Zo viel Lydia met gemak 8 kilo af

0 reacties

8794 volgers

Originele artikel geschreven in 2017, onderaan dit artikel vind je een update van november 2021.

Hoewel we vaak allemaal zo snel mogelijk willen afvallen, weten we dat afvallen geen quick fix is. Je leefstijl aanpassen en je gedrag veranderen kost tijd. Iemand die daar alles van weet is Lydia. Na veel diëten en jojo-en besloot zij dat het nu echt anders moest. Ze viel op een rustige manier acht kilo af en voor het eerst in haar leven blijven de kilo’s weg, heeft ze geen zin meer in ongezond eten en voelt ze zich heerlijk in haar lijf. Hier lees je het bijzondere verhaal van Lydia die haar leven lang al zwaar is geweest en nu afrekent met haar overtollige kilo’s.

Nooit mager geweest

‘Ik weet niet wat mager zijn is. Ik ben altijd dik geweest, als baby, als peuter, kleuter en als volwassenen. En ik kan uit eigen ervaring vertellen: als je al vanaf 12-jarige leeftijd bij een diëtist langst moet gaan, is dat geen pretje. Er was ontdekt dat ik een te traag werkende schildklier had en daarom moest ik regelmatig langs bij endocrinologie. Gelukkig is er nooit te veel cholesterol of suiker in mijn bloedwaardes gevonden. Toch probeerde wel alle mogelijke diëten uit en jojoën was gewoon wie ik was – dat hoorde erbij.’

Ketodieet

In 1994 vond Lydia dat het zo niet verder kon. Ze maakt een afspraak in het ziekenhuis en werd vanuit daarop het zoveelste dieet gezet: koolhydraatarm eten, maar dan op ketone basis. Beter bekend als het ketodieet. ‘Zo ben ik in tien maanden tijd 40 kilo afgevallen. Maar het was ontzettend zwaar en toen de kilo’s eraf waren, was er verder geen opvolging of begeleiding. In 1996 kreeg ik de diagnose Multiple Sclerose, oftewel MS. In de drie jaren die volgden, kreeg ik zeven infusen met Cortisone (Prednison) en moest ik om de twee dagen medicatie spuiten. Het resultaat? ik voelde me altijd opgeblazen en ellendig. Ook kon ik steeds moeilijker bewegen.’

Nooit meer over de 120 kilo

‘Ik voelde me moedeloos en begon daardoor weer naar eten te verlangen. In de jaren die volgden, kwam ik weer 25 kilo aan. Ik had me voorgenomen om nooit meer over de 120 kilo te gaan, maar nu was ik er toch. Dat was een teken dat ik iets moest gaan doen. En dus ging ik op zoek naar een koolhydraatarm dieet, omdat ik wist dat dit voor me hielp. Maar zo drastisch als keto wilde ik niet meer en had ik ook de wilskracht niet meer voor.’ Lydia besloot dat ze mee ging doen aan de Nieuwjaars Challenge 2017 en dat bleek een geweldig besluit.

De Nieuwjaars Challenge

‘Ik kocht de Challenge met het idee: we zien wel wat dit gaat brengen. Het beloofde in ieder geval dat ik niet apart hoefde te koken voor mijn partner, die ging mee eten s’ avonds. Dat was al goed nieuws. En ik was blij verrast dat het zulke lekkere recepten waren, simpel en gevarieerd. Wat mij verbaasde was dat je veel meer dingen mocht eten dan ik had verwacht! En ook belangrijk: ik was niet te veel tijd kwijt in de keuken, want s’ avonds ben ik daar soms te moe voor om uitgebreid te koken. Na een maand was ik drie kilo kwijt, terwijl ik heerlijk at, niet extra bewoon en me heerlijk voelde!’

Een nieuwe leefstijl

Daar wilde ik meer van. Toen de Challenge voorbij was, heb ik ‘m gewoon opnieuw gedaan met mijn eigen indeling en op mijn eigen tempo. ‘s ‘Morgens dronk ik een smoothie, s’middags soep en s’avonds een warme maaltijd. En was ik zo weer twee kilo kwijt. Deze manier van eten beviel me wel! Omdat ik meer recepten wilden ontdekken, heb ik ook de andere boeken van Jasper gekocht en doe ik nog steeds heel regelmatig mee met een Challenge om me te laten inspireren.

Ik voelde een groot verschil met vroeger, als ik de zoveelste dieetpoging deed. Er was en is rust. Er verdwenen vetrolletjes op plekken waar ik die er vroeger niet afkreeg en nu wel. Ik heb veel meer energie en dat terwijl ik minder slaap nodig heb. Het is echt een nieuwe leefstijl geworden, zonder dat ik daar veel moeite voor hoef te doen.  Ik heb totaal geen zin meer in aardappelen, brood, rijst en pasta. En als ik buitenhuis eet, dan zal ik wel eens een paar frietjes bij een salade of vis nemen en een ijsje na, maar thuis komt dit niet voor en dat gaat me gemakkelijk af.’

Complimenten

‘Hoe mensen op je reageren, vind ik erg leuk. Ze denken dat er veel meer af is, omdat ik helemaal anders afval dan vroeger, Ik heb meer vet verbrand en dat zie je duidelijk. Ook al is het ‘maar’ 8 kilo, het lijkt en voelt veel meer. Voor mij is het een leefstijl geworden om koolhydraatarm en onbewerkt te eten. Omdat ik me er goed mee en bij voel en val ik ook nog af, dan is dat meegenomen en het voornaamste is dat ze eraf blijven. Jasper Alblas en zijn medewerkers zijn een tof team, waar je altijd bij terecht kunt en snel antwoord van krijgt. En heel veel tips op Facebook. Dank je wel!’

Redactie Jasperalblas.nl
Wij zijn trots op je Lydia! Je doet het geweldig. Heel knap hoe jij op een rustige relaxte manier elke keer weer een beetje af weet te vallen en altijd vol enthousiasme mee doet aan de Challenges. Ga zo door en wees vooral heel trots op jezelf!

Update november 2021

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit meer een frietje eet, maar we eten nog steeds hartstikke gezond. Ik bleef goed op gewicht, maar wilde er graag nog wat meer af, dus blijf ik meedoen aan de Challenges. Ook wat mijn MS betreft, voelde ik me zo goed dat ik in overleg met mijn neuroloog mocht stoppen met injecteren in 2019 en dat gaat tot nu toe nog steeds goed!

Corona had helaas wel weer voor een kleine toename in mijn gewicht gezorgd, maar desondanks blijf ik de teugels straktrekken en zorg ik voor volgende beweging (in mijn grote tuin), zonder al te veel buitenshuis te komen. Want met MS wordt het sterk afgeraden om me veel onder de mensen te bevinden. Deze corona-kilo’s zijn er inmiddels weer af. 

Ik heb zojuist het nieuwe 20-minutenboek binnengekregen, waar ik gauw maar eens doorheen ga bladeren. Want nieuwe receptjes zijn altijd leuk om uit te proberen. En fijn dat het niet te veel werk is! 

Groetjes,
Lydia

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Ervaringen

Deel dit bericht

Reacties (0)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Thuis workout #2

Thuis workout Hieronder weer een thuis workout van Jasperalblas.nl. Geschikt voor beginners en gevorderden. Het enige dat je nodig hebt is een matje (of gebruik je vloerkleed). Stella noemt...

Top artikel

Mieke weegt 14 kilo lichter en voelt zich energiek

Lees hier het verhaal van Mieke. Zij is al 14 kilo afgevallen en voelt zich een stuk energieker. Zij gaat zeker door met gezond eten.

Bekijk alle artikelen