Koolhydraatarm brood: is het gezond?

3 reacties

8794 volgers

We krijgen regelmatig de vraag of het eten van koolhydraatarm brood gezond is.

In dit artikel vertel ik je wat koolhydraatarm brood precies is, of je ervan zult afvallen en welke effecten het heeft op je gezondheid (incl. heerlijk bakrecept).

Koolhydraatarm brood: wat zit erin?

Koolhydraatarm brood wordt op basis van allerlei voedingsmiddelen gemaakt die tarwe en gluten bevatten.

Als je tarwe en gluten in kleine mate binnenkrijgt, heeft dat niet zoveel gevolgen. Heb je echter overgewicht of wil je afvallen, dan is het advies om tarwe en gluten zoveel mogelijk te vermijden.

Er zijn veel mensen die brood ontzettend lekker vinden, maar er zijn ook veel mensen die last krijgen van hun buik. Met name gluten hebben namelijk een enorme invloed op de gezondheid van je darmen. (1)

Maar, laten we eens kijken naar de voedingswaarde van koolhydraatarm brood. Per sneetje zit er gemiddeld in:

 • 84 calorieën
 • 3,1 gram vet
 • 7,4 gram koolhydraten
 • 1,3 gram vezels
 • 6 gram eiwitten

Vergelijk dit eens met de voedingswaarde van een sneetje volkorenbrood:

 • 82 calorieën
 • 0,7 gram vet
 • 13,8 gram koolhydraten
 • 2,3 gram vezels
 • 3,8 gram eiwitten

Als je kijkt naar de bovenstaande rijtjes met voedingswaardes, dan zie je dat er inderdaad minder koolhydraten in koolhydraatarm brood zit.

Maar minder koolhydraten betekent niet meteen gezonder. Want we zien óók dat er over het algemeen meer (ongezonde) vetten zoals margarine en/of olijfolie (geen extra vergine) en minder vezels in koolhydraatarm brood zit.

Al met al dus minder rijk aan goede voedingsstoffen dan dat sneetje volkorenbrood.

Laten we vervolgens eens kijken naar de ingrediëntenlijst van twee varianten van koolhydraatarm brood dat je in de supermarkt vindt.

Wat betekenen deze ingrediënten?

Als we kijken naar het ingrediëntenlijstje, zien we onder andere: soja, tarwegluten, volkorentarwemeel, bakkersgist, bakkerszout, tarwekiemen, gerstemout, tarwezemelen en enkele e-nummers.

Hoewel soja een hoop goede voedingsstoffen bevat, is het opletten met ongefermenteerde soja (zoals sojabloem en sojagrut – kleine stukjes sojaboon – die we hier in de ingrediëntenlijst zien).

Daar kun je beter niet te veel van eten, omdat soja je hormoonspiegel kan verstoren en structureel gebruik van soja zou een negatief effect hebben op je gezondheid. (2)

Naast tarwe, gluten en soja zien we tot slot nog een aantal e-nummers in de ingrediëntenlijst staan. Met e-nummers blijven producten namelijk langer houdbaar en worden ze lekkerder, smaakvoller en luchtiger.

Te veel bewerkte voeding e-nummers hebben een negatieve invloed op je gezondheid en daarnaast kan het je stofwisseling en hormoonhuishouding beïnvloeden. In dit artikel duiken we nog meer de diepte in over e-nummers.

Is koolhydraatarm brood gezond?

De reden dat veel mensen neigen naar het eten van koolhydraatarm brood, is omdat ze enerzijds willen afvallen, maar anderzijds brood niet willen opgeven omdat ze het zo lekker vinden.

Heel begrijpelijk! En af en toe een sneetje (koolhydraatarm) brood eten is natuurlijk ook helemaal geen ramp.

Maar als je wilt afvallen, doe je er beter aan om brood uit je eetpatroon weg te laten. Óók koolhydraatarm brood.

Naast de bovenstaande redenen is het namelijk ook zo dat het eten van koolhydraatarm brood de behoefte aan brood in stand houdt. Dit is ongunstig als je wilt afvallen, omdat je juist naar een voedingspatroon zonder brood toe wilt.

Is gewoon brood ongezond?

Nee hoor, brood is niet per se ongezond. Brood is voedzaam en bevat veel vezels, eiwitten, mineralen en vitamines. Zeker in volkorenbrood zitten belangrijke bouwstoffen.

Maar net zoals met bijna alles, is ook te veel brood is niet gezond. Brood zit vol (snelle) koolhydraten. Je lichaam breekt koolhydraten af in glucose, wat leidt tot een verhoging van je bloedsuikerspiegel.

Sommige studies tonen aan dat wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is, je juist méér honger krijgt en de kans groter wordt dat je gaat overeten. (3).

Ook heb je een groter risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziektes wanneer je een teveel aan koolhydraten binnenkrijgt. (4)

En juist als je wilt afvallen is het belangrijk om geen of weinig brood te eten.

Het is ook zo dat het ene brood gezonder is dan het andere brood. Zo weet je waarschijnlijk dat het beter is om volkorenbrood te eten in plaats van witbrood.

Hieronder zie je een overzicht in welk brood er relatief weinig koolhydraten zitten en welke andere (belangrijke) voedingsstoffen er in welk soort brood zitten.

Dit is berekend op basis van 1 sneetje (ongeveer 30 gram).

 Energie (kcal)KoolhydratenVezels
Koolhydraatarm brood84 kcal7,4 g1,3 g
Glutenvrij brood55 kcal11 g0,9 g
Speltbrood68 kcal12,7 g1,1 g
Volkorenbrood82 kcal13,8 g2,3 g
Zuurdesem brood118 kcal20,2 g3 g
Witbrood112 kcal21,5 g1,2 g
Roggebrood138 kcal25,5 g5,7 g

Glutenvrij brood in relatie tot koolhydraatarm brood

We krijgen ook regelmatig vragen over glutenvrij brood. Glutenvrij brood is niet hetzelfde als koolhydraatarm of caloriearm brood.

Gluten zijn eiwitten die het brood elasticiteit en luchtigheid geven. Ook in glutenvrij brood zitten koolhydraten, maar minder ten opzichte van ander brood: gemiddeld zo’n 11 gram per sneetje.

Afvallen? Eet dan liever geen brood

Ik kan me voorstellen dat je brood lekker vindt en dat je er tegenop ziet om je maaltijden te veranderen. Dat had ik zelf ook.

Maar ik kan je vertellen, nu ik al lange tijd gestopt ben met brood eten, dat de behoefte aan brood vanzelf afneemt.

Zeker als je wilt afvallen, doe je er beter aan om minder koolhydraten te eten dan dat je misschien gewend bent. Zo tussen de 75 en 120 gram per dag uit natuurlijke voeding is voldoende.

Meer weten over koolhydraatarm eten? Lees dan dit artikel. Koolhydraatarm eten kan ook erg helpen bij afvallen: zo viel Kars 80 kilo af door het vermijden van koolhydraten. Lees hier over zijn ervaring.

Je hebt eerder gelezen dat er in brood ook veel goede voedingsstoffen zitten. Daarom is het belangrijk dat je die op een andere manier binnenkrijgt. Niet door het eten van brood, maar andere (voedzamere) alternatieven.

Denk aan boekweitcrackers of lijnzaadcrackers, yoghurt met zelfgemaakte muesli, havermout of een gezonde salade of soep. Meer inspiratie vind je onderaan dit artikel!

Geen (koolhydraatarm) brood; wat dan wel?

We raden mensen die willen afvallen dus af om (koolhydraatarm) brood te eten. Nu vraag je je misschien af: maar wat eet ik dan als ontbijt en/of lunch?

Gelukkig zijn er een hele hoop andere onbewerkte en koolhydraatarme producten die je kunt eten. Kijk maar eens naar dit lijstje:

 • Groenten en fruit: soorten die boven de grond groeien. Kijk uit met groenten die onder de grond groeien (zoals wortel en zoete aardappel), eet deze met mate als je wilt afvallen.
 • Noten, zaden en pitten. Behalve pinda’s: dit zijn namelijk geen noten, maar peulvruchten.
  Natuurlijke oliën: extra virgine olijfolie, kokosolie, ghee of levertraan.
 • Scharreleieren: tot 3 stuks per dag.
 • Koudwatervis: ongeveer 2x per week. Denk aan wilde zalm, haring, sardientjes of makreel.
 • Grasgevoerd vlees.
 • Vleesvervangers: tempeh, peulvruchten, quinoa en zuivere eiwitpoeder.
 • Yoghurt, kwark en geitenkaas.

Ook met deze producten kun je heerlijke ontbijt en lunch recepten maken. Wil je wat recepten proberen? Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden.

Wil je graag direct aan de slag met afvallen en koolhydraatarm eten? Download dan Jaspers boodschappenlijst.

Kun je echt niet zonder brood?

We snappen het: zeker als je altijd brood hebt gegeten, kan het knap lastig zijn om ineens te stoppen met het eten van brood.

Als dit voor jou geldt dan wil ik je adviseren om het eten van brood rustig af te bouwen, naar om de dag in plaats van elke dag. Daarna kun je proberen om twee of drie keer in de week brood te eten, daarna één keer per week.

Al gauw zul je merken dat je behoefte naar brood steeds minder wordt. Blijf je sterk de behoefte houden naar brood of snelle koolhydraten? Dan kunnen deze tips je misschien helpen.

Wat doe je dan op de dagen dat je geen brood eet?

 • Vervang je sneetje brood voor een cracker. Kies voor bijvoorbeeld boekweitcrackers of lijnzaadcrackers.
 • Begin de dag met een koolhydraatarm ontbijt: yoghurt met zelfgemaakte havermoutmuesli of een smoothie bowl, bijvoorbeeld. Hier vind je koolhydraatarme ontbijtrecepten.
 • Bak zelf brood van boekweitmeel. Boekweitmeel heeft een nootachtige smaak en is rijk aan vezels en voedingsstoffen. Je bakt stevig brood, waarvan je sneller vol zit. Boekweitmeel is ook van nature glutenvrij.
 • Eet een gezonde, goed gevulde salade als lunch met veel noten, zaden, pitten en eieren.
 • Maak een grote pan soep en vries in in bakjes, zodat je vaker een bakje soep als lunch mee kan nemen naar je werk.

Groenten over? Bak er een heerlijke groente-omelet van. Of doe alles in de blender met een beetje amandelmelk en maak er een groene smoothie van.

Bak pannenkoekjes van banaan en havermout. Een hartstikke gezond ontbijt en een leuk alternatief voor brood, vind je niet?

Al deze recepten bevatten meer eiwitten, gezonde vetten en vezels dan koolhydraatarm brood, waardoor je een veel langer verzadigd gevoel eraan overhoudt. Daarnaast geven ze je ook veel energie om de dag door te komen.

Mag ik dan helemaal nooit meer brood eten?

Natuurlijk wel! Af en toe brood eten kan best, zolang het maar niet de basis van je dagelijkse ontbijt of lunch is.

Neem af en toe een goed, vers sneetje speltbrood en zorg dat je de rest van de dag koolhydraatarme voeding binnenkrijgt. Kijk hier maar eens hoe lekker dat kan zijn!

Zelf brood bakken: heerlijk recept

En als je dan toch brood wilt eten, maak ‘m dan zelf. Dan weet je preciés wat er in gaat.

Hieronder vind je een recept voor een kokos-amandelbrood. Eet dit brood bij voorkeur als pre-workoutsnack in plaats van ontbijt, omdat dit brood toch flink wat koolhydraten bevat.

Benodigdheden

 • 250 g amandelmeel
 • 2 el kokosmeel
 • 1 rijpe banaan
 • 3 el lijnzaad
 • ½ tl zeezout
 • ½ tl baking soda
 • 5 eieren
 • 2 tl kaneel
 • 1 el honing
 • 1 el appelazijn
 • 2 el kokosolie

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
 2. Doe het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad en zeezout samen met de baking soda en het kaneel in de blender of keukenmachine.
 3. Klop de eieren los en mix de kokosolie, honing en appelazijn erdoorheen.
 4. Giet dit mengsel bij de rest van de ingrediënten in de blender.
 5. Snijd de banaan in stukjes, voeg toe en laat alles draaien tot een glad geheel.
 6. Doe een velletje bakpapier in een bakblik en schenk het beslag erin.
 7. Zet het brood een half uur in de oven en laat het daarna een half uurtje afkoelen.

Tip: Je kunt je zelfgebakken brood het best in een zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft je brood het langst zacht. Wil je een krokante korst? Bewaar het brood dan in een papieren zak.

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen dat we koolhydraatarm brood niet aanraden als je wilt afvallen.

Koolhydraatarm brood:

 • Helpt niet bij het afvallen omdat er, net als bij gewoon brood, tarwe en gluten in zitten
 • Bevat meer ongezonde vetten en minder vezels en is daarom niet voedzamer dan een sneetje volkorenbrood
 • Bevat extra toevoegingen als soja en e-nummers die je hormoonhuishouding en stofwisseling verstoren.

Gewoon brood is niet per se ongezond, maar een teveel aan brood kan verschillende processen in het lichaam verstoren en daarmee het afvallen belemmeren. Ook is het ene brood gezonder dan het ander. Zo kun je beter een snee volkorenbrood of speltbrood eten, dan bijvoorbeeld witbrood.

Als je wilt afvallen, doe je er beter aan om minder koolhydraten (en dus minder brood) te eten dan je gewend bent.

Als je geïnteresseerd bent in het minderen van koolhydraten, lees dan dit artikel, vraag Jaspers boodschappenlijst aan of kijk in het 7×7 afslankprogramma.

Wil je minderen met brood eten? Vervang het dan voor een boekweitcracker of lijnzaadcracker, begin met een koolhydraatarm ontbijt of bak zelf brood van boekweitmeel.

Veel gestelde vragen

Wat vond je van dit artikel?

Reacties (3)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Hoi Jasper, Het verhaal over brood is duidelijk. Maar als je nu toch ooit brood wilt eten. Wat kan je dan het beste bij de ah/jumbo voor brood kopen? Want dat is me nog steeds niet duidelijk. Een gewoon volkeren bruin brood vd supermarkt? Is dat dan wel ‘gezond’?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 augustus 2021 om 13:12 zegt
   Als je een keer brood wilt eten, kun je bij een goede bakker of natuurvoedingswinkel bijvoorbeeld volkoren desembrood kopen.
 2. Beste Jasper , Ik eet ter vervanging van brood rijstwafels of maiswafels , is dat een goede manier om af te vallen ? Groeten , Sonja
 3. Hoi Jasper, Het verhaal over brood is duidelijk. Maar als je nu toch ooit brood wilt eten. Wat kan je dan het beste bij de ah/jumbo voor brood kopen? Want dat is me nog steeds niet duidelijk. Een gewoon volkeren bruin brood vd supermarkt? Is dat dan wel ‘gezond’?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 augustus 2021 om 13:12 zegt
   Als je een keer brood wilt eten, kun je bij een goede bakker of natuurvoedingswinkel bijvoorbeeld volkoren desembrood kopen.
 4. Beste Jasper , Ik eet ter vervanging van brood rijstwafels of maiswafels , is dat een goede manier om af te vallen ? Groeten , Sonja

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Sylvia viel 5 kilo af in vier weken!

In 2018 viel Sylvia 4 kilo af met het Vegetarisch Afslank Plan. Na drie jaar zochten wij Sylvia opnieuw op. En het gaat nog steeds goed!...

Top artikel

De 3 stoffen die jouw hormoonbalans verstoren

In dit artikel wil ik je helpen om jouw hormonen in balans te brengen. Dit gaan we doen door drie belangrijke hormoonverstorende stoffen te leren kennen en ze zo veel mogelijk te...

Afvallen

BMI berekenen

Bekijk alle artikelen