De invloed van de schildklier op afvallen

103 reacties

8794 volgers

Eet jij elke dag gezond, beweeg je voldoende, ken je de theorie, maar lukt het niet om af te vallen? Dan zakt de moed je vast in de schoenen. Het kan zijn dat dit iets te maken heeft met de werking van je schildklier.

In dit artikel lees je welke invloed de schildklier heeft op het afvallen.

[include id=”51″ title=”Optin_artikel_v001″]

Afvallen en de schildklier

De schildklier is een klein orgaantje dat erg belangrijk is voor heel veel functies in het lichaam. Wanneer je moeite hebt met afvallen en alleen maar aankomt, zijn er natuurlijk legio mogelijkheden die dat veroorzaken. Meestal wordt er wel aan de schildklier gedacht.

Een bezoekje aan de huisarts met deze vraag, geeft al snel uitsluitsel. “Nee, er is niets mis met de schildklier”. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen boven de 45 jaar een vertraagde schildklier heeft. Meestal testen artsen alles waardoor er geen volledig uitsluitsel gegeven kan worden.

Wat doet de schildklier?

De schildklier is heel klein en ligt verborgen in je keel. Hij is erg belangrijk voor de hormoonstofwisseling van het lichaam. Wanneer de schildklier niet naar behoren zijn werk kan doen, krijg je direct lichamelijke klachten. Hij kan te snel werken of juist te traag.

Een trage schildklier is in veel gevallen de oorzaak van moeilijk afvallen en het aankomen in gewicht terwijl je niet meer eet. Dit kan ontstaan doordat er te weinig hormonen aangemaakt worden en doordat deze hormonen niet naar behoren worden omgezet.

Als je verder gezond bent en geen klachten hebt, is de kans klein dat de schildklier de veroorzaker is van je gewichtstoename. Maar de oorzaak kan ook zijn dat je nog niet helemaal goed eet. Als je hierover twijfelt bekijk dan eens hoe je kunt afvallen volgens Jaspers koolhydraatarme dieet.

Wanneer een schildklier traag werkt, heb je er zeker wel andere klachten bij.

Lukt het afvallen jou niet? Kijk dan eens of je jezelf herkent in de volgende klachten.

Veel voorkomende klachten

 • Koude handen en voeten.
 • Overgewicht, moeilijk afvallen en langzaam steeds meer aankomen.
 • Vermoeidheid.
 • Droge huid.
 • Het overdag en vaak ook ‘s nachts koud hebben.
 • Verminderde energie.
 • Haaruitval.
 • Slechter geheugen.
 • Vocht vasthouden.

Kan voorkomen (alleen bij wat ernstigere gevallen)

 • Lage ochtend temperatuur (lager dan 36.6 graden Celsius).
 • Constipatie (obstipatie – moeizame stoelgang).
 • Depressie.
 • Spataderen.
 • Wallen onder de ogen (vocht).
 • Verhoogd cholesterolgehalte.
 • Libido verlies.
 • Zware menstruatie.
 • Spierpijnen, stijve spieren en gewrichten of veel krampen.
 • Stemproblemen.
 • Buikklachten.
 • Angstig voelen.
 • Zwak afweersysteem.

De drie grootste oorzaken van een vertraagde schildklier.

1.Stress

De schildklier is erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Langdurige stress of ongezonde voeding die stressverhogend werkt, zullen uiteindelijk de schildklier negatief.

Wanneer je langdurig onder druk staat, is de hoeveelheid cortisol (het stress hormoon) verhoogd en draaien de bijnieren overuren. Dit gaat meestal ten koste van de schildklier, die dan op een lager pitje wordt gezet. Daarom zie je vaak dat mensen, wanneer ze chronische stress hebben, niet meer afvallen terwijl ze hetzelfde (of soms zelfs meer) blijven eten.

Bij korte, heftige stress valt men doorgaans vaak wel af omdat de eetlust hierdoor verdwijnt.

Ervaar jij dagelijks stress? Neem dan je leven eens goed onder de loep en kijk welke onderdelen jou stress bezorgen.

Plan meer rust en ontspanning in. Slaap meer en beweeg dagelijks in rustige vorm zoals wandelen. Alleen wanneer de stress verlaagt, kan je lichaam de bijnieren en je schildklier reguleren.

2. Voeding

De schildklier is erg gevoelig voor zware metalen, ongezond voedsel en tekorten aan selenium en vooral jodium.

Ook je voeding heeft een grote invloed op de schildklier. Zeker een tekort aan het mineraal jodium is funest. De schildklierhormonen zijn daar namelijk uit opgebouwd. De schildklierhormonen heten T3 en T4. T3 staat voor 3 jodium elementen en T4 voor 4 jodium elementen.

Je kunt je dus voorstellen dat, wanneer je onvoldoende jodium binnenkrijgt, je schildklier problemen krijgt en hierdoor kan vertragen.

Vroeger was dit bij veel mensen een probleem. Daarom werd wettelijk geregeld dat aan het brood en tafelzout extra jodium toegevoegd moest worden. Zo kunnen we onze de schildklier gezond gehouden worden.

Tegenwoordig zijn er zoveel theorieën over voeding dat mensen doorgaans maar wat doen. Het ene dieet zegt: “alle koolhydraten eruit”; het andere zegt: “geen brood eten” weer een ander zegt: “eet geen tafelzout”. Of wat dacht je van de crashdiëten waarbij je bijna niets meer mag?

Dan past de schildklier zich meteen aan en vertraagt de stofwisseling. Ook stappen mensen opeens over op soja en andere producten met een hoog gehalte aan fytinezuur. Men stapt over op andere voeding zonder idee te hebben wat dit met de gezondheid kan doen. Zomaar groepen schrappen zoals koolhydraten of eiwitten is echt niet slim, hormonen hebben deze nodig om goed te kunnen functioneren.

Dat wil niet zeggen dat je gewoon brood en tafelzout moet eten. Je zou volkoren zuurdesemspeltbrood kunnen nemen of glutenvrij brood. Wanneer je zoals Jasper adviseert, geen brood eet, neem dan elke dag een kelptablet of eet veel zeewier .

Onze bodem is arm aan jodium. Via de standaardvoeding krijg je dus weinig jodium binnen. Ook in Himalayazout en Keltisch zeezout zit te weinig jodium hoewel ze erg gezond zijn en meer dan 80 mineralen bevatten.

Gelukkig  herstelt een schildklier zich vrij snel. Let op je voeding en verminder de  inname van fytinezuur. Fytinezuur vind je in het vliesje om granen, noten en zaden en het zit in peulvruchten. Fytinezuur bindt zich aan mineralen en is dan ook één van de oorzaken waardoor een jodiumtekort kan ontstaan.

Door deze producten voor het eten lang te laten weken en het weekwater weg te gooien of spelt zuurdesembrood te eten (door de lange rijsperiode verdwijnt veel fytinezuur) kun je al heel veel doen om het fytinezuur in je lichaam te verlagen. Ook kun je het beste zoveel mogelijk de soja in je voeding beperken. Dit heeft een heel hoog fytinezuurgehalte. Eet om voldoende jodium binnen te krijgen veel zee groenten, deze zijn rijk aan jodium en als je wilt kun je ook extra kelptabletten nemen. Overdrijf hier niet mee want teveel kan erg slecht zijn.

3. Omzetting van het schildklierhormoon T4 naar de T3 is verstoord

Wanneer de schildklier zelf een hormoon produceert, T4 genaamd, kan hij er eigenlijk niet zoveel mee. Het lichaam zal die T4 eerst moeten omzetten in T3, dit doet de schildklier zelf maar de lever doet dit bijvoorbeeld ook.

Veel mensen hebben de lever overbelast doordat we tegenwoordig ontzettend veel in aanraking komen met ongezonde stoffen, zoals verontreiniging, amalgaamvullingen, alcohol, E-nummers, roken, ongezond voedsel, enzovoorts. Wanneer dit het geval is, gebeurt de omzetting niet naar behoren. Wanneer er te veel stress is, kan het lichaam T4 ook niet naar T3 omzetten.

Er zijn nog meer redenen waardoor de schildklier te traag kan gaan werken. Zo zijn zware metalen funest voor de schildklier, maar ook een tekort aan selenium kan vertragend werken. Wanneer vrouwen in de overgang komen, zie je door hormoonveranderingen dat de schildklier trager wordt. Snel afvallen gaat dan erg moeilijk.

Vijf stappen die je kunt ondernemen als je vermoedt iets aan je schildklier te hebben

1)    Ga naar de huisarts en laat je schildklierwaardes bepalen. De huisarts zal alleen het TSH meten. Dit een stofje dat in de hypofyse wordt geproduceerd en dat de schildklier stimuleert hormonen te produceren. Meestal komt er niks uit dit onderzoek omdat hier het probleem niet ligt van een trage schildklier.

Vraag aan je huisarts ook een actieve T3-test. Alleen deze twee testen samen geven uitsluitsel. (de ziekte van Hashimoto is een auto-immuun ziekte van de schildklier. Hierdoor kan de schildklier ook vertragen. Dit is niet uit deze testen te halen en is een totaal ander verhaal dan hierboven beschreven).

Komt er bij de arts niets uit, maar vermoed je toch dat je schildklier het probleem is, ga dan naar een natuurgeneeskundige zoals een mesoloog om je verder te laten testen. Een mesoloog kan wat meer testen uitvoeren waar verrassende en andere dingen naar voren kunnen komen.

2)    Zorg dat je gaat ontgiften. Een detox in combinatie met Chlorella om de zware metalen te binden kan bijvoorbeeld erg goed helpen.

3)    Zorg dat je stress vermindert door gezond en biologisch te eten, genoeg te slapen en grenzen aan te geven in je leven zodat de bijnier tot rust kan komen

4)    Probeer producten met veel fytinezuur te mijden. Eet zuurdesem speltbrood (let op: wel 100% zuurdesem zonder gist). Laat granen, noten en zaden eerst een nacht wellen en gooi het water dan weg. Vermijd sojaproducten en peulvruchten  helemaal.

5)    Neem een multivitamine met een hoog seleniumgehalte en eet veel groenten. Neem verder dagelijks een kelptablet om het jodiumgehalte te verhogen (nooit méér, dan kan de schildklier totaal uit balans raken).

Tot slot

Het kan heel frustrerend zijn als het afvallen niet lukt. Twijfel daarom niet als je de bovenstaande klachten bij jezelf herkent en ga naar de dokter, om uit te sluiten of het je schildklier is of niet.

Mocht dit niet het geval zijn, geef de moed dan niet op, en probeer te eten volgens het koolhydraatarme dieet van Jasper, vroeg of laat, zullen de kilo’s dan echt verdwijnen.

Vul hieronder je naam en emailadres in en wordt gratis lid van Jasperalblas.nl en ontvang direct Jaspers boodschappenlijst helemaal gratis.

 

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Blog

Deel dit bericht

Reacties (103)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Hoe is je ervaring met mensen die GEEN schildklier meer hebben! Ik heb schildklierkanker gehad (inmiddels 25 jaar zonder schildklier)volledig ingesteld op thyrax. In de overgang, beweeg voldoende en eet redelijk gezond, maar val niks af echter kom aan.
  1. Ondanks dat we geen ervaring hebben met clienten zonder schildklier doe je er goed aan om het koolhydraatarme onbewerkte voedingspatroon te gaan volgen om te onderzoeken wat het voor je kan betekenen. Hou er rekening mee dat het afvallen op een rustig tempo gaat omdat je ook in de overgang bent. Mocht je echt niet afvallen en je geen verandering ervaren dan raad ik je aan hierover in gesprek te gaan met je arts.
 2. Hetty van der Ree
  op 16 maart 2021 om 14:42 zegt
  Hallo Jasper Ik ben 59 , eet heel gezond , heb een trage schildklier en medicatie, heb een dikke buik en van geen gram af bah wat baal ik
  1. Wat vervelend Hetty. Je zou eens een afspraak kunnen boeken met 1 van onze gecertificeerde voedingscoaches om te onderzoeken wat je nog kunt doen om het afslanken in gang te zetten. Hier vind je een overzicht van de verschillende coaches door het land.
 3. kelptablet is dit verantwoord? Kan ik dit dagelijks innemen? Zonder bijwerking ik heb schildklier waarde 4,9 volgens huisarts hoef ik mij geen zorgen te maken.. maar dat doe ik wel ik kom aan val niet af ben 43 ben echt radeloos! Kan ik van van mijn schildklier afkomen aangezien deze nog beginnend verhogend is?
  1. Het gebruik van een kelptablet is verantwoord maar je doet er altijd goed aan om het te overleggen met je huisarts. Verder is het vooral van belang dat je natuurlijk eet, snelle koolhydraten weg laat uit je voeding, voorzichtig bent met zuivel en veel beweegt en ontspant. Volg de tips uit dit artikel en ga aan de slag met de recepten uit bijvoorbeeld het 7×7 afslankreceptenboek, je zal zien dat het gezonde eten veel voor je kan betekenen.
 4. Hoe is je ervaring met mensen die GEEN schildklier meer hebben! Ik heb schildklierkanker gehad (inmiddels 25 jaar zonder schildklier)volledig ingesteld op thyrax. In de overgang, beweeg voldoende en eet redelijk gezond, maar val niks af echter kom aan.
  1. Ondanks dat we geen ervaring hebben met clienten zonder schildklier doe je er goed aan om het koolhydraatarme onbewerkte voedingspatroon te gaan volgen om te onderzoeken wat het voor je kan betekenen. Hou er rekening mee dat het afvallen op een rustig tempo gaat omdat je ook in de overgang bent. Mocht je echt niet afvallen en je geen verandering ervaren dan raad ik je aan hierover in gesprek te gaan met je arts.
 5. Hetty van der Ree
  op 16 maart 2021 om 14:42 zegt
  Hallo Jasper Ik ben 59 , eet heel gezond , heb een trage schildklier en medicatie, heb een dikke buik en van geen gram af bah wat baal ik
  1. Wat vervelend Hetty. Je zou eens een afspraak kunnen boeken met 1 van onze gecertificeerde voedingscoaches om te onderzoeken wat je nog kunt doen om het afslanken in gang te zetten. Hier vind je een overzicht van de verschillende coaches door het land.
 6. kelptablet is dit verantwoord? Kan ik dit dagelijks innemen? Zonder bijwerking ik heb schildklier waarde 4,9 volgens huisarts hoef ik mij geen zorgen te maken.. maar dat doe ik wel ik kom aan val niet af ben 43 ben echt radeloos! Kan ik van van mijn schildklier afkomen aangezien deze nog beginnend verhogend is?
  1. Het gebruik van een kelptablet is verantwoord maar je doet er altijd goed aan om het te overleggen met je huisarts. Verder is het vooral van belang dat je natuurlijk eet, snelle koolhydraten weg laat uit je voeding, voorzichtig bent met zuivel en veel beweegt en ontspant. Volg de tips uit dit artikel en ga aan de slag met de recepten uit bijvoorbeeld het 7×7 afslankreceptenboek, je zal zien dat het gezonde eten veel voor je kan betekenen.
 7. Irene Ogier
  op 23 september 2020 om 13:09 zegt
  zou graag je boodschappenlijst willen ontvangen.
  1. Je kunt je hier inschrijven voor de boodschappenlijst.
 8. mijn schildklier werkt te traag en ik neem al jaren medicatie hiervoor momenteel zit ik al een half jaar op 150 mcg l-thyroxine. Toch lukt het afvallen maar niet ik beweeg voldoende en eet gezond, wat moet ik nog doen ik ben radeloos
 9. Ben benieuwd naar de liks t en naar meer informatie
 10. Anne Hofman
  op 25 juli 2020 om 10:58 zegt
  Ook ik wil graag het boodschappen lijstje ontvangen Vr gr Anne Hofman
 11. Wil dit artikel vía de mail delen. Maar jammergenoeg lukt dat niet.
  1. Als je de link kopieert zou dat gewoon moeten lukken Lydia, zo niet, mail dan even naar info@jasperalblas.nl, dan helpen we je verder!
 12. Ik heb gelezen het stuk over de schilder. Het is zo dat ik al een vertraagde schildklier heb omdat mijn hypofyse niet goed werkt. Ik ben ook nog vegetarisch waardoor ik veel soja producten eet. Ik ben een paar jaar geleden in de overgang gegaan waardoor ik 8 kilo aangekomen ben. Ik zou heel graag deze kilo’s weer kwijt willen maar dit lukt niet. Heb je nog tips voor mij.
 13. Intteressant overgang en afvallen
 14. W v Roosmalen
  op 12 april 2020 om 08:22 zegt
  Wil graag een boodschappenlijst, wil graag afvallen op dejuiste wijze!
 15. Ilse Korebrits
  op 6 april 2020 om 16:04 zegt
  Goede middag, Ik heb een vraag. Ik heb al ruim 8 jaar een trage schildklier, vrijwel direct goed ingesteld. Nu is het zo dat ik in deze periode, met name de laatste 3 jaar veel ben aangekomen. Totaal wel 25 kilo. Mijn medicatie is in die periode nooit veranderd. Nu heb ik laatst bloed geprikt en is mijn TSH 11 en T4 14, TSH dus erg verhoogd. Huisarts geeft aan dat ik op mijn eigen dosis moet blijven zitten. Maar ik wil graag afvallen en ik heb het idee omdat ik al zoveel ben aangekomen ik juist wat extra nodig heb. Heb je tips voor me? Ook qua voeding mbt afvallen. Alvast heel erg bedankt. Mvg, Ilse Korebrirs
  1. Hallo Ilse, je kunt aan de slag met de tips uit dit artikel, dus de belangrijkste stappen zijn onbewerkt en koolhydraatarm eten, veel groenten eten, veel bewegen en ontspannen. Ga eens een paar weken kijken wat je ervaart als je dit doet, hoe je je voelt en of het afvallen in gang gezet wordt. Vanuit daar is het met afbouw van medicatie belangrijk om dit in overleg met je arts te doen. Het is een proces en elke keer zoeken naar een nieuwe balans maar zeker mogelijk om zowel af te vallen als je medicatie stap voor stap af te bouwen. Veel succes!
 16. Beste Jasper, Ik.heb inderdaad een auto-imuumziekte van.mijn schildklier. Ik ben goed ingesteld qua medicijnen. Maar het lukt me niet, ondanks regelmatig sporten en gezond eten, om mijn overtollige kilo’s kwijt te raken. Ik eet gemmiddeld 1600 kcal. Is dat teveel, bij een trage schildklier/stofwisseling?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 23 februari 2020 om 09:04 zegt
   Wat vervelend dat je een auto-immuunziekte van jouw schildklier hebt Barbara. Ik kan me voorstellen dat het frustrerend is dat het niet lukt om af te vallen terwijl je wel regelmatig sport en gezond eet. Helaas kan ik zo niet zeggen of 1600 kcal te veel zijn voor jou, omdat dat zo persoonlijk is. Een mooie richtlijn is om alleen te eten wanneer je trek hebt en altijd te stoppen met eten wanneer je genoeg gehad hebt, maar nog niet helemaal vol zit.
 17. Francine Duijm
  op 31 januari 2020 om 12:56 zegt
  Ik ontvang heel graag de boodschappenlijst
  1. Je kunt je hier inschrijven voor de boodschappenlijst.
 18. Lilian van der Lijke
  op 31 januari 2020 om 07:09 zegt
  Mag ik de boodschappenlijst ontvangen? Bedankt! Vriendelijke groeten, Lilian van der Lijke
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 31 januari 2020 om 11:24 zegt
   Hoi Lilian, natuurlijk! Je kunt de boodschappenlijst hier downloaden.
 19. Hallo, Is er ook een theorie beschikbaar voor iemand waarvan de waarden T3 en T4 iets afwijken, er sprake is van een spastische darm en niet aan kan komen? Ik lees enkel over afvallen. Toch zou ik wel wat extra energie kunnen gebruiken. Als ik één dag ziek ben dan kan ik letterlijk niets meer omdat ik simpelweg geen enkele reserves heb en me bijna altijd futloos voel. Heb al diverse diëten gekregen maar dan moet ik zo ontiegelijk veel eten dat mijn darmen juist weer overbelast raken.
  1. Wat vervelend Claudia. Ieder lichaam is anders dus je zou met een voedingscoach of orthomoleculaire voedingsdeskundige kunnen kijken naar jouw specifieke situatie en verschillende zaken kunnen proberen. Op die manier moet het zeker lukken om een goede balans te vinden waardoor je meer energie gaat ervaren. Je zou ook een bloedonderzoek kunnen doen om te onderzoeken of er tekorten zijn waardoor je zo weinig energie ervaart. Veel succes!
 20. Hoi Jasper bedankt voor je reactie Ik wilde je even nog ergens over informeren wat de trage schildklier betreft zodat ook anderen hier wat aan hebben .Insuline is belangrijk bij de omzetting van het schildklierhormoon.Een trage schildklier heeft een verminderd vermogen met als gevolg voor de stofwisseling.Een hogere inname van koolhydraten helpt de schildklier weer op gang. Het wil niet zeggen dat koolhydraatarm slecht is integendeel maar schildklierpatienten hebben koolhydraten nodig. Dat geld niet voor alle schildklierpatienten maar als je er niet lekker bij voelt is net een beetje meer koolhydraten om je beter te voelen en toch af te vallen.Ik hoop dat je hiernaar onderzoek wilt doen zodat je nog meer mensen hiermee kan helpen .
 21. Hoi Jasper,Ik begrijp niet waarom mijn tekst onder.moderatie staat.Ik zeg niets verkeerd…Ik ben tenslotte ook afgevallen maar het kan zijn toch dat er voor schildklierpatienten een ander programma kan worden gemaakt en ben jij de aangewezen persoon om dit te onderzoeken..Niks mis mee toch als ik deze tip geef .Groeten Joke
 22. Hoi Jasper, Ik heb meegedaan met weg met buikvet maar kreeg last van niet goed werkende darmen. Toen ik aan een orthomoleculair arts vertelde dat ik een koolhydraatarm receptenboek toepaste werd mij verteld dat dat niet goed is voor een trage schildklier en dat ik beter toch wat koolhydraten kan toevoegen omdat dat beter is anders kan hij nog meer vertragen. Ik weet wel dat je geen arts bent maar ik wil toch wel waarschuwen dat het uitkijken is geblazen met een trage schildklier
  1. Hoi Joke, dat hebben wij niet eerder gehoord. De programma’s bevatten langzame koolhydraten uit havermout, quinoa, zoete aardappel, boekweit en peulvruchten. Als het goed voelt om die extra toe te voegen kan je dat altijd doen en onderzoeken of dat beter voelt.
 23. Ik ben 43 jaar oud en heb al meer dan 20 jaar een traagwerkend schildklier thyrax was niet meer verkrijgbaar dus slik nu al een tijdje levothyroxine mijn schildklier is nooit stabiel medicijnen worden soms verhoogd soms verlaagd zit meestal op 137mg. Wordt om de 3 maanden gecontroleerd. Nu heb ik 3 jaar geleden een gastric bypass gehad (maagverkleining) 30 kilo afgevallen. Ben de laatste half jaar 15 kilo aangekomen. Ik ben nu al 3 maanden via een diëtist een koolhydraat arm dieet aan het volgen en 3x per weer sporten maar ik val dus echt niet meer af! Mijn schildklier is pas nog gecontroleerd en dat was iets te snel dus medicatie is nu naar 100mg. Ik hou veel vocht vast ben snel opgeblazen slik en drink veel groene thee (appel/azijn) glucomannan en (multivitamine voor mijn Gastric) diëtist weet eigenlijk geen raad meer en het NOK eigenlijk ook niet Nederlands obesitas kliniek! Ik heb receptenbijbels en boekjes uitgeprobeerd! Weet me echt geen raad meer! Is er nog iets wat ik mis of wat ik kan doen? Ik hoor het graag.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:30 zegt
   Er kunnen verschillende redenen zijn waarom afslanken niet lukt. Naast je voeding spelen ook stress en slaap een grote rol. Wellicht doe je er goed aan om een specifieke bloedtest te doen om te kijken op micronutrienten niveau wat je verder zou kunnen doen.
 24. Steef
  op 7 mei 2019 om 22:02 zegt
  Oja vitamine D/B slikken voor hashi en Graves patiënten heeft geen zin , lichaam verwerkt de tabletten niet goed , hiervoor moet je injecties B12 halen bij n arts
 25. Stephanie
  op 7 mei 2019 om 21:58 zegt
  Hai , Misschien Handig om te vermelden dat thyrax en multivitamine / vitamines niet kort na elkaar mag innemen .het liefst pas in de middag als je in de ochtend thyrax slikt . Soja is sowieso niet handig met thyrax samen Grt
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:52 zegt
   Dank je wel voor de aanvulling Stephanie!
 26. Net gekeken via YouTube. Gaf ik n reactie over mijn trage schildklier en niet kunnen afvallen. Hierboven door jou beschreven is mij alle bekent. Bij mij is schildklier door hormoonkuur kapot. Thyrax kon ik niet meer krijgen vanwege tekort. Ik slik nu GTA biotics en orthica kelp. Ik heb door n messoloog laten meten welk merk geschikt is voor mij. Ik doe het hier veel beter op als op Thyrax. Maar sinds 7 jaar sinds hormoonkuur groei ik heel veel, voornamelijk op m’n buik. Ik slik nu al 5 jaar geen hormonen meer. Ik trok het echt niet. Maar ik blijf groeien. Schildklier doet het goed na controle. Ik val niet af, ik sport, loop hard. Heb de Frank dieet gedaan. Eet enkel verse producten…. Maar GEEN GRAM val ik af…. Wat kan ik nog meer doen
  1. Hallo Lydia, Je lichaam/stofwisseling zijn uit balans. Door gezond te eten volgens de koolhydraatarme methode zal je lichaam zo goed mogelijk weer in balans komen. Natuurlijk spelen hormonen, stress, slaap, medicijnen etc. Hier een grote rol bij. Probeer je lichaam te prikkelen door bijvoorbeeld 1 maaltijd te vervangen door een groene smoothie, na het avondeten niks meer te eten, voldoende te ontspannen, maximaal 1 stuk fruit per dat te eten, 1 portie langzame koolhydraten per dag te eten, koffie en alcohol te vermijden en zo goed als je nu doet blijven bewegen.
 27. Hashimoto en jodium in de vorm van kelptabletten nemen kan zelfs tegen werken en helemaal geen goed idee zijn. Bovendien is koolhydraatarm niet echt een goed idee. In ieder geval is het goed om de 30 energieprocent koolhydraten per dag aan te houden. Insuline is namelijk nodig om T4 om te zetten naar T3. Mensen met Hashimoto of een vertraagde schildklier zou ik toch adviseren om een diëtist hierin gespecialiseerd te vragen wat het beste is. Laag in calorieën gaan is ook niet de adviseren omdat er dan voedingstekorten ontstaan die de werking van de schildklier nog slechter doen worden.
 28. je noemt een dagelijkse kelp tablet te nemen. Nu vraag ik me af wat dan de aanbevolen hoeveelheid kelp is wat je per dag mag nemen. ik heb van swanson lecithin, kelp, b-6 & cider vinegar tabletten die je 3 x per dag na je maaltijd in moet nemen. Dan is de hoeveelheid kelp per dag 120 mg als ik de verpakking aahoud.
  1. Het gaat er vooral om dat je niet meer dan de adh jodium (150 mcg jodium) binnenkrijgt door de kelp. Kijk daarom even goed wat hierover op de verpakking staat.
 29. Caroline
  op 5 oktober 2016 om 13:11 zegt
  goedemiddag, ik heb nog 1 vraagje. Ik denk dat ik ongeveer 1000 kcl. eet per dag op dit moment. Kan het ook zijn dat dit te weinig is om af te vallen.
  1. Hallo Caroline, Dit is wel weinig. Probeer je een maand lang aan het 7×7 weekschema te houden en kijk hoe het dan gaat.
 30. Caroline
  op 5 oktober 2016 om 12:37 zegt
  goedemiddag, Ik heb diabetes en spuit s’avond Lantus 38 EH en tussen de middag 6 Eh Novorapid. tevens heb ik ook de ziekte van Hashimoto. Ondanks dit alles en het feit dat mijn bloedsuikers steeds te hoog bleven voel ik me prima. Ik heb inderdaad wel veel meer last van koude handen en voeten in de winter. Ik heb overgewicht, en ben nu begonnen met Koolhydraatarm eten, ben nu vier kilo afgevallen in vier weken tijd en mijn bloedsuikers zijn prima. Toch denk ik dat het afvallen makkelijker moet kunnen, zeker als je bedenkt wat ik eet. Ik heb drie maaltijden overdag, waarvan de avondmaaltijd eigenlijk helemaal zonder KHd. Ik neem 2 x per dag een grieks yoghurtje tussendoor en verder niets. Dat is toch heel weinig. Wat zou nog kunnen helpen om meer vet te verbranden. Alvast bedank voor evt. reacties. gr. Caroline
  1. Hallo Caroline, Goed dat je bent begonnen met koolhydraatarm eten en afvallen. Als je het afvallen wil versnellen probeer je dan een maand lang strikt aan het weekschema te houden van het 7×7 recepten boek. Het is goed om te horen dat je bloedsuikerspiegel nu op de juiste waarde is. Ik raad wel af om 2x per dag griekse yoghurt te eten. Wij raden dit maximaal 4 keer per week aan.
 31. Najet Khatoui
  op 1 september 2016 om 20:12 zegt
  Beste Jasper, Ik heb wel last van trage schildklier. Ik gebruik tyrax. Kan ik extra kelptablet in nemen? Groetjes, Najet Khatoui
  1. irene lelieveld
   op 2 september 2016 om 15:58 zegt
   Je zou ook nog eventueel van AOV de schildkliernorm kunnen slikken. Deze zit ook jodium in maar nog veeeel meer wat allemaal nodig is voor de schildklier. Groetjes Irene
 32. Jasper, ik ben een vrouw van bijna 50 en al 3,5 jaar aan de opvliegers, inmiddels ook bijna 18 kilo zwaarder door de overgang, ik slik al jaren medicatie tegen een te langzame schildklier. Ik wil heel graag van de 18 kilo af…. heb je tips voor me… heb me aangemeld voor de groene smooties recepten, alvast bedankt
  1. irene lelieveld
   op 22 augustus 2016 om 16:07 zegt
   Hallo laura Ik reageer ook even omdat ik op de overgang een boek heb geschreven en de column hierboven geschreven heb. naast de tips van jasper zou je ook progesteron creme (dat is natuurlijk van een wortel de wilde Yam gemaakt) en dit zal je hormoonspiegel verbeteren en de kans op afvallen vergrote. Meer lees je hierover in mijn boek Wegwijs in de overgang. Sterkte Irene
  2. Heel goed dat je gaat beginnen met afslanken volgens het Smoothie Afslank Plan. Probeer daarnaast de tips uit dit artikel en die over afslanken tijdens de overgang toe te passen. Zet de knop om, wees blij met elke gezonde maaltijd die je eet en heb geduld! Groet Jasper
 33. Lisette Goossens
  op 9 augustus 2016 om 08:39 zegt
  Ben nu een aantal maanden bezig met afvallen d.m.v. het smoothie-afslankplan.Eerst een aantal weken 2x per dag een smoothie en ‘s avonds een gezonde maaltijd gegeten. Daarna 2x p.w. 2 sneden zuurdemspeltbrood (voor de jodium i.v.m. mijn trage schildklier)of een salade ‘s middags,en ‘s avonds een gezonde maaltijd.Ben totaal 5 kg kwijt, maar sta nu toch al weer een paar weken stil. Ik gebruik geen pakjes,zout,suiker,vet eten,of koolhydraad rijk voedsel. Probeer zo gevarieerd mogelijk, seizoens gebonden te koken, en gebruik weinig vlees. Hoe kan ik nu verder afvallen? Heb moeite om dit vast te houden wanneer ik niet verder afval. Wil graag nog 10 kg. kwijt.
  1. Goed dat je al 5 kilo kwijt bent en zo bewust eet Lisette. Geef het de tijd en focus je vooral op je gezondheid en het echt veranderen van je leefwijze ipv op je gewicht. Als je zo door gaat, ga je vanzelf verder afslanken. Probeer elke dag wat extra te bewegen, bijvoorbeeld een half uur wandelen, blijf een maaltijd per dag vervangen door een groene smoothie, eet maximaal 1 stuks fruit per dag, let op je portiegroottes en eet na de avondmaaltijd niets meer. Succes!
 34. Mijn schilddklier is verwijderd, afvallen is na de operatie (2007) een probleem.Ik ben afhankelijk van 1x Thyrax per dag. Ik begin de dag met een smoothie en eet verder gezond.
 35. W.Giljam
  op 16 juli 2016 om 09:17 zegt
  Hallo, Ik ben een man van 59 jaar en ondernemer,en heb 30 jaar geleden de zogenaamde slok gehad. Nu na al die jaren word ik steeds zwaarder, hoewel mijn eetpatroon niet veranderd is. Ik heb al van alles geprobeerd om af te vallen,niets helpt. Ik sport 2 maal per week in de sportschool, let op mijn voeding maar niets lijkt er te helpen.Volgens mijn internist zijn al mijn schildklierwaardes goed, en moet ik er maar mee leren leven, dat ik bij het ouder worden ook zwaarder word.Ik vind dit erg makkelijk gezegd en wil dit niet. Wat moet ik doen.
  1. Hallo Willem, koolhydraatarm en onbewerkt eten kan je waarschijnlijk helpen om je gewicht onder controle te krijgen en wat af te vallen. Ga niet op dieet maar pas in kleine stapjes echt je eetgewoonten aan. Begin met het vermijden van snelle koolhydraten uit pasta, rijst, aardappelen, brood en ontbijtgranen en volg de tips uit bovenstaand artikel toe. Vervang regelmatig een maaltijd door een groene smoothie, eet maximaal 1 stuks fruit per dag, eet niets meer na de avondmaaltijd, blijf lekker sporten en wees consequent dus hou het ook vol in de weekenden. Groet Jasper
 36. Marloes
  op 17 juni 2016 om 20:23 zegt
  Hoi, Ook bij mij is hashimoto geconstateerd. Ik ben nu bijna goed afgesteld met de thyrax. Ik heb ook een fors vitamine d tekort. Heel graag wil ik afvallen…maar dan is nu de vraag welk dieet ik het beste kan gaan volgen…mijn dochter van 7 heeft de ziekte ook (2 jaar geleden ontdekt). Ook zij heeft een fors vitamine d tekort. Welk voedsel zou zij het beste kunnen eten voor de vitamine d? Ze isnog te jong om hier medicatie voor te krijgen ( vitamine d). Ik ben benieuwd naar jullie adviezen.
  1. Probeer onbewerkt en koolhydraatarm te gaan eten Marloes, dat is het belangrijkst. Vitamine D vind je vooral in vette vissoorten als makreel, haring, zalm en sardines. Zorg ervoor dat jij en je dochter dit regelmatig eten. Ook raad ik je aan om haar dagelijks een visolie capsule of vitamine D supplement van goede kwaliteit te geven.
 37. Ook ik heb schildklierproblemen. Woog nog maar 59 kilo ipv de 70 kilo die ik al jaren woog. Omdat ik met medicijnen niet in te stellen was heb ik 14 jaar geleden de radio actieve slok gehad. Ben toen van 59 kilo naar 92 kilo gegaan en voelde me bepaald niet happy. Volgens de internist kwam dit niet door de radioactieve slok die ik gehad heb, maar ik weet wel beter. Nu wil ik graag afvallen en heb al van alles geprobeerd maar niks werkt of het werkt tijdelijk en daarna zitten de kilo’s er weer aan. Ik ga nu het koolhydraat dieet proberen. Misschien heb jij nog tips voor mij Jasper?
  1. irene lelieveld
   op 16 juni 2016 om 06:03 zegt
   Hallo Marion Ik wil graag er nog even iets aan toevoegen. Wanneer je koolhydraatarm gaat eten is de kans op een jodium tekort vrij groot. Jodium is het belangrijkste mineraal voor de schildklier. Zonder dat kan de schildklier niet eens hormonen aanmaken. Neem van AOV de schildkliernorm. Hierin zit de jodium, maar ook andere zeer belangrijke stoffen voor de schildklier. Beweeg ook elke dag flink 1 uur om je stofwisseling te boesten. Succes Irene Lelieveld
  2. Super dat je gaat beginnen met natuurlijk en koolhydraatarm eten Marion. Het kan veel voor je doen als je schildklierproblemen hebt. Volg de tips op uit dit artikel en hou vol, ook als je niet direct afvalt. Succes!
 38. Toen ik nog last had van een trage schildklier merkte ik echt heel goed dat mijn rustmetabolisme aanzienlijk was vertraagd. Ik kon sporten wat ik wilde, maar niets hielp. Na mijn behandeling bij Thalamo in Eindhoven kreeg ik Armour, een bio-identiek schildklierhormoon. Ik viel ineens makkelijker af en met een beetje aanpassing van mijn voedingspatroon en sport heb ik nu weer een lekker strak lijf! Groetjes, Marijke
  1. Eveline
   op 9 juni 2016 om 20:55 zegt
   Hoi Marieke, Mag ik vragen welke behandeling je hebt gehad en slikte je al medicijnen (thyrax) voor je de bio medicatie kreeg.? Alvast bedankt Eveline
  2. Goed om te horen dat dat gewerkt heeft en je nu weer lekker in je lijf zit Marieke!
 39. Hoi! Ik heb sinds vorig jaar te horen gekregen dat ik de ziekte van hashimoto heb. De TPO waarde zijn normaliter 35 en ik had 1135!!!! Ik voel me enorm slecht maar ik loop tegen een muur van onbegrip aan bij artsen. Ik ben bij de thalamo kliniek terecht gekomen bij Dr. Van gils orthomoleculair arts. Is voor iedereen aan te raden!! Nu heb ik een endorfine vrij dieet en het werkt! Voel me nog niet goed maar echt al veel beter! Voor de cel aanmaak neem ik nu ldn-druppels en goede magnesium tabletten(niet van een Etos oid) Ik weet alleen nog niet zoveel over jodium. Moet ik dat extra aanvullen met de ziekte van hashimoto? Ik hoor het graag! Grts Femke
  1. irene lelieveld
   op 9 mei 2016 om 07:28 zegt
   Hallo Femke Met jodium moet je heel erg oppassen want een teveel kan juist de ziekte verergeren. Maar je lichaam heeft wel jodium nodig. T4 en T3 zijn opgebouwd uit jodium. Dus het is wel nodig. Ik zou niet zomaar supplementen nemen. Omdat je glutenvrij eet heb je kans dat je jodium tekort hebt omdat je dat niet extra via je brood binnen krijgt. Vaak gaan mensen ook over op andere zout soorten wat op zich wel gezond is, maar wel mis je dan de jodium. Ik zou gewoon jodium zout gaat eten. Verder echt even met je orthomoleculair arts contact opnemen of jij in jouw situatie ook kelp of andere jodium supplementen mag. ik zou er voorzichtig mee zijn. Succes Irene
 40. Hoi, kan progesteroncreme gebruikt worden icm thyrax? Krijg je daar geen klachten van? Alvast bedankt voor je reactie
  1. irene lelieveld
   op 9 maart 2016 om 18:43 zegt
   Hallo Mariek Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen of dat samen mag. medicijnen leer is echt een vak apart en daarin zijn wij niet opgeleid. Ik zou zelf denken, het één heeft niks met het ander te maken. Progesteron vul je aan met crème en daardoor kan er meer T4 naar T3 omgezet kan worden. Maar als je Thyrax gebruikt dat werkt dat natuurlijk ook op de schildklier en ik weet dus niet wat dit precies doet. Zorgt het alleen voor het afscheiden van T4 of juist die T3. Dit is iets wat je beter bij de apotheek kan navragen. Hoewel die natuurlijk weer weinig van natuurlijke progesteron afweten. Je zou wel kunnen vragen of het samen mag met de chemische progesteron en als dat mag verwacht ik dat het kan. Je merkt dat ik me wat terug houdend opstel maar dat komt omdat dit een te onbekend gebied is. Succes Irene
 41. Hoi zelf heb ik Hashimoto,mag absoluut geen jodium of hormonen gebruiken van de Endocrinoloog ,en afvallen lukt ook niet helpp groetjes Margriet
  1. irene lelieveld
   op 16 februari 2016 om 19:01 zegt
   Hoi Margriet, blijft altijd moeilijk afvallen met een schildklier die niet oke is. Het is voor Jasper en mij heel moeilijk om hier een reactie op te geven wat te doen natuurlijk. Jaspers boek zou kunnen voor inspiratie voor gezonde en lekkere recepten. En ik kan je wel algemeen advies geven, maar ja ik kan weer persoonlijk alles voor je uittesten dat je weet wat je moet doen. En soms werkt gewoon niks en wordt je er moedeloos van. Afvallen terwijl de hormonen meespelen is altijd moeilijk.
 42. Hallo Dat verhaal van de schildklier .klopt helemaal. Huisarts zegt geen afwijkingen. Maar ik groei bijna dicht. En eet bijna niks meer. Bij wijze van overal opletten en niet meer kunnen genieten. Ik zeg al jaren .ik ben al gegroeit .en dan het ik nog niet eens gegeten. Heb alles geprobeerd .laaste was gluten vrij . Niks helpt. Ik ga dit nu proberen. Maar ben wel een beetje moedeloos. Het is de overgang zeggen ze .
  1. irene lelieveld
   op 9 februari 2016 om 08:58 zegt
   Maaike . Dit is allemaal hormonaal en progesteron/cortisol is waarschijnlijk de hoofdreden hiervan. Er zijn wel methode om dit probleem aan te pakken maar het is absoluut heel moeilijk. Ook zijn er natuurlijke progesteron crème te koop om het te kort aan te vullen. De darmen en de suikerspiegel zijn heel belangrijk. Maar ook je bijnieren want om het stresshormoon cortisol aan te maken heeft het lichaam de slankmakende progesteron nodig. Dus wat je ziet tijdens de overgang, of bij mensen met stress dat ze dikker worden. Er komt van mij eind feb een boek uit speciaal over de overgang en waar je op moet letten. Ook alles uitgelegd over deze hormoon problemen. Het boek zal zeker nuttig zijn. Het heet Wegwijs in de overgang van Irene Lelieveld. Sterkte.
  2. De combinatie van de overgang en schildklierproblemen maakt afvallen erg lastig, maar zeker niet onmogelijk. Ga vol goede moed beginnen met de 7×7 recepten. Als je ze precies volgt en de tips in dit artikel toepast is de kans groot dat je gewicht gaat verliezen. Meet ook je taille, buik, en omvang van je benen op in CM. Soms verlies je geen kilo’s maar wel CM. Veel succes en als je vragen hebt laat het dan even weten!
 43. hi heb een vraagje welke vleeswaren kun je het beste eten groetjes anneke
  1. irene lelieveld
   op 16 februari 2016 om 15:43 zegt
   Kipfilet, maar verder kan je beter andere dingen eten op het brood, zoals zonnebloempitten pasta, suikervrije jam en stroop.
 44. Mijn schildklier werkt ook te traag. Nu ben ik gestart met koolhydraat vrij eten. Ik voel me veel energieker en de verstoppingen zijn weg! (Vooral dat laatste is enorm fijn). Nu liet ik vorige week bloed prikken. De normaal waarde T3 is 0,4 tot 4,0. Mijn T3 bleek 11. Voorheen merkte ik dat aan de vermoeidheid. Die lijkt nu echter verdwenen! Ik denk dat het stoppen met brood eten wel gezorgd heeft voor de mindere waarde. Nu eerst de waardes weer goed, dan het afvallen. Ben nu 3 maanden bezig. Geen kilo afgevallen maar wel 8 cm van zowel heupen als buik af! Geen koolhydraten past echt bij mijn lijf. Heerlijk voel ik me. Misschien toch eens zuurdesem speltbrood proberen
  1. Super dat je je beter voelt en dat er 8 cm vanaf is Fiona. Ga zo door met gezond eten, dan komen de kilo’s en de juiste waardes vanzelf.
 45. Hallo , Ik heb geen schildklier meer , en heb veel moeite met afvallen .ik eet gezond en doe 2 keer per week aan spinning in een groep maar raak geen kilo kwijt hoe kan dat en heb 20 kilo overgewicht
 46. Met interesse heb ik uw artikel gelezen. Bij onze jongste dochter van 11 is een vertraagde schildklierwerking geconstateerd sinds ze 9 is. daarvoor slikt ze Thyrax en heeft ze eens per 3 mnd controles bij de kinderarts. Daarnaast zoek ik naar voedingsmiddelen die de schildklier positief kunnen beïnvloeden en hoop ik op een spontane reset. Regelmatig geef ik: zonnebloempitten, avocado, paranoten. Heeft u wellicht hierop aanvullingen? Dank!
  1. irene lelieveld
   op 27 augustus 2015 om 17:48 zegt
   Hallo Kitty Is niet leuk als je dochter al op zo’n jonge leeftijd schildklierproblemen krijgt. Voeding is vooral belangrijk geen suiker en witte bloem en caffeine rijke producten. Let op dat ze veel producten eet waar selenium in zit zoals Schaal- en schelpdieren Volkoren graanproducten (liefste geen tarwe) Broccoli Ui en knoflook Tomaat Paranoten (2 per dag is al voldoende!) Verder kan je dat altijd als supplement geven. let ook op dat ze voldoende jodium binnen krijgt wat in gewoon zout zit. Verder teunsibloem of borage olie dit moet wel in een supplement zitten maar kan je samen geven met omega 3 vetzuren. Maar extra vette vis, walnoten en lijnzaadolie zou ook erg gezond zijn voor haar. Veel veel sterkte Irene
 47. Ik heb geen schildklier. Deze Is verwijderd omdat ie te snel werkt. Mijn waardes zijn door de thyrax ok. Afvallen een probleem. Is het wel verstandig om het smoothie afslankplan te volgen?
  1. irene lelieveld
   op 5 juni 2015 om 13:14 zegt
   Hallo Anita Kan me voorstellen dat je heel voorzichtig met je lichaam wilt omgaan als je schildklier verwijderd is. Gelukkig zijn de waarde nu wel goed. Dat je moeilijk afvalt hoef niet het probleem van de schildklier te zijn die er niet meer is. Natuurlijk zijn er nog vele andere redenen en gewoon een flink dieet volgen zou ik je ook echt afraden. Zorg dat je voldoende alles binnenkrijgt en elke dag een smoothy vol groente, fruit en havermout moet echt geen probleem vormen zoals het voedingsplan voorschrijft. Echte schildklierafwijkingen hoort natuurlijk in de medische circuit en bij twijfel altijd even aan je arts vragen want voor ons is het moeilijk antwoord te geven hierop. Maar zover ik het kan lezen wat je schrijft verwacht ik dat het moet kunnen. Anders kan ik altijd in de praktijk testen wat wel en niet bij je past. Veel succes Irene Lelieveld
 48. Wilma
  op 2 mei 2015 om 18:51 zegt
  Mijn TSH waarde is 0,9 en mijn schildklier werkt dus behoorlijk snel. Toch lukt het mij niet af te vallen. Minste of geringste kon ik aan; ondanks koolhydraatarme voeding en veel beweging. Heeft iemand tips of ideeën.
  1. irene lelieveld
   op 11 mei 2015 om 07:14 zegt
   Hallo Wilma Sorry voor mijn late reactie was even op vakantie. Ik weet niet hoe oud je bent of hoe je leven is? want hormonen kan door heel veel ontregeld zijn waardoor afvallen moeilijk wordt zoals een tehoog cortisol gehalte door teveel stress, of bij de overgang dat het progesteron en oestrogeen veranderen. Heel moeilijk om antwoord te geven op je vraag dus. Ook kan je allergeen hebben.Dus helaas kan ik niet zomaar goed advies geven. Sterkte Irene
 49. Hoi Irene, bedankt voor je artikel! Ik lees veel over afvallen door smoothies en ook detoxen door smoothies. Helpt dit echt en zou dit ook kunnen helpen om je schildklier weer op gang te krijgen? Groeten Erik
  1. Hallo Erik Graag gedaan, nou het is niet alleen maar smoothies nemen om van schildklierklachten af te komen. Het is belangrijk het hele pakket aan te pakken. Stel dat jij amalgaamvullingen hebt of een enorme stress waardoor je bijnieren overbelast zijn dan kan je wel gaan detoxen met smoothies maar dat zal uiteindelijk niet de reden weghalen van je schildklier problemen. Kan zijn dat je tijdelijk wel beter voelt of je schildklier een boest krijgt maar uiteindelijk zal je moeten onderzoeken waarom dus wat de reden is van een vertraagde schildklier. Groetjes Irene
 50. Laat bij de huisarts zeker ook de antistoffen (anti-TPO) testen. Hieruit blijkt meteen hoe het met de schildklier gesteld is. Zelf eerst 12 jaar “gedokterd” voordat ik de diagnose Hashimoto kreeg. De TSH en T4 en T4 waren ondanks deze aandoening in orde. Zo leek het althans…
  1. Goede Tip Nicolle bedankt.
 51. een mes puntje gejodeerd zout is toch ook goed?
  1. Hoi Ryan, Het gejodeerd zout is inderdaad een oplossing. Ook als je gewoon brood eet zit dit zout erin. Dat moest vroeger namelijk toegevoegd worden door te korten te voorkomen, dus als jij dit zout eet dan is dat prima. Groetjes Irene

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Noëlla het kan, kan jij het ook!

Noëlla is niet alleen 17 kilo afgevallen. Ze heeft ook afgerekend met een negatief zelfbeeld en staat weer vol zelfvertrouwen in het leven.

Het succesverhaal van Shari

Top artikel

Shari: nieuwe levensstijl én nieuwe vriendinnen dankzij de Challenge

Als het om afvallen met afvalprogramma’s ging, was Shari altijd enorm sceptisch. Ook de succesverhalen van anderen leken haar fictief. Toen ze zich tóch inschreef voor een Challenge, kwam ze erachter dat...

Succesverhalen

Carin viel 9 kilo af!

Bekijk alle artikelen