Sinds kort horen we steeds vaker over kefir. Is het waar dat kefir gezond is voor je darmen of is het allemaal wat overdreven?

Tijd om eens diep in de materie te duiken en de waarheid boven tafel te halen.

Wat is kefir precies?

Kefir is een yoghurtachtige drank die waarschijnlijk afkomstig is uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus.

Kefir wordt van oudsher gemaakt met koeien-, geiten- of schapenmelk. De smaak is verfrissend en licht tintelend.

Om kefir te maken heb je slechts twee ingrediënten nodig: melk en de zogenaamde kefirkorrels.

Deze kefirkorrels zijn geen echte korrels, maar schimmel- en melkzuurbacterie-culturen, die er een beetje als bloemkool uitzien. Het wordt ook wel eens “yoghurtplantje” genoemd.

Je kunt kefir ook met water maken: dan spreken we van waterkefir. Als basis voor waterkefir kan je water met (gedroogd) fruit of bijvoorbeeld kokoswater gebruiken.

Gewoon alleen water is niet voldoende want er is iets van suikers in het water nodig zodat de kefirkorrels zich daarmee kunnen voeden.

Voedingswaarde van kefir

Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora [1].

Voedingswaarde kefir (per portie van 175 ml)

Energie (kcal)106

 

Voornaamste bestanddelen

Vetten6 g
Koolhydraten7 g
Proteïne6 g
Cholesterol25 mg
Suikers0 g
Sodium88 mg
Calcium210 mg

 

Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.

Vitamine K2 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en speelt een belangrijke rol in je calciumhuishouding. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de calcium die je uit kefir en andere producten binnenkrijgt op de juiste plaatsen komt, zoals je botten en tanden [2].

Maar het belangrijkste aan kefir zijn… de probiotica.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn door de World Health Organization gedefinieerd als levende kleine organismen, oftewel “goede” bacteriën die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens (mits in de juiste hoeveelheden ingenomen).

Gezonde mensen hebben heel veel verschillende bacteriën – in de juiste balans – in hun darmen. Deze bacteriën zijn heel belangrijk.

Meer dan 75% van je immuunsysteem bevindt zich namelijk in je spijsverteringskanaal.

Letterlijk triljoenen bacteriën en schimmels werken daar samen om jou gezond te houden.

Ze helpen je om eten goed te kunnen verteren en schadelijke stoffen uit te scheiden.

De goede bacteriën en schimmels doden de slechte en houden je zo kern gezond.

Omdat veel ongezonde voedingsstoffen – die we toch vaak binnenkrijgen – ervoor zorgen dat de “slechte bacteriën” in aantal groeien (zoals suiker), is het belangrijk dat we probiotica nemen om het evenwicht te herstellen.

Als de bacteriën in je darmen in evenwicht zijn is dit een enorme boost voor je immuunsysteem.

Ook onderzoek wijst uit dat het zeer gezond is om probiotica (in de juiste hoeveelheden) te consumeren [3].

Yoghurt bevat ook probiotica, maar kefir is een rijkere en gevarieerdere bron.

Gezondheidsvoordelen van probiotica en kefir

Omdat kefir heel rijk is aan probiotica, is het een van de gezondste voedingsmiddelen om te nuttigen, met grote voordelen voor je gezondheid.

1. Kefir bevordert de stoelgang

Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen.

Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS) [4,5].

Probiotica spelen ook een grote rol in bijvoorbeeld de bestrijding van verschillende soorten diarree [5,6].

Als je dus last hebt van maag- en/of darmproblemen, kan het helpen om regelmatig een portie kefir te nuttigen.

2. Kefir helpt tegen stress

In onze Westerse wereld ondervinden we veel problemen die voortvloeien uit de stress die gepaard gaat met onze drukke en hectische levensstijl.

Onze gezondheid vermindert en we voelen ons minder fit en vitaal.

Maag- en darmklachten dragen vaak bij aan stress-gerelateerde symptomen zoals depressie en angsten.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat probiotica een positieve invloed hebben op klachten die te maken hebben met stress, depressie en angsten.

Menselijke proefpersonen die probiotica innamen, vertoonden aanwijsbaar minder symptomen en klachten [7].

3. Kefir maakt je botten sterker

Osteoporose is een veel voorkomende kwaal in

Nederland en België; meer dan 400.000 mannen en vrouwen lijden aan deze aandoening.

Osteoporose, of botontkalking,  is het brozer worden van je botten. Je loopt dan meer kans op botbreuken. Vrouwen hebben een grotere kans op osteoporose dan mannen.

Door te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt, kun je je botten weer sterker maken [8].

Kefir die gemaakt is van volvette zuivel zoals volle melk is natuurlijk een goede bron van calcium.

Maar dat is nog niet alles, melkkefir bevat ook veel vitamine K2, die zoals eerder gezegd een grote rol speelt in onze calciumhuishouding en de dichtheid van onze botten.

Vitamine K2 is bewezen effectief in het voorkomen van botbreuken [9, 10].

Kefir draagt dus -dankzij de calcium en vitamine K2 die het bevat- bij aan het verminderen van het risico op osteoporose en botbreuken [11].

4. Kefir helpt je afvallen

Bepaalde probiotica worden geassocieerd met gewichtsafname. Naar dit verband wordt steeds meer onderzoek gedaan, zodat vastgesteld kan worden wat de rol is van probiotica bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen obesitas [12].

Omdat kefir grote hoeveelheden probiotica bevat, kan het drinken van kefir je helpen om je gewicht omlaag te brengen.

Zelfs een kleine afname in gewicht kan al een groot verschil betekenen in de kans op overgewicht-gerelateerde ziekten als Diabetes Type II en hoge bloeddruk [13].

5. Kefir helpt mogelijk tegen borst kanker

Uit diverse onderzoeken met dieren blijkt dat het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen de groei van (borst)kankercellen tegengaat [14].

En in onderzoeken waarin kefir centraal stond, is aangetoond dat kefirextract het aantal borstkankercellen aantoonbaar fors verlaagde [15].

Verder onderzoek met mensen is nodig, maar deze resultaten van onderzoek naar de effecten van kefir zijn al opzienbarend!

Lactose-intolerantie

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt.

Veel volwassenen zijn niet in staat om lactose goed af te breken en te verteren, waardoor ze last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, krampen en diarree.

Dit wordt lactose-intolerantie genoemd.

De melkzuurbacteriën in gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir en yoghurt veranderen de lactose grotendeels in melkzuur, waardoor deze producten veel minder lactose bevatten dan gewone melkproducten.

Hierdoor is kefir over het algemeen beter te verdragen door mensen die last hebben van lactose-intolerantie.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met lichte lactose-intolerantie waarschijnlijk best met mate Kefir kunnen eten [16].

Maar wees altijd voorzichtig.

Als je last hebt van een lactose-intolerantie, begin dan met het toevoegen van kleine porties kefir aan je voedingspatroon en breid dit uit.

Kefir bevat namelijk niet alleen weinig lactose, maar helpt je ook om je tolerantie voor lactose te verhogen [17].

Je kunt ook kefir maken die geheel lactosevrij is. Dat doe je door water met suikers te gebruiken in plaats van op basis van zuivel.

Waar koop je kefir?

Melk- en waterkefir kun je meestal vinden in natuurwinkels en heel soms in grote supermarkten.

Je komt kant-en-klaar kefir (nog) niet veel tegen en, als je het kant-en-klaar koopt, weet je alleen niet altijd wat er precies in het eindproduct zit.

Het is daarom het beste om kefir zelf te maken. Dan weet je precies wat erin zit en het is nog goedkoper ook.

Onder het volgende kopje lees je hoe je heel eenvoudig zelf kefir kunt maken. Je hebt daar dus naast water of melk alleen kefirkorrels voor nodig.

Kefirkorrels vind je in de natuurwinkel of je kunt ze online bestellen.

Zo maak je kefir zelf

Gelukkig is kefir heel makkelijk en goedkoop zelf te maken. Je doet het als volgt.

 • Doe 1-2 eetlepels kefirkorrels in een weckpot. Hoe meer kefir je gebruikt, hoe sneller het fermentatieproces verloopt.
 • Voeg ongeveer twee kopjes melk toe. Gebruik bij voorkeur een goede kwaliteit rauwe melk, zonder suiker, biologisch, van grasgevoerde koeien en vers. Laat ongeveer 2 á 3 cm ruimte over boven in de pot.
 • Melkkefir dikt heel erg in en lijkt uiteindelijk op een yoghurtachtige substantie. Voeg eventueel wat room toe als je de kefir nog dikker wilt hebben.
 • Doe het deksel op de pot en laat deze op kamertemperatuur 12 tot 36 uur staan. In ongeveer 24 uur doen de micro-organismen in de kefirkorrels hun werk en fermenteren de suikers in de melk, waardoor het kefir wordt.
 • Zeef tot slot de korrels uit de kefir en bewaar deze tot de volgende keer dat je kefir gaat maken.

Je hebt nu heerlijke, gezonde kefir; zurig en tintelend van smaak en een echte boost voor je gezondheid!.

Jaspers advies

Onze voeding, ziektes en de stress die we ervaren zijn allemaal van invloed op de balans tussen de bacteriën in onze darmflora.

Als deze balans uit evenwicht raakt (omdat je bijvoorbeeld te veel suiker binnenkrijgt), krijgen de slechte bacteriën de overhand.

Vaak merk je dit meteen aan je immuunsysteem en je gezondheid; je huid irriteert meer en je hebt een lastigere stoelgang.

Door het eten van de juiste voeding en de juiste hoeveelheden probiotica kun je makkelijk de bacteriehuishouding in je darmen weer in balans krijgen.

Kefir is erg gezond, rijk aan probiotica en helpt je om je weer gezond en fit te gaan voelen. Ik raad aan om meermalen per week een glas kefir te drinken. Doe enigszins voorzichtig aan als je lactose-intolerant bent.

Kefir is niet altijd even makkelijk te vinden, of je moet er speciaal voor naar een natuurwinkel gaan.

Als je kefirkorrels aanschaft, kun je zelf thuis heel gemakkelijk kefir maken.

Bijkomend voordeel is dat je precies weet wat er inzit!

Wat is gezond?

Ik hoop dat dit artikel je duidelijkheid heeft gegeven over het beste gebruik en de gezondheidsvoordelen van kefir.

Vraag jij je af welke andere producten nou écht gezond zijn? Zorg ervoor dat je niet valt voor spookverhalen en marketingpraatjes, doe je eigen onderzoek.

Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Jaspers boodschappenlijstOp deze lijst vind je precies welke producten gezond zijn, en welke niet (met uitleg).

Als je enkele producten van de lijst eet zal je lichaam weer gezond worden, het zal weer gaan werken zoals het hoort.

En dat houdt in dat je automatisch al je overtollig lichaamsvet verbrandt, je cholesterol naar een gezond niveau zakt en jij je weer energiek en fit zult voelen.

Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

 

 

Bekijk (95) reacties

Verberg reacties

 • Annabel
  20/02/2019 om 2:02 pm

  Hallo Jasper
  Ik koop Arla biologisch van AH.
  Gebruik het sinds 3 weken maar nu lees ik dat je het niet elke dag mag gebruiken. Daar schrik ik wel van want ik neem 2 tot 3 bekers p/d. Vandaar misschien zenuwpijnen? Gr. Annabel.

  • Jasper Alblas
   22/03/2019 om 5:18 pm

   Zeker de moeite waard om te verminderen om te kijken of daarmee de zenuwpijnen ook verminderen Annabel. Je doet er ook goed aan om een magnesiumsupplement van goede kwaliteit te gebruiken.

 • Wilma
  01/02/2019 om 11:02 am

  Past Kefir in een koolhydraatarme levenswijze?

 • Brenda de Bruijn
  18/01/2019 om 5:00 pm

  Is Kefir ook geschikt voor kinderen, vanaf 10 jaar?
  Hoeveel kefir moet je ongeveer per dag nemen?

  Groetjes Brenda

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:12 pm

   Zeker, ook voor kinderen is kefir een gezond voedingsmiddel. Drie keer per week zo’n 250 ml is voldoende.

 • Cala
  18/01/2019 om 7:46 am

  Bedankt voor je artikel over kefir.
  Ik koop bio kefir van het merk Rauwpower gewoon bij onze Plus

 • Wilma
  31/12/2018 om 1:04 am

  Hallo, ik maak mijn waterkefir als volgt:
  70 gram kefir (afgespoeld)
  70 gram (oer) suiker
  1 gedroogde vijg (biologisch)
  Halve citroen (biologisch)
  Weckfles (1 liter)

  Ik doe alle ingrediënten in de weckfles en vul deze aan met water. De deksel leg ik er zonder rubber op en zet deze 2 dagen in de vensterbank boven de verwarming (in de winter). Na 2 à 3 dagen giet ik het door een plastic zeef en knijp ik de citroen uit, dan gaat het in een plastic kan of glazen fles in de koelkast.
  Hieruit drink ik iedere ochtend ( ong. 5 dagen) een half glas aangevuld met lauw water op nuchtere maag.
  De korrels die na het zeven over zijn gebruik ik of direct weer of ik doe, na ze met koud water afgespoeld te hebben, in een weckpot met wat suiker en water zodat ze net onder staan. Dan sluit ik de weckpot af met het rubber en zet het in de koelkast tot het volgende gebruik.

  Mijn vraag is gebruik ik teveel suiker? Of is deze hoeveelheid nodig voor de fermentatie?

  Zit er in waterkefir ook vitamine K2?
  Of zit er alleen probiotica in met wat vitamine C van de citroen?

  Bedankt voor het interessante artikel en ook alvast voor het antwoord!

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:45 pm

   Ziet er prima uit Wilma, zoals je het nu doet. In principe is de hoeveelheid suiker die je gebruikt goed. Je zou de vijg weg kunnen laten of als je liever geen suiker wilt gebruiken het alleen met gedroogde vijgen kunnen maken. Gebruik er in dat geval 6. Waterkefir bevat geen K2, melk kefir wel. Verder bevat water kefir vit A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, foliumzuur, calcium, ijzer, fosfor, jodide.

 • Yolande
  22/12/2018 om 6:49 pm

  Hallo Jasper,

  Ik heb jaren terug kefir gemaakt, omdat ik zoveel had en het niet kwijt kon, wist ik niet dat je het kon invriezen.

  Nu mijn vraag:
  Ik heb een soort van darmkanker, het zit alleen lager als je snapt wat ik bedoel, een zeer zeldzaam soort kanker? Ik kan nog niet alle voedsel verdragen en iedere keer als ik iets nieuws eet. Moet ik afwachten wat het mij de volgende gaat brengen.
  Kan ik evengoed kefir drinken? Omdat ik ook lees dat je er diarree van kan krijgen, waar ik natuurlijk niet op zit te wachten.
  Ik nog in mijn herstel tijd zit en die kan lang duren. Bepaalde dingen heelt nooit meer en zal hier mee moeten leren leven. Wat best wel moeilijk is.
  Ik heb geen energie/conditie meer door alle behandelingen die ik heb gehad.

  Wat is wijsheid, wel of geen kefir gaan gebruiken?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:33 pm

   Je doet er goed aan om dit even met je behandelend arts te overleggen Yolande. Als je besluit het te testen doe het dan in hele kleine hoeveelheden bijvoorbeeld een paar hapjes/slokjes per keer. Veel sterkte.

 • Harry
  19/12/2018 om 2:02 pm

  Beste Jasper,

  ik ben ook een kefir aanhanger en ik gebruik per 2 dagen 1 liter volle melk om melk kefir van te maken. Daarvan drink ik dan ’s morgens de helft van met enkel eetlepels volkorenvlokken erbij. De suikers worden omgezet naar koolzuur en alcohol. Nu komt het: laatst had ik een belangrijk gesprek met iemand en die persoon vroeg of ik drink waarmee zij bedoelde of ik alcohol drink. Dus moet zij geroken hebben dat 1% alcoholpercentage in die halve liter melkkefir zit en volgens mij meteen associeerde met een drankprobleem dat ik zou hebben, stel je voor.
  vraag: zou het kunnen dat ik teveel melkkefir gebruik als ontbijt op een nuchtere maag?
  Ik vrees ook dat meerdere mensen die dit bij mij zullen ruiken, er ook het hunne van gaan denken. Ik vind dit vervelend dus hoe kan ik zorgen om ernstig voor de dag te komen?
  groet Harry

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:29 pm

   Hallo Harry, het is niet nodig om elke dag een halve liter kefir te drinken. Mijn advies zou zijn om je gebruik te beperken tot bijvoorbeeld 3x per week 250 ml, het is zeer onwaarschijnlijk dat mensen dan iets zullen ruiken.

 • Guido wiezen
  28/11/2018 om 1:36 pm

  Hallo. U spreek over kefirbloempjes, maar ik kreeg in de winkel kefir ferment. Ik kan daar een 10-tal keer kefir mee maken. Wat is beter?
  Ik drink dagelijks een half glas kefir bij het opstaan en een half glas voor het slapen gaan. Kan u dit goedkeuren of is het beter voor of na het eten? Dank voor uw antwoord. Guido

  • Jasper Alblas
   30/11/2018 om 5:14 pm

   Hallo Guido, beide zijn prima om kefir van te maken. De voorkeur krijgt om 3 uur voor het slapen gaan niets meer te eten en enkel water of kruidenthee te drinken. Drink daarom liever het glas op een ander moment van de dag of kleine glaasjes/slokken op verschillende momenten van de dag.

 • Carolien
  26/11/2018 om 7:53 pm

  Hallo Jasper,

  Melk is toch eigenlijk slecht voor de mens. Is dat niet het geval in kefir.
  Ik gebruik volle melk van Aldi.
  Ik maak ook van 1 liter kefirdrank ongeveer 500 gr kwark en dat is echt heerlijk.
  Dat eet ik in 1 dag op. Is dat niet teveel?. Ik heb er geen last van.
  Ik gebruik al jaren kefir.
  Omdat ik borstkanker heb gehad in 2012 en een hele hoge cholesterol heb gehad en daarbij ook nog COPD ben ik erg met goede voeding bezig en lees je artikelen regelmatig. Ik voel me heel goed bij het gebruik van kefir en ook door het gebruik van kefir ben ik in een half jaar van 92 kilo naar 75 kilo afgevallen en is mijn cholesterol ook sterk gezakt. Ik heb gebruik gemaakt van de goede combinaties waar jij, maar ook Pascale Naessens in haar boeken over schrijft.

  Melk komt steeds meer negatief in het nieuws, ik vind ook dat melk voor de kalf is.
  Maar ik vroeg me dus af, krijg ik dan door middel van kefir niet teveel melk hormonen binnen. Want ik zag een filmpje van een arts die vertelde dat er groeihormonen in melk zit die de koe zelf aanmaakt omdat de kalf snel moet groeien.
  Graag jou advies.
  Gr Carolien

  • Jasper Alblas
   30/11/2018 om 5:18 pm

   Hallo Carolien, mooi dat je je verdiept in gezonde voeding en daardoor al zoveel afgevallen bent. Dat doe je goed! Gebruik inderdaad liever geen melk en in de kefir biologische rauwe melk. Omdat de melk in kefir gefermenteerd is, is dat prima om regelmatig te gebruiken. 1 liter per dag of 500 kefir kwark is echter behoorlijk wat. Mijn advies is om het te verminderen tot bijvoorbeeld drie keer per week.

 • Esther
  14/11/2018 om 1:59 pm

  Goedemiddag. Ik gebruik al een tijdje kefir op Melkbasis. Nu vroeg ik me af wanneer ik het beste een glaasje kan drinken? Is dit direct voor het eten of erna of juist tussen de maaltijden door?

 • Irina
  05/11/2018 om 3:54 pm

  Hallo, zou iemand mij kunnen vertellen waar ik de kefir grains kan kopen alvast hart dank

 • Anna
  02/11/2018 om 3:11 pm

  Beste,

  voor zover ik weet, ik doe dit namelijk zelf is kefir gewoon te koop bij een van ’s lands grootste supermarkten in allerlei prijsklassen van biologisch tot huismerk.
  dus best makkelijk te verkrijgen.

 • Eijnden
  23/10/2018 om 4:57 pm

  Hallo Jasper
  Hoe kan het dat het aantal koolhydraten in dit geval lactose in kefir hetzelfde is als de melk waarvan het gemaakt is.
  Kefir bacteriën eten die lactose toch op.. ?
  Je zou verwachten dat het melkeiwit lactose dus minder zou zijn in Kefir.
  Vr groet

  • Jasper Alblas
   02/11/2018 om 4:15 pm

   Goed opgemerkt Eijnden, dat moet inderdaad een typefout zijn geweest. Ik heb het zojuist aangepast. Bedankt!

 • Erik
  19/08/2018 om 9:43 am

  Ik maak al bijna 30 jaar melkkefir. De korrels (het plantje) kreeg ik destijds van mijn vader en daar doe ik het nog steeds mee. Ik begon er mee omdat ik erg veel last had van huiduitslag. Sinds ik kefir gebruik heb ik daar nooit meer last van. Ook heeft het een heilzame werking op de darmflora van mij en mijn vrouw. Ik geloof dan ook absoluut in de werking van kefir.

 • Conny
  16/08/2018 om 5:57 am

  Ik gebruik al jaren melkkefir, maar heb nog nooit de positieve dingen ervaren die hierboven worden beschreven. Heb PDS maar dat is de laatste tijd alleen maar verergert. Dagelijks misselijk en voor de stress doet het totaal niks. Het wordt omschreven als een wondermiddel, maar dat is het absoluut niet.

  • Jasper Alblas
   16/08/2018 om 7:18 am

   Vervelend dat je PDS verergert is. Je zou een tijdje met kefir kunnen stoppen en kunnen testen of je beter reageert op andere gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kombucha, kimchi en tempeh. Ook glutenvrij en koolhydraatarm eten is erg belangrijk wanneer je last hebt van PDS. Kefir is inderdaad geen middel tegen stress. Stress hou je op afstand door dagelijks te mediteren, te bewegen en zoveel mogelijk te ontspannen.

 • Nathalie
  31/07/2018 om 9:59 pm

  Ik heb last van pcos en moet dus het liefst lactose producten vermijden. Kan ik het met amandelmelk maken kf raad je dit juist helemaal niet aan ? Groetjes nathaie

  • Marleen
   01/08/2018 om 2:22 pm

   Hallo Nathalie,

   Waterkefir is een beter optie voor mensen met een lactose intolerantie.

 • Wil
  07/07/2018 om 8:16 pm

  Hallo, Ik heb in 5 maanden tijd 3 antibiotica kuren gehad. Ben nu sinds 5 weken aan de diarree. Kweek wees niets uit. Ben nu begonnen met melkkefir maar nu loop ik nog vaker naar het toilet. Kan dat? Groet

  • Marleen
   09/07/2018 om 1:07 pm

   Hallo Wil,

   Dat is vervelend. Wanneer je kefir toevoegt aan je voedingspatroon moeten je darmen inderdaad even wennen, waardoor je klachten zoals diarree kan ervaren.
   Bouw het gebruik van kefir langzaam op. Houd goed in de gaten of deze klachten aanhouden.

 • Antoon
  30/06/2018 om 10:40 pm

  Beste Jasper dank voor jouw overzichtelijke artikel. Ik heb er een vraag over. Sinds een paar jaar ben ik erachter dat ik een prikkelbare darmsyndroom heb. Toen ben ik het zogenaamde fodmap dieet op het spoor gekomen en dat helpt goed. Om vast te stellen welke producten ik mag eten en welke niet, gebruik ik de fodmap app van The Monash University. Daarin staat dat kefir hoog is in fodmaps en daarom beter vermeden kan worden. Waarschijnlijk vanwege de lactose (dat is een fodmap).
  Maar nu lees ik in jouw artikel dat kefir juist wordt aangeraden in geval van prikkelbare darmsyndroom.
  Wie moet ik nu geloven?

  • Marleen
   03/07/2018 om 10:47 am

   Wanneer je lactose niet goed kunt verdragen raad ik aan om kefir voorzichtig uit te proberen. Over het algemeen wordt kefir door de meeste mensen goed verdragen omdat lactose in dit product door bacteriën wordt omgezet.

 • Yama
  05/06/2018 om 3:27 pm

  Hallo Jasper,

  Ik coliti een choronische darm ontsteking . Waar kan ik echte kefir korrel bestellen. Een naam graag.
  Is water kefir of melk kefir beter voor mij?

  Graag je reactie.

  Gr,
  Yama

 • Stefanie
  29/05/2018 om 8:55 pm

  Beste Marleen;

  Ik heb ook een Kefier plantje gekregen.

  Ik heb een weckpot van 1 liter, met een soeplepel kefir plantje. gekregen.
  Daar zou ik dan een halve liter melk op moeten doen.

  Als ik het elke dag zeef, vind ik het het lekkerste en minder zuur.

  Nu mijn vraag,:
  1. kan ik het Kefir plantje; ook een paar dagen, in water bewaren, of gaat die dan kapot?
  2. Of kan het zonder melk een paar dagen in de frigo?

  groetjes Stefanie

  • Marleen
   30/05/2018 om 4:01 pm

   Hallo Stefanie,

   Wat leuk dat je zelf bezig bent met het kefirplantje.

   Je kan de kefir in een weckpot bewaren met een dubbele hoeveelheid melk in de koelkast.
   Je kan het ook invriezen. Spoel de korrels dan goed af en dep goed droog. Doe de korrels in een diepvrieszak, dan kan je het maximaal voor een jaar bewaren.

 • Roelie
  25/05/2018 om 8:01 am

  Beste Jasper
  Als je water kerfirdrinkt krijg je dan Ven suiker binnen?

  • Marleen
   25/05/2018 om 1:23 pm

   Kefir is een gefermenteerd product dit betekent dat de suikers worden omgezet door goede bacteriën. Er zal dus een minimale hoeveelheid natuurlijke suikers aanwezig zijn in de kefir.

 • Ingrid
  20/05/2018 om 9:48 am

  Wil ook starten en heb bakje van vriendin gekregen, maar het bewaren vd korrels, hoe doe je dat, want zij zei mij echt, om elke dag te zeven en te wassen…..

  En het groeit op kamertemperatuur, en het gezeefde zet je dan in koelkast ?
  En de kefir voor melk, kun je die ook nemen voor water kefir?

  • Marleen
   25/05/2018 om 1:17 pm

   De kefirkorrels kan je met een dubbele hoeveelheid melk maximaal een week bewaren in een weckpot in de koelkast. Daarna kan je de korrels zoals het recept gaat weer gebruiken met water of melk.

 • Marion Moonen
  13/05/2018 om 9:52 am

  Hoe lang kun je kefir bewaren in wekpot voor je hem consumeert? En hoe lang als je hem gescheiden hebt met de melk om te drinken uit koelkast,?

  Mvg Marion Moonen

  • Marleen
   18/05/2018 om 8:58 am

   De kefirkorrels kan je met een dubbele hoeveelheid melk maximaal een week bewaren in een weckpot in de koelkast. Daarna kan je de korrels zoals het recept gaat weer gebruiken. Met melk kan je de kefir 3 a 4 dagen gekoeld bewaren om te drinken in een afgesloten pot.

 • Diana kinnaer
  11/05/2018 om 2:21 pm

  Ik vind kefir lekker,en besloot dagelijks een glas ervan te drinken. Na 3 jaar en veel onderzoeken verder,ernstige neurologische klachten,en buikpijn en verder,is er bij mij een vit b6 vergiftiging geconstateerd. Waarbij er natuurlijk werd gedacht dat ik vit.pillen slikte. Dat deed ik dus niet. Het enige wat ik kon bedenken,dat het aan de kefir moest liggen. En idd.ik ben er mee gestopt,en het gaat langzaam,maar de verschrikkelijke verschijnselen van de vit b6 vergiftiging nemen langzaam af. Ik wil er toch op wijzen dat het in mijn geval helemaal verkeerd liep met de kefir.
  Gr. Diana

  • Marleen
   17/05/2018 om 7:54 am

   Hallo Diana,

   Wat vervelend dat je deze klachten hebt ervaren door een vit. B6 vergiftiging. Bij sommige mensen is de capaciteit om vit. B6 uit te scheiden via de nieren verlaagd.
   Hierdoor kan er zonder vitamine pillen te slikken snel een teveel aan vit. B6 in je lichaam ontstaan. Houd dit voor jezelf dus goed in de gaten.

 • Mariem
  09/05/2018 om 8:49 am

  Hoi jasper. Ik heb een probleem met mijn afweersysteem. Ik heb een maag darm infectie met diaree. Helaas ook vasculitis.
  Nu is de vraag wat kan ik het allerbeste eten of laten…

  • Marleen
   15/05/2018 om 3:27 pm

   Hallo Mariem,

   Wat vervelend dat je deze klachten ervaart. Wat je wel en niet kan eten ligt aan wat je darmen op dit moment kunnen verdragen.
   Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, frisdranken, alcohol, koffie, vette voedingsmiddelen, zuivel en vezelrijke producten totdat de diarree minder wordt.

   Maak een soep, smoothie of lichte salade met bijvoorbeeld quinoa en eet kleine porties verdeeld over de dag. Drink daarnaast voldoende water aangezien je veel vocht verliest wanneer je last hebt van diarree.
   Probeer langzaam aan te kijken of je meer vezels zoals fruit en groenten verdraagt. Voeg eventueel een natuurlijke eiwitpoeder toe aan bijvoorbeeld een smoothie met licht verteerbare groenten zoals wortelen en groene bladgroenten om je eiwittiname te stimuleren. Door deze groenten eerst te koken wordt het makkelijker om deze te verteren.

   Natuurlijke theeën zoals gemberthee en munthee stimuleren je darmgezondheid.

   Heel veel succes

 • Joanne
  05/05/2018 om 9:19 pm

  Goede avond, ik ben al een aantal weken aan de slag gegaan met water kefir. Nu merkte ik dat het water stroperig werd, betekend dat ik dan teveel kefir korrels gebruikt heb? En heb je nog tips en recepten betreft waterkefir? Ik lust geen melk of yochurd.
  Tip van mij: ik gebruik soms bessen op siroop inplaats van suiker met citroen, erg lekker! Morgen ga ik kersen proberen 😉

  • Jasper Alblas
   08/05/2018 om 1:39 pm

   Stroperig water kan inderdaad betekenen dat je teveel kefir korrels gebruikt hebt. Probeer het nog eens met wat minder. Belangrijk als het gaat om zelf kefir maken is dat je een pot gebruik die goed schoon is, en gebruik het liefst bronwater. Bedankt voor jouw mooie tip!

 • Myriam Mensaert
  28/04/2018 om 9:09 pm

  Hallo Jasper,

  Kan je kefir ook met sojamelk ipv melk maken?

  • Jasper Alblas
   30/04/2018 om 10:41 am

   Hallo Myriam,

   Dat kan zeker, maar ik raad het gebruik van sojaproducten liever niet aan. Een alternatief is het gebruik van havermelk.

 • Y.verdam
  11/04/2018 om 10:18 pm

  Hallo allemaal

  Mijn vrien maakt sinds kort ook deze drank.
  Kan het zijn dat de darmen hierdoor erg gaan borrelen.

  Yverda

  • Jasper Alblas
   13/04/2018 om 10:02 am

   Hallo Yvonne,

   Wanneer je Kefir gaat drinken kan het zo zijn dat je darmen moeten wennen. Dat je last krijg van borrelende darmen kan daar dus bij horen.
   Bouw het drinken van Kefir langzaam op, om je darmen te laten wennen en klachten te voorkomen.

 • Eleonora
  20/02/2018 om 7:10 pm

  Beste allemaal,

  Prachtig dat er een lans wordt gebroken voor dit supergezonde wonder van de natuur. Kefir is een levend en gevoelig organisme: werk daarom steriel en was alle potten, lepels en zeven met zeer heet water en een klein beetje afwasmiddel goed af. Liefst met een speciale afwasborstel die je alléén voor je kefirproductie gebruikt. En, heeeeeel belangrijk, gebruik een plastic zeef en geen metalen. Metaal beïnvloed de smaal van kefir nadelig. Als de productie te snel gaat omdat je de kefir op kamertemperatuur kweekt, kun je het beter In de ijskast plaatsen: dan heb je om de 2-3 dagen een ‘oogst’ en voelt het minder als een kefirterreur. Kefir groeit! Je kunt dus makkelijk anderen blij maken met een kweekje uit eigen pot. Succes!

  • Hofje
   23/03/2018 om 2:17 pm

   Om helemaal zeker te zijn van een schone gang van zaken, kun je een beetje kefir in een melkpak doen, deze laten staan tot het klaar is, dan uit dit pak een beetje in een volgende doen, terwijl het eerste gebruikt kan worden. Nooit besmettting, nooit moeilijke afwas.

   • Diana
    16/04/2018 om 10:37 am

    Wat een goeie tip zeg, want ik wil het ook op vakantie doen. Maar ik gebruik al een liter melk voor mijn peuter en mij voor fermentatie. Dat kan niet in een literpak tesamen met de kefir korrels, dat gaat overlopen. Of twee pakken… Hoe krijg je goed de kefir korrels eruit? Met een zeef lukt me het te scheiden. Gebruik je biologische melk? Ik heb houdbare pakken van de Albert Heijn, die kan ik als voorraad opslaan, en verse biologische melk gaat mijn koelkast van uitpuilen. Knip je de pak elk open? Hoe maak je deze dicht voor fermentatie? Omdat ik weckpotten gebruik… Wat een vragen he? Groetjes Diana

 • Marij
  18/01/2018 om 2:42 pm

  Ik koop Kefir bij AH kant en klaar, en drink een groot glas per dag, omdat ik Yakult te duur vind. Heeft dit dezelfde werkzaamheid dal Yakult?

  • anita Mulderij
   23/01/2018 om 10:33 am

   Hallo Marij,

   Kefir is een gefermenteerd product en bevat dus goed bacterien die de darmgezondheid stimuleren.
   Het is een puur product in tegenstelling tot Yakult waaraan veel gerafineerde suikers aan zijn toegevoed.

   Voor je darmgezondheid is het beter om kefir te drinken dan Yakult.

  • Domi
   17/03/2018 om 7:23 am

   Das niet dezelfde kefir of je hem zelf maakt hoor bij de AH

 • Joke
  18/11/2017 om 2:38 pm

  Zeker 35 jaar geleden al met kefir begonnen, tijdje niet maar wil nu weer beginnen maar heb een vraag: de kefir in een weckfles buiten de koelkast maar moet de weckfles dicht met een rubberring of moet er juist zuurstof bij?

  • anita Mulderij
   21/11/2017 om 12:01 pm

   Hallo Joke,

   De kefir wordt bereid door gebruik te maken van een afgesloten weckfles. Er moet dus geen zuurstof bijkomen.

  • piet post
   07/02/2018 om 3:09 am

   Hoi Joke,

   Je kunt kefir zowel kweken met of zonder gesloten deksel, dit heeft wel invloed op de smaak. Als je met een gesloten dop kweekt, dan produceren de bacteriën melkzuur. Hierdoor wordt het niet alleen zuurder maar ook dikker. Laat je de dop van de fles, dan wordt zuurstof omgezet naar CO2 door de gisten. Dit geeft je kefir een beetje prik.
   Zelf vond ik de kefir het lekkerst wanneer ik 16uur met en dan 8uur zonder deksel cultiveerde.

  • Greetje P.B.
   06/03/2018 om 5:45 pm

   Rubberen rand moet eruit door gisting komt er druk op de pot en kan knappen.
   Ikzelf gebruik en maak al 25 jaar kefir.
   Kijk op google voor goedkope kefirplantjes.
   Kefir moet donker en warm staan op kamer temperatuur.

 • helena
  17/11/2017 om 8:05 pm

  Beste Jasper,
  ik maak melkkefir en waterkefir, gebruik wel 200ml melkkeffir per dag (vaak ook in gerechten bvb havermout, of bij slaatjes) en drink een liter of soms meer waterkefir per dag.
  Is dit teveel?

  • anita Mulderij
   21/11/2017 om 11:59 am

   Hallo Helena,

   Kefir zit vol met goede voedingstoffen en is erg gezond. Maar teveel is nooit goed. Omdat melkkefir een zuivelproduct is raad ik aan om niet meer dan 1 portie per dag te drinken. Een portie is maximaal 250 ml.

   Omdat waterkefir met suiker wordt bereidt zal er altijd wel een beetje suiker aanwezig blijven. Tijdens het drinken krijg je dus ook suikers binnen. Wissel het drinken van waterkefir eens af met gewoon water.

   Luister naar je lichaam en ga na hoe je jezelf voelt bij het drinken van deze hoeveelheid.

 • Maarten
  07/11/2017 om 10:27 am

  Waar kun je kefir het beste kopen?

 • Max
  31/07/2017 om 1:30 pm

  Kefir kun je ook van kefir maken. Als je een pak kefir op hebt giet ik er een pak volle melk in en giet dat over in een schone fles. Deksel erop en een dag bij kamertemperatuur laten staan. Daarna in de koelkast klaar voor gebruik. Gaat al weken goed. Het restje kefir in het pak is blijkbaar voldoende om het proces opnieuw te starten.

 • Wiwik
  22/07/2017 om 2:24 pm

  Veel mensen beschouwen het als een gezonder en krachtiger versie dan yoghurt. Maar is dat ook zo!?

  • Jasper Alblas
   07/08/2017 om 3:11 pm

   Door de grote hoeveelheden probiotica in kefir is het waarschijnlijk krachtiger voor de darmflora dan gewone yoghurt.

   • Ine van de Schoor
    19/10/2017 om 7:06 pm

    Hallo Jasper,

    Toch heb ik een vraag omtrent probiotica in kefir. Hoe komt die in de darmen terecht als de maag in principe alle levende organismen dood maakt door het zuur van de maag?
    Ik kan me voorstellen dat het proces van verwerking ons bewust maakt van voeding, dat we meer calcium binnen krijgen, maar de rest volg ik niet. Kun je dat uitleggen?

    • anita Mulderij
     26/10/2017 om 1:19 pm

     Hallo Ine,

     Producten zoals Kefir bevatten melkzuurbacteriën. Deze bacteriën kunnen in de maag overleven en bereiken de darmen.

 • Carla schoenmakers - de wit
  18/07/2017 om 9:03 am

  Moet de weckpot van glas zijn of van plastic. Ik las op een andere site dat het een plastic pot of kan moet zijn omdat kifir niet tegen metalen kan.

  Ik hoor graag van u.

 • elly van zwol
  28/06/2017 om 6:35 pm

  Kun je kefir ook makenmet bv haverdrank of cocos of rijstdrank?

  • Anita Mulderij
   04/07/2017 om 9:29 am

   Ja, in principe is dat mogelijk. Net als bij ongezoete amandelmelk kan het zijn dat je wat suiker toe moet voegen omdat dat van nature niet in plantaardige melk zit. Dit is nodig voor het fermentatieproces.

 • Ditty van Heemskerk
  28/05/2017 om 7:55 pm

  Ik gebruik dit al jaren en ben er heel entiousiast over! Vroeg me af of je dit eventueel ook met ongezoete amandelmelk kan maken?
  Groetjes Ditty

  • Anita Mulderij
   02/06/2017 om 11:50 am

   Hi Ditty, je kunt het proberen, maar het is dan noodzakelijk dat je ook suikers toevoegt omdat dit van nature niet in plantaardige melk zit en nodig is voor het fermentatieproces

 • Madelief
  07/05/2017 om 12:06 pm

  Hallo Jasper

  Ik heb van een vriendin kefir korrels gekregen .Nu hebben ze een week in de koelkast gestaan
  In een beetje water .Nu heb ik het goed afgespoelt in een pot gedaan.En geitenmelk in gedaan .Heb er een heel klein beetje palmsuiker bij gedaan dat is een vervanger van de gewone suiker .
  Want vorig jaar ben ik bij een arts geweest en hin zei dat ik suiker beter kan mijden.Maar is het goed dat ik er palmsuiker in doe dat heeft een donkerder kleu en hoeveel moet ik er in doen .Gisteren heb ik dat gedaan in het keukenkastje gezet geen deksel er op maar een stuk van een theedoek er over met een elastiekje.Maar vanmorgen was het nog heel dun .
  Kan dat zijn doordat het een week in de koelkast heeft gestaan .
  Graag hoor ik wat ik het beste kan doe bedankt
  Madelief

  • Anita Mulderij
   02/06/2017 om 12:05 pm

   Hi Madelief, dat kan zeker. In de koelkast werkt het niet goed. Het beste kun je het opnieuw proberen en dan op kamertemperatuur. Groet Anita

  • Nelleke
   25/02/2018 om 1:48 pm

   Je moet die korrels ook niet afspoelen.

 • Mindert de Wit
  19/03/2017 om 2:31 pm

  Beste Jasper,

  Leuke promotie voor kefir. Zelf voorzie ik op bescheiden wijze diverse mensen van “levende kefirkorrels” en over het algemeen is men heel blij met hun kefir. Ook lever ik hier een (digitaal) boekje bij met recepten en gebruiksaanwijzing.
  Fijn dat je zo positief schrijft over kefir

 • Iris
  12/01/2017 om 7:19 pm

  KUN je ook teveel (water)kefir drinken? Hoeveel is wel/niet gezond?

  • Jasper Alblas
   13/01/2017 om 12:06 pm

   Teveel van iets is nooit goed. Een glaasje per dag is een mooie aanvulling op je voeding, meer is niet nodig.

 • jeroen Bruin
  30/11/2016 om 12:59 pm

  als het kefir maken niet zelf lukt of het is teveel gedoe kun je de rauwmelkse kefir van ons kopen in de winkels van estafetten ,Puremilk kefir .
  erg lekker en super gezond .

 • Greetje.
  19/11/2016 om 8:06 pm

  Ik spoel mn kefirkorrels schoon.en ff op een theedoek laten uitlekken.
  Koop en doos elke melkpoeder en doe 1 zakje melkpoeder in een plastik diepvries zakje.doe daar de kefir korrels in .ff goed schudden zodat de melkpoeder goed tussen de korrels zitten.datum erop en na 2 jaar haal of 1 jaar haal je de korrels weer uit de diepvries en zet ze op koud water met poeder en al.na een paar uur zijn de korrels ontdooid spoel ze onder koud water schoon en zet het weer voor 24 uur op melk.na 2 dagen is mijn kefir weer actief en klaar voor gebruik.

 • Gerard
  14/11/2016 om 1:50 pm

  Maar wat als je Diabetes-patiënt bent. Ik mijd zoveel mogelijk suiker. Is de suiker ook vervangbaar door iets wat gezonder is.

  • Jasper Alblas
   21/11/2016 om 4:29 pm

   De suiker is toegevoegd als voeding voor de schimmels. In de drank blijft hier amper iets van over. Probeer het daarom eens uit, onderzoek hoe je je erbij voelt, dit verschilt van persoon tot persoon.

 • Elly visser
  21/08/2016 om 5:53 pm

  Hallo Jasper ik heb een poos geleden het smoothie programma gekocht , maar helaas val ik er niet van af , kan het zijn dat ik teveel koolhydraten binnen krijg of doe ik iets verkeerd met vriendelijke groet Elly

  • Jasper Alblas
   22/08/2016 om 3:13 pm

   Het is lastig om met deze beperkte informatie te zeggen waarom je niet verder afvalt. In dit artikel lees je precies wat je het beste kunt doen als afvallen niet lukt. Pas de tips toe en het afvallen krijgt weer een boost. Succes!

  • Greetje Pilon.
   24/05/2017 om 6:28 am

   Hallo Elly.ik reageer wel wat laat maar toch wil ik je helpen.
   Ook ik gebruikte dagelijks 2 groente smoothies voor mn gezondheid en af te vallen .Maar ik bleef wel 6 maanden op hetzelfde gewicht staan.at gezond.geen brood .snoep of koekjes. Maar mn gewicht bleef gelijk. Ben veel aan het lezen geslagen en kwam toen tot de conclusie dat er toch teveel fruit in mn groente smoothie zat. Ben ermee gestopt en overgegaan op volle yoghurt en kwark en melkefir.met als resultaat 2 kilo in 1 week afgevallen.nu gaat het wat langzamer maar door je fruit te laten staan val je af .
   Dit vang ik op door iedere dag 2 theelepels fruitpoeder te nemen.bv accaipoeder .ff zoeken welke je het beste kan nemen.ik gebruik 4 soorten .heb in grote weckpot alles door elkaar gedaan (superfoodonline)
   Dus wil je afvallen en de laaste 8 kilo wil of gaat moeilijk ? Laat je fruit staan.en je valt weer af.

 • Karin
  21/08/2016 om 2:47 pm

  Hallo Jasper, bedankt voor het (wederom) boeiende “kefir” artikel. Mijn vraag is nog : hoe bewaar je de gebruikte kefir korrels en hoe vaak kun je ze hergebruiken?

  • Jasper Alblas
   22/08/2016 om 3:29 pm

   Graag gedaan Karin. Je kunt de kefirkorrels op verschillende manieren bewaren, afhankelijk van hoelang je ze niet wilt gebruiken. Zo kun je ze voor korte tijd bewaren in een bakje water in de koelkast of in een weckpot met veel water en wat suiker. Het duurt weer een paar dagen voordat de kefir actief wordt als je het wilt gebruiken, hou daar rekening mee.
   Als je de korrels voor langere tijd wilt bewaren kun je ze invriezen. Dep ze goed droog en laat ze een kleine week liggen op een plek die niet warmer is dan 40 graden. Als ze helemaal droog zijn kun je ze invriezen. Doe ze in een diepvrieszakje met een flinke scheut poedersuiker en schrijf op de buitenkant van de zak de datum. Bewaar ze maximaal 1,5 jaar. Na deze manier van drogen duurt het een paar weken voordat de kefir weer actief is. Hoe vaak je ze kunt gebruiken verschilt en als de kefir de ene keer goed gelukt is wil dat niet zeggen dat dezelfde korrels een volgende keer hetzelfde effect geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *