Eet jij elke dag gezond, beweeg je voldoende, ken je de theorie, maar lukt het niet om af te vallen? Dan zakt de moed je vast in de schoenen. Het kan zijn dat dit iets te maken heeft met de werking van je schildklier.

In dit artikel lees je welke invloed de schildklier heeft op het afvallen.

Afvallen en de schildklier

De schildklier is een klein orgaantje dat erg belangrijk is voor heel veel functies in het lichaam. Wanneer je moeite hebt met afvallen en alleen maar aankomt, zijn er natuurlijk legio mogelijkheden die dat veroorzaken. Meestal wordt er wel aan de schildklier gedacht.

Een bezoekje aan de huisarts met deze vraag, geeft al snel uitsluitsel. “Nee, er is niets mis met de schildklier”. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen boven de 45 jaar een vertraagde schildklier heeft. Meestal testen artsen alles waardoor er geen volledig uitsluitsel gegeven kan worden.

Wat doet de schildklier?

De schildklier is heel klein en ligt verborgen in je keel. Hij is erg belangrijk voor de hormoonstofwisseling van het lichaam. Wanneer de schildklier niet naar behoren zijn werk kan doen, krijg je direct lichamelijke klachten. Hij kan te snel werken of juist te traag.

Een trage schildklier is in veel gevallen de oorzaak van moeilijk afvallen en het aankomen in gewicht terwijl je niet meer eet. Dit kan ontstaan doordat er te weinig hormonen aangemaakt worden en doordat deze hormonen niet naar behoren worden omgezet.

Als je verder gezond bent en geen klachten hebt, is de kans klein dat de schildklier de veroorzaker is van je gewichtstoename. Maar de oorzaak kan ook zijn dat je nog niet helemaal goed eet. Als je hierover twijfelt bekijk dan eens hoe je kunt afvallen volgens Jaspers koolhydraatarme dieet.

Wanneer een schildklier traag werkt, heb je er zeker wel andere klachten bij.

Lukt het afvallen jou niet? Kijk dan eens of je jezelf herkent in de volgende klachten.

Veel voorkomende klachten

 • Koude handen en voeten.
 • Overgewicht, moeilijk afvallen en langzaam steeds meer aankomen.
 • Vermoeidheid.
 • Droge huid.
 • Het overdag en vaak ook ’s nachts koud hebben.
 • Verminderde energie.
 • Haaruitval.
 • Slechter geheugen.
 • Vocht vasthouden.

Kan voorkomen (alleen bij wat ernstigere gevallen)

 • Lage ochtend temperatuur (lager dan 36.6 graden Celsius).
 • Constipatie (obstipatie – moeizame stoelgang).
 • Depressie.
 • Spataderen.
 • Wallen onder de ogen (vocht).
 • Verhoogd cholesterolgehalte.
 • Libido verlies.
 • Zware menstruatie.
 • Spierpijnen, stijve spieren en gewrichten of veel krampen.
 • Stemproblemen.
 • Buikklachten.
 • Angstig voelen.
 • Zwak afweersysteem.

De drie grootste oorzaken van een vertraagde schildklier.

1.Stress

De schildklier is erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Langdurige stress of ongezonde voeding die stressverhogend werkt, zullen uiteindelijk de schildklier negatief.

Wanneer je langdurig onder druk staat, is de hoeveelheid cortisol (het stress hormoon) verhoogd en draaien de bijnieren overuren. Dit gaat meestal ten koste van de schildklier, die dan op een lager pitje wordt gezet. Daarom zie je vaak dat mensen, wanneer ze chronische stress hebben, niet meer afvallen terwijl ze hetzelfde (of soms zelfs meer) blijven eten.

Bij korte, heftige stress valt men doorgaans vaak wel af omdat de eetlust hierdoor verdwijnt.

Ervaar jij dagelijks stress? Neem dan je leven eens goed onder de loep en kijk welke onderdelen jou stress bezorgen.

Plan meer rust en ontspanning in. Slaap meer en beweeg dagelijks in rustige vorm zoals wandelen. Alleen wanneer de stress verlaagt, kan je lichaam de bijnieren en je schildklier reguleren.

2. Voeding

De schildklier is erg gevoelig voor zware metalen, ongezond voedsel en tekorten aan selenium en vooral jodium.

Ook je voeding heeft een grote invloed op de schildklier. Zeker een tekort aan het mineraal jodium is funest. De schildklierhormonen zijn daar namelijk uit opgebouwd. De schildklierhormonen heten T3 en T4. T3 staat voor 3 jodium elementen en T4 voor 4 jodium elementen.

Je kunt je dus voorstellen dat, wanneer je onvoldoende jodium binnenkrijgt, je schildklier problemen krijgt en hierdoor kan vertragen.

Vroeger was dit bij veel mensen een probleem. Daarom werd wettelijk geregeld dat aan het brood en tafelzout extra jodium toegevoegd moest worden. Zo kunnen we onze de schildklier gezond gehouden worden.

Tegenwoordig zijn er zoveel theorieën over voeding dat mensen doorgaans maar wat doen. Het ene dieet zegt: “alle koolhydraten eruit”; het andere zegt: “geen brood eten” weer een ander zegt: “eet geen tafelzout”. Of wat dacht je van de crashdiëten waarbij je bijna niets meer mag?

Dan past de schildklier zich meteen aan en vertraagt de stofwisseling. Ook stappen mensen opeens over op soja en andere producten met een hoog gehalte aan fytinezuur. Men stapt over op andere voeding zonder idee te hebben wat dit met de gezondheid kan doen. Zomaar groepen schrappen zoals koolhydraten of eiwitten is echt niet slim, hormonen hebben deze nodig om goed te kunnen functioneren.

Dat wil niet zeggen dat je gewoon brood en tafelzout moet eten. Je zou volkoren zuurdesemspeltbrood kunnen nemen of glutenvrij brood. Wanneer je zoals Jasper adviseert, geen brood eet, neem dan elke dag een kelptablet of eet veel zeewier .

Onze bodem is arm aan jodium. Via de standaardvoeding krijg je dus weinig jodium binnen. Ook in Himalayazout en Keltisch zeezout zit te weinig jodium hoewel ze erg gezond zijn en meer dan 80 mineralen bevatten.

Gelukkig  herstelt een schildklier zich vrij snel. Let op je voeding en verminder de  inname van fytinezuur. Fytinezuur vind je in het vliesje om granen, noten en zaden en het zit in peulvruchten. Fytinezuur bindt zich aan mineralen en is dan ook één van de oorzaken waardoor een jodiumtekort kan ontstaan.

Door deze producten voor het eten lang te laten weken en het weekwater weg te gooien of spelt zuurdesembrood te eten (door de lange rijsperiode verdwijnt veel fytinezuur) kun je al heel veel doen om het fytinezuur in je lichaam te verlagen. Ook kun je het beste zoveel mogelijk de soja in je voeding beperken. Dit heeft een heel hoog fytinezuurgehalte. Eet om voldoende jodium binnen te krijgen veel zee groenten, deze zijn rijk aan jodium en als je wilt kun je ook extra kelptabletten nemen. Overdrijf hier niet mee want teveel kan erg slecht zijn.

3. Omzetting van het schildklierhormoon T4 naar de T3 is verstoord

Wanneer de schildklier zelf een hormoon produceert, T4 genaamd, kan hij er eigenlijk niet zoveel mee. Het lichaam zal die T4 eerst moeten omzetten in T3, dit doet de schildklier zelf maar de lever doet dit bijvoorbeeld ook.

Veel mensen hebben de lever overbelast doordat we tegenwoordig ontzettend veel in aanraking komen met ongezonde stoffen, zoals verontreiniging, amalgaamvullingen, alcohol, E-nummers, roken, ongezond voedsel, enzovoorts. Wanneer dit het geval is, gebeurt de omzetting niet naar behoren. Wanneer er te veel stress is, kan het lichaam T4 ook niet naar T3 omzetten.

Er zijn nog meer redenen waardoor de schildklier te traag kan gaan werken. Zo zijn zware metalen funest voor de schildklier, maar ook een tekort aan selenium kan vertragend werken. Wanneer vrouwen in de overgang komen, zie je door hormoonveranderingen dat de schildklier trager wordt. Snel afvallen gaat dan erg moeilijk.

Vijf stappen die je kunt ondernemen als je vermoedt iets aan je schildklier te hebben

1)    Ga naar de huisarts en laat je schildklierwaardes bepalen. De huisarts zal alleen het TSH meten. Dit een stofje dat in de hypofyse wordt geproduceerd en dat de schildklier stimuleert hormonen te produceren. Meestal komt er niks uit dit onderzoek omdat hier het probleem niet ligt van een trage schildklier.

Vraag aan je huisarts ook een actieve T3-test. Alleen deze twee testen samen geven uitsluitsel. (de ziekte van Hashimoto is een auto-immuun ziekte van de schildklier. Hierdoor kan de schildklier ook vertragen. Dit is niet uit deze testen te halen en is een totaal ander verhaal dan hierboven beschreven).

Komt er bij de arts niets uit, maar vermoed je toch dat je schildklier het probleem is, ga dan naar een natuurgeneeskundige zoals een mesoloog om je verder te laten testen. Een mesoloog kan wat meer testen uitvoeren waar verrassende en andere dingen naar voren kunnen komen.

2)    Zorg dat je gaat ontgiften. Een detox in combinatie met Chlorella om de zware metalen te binden kan bijvoorbeeld erg goed helpen.

3)    Zorg dat je stress vermindert door gezond en biologisch te eten, genoeg te slapen en grenzen aan te geven in je leven zodat de bijnier tot rust kan komen

4)    Probeer producten met veel fytinezuur te mijden. Eet zuurdesem speltbrood (let op: wel 100% zuurdesem zonder gist). Laat granen, noten en zaden eerst een nacht wellen en gooi het water dan weg. Vermijd sojaproducten en peulvruchten  helemaal.

5)    Neem een multivitamine met een hoog seleniumgehalte en eet veel groenten. Neem verder dagelijks een kelptablet om het jodiumgehalte te verhogen (nooit méér, dan kan de schildklier totaal uit balans raken).

Tot slot

Het kan heel frustrerend zijn als het afvallen niet lukt. Twijfel daarom niet als je de bovenstaande klachten bij jezelf herkent en ga naar de dokter, om uit te sluiten of het je schildklier is of niet.

Mocht dit niet het geval zijn, geef de moed dan niet op, en probeer te eten volgens het koolhydraatarme dieet van Jasper, vroeg of laat, zullen de kilo’s dan echt verdwijnen.

Vul hieronder je naam en emailadres in en wordt gratis lid van Jasperalblas.nl en ontvang direct Jaspers boodschappenlijst helemaal gratis.

 

Bekijk (64) reacties

Verberg reacties

 • Marjon
  15/02/2017 om 8:25 am

  Hashimoto en jodium in de vorm van kelptabletten nemen kan zelfs tegen werken en helemaal geen goed idee zijn. Bovendien is koolhydraatarm niet echt een goed idee. In ieder geval is het goed om de 30 energieprocent koolhydraten per dag aan te houden. Insuline is namelijk nodig om T4 om te zetten naar T3. Mensen met Hashimoto of een vertraagde schildklier zou ik toch adviseren om een diëtist hierin gespecialiseerd te vragen wat het beste is. Laag in calorieën gaan is ook niet de adviseren omdat er dan voedingstekorten ontstaan die de werking van de schildklier nog slechter doen worden.

 • simone
  03/02/2017 om 7:13 pm

  je noemt een dagelijkse kelp tablet te nemen. Nu vraag ik me af wat dan de aanbevolen hoeveelheid kelp is wat je per dag mag nemen. ik heb van swanson lecithin, kelp, b-6 & cider vinegar tabletten die je 3 x per dag na je maaltijd in moet nemen. Dan is de hoeveelheid kelp per dag 120 mg als ik de verpakking aahoud.

  • Jasper Alblas
   17/02/2017 om 3:27 pm

   Het gaat er vooral om dat je niet meer dan de adh jodium (150 mcg jodium) binnenkrijgt door de kelp. Kijk daarom even goed wat hierover op de verpakking staat.

 • Caroline
  05/10/2016 om 1:11 pm

  goedemiddag, ik heb nog 1 vraagje. Ik denk dat ik ongeveer 1000 kcl. eet per dag op dit moment. Kan het ook zijn dat dit te weinig is om af te vallen.

  • Jasper Alblas
   10/10/2016 om 1:05 pm

   Hallo Caroline,

   Dit is wel weinig. Probeer je een maand lang aan het 7×7 weekschema te houden en kijk hoe het dan gaat.

 • Caroline
  05/10/2016 om 12:37 pm

  goedemiddag, Ik heb diabetes en spuit s’avond Lantus 38 EH en tussen de middag 6 Eh Novorapid. tevens heb ik ook de ziekte van Hashimoto. Ondanks dit alles en het feit dat mijn bloedsuikers steeds te hoog bleven voel ik me prima. Ik heb inderdaad wel veel meer last van koude handen en voeten in de winter. Ik heb overgewicht, en ben nu begonnen met Koolhydraatarm eten, ben nu vier kilo afgevallen in vier weken tijd en mijn bloedsuikers zijn prima. Toch denk ik dat het afvallen makkelijker moet kunnen, zeker als je bedenkt wat ik eet. Ik heb drie maaltijden overdag, waarvan de avondmaaltijd eigenlijk helemaal zonder KHd. Ik neem 2 x per dag een grieks yoghurtje tussendoor en verder niets. Dat is toch heel weinig. Wat zou nog kunnen helpen om meer vet te verbranden. Alvast bedank voor evt. reacties. gr. Caroline

  • Jasper Alblas
   10/10/2016 om 1:04 pm

   Hallo Caroline,

   Goed dat je bent begonnen met koolhydraatarm eten en afvallen. Als je het afvallen wil versnellen probeer je dan een maand lang strikt aan het weekschema te houden van het 7×7 recepten boek.

   Het is goed om te horen dat je bloedsuikerspiegel nu op de juiste waarde is. Ik raad wel af om 2x per dag griekse yoghurt te eten. Wij raden dit maximaal 4 keer per week aan.

 • Najet Khatoui
  01/09/2016 om 8:12 pm

  Beste Jasper,

  Ik heb wel last van trage schildklier. Ik gebruik tyrax. Kan ik extra kelptablet in nemen?

  Groetjes,

  Najet Khatoui

  • irene lelieveld
   02/09/2016 om 3:58 pm

   Je zou ook nog eventueel van AOV de schildkliernorm kunnen slikken. Deze zit ook jodium in maar nog veeeel meer wat allemaal nodig is voor de schildklier.
   Groetjes Irene

 • laura
  22/08/2016 om 2:11 pm

  Jasper, ik ben een vrouw van bijna 50 en al 3,5 jaar aan de opvliegers, inmiddels ook bijna 18 kilo zwaarder door de overgang, ik slik al jaren medicatie tegen een te langzame schildklier. Ik wil heel graag van de 18 kilo af…. heb je tips voor me… heb me aangemeld voor de groene smooties recepten,
  alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   22/08/2016 om 3:08 pm

   Heel goed dat je gaat beginnen met afslanken volgens het Smoothie Afslank Plan. Probeer daarnaast de tips uit dit artikel en die over afslanken tijdens de overgang toe te passen. Zet de knop om, wees blij met elke gezonde maaltijd die je eet en heb geduld! Groet Jasper

  • irene lelieveld
   22/08/2016 om 4:07 pm

   Hallo laura
   Ik reageer ook even omdat ik op de overgang een boek heb geschreven en de column hierboven geschreven heb. naast de tips van jasper zou je ook progesteron creme (dat is natuurlijk van een wortel de wilde Yam gemaakt) en dit zal je hormoonspiegel verbeteren en de kans op afvallen vergrote. Meer lees je hierover in mijn boek Wegwijs in de overgang. Sterkte Irene

   • laura
    23/08/2016 om 8:31 am

    Dank voor je reactie Irene,
    waar kan ik die creme kopen, hoe pas ik het toe en wat doet het precies, en ik ga je boek kopen,ik kan daar vast iets mee. Dank je wel

    • irene lelieveld
     23/08/2016 om 12:56 pm

     Op mijn website (zie link) staat hoe je het gebruikt.http://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/progesteron-tekort/

     De firma waar mensen korting krijgen 20% heeft het ook. Met de kortingscode irene20% kun je op deze link de creme eens proberen. https://nova-vitae.nl/products/Progesteron-creme-natuurlijk-113-gram-%252d-Source-Naturals.html

     • Marijke
      25/03/2017 om 10:53 pm

      In nederland worden belachelijk hoge prijzen gevraagd voor natuurlijke progesteron creme’s, afzetters. Ik koop het al jaren online in het buitenland, IHERB is erg betrouwbaar en goed en heeft verschillende merken. Voor ca € 20,= heb je een zeer hoogwaardige creme.

      ps Jasper, die AHD jodium per dag is door het voedingscentrum ingesteld en is zeer achterhaald (sowieso al een totaal lachwekkend instituut), er zijn veel studies dat er in onze westers wereld een enorm tekort is aan jodium en de waardes veel hoger zouden moeten liggen en de verminderde jodium name en groei van kanker hand in hand samen gaan.

 • Lisette Goossens
  09/08/2016 om 8:39 am

  Ben nu een aantal maanden bezig met afvallen d.m.v. het smoothie-afslankplan.Eerst een aantal weken 2x per dag een smoothie en ’s avonds een gezonde maaltijd gegeten.
  Daarna 2x p.w. 2 sneden zuurdemspeltbrood (voor de jodium i.v.m. mijn trage schildklier)of een salade ’s middags,en ’s avonds een gezonde maaltijd.Ben totaal 5 kg kwijt, maar sta nu toch al weer een paar weken stil. Ik gebruik geen pakjes,zout,suiker,vet eten,of koolhydraad rijk voedsel. Probeer zo gevarieerd mogelijk, seizoens gebonden te koken, en gebruik weinig vlees.
  Hoe kan ik nu verder afvallen? Heb moeite om dit vast te houden wanneer ik niet verder afval. Wil graag nog 10 kg. kwijt.

  • Jasper Alblas
   09/08/2016 om 10:21 am

   Goed dat je al 5 kilo kwijt bent en zo bewust eet Lisette. Geef het de tijd en focus je vooral op je gezondheid en het echt veranderen van je leefwijze ipv op je gewicht. Als je zo door gaat, ga je vanzelf verder afslanken. Probeer elke dag wat extra te bewegen, bijvoorbeeld een half uur wandelen, blijf een maaltijd per dag vervangen door een groene smoothie, eet maximaal 1 stuks fruit per dag, let op je portiegroottes en eet na de avondmaaltijd niets meer. Succes!

 • Roos
  17/07/2016 om 9:37 am

  Mijn schilddklier is verwijderd, afvallen is na de operatie (2007) een probleem.Ik ben afhankelijk van 1x Thyrax per dag. Ik begin de dag met een smoothie en eet verder gezond.

 • W.Giljam
  16/07/2016 om 9:17 am

  Hallo,

  Ik ben een man van 59 jaar en ondernemer,en heb 30 jaar geleden de zogenaamde slok gehad.
  Nu na al die jaren word ik steeds zwaarder, hoewel mijn eetpatroon niet veranderd is. Ik heb al van alles geprobeerd om af te vallen,niets helpt.
  Ik sport 2 maal per week in de sportschool, let op mijn voeding maar niets lijkt er te helpen.Volgens mijn internist zijn al mijn schildklierwaardes goed, en moet ik er maar mee leren leven, dat ik bij het ouder worden ook zwaarder word.Ik vind dit erg makkelijk gezegd en wil dit niet.
  Wat moet ik doen.

  • Jasper Alblas
   19/07/2016 om 4:40 pm

   Hallo Willem, koolhydraatarm en onbewerkt eten kan je waarschijnlijk helpen om je gewicht onder controle te krijgen en wat af te vallen. Ga niet op dieet maar pas in kleine stapjes echt je eetgewoonten aan. Begin met het vermijden van snelle koolhydraten uit pasta, rijst, aardappelen, brood en ontbijtgranen en volg de tips uit bovenstaand artikel toe. Vervang regelmatig een maaltijd door een groene smoothie, eet maximaal 1 stuks fruit per dag, eet niets meer na de avondmaaltijd, blijf lekker sporten en wees consequent dus hou het ook vol in de weekenden. Groet Jasper

 • Marloes
  17/06/2016 om 8:23 pm

  Hoi,
  Ook bij mij is hashimoto geconstateerd. Ik ben nu bijna goed afgesteld met de thyrax. Ik heb ook een fors vitamine d tekort. Heel graag wil ik afvallen…maar dan is nu de vraag welk dieet ik het beste kan gaan volgen…mijn dochter van 7 heeft de ziekte ook (2 jaar geleden ontdekt). Ook zij heeft een fors vitamine d tekort. Welk voedsel zou zij het beste kunnen eten voor de vitamine d? Ze isnog te jong om hier medicatie voor te krijgen ( vitamine d).
  Ik ben benieuwd naar jullie adviezen.

  • Jasper Alblas
   20/06/2016 om 9:33 am

   Probeer onbewerkt en koolhydraatarm te gaan eten Marloes, dat is het belangrijkst. Vitamine D vind je vooral in vette vissoorten als makreel, haring, zalm en sardines. Zorg ervoor dat jij en je dochter dit regelmatig eten. Ook raad ik je aan om haar dagelijks een visolie capsule of vitamine D supplement van goede kwaliteit te geven.

 • Marion
  15/06/2016 om 1:15 pm

  Ook ik heb schildklierproblemen. Woog nog maar 59 kilo ipv de 70 kilo die ik al jaren woog. Omdat ik met medicijnen niet in te stellen was heb ik 14 jaar geleden de radio actieve slok gehad. Ben toen van 59 kilo naar 92 kilo gegaan en voelde me bepaald niet happy. Volgens de internist kwam dit niet door de radioactieve slok die ik gehad heb, maar ik weet wel beter. Nu wil ik graag afvallen en heb al van alles geprobeerd maar niks werkt of het werkt tijdelijk en daarna zitten de kilo’s er weer aan. Ik ga nu het koolhydraat dieet proberen. Misschien heb jij nog tips voor mij Jasper?

  • Jasper Alblas
   15/06/2016 om 4:58 pm

   Super dat je gaat beginnen met natuurlijk en koolhydraatarm eten Marion. Het kan veel voor je doen als je schildklierproblemen hebt. Volg de tips op uit dit artikel en hou vol, ook als je niet direct afvalt. Succes!

  • irene lelieveld
   16/06/2016 om 6:03 am

   Hallo Marion
   Ik wil graag er nog even iets aan toevoegen. Wanneer je koolhydraatarm gaat eten is de kans op een jodium tekort vrij groot. Jodium is het belangrijkste mineraal voor de schildklier. Zonder dat kan de schildklier niet eens hormonen aanmaken. Neem van AOV de schildkliernorm. Hierin zit de jodium, maar ook andere zeer belangrijke stoffen voor de schildklier. Beweeg ook elke dag flink 1 uur om je stofwisseling te boesten. Succes Irene Lelieveld

   • Marion
    16/06/2016 om 8:45 am

    Hallo Irene, dank voor je reactie. Ik zou inderdaad meer moeten bewegen, maar na een 40-urige werkweek heb ik vaak de energie niet meer. Ik ga het proberen. Wat de schildklier betreft, hier krijg ik iedere ochtend thyrax (nu de vervanger hiervan) voor omdat volgens de internist de schildklier is stilgelegd door de radio-actieve slok die ik heb gehad.

 • Marijke
  19/05/2016 om 10:16 am

  Toen ik nog last had van een trage schildklier merkte ik echt heel goed dat mijn rustmetabolisme aanzienlijk was vertraagd. Ik kon sporten wat ik wilde, maar niets hielp. Na mijn behandeling bij Thalamo in Eindhoven kreeg ik Armour, een bio-identiek schildklierhormoon. Ik viel ineens makkelijker af en met een beetje aanpassing van mijn voedingspatroon en sport heb ik nu weer een lekker strak lijf! Groetjes, Marijke

  • Jasper Alblas
   20/05/2016 om 1:52 pm

   Goed om te horen dat dat gewerkt heeft en je nu weer lekker in je lijf zit Marieke!

  • Eveline
   09/06/2016 om 8:55 pm

   Hoi Marieke,

   Mag ik vragen welke behandeling je hebt gehad en slikte je al medicijnen (thyrax) voor je de bio medicatie kreeg.?

   Alvast bedankt

   Eveline

 • Femke
  29/04/2016 om 11:53 am

  Hoi!

  Ik heb sinds vorig jaar te horen gekregen dat ik de ziekte van hashimoto heb. De TPO waarde zijn normaliter 35 en ik had 1135!!!! Ik voel me enorm slecht maar ik loop tegen een muur van onbegrip aan bij artsen. Ik ben bij de thalamo kliniek terecht gekomen bij Dr. Van gils orthomoleculair arts.
  Is voor iedereen aan te raden!! Nu heb ik een endorfine vrij dieet en het werkt! Voel me nog niet goed maar echt al veel beter! Voor de cel aanmaak neem ik nu ldn-druppels en goede magnesium tabletten(niet van een Etos oid)
  Ik weet alleen nog niet zoveel over jodium. Moet ik dat extra aanvullen met de ziekte van hashimoto?
  Ik hoor het graag!

  Grts Femke

  • irene lelieveld
   09/05/2016 om 7:28 am

   Hallo Femke
   Met jodium moet je heel erg oppassen want een teveel kan juist de ziekte verergeren. Maar je lichaam heeft wel jodium nodig. T4 en T3 zijn opgebouwd uit jodium. Dus het is wel nodig. Ik zou niet zomaar supplementen nemen. Omdat je glutenvrij eet heb je kans dat je jodium tekort hebt omdat je dat niet extra via je brood binnen krijgt. Vaak gaan mensen ook over op andere zout soorten wat op zich wel gezond is, maar wel mis je dan de jodium. Ik zou gewoon jodium zout gaat eten. Verder echt even met je orthomoleculair arts contact opnemen of jij in jouw situatie ook kelp of andere jodium supplementen mag. ik zou er voorzichtig mee zijn.
   Succes Irene

   • Gabi Dautzenberg
    18/05/2016 om 10:49 am

    Volgens bronnen heeft 90% van de mensen met een te traag werkende schildklier Hashimoto. Ik ook. En ik lees heel veel over andere oorzaken in relatie tot stress en voeding. Bij mensen met Hashimoto werkt de schildklier nie