor wordt het niet alleen zuurder maar ook dikker. Laat je de dop van de fles, dan wordt zuurstof omgezet naar CO2 door de gisten. Dit geeft je kefir een beetje prik. Zelf vond ik de kefir het lekkerst wanneer ik 16uur met en dan 8uur zonder deksel cultiveerde.
  3. Hallo Joke, De kefir wordt bereid door gebruik te maken van een afgesloten weckfles. Er moet dus geen zuurstof bijkomen.
 123. Beste Jasper, ik maak melkkefir en waterkefir, gebruik wel 200ml melkkeffir per dag (vaak ook in gerechten bvb havermout, of bij slaatjes) en drink een liter of soms meer waterkefir per dag. Is dit teveel?
  1. Hallo Helena, Kefir zit vol met goede voedingstoffen en is erg gezond. Maar teveel is nooit goed. Omdat melkkefir een zuivelproduct is raad ik aan om niet meer dan 1 portie per dag te drinken. Een portie is maximaal 250 ml. Omdat waterkefir met suiker wordt bereidt zal er altijd wel een beetje suiker aanwezig blijven. Tijdens het drinken krijg je dus ook suikers binnen. Wissel het drinken van waterkefir eens af met gewoon water. Luister naar je lichaam en ga na hoe je jezelf voelt bij het drinken van deze hoeveelheid.
 124. Waar kun je kefir het beste kopen?
  1. Hallo Maarten, Kefir kan je tegenwoordig ook in de supermarkt kopen
 125. Kefir kun je ook van kefir maken. Als je een pak kefir op hebt giet ik er een pak volle melk in en giet dat over in een schone fles. Deksel erop en een dag bij kamertemperatuur laten staan. Daarna in de koelkast klaar voor gebruik. Gaat al weken goed. Het restje kefir in het pak is blijkbaar voldoende om het proces opnieuw te starten.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 7 augustus 2017 om 14:45 zegt
   Mooie tip Max, dat maakt het erg gemakkelijk!
 126. Veel mensen beschouwen het als een gezonder en krachtiger versie dan yoghurt. Maar is dat ook zo!?
  1. Door de grote hoeveelheden probiotica in kefir is het waarschijnlijk krachtiger voor de darmflora dan gewone yoghurt.
 127. Carla schoenmakers - de wit
  op 18 juli 2017 om 09:03 zegt
  Moet de weckpot van glas zijn of van plastic. Ik las op een andere site dat het een plastic pot of kan moet zijn omdat kifir niet tegen metalen kan. Ik hoor graag van u.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 24 juli 2017 om 12:37 zegt
   Een glazen weckpot is het beste..
 128. elly van zwol
  op 28 juni 2017 om 18:35 zegt
  Kun je kefir ook makenmet bv haverdrank of cocos of rijstdrank?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 4 juli 2017 om 09:29 zegt
   Ja, in principe is dat mogelijk. Net als bij ongezoete amandelmelk kan het zijn dat je wat suiker toe moet voegen omdat dat van nature niet in plantaardige melk zit. Dit is nodig voor het fermentatieproces.
 129. Ditty van Heemskerk
  op 28 mei 2017 om 19:55 zegt
  Ik gebruik dit al jaren en ben er heel entiousiast over! Vroeg me af of je dit eventueel ook met ongezoete amandelmelk kan maken? Groetjes Ditty
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 2 juni 2017 om 11:50 zegt
   Hi Ditty, je kunt het proberen, maar het is dan noodzakelijk dat je ook suikers toevoegt omdat dit van nature niet in plantaardige melk zit en nodig is voor het fermentatieproces
 130. Hallo Jasper Ik heb van een vriendin kefir korrels gekregen .Nu hebben ze een week in de koelkast gestaan In een beetje water .Nu heb ik het goed afgespoelt in een pot gedaan.En geitenmelk in gedaan .Heb er een heel klein beetje palmsuiker bij gedaan dat is een vervanger van de gewone suiker . Want vorig jaar ben ik bij een arts geweest en hin zei dat ik suiker beter kan mijden.Maar is het goed dat ik er palmsuiker in doe dat heeft een donkerder kleu en hoeveel moet ik er in doen .Gisteren heb ik dat gedaan in het keukenkastje gezet geen deksel er op maar een stuk van een theedoek er over met een elastiekje.Maar vanmorgen was het nog heel dun . Kan dat zijn doordat het een week in de koelkast heeft gestaan . Graag hoor ik wat ik het beste kan doe bedankt Madelief
  1. Je moet die korrels ook niet afspoelen.
  2. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 2 juni 2017 om 12:05 zegt
   Hi Madelief, dat kan zeker. In de koelkast werkt het niet goed. Het beste kun je het opnieuw proberen en dan op kamertemperatuur. Groet Anita
 131. Beste Jasper, Leuke promotie voor kefir. Zelf voorzie ik op bescheiden wijze diverse mensen van “levende kefirkorrels” en over het algemeen is men heel blij met hun kefir. Ook lever ik hier een (digitaal) boekje bij met recepten en gebruiksaanwijzing. Fijn dat je zo positief schrijft over kefir
 132. KUN je ook teveel (water)kefir drinken? Hoeveel is wel/niet gezond?
  1. Teveel van iets is nooit goed. Een glaasje per dag is een mooie aanvulling op je voeding, meer is niet nodig.
 133. als het kefir maken niet zelf lukt of het is teveel gedoe kun je de rauwmelkse kefir van ons kopen in de winkels van estafetten ,Puremilk kefir . erg lekker en super gezond .
 134. Ik spoel mn kefirkorrels schoon.en ff op een theedoek laten uitlekken. Koop en doos elke melkpoeder en doe 1 zakje melkpoeder in een plastik diepvries zakje.doe daar de kefir korrels in .ff goed schudden zodat de melkpoeder goed tussen de korrels zitten.datum erop en na 2 jaar haal of 1 jaar haal je de korrels weer uit de diepvries en zet ze op koud water met poeder en al.na een paar uur zijn de korrels ontdooid spoel ze onder koud water schoon en zet het weer voor 24 uur op melk.na 2 dagen is mijn kefir weer actief en klaar voor gebruik.
 135. Maar wat als je Diabetes-patiënt bent. Ik mijd zoveel mogelijk suiker. Is de suiker ook vervangbaar door iets wat gezonder is.
  1. De suiker is toegevoegd als voeding voor de schimmels. In de drank blijft hier amper iets van over. Probeer het daarom eens uit, onderzoek hoe je je erbij voelt, dit verschilt van persoon tot persoon.
 136. Elly visser
  op 21 augustus 2016 om 17:53 zegt
  Hallo Jasper ik heb een poos geleden het smoothie programma gekocht , maar helaas val ik er niet van af , kan het zijn dat ik teveel koolhydraten binnen krijg of doe ik iets verkeerd met vriendelijke groet Elly
  1. Greetje Pilon.
   op 24 mei 2017 om 06:28 zegt
   Hallo Elly.ik reageer wel wat laat maar toch wil ik je helpen. Ook ik gebruikte dagelijks 2 groente smoothies voor mn gezondheid en af te vallen .Maar ik bleef wel 6 maanden op hetzelfde gewicht staan.at gezond.geen brood .snoep of koekjes. Maar mn gewicht bleef gelijk. Ben veel aan het lezen geslagen en kwam toen tot de conclusie dat er toch teveel fruit in mn groente smoothie zat. Ben ermee gestopt en overgegaan op volle yoghurt en kwark en melkefir.met als resultaat 2 kilo in 1 week afgevallen.nu gaat het wat langzamer maar door je fruit te laten staan val je af . Dit vang ik op door iedere dag 2 theelepels fruitpoeder te nemen.bv accaipoeder .ff zoeken welke je het beste kan nemen.ik gebruik 4 soorten .heb in grote weckpot alles door elkaar gedaan (superfoodonline) Dus wil je afvallen en de laaste 8 kilo wil of gaat moeilijk ? Laat je fruit staan.en je valt weer af.
  2. Het is lastig om met deze beperkte informatie te zeggen waarom je niet verder afvalt. In dit artikel lees je precies wat je het beste kunt doen als afvallen niet lukt. Pas de tips toe en het afvallen krijgt weer een boost. Succes!
 137. Hallo Jasper, bedankt voor het (wederom) boeiende “kefir” artikel. Mijn vraag is nog : hoe bewaar je de gebruikte kefir korrels en hoe vaak kun je ze hergebruiken?
  1. Graag gedaan Karin. Je kunt de kefirkorrels op verschillende manieren bewaren, afhankelijk van hoelang je ze niet wilt gebruiken. Zo kun je ze voor korte tijd bewaren in een bakje water in de koelkast of in een weckpot met veel water en wat suiker. Het duurt weer een paar dagen voordat de kefir actief wordt als je het wilt gebruiken, hou daar rekening mee. Als je de korrels voor langere tijd wilt bewaren kun je ze invriezen. Dep ze goed droog en laat ze een kleine week liggen op een plek die niet warmer is dan 40 graden. Als ze helemaal droog zijn kun je ze invriezen. Doe ze in een diepvrieszakje met een flinke scheut poedersuiker en schrijf op de buitenkant van de zak de datum. Bewaar ze maximaal 1,5 jaar. Na deze manier van drogen duurt het een paar weken voordat de kefir weer actief is. Hoe vaak je ze kunt gebruiken verschilt en als de kefir de ene keer goed gelukt is wil dat niet zeggen dat dezelfde korrels een volgende keer hetzelfde effect geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Het alternatief voor afvallen met puntensysteem dat écht werkt

Ontdek het alternatief voor afvallen met puntensysteem. In dit artikel deel ik mijn kijk op deze methode en vind je een eenvoudig en goedkoper alternatief.

Top artikel

Wat zijn gezonde oliën?

Oliën en vetten zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. In dit artikel leer je precies welke oliën gezond zijn en welke je absoluut moet vermijden. Sommige oliën kun je namelijk beter vermijden omdat...

Bekijk alle artikelen