Fructose: wat is het? En is het ongezond?

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
29 reacties

8794 volgers

Veel mensen weten niet hoeveel fructose ze binnenkrijgen en waar deze stof eigenlijk allemaal in zit.

In dit artikel leggen we uit wat fructose is, bekijken we de effecten van fructose op je lichaam en geven we advies over fructose in je voedingspatroon.

Wat is fructose?

Fructose is een enkelvoudige koolhydraat (monosaccharide). Het is een type suiker dat onder de verteerbare koolhydraten valt. Ons lichaam kan het dus gebruiken als energiebron (1).

Fructose komt onder andere voor in zoet fruit en zoet smakende groenten. Het wordt ook wel vruchtensuiker of fruitsuiker genoemd.

De helft van de suiker uit de suikerpot bestaat chemisch bezien uit fructose, de andere helft uit glucose.

Waar zit fructose in?

Fructose zit in verschillende soorten voedingsmiddelen:

  • In fruit en groenten. In zijn natuurlijke vorm komt fructose voor in zoet smakende groenten en fruit. Dit gaat om lage percentages, waarin de fructose samen met vezels en andere stoffen via de darm het lichaam in komt.
  • In koek, snoep en frisdrank. Omdat het erg zoet is (twee keer zo zoet als glucose), wordt fructose door voedselfabrikanten vaak gebruikt als ‘goedkopere’ zoetstof. Als een product toegevoegde suiker als een van de hoofdingrediënten vermeldt, kun je er vrij zeker van zijn dat minimaal de helft van dat getal uit fructose bestaat.

Fructose en glucose

De meeste suikers bestaan uit fructose en glucose of een combinatie ervan. Fructose en glucose bevatten evenveel calorieën per gram, namelijk 4 (kcal).

Er zijn ook verschillen tussen fructose en glucose:

  • Fructose is twee keer zo zoet als glucose. Daardoor is er minder van nodig om een product zoeter te maken.
  • Fructose wordt door je lichaam op een andere manier verwerkt dan glucose.

Fructose geeft geen bloedglucose piek in het lichaam, maar moet grotendeels worden verwerkt door de lever en kan op die manier, fysiologisch een extra biologische sturing geven richting vetopslag. Op deze manier is een kcal fructose heel anders voor ons lichaam dan een kcal glucose.

Wat gebeurt er in je lichaam als je fructose eet?

Fructose moet eerst worden omgezet voordat het door het lichaam kan worden gebruikt. Dat doet je lever.

Als je producten met fructose eet, wordt de vruchtensuiker daar deels eerst omgezet in glucose en later na de maaltijd tot lactaat (melksuiker). Hierdoor stijgt de bloedglucosespiegel minder snel bij gebruik van fructose, dan bij gebruik van gluocse.

Bij gebruik van kleine porties fructose (zoals het in groente/fruit voorkomt) lijkt er voor het lichaam weinig nadeel aan het gebruik van fructose.

Maar zodra er hogere concentraties fructose door je lichaam moeten worden verwerkt, b.v. frisdrank, sappen, honing, snoep en koek, dan ontstaan er bijproducten tijdens het verwerken van de fructose.

Het gaat dan om overmatige vorming van triglyceriden en urinezuur, die gelinkt zijn aan de ontwikkeling van lever vervetting en metabool syndroom (2).

Fructose verhoogt de bloedsuikerspiegel dus langzamer dan glucose en lijkt niet onmiddellijk invloed te hebben op je insulinegehalte, maar bij gebruik van meer dan 50 gram fructose per dag treden andere negatieve effecten op (3, 4, 5).

Fructose-intolerantie

Sommige mensen nemen niet alle fructose op die ze eten. Deze aandoening staat bekend als fructose-malabsorptie.

Fructose wordt normaal gesproken in de dunne darm in het bloed opgenomen. Dat gebeurt met behulp van een transporteiwit.

Wanneer je fructose-intolerantie hebt werkt dat transporteiwit niet goed. De fructose wordt dan niet opgenomen in de dunne darm en komt in de dikke darm terecht.

De bacteriën in de dikke darm gaan de fructose verteren. Tijdens dit proces komen er extra gassen en darmprikkelende stoffen vrij. Dit kan klachten en spijsverteringsproblemen veroorzaken (6).

Kinderen met darmklachten hebben relatief vaak last van fructose malabsorbtie (7).

Fructose en diabetes

In tegenstelling tot glucose veroorzaakt fructose dus een lagere stijging van de bloedsuikerspiegel. Daarom wordt fructose soms aanbevolen aan als een ‘veilige’ zoetstof voor mensen met diabetes type 2 (8).

Er zijn echter ook aanwijzingen dat fructose van alle toegevoegde suikers het risico op diabetes type 2 en obesitas het meest kan verhogen (9).

Deskundigen zijn van mening dat suikerconsumptie (=50% fructose) een belangrijke oorzaak is van obesitas en veel chronische ziekten, zoals diabetes type 2.

Mogelijke nadelen van fructose

Hoewel elke cel in het lichaam glucose kan verwerken, kan alleen de lever dat met fructose. Als je veel calorieën en fructose binnenkrijgt, kunnen je darm en na opname in de bloedbaan, je lever gemakkelijk overbelast raken en wordt de fructose deels als vet opgeslagen.

Ook zijn er mensen die genetisch gezien een grotere gevoeligheid hebben voor urinezuur, zij lopen veel meer risico op jicht na gebruik van fructose dan de gemiddelde persoon (10).

Er zijn wetenschappers die geloven dat een te hoge consumptie van fructose een belangrijke oorzaak kan zijn van de ‘aandoeningen die we tegenwoordig veel zien: obesitas, diabetes type II, hartaandoeningen en zelfs kanker. Maar in welke mate fructose hier dan echt aan bijdraagt, moet beter onderzocht worden (11).

Er zijn de afgelopen jaren wel veel onderzoeken gedaan naar de effecten van fructose op je lichaam.

Deze onderzoeken hebben aanwijzingen opgeleverd dat te veel fructose in de vorm van toegevoegde suikers negatieve effecten kan hebben op je gezondheid. Het kan:

  • De niveaus van VLDL-cholesterol verhogen, wat leidt tot vetophoping rond de organen en mogelijk hartaandoeningen (12, 13).
  • Leiden tot verhoogde bloedspiegels van urinezuur en zo tot jicht en hoge bloeddruk (14).
  • Afzetting van vet in de lever veroorzaken, wat mogelijk leidt tot leververvetting (15, 16).
  • Insulineresistentie veroorzaken, wat kan leiden tot obesitas en diabetes type II (17).
  • Overeten bevorderen, omdat het de eetlust minder onderdrukt dan glucose (18).
  • Leptineresistentie veroorzaken, waardoor de regulering van lichaamsvet verstoord raakt, wat weer bij kan dragen aan obesitas (19, 20).

Het Bodyhappiness Afslank Programma

Het allerbeste van 6 jaar aan afslankervaring gebundeld in één product.

Bekijk het programma

Is fruit dan ongezond?

Nee, dat is het niet. Het is erg belangrijk om het verschil te begrijpen tussen toegevoegde suikers en suikers die van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals fruit en groenten.

Fruit en groenten bevatten in hun natuurlijk vorm een lage concentratie fructose én een relatief grote hoeveelheid vezels. 

De schadelijke effecten van fructose zijn van toepassing op een dieet dat veel overtollige calorieën en toegevoegde suikers bevat. Ze zijn niet van toepassing op de natuurlijke suikers in fruit en groenten.

Afvallen? Eet koolhydraatarm fruit

Hoewel sommige zoete groenten en fruit fructose bevatten, zijn dat geen grote hoeveelheden. Toch is het goed om zo min mogelijk suiker te eten als je wilt afvallen. Kies daarom voor fruitsoorten die minder koolhydraten bevatten en beperk je inname tot 2 porties á 125 g maximaal per dag en bewerk het fruit niet (malen, persen, koken etc.)

Tip: gedroogd fruit (zoals gedroogde abrikozen, pruimen, vijgen) bevat een hogere concentratie fructose dan vers fruit en kun je maar beter niet te veel eten.  

Conclusie: eet niet te veel fructose

Er zijn aanwijzingen dat het consumeren van veel fructose kan bijdragen aan chronische ziekten bij mensen. Je krijgt makkelijk te veel fructose binnen als je veel producten eet met toegevoegde suikers.

Als je wilt afvallen is het sowieso belangrijk dat je zo min mogelijk suikers eet. Dan is het beter om ook van natuurlijke producten die fructose bevatten (zoals fruit) niet te veel te nemen.

Als je niet precies weet waar wel of geen fructose in zit, kun je Jaspers boodschappenlijst gebruiken. Op deze lijst vind je alle producten die passen in een gezond voedingspatroon en natuurlijke producten met fructose staan apart vermeld.

Wil je nog een handje extra geholpen worden met kant-en-klare voedingsschema’s en lekkere recepten? Neem dan eens een kijkje bij een van onze programma’s!

Download

Precies weten wat je beter wel en niet kunt eten? Download de boodschappenlijst!

Ontvang de boodschappenlijst

Tekst is geverifieerd door Connie Hoek, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

[1] Macdonald I. A. (2016). A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. European journal of nutrition, 55(Suppl 2), 17–23.

[2] Richard J Johnson, Laura G Sánchez-Lozada, Peter Andrews, and Miguel A Lanaspa (2017). Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May; 8(3): 412–422.

[3] Effect of glucose, sucrose and fructose on plasma glucose and insulin responses in normal humans: comparison with white bread BM Lee1 and TMS Wolever1,2 1 Department of Nutritional Science, University of Toronto, Toronto, Ontario; and 2 Clinical Nutrition and Risk Factor Modi®cation Centre, St. Michael’s Hospital, Toronto, Canada

[4] Cozma, A. I., Sievenpiper, J. L., de Souza, R. J., Chiavaroli, L., Ha, V., Wang, D. D., Mirrahimi, A., Yu, M. E., Carleton, A. J., Di Buono, M., Jenkins, A. L., Leiter, L. A., Wolever, T. M., Beyene, J., Kendall, C. W., & Jenkins, D. J. (2012). Effect of fructose on glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. Diabetes care, 35(7), 1611–1620.

[5] Richard J Johnson, Santos E Perez-Pozo, Yuri Y Sautin, Jacek Manitius, Laura Gabriela Sanchez-Lozada, Daniel I Feig, Mohamed Shafiu, Mark Segal, Richard J Glassock, Michiko Shimada, Carlos Roncal, Takahiko Nakagawa (2009). Hypothesis: could excessive fructose intake and uric acid cause type 2 diabetes? Endocr Rev. 2009 Feb;30(1):96-116

[6] Ebert, K., & Witt, H. (2016). Fructose malabsorption. Molecular and cellular pediatrics, 3(1), 10.

[7] Adriana Chebar Lozinsky, Cristiane Boé, Ricardo Palmero, Ulysses Fagundes-Neto (2013). Fructose malabsorption in children with functional digestive disorders. Arq Gastroenterol. Jul-Sep 2013;50(3):226-30

[8] Cozma, A. I., Sievenpiper, J. L., de Souza, R. J., Chiavaroli, L., Ha, V., Wang, D. D., Mirrahimi, A., Yu, M. E., Carleton, A. J., Di Buono, M., Jenkins, A. L., Leiter, L. A., Wolever, T. M., Beyene, J., Kendall, C. W., & Jenkins, D. J. (2012). Effect of fructose on glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. Diabetes care, 35(7), 1611–1620.

[9] DiNicolantonio, J. J., O’Keefe, J. H., & Lucan, S. C. (2015). Added fructose: a principal driver of type 2 diabetes mellitus and its consequences. Mayo Clinic proceedings, 90(3), 372–381.

[10] Richard J Johnson 1, Takahiko Nakagawa, L Gabriela Sanchez-Lozada, Mohamed Shafiu, Shikha Sundaram, Myphuong Le, Takuji Ishimoto, Yuri Y Sautin, Miguel A Lanaspa. Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes. 2013 Oct;62(10):3307-15

[11] Ter Horst, K. W., & Serlie, M. J. (2017). Fructose Consumption, Lipogenesis, and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Nutrients, 9(9), 981.

[12] Stanhope, K. L., Schwarz, J. M., Keim, N. L., Griffen, S. C., Bremer, A. A., Graham, J. L., Hatcher, B., Cox, C. L., Dyachenko, A., Zhang, W., McGahan, J. P., Seibert, A., Krauss, R. M., Chiu, S., Schaefer, E. J., Ai, M., Otokozawa, S., Nakajima, K., Nakano, T., Beysen, C., … Havel, P. J. (2009). Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans. The Journal of clinical investigation, 119(5), 1322–1334.

[13] Lê, K. A., Ith, M., Kreis, R., Faeh, D., Bortolotti, M., Tran, C., Boesch, C., & Tappy, L. (2009). Fructose overconsumption causes dyslipidemia and ectopic lipid deposition in healthy subjects with and without a family history of type 2 diabetes. The American journal of clinical nutrition, 89(6), 1760–1765.

[14] Nakagawa, T., Hu, H., Zharikov, S., Tuttle, K. R., Short, R. A., Glushakova, O., Ouyang, X., Feig, D. I., Block, E. R., Herrera-Acosta, J., Patel, J. M., & Johnson, R. J. (2006). A causal role for uric acid in fructose-induced metabolic syndrome. American journal of physiology. Renal physiology, 290(3), F625–F631.

[15] Xiaosen Ouyang, Pietro Cirillo, Yuri Sautin, Shannon McCall, James L. Bruchette, Anna Mae Diehl, Richard J. Johnson, Manal F. Abdelmalek, Fructose consumption as a risk factor for non-alcoholic fatty liver disease, Journal of Hepatology, Volume 48, Issue 6, 2008, Pages 993-999.

[16] Jegatheesan, P., & De Bandt, J. P. (2017). Fructose and NAFLD: The Multifaceted Aspects of Fructose Metabolism. Nutrients, 9(3), 230.

[17] Baena, M., Sangüesa, G., Dávalos, A., Latasa, M. J., Sala-Vila, A., Sánchez, R. M., Roglans, N., Laguna, J. C., & Alegret, M. (2016). Fructose, but not glucose, impairs insulin signaling in the three major insulin-sensitive tissues. Scientific reports, 6, 26149. https://doi.org/10.1038/srep26149

[18] Page, K. A., Chan, O., Arora, J., Belfort-Deaguiar, R., Dzuira, J., Roehmholdt, B., Cline, G. W., Naik, S., Sinha, R., Constable, R. T., & Sherwin, R. S. (2013). Effects of fructose vs glucose on regional cerebral blood flow in brain regions involved with appetite and reward pathways. JAMA, 309(1), 63–70. https://doi.org/10.1001/jama.2012.116975

[19] Shapiro, A., Mu, W., Roncal, C., Cheng, K. Y., Johnson, R. J., & Scarpace, P. J. (2008). Fructose-induced leptin resistance exacerbates weight gain in response to subsequent high-fat feeding. American journal of physiology. Regulatory, integrative and comparative physiology, 295(5), R1370–R1375. https://doi.org/10.1152/ajpregu.00195.2008

[20] Shapiro, A., Tümer, N., Gao, Y., Cheng, K. Y., & Scarpace, P. J. (2011). Prevention and reversal of diet-induced leptin resistance with a sugar-free diet despite high fat content. The British journal of nutrition, 106(3), 390–397. https://doi.org/10.1017/S000711451100033X

 

Meer

Gezondheid

Deel dit bericht

Reacties (29)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Toine Corvers
    op 15 februari 2023 om 21:42 zegt
    Het is in mijn ogen een slecht verhaal omdat het geen verschil maakt tussen de beide stereoisomeren van fructose. D-fructose wordt door ons lichaam gebruikt voor de energievoorziening van bv spieren zoals D-glucose, maar L-fructose kan alleen door de lever worden omgezet in D-fructose. Maar de capaciteit van onze lever is beperkt, dus bij hoge L-fructose inname wordt de overmaat omgezet in vooornamelijk vet dat opgeslagen wordt. Omdat fructose meer zoetkracht heeft dan glucose, wordt fructose graag door producenten van snoep en frisdranken gebruikt; veelal wordt de « high fructose corn syrup » gebruikt dat gemaakt wordt uit maïs of tarwe, maar dat de verkeerde isomeer, het L-fructose bevat.
  2. Benny de Groot
    op 10 juni 2017 om 18:32 zegt
    Je zegt; Als je producten met fructose eet, wordt de vruchtensuiker in de lever omgezet in glucose. Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel waardoor de alvleesklier weer insuline gaat aanmaken om glucose te verwerken. Dan zeg je; Fructose zorgt er (in tegenstelling tot glucose) niet voor dat je insulineniveau stijgt. Maar fructose heeft in hoge concentraties een aantal andere belangrijke, nadelige gevolgen voor je lichaam… Dus, fructose zorgt er niet voor dat je insuline niveau stijgt, maar de fructose wordt in de lever omgezet naar glucose en om die glucose te verwerken gaat je insuline niveau dus wel stijgen? Dus onrechtstreeks zorgt de fructose er wél voor dat je insuline niveau gaat stijgen? Het is best belangrijk voor mij daar ik 2j geleden kanker (leukemie) heb gehad en enkele weken terug was mijn lever er niet te best aan toe. De oorzaak hiervan is niet echt geweten, maar ik ben een natuurlijke ‘bodybuilder’ dus ik lette vooral op de koolhydraten (de trage suikers, niet de snelle) en eiwitten. Toen ik terug op visite was bij de dokter raad hij me nu het eten van fruit af. Wat ik raar vind want veel fruit bevat anti-oxidanten en vitaminen en nog een hele hoop andere goede stoffen. Ik vermijd zoieso wel snelle suikers over het algemeen. Ik snoep niet, drink geen frisdrank enz.. maar het suiker dat fruit bevat, zal dan onrechtstreeks je insuline niveau doen stijgen omdat de lever de fructose omzet naar glucose en deze wordt verwerkt door insuline?
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 16 juni 2017 om 09:49 zegt
      Klopt helemaal Benny. Pas daarom op met fruit en eet het maximaal 1 keer per dag of laat het weg. De vezels, vitamines en mineralen die erin zitten kun je ook binnenkrijgen door veel groenten te eten.
  3. Ik vind het heel erg jammer, dat hier fructose/ fruit zo afgeschreven word. Fruit en groenten zijn de meeste natuurlijke en goede bronnen van vitaminen en mineralen. Als mensen dik worden, een intolerantie hebben, of diabetes krijgen, dan ligt dit zeer zeker niet aan het fruit. Dan doen die mensen iets anders fout in hun dieet. Ik raad iedereen heel erg aan om even een kijkje te nemen op het Youtube kanaal van Freelee The Banana Girl en kijk maar of je er dan nog steeds hetzelfde tegenover staat. Gr.
    1. irma oldhoven
      op 25 januari 2017 om 11:35 zegt
      Ja , precies, je valt wel af met dit dieet, maar weinig energie heb je. Het is vooral belangrijk te kijken hoe lichaam werkt. We hebben veel glucose nodig, in vorm van koolhydraten zoals zilvervliesrijst, aardappels, havermout en andere granen. Daarnaast juist fructose uit fruit en zeer weinig vet, en eiwitten. Vooral dierlijk verzadigd vet is slecht. Het heeft meer calorieën en zorgt voor insuline resistentie.. Het, belemmert de opname van glucose uit het bloed, omdat het de receptoren kapot maakt. Zo ontstaat diabetes 2 en dan diabetes 1. Kijk naar That vegan couple op You Tube. Je ziet ook dat de diabetes site , weinig dierlijk vet adviseert, en geen witte suiker of andere witte koolhydraten. Dus het moet andersom, kijk naar Japan, loma Linda enz .Worden zeer oud en gezond. Ons gebit is gemaakt voor koolhydraten , we hebben maalkiezen. niet zoals bij bv. Leeuwen voor vlees. Pas toen de oermens wapens ging maken, gingen ze jagen . Daarvoor plantaardig. Je merkt ook dat als je veel vlees , vis enz eet, dat je moet uitkijken met steeds meer toevoegen van koolhydraten, omdat je dan dikker word. Eet je veel koolhydraten met weinig vet , en dan vooral verzadigd vet, en eiwit , moet je er veel van eten, voor genoeg calorieën en blijf je ontzettend slank met opbouw van spieren, plus dat je lijf verzuurd van al dat dierlijk eiwit. Dus het is andersom , veel koolhydraten en weinig vet plus eiwit, en eiwit dan voornamelijk uit bonen en zit ook in granen. .
  4. Toine Corvers
    op 15 februari 2023 om 21:42 zegt
    Het is in mijn ogen een slecht verhaal omdat het geen verschil maakt tussen de beide stereoisomeren van fructose. D-fructose wordt door ons lichaam gebruikt voor de energievoorziening van bv spieren zoals D-glucose, maar L-fructose kan alleen door de lever worden omgezet in D-fructose. Maar de capaciteit van onze lever is beperkt, dus bij hoge L-fructose inname wordt de overmaat omgezet in vooornamelijk vet dat opgeslagen wordt. Omdat fructose meer zoetkracht heeft dan glucose, wordt fructose graag door producenten van snoep en frisdranken gebruikt; veelal wordt de « high fructose corn syrup » gebruikt dat gemaakt wordt uit maïs of tarwe, maar dat de verkeerde isomeer, het L-fructose bevat.
  5. Benny de Groot
    op 10 juni 2017 om 18:32 zegt
    Je zegt; Als je producten met fructose eet, wordt de vruchtensuiker in de lever omgezet in glucose. Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel waardoor de alvleesklier weer insuline gaat aanmaken om glucose te verwerken. Dan zeg je; Fructose zorgt er (in tegenstelling tot glucose) niet voor dat je insulineniveau stijgt. Maar fructose heeft in hoge concentraties een aantal andere belangrijke, nadelige gevolgen voor je lichaam… Dus, fructose zorgt er niet voor dat je insuline niveau stijgt, maar de fructose wordt in de lever omgezet naar glucose en om die glucose te verwerken gaat je insuline niveau dus wel stijgen? Dus onrechtstreeks zorgt de fructose er wél voor dat je insuline niveau gaat stijgen? Het is best belangrijk voor mij daar ik 2j geleden kanker (leukemie) heb gehad en enkele weken terug was mijn lever er niet te best aan toe. De oorzaak hiervan is niet echt geweten, maar ik ben een natuurlijke ‘bodybuilder’ dus ik lette vooral op de koolhydraten (de trage suikers, niet de snelle) en eiwitten. Toen ik terug op visite was bij de dokter raad hij me nu het eten van fruit af. Wat ik raar vind want veel fruit bevat anti-oxidanten en vitaminen en nog een hele hoop andere goede stoffen. Ik vermijd zoieso wel snelle suikers over het algemeen. Ik snoep niet, drink geen frisdrank enz.. maar het suiker dat fruit bevat, zal dan onrechtstreeks je insuline niveau doen stijgen omdat de lever de fructose omzet naar glucose en deze wordt verwerkt door insuline?
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 16 juni 2017 om 09:49 zegt
      Klopt helemaal Benny. Pas daarom op met fruit en eet het maximaal 1 keer per dag of laat het weg. De vezels, vitamines en mineralen die erin zitten kun je ook binnenkrijgen door veel groenten te eten.
  6. Ik vind het heel erg jammer, dat hier fructose/ fruit zo afgeschreven word. Fruit en groenten zijn de meeste natuurlijke en goede bronnen van vitaminen en mineralen. Als mensen dik worden, een intolerantie hebben, of diabetes krijgen, dan ligt dit zeer zeker niet aan het fruit. Dan doen die mensen iets anders fout in hun dieet. Ik raad iedereen heel erg aan om even een kijkje te nemen op het Youtube kanaal van Freelee The Banana Girl en kijk maar of je er dan nog steeds hetzelfde tegenover staat. Gr.
    1. irma oldhoven
      op 25 januari 2017 om 11:35 zegt
      Ja , precies, je valt wel af met dit dieet, maar weinig energie heb je. Het is vooral belangrijk te kijken hoe lichaam werkt. We hebben veel glucose nodig, in vorm van koolhydraten zoals zilvervliesrijst, aardappels, havermout en andere granen. Daarnaast juist fructose uit fruit en zeer weinig vet, en eiwitten. Vooral dierlijk verzadigd vet is slecht. Het heeft meer calorieën en zorgt voor insuline resistentie.. Het, belemmert de opname van glucose uit het bloed, omdat het de receptoren kapot maakt. Zo ontstaat diabetes 2 en dan diabetes 1. Kijk naar That vegan couple op You Tube. Je ziet ook dat de diabetes site , weinig dierlijk vet adviseert, en geen witte suiker of andere witte koolhydraten. Dus het moet andersom, kijk naar Japan, loma Linda enz .Worden zeer oud en gezond. Ons gebit is gemaakt voor koolhydraten , we hebben maalkiezen. niet zoals bij bv. Leeuwen voor vlees. Pas toen de oermens wapens ging maken, gingen ze jagen . Daarvoor plantaardig. Je merkt ook dat als je veel vlees , vis enz eet, dat je moet uitkijken met steeds meer toevoegen van koolhydraten, omdat je dan dikker word. Eet je veel koolhydraten met weinig vet , en dan vooral verzadigd vet, en eiwit , moet je er veel van eten, voor genoeg calorieën en blijf je ontzettend slank met opbouw van spieren, plus dat je lijf verzuurd van al dat dierlijk eiwit. Dus het is andersom , veel koolhydraten en weinig vet plus eiwit, en eiwit dan voornamelijk uit bonen en zit ook in granen. .
  7. Hallo Jasper, Zojuist de boodschappenlijst geprint. Enige tijd geleden middels het Fodmap dieet ontdekt dat mijn prikkelbare darm voornamelijk wordt veroorzaakt door het eten van fructose. Door minder fructose te eten voel ik me veel beter: geen opgezette buik, geen buikpijn, vrolijker en afgevallen! Ik hoop door jouw lijst beter mijn weg erin te kunnen vinden. Want het blijft erg lastig. Groeten, Monique
    1. Fijn dat je erachter bent wat de oorzaak is. Ik denk dat de boodschappenlijst zeker een houvast is voor wat je wel en beter niet kunt eten. Veel succes!
  8. sandra
    op 11 mei 2015 om 10:26 zegt
    Hoi. Gaat het hier nu om afvallen of om vd klachten af te komen die je hebt als je intolerant bent voor fructose? Is die boodschappenlijst voor het afvallen of voor minder klachten, beide kan natuurlijk ook ☺
    1. Door natuurlijk te gaan eten zal je lichaam naar zijn natuurlijke gewicht gaan en zullen de klachten verdwijnen. De boodschappenlijst is voor beide doelen goed te gebruiken!
  9. Tamara Hoveling
    op 12 november 2014 om 06:52 zegt
    Welke bronnen heb je gebruikt? Heel erg goed geschreven!! Ik heb zelf een heftige fructose-intolerantie, en heb dus VEEL uitgezocht hierover. Ik kan me helemaal bij dit verhaal aansluiten. Alleen de vergelijking tussen fructose en sacharose moet je misschien even aanpassen naar fructose en glucose suiker. De helft van sacharose is namelijk fructose. Ik doe International Media and Entertainment management en moet nu een 8-pagina e-magazine maken voor een opdracht. Ik zou graag een aantal dingen uit te verhaal willen gebruiken: wat basic informatie over fructose/gezondheid en misschien een artikel over de dood van Steve jobs, lijkt me interessant! Hopelijk vind je het oke als ik dit gebruik. Ik ga in ieder geval jou/je website goed in de gaten houden vanaf nu 🙂
    1. Leuk Tamara. Zolang je de teksten niet 1 op 1 kopieert mag je de inhoud gebruiken voor een opdracht over fructose voor school.
  10. Lucienne
    op 11 mei 2014 om 20:53 zegt
    Hallo, ik ben net lid geworden en ben reuze benieuwd. Morgen ga ik het proberen. Maar mag je ook pel pinda’s??? Ik eet die zo graag ook. Ze zijn rauw natuurlijk, hebben geen fructose maar stonden niet op de lijst!! Ik ga m’n best doen en je volgen. Bedankt alvast Mvg luc
    1. Liever geen pinda’s eten. Dit zijn geen noten maar peulvruchten. Ze hebben inderdaad geen ‘losse’ fructose maar wel koolhydraten.
  11. Hoi Jasper, 1 stuk fruit per dag en niet meer om af te vallen. Hoe zit het dan met groene smoothies. Hierin zit vaak meer fruit en dus ook fructose. Dan kun je beter geen groene smoothies drinken? Groet Annet
    1. ilona lubach
      op 17 juni 2015 om 14:54 zegt
      waarom lieve geen groene smootie
    2. Hallo Annet, fruit in de groene smoothies telt ook als een stuk fruit. Zolang je maximaal 1 stuk fruit per dag eet zal je niet te veel fructose binnenkrijgen.
  12. Hoi Jasper, Hoe zit het met zoete aardappelen ? Op het net lees ik dat ze gezond zijn, maar bij een koolhydradenarm dieet ook toepasbaar? Mvgr, Ozzy
    1. Hallo Ozzy, ja zoete aardappels zijn gezond en die mag je ook eten bij een koolhydraatarm dieet.
  13. Hallo Jasper, Ik doe mijn eindwerk over zoetstoffen en deze informatie over fructose is heel bruikbaar en goed uitgelegd. Bedankt! 😉 Groetjes Silke
  14. E Jonker Mion
    op 28 januari 2014 om 15:58 zegt
    Mijn zoon Don Diego du Clou is vol lof van jou en is al 6 kilo afgevallen. Ik ben een slanke oma van 55 kilo zet graag op mijn mountainbike doe aan wielrennen en wandelen. Dus ik wil niet afvallen misschien een paar kilo erbij…maar niet op mijn buik. Maar ik ben wel geïnteresseerd op jou recepten. Jongen je doet het goed groetjes van mij Evelina
    1. Hallo Evelina, bedankt voor je support. Met de producten van de boodschappenlijst heb je een gezond en fructose vrij voedingspatroon. Als je slank bent zal je hier niet (verder) van afvallen. Als je aan mountainbiken en andere sporten doet dan zal je vanzelf meer spiermassa kweken en zo een paar kilo erbij krijgen. Veel succes!
  15. Hallo Jasper, Hartelijk dank voor de boodschappenlijst :-). Ik ben een vrouw met het figuur van mijn vader! Uitsluitend buikvet. Wanneer ik probeer af te vallen, dan gaat eerst het beetje vet op de andere plekken eraf ipv mijn buik. Wanneer ik dan weer aankom, gaat het extra vet wel weer eerst naar mijn buik…. vanavond ga ik met het lijstje boodschappen doen en morgen beginnen. Ben benieuwd. Eerst even proberen en als het bevalt kom ik terug voor het receptenboek. Ik laat weten of het bij mij ook helpt. Groet, Marga
    1. Hallo Marga, als je volgens de boodschappenlijst eet zal je veel minder fructose binnenkrijgen en automatisch afvallen. Kijk ook eens naar mijn artikel over buikvet verbranden. Veel succes!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Wat maakt de zoete aardappel zo gezond?

Wat maakt dat de zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, zo’n gezond imago heeft? En is de zoete aardappel een betere keuze dan de gewone aardappel? Met shakshuka recept...

Top artikel

Stevia: een gezond alternatief voor suiker of niet?

Stevia is de laatste jaren erg populair geworden omdat het een natuurlijke en gezonde vervanger is van suiker. Maar is dat eigenlijk wel zo? Het antwoord lees je hier.

Uncategorized

TV reclame 2016

Bekijk alle artikelen