Sinds kort horen we steeds vaker over kefir. Is het waar dat kefir gezond is voor je darmen of is het allemaal wat overdreven?

Tijd om eens diep in de materie te duiken en de waarheid boven tafel te halen.

Wat is kefir precies?

Kefir is een yoghurtachtige drank die waarschijnlijk afkomstig is uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus.

Kefir wordt van oudsher gemaakt met koeien-, geiten- of schapenmelk. De smaak is verfrissend en licht tintelend.

Om kefir te maken heb je slechts twee ingrediënten nodig: melk en de zogenaamde kefirkorrels.

Deze kefirkorrels zijn geen echte korrels, maar schimmel- en melkzuurbacterie-culturen, die er een beetje als bloemkool uitzien. Het wordt ook wel eens “yoghurtplantje” genoemd.

Je kunt kefir ook met water maken: dan spreken we van waterkefir. Als basis voor waterkefir kan je water met (gedroogd) fruit of bijvoorbeeld kokoswater gebruiken.

Gewoon alleen water is niet voldoende want er is iets van suikers in het water nodig zodat de kefirkorrels zich daarmee kunnen voeden.

Voedingswaarde van kefir

Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora [1].

Voedingswaarde kefir (per portie van 175 ml)

Energie (kcal)106

 

Voornaamste bestanddelen

Vetten6 g
Koolhydraten7 g
Proteïne6 g
Cholesterol25 mg
Suikers6 g
Sodium88 mg
Calcium210 mg

 

Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.

Vitamine K2 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en speelt een belangrijke rol in je calciumhuishouding. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de calcium die je uit kefir en andere producten binnenkrijgt op de juiste plaatsen komt, zoals je botten en tanden [2].

Maar het belangrijkste aan kefir zijn… de probiotica.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn door de World Health Organization gedefinieerd als levende kleine organismen, oftewel “goede” bacteriën die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens (mits in de juiste hoeveelheden ingenomen).

Gezonde mensen hebben heel veel verschillende bacteriën – in de juiste balans – in hun darmen. Deze bacteriën zijn heel belangrijk.

Meer dan 75% van je immuunsysteem bevindt zich namelijk in je spijsverteringskanaal.

Letterlijk triljoenen bacteriën en schimmels werken daar samen om jou gezond te houden.

Ze helpen je om eten goed te kunnen verteren en schadelijke stoffen uit te scheiden.

De goede bacteriën en schimmels doden de slechte en houden je zo kern gezond.

Omdat veel ongezonde voedingsstoffen – die we toch vaak binnenkrijgen – ervoor zorgen dat de “slechte bacteriën” in aantal groeien (zoals suiker), is het belangrijk dat we probiotica nemen om het evenwicht te herstellen.

Als de bacteriën in je darmen in evenwicht zijn is dit een enorme boost voor je immuunsysteem.

Ook onderzoek wijst uit dat het zeer gezond is om probiotica (in de juiste hoeveelheden) te consumeren [3].

Yoghurt bevat ook probiotica, maar kefir is een rijkere en gevarieerdere bron.

Gezondheidsvoordelen van probiotica en kefir

Omdat kefir heel rijk is aan probiotica, is het een van de gezondste voedingsmiddelen om te nuttigen, met grote voordelen voor je gezondheid.

1. Kefir bevordert de stoelgang

Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen.

Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS) [4,5].

Probiotica spelen ook een grote rol in bijvoorbeeld de bestrijding van verschillende soorten diarree [5,6].

Als je dus last hebt van maag- en/of darmproblemen, kan het helpen om regelmatig een portie kefir te nuttigen.

2. Kefir helpt tegen stress

In onze Westerse wereld ondervinden we veel problemen die voortvloeien uit de stress die gepaard gaat met onze drukke en hectische levensstijl.

Onze gezondheid vermindert en we voelen ons minder fit en vitaal.

Maag- en darmklachten dragen vaak bij aan stress-gerelateerde symptomen zoals depressie en angsten.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat probiotica een positieve invloed hebben op klachten die te maken hebben met stress, depressie en angsten.

Menselijke proefpersonen die probiotica innamen, vertoonden aanwijsbaar minder symptomen en klachten [7].

3. Kefir maakt je botten sterker

Osteoporose is een veel voorkomende kwaal in

Nederland en België; meer dan 400.000 mannen en vrouwen lijden aan deze aandoening.

Osteoporose, of botontkalking,  is het brozer worden van je botten. Je loopt dan meer kans op botbreuken. Vrouwen hebben een grotere kans op osteoporose dan mannen.

Door te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt, kun je je botten weer sterker maken [8].

Kefir die gemaakt is van volvette zuivel zoals volle melk is natuurlijk een goede bron van calcium.

Maar dat is nog niet alles, melkkefir bevat ook veel vitamine K2, die zoals eerder gezegd een grote rol speelt in onze calciumhuishouding en de dichtheid van onze botten.

Vitamine K2 is bewezen effectief in het voorkomen van botbreuken [9, 10].

Kefir draagt dus -dankzij de calcium en vitamine K2 die het bevat- bij aan het verminderen van het risico op osteoporose en botbreuken [11].

4. Kefir helpt je afvallen

Bepaalde probiotica worden geassocieerd met gewichtsafname. Naar dit verband wordt steeds meer onderzoek gedaan, zodat vastgesteld kan worden wat de rol is van probiotica bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen obesitas [12].

Omdat kefir grote hoeveelheden probiotica bevat, kan het drinken van kefir je helpen om je gewicht omlaag te brengen.

Zelfs een kleine afname in gewicht kan al een groot verschil betekenen in de kans op overgewicht-gerelateerde ziekten als Diabetes Type II en hoge bloeddruk [13].

5. Kefir helpt mogelijk tegen borst kanker

Uit diverse onderzoeken met dieren blijkt dat het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen de groei van (borst)kankercellen tegengaat [14].

En in onderzoeken waarin kefir centraal stond, is aangetoond dat kefirextract het aantal borstkankercellen aantoonbaar fors verlaagde [15].

Verder onderzoek met mensen is nodig, maar deze resultaten van onderzoek naar de effecten van kefir zijn al opzienbarend!

Lactose-intolerantie

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt.

Veel volwassenen zijn niet in staat om lactose goed af te breken en te verteren, waardoor ze last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, krampen en diarree.

Dit wordt lactose-intolerantie genoemd.

De melkzuurbacteriën in gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir en yoghurt veranderen de lactose grotendeels in melkzuur, waardoor deze producten veel minder lactose bevatten dan gewone melkproducten.

Hierdoor is kefir over het algemeen beter te verdragen door mensen die last hebben van lactose-intolerantie.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met lichte lactose-intolerantie waarschijnlijk best met mate Kefir kunnen eten [16].

Maar wees altijd voorzichtig.

Als je last hebt van een lactose-intolerantie, begin dan met het toevoegen van kleine porties kefir aan je voedingspatroon en breid dit uit.

Kefir bevat namelijk niet alleen weinig lactose, maar helpt je ook om je tolerantie voor lactose te verhogen [17].

Je kunt ook kefir maken die geheel lactosevrij is. Dat doe je door water met suikers te gebruiken in plaats van op basis van zuivel.

Waar koop je kefir?

Melk- en waterkefir kun je meestal vinden in natuurwinkels en heel soms in grote supermarkten.

Je komt kant-en-klaar kefir (nog) niet veel tegen en, als je het kant-en-klaar koopt, weet je alleen niet altijd wat er precies in het eindproduct zit.

Het is daarom het beste om kefir zelf te maken. Dan weet je precies wat erin zit en het is nog goedkoper ook.

Onder het volgende kopje lees je hoe je heel eenvoudig zelf kefir kunt maken. Je hebt daar dus naast water of melk alleen kefirkorrels voor nodig.

Kefirkorrels vind je in de natuurwinkel of je kunt ze online bestellen.

Zo maak je kefir zelf

Gelukkig is kefir heel makkelijk en goedkoop zelf te maken. Je doet het als volgt.

 • Doe 1-2 eetlepels kefirkorrels in een weckpot. Hoe meer kefir je gebruikt, hoe sneller het fermentatieproces verloopt.
 • Voeg ongeveer twee kopjes melk toe. Gebruik bij voorkeur een goede kwaliteit rauwe melk, zonder suiker, biologisch, van grasgevoerde koeien en vers. Laat ongeveer 2 á 3 cm ruimte over boven in de pot.
 • Melkkefir dikt heel erg in en lijkt uiteindelijk op een yoghurtachtige substantie. Voeg eventueel wat room toe als je de kefir nog dikker wilt hebben.
 • Doe het deksel op de pot en laat deze op kamertemperatuur 12 tot 36 uur staan. In ongeveer 24 uur doen de micro-organismen in de kefirkorrels hun werk en fermenteren de suikers in de melk, waardoor het kefir wordt.
 • Zeef tot slot de korrels uit de kefir en bewaar deze tot de volgende keer dat je kefir gaat maken.

Je hebt nu heerlijke, gezonde kefir; zurig en tintelend van smaak en een echte boost voor je gezondheid!.

Jaspers advies

Onze voeding, ziektes en de stress die we ervaren zijn allemaal van invloed op de balans tussen de bacteriën in onze darmflora.

Als deze balans uit evenwicht raakt (omdat je bijvoorbeeld te veel suiker binnenkrijgt), krijgen de slechte bacteriën de overhand.

Vaak merk je dit meteen aan je immuunsysteem en je gezondheid; je huid irriteert meer en je hebt een lastigere stoelgang.

Door het eten van de juiste voeding en de juiste hoeveelheden probiotica kun je makkelijk de bacteriehuishouding in je darmen weer in balans krijgen.

Kefir is erg gezond, rijk aan probiotica en helpt je om je weer gezond en fit te gaan voelen. Ik raad aan om meermalen per week een glas kefir te drinken. Doe enigszins voorzichtig aan als je lactose-intolerant bent.

Kefir is niet altijd even makkelijk te vinden, of je moet er speciaal voor naar een natuurwinkel gaan.

Als je kefirkorrels aanschaft, kun je zelf thuis heel gemakkelijk kefir maken.

Bijkomend voordeel is dat je precies weet wat er inzit!

Wat is gezond?

Ik hoop dat dit artikel je duidelijkheid heeft gegeven over het beste gebruik en de gezondheidsvoordelen van kefir.

Vraag jij je af welke andere producten nou écht gezond zijn? Zorg ervoor dat je niet valt voor spookverhalen en marketingpraatjes, doe je eigen onderzoek.

Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Jaspers boodschappenlijstOp deze lijst vind je precies welke producten gezond zijn, en welke niet (met uitleg).

Als je enkele producten van de lijst eet zal je lichaam weer gezond worden, het zal weer gaan werken zoals het hoort.

En dat houdt in dat je automatisch al je overtollig lichaamsvet verbrandt, je cholesterol naar een gezond niveau zakt en jij je weer energiek en fit zult voelen.

Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

 

 

Bekijk (71) reacties

Verberg reacties

 • Erik
  19/08/2018 om 9:43 am

  Ik maak al bijna 30 jaar melkkefir. De korrels (het plantje) kreeg ik destijds van mijn vader en daar doe ik het nog steeds mee. Ik begon er mee omdat ik erg veel last had van huiduitslag. Sinds ik kefir gebruik heb ik daar nooit meer last van. Ook heeft het een heilzame werking op de darmflora van mij en mijn vrouw. Ik geloof dan ook absoluut in de werking van kefir.

 • Conny
  16/08/2018 om 5:57 am

  Ik gebruik al jaren melkkefir, maar heb nog nooit de positieve dingen ervaren die hierboven worden beschreven. Heb PDS maar dat is de laatste tijd alleen maar verergert. Dagelijks misselijk en voor de stress doet het totaal niks. Het wordt omschreven als een wondermiddel, maar dat is het absoluut niet.

  • Jasper Alblas
   16/08/2018 om 7:18 am

   Vervelend dat je PDS verergert is. Je zou een tijdje met kefir kunnen stoppen en kunnen testen of je beter reageert op andere gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kombucha, kimchi en tempeh. Ook glutenvrij en koolhydraatarm eten is erg belangrijk wanneer je last hebt van PDS. Kefir is inderdaad geen middel tegen stress. Stress hou je op afstand door dagelijks te mediteren, te bewegen en zoveel mogelijk te ontspannen.

 • Nathalie
  31/07/2018 om 9:59 pm

  Ik heb last van pcos en moet dus het liefst lactose producten vermijden. Kan ik het met amandelmelk maken kf raad je dit juist helemaal niet aan ? Groetjes nathaie

  • Marleen
   01/08/2018 om 2:22 pm

   Hallo Nathalie,

   Waterkefir is een beter optie voor mensen met een lactose intolerantie.

 • Wil
  07/07/2018 om 8:16 pm

  Hallo, Ik heb in 5 maanden tijd 3 antibiotica kuren gehad. Ben nu sinds 5 weken aan de diarree. Kweek wees niets uit. Ben nu begonnen met melkkefir maar nu loop ik nog vaker naar het toilet. Kan dat? Groet

  • Marleen
   09/07/2018 om 1:07 pm

   Hallo Wil,

   Dat is vervelend. Wanneer je kefir toevoegt aan je voedingspatroon moeten je darmen inderdaad even wennen, waardoor je klachten zoals diarree kan ervaren.
   Bouw het gebruik van kefir langzaam op. Houd goed in de gaten of deze klachten aanhouden.

 • Antoon
  30/06/2018 om 10:40 pm

  Beste Jasper dank voor jouw overzichtelijke artikel. Ik heb er een vraag over. Sinds een paar jaar ben ik erachter dat ik een prikkelbare darmsyndroom heb. Toen ben ik het zogenaamde fodmap dieet op het spoor gekomen en dat helpt goed. Om vast te stellen welke producten ik mag eten en welke niet, gebruik ik de fodmap app van The Monash University. Daarin staat dat kefir hoog is in fodmaps en daarom beter vermeden kan worden. Waarschijnlijk vanwege de lactose (dat is een fodmap).
  Maar nu lees ik in jouw artikel dat kefir juist wordt aangeraden in geval van prikkelbare darmsyndroom.
  Wie moet ik nu geloven?

  • Marleen
   03/07/2018 om 10:47 am

   Wanneer je lactose niet goed kunt verdragen raad ik aan om kefir voorzichtig uit te proberen. Over het algemeen wordt kefir door de meeste mensen goed verdragen omdat lactose in dit product door bacteriën wordt omgezet.

 • Yama
  05/06/2018 om 3:27 pm

  Hallo Jasper,

  Ik coliti een choronische darm ontsteking . Waar kan ik echte kefir korrel bestellen. Een naam graag.
  Is water kefir of melk kefir beter voor mij?

  Graag je reactie.

  Gr,
  Yama

 • Stefanie
  29/05/2018 om 8:55 pm

  Beste Marleen;

  Ik heb ook een Kefier plantje gekregen.

  Ik heb een weckpot van 1 liter, met een soeplepel kefir plantje. gekregen.
  Daar zou ik dan een halve liter melk op moeten doen.

  Als ik het elke dag zeef, vind ik het het lekkerste en minder zuur.

  Nu mijn vraag,:
  1. kan ik het Kefir plantje; ook een paar dagen, in water bewaren, of gaat die dan kapot?
  2. Of kan het zonder melk een paar dagen in de frigo?

  groetjes Stefanie

  • Marleen
   30/05/2018 om 4:01 pm

   Hallo Stefanie,

   Wat leuk dat je zelf bezig bent met het kefirplantje.

   Je kan de kefir in een weckpot bewaren met een dubbele hoeveelheid melk in de koelkast.
   Je kan het ook invriezen. Spoel de korrels dan goed af en dep goed droog. Doe de korrels in een diepvrieszak, dan kan je het maximaal voor een jaar bewaren.

 • Roelie
  25/05/2018 om 8:01 am

  Beste Jasper
  Als je water kerfirdrinkt krijg je dan Ven suiker binnen?

  • Marleen
   25/05/2018 om 1:23 pm

   Kefir is een gefermenteerd product dit betekent dat de suikers worden omgezet door goede bacteriën. Er zal dus een minimale hoeveelheid natuurlijke suikers aanwezig zijn in de kefir.

 • Ingrid
  20/05/2018 om 9:48 am

  Wil ook starten en heb bakje van vriendin gekregen, maar het bewaren vd korrels, hoe doe je dat, want zij zei mij echt, om elke dag te zeven en te wassen…..

  En het groeit op kamertemperatuur, en het gezeefde zet je dan in koelkast ?
  En de kefir voor melk, kun je die ook nemen voor water kefir?

  • Marleen
   25/05/2018 om 1:17 pm

   De kefirkorrels kan je met een dubbele hoeveelheid melk maximaal een week bewaren in een weckpot in de koelkast. Daarna kan je de korrels zoals het recept gaat weer gebruiken met water of melk.

 • Marion Moonen
  13/05/2018 om 9:52 am

  Hoe lang kun je kefir bewaren in wekpot voor je hem consumeert? En hoe lang als je hem gescheiden hebt met de melk om te drinken uit koelkast,?

  Mvg Marion Moonen

  • Marleen
   18/05/2018 om 8:58 am

   De kefirkorrels kan je met een dubbele hoeveelheid melk maximaal een week bewaren in een weckpot in de koelkast. Daarna kan je de korrels zoals het recept gaat weer gebruiken. Met melk kan je de kefir 3 a 4 dagen gekoeld bewaren om te drinken in een afgesloten pot.

 • Diana kinnaer
  11/05/2018 om 2:21 pm

  Ik vind kefir lekker,en besloot dagelijks een glas ervan te drinken. Na 3 jaar en veel onderzoeken verder,ernstige neurologische klachten,en buikpijn en verder,is er bij mij een vit b6 vergiftiging geconstateerd. Waarbij er natuurlijk werd gedacht dat ik vit.pillen slikte. Dat deed ik dus niet. Het enige wat ik kon bedenken,dat het aan de kefir moest liggen. En idd.ik ben er mee gestopt,en het gaat langzaam,maar de verschrikkelijke verschijnselen van de vit b6 vergiftiging nemen langzaam af. Ik wil er toch op wijzen dat het in mijn geval helemaal verkeerd liep met de kefir.
  Gr. Diana

  • Marleen
   17/05/2018 om 7:54 am

   Hallo Diana,

   Wat vervelend dat je deze klachten hebt ervaren door een vit. B6 vergiftiging. Bij sommige mensen is de capaciteit om vit. B6 uit te scheiden via de nieren verlaagd.
   Hierdoor kan er zonder vitamine pillen te slikken snel een teveel aan vit. B6 in je lichaam ontstaan. Houd dit voor jezelf dus goed in de gaten.

 • Mariem
  09/05/2018 om 8:49 am

  Hoi jasper. Ik heb een probleem met mijn afweersysteem. Ik heb een maag darm infectie met diaree. Helaas ook vasculitis.
  Nu is de vraag wat kan ik het allerbeste eten of laten…

  • Marleen
   15/05/2018 om 3:27 pm

   Hallo Mariem,

   Wat vervelend dat je deze klachten ervaart. Wat je wel en niet kan eten ligt aan wat je darmen op dit moment kunnen verdragen.
   Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, frisdranken, alcohol, koffie, vette voedingsmiddelen, zuivel en vezelrijke producten totdat de diarree minder wordt.

   Maak een soep, smoothie of lichte salade met bijvoorbeeld quinoa en eet kleine porties verdeeld over de dag. Drink daarnaast voldoende water aangezien je veel vocht verliest wanneer je last hebt van diarree.
   Probeer langzaam aan te kijken of je meer vezels zoals fruit en groenten verdraagt. Voeg eventueel een natuurlijke eiwitpoeder toe aan bijvoorbeeld een smoothie met licht verteerbare groenten zoals wortelen en groene bladgroenten om je eiwittiname te stimuleren. Door deze groenten eerst te koken wordt het makkelijker om deze te verteren.

   Natuurlijke theeën zoals gemberthee en munthee stimuleren je darmgezondheid.

   Heel veel succes

 • Joanne
  05/05/2018 om 9:19 pm

  Goede avond, ik ben al een aantal weken aan de slag gegaan met water kefir. Nu merkte ik dat het water stroperig werd, betekend dat ik dan teveel kefir korrels gebruikt heb? En heb je nog tips en recepten betreft waterkefir? Ik lust geen melk of yochurd.
  Tip van mij: ik gebruik soms bessen op siroop inplaats van suiker met citroen, erg lekker! Morgen ga ik kersen proberen 😉

  • Jasper Alblas
   08/05/2018 om 1:39 pm

   Stroperig water kan inderdaad betekenen dat je teveel kefir korrels gebruikt hebt. Probeer het nog eens met wat minder. Belangrijk als het gaat om zelf kefir maken is dat je een pot gebruik die goed schoon is, en gebruik het liefst bronwater. Bedankt voor jouw mooie tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *