De drie valkuilen van het Paleo dieet

18 reacties

8794 volgers

Begin niet aan het Paleo dieet voordat je dit artikel gelezen hebt. Het veel geprezen Paleo dieet klinkt heel logisch maar het heeft een paar gevaarlijke valkuilen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het Paleo dieet een heel stuk beter is dan de meeste diëten. Er zijn echter een paar belangrijke aandachtspunten.

Het Paleo dieet

Het Paleo dieet is een dieet waarin je net zo eet als onze verre voorouders uit de oude steentijd (paleolithicum) deden.

De filosofie achter het dieet is: ons lichaam is niet veel veranderd sinds we als holbewoners – of jagers en verzamelaars – rondliepen op deze planeet dus we zouden ook niet anders moeten eten dan toen.

Andere namen voor het Paleo dieet zijn, ook heel toepasselijk, het oer-dieet en het caveman-dieet (oftewel het holbewoners-dieet).

Het Paleo dieet is een koolhydraatarm dieet en vaak ook een eiwit(rijk) dieet, in de zin dat het Paleo dieet weinig koolhydraten en veel eiwitten bevat.

Gerelateerd artikel: Snel afvallen met een koolhydraatarm dieet

Bij het Paleo dieet mag je vlees, vis, groenten, noten, zaden en andere natuurlijke producten zo veel eten als je wilt. Tijdens het dieet dien je suiker, granen en andere koolhydraten met een hoge glycemische index-waarde te vermijden.

Op deze pagina kun je de complete lijst van producten die voldoen aan de Paleo dieet-standaard downloaden.

De vader van de Paleo-hype is waarschijnlijk Walter Voegtlin. Hij was ervan overtuigd dat mensen alleen perfecte gezondheid konden bereiken als we hetzelfde aten als onze voorouders uit de steentijd.

Ik ben het helemaal met Walter Voegtlin eens dat het voor mensen het beste is om te eten zoals onze verre voorouders deden (daar is ons lichaam immers voor ‘gemaakt’).

Maar de manier waarop het Paleo dieet gepresenteerd wordt, is niet helemaal in lijn met mijn kennis en ervaringen over gezondheid en afvallen.

Hier drie waarschuwingen voor mensen die het Paleo dieet willen volgen.

Waarschuwing #1: Kijk uit met vlees

Bij de gedachten aan het Paleo dieet springen bij de meeste mensen afbeeldingen met dikke hamburgers en groten stukken vlees in gedachten.

Vlees is onlosmakelijk verbonden met het Paleo dieet en het eten waarvan wij denken dat holbewoners aten.

Er zijn twee punten waar het Paleo dieet je kan misleiden.

1. Onze verre voorouders aten helemaal niet zoveel vlees

Heb jij wel eens geprobeerd een dier met je blote handen te vangen? Dat is best lastig.

Nu hadden onze voorouders daar natuurlijk meer ervaring mee, maar ondanks hun speer en het jagen in groepen was het voor hun ook bijzonder lastig om een groot wild dier te vangen; dat gebeurde dus maar zelden.

En als ze het dier gedood en gevangen hadden, konden ze het vlees niet zoals wij een paar dagen in de koelkast bewaren.

Het vlees moest vaak nog dezelfde dag gegeten worden. Alles wat ze niet op konden ging verloren.

Onze voorouders aten helemaal niet zo vaak vlees. Dus zorg ervoor dat jij dat ook niet doet. Maximaal drie keer per week 100 gram per volwassen persoon is een goede richtlijn.

2. Onze verre voorouders aten heel ander vlees dan wij

Het vlees dat we vandaag de dag in de supermarkt (en helaas ook bij vele slagers) vinden is anders en van veel slechtere kwaliteit dan het vlees dat onze verre voorouders aten.

Het vlees dat onze verre voorouders aten, kwam van dieren die echt in de natuur geleefd hadden en geen antibiotica, hormonen of onnatuurlijk voedsel kregen.

Ook aten zij voornamelijk de meest voedzame delen van het dier, de organen. Orgaanvlees wordt vandaag de dag maar zelden gegeten.

Natuurlijk wordt de kwaliteit van het vlees in de supermarkt wel tot een zekere hoogte gegarandeerd, maar die standaard is behoorlijk laag.

Veel vlees dat je in de supermarkt vindt komt van boerderijen die meer op een fabriek lijken dan op een boerderij. Het is massaproductie.

De kostprijs moet zo laag mogelijk en helaas gaat dat vaak ten koste van de kwaliteit en voedingswaarde.

Onze verre voorouders aten onbewerkt vlees van gras-gevoerd vee. Dus zorg ervoor dat jij dat ook doet.

Waarschuwing #2: Niet iedereen is hetzelfde

Net als vele andere diëten gaat het Paleo dieet ervan uit dat iedereen hetzelfde is. Zuivel is ‘slecht’ en noten zijn ‘goed’.

Maar natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. Kijk maar om je heen, van buiten zien we er niet allemaal hetzelfde uit, dat zal van binnen ook wel zo zijn.

De ene persoon kan beter tegen bepaalde voedingsmiddelen dan de ander. Allergieën zijn het bekendste voorbeeld.

Maar ook op een veel subtieler niveau kan het zo zijn dat de ene persoon bepaalde eiwitten (of andere voedingsstoffen) beter kan verwerken dan de ander.

Het is verstandig om een bepaalde richtlijn aan te houden, maar deze nooit blindelings te volgen.

Zorg ervoor dat je altijd goed naar je eigen lichaam blijft luisteren.

Luister naar je instinct

Een olifant heeft nog nooit gehoord van de “Schijf van 5” en heeft geen idee hoeveel calorieën of koolhydraten er in zijn eten zitten, maar toch weet het gigantische beest precies wat het moet eten.

Een olifant weet instinctief wat het moet eten, het hoeft er niet over na te denken. Een vergelijkbaar instinct hebben wij ook.

Luister naar je gevoel. Als kind ging ik bijna over m’n nek als ik melk moest drinken, een paar maanden later wezen testen uit dat ik lactose intolerant was.

Mijn lichaam wist het al, de dokter moest het alleen nog uitvinden.

Luister goed naar je lichaam en merk op welke voeding je graag eet en welke niet. Natuurlijk moet het gezond en onbewerkt voedsel zijn.

Word jij bijvoorbeeld een beetje misselijk van avocado of banaan? Eet het dan niet.

Merk je dat je liever geen aubergine eet, maar wel tomaatjes blijft ‘snoepen’? Eet vaker tomaatjes en minder of geen aubergine.

Op Jaspers boodschappenlijst vind je een overzicht van alle gezonde koolhydraatarme producten die je uitstekend als richtlijn kunt gebruiken.

Waarschuwing #3: Het gaat om een levensstijl, niet een dieet

Afvallen door een aantal weken een dieet te volgen is al jaren erg populair. En dat is logisch, de belofte om in een aantal weken 10 kilo af te vallen is erg verleidelijk.

Maar de realiteit is dat 95 procent (!) van de mensen die een dieet volgt na een paar jaar weer op zijn oude gewicht zit of zelfs zwaarder is.

Er is niets mis met 10 kilo afvallen in vijf weken. Dat is prima mogelijk. Maar om het gewicht er in de jaren erna eraf te houden is het belangrijk dat je het doet met de goede instelling.

Gerelateerd artikel: 7 tips: 10 kilo afvallen in 5 weken (zonder sporten)

De knop moet om

Afvallen heeft niets te maken met een paar weken lang een magisch dieet volgen. Als je echt een slank, fit en gezond lichaam wilt, is het belangrijk dat je jezelf een nieuw voedingspatroon aanleert.

Een paar weken anders eten gaat je niet verder helpen. Al het lichaamsvet dat je verbrandt zit er in een paar weken weer aan.

Maar door je bewuster te worden van je eten, en je eetpatroon stapje voor stapje voorgoed te veranderen, zal je je lichaamsvet verbranden en zal het eraf blijven.

En dan kun je nog steeds 5 of 10 kilo afvallen in een paar weken. Maar je pakt de oorzaak aan. En als je de oorzaak aanpakt is een verandering blijvend.

Je plakt geen pleister over de besmette wond, maar je ontsmet de wond eerst en dan laat je je lichaam de wond zelf helen.

Gerelateerd artikel: Afvallen door mindful eten

Conclusie

Het Paleo dieet is helemaal juist in de zin dat het granen, suikers en ander onnatuurlijk en bewerkt voedsel buitensluit.

Maar let op de drie valkuilen die ik in dit artikel besproken heb.

Gerelateerd artikel: Snel en blijvend je buikvet verbanden

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Afvallen Dieet Wiki

Deel dit bericht

Reacties (18)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Bedankt voor je reactie !
 2. Hoi Jasper , Ik moet koemelk, gluten, haver, spelt , gerst, Rogge , tarwe ,bakkersgist , guarpit , banaan , vanille en ananas vermijden de komende 8 weken. Na een beetje onderzoek kom ik dus eigenlijk uit op het paleo dieet. Alleen is mijn vraag…. hoe kan ik nu het beste ontbijten? Ik vind het allemaal een hele lastige uitdaging, maar het ontbijt en de lunch vind ik toch wel erg lastig . Groetjes
  1. Hoi Ann, je kunt een groene smoothie maken als ontbijt met bijvoorbeeld spinazie, peer, rauwe cacao en wat avocado. Ook een chiapudding, omelet, gekookt ei of kokosyoghurt met wat noten zijn een prima ontbijtje. Veel succes en als je het lastig vindt zou je bijvoorbeeld de recepten uit het Bodyhappiness Programma kunnen gebruiken, deze smaken heerlijk en passen binnen jouw dieet.
 3. Hallo Jasper ik moet juist niet afvallen en beter vet gaan opnemen. Paleo is aangeraden en daarnaast glutenvrij en geen koemelk. Wel even een ommezwaai maar mijn dochter redde het ook na jarenlang kampen met darmproblemen.
 4. Bedankt voor je reactie !
 5. Hoi Jasper , Ik moet koemelk, gluten, haver, spelt , gerst, Rogge , tarwe ,bakkersgist , guarpit , banaan , vanille en ananas vermijden de komende 8 weken. Na een beetje onderzoek kom ik dus eigenlijk uit op het paleo dieet. Alleen is mijn vraag…. hoe kan ik nu het beste ontbijten? Ik vind het allemaal een hele lastige uitdaging, maar het ontbijt en de lunch vind ik toch wel erg lastig . Groetjes
  1. Hoi Ann, je kunt een groene smoothie maken als ontbijt met bijvoorbeeld spinazie, peer, rauwe cacao en wat avocado. Ook een chiapudding, omelet, gekookt ei of kokosyoghurt met wat noten zijn een prima ontbijtje. Veel succes en als je het lastig vindt zou je bijvoorbeeld de recepten uit het Bodyhappiness Programma kunnen gebruiken, deze smaken heerlijk en passen binnen jouw dieet.
 6. Hallo Jasper ik moet juist niet afvallen en beter vet gaan opnemen. Paleo is aangeraden en daarnaast glutenvrij en geen koemelk. Wel even een ommezwaai maar mijn dochter redde het ook na jarenlang kampen met darmproblemen.
 7. Waarom worden er producten als ham, spek en bacon aan de menu’s toegevoegd. Dit is toch wel degelijk bewerkt voedsel?
  1. Klopt, eet die producten het liefst zo min mogelijk.
 8. Ons moeder over het is paleo/holbewoner dieet: ‘Eet je dan dino’s ofzo?’
 9. Taalpolitie
  op 8 december 2019 om 12:36 zegt
  “Als kind ging ik bijna over me nek […]” “me nek”?
  1. Dank voor je scherpe blik taalpolitie. Het is aangepast.
 10. Csilla
  op 1 juni 2019 om 19:01 zegt
  Hi Jasper, ik volg al een tijd het auto-immuun paleo dieet vanwege hashimot, en ben het afgelopen jaar zeker weten aangekomen. Ik denk vanwege te veel vlees. Ik vermijd alle graansoorten behalve zo nu en dan rijst, en weet niet zo goed waarmee ik kan ontbijten; tot nu toe was het vaak kastanje crackers met bijv. kalkoen of een andere vleessoort, tussen de middag zalm met rauwe groenten en s’avonds ook weer vlees met groenten, maar mijn lichaam is duidelijk niet blij. Koolhydraten kan ik niet echt missen, eet weinig koolhydraatrijk voedsel, maar heb je tips of ideeen voor een paleo ontbijt dat niet op vlees gebasseerd is, en ook geen graansoorten bevat?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:22 zegt
   Je zou een van deze gezonde ontbijtjes kunnen kiezen of bijvoorbeeld kunnen gaan voor een chiapudding of een gezonde groene smoothie.
 11. Dag Jasper, Mag avocado? Dit vermeld je niet in je lijst. Inge
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:52 zegt
   Dat mag zeker. De avocado staat absoluut op de boodschappenlijst. Eet het niet teveel ivm het milieu!
 12. Mijn man is nu een aantal maanden vol enthousiasme paleo aan t eten. En is al 14 kilo afgevallen. Vooral in het begin verloor hij 2 kg per week. Nu is het ongeveer een kg. Erg netjes allemaal. Hij slaapt beter, voelt zich energieker, fijner in zijn vel en vindt het geen straf om paleo te eten. Onze vraag is alleen; hoe lang blijf je afvallen als je paleo blijft? Kan dat nergens gevonden krijgen.
  1. In principe val je af tot je al je overtollige lichaamsvet hebt verbrandt. Je merkt dit doordat je op een bepaald gewicht blijft hangen waar je je lekker bij voelt, dit is in de meeste gevallen je natuurlijke gewicht.
 13. Hallo Jasper. Mag je biologische wilde rijst( wat eigenlijk meer een grassoort is ) bij een Paleodieet? En mag pastinaak en zoete aardappelen ook. Mij is verteld dat als je aardappelen in de oven bakt , dat dat wel weer mag. Groetjes Agnes
  1. Hallo Agnes, Wilde rijst, pastinaak en de zoete aardappel zijn vormen van langzame koolhydraten. Deze kan je dus toepassen in het paleo dieet. Wanneer je af wilt slanken raad ik aan om maximaal 1 portie langzame koolhydraten per dag te eten.
 14. Julliette
  op 1 november 2016 om 11:50 zegt
  He Jasper, foutje erin geslopen? “Tijdens het dieet dien je suiker, granen en andere koolhydraten met een lage G.I. waarde te vermijden.” Het moet met een HOGE glycemische waarde zijn, alles met een hoge G.I. doet je bloedsuiker veel te snel stijgen.
  1. Hallo Julliette, Dit is inderdaad een foutje in de tekst. We zullen het aanpassen, bedankt.
 15. Hoi Jasper, Fan van je boek en site maar ik heb een vraag. Je hebt het over vetverbranding bij het eten van 50 tot 100 gram koolhydraten maar normaal bij koolhydraatarme diëten moet je onder de 20 gram koolhydraten komen om in ketose te raken en dus je vetverbranding te activeren. Dit betekent dus ook dat je erg beperkt bent in het eten van groente. Jij zegt dat je onbeperkt groente mag uit je boodschappenlijst maar belemmerd dit de vetverbranding niet ? Tomaten zitten veel koolhydraten in en pompoen en worteld zit ook nog zetmeel in. Als ik me strak aan jou lijst houd en niet afval..moet ik dan lager in groente gaan zitten ivm koolhydraten? Voor de rest krijg ik geen andere kohydraten binnen namelijk maar eet wel 500 gram groente …Alvast bedankt voor je antwoord 😀
  1. Hallo Sandra, groenten bevatten veel vitamines en mineralen en zijn daarom belangrijk om voldoende te eten. Hou die 500 gr groenten daarom zeker aan. Waarschijnlijk zal je ook met 50 a 100 gr koolhydraten per dag prima af kunt vallen. Als je merkt dat dit toch niet lukt, kun je altijd de zetmeelhoudende groentesoorten nog verminderen en daar wat extra bladgroenten voor in de plaats nemen. Groet Jasper

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Opgezette buik of opgeblazen gevoel: 11 tips

Vaak last van een opgeblazen gevoel of opgezette buik? De oorzaak ligt vaak in de darmen. In dit artikel geven we 11 tips om deze ongemakken te verlichten.

Top artikel

Beste Jasper, hoeveel koolhydraten mag ik per dag?

Als je af wilt vallen door een koolhydraatarm dieet te volgen is het van belang om wel wat koolhydraten per dag te eten. In dit artikel lees je hoeveel.

Gezond eten

De waarheid over soja

Bekijk alle artikelen